Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 72 din 25 august 1998  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 118/1996 privind constituirea si utilizarea Fondului special al drumurilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 72 din 25 august 1998 pentru modificarea si completarea Legii nr. 118/1996 privind constituirea si utilizarea Fondului special al drumurilor publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 316 din 27 august 1998
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 pct. 12 lit. c) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
<>Legea nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Pentru completarea surselor de finanţare necesare proiectãrii, construirii, modernizãrii, reabilitãrii, repararii, întreţinerii şi exploatãrii drumurilor publice se înfiinţeazã Fondul special al drumurilor publice."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Drumurile publice sunt obiective de utilitate publica destinate circulaţiei rutiere, în scopul satisfacerii cerinţelor de transport unitar ale economiei naţionale, ale populaţiei şi de apãrare a tarii."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Drumurile publice pentru care se aplica prevederile prezentei legi sunt drumurile de interes naţional, drumurile de interes judeţean şi drumurile de interes local."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Sursele Fondului special al drumurilor publice se constituie dupã cum urmeazã:
1. prin aplicarea unei cote de 25% asupra:
a) preţului cu ridicatã, exclusiv accizele, pentru carburanţii auto livrati la intern de cãtre producãtori;
b) valorii în vama, stabilitã conform legii, pentru carburanţii auto importati;
2. prin aplicarea unei cote de 5% asupra:
a) preţului cu ridicatã, exclusiv accizele, pentru autovehiculele şi remorcile livrate la intern de cãtre producãtorii din ţara şi destinate vânzãrii pe piata interna, cu excepţia tractoarelor şi a vehiculelor specializate pentru lucrãri agricole, inmatriculabile, pentru care se va aplica o cota de 2,5% începând cu data de 1 ianuarie 1998, precum şi a autovehiculelor şi remorcilor achiziţionate din fonduri nerambursabile PHARE, pentru care nu se aplica cota de 5%;
b) valorii în vama a autovehiculelor şi remorcilor importate, indiferent de regimul vamal aplicabil, inclusiv a celor introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, cu excepţia celor achiziţionate din fonduri nerambursabile PHARE;
3. prin plata de cãtre proprietarii de autovehicule şi remorci sau de utilizatorii de autovehicule şi remorci introduse în ţara în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, supuse înmatriculãrii în România, a unor sume fixe anuale, stabilite conform anexei, cãrora li se elibereazã documentul care atesta dreptul de utilizare a drumurilor publice, denumit rovigneta, individualizat în funcţie de categoria autovehiculului şi pentru care Ministerul Transporturilor va stabili modelul, forma şi condiţiile de eliberare.
Aplicarea cotelor prevãzute la alin. 1 pct. 1 şi 2 se va reflecta în nivelul preţurilor cu ridicatã şi al preţului cu amãnuntul, fãrã sa între în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã.
Sumele fixe anuale prevãzute la alin. 1 pct. 3 vor fi actualizate anual prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei, pana la data de 31 decembrie a anului precedent."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Obligaţia calculãrii şi varsarii sumelor rezultate din aplicarea prevederilor art. 4 alin. 1 pct. 1 şi 2 revine producãtorilor din ţara sau importatorilor de carburanţi auto, autovehiculelor şi remorci şi deţinãtorilor de autovehicule şi remorci introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, persoane fizice sau persoane juridice, indiferent de forma de organizare, de titularul dreptului de proprietate şi de deţinãtorul produsului importat, de regimul vamal aplicabil sau de facilitãţile vamale acordate.
Suma datoratã se stabileşte:
a) la data livrãrii de cãtre producãtori;
b) la data efectuãrii formalitãţilor de vamuire pentru produsele din import, inclusiv pentru cele introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing, indiferent de regimul vamal aplicabil.
Obligaţia varsarii sumelor fixe anuale, prevãzute la art. 4 alin. 1 pct. 3, revine tuturor proprietarilor de autovehicule şi remorci sau utilizatorilor de autovehicule şi remorci în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, persoane fizice sau persoane juridice, indiferent de data achiziţionãrii, cu excepţia proprietarilor de autovehicule şi remorci radiate din circulaţie sau neutilizate temporar, timp de 3 luni în cursul unui an, în construcţii sau în agricultura, ca urmare a întreruperii activitãţii productive, datoritã caracterului sezonier sau calamitãţilor.
Sunt scutiţi de la plata sumelor fixe anuale prevãzute la art. 4 alin. 1 pct. 3 şi de la obligaţia obţinerii şi prezentãrii în trafic a rovignetei utilizatorii rulotelor turistice, motocicletelor, motoretelor, precum şi cei ai autovehiculelor şi remorcilor autorizate provizoriu, dar numai pentru aceste categorii de vehicule.
