Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 75 din 30 august 2001  pivind organizarea si functionarea cazierului fiscal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 75 din 30 august 2001 pivind organizarea si functionarea cazierului fiscal

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 540 din 1 septembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
În scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, precum şi în scopul intaririi administrãrii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat se organizeazã cazierul fiscal al contribuabililor ca mijloc de evidenta şi urmãrire a contribuabililor cu risc fiscal ridicat.
ART. 2
În cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, actionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice, care au sãvârşit fapte sancţionate de legile financiare/fiscale şi vamale sau care privesc disciplina financiar-fiscalã, denumiţi în continuare contribuabili.
ART. 3
(1) Cazierul fiscal se organizeazã de Ministerul Finanţelor Publice la nivel central şi la nivelul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, în format electronic.
(2) La nivelul Ministerului Finanţelor Publice se organizeazã cazierul fiscal naţional, în care se tine evidenta contribuabililor de pe întregul teritoriu al României, iar la nivelul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, se organizeazã cazierul fiscal local, în care se tine evidenta contribuabililor care au domiciliul/sediul în raza teritorialã a acestora.
(3) Cazierul fiscal va fi gestionat atât la nivel naţional, cat şi la nivelul organelor fiscale teritoriale printr-o structura specializatã care se va constitui în acest sens prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 4
În cazierul fiscal se înscriu date privind:
a) sancţiuni aplicate contribuabililor pentru sãvârşirea faptelor prevãzute la art. 2;
b) mãsuri de executare silitã aplicate contribuabililor în legatura cu faptele prevãzute la art. 2.
ART. 5
(1) În cazierul fiscal se înscriu în mod provizoriu pana la soluţionarea definitiva a cauzei, când se sterg din evidenta, date privind contribuabilii fata de care organele competente au dispus mãsuri care pot fi atacate potrivit prevederilor legale, ce se referã la faptele prevãzute la art. 2.
(2) Înscrierile provizorii pentru care nu s-au primit comunicãri de soluţionare definitiva timp de 10 ani de la înregistrare se sterg din evidenta la împlinirea acestui termen.
(3) În cazierul fiscal se înscriu provizoriu şi menţiuni referitoare la contribuabilii care cesioneaza pãrţi sociale/acţiuni, în cazul societãţilor comerciale cu datorii la bugetul de stat care depãşesc valoarea capitalului social.
ART. 6
(1) Înscrierea datelor prevãzute la art. 4 sau înscrierile provizorii menţionate la art. 5 se fac în baza urmãtoarelor documente:
a) extrasele de pe hotãrârile judecãtoreşti definitive, transmise de instanţele judecãtoreşti Ministerului Finanţelor Publice;
b) extrasele de pe deciziile de soluţionare a contestaţiilor rãmase definitive prin neexercitarea cãilor de atac;
c) actele/documentele întocmite de organele fiscale şi vamale din subordinea Ministerului Finanţelor Publice prin care se consemneazã datele şi informaţiile prevãzute la art. 2 şi 4;
d) acte ale altor organe competente sa constate fapte prevãzute la art. 2 şi sa aplice sancţiuni.
(2) În scopul completãrii cazierului fiscal organele fiscale pot solicita Inspectoratului General al Poliţiei şi unitãţilor teritoriale ale acestuia extras de pe cazierul judiciar al contribuabililor care au sãvârşit faptele prevãzute la art. 2.
(3) Documentele prevãzute la alin. (2) se comunica în termen de 15 zile de la data solicitãrii acestora. Pentru aceste solicitãri nu se percep taxe de timbru.
ART. 7
(1) Contribuabilii care au înscrise date în cazierul fiscal sau pentru care s-au fãcut înscrieri provizorii se scot din evidenta dacã se afla în urmãtoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au sãvârşit nu mai sunt sancţionate de lege;
b) a intervenit reabilitarea de drept sau judecãtoreascã;
c) nu au mai sãvârşit fapte de natura celor prevãzute la art. 2 într-o perioada de 10 ani de la data rãmânerii definitive a actului prin care au fost sancţionate aceste fapte;
d) decesul, respectiv radierea contribuabilului;
e) în cazul achitãrii datoriilor prevãzute la art. 5 alin. (3).
(2) În cazul în care în cazierul fiscal al contribuabililor aflaţi în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a), b), c) şi e) exista şi alte menţiuni cu privire la alte fapte, se sterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenta.
ART. 8
(1) Prezentarea certificatului de cazier fiscal al asociaţilor, actionarilor sau al reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice este obligatorie la înfiinţarea societãţilor comerciale.
