Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 7 din 29 ianuarie 2010  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 7 din 29 ianuarie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 30 ianuarie 2010
ORDONANŢÃ nr. 7 din 29 ianuarie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 30 ianuarie 2010

În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 1 pct. IV.1 din Legea nr. 9/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 29 iunie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Fac parte integrantã din drum: ampriza şi zonele de siguranţã, podurile, podeţele, viaductele, pasajele denivelate, zonele de sub pasajele rutiere, tunelurile, construcţiile de apãrare şi consolidare, trotuarele, pistele pentru ciclişti, locurile de parcare, oprire şi staţionare, bretelele de acces, indicatoarele de semnalizare rutierã şi alte dotãri pentru siguranţa circulaţiei, spaţiile de serviciu sau control, spaţiile cuprinse în triunghiul de vizibilitate din intersecţii, spaţiile cuprinse între autostradã şi/sau drum şi bretelele de acces, terenurile şi plantaţiile din zona drumului, mai puţin zonele de protecţie."
2. La articolul 3, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) drumuri publice - drumuri de utilitate publicã şi/sau de interes public destinate circulaţiei rutiere şi pietonale, în scopul satisfacerii cerinţelor generale de transport ale economiei, ale populaţiei şi de apãrare a ţãrii; acestea sunt proprietate publicã şi sunt întreţinute din fonduri publice, precum şi din alte surse legal constituite;".
3. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Drumurile de interes naţional aparţin proprietãţii publice a statului şi cuprind drumurile naţionale, care asigurã legãturile cu capitala ţãrii, cu reşedinţele de judeţ, cu obiectivele de interes naţional, între ele, precum şi cu ţãrile vecin, şi pot fi clasificate ca:
a) autostrãzi;
b) drumuri expres;
c) drumuri naţionale europene (E);
d) drumuri naţionale principale;
e) drumuri naţionale secundare.
(2) Clasificarea drumurilor de interes naţional se face de cãtre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu excepţia drumurilor naţionale europene, a cãror clasificare se stabileşte potrivit acordurilor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte.
(3) Propunerile de clasificare a drumurilor naţionale în categoria drumurilor naţionale europene (E) se fac de cãtre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii."
4. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Drumurile de interes local aparţin proprietãţii publice a unitãţii administrative pe teritoriul cãreia se aflã şi pot fi clasificate ca:
a) drumuri comunale, care asigurã legãturile:
(i) între reşedinţa de comunã şi satele componente sau cu alte sate;
(ii) între oraş şi satele care îi aparţin, precum şi cu alte sate;
(iii) între sate;
b) drumuri vicinale - drumuri ce deservesc mai multe proprietãţi, fiind situate la limitele acestora;
c) strãzi - drumuri publice din interiorul localitãţilor, indiferent de denumire: stradã, bulevard, cale, chei, splai, şosea, alee, fundãturã, uliţã etc.
(2) Clasificarea drumurilor de interes local, precum şi clasificarea ca drum de interes local a unui drum neclasificat se fac prin hotãrâre a consiliului local respectiv.
(3) În cazul în care drumul respectiv se aflã pe raza a douã sau mai multe unitãţi administrativ-teritoriale, clasificarea se aprobã prin hotãrâre de cãtre toate consiliile locale respective."
5. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Încadrarea unui drum din categoria funcţionalã a drumurilor de interes naţional în categoria funcţionalã a drumurilor de interes judeţean sau în categoria funcţionalã a drumurilor de interes local, precum şi din categoria funcţionalã a drumurilor de interes judeţean sau de interes local în categoria funcţionalã a drumurilor de interes naţional se face prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea autoritãţii care urmeazã sã îl preia în administrare.
(2) Încadrarea unui drum din categoria funcţionalã a drumurilor de interes judeţean în categoria funcţionalã a drumurilor de interes local sau invers se face prin hotãrâre a consiliului judeţean, la propunerea autoritãţii care urmeazã sã îl preia în administrare."
6. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Anual, ca urmare a modificãrilor intervenite potrivit <>art. 8 şi 12, se vor actualiza anexele la Hotãrârea Guvernului nr. 540/2000 privind aprobarea încadrãrii în categorii funcţionale a drumurilor publice şi a drumurilor de utilitate privatã deschise circulaţiei publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 338 şi 338 bis din 20 iulie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
7. La articolul 16, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Zonele de siguranţã sunt suprafeţe de teren situate de o parte şi de cealaltã a amprizei drumului, destinate exclusiv semnalizãrii rutiere, plantaţiei rutiere sau altor scopuri legate de întreţinerea şi exploatarea drumului, siguranţei circulaţiei ori protecţiei proprietãţilor situate în vecinãtatea drumului. Din zonele de siguranţã fac parte şi suprafeţele de teren destinate asigurãrii vizibilitãţii în curbe şi intersecţii, precum şi suprafeţele ocupate de lucrãri de consolidare a terenului drumului şi altele asemenea. Limitele zonelor de siguranţã a drumurilor, podurilor şi viaductelor, în cale curentã şi aliniament, sunt prevãzute în anexa nr. 1."
8. La articolul 17 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) executarea unor lucrãri care pericliteazã stabilitatea drumului, siguranţa circulaţiei sau modificã regimul apelor subterane sau de suprafaţã."
9. Articolul 19 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Zona strãzilor include partea carosabilã, acostamentele, şanţurile, rigolele, trotuarele, spaţiile verzi care separã sensurile de circulaţie, pistele pentru ciclişti, suprafeţele adiacente pentru parcaje, staţionãri sau opriri, precum şi suprafeţele de teren necesare amplasãrii anexelor acestora. Pe sectoarele de strãzi fãrã canalizare se va asigura scurgerea apelor prin şanţuri sau rigole amenajate.
(2) Consiliile locale vor asigura, în intravilan, condiţiile de deplasare a pietonilor şi cicliştilor, prin amenajãri de trotuare şi piste.
(3) Zonele de siguranţã şi de protecţie în intravilan se stabilesc prin studii de circulaţie şi prin documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului, cu avizul administratorului drumului.
(4) Pentru dezvoltarea capacitãţii de circulaţie a drumurilor publice în traversarea localitãţilor rurale, distanţa dintre axul drumului şi gardurile sau construcţiile situate de o parte şi de alta a drumurilor va fi de minimum 26 m pentru drumurile naţionale, de minimum 24 m pentru drumurile judeţene şi de minimum 20 m pentru drumurile comunale.
(5) Asigurarea distanţelor minime, stabilite conform prevederilor alin. (4), constituie prescripţie tehnicã imperativã pentru organele administraţiei publice locale cu competenţe în activitatea de urbanism, amenajarea teritoriului şi autorizarea lucrãrilor de construcţii, cu consultarea administratorului drumului.
(6) Extinderea intravilanului localitãţii în lungul drumului naţional, respectiv pe sectorul de drum aflat între indicatoarele rutiere de intrare/ieşire în/din localitate, se poate face numai cu condiţia realizãrii de drumuri colectoare paralele cu drumul naţional, care sã preia traficul generat de obiectivele locale şi care sã debuşeze în drumul naţional numai în douã-trei intersecţii amenajate conform normativelor tehnice în vigoare. Drumurile colectoare vor fi prevãzute cu facilitãţi şi pentru traficul pietonal, biciclişti, inclusiv pentru persoanele cu handicap locomotor."
10. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este administratorul drumurilor de interes naţional, direct sau prin Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A îşi realizeazã atribuţiile prevãzute de prezenta ordonanţã în condiţiile contractului de concesiune încheiat în acest scop între aceasta şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Pentru drumurile de interes naţional nou-construite administrarea se poate realiza de cãtre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi prin alte persoane juridice, pe baza contractului de concesiune încheiat în condiţiile legii.
