Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 71 din 13 august 2004  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 71 din 13 august 2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 774 din 24 august 2004
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, şi al <>art. 1 pct. I.10 din Legea nr. 291/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 763 din 18 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Statistica oficialã în România se desfãşoarã prin serviciile de statisticã oficialã şi este organizatã şi coordonatã de Institutul Naţional de Statisticã, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, finanţat de la bugetul de stat."
2. Dupã alineatul (2) al articolului 2 se introduc trei alineate noi, alineatele (2^1)-(2^3), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În conformitate cu principiul autonomiei statisticii, mandatele preşedintelui şi vicepreşedinţilor Institutului Naţional de Statisticã se stabilesc pe o perioadã de 6 ani. O persoanã nu poate ocupa funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte mai mult de douã mandate consecutive.
(2^2) Preşedintele şi vicepreşedinţii Institutului Naţional de Statisticã nu pot face parte din partide sau alte formaţiuni politice.
(2^3) Mandatul preşedintelui şi ale vicepreşedinţilor înceteazã înainte de termen în urmãtoarele situaţii:
a) demisie;
b) pierderea capacitãţii de îndeplinire a sarcinilor din cauza unei maladii cronice, cu o duratã de cel puţin 6 luni;
c) nerespectarea regulilor de eticã profesionalã;
d) condamnarea pentru o infracţiune;
e) interzicerea exercitãrii profesiei sau funcţiei, ca mãsurã de siguranţã ori ca pedeapsã complementarã, prin hotãrâre judecãtoreascã."
3. Alineatul (3) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În subordinea Institutului Naţional de Statisticã funcţioneazã direcţiile regionale de statisticã organizate la nivelul judeţelor - centre ale regiunilor de dezvoltare stabilite potrivit <>Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionalã în România şi direcţiile judeţene de statisticã organizate la nivelul celorlalte judeţe, ca instituţii publice, cu personalitate juridicã, finanţate de la bugetul de stat, precum şi editura "Revista Românã de Statisticã" şi Centrul Naţional de Pregãtire în Statisticã, finanţate din venituri proprii."
4. Alineatul (4) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În sensul prezentei ordonanţe, prin servicii de statisticã oficialã se înţelege Institutul Naţional de Statisticã, direcţiile regionale de statisticã, direcţiile judeţene de statisticã, precum şi compartimentele statistice din cadrul Bãncii Naţionale a României şi al instituţiilor şi autoritãţilor publice, coordonate metodologic de Institutul Naţional de Statisticã."
5. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) În scopul formãrii profesionale continue a personalului din serviciile de statisticã oficialã, precum şi al promovãrii unei culturi statistice în sistemul administraţiei publice centrale şi locale, în companii şi societãţi naţionale, regii autonome, societãţi comerciale, în alte unitãţi cu personalitate juridicã de drept public sau privat, se înfiinţeazã Centrul Naţional de Pregãtire în Statisticã, în subordinea Institutului Naţional de Statisticã, finanţat din venituri proprii.
(2) Centrul Naţional de Pregãtire în Statisticã are ca obiect de activitate organizarea şi promovarea activitãţilor de formare profesionalã continuã prin sistemul educaţional în domeniile statisticii, demografiei, economiei, econometriei, sociologiei cantitative, tehnologiei informaţiei şi alte domenii."
6. Articolul 6^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - Institutul Naţional de Statisticã, în calitate de coordonator al statisticii oficiale, poate atrage şi angaja, cu avizul prealabil al Ministerului Finanţelor Publice, fonduri externe nerambursabile, altele decât cele prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de cãtre Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora, aprobatã prin <>Legea nr. 22/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
7. Articolul 6^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6^2. - Se împuterniceşte Institutul Naţional de Statisticã sã gestioneze fondurile externe nerambursabile atrase şi angajate potrivit art. 6^1 şi sã realizeze proiectele aferente acestora, în conformitate cu cerinţele finanţatorului."
8. Articolul 6^3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6^3. - Fondurile externe nerambursabile prevãzute la art. 6^1 şi fondurile reprezentând contribuţia pãrţii române aferentã acestora se cuprind în bugetul Institutului Naţional de Statisticã."
9. Articolul 6^4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6^4. - (1) În situaţia în care se obţin fonduri externe nerambursabile dupã aprobarea legii bugetului de stat, acestea se utilizeazã conform destinaţiei primite, urmând a fi cuprinse în buget cu prilejul rectificãrii bugetare.
(2) Contribuţia pãrţii române aferentã fondurilor prevãzute la alin. (1) se utilizeazã din creditele bugetare aprobate, urmând a fi cuprinsã în bugetul de stat cu ocazia rectificãrii bugetare, şi se utilizeazã conform legislaţiei în domeniul finanţelor publice."
10. Dupã articolul 6^4 se introduce un nou articol, articolul 6^5, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^5. - (1) Pentru realizarea proiectelor finanţate din fondurile externe nerambursabile atrase şi, dupã caz, din fondurile reprezentând contribuţia pãrţii române, Institutul Naţional de Statisticã, direcţiile regionale de statisticã şi direcţiile judeţene de statisticã vor utiliza personalul propriu şi/sau personal suplimentar de specialitate, precum şi agenţi statistici pe perioada derulãrii proiectelor.
(2) Personalul propriu prevãzut la alin. (1) beneficiazã de stimulente de pânã la trei salarii de bazã, pe lunã, pe perioada derulãrii proiectelor şi în limita cheltuielilor de personal prevãzute în fiecare proiect, potrivit acordului de finanţare."
11. Alineatul (7) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Pentru activitatea desfãşuratã agenţii statistici primesc o indemnizaţie lunarã al cãrei cuantum brut se aprobã prin hotãrâre a Guvernului şi care nu va depãşi nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã. De asemenea, anchetatorii beneficiazã de decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasãrii pentru culegerea datelor în altã localitate decât cea de domiciliu."
12. Alineatul (2) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Personalul cuprins în activitatea serviciilor statisticii oficiale, precum şi persoanele folosite temporar în activitatea de culegere şi procesare a datelor şi a informaţiilor statistice sunt obligate sã respecte confidenţialitatea conţinutului datelor statistice, în timpul şi dupã încetarea activitãţii în statisticã."
13. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 21 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sumele încasate din cercetãri statistice realizate potrivit prevederilor alin. (1), precum şi cele aferente vânzãrii publicaţiilor statistice şi prestãrii serviciilor privind furnizarea de informaţii şi date statistice pe suport de hârtie, magnetic sau prin acces direct la bazele de date rãmân la dispoziţia Institutului Naţional de Statisticã, a direcţiilor regionale de statisticã, respectiv a direcţiilor judeţene de statisticã, şi se gestioneazã ca venituri proprii.
(3) Din veniturile realizate conform alin. (2) Institutul Naţional de Statisticã, direcţiile regionale de statisticã şi direcţiile judeţene de statisticã pot efectua cheltuieli curente şi de capital; soldul rãmas la finele anului se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie."
ART. II
<>Ordonanţa Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 763 din 18 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea de cãtre Parlament a prezentei ordonanţe, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. III
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Preşedintele Institutului
Naţional de Statisticã,
Constantin Secãreanu

Ministrul pentru coordonarea
Secretariatului General al Guvernului,
Eugen Bejinariu

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Dan Mircea Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 13 august 2004.
Nr. 71.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016