Sunt, de asemenea, exceptate persoanele cu handicap, proprietare ale unei singure autoutilitare sub 3,5 tone sau ale unui singur autoturism amenajat pentru handicapati, pentru care este confirmatã în cartea de identitate amenajarea în acest scop şi pe care le utilizeazã, în exclusivitate, persoanele cu handicap.
Pentru autovehiculele şi remorcile înmatriculate temporar, cuantumul sumei fixe anuale se determina proporţional cu perioada de înmatriculare temporarã.
Pentru cazurile prevãzute la alin. 5 şi 6, rovigneta se elibereazã de Regia Autonomã <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>>."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Sumele datorate ca urmare a aplicãrii prevederilor art. 5 se vãrsa în contul Fondului special al drumurilor publice pana la data de 10 a lunii urmãtoare celei în care au fost stabilite.
Sumele datorate ca urmare a aplicãrii art. 5 alin. 3 se plãtesc pana la data de 30 iunie a fiecãrui an la unitãţile C.E.C., care se elibereazã şi rovigneta prevãzutã la art. 4 alin. 1 pct. 3.
Pentru neplata în termen şi integral a sumelor datorate la Fondul special al drumurilor publice se aplica majorãri pentru fiecare zi de întârziere, conform legislaţiei fiscale."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Pot fi utilizate pentru efectuarea transporturilor rutiere numai acele autovehicule şi remorci pentru care a fost plãtitã suma fixa anuala, potrivit prevederilor art. 4 alin. 1 pct. 3 şi ale art. 5 alin. 3.
La controlul în trafic efectuat de organele abilitate ale Ministerului de Interne, conducãtorii auto au obligaţia de a prezenta documentul care atesta dreptul de utilizare a drumurilor publice, prevãzut la art. 4 alin. 1 pct. 3 şi art. 12 alin. 3."
8. Dupã capitolul III se introduce capitolul III^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III^1
Contravenţii şi sancţiuni
Art. 9^1. - Constituie contravenţii, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa constituie infracţiuni, şi se sancţioneazã cu amenda urmãtoarele fapte:
a) încãlcarea prevederilor art. 7 alin. 1, cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei;
b) încãlcarea prevederilor art. 7 alin. 2, cu amenda de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei.
Sancţiunea prevãzutã la lit. a) se aplica conducatorului persoanei juridice care nu a plãtit suma fixa anual.
Sancţiunea prevãzutã la lit. b) se aplica conducatorului autovehiculului.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la lit. a) se fac de cãtre organele abilitate ale Ministerului Transporturilor, Regiei Autonome <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>> şi ale Oficiului Rutier Central.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la lit. b) se fac de cãtre organele abilitate ale Ministerului de Interne.
Art. 9^2. - Dispoziţiile art. 9^1 referitoare la contravenţii se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor."
9. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Proprietarii de autovehicule şi remorci, precum şi deţinãtorii unor astfel de autovehicule introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate sunt exceptaţi de la plata sumei fixe anuale pe o perioada de 12 luni de la data primei înmatriculãri.
La prima înmatriculare, Regia Autonomã <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>> elibereazã rovigneta prevãzutã la art. 4 alin. 1 pct. 3, care va purta menţiunea <<Gratuit>>, cu valabilitate de 12 luni.
Dupã expirarea perioadei de exceptare de la plata sumei prevãzute la alin. 1, persoanele fizice şi persoanele juridice au obligaţia de a solicita o noua rovigneta, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. 1 pct. 3 şi ale art. 5 alin. 4, plãtind suma fixa anuala, proporţional cu perioada rãmasã pana la sfârşitul anului calendaristic."
10. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Controlul respectãrii prevederilor prezentei legi se executa de cãtre Regia Autonomã <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>>, precum şi de cãtre organele de specialitate ale Ministerului Transporturilor.
Executarea silitã a creanţelor la bugetul Fondului special al drumurilor publice se face potrivit legislaţiei privind urmãrirea şi executarea silitã a creanţelor bugetului de stat, prin împuterniciţii proprii ai Ministerului Transporturilor, cu asistenta Ministerului Finanţelor.
Sumele încasate potrivit alin. 2 se vireazã în contul special al Fondului special al drumurilor publice, deschis pe seama Ministerului Transporturilor.
Eliberarea cãrţii de identitate a autovehiculului sau a remorcii se va face de organele abilitate, numai dupã prezentarea dovezii virarii sumelor fixe anuale.
La acordarea licenţei de transport, prevãzutã la <>art. 34 din Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, se va face dovada achitãrii sumei fixe anuale, prevãzutã la art. 4 alin. 1 pct. 3."
11. Anexa "Sumele fixe pentru utilizarea drumurilor" se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 2
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Finanţelor vor reactualiza normele metodologice prevãzute la <>art. 16 din Legea nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice.
ART. 3
<>Legea nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministru de interne,
Gavril Dejeu