(2) Sectoarele de drumuri naţionale, incluzând şi lucrãrile de artã, amenajãrile şi accesoriile aferente, situate în intravilanul municipiilor/reşedinţelor de judeţ sunt în administrarea consiliilor locale respective.
(3) În cazul modificãrii, potrivit legii, a limitelor intravilanului municipiilor/reşedinţelor de judeţ, limitele sectoarelor de drumuri naţionale aflate în administrarea consiliilor locale potrivit prevederilor alin. (2) se modificã în mod corespunzãtor, cu acordul prealabil al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
(4) Pentru actualizarea inventarului bunurilor proprietate publicã a statului aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, consiliile locale vor comunica acestuia hotãrârile cu privire la modificarea limitelor sectoarelor de drum naţional prevãzute la alin. (3).
(5) În cazul construirii variantelor de ocolire a municipiilor/reşedinţelor de judeţ, se va pãstra continuitatea drumului naţional, indiferent de limitele intravilanului municipiilor."
11. Articolul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Intersecţiile dintre drumuri se realizeazã denivelat sau la acelaşi nivel, în funcţie de categoriile drumurilor şi de traficul rutier, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Cheltuielile privind aceste lucrãri sunt în sarcina celor care au în administrare sau în proprietate drumul pe care se desfãşoarã traficul ce impune amenajarea sau modificarea intersecţiei. În vederea asigurãrii siguranţei circulaţiei se interzice amplasarea construcţiilor şi panourilor publicitare în intersecţiile la nivel ale cãilor de comunicaţie.
(2) Întreţinerea bretelelor de la intersecţiile denivelate ale drumurilor publice este în sarcina administratorului drumului de categorie superioarã. Dacã unul dintre drumuri este de utilitate privatã, cheltuielile de întreţinere a acestuia sunt în sarcina deţinãtorului acestuia.
(3) Se interzice amplasarea construcţiilor şi panourilor publicitare în curbe şi în intersecţii pe suprafeţele de teren destinate asigurãrii vizibilitãţii în curbe şi în intersecţii.
(4) Pentru asigurarea vizibilitãţii în curbe şi evitarea producerii evenimentelor rutiere grave se interzice amenajarea parcãrilor în interiorul şi exteriorul curbelor periculoase.
(5) Se interzice amplasarea panourilor publicitare la o distanţã:
a) în localitate, mai micã de 150 m, calculatã de la intrarea, respectiv ieşirea din intersecţie;
b) în afara localitãţii, mai micã de 250 m, calculatã de la intrarea, respectiv ieşirea din intersecţie.
(6) Se interzice obturarea vizibilitãţii indicatoarelor rutiere prin amplasarea construcţiilor, instalaţiilor, panourilor publicitare, plantaţiilor rutiere şi a oricãror alte obstacole."
12. Articolul 30 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - La amenajarea, modificarea sau sistematizarea intersecţiilor dintre drumurile publice, precum şi la trecerile la nivel peste sau pe sub calea feratã se va obţine acordul administratorului drumului, al poliţiei rutiere, precum şi, dupã caz, acordul administratorului de infrastructurã feroviarã."
13. Articolul 31 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Indicatoarele de semnalizare a trecerilor la acelaşi nivel cu calea feratã se realizeazã de cãtre administratorul drumului, cu avizul administratorului cãii ferate şi al poliţiei rutiere.
(2) Instalaţiile de semnalizare şi presemnalizare a trecerii la acelaşi nivel cu calea feratã se realizeazã de cãtre administratorul cãii ferate, în funcţie de categoria drumului, traficul rutier, frecvenţa şi viteza de circulaţie a trenurilor."
14. Articolul 35 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) În funcţie de programele de transport aprobate de autoritãţile competente, drumurile publice vor fi prevãzute, prin grija autoritãţilor administraţiei publice locale, cu staţii amenajate în afara platformei drumului, pentru oprirea vehiculelor care efectueazã transport de persoane prin servicii regulate.
(2) Amplasarea staţiilor pentru oprirea vehiculelor care efectueazã transport de persoane prin servicii regulate se stabileşte de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale cu avizul administratorului drumului şi al poliţiei rutiere.
(3) Semnalizarea staţiilor pentru oprirea vehiculelor care efectueazã transport de persoane prin servicii regulate şi amenajarea acestora se asigurã de cãtre consiliile locale în intravilan şi de cãtre consiliile judeţene în extravilan, indiferent de categoria drumului, cu avizul administratorului drumului şi al poliţiei rutiere.
(4) Locurile de parcare şi spaţiile pentru servicii vor fi dotate cu utilitãţi, inclusiv telefonie pentru apel de urgenţã, de administratorul spaţiului respectiv, conform categoriei funcţionale a drumului public şi normativelor în vigoare.
(5) În cazul locurilor de parcare şi al spaţiilor pentru servicii aferente drumurilor de interes naţional, dotarea se va realiza în baza unui calendar de lucrãri aprobat prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii."
15. Articolul 37 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Pentru descongestionarea traficului în localitãţi, protecţia mediului şi sporirea siguranţei circulaţiei pe reţeaua de drumuri expres şi drumuri naţionale europene se realizeazã variante ocolitoare, situate în afara intravilanului localitãţilor, pe baza studiilor de trafic. Accesul spre aceste variante ocolitoare se realizeazã numai prin intermediul unor drumuri care debuşeazã în intersecţii amenajate corespunzãtor volumelor de trafic.
(2) Se interzice deschiderea de accesuri directe în variantele ocolitoare. Accesul la acestea se va face prin drumuri colectoare racordate la reţeaua de drumuri publice prin intersecţii amenajate corespunzãtor volumelor de trafic.
(3) Autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia ca în documentaţiile de urbanism sã prevadã, cu acordul administratorului drumului, intersecţiile pentru accesul la variantele ocolitoare.
(4) Accesul la zonele funcţionale din afara localitãţilor care sunt în vecinãtatea drumurilor de interes naţional se realizeazã numai prin drumuri colectoare, în condiţiile stabilite de administratorul drumului."
16. Articolul 38 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Pe sectoarele de drumuri publice care traverseazã localitãţi rurale, autoritãţile administraţiei publice locale sunt obligate sã întreţinã şanţurile, rigolele, podeţele, plantaţiile, trotuarele, cãile pietonale sau altele asemenea.
(2) Pe sectoarele de drum din afara localitãţilor, obligaţiile prevãzute la alin. (1) revin, dupã caz, administratorului drumului.
(3) Întreţinerea drumurilor colectoare care asigurã accesul de la proprietãţi cãtre drumurile naţionale revine autoritãţilor administraţiei publice locale.
(4) Pe sectoarele de drumuri publice care traverseazã localitãţi, unde pe partea carosabilã a drumului public circulã animale în grup, în turmã sau animale izolate, conducãtorii acestora sunt obligaţi sã asigure de îndatã curãţarea pãrţii carosabile care a fost afectatã de acestea. Constatarea şi sancţionarea neîndeplinirii acestor obligaţii revin autoritãţilor administraţiei publice locale."
17. La articolul 39, dupã alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2)-(4), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Se interzic extragerea produselor de balastierã şi amenajarea de staţii de sortare din albia râurilor la distanţã mai micã de 1 km în amonte, respectiv 2 km în aval de poduri.
(3) Se interzice efectuarea de lucrãri de construcţie şi/sau amenajare la distanţã mai micã de 1 km în amonte, respectiv 2 km în aval de poduri fãrã acordul administratorului drumului pe care este amplasat podul.