(2) Contribuabilii au dreptul sa solicite şi sa obţinã certificate de cazier fiscal conţinând datele înscrise în cazierul fiscal propriu, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(3) La solicitarea expresã a contribuabililor certificatul de cazier fiscal poate fi eliberat în forma simplificata, care sa ateste numai dacã aceştia figureazã sau nu figureazã în evidenta cazierului fiscal.
(4) La solicitarea motivatã a organelor de urmãrire penalã şi a instanţelor judecãtoreşti Ministerul Finanţelor Publice va furniza informaţii din cazierul fiscal al contribuabililor aflaţi în curs de urmãrire sau de judecata.
(5) În baza acordurilor fiscale internaţionale Ministerul Finanţelor Publice poate furniza autoritãţilor fiscale competente din statele partenere, la cerere, informaţii din cazierul fiscal al contribuabililor.
ART. 9
(1) Certificatul de cazier fiscal este valabil 30 de zile de la data emiterii şi numai în scopul în care a fost eliberat.
(2) Eliberarea certificatului de cazier fiscal se face în cel mult 10 zile de la data solicitãrii eliberãrii.
(3) Pentru eliberarea certificatului de cazier fiscal se percep taxele extrajudiciare de timbru prevãzute de lege.
(4) La cerere, pentru situaţii de urgenta, certificatul de cazier fiscal poate fi eliberat în cel mult 3 zile, cu plata unei taxe de timbru majorate cu 100%.
ART. 10
(1) Contribuabilii care figureazã în evidenta cazierului fiscal pot cere rectificarea datelor înscrise, dacã acestea nu corespund situaţiei reale ori înregistrarea lor nu s-a fãcut cu respectarea dispoziţiilor legale.
(2) Cererea de rectificare, însoţitã de acte doveditoare, se adreseazã unitãţii fiscale care a emis certificatul de cazier fiscal.
(3) Organele fiscale vor comunica contribuabililor modul de soluţionare a cererii de rectificare în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia.
(4) Organele fiscale sunt obligate sa verifice susţinerile contribuabililor şi, dacã constata ca în cazierul fiscal s-a fãcut o înregistrare gresita, iau mãsuri de rectificare a datelor şi comunica sau elibereazã un nou certificat de cazier fiscal în locul celui contestat.
(5) Certificatul de cazier fiscal eliberat în condiţiile alin. (4) este scutit de taxa de timbru.
ART. 11
(1) Contribuabilii cãrora li s-a respins cererea de rectificare pot introduce contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicare. Contestaţia se poate introduce şi în cazul în care eroarea înregistrãrii în cazierul fiscal nu se datoreazã organelor fiscale.
(2) Contestaţia se soluţioneazã de cãtre judecãtoria în a carei raza teritorialã îşi au domiciliul sau sediul contribuabilii.
(3) Contestaţia este scutitã de taxa de timbru.
(4) Hotãrârea prin care se soluţioneazã contestaţia este definitiva.
(5) În caz de admitere a contestaţiei instanta va trimite o copie de pe hotãrârea organului fiscal, în vederea rectificarii cazierului fiscal.
ART. 12
Nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe de cãtre functionarii publici din cadrul structurilor specializate ale Ministerului Finanţelor Publice, împuterniciţi sa exercite atribuţii legate de gestionarea cazierului fiscal, atrage rãspunderea administrativã, disciplinarã, civilã sau penalã, dupã caz.
ART. 13
Prezenta ordonanta intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2002 şi se aplica faptelor constatate prin acte încheiate începând cu aceasta data, chiar dacã faptele au fost sãvârşite în perioade anterioare intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, dacã la acel moment ele au fost comise cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare la acea data.
ART. 14
(1) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe Guvernul va aproba norme metodologice prin care se vor stabili faptele care se vor înscrie în cazierul fiscal al contribuabilului, procedura de solicitare şi de eliberare a certificatului de cazier fiscal şi a informaţiilor din cazierul fiscal, precum şi procedura de înscriere a datelor şi înscrisurilor provizorii în cazierul fiscal.
(2) Procedura de eliberare a certificatului de cazier fiscal, a cãrui prezentare este obligatorie la înfiinţarea societãţilor comerciale pentru persoanele prevãzute la art. 8 alin. (1), va fi convenitã prin protocol încheiat între Ministerul Finanţelor Publice şi Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti.
ART. 15
Modelul formularisticii necesare pentru solicitarea şi comunicarea datelor înscrise în cazierul fiscal, modul de organizare, gestionare şi acces la informaţiile din cazierul fiscal se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016