ANEXA 1

SUMELE FIXE
pentru utilizarea drumurilor




Nr. Categoria vehiculului Suma
crt. fixa anuala
(mii lei)
--------------------------------------------------------------------------------
1. Autoturisme
- sub 1.500 cmc 50
- 1.501 - 2.000 cmc 100*)
- 2.001 - 3.200 cmc 250*)
- peste 3.201 cmc 600*)
Autoutilitare sub 3,5 t***)
- sub 1.500 cmc 50
- 1.501 - 2.000 cmc 100*)
- 2.001 - 3.200 cmc 250*)
- peste 3.201 cmc 600*)
2. Autoutilitare peste 3,5 t, autospecializate, autospeciale,
autorulote, automixte
- sub 12 t 500
- 12 - 18 t 550
- 18,0 - 22,0 t 600
- peste 22,01 t 650
Autocamioane, autobasculante şi alte autovehicule de transport
marfa şi persoane
- sub 18 t***) 500
- 18,01 - 22,0 t***) 600
- peste 22,01 t***) 650
3. Remorci
- sub 0,75 t***) 20
- 0,75 - 3,5 t***) 200
- 3,5 - 10 t***) 350
- peste 10 t***) 450
Semiremorci
- sub 20 t***) 600
- 20,01 - 30,0 t***) 700
- peste 30,01 t***) 800
4. Autotractoare
- sub 18 t***) 500
- peste 18,01 t***) 700
5. Autoremorchere 900
6. Tractoare rutiere**)
- sub 20 CP 100
- 20 - 45 CP 300
- peste 45 CP 400
--------------------------------------------------------------------------------

*) Pensionãrii posesori ai unui singur autoturism sau ai unei singure autoutilitare vor plati 50.000 lei/an.
**) Se achitã de la 1 ianuarie 1998.
***) Masa totalã autorizata, înscrisã în certificatul de înmatriculare.

NOTA:
Clasificarea autovehiculelor se face în funcţie de capacitatea cilindrica, respectiv de masa totalã autorizata.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016