Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 72 din 29 august 2002  privind unele masuri pentru finalizarea procesului de privatizare a Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 72 din 29 august 2002 privind unele masuri pentru finalizarea procesului de privatizare a Societatii Comerciale "Santierul Naval" - S.A. Constanta

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 31 august 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. II.8 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
În vederea finalizarii procesului de privatizare a Societãţii Comerciale "Şantierul Naval" - S.A. Constanta, denumita în continuare societatea, Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, denumita în continuare APAPS, este mandatata sa vândã investitorului strategic Resource Internaţional - S.A. acţiunile noi rezultate din majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni a datoriilor societãţii.
ART. 2
În cuprinsul prezentei ordonanţe termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) contract de vânzare-cumpãrare - contractul încheiat între APAPS, în nume propriu şi ca mandatar al Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, în calitate de vânzãtor, şi investitorul strategic Resource Internaţional - S.A., având ca obiect vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Societatea Comercialã "Şantierul Naval" - S.A. Constanta;
b) investitorul strategic - Resource Internaţional - S.A., în calitate de cumpãrãtor al pachetului majoritar de acţiuni;
c) AVAB - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare;
d) data finalizarii privatizãrii - data transferului cãtre investitorul strategic al dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat;
e) certificate de obligaţii bugetare - certificatele care precizeazã obligaţiile bugetare ale societãţii, emise de instituţiile publice abilitate prin lege, cu respectarea dispoziţiilor <>Legii nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii.
ART. 3
(1) Se aproba stingerea prin conversia în acţiuni, la valoarea nominalã de 25.000 lei/acţiune, a obligaţiilor societãţii cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale, constând în impozite, taxe, contribuţii şi alte obligaţii bugetare ale societãţii, exigibile la data finalizarii privatizãrii.
(2) De la prevederile alin. (1) sunt exceptate obligaţiile bugetare restante ale societãţii, reprezentând pensia suplimentarã, contribuţia individualã de asigurãri sociale, contribuţia angajaţilor de 1% la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi contribuţia de 7% a angajaţilor pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, taxa pe valoarea adãugatã suspendatã în vama, impozitul pe veniturile din salarii şi pe dividende şi celelalte impozite cu reţinere la sursa, care se vor achitã eşalonat, conform graficului aprobat de creditorul bugetar care administreazã venitul respectiv.
ART. 4
(1) Se aproba conversia în acţiuni la valoarea nominalã de 25.000 lei/acţiune a creanţelor AVAB asupra societãţii, exigibile la data finalizarii privatizãrii.
(2) Recuperarea creanţei AVAB asupra societãţii, rezultatã din utilizarea sumei de 10 miliarde lei conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 3/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 304/2002 , precum şi a celei rezultate din costurile aferente asistenţei juridice acordate în cazul m/t Anopolis se va realiza prin aceeaşi metoda a conversiei creanţei în acţiuni.
(3) AVAB va prelua creanta comercialã a Societãţii Comerciale "Fortus" - S.A. Iaşi, asupra Societãţii Comerciale "Şantierul Naval" - S.A. Constanta, urmând ca recuperarea acesteia sa fie realizatã în conformitate cu prevederile prezentului articol.
ART. 5
(1) Se aproba conversia în acţiuni la valoarea nominalã de 25.000 lei/acţiune a creanţelor APAPS asupra societãţii, reprezentând creanţele proprii şi cele rezultate din credite bugetare gestionate de aceasta, exigibile la data finalizarii privatizãrii.
(2) La data conversiei în acţiuni a creanţelor APAPS asupra societãţii se anuleazã şi obligaţiile APAPS cãtre trezoreria statului privind încasarea creanţelor prevãzute la alin. (1).
ART. 6
Se aproba conversia în acţiuni la valoarea nominalã de 25.000 lei/acţiune a creanţelor certe, lichide şi exigibile ale C.N.M. "Petromin" - S.A. Constanta asupra societãţii.
ART. 7