(4) Este interzisã executarea de lucrãri în albie la distanţã mai micã de 1 km în amonte, respectiv 2 km în aval de poduri, care conduc la coborârea talvegului în zona podurilor, fãrã acordul administratorului drumului pe care este amplasat podul."
18. Articolul 40 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) Drumurile trebuie sã fie semnalizate şi menţinute în stare tehnicã corespunzãtoare desfãşurãrii traficului în condiţii de siguranţã de cãtre administratorul drumului. În perioadele în care pe sectoarele de drum se desfãşoarã lucrãri de întreţinere, reparaţii, modernizare, reabilitare sau consolidare, aceastã responsabilitate revine executantului lucrãrii.
(2) Masele totale maxime admise, masele maxime admise pe axe, dimensiunile maxime admise şi caracteristicile conexe pentru vehiculele rutiere admise în circulaţie pe fiecare categorie de drum public sunt prevãzute în anexele nr. 2 şi 3.
(3) Masele si dimensiunile maxime admise se aplicã şi pe sectoarele de drumuri pe care se executã lucrãri de întreţinere, reparaţii, modernizare, reabilitare sau consolidare.
(4) Lista drumurilor publice cu masele maxime pe axe admise în circulaţie pentru vehiculele rutiere de transport marfã şi lista drumurilor publice care fac parte din reţeaua secundarã nereabilitatã, prevãzutã în anexa VII la Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeanã, ratificat prin <>Legea nr. 157/2005 , pentru care valorile maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise sunt cele pentru categoria de drum reabilitat, prevãzute în anexele nr. 2 şi 3, se stabilesc prin ordin al ministrului transportului şi infrastructurii pentru drumurile de interes naţional, respectiv prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor pentru drumurile de interes judeţean şi de interes local şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
19. Articolul 41 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Este interzisã efectuarea transportului cu vehicule rutiere, înmatriculate sau înregistrate în România sau în alte state, pe drumurile publice cu depãşirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise prevãzute în anexele nr. 2 şi 3.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea transportului cu vehicule rutiere, înmatriculate sau înregistrate în România sau în alte state, pe drumurile publice cu depãşirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise prevãzute în anexele nr. 2 şi 3, se poate efectua numai în baza autorizaţiei speciale de transport, denumitã în continuare AST, eliberatã, fãrã discriminare, de administratorul drumului pe care se efectueazã transportul, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor.
(3) AST este documentul prin care sunt stabilite de cãtre administratorul drumului traseul ce urmeazã a fi parcurs şi tarifele datorate, document care permite efectuarea transportului cu vehicule cu depãşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise şi este valabil pentru numerele de înmatriculare sau înregistrare a vehiculelor cu aceleaşi caracteristici tehnice înscrise în acesta, traseul, sensul, perioada şi caracteristicile autorizate înscrise, în condiţiile stabilite de administratorul drumului.
(4) AST se elibereazã numai pentru efectuarea transportului cu vehicule:
a) a cãror încãrcãturã este indivizibilã. Prin încãrcãturã indivizibilã se înţelege încãrcãtura care, în scopul transportului rutier, nu poate fi divizatã în douã sau mai multe încãrcãturi fãrã cheltuieli nejustificate sau fãrã riscul deteriorãrii şi care, datoritã dimensiunilor şi masei sale, nu poate fi transportatã de un autovehicul, o remorcã, un tren rutier sau un vehicul articulat astfel încât acesta sã respecte masele şi/sau dimensiunile maxime admise;
b) fãrã încãrcãturã, care depãşesc constructiv masele şi/sau dimensiunile maxime admise.
(5) Pentru vehiculele prevãzute la alin. (4) lit. a) şi b), masele maxime pe axe ce pot fi autorizate pot depãşi în circulaţie masele maxime admise pe axe cu maximum:
a) 3,5 tone, pentru axa simplã;
b) 6,0 tone, pentru axa dublã (tandem);
c) 7,0 tone, pentru axa triplã (tridem).
(6) În condiţii stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor, se poate elibera AST pentru transporturile efectuate cu vehicule care depãşesc masele pe axe prevãzute la alin. (5), dacã se transportã mãrfuri indivizibile pentru care nu existã posibilitatea tehnicã de efectuare a transportului cu un alt vehicul care sã respecte masele maxime pe axe ce pot fi autorizate.
(7) Pentru transporturile prevãzute la alin. (6), AST se elibereazã numai în baza unui proiect de transport, întocmit de o persoanã fizicã sau juridicã autorizatã în condiţii stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor. Administratorul drumului pe care urmeazã sã se efectueze transportul poate impune întocmirea proiectului de transport şi pentru depãşirea masei totale maxime admise şi/sau a dimensiunilor maxime admise, în funcţie de restricţiile de circulaţie existente şi de elementele geometrice ale drumului.
(8) Efectuarea transporturilor cu nerespectarea condiţiilor înscrise în AST privind numerele de înmatriculare sau înregistrare a vehiculelor cu aceleaşi caracteristici tehnice, traseul, sensul sau perioadele de efectuare a transportului se considerã transport fãrã AST şi se sancţioneazã potrivit art. 61 alin. (1) lit. c).
(9) Efectuarea transporturilor cu depãşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise este interzisã în zilele de sâmbãtã, duminicã şi în zilele de sãrbãtoare legalã, între orele 6,00 şi 22,00. Prin excepţie, administratorul drumului poate autoriza asemenea transporturi, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor.
(10) Responsabilitatea circulaţiei vehiculelor rutiere cu depãşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise fãrã AST sau cu nerespectarea oricãreia dintre condiţiile înscrise în AST revine:
a) operatorului de transport rutier, astfel cum acesta este înscris în documentele de transport;
b) persoanei fizice sau juridice care foloseşte vehiculul în baza unui alt drept decât dreptul de proprietate, în situaţia în care operatorul de transport rutier nu poate fi identificat din documentele de transport;
c) proprietarului vehiculului rutier, în cazul în care persoanele prevãzute la lit. a) şi b) nu pot fi identificate;
d) conducãtorului auto, în cazul în care persoanele prevãzute la lit. a), b) şi c) nu pot fi identificate;
e) expeditorului, conform responsabilitãţilor care îi revin în baza prevederilor legale în vigoare.
(11) În cazul în care, pentru efectuarea transporturilor cu depãşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise, sunt necesare lucrãri de amenajare sau consolidare a infrastructurii rutiere, de modificare a instalaţiilor aeriene sau subterane de orice fel, precum şi orice alte lucrãri, responsabilitatea efectuãrii acestora şi suportarea cheltuielilor aferente revin titularului AST.
(12) Lucrãrile prevãzute la alin. (11) trebuie sã fie cuprinse în proiectul de transport prevãzut la alin. (7).
(13) Pentru transporturile prevãzute la alin. (2) se aplicã tarife suplimentare de utilizare a drumurilor pentru efectuarea transportului cu vehicule cu depãşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise, stabilite în funcţie de masa totalã, de masele pe axe, de dimensiunile vehiculelor şi de distanţa parcursã, tarife care se constituie ca venituri proprii ale administratorului drumului care a emis AST, pentru finanţarea lucrãrilor de administrare, exploatare, întreţinere, consolidare, reparaţii şi modernizare a drumurilor aflate în administrarea sa.
(14) Tarifele prevãzute la alin. (13) şi excepţiile de la plata acestora se stabilesc de administratorii drumurilor publice şi se aprobã:
a) prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, pentru drumurile de interes naţional;
b) prin hotãrâre a consiliilor judeţene, cu avizul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, pentru drumurile de interes judeţean;
c) prin hotãrâre a consiliilor locale, cu avizul consiliilor judeţene, pentru drumurile de interes local;
d) prin hotãrâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în cazul drumurilor de interes local din municipiul Bucureşti.
(15) Vehiculul care circulã cu depãşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise trebuie sã fie precedat de un autovehicul de însoţire, pentru:
a) lãţime mai mare de 3,2 m şi mai micã sau egalã cu 4,5 m;
b) lungime mai mare de 25,0 m şi mai micã sau egalã cu 30,0 m;
c) înãlţime mai mare de 4,5 m;
d) masa totalã mai mare de 80,0 tone.
(16) Pe autostrãzi, autovehiculul care asigurã însoţirea vehiculului care circulã cu lãţime mai mare de 3,2 m şi mai micã sau egalã cu 4,5 m va circula în spatele acestuia.
(17) Vehiculul care circulã cu depãşirea dimensiunilor maxime admise trebuie sã fie însoţit de douã autovehicule de însoţire autorizate care sã circule unul în faţa şi celãlalt în spatele acestuia, pentru:
a) lãţime mai mare de 4,5 m;
b) lungime mai mare de 30,0 m.
(18) Vehiculul care circulã cu depãşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise trebuie sã fie însoţit suplimentar de un echipaj al poliţiei rutiere, pentru:
a) lãţime mai mare de 5,0 m;
b) lungime mai mare de 40,0 m;
c) înãlţime mai mare de 5,0 m;
d) masa totalã mai mare de 80,0 tone.
(19) Vehiculele care circulã cu depãşirea dimensiunilor maxime admise trebuie sã fie echipate cu dispozitive suplimentare de semnalizare stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei si internelor.
(20) Autovehiculele de însoţire trebuie sã respecte condiţiile privind dotarea stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor.
(21) Condiţiile de însoţire a vehiculelor care circulã cu depãşirea maselor şi/sau dimensiunilor de cãtre operatorii economici specializaţi şi de cãtre personalul de însoţire specializat, precum şi modalitatea de verificare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor.
(22) Condiţiile privind efectuarea însoţirii vehiculelor care circulã cu depãşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise se stabilesc prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor."
20. Dupã articolul 41 se introduc douã noi articole, articolele 41^1 şi 41^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 41^1. - (1) Pentru vehiculele înmatriculate în alte state, administratorul drumurilor de interes naţional aplicã tarife suplimentare de acces la reţeaua de drumuri de interes naţional, în conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale şi cu reglementãrile interne în vigoare, care se constituie ca venituri proprii ale acestuia pentru finanţarea lucrãrilor de administrare, exploatare, întreţinere, reparaţii şi modernizare a drumurilor de interes naţional. Tarifele suplimentare de acces la reţeaua de drumuri de interes naţional se aprobã prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
(2) Pentru vehiculele aflate în trafic internaţional, la solicitarea scrisã a personalului administratorului drumurilor de interes naţional, poliţia de frontierã nu va permite intrarea ori ieşirea din România în cazul în care acestea nu respectã prevederile prezentei ordonanţe.
(3) Prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor se va stabili procedura ulterioarã luãrii mãsurilor nepermiterii intrãrii/ieşirii în/din România, precum şi referitoare la preluarea şi imobilizarea mijloacelor de transport în altã locaţie.
Art. 41^2. - Pentru determinarea caracteristicilor geometrice ale drumurilor, care sã permitã circulaţia vehiculelor în condiţii de siguranţã, proiectarea drumurilor noi, modernizarea, consolidarea sau reabilitarea drumurilor existente se realizeazã în funcţie de vitezele de proiectare prevãzute în anexa nr. 4."
21. La articolul 43, literele e) şi f) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"e) ocuparea, sub orice formã, a pãrţii carosabile, a zonei de siguranţã a podurilor, a staţiilor mijloacelor de transport în comun, a spaţiilor de control sau serviciu ale administratorului drumului, a şanţurilor, trotuarelor, pistelor şi a zonelor de siguranţã ale drumului, precum şi afectarea stãrii de curãţenie a acestora;
f) circulaţia autovehiculelor pe acostamente, şanţuri, trotuare, pe spaţii de siguranţã ale drumurilor şi podurilor, precum şi pe banda de urgenţã sau medianã a autostrãzilor;".
22. La articolul 43, dupã litera g) se introduc trei noi litere, literele h)-j), cu urmãtorul cuprins:
"h) degradarea totalã sau parţialã a platformei drumului, a elementelor care fac parte integrantã din drum;
i) degradarea şi/sau distrugerea elementelor de siguranţã a circulaţiei;
j) comerţul ambulant."
23. Articolul 44 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - (1) Administratorii drumurilor pot institui restricţii temporare, parţiale sau totale de circulaţie, pentru executarea unor lucrãri, conform normelor stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor, cu informarea prealabilã, inclusiv asupra variantelor de rute alternative, a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a poliţiei rutiere şi a utilizatorilor.
(2) Pentru protecţia unor sectoare de drumuri, în condiţii justificate, administratorul acestora poate institui restricţii de circulaţie, semnalizate corespunzãtor, privind categoriile de transport, viteza, perioadele şi intervalele orare, masele şi/sau dimensiunile maxime admise ale vehiculelor ce pot utiliza sectorul respectiv, dupã informarea prealabilã, inclusiv asupra variantelor de rute alternative, a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a poliţiei rutiere şi a utilizatorilor.
(3) Obligaţia administratorilor drumurilor de informare prealabilã prevãzutã la alin. (1) şi (2) nu se aplicã în cazurile de forţã majorã.
(4) Se interzice blocarea sau amplasarea de obstacole de orice fel pe ampriza drumurilor publice, cu excepţia cazurilor autorizate de administratorul drumului şi de poliţia rutierã şi care vor fi semnalizate corespunzãtor.
(5) Informarea prealabilã prevãzutã la alin. (1) şi (2) se realizeazã de administratorii drumurilor publice, prin afişare pe site-ul propriu a datelor actualizate."
24. Articolul 45 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - (1) În cazul în care drumurile deschise circulaţiei publice sunt afectate de producerea unor situaţii de urgenţã sau în caz de forţa majorã, administratorii acestora iau mãsuri pentru restabilirea circulaţiei, prin variante ocolitoare şi/sau alte amenajãri cu caracter provizoriu, dupã caz, informând totodatã utilizatorii cu privire la acestea.
(2) În situaţia în care aplicarea mãsurilor prevãzute la alin. (1) necesitã ocuparea temporarã a unor terenuri situate în zona drumului sau în afara acesteia, administratorul drumului respectiv încheie procese-verbale cu autoritãţile administraţiei publice locale şi cu deţinãtorii terenurilor, urmând ca eventualele despãgubiri cuvenite celor afectaţi sã se stabileascã conform dispoziţiilor legale în vigoare.
(3) În urma unor accidente rutiere, calamitãţi naturale sau în alte cazuri de forţã majorã, degajarea pãrţii carosabile poate fi asiguratã şi de cãtre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã.
(4) În cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinţe şi degradarea şi/sau distrugerea elementelor care fac parte integrantã din drum, poliţia rutierã informeazã de îndatã administratorul drumului cu privire la acestea şi consemneazã daunele în procesul-verbal de constatare, în condiţiile legii.
(5) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (4), administratorul drumului întocmeşte şi transmite contravenientului, în termen de 7 zile de la data sãvârşirii contravenţiei, un deviz cu contravaloarea daunelor, contravenientul având obligaţia sã o achite în termen de 15 zile de la data primirii devizului.