Se aproba stingerea prin conversia în acţiuni a debitelor societãţii, inclusiv majorãrile de tarif şi penalitãţile de întârziere aferente acestor debite, exigibile la data finalizarii privatizãrii, cãtre societãţile comerciale "Electrica" - S.A., "Termoelectrica" - S.A., cãtre Regia Autonomã Judeteana de Apa Constanta şi cãtre Compania Nationala "Administraţia Portului Maritim" - S.A. Constanta, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 8
(1) Reprezentanţii APAPS şi AVAB sunt mandatati ca în cadrul adunãrii generale extraordinare a societãţii sa voteze majorarea capitalului social al societãţii prin conversia în acţiuni a datoriilor prevãzute la art. 3-6, la valoarea nominalã de 25.000 lei/acţiune.
(2) Se mandateazã reprezentanţii statului în cadrul organelor de conducere ale creditorilor mentionati la art. 7 sa acţioneze pentru majorarea capitalului social al societãţii prin conversia în acţiuni a tuturor creanţelor menţionate la art. 7 la valoarea nominalã de 25.000 lei/acţiune.
(3) Se mandateazã reprezentanţii statului în cadrul organelor de conducere ale creditorilor mentionati la art. 7 sa acţioneze pentru aprobarea conversiei în acţiuni, la valoarea nominalã de 25.000 lei/acţiune, a tuturor creanţelor acestora asupra societãţii, la paritate cu valoarea nominalã a creanţelor.
ART. 9
Sumele care fac obiectul conversiei în acţiuni, potrivit art. 3-5 şi 7, sunt cele stabilite conform certificatelor de obligaţii bugetare, precum şi în notificãrile emise de instituţia publica implicata şi de cãtre societãţile comerciale, actualizate pana la data finalizarii privatizãrii.
ART. 10
(1) Acţiunile rezultate ca urmare a conversiei prevãzute la art. 3-7 se transfera de la creditorii titulari ai acţiunilor cãtre APAPS, pe baza unui protocol încheiat în vederea vânzãrii acestora cãtre investitorul strategic, prin act adiţional, la acelaşi preţ pe acţiune stabilit potrivit contractului de vânzare-cumpãrare, cu plata preţului în rate eşalonate pe o perioada de 2 ani.
(2) Sumele rezultate ca urmare a vânzãrii acţiunilor se distribuie de APAPS cãtre creditorii titulari ai acţiunilor, în mod proporţional cu numãrul acţiunilor transferate de fiecare, în termen de 30 de zile de la data încasãrii preţului.
ART. 11
Se scutesc la plata majorãrile de întârziere şi penalitãţile de orice fel aferente creanţelor care fac obiectul conversiei prevãzute la art. 3-5 şi 7, datorate şi neachitate pana la data finalizarii privatizãrii.
ART. 12
(1) Creditorii societãţii prevãzuţi la art. 3-5 şi 7 vor suspenda pana la data finalizarii privatizãrii aplicarea oricãrei mãsuri de executare silitã începute asupra societãţii şi nu vor face nici un demers pentru instituirea unor noi mãsuri.
(2) Dupã data finalizarii privatizãrii creditorii prevãzuţi la alin. (1) vor renunţa la toate acţiunile în justiţie sau în fata instanţelor arbitrale, precum şi la acţiunile de executare silitã în legatura cu creanţele ce vor fi scutite la plata, eşalonate sau convertite, conform prezentei ordonanţe, şi vor solicita ridicarea şi radierea oricãrei garanţii reale mobiliare sau imobiliare, precum şi a oricãror alte sancţiuni instituite în orice moment, pentru a asigura rambursarea creanţelor respective.
(3) Nerespectarea condiţiilor şi a termenelor în care s-au aprobat înlesnirile prevãzute la art. 3 alin. (2) atrage anularea acestora, începerea sau continuarea, dupã caz, a executãrii silite pentru intreaga suma neplatita şi obligaţia de plata a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor de întârziere, calculate de la data la care termenele şi/sau condiţiile nu au fost respectate.
ART. 13
Prin derogare de la prevederile <>Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, APAPS este mandatata sa notifice Consiliului Concurentei, în numele Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, precum şi celorlalte instituţii publice abilitate sa acorde ajutor de stat, ajutoarele de stat acordate, într-un singur formular de notificare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele Autoritãţii pentru Privatizare
şi Administrarea Participatiilor Statului,
Ovidiu Tiberiu Musetescu

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

p. Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Ion Giurescu,
secretar de stat

Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Miron Tudor Mitrea

Preşedintele Autoritãţii pentru
Valorificarea Activelor Bancare,
Ionel Blanculescu

Bucureşti, 29 august 2002.
Nr. 72
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016