(6) Contravenientul poate contesta contravaloarea daunelor înscrisã în deviz, conform prevederilor legale în vigoare."
25. Articolul 46 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - (1) Realizarea sau amplasarea în zona drumului public a panourilor publicitare, a oricãror construcţii, accesuri, amenajãri sau instalaţii, în orice scop, fãrã a periclita siguranţa circulaţiei, este permisã pe baza autorizaţiei de construire şi doar în condiţiile existenţei acordului prealabil şi a autorizaţiei de amplasare şi/sau de acces în zona drumului public emise de administratorul drumului respectiv. Prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii sau, dupã caz, prin hotãrâre a consiliului local sau judeţean, se reglementeazã situaţiile în care se emite autorizaţie de amplasare şi/sau de acces în zona drumului public fãrã acord prealabil.
(2) În lipsa autorizaţiei de amplasare şi/sau de acces în zona drumului public pentru lucrãrile prevãzute la alin. (1) administratorul drumului notificã titularului autorizaţiei de construire sã desfiinţeze lucrãrile în termen de 5 zile de la data notificãrii. În cazul nerespectãrii acestui termen, administratorul drumului desfiinţeazã lucrãrile prevãzute la alin. (1), pe cheltuiala titularului autorizaţiei de construire, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
(3) Prevederile alin. (2) privind desfiinţarea lucrãrilor se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul nerespectãrii condiţiilor prevãzute în acordul prealabil şi/sau în autorizaţia de amplasare şi/sau de acces în zona drumului public
(4) Acordul şi autorizaţia de amplasare şi/sau de acces la drum se emit pentru o anumitã funcţie şi/sau destinaţie a obiectivului. Schimbarea funcţiei şi/sau a destinaţiei obiectivului de cãtre titularul autorizaţiei de amplasare şi/sau de acces se realizeazã numai cu aprobarea administratorului drumului.
(5) La eliberarea autorizaţiei de amplasare şi/sau de acces în zona drumului public, titularul autorizaţiei de amplasare şi/sau de acces încheie contractul cu administratorul drumului pentru utilizarea şi accesul în zona drumului public. Autorizaţia de amplasare şi/sau de acces în zona drumului public nu se elibereazã pânã la încheierea contractului cu administratorul drumului."
26. La articolul 47, alineatele (1^1), (2), (4), (5) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1^1) Pentru evitarea congestionãrii traficului în afara localitãţilor se interzice amplasarea oricãror construcţii care genereazã un trafic suplimentar la o distanţã mai micã de 50,00 m de marginea îmbrãcãmintei asfaltice în cazul autostrãzilor, al drumurilor expres şi al drumurilor naţionale europene, respectiv de 30,00 m pentru celelalte drumuri de interes naţional şi judeţean. Prin construcţii care genereazã trafic suplimentar se au în vedere unitãţi productive, complexe comerciale, depozite angro, unitãţi tip show-room, obiective turistice, cartiere rezidenţiale, parcuri industriale, precum şi orice alte obiective şi/sau construcţii asemãnãtoare în care se desfãşoarã activitãţi economice.
(2) În zona medianã a autostrãzilor şi a celorlalte drumuri publice se pot amplasa numai instalaţii destinate întreţinerii drumurilor şi siguranţei circulaţiei.
.................................................................................................
(4) Pentru ocuparea amprizei şi zonei de siguranţã a drumurilor publice prin amplasarea suprateranã sau subteranã a unor construcţii, instalaţii şi/sau panouri publicitare, precum şi prin executarea de accesuri la drumul naţional, cu amenajãrile aferente, parcãri, refugii auto, platforme carosabile şi de control, acceptate de administratorul drumului, se aplicã tarife pentru ocuparea zonei drumului, care se constituie ca venituri la dispoziţia administratorului, pentru administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea şi modernizarea drumurilor publice.
(5) Întreţinerea şi/sau repararea accesurilor în/din drumul naţional, a parcãrilor, a refugiilor şi a platformelor carosabile se realizeazã de cãtre persoanele care le deţin cu orice titlu, iar construcţia accesurilor în/din drumul naţional se realizeazã de cãtre solicitantul construirii accesurilor.
(6) Se excepteazã de la aplicarea tarifelor prevãzute la alin. (4) cazurile în care amplasarea se realizeazã în zonele de protecţie, precum şi cazurile amplasãrii instalaţiilor care asigurã utilitãţile necesare consumului casnic, de cãtre deţinãtorii acestora, în zona de siguranţã şi de protecţie."
27. La articolul 47, dupã alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alineatele (7)-(10), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Administratorul drumului stabileşte tarife pentru ocuparea zonei drumului şi excepţiile de la plata acestora, care se aprobã prin:
a) ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, pentru drumurile de interes naţional;
b) hotãrâre a consiliilor judeţene, cu avizul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, pentru drumurile de interes judeţean;
c) hotãrâre a consiliilor locale, cu avizul consiliilor judeţene, pentru drumurile de interes local;
d) prin hotãrâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în cazul drumurilor de interes local din municipiul Bucureşti.
(8) Administratorul drumului aplicã tarife pentru instalarea, pe stâlpii de distribuire a energiei electrice din zona drumului, a cablurilor, dispozitivelor sau a altor instalaţii asemãnãtoare, având alte destinaţii decât distribuirea de energie electricã, instalare care necesitã în mod obligatoriu acordul administratorului drumului. Pentru obţinerea acordului administratorului drumului, beneficiarul instalaţiei de cabluri şi/sau dispozitive prezintã, în cuprinsul documentaţiei tehnice aferente, acordul proprietarului stâlpilor.
(9) Deţinãtorii cu orice titlu ai panourilor publicitare, ai construcţiilor, accesurilor, utilitãţilor de orice fel sau instalaţiilor acceptate cu acordul prealabil al administratorului drumului în zona drumurilor publice sunt obligaţi, în termenul stabilit de administratorul drumului, sã execute, pe cheltuiala lor şi fãrã nicio despãgubire din partea administratorului drumului, demolarea, mutarea sau modificarea acestora, dacã a fost convenit astfel cu administratorul drumului la momentul acordului, în condiţiile în care acest lucru este impus de construirea, modernizarea, modificarea, întreţinerea sau exploatarea drumului public, precum şi de asigurarea condiţiilor pentru siguranţa circulaţiei. Nerespectarea acestui termen dã dreptul administratorului drumului sã desfiinţeze lucrãrile pe cheltuiala acestuia, urmând a se îndrepta împotriva deţinãtorilor, conform reglementãrilor în vigoare.
(10) Administratorul drumului este obligat sã notifice deţinãtorilor de construcţii, panouri publicitare, accesuri, utilitãţi sau instalaţii autorizate în zona drumului lucrãrile ce se vor executa la drum, precum şi termenul în care aceştia sunt obligaţi sã le desfiinţeze, sã le mute sau sã le modifice, dupã cum urmeazã:
a) cu cel puţin 3 luni înainte de începerea lucrãrilor a cãror execuţie impune desfiinţarea, mutarea sau modificarea, pentru construcţii autorizate cu caracter definitiv;
b) cu cel puţin o lunã înainte de începerea lucrãrilor la drum, în cazul construcţiilor acceptate cu caracter provizoriu."
28. Articolul 48 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Lucrãrile edilitare subterane se amplaseazã în afara amprizei, în afara zonei de siguranţã a drumului public sau în galerii vizitabile. Construcţia, repararea şi întreţinerea acestor lucrãri în zona drumului public se fac cu aprobarea administratorului drumului şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.
(2) Lucrãrile edilitare în extravilan, altele decât cele prevãzute la alin. (1), se amplaseazã de regulã în afara zonei de siguranţã şi numai cu acordul prealabil al administratorului drumului."
29. Articolul 49 se abrogã.
30. Articolul 50 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - Deţinãtorii de construcţii, amenajãri, accesuri, instalaţii sau orice alte obiective amplasate în zona drumului public sunt obligaţi sã execute revizia periodicã şi repararea acestora, pentru a asigura estetica, protejarea drumului şi siguranţa circulaţiei. Aceştia sunt obligaţi sã prezinte documentele solicitate în cadrul controalelor efectuate conform prevederilor art. 60."
31. Articolul 51 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - (1) Traseele noi de drumuri se stabilesc pe baza documentaţiilor tehnico-economice şi a celor de urbanism şi/sau de amenajare a teritoriului, aprobate în condiţiile legii.
(2) Modificarea elementelor geometrice ale traseului, crearea de noi accesuri sau orice alte intervenţii asupra drumului public se fac cu acordul administratorului drumului.
(3) Realizarea prevederilor alin. (1) şi (2) nu trebuie sã afecteze construcţiile şi instalaţiile subterane şi/sau aeriene autorizate, aflate în zona drumului, pânã la expirarea termenului prevãzut la art. 47 alin. (10).
(4) Organele administraţiei publice locale au obligaţia de a consemna şi menţine neocupate şi neafectate în documentaţiile prevãzute la alin. (1) terenurile aferente traseelor noi de drumuri şi autostrãzi."
32. Articolul 52 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 52. - (1) Proiectarea, construcţia sau amenajarea cãilor de acces la drumurile deschise circulaţiei publice se face potrivit legislaţiei în vigoare de cãtre cei interesaţi, cu acordul prealabil al administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere.
(2) Repararea, întreţinerea şi exploatarea cãilor de acces la drumurile deschise circulaţiei publice, inclusiv contravaloarea cheltuielilor aferente, sunt în sarcina pãrţii care a încheiat contract cu administratorul drumului, conform prevederilor art. 46 alin. (5)."
33. Articolul 53 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 53. - (1) Cãile de acces realizate în zona drumului deschis circulaţiei publice, fãrã avizul administratorului drumului sau fãrã respectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de amplasament şi acces, respectiv fãrã respectarea planului de situaţie aprobat, precum şi cãile de acces neutilizate se vor desfiinţa de cãtre cei care le deţin cu orice titlu, pe cheltuiala acestora, în termenul stabilit de administrator, restabilindu-se continuitatea elementelor geometrice în zona drumului deschis circulaţiei publice.
(2) În caz contrar, administratorul drumului este abilitat sã procedeze la blocarea accesului la drum, pânã la intrarea în legalitate, precum şi la desfiinţarea accesului la drum, deţinãtorul accesului fiind obligat necondiţionat la plata cheltuielilor aferente."
34. Articolul 56 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - (1) Persoanele abilitate cu efectuarea pe teren a mãsurãtorilor şi a studiilor necesare lucrãrilor privind drumul au acces pe terenuri, indiferent de proprietar. Excepţie fac terenurile/obiectivele aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale, inclusiv zonele de siguranţã ale acestora, pentru care se solicitã în prealabil acordul acestora.
(2) Înştiinţarea asupra începerii acestor activitãţi se face prin afişare la sediul consiliului local şi în scris deţinãtorului de teren, cu cel puţin 7 zile înainte de începerea activitãţilor.
(3) În cazul în care sunt cauzate prejudicii de cãtre persoanele abilitate cu efectuarea mãsurãtorilor sau a studiilor, despãgubirile sunt suportate de administratorul drumului, conform reglementãrilor în vigoare.
(4) Dacã pentru efectuarea mãsurãtorilor sau studiilor se cauzeazã prejudicii bunurilor ori sunt necesare modificãri asupra terenului, administratorul drumului va conveni, în prealabil, cu proprietarul terenului asupra acestor modificãri şi, dupã caz, asupra modalitãţilor şi cuantumului despãgubirilor."
35. La articolul 57, litera k) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"k) elaboreazã norme privind organizarea controlului propriu de calitate în domeniul drumurilor, precum şi norme privind înregistrarea şi prelucrarea datelor privind evoluţia traficului rutier;".
36. La articolul 57, dupã litera l) se introduce o nouã literã, litera m), cu urmãtorul cuprins:
"m) avizeazã tarifele propuse de administratori privind drumurile de interes judeţean şi drumurile de interes local."
37. Titlul capitolului V se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Controlul respectãrii prevederilor prezentei ordonanţe, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor"
38. Articolul 60 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - (1) Controlul privind respectarea prevederilor prezentei ordonanţe se efectueazã de cãtre personalul cu atribuţii de control pe reţeaua de drumuri publice şi în punctele de trecere a frontierei de stat a României, precum şi de cãtre alte autoritãţi competente potrivit legii.
(2) Controlul prevãzut la alin. (1) poate fi efectuat şi în locurile în care aceste vehicule sunt parcate, oprite sau staţionate pe drumurile publice din România.
(3) În cazul în care locul prevãzut la alin. (2) nu permite efectuarea controlului privind respectarea prevederilor prezentei ordonanţe, în condiţii impuse de echipamente de control şi de siguranţã rutierã, vehiculul supus controlului va fi deplasat, în prezenţa personalului cu atribuţii de control, pe cheltuiala persoanei responsabile prevãzute la art. 41 alin. (10), pânã în cel mai apropiat spaţiu care permite efectuarea verificãrilor.
(4) Oprirea vehiculelor pe drumurile de interes naţional, judeţean şi local în vederea efectuãrii controlului privind respectarea prevederilor prezentei ordonanţe şi imobilizarea acestora pânã la înlãturarea cauzelor ce au condus la aceastã mãsurã se efectueazã de cãtre personalul care, potrivit legii, are drept de oprire şi imobilizare a vehiculelor."
39. Articolul 61 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 61. - (1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii, dacã nu constituie infracţiune potrivit legii penale, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) încãlcarea prevederilor art. 18, art. 19 alin. (4) şi (5), art. 31, 35, 38, art. 44 alin. (5), art. 47 alin. (5) şi ale art. 51 alin. (4), cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei, aplicatã persoanei fizice sau juridice;
b) încãlcarea prevederilor art. 16 alin. (2), art. 17 alin. (2), art. 26, 27, 30, art. 32 alin. (2), art. 37, art. 39 alin. (2)-(4), art. 40 alin. (1), art. 43, art. 44 alin. (4), art. 46 alin. (1) şi (4), art. 47 alin. (1^1) şi (2), ale art. 48, 50, 52 şi art. 53 alin. (1), cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicatã persoanei fizice sau juridice, iar în cazul prevederilor art. 40 alin. (1), aceasta se aplicã administratorului drumului sau executantului, dupã caz;
c) încãlcarea prevederilor art. 41 alin. (1) prin efectuarea transporturilor fãrã AST şi ale art. 41 alin. (8), cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei;
d) încãlcarea prevederilor art. 41 alin. (1) prin efectuarea transporturilor cu depãşirea maselor pe axe, masei totale şi/sau dimensiunilor înscrise în AST, cu amendã de la 10.000 lei la 15.000 lei;
e) nerespectarea condiţiilor de efectuare a transportului înscrise în proiectul de transport, cu excepţia celor privind lucrãrile prevãzute la art. 41 alin. (11), cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei;
f) încãlcarea prevederilor art. 41 alin. (9), cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicatã conducãtorului auto;
g) neefectuarea lucrãrilor prevãzute la art. 41 alin. (11), cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei, aplicatã întreprinderii/operatorului de transport rutier;
h) nerespectarea prevederilor art. 41 alin. (15), (17), (18) şi (19), cu amendã de la 6.000 lei la 10.000 lei;
i) însoţirea transporturilor efectuate cu depãşirea masei totale şi/sau a dimensiunilor maxime admise, fãrã AST, cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei, aplicatã personalului de însoţire specializat;
j) efectuarea însoţirii transporturilor cu depãşirea dimensiunilor înscrise în AST, cu amendã de la 6.000 lei la 10.000 lei, aplicatã personalului de însoţire specializat;
k) încãlcarea prevederilor art. 41 alin. (16)-(19), cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicatã personalului de însoţire specializat;
l) nerespectarea condiţiilor privind dotarea prevãzute la art. 41 alin. (20), a condiţiilor privind atestarea prevãzute la art. 41 alin. (21) şi a condiţiilor privind efectuarea însoţirii prevãzute la art. 41 alin. (22), cu amendã de la 4.000 lei la 8.000 lei, aplicatã operatorului economic specializat;
m) însoţirea transportului de cãtre o persoanã fizicã sau de cãtre un operator economic specializat cu încãlcarea prevederilor reglementãrilor specifice în vigoare, cu amendã de la 4.000 lei la 8.000 lei, aplicabilã întreprinderii/operatorului de transport rutier şi persoanei fizice/operatorului economic specializat;
n) încãlcarea restricţiilor de circulaţie instituite potrivit art. 44 alin. (1) şi (2), cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicatã conducãtorului auto;
o) refuzul de a supune vehiculul verificãrii prin cântãrire şi/sau mãsurare a dimensiunilor, refuzul de a însoţi vehiculul personalului cu atribuţii de control în vederea cântãririi şi/sau mãsurãrii dimensiunilor transportului, precum şi refuzul de a prezenta personalului cu atribuţii de control documentele privind transportul, cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei, aplicatã conducãtorului auto;
p) efectuarea de transporturi de mãrfuri care nu sunt indivizibile, cu depãşirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise prevãzute în anexele nr. 2 şi 3 la prezenta ordonanţã, cu amendã de la 25.000 lei la 35.000 lei;
q) sustragerea de la control sau obstrucţionarea controlului prevãzut la art. 60 alin. (2), precum şi neoprirea la semnalul regulamentar al personalului cu atribuţii de control, cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei;
r) încãlcarea prevederilor art. 47 alin. (9) şi nerespectarea termenelor prevãzute la art. 47 alin. (10), cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei, aplicatã deţinãtorilor.
(2) Sancţiunile prevãzute la alin. (1) lit. c), d), e), h), p) şi q) se aplicã persoanei fizice sau juridice responsabile în conformitate cu dispoziţiile art. 41 alin. (10)."
40. Dupã articolul 61 se introduc douã noi articole, articolele 61^1 şi 61^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 61^1. - (1) Pentru încãlcarea prevederilor art. 41, contravenientul va achita, pe lângã amenda contravenţionalã, şi contravaloarea tarifelor prevãzute la art. 41 alin. (13). În aceste situaţii, personalul cu atribuţii de control consemneazã în procesul-verbal de constatare a contravenţiei obligaţia de platã a acestor tarife, calculate potrivit prevederilor legale.
(2) Contravaloarea tarifelor prevãzute de prezenta ordonanţã se poate achita şi la agenţiile de control şi încasare aparţinând administratorului drumului aflate în punctele de trecere a frontierei de stat a României.
(3) Odatã cu aplicarea amenzii contravenţionale conform prevederilor art. 61 alin. (1) lit. c), d), e), h), i), j), k), l), m), n), o), p) şi q) vehiculul va fi imobilizat de cãtre personalul cu atribuţii de control, în condiţii de siguranţã şi securitate a transportului, şi, dacã este cazul, se procedeazã la ridicarea plãcuţelor de înmatriculare, pânã la îndeplinirea condiţiilor legale pentru continuarea efectuãrii transportului.
(4) În cazul în care la locul constatãrii contravenţiei nu se gãseşte un spaţiu corespunzãtor pentru imobilizarea vehiculului în condiţii de siguranţã în circulaţie, deplasarea acestuia pânã la cel mai apropiat spaţiu se efectueazã pe cheltuiala contravenientului.
(5) Pe perioada imobilizãrii, dispusã conform prevederilor alin. (3), atât vehiculul, cât şi marfa sau persoanele, dupã caz, se aflã sub rãspunderea juridicã a contravenientului.
(6) Contravenientul este responsabil pentru eventuale pierderi cauzate terţilor de imobilizarea vehiculului, inclusiv persoanelor transportate, precum şi pentru achitarea eventualelor cheltuieli legate de imobilizare, de punerea în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi de îndeplinirea condiţiilor pentru continuarea transportului.
(7) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (3), imobilizarea vehiculului nu se realizeazã în cazul transporturilor de animale vii şi mãrfuri perisabile sau sub temperaturã controlatã la care s-au constatat încãlcãri ale prevederilor prezentei ordonanţe.
(8) Odatã cu aplicarea sancţiunilor contravenţionale se pot aplica sancţiuni administrative personalului de însoţire specializat şi/sau operatorului economic specializat, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului administraţiei şi internelor, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
(9) În cazul în care, pe parcursul efectuãrii însoţirii transporturilor cu depãşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise, au avut loc evenimente rutiere din care au rezultat pagube materiale din culpa personalului de însoţire specializat, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 45 alin. (4)-(6).
(10) Odatã cu aplicarea sancţiunii contravenţionale conform art. 61 alin. (1) lit. o) şi q), se va aplica şi mãsura suspendãrii copiei conforme a licenţei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu pentru o perioadã de 30 de zile de la data constatãrii contravenţiei. Procedura de suspendare a copiei conforme a licenţei de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu se aprobã prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
(11) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state, procesele-verbale de constatare a contravenţiei, devenite titlu executoriu, se comunicã în scris Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã, în cel mult 30 de zile de la încheierea acestora, de cãtre instituţia din care face parte personalul cu atribuţii de control, menţionând numele şi prenumele contravenientului, numãrul documentului de identitate şi al procesului-verbal de constatare a contravenţiei, precum şi amenda datoratã, pentru a fi luate în evidenţã şi a fi condiţionatã de achitarea acesteia intrarea pe teritoriul României a vehiculelor utilizate sau deţinute de contravenient, dupã caz.
(12) Pentru vehiculele înmatriculate în alte state, amenzile contravenţionale se aplicã în toate cazurile conducãtorului auto.
Art. 61^2. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe se fac de cãtre:
a) personalul împuternicit în acest scop de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin ordin al ministrului;
b) personalul împuternicit în acest scop de administratorii drumurilor de interes judeţean şi de interes local, potrivit competentelor stabilite conform legii;
c) ofiţerii şi agenţii de poliţie rutierã, dupã caz, în lipsa personalului prevãzut la lit. a) şi b)."
41. Articolul 66 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta ordonanţã."
42. Dupã articolul 67 se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prezenta ordonanţã transpune prevederile art. 2 paragraful 11, art. 3 alin. 1, art. 4 alin. 3 şi art. 7 din Directiva 1996/53/CE a Consiliului din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulã în interiorul Comunitãţii, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul naţional şi internaţional şi a greutãţii maxime autorizate în traficul internaţional, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. L 235 din 17 septembrie 1996, cu modificãrile şi completãrile prevãzute în Directiva 2002/7/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 februarie 2002 de modificare a Directivei 1996/53/CE a Consiliului, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. L 67 din 9 martie 2002."
43. Anexele nr. 1 şi 2 se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezenta ordonanţã.
44. Dupã anexa nr. 2 se introduc douã noi anexe, anexele nr. 3 şi 4, având cuprinsul prevãzut în anexele nr. 3 şi 4, care fac parte integrantã din prezenta ordonanţã.
ART. II
Beneficiarii care utilizeazã cãi de acces realizate înainte de intrarea în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt obligaţi sã facã toate demersurile în vederea obţinerii acordului administratorului drumului prevãzut la art. 53 alin. (1) din respectiva ordonanţã, pe bazã de documentaţie tehnicã aferentã, urmatã de încheierea contractului prevãzut la art. 46 alin. (5), în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe. În caz contrar, administratorul drumului are dreptul sã aplice mãsurile prevãzute la art. 53 alin. (2).
ART. III
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. IV
(1) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, ministrul transporturilor şi infrastructurii emite ordinul privind lucrãrile necesare dotãrii cu utilitãţi a locurilor de parcare şi/sau a spaţiilor pentru servicii conform categoriei funcţionale a drumului public şi normativelor în vigoare.
(2) În termen de 90 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I:
a) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor vor actualiza Normele privind autorizarea şi efectuarea transporturilor rutiere cu greutãţi şi/sau dimensiuni de gabarit care depãşesc limitele maxime prevãzute în <>Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului de interne nr. 407/991/1999 , cu modificãrile ulterioare;
b) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va aproba, prin ordin al ministrului, procedura de suspendare a copiei conforme de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu.
ART. V
<>Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 29 iunie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã, se va republica dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
Radu Mircea Berceanu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu


Bucureşti, 29 ianuarie 2010.
Nr. 7.


ANEXA 1
(Anexa nr. 1 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 )


LIMITELE
zonelor de siguranţã a drumurilor, podurilor
şi viaductelor, în cale curentã şi aliniament

a) Zonele de siguranţã ale drumurilor sunt cuprinse de la limita exterioarã a amprizei drumului pânã la:
- 1,50 m de la marginea exterioarã a şanţurilor, pentru drumurile situate la nivelul terenului;
- 2,00 m de la piciorul taluzului, pentru drumurile în rambleu;
- 3,00 m de la marginea de sus a taluzului, pentru drumurile în debleu cu înãlţimea pânã la 5,00 m inclusiv;
- 5,00 m de la marginea de sus a taluzului, pentru drumurile în debleu cu înãlţimea mai mare de 5,00 m.
b) Zonele de protecţie sunt cuprinse între marginile exterioare ale zonelor de siguranţã şi marginile zonei drumului, delimitat conform tabelului urmãtor:





┌────────────────────────────────────────┬──────────┬─────────────────┬────────────────┬────────────────┐
│ Categoria drumului │Autostrãzi│Drumuri naţionale│Drumuri judeţene│Drumuri comunale│
├────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────┼────────────────┤
│Distanţa de la axul drumului pânã la │ 50 │ 22 │ 20 │ 18 │
│marginea exterioarã a zonei drumului (m)│ │ │ │ │
└────────────────────────────────────────┴──────────┴─────────────────┴────────────────┴────────────────┘



c) Zonele de siguranţã ale podului, care includ şi suprafeţe de teren aflate sub pod, sunt:
- 10,00 m de la limita exterioarã a racordãrii podului cu terasamentul, pentru podurile fãrã lucrãri de apãrare a malurilor (rampa de acces face parte integrantã din pod);
- la limita exterioarã a lucrãrilor de apãrare a malurilor, pentru podurile la care aceste apãrãri au o lungime mai mare de 10 m (rampa de acces face parte integrantã din pod).
d) Zonele de siguranţã ale drumurilor cu versanţi (defilee) cu înãlţimea mai mare de 30 m se considerã la partea superioarã a taluzului versantului.


ANEXA 2
(Anexa nr. 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 )


MASE ŞI DIMENSIUNI
maxime admise şi caracteristicile conexe ale vehiculelor rutiere

Clasificarea drumurilor din punctul de vedere al limitelor impuse privind masele şi dimensiunile maxime admise:
R = drumuri reabilitate
E = drumuri europene
M = drumuri modernizate
P = drumuri pietruite
Prin vehicul se înţelege orice autovehicul rutier având cel puţin douã axe sau un ansamblu format dintr-un autovehicul şi semiremorca sau remorca tractatã de acesta.





┌──────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│ R │ E │ M │ P │
┌────────┬──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 1.│ DIMENSIUNI MAXIME ADMISE (în metri) │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.1.│Lungime │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ │Autovehicul, altul decât autobuz │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Remorca │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Vehicul articulat │ 16,50 │ 16,50 │ 16,50 │ 16,50 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Tren rutier │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Autobuz cu douã axe │ 13,50 │ 13,50 │ 13,50 │ 13,50 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Autobuz cu mai mult de douã axe │ 15,00 │ 15,00 │ 15,00 │ 15,00 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Autobuz cu remorcã │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Autobuz articulat │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 1.2.│Lãţime │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ a)│Orice vehicul, cu excepţia celor frigorifice având│ │ │ │ │
│ │caroseria izotermã │ 2,55 │ 2,55 │ 2,55 │ 2,55 │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ b)│Vehicul frigorific având caroseria izotermã │ 2,60 │ 2,60 │ 2,60 │ 2,60 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 1.3.│Înãlţime (orice vehicul) │ 4,00 │ 4,00 │ 4,00 │ 4,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 1.4.│Suprastructurile demontabile şi unitãţile de transport standardizate, cu ar fi containerele, │
│ │vor respecta dimensiunile precizate la pct. 1.1, 1.2, 1.3, 1.6, 1.7, 1.8 şi 4.4 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.4.a.│Dacã în spatele autobuzului sunt montate dispozitive detaşabile exterioare, cum ar fi cutiile │
│ │pentru schiuri, lungimea autovehiculului, inclusiv aceste dispozitive, nu trebuie sã depãşeas-│
│ │cã lungimea maximã prevãzutã la pct. 1.1. │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.5.│Toate autovehiculele sau ansamblurile de vehicule trebuie sã aibã posibilitatea de a întoarce │
│ │într-o coroanã circularã cu razã exterioarã de 12,5 m şi o raza interioarã de 5,3 m │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.5.a.│Cerinţe suplimentare pentru autobuze │
│ │Cu vehiculul în staţionare, prin trasarea unei linii pe sol, e fixeazã un plan vertical │
│ │tangent la latura vehiculului plasatã peste cercul exterior. În cazul unui vehicul articulat, │
│ │cele douã pãrţi rigide ale acestuia trebuie sã fie în acelaşi aliniament cu planul. Atunci │
│ │când vehiculul intrã, dupã o traiectorie liniarã, pe suprafaţ descrisã la pct. 1.5., nicio │
│ │parte a vehiculului nu trebuie sã depãşeascã acest plan vertial cu mai mult de 0,6 m. │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 1.6.│Distanţa maximã între axa pivotului de cuplare al │ │ │ │ │
│ │semiremorcii şi partea din spate a semiremorcii │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 1.7.│Distanţa maximã mãsuratã paralel cu axa longitudi-│ │ │ │ │
│ │nalã a trenului rutier din punctul extern aflat │ │ │ │ │
│ │cel mai în faţã al zonei de încãrcare din spatele │ │ │ │ │
│ │cabinei, pânã la punctul cel mai din spate al │ │ │ │ │
│ │remorcii din ansamblu, minus distanţa din partea │ │ │ │ │
│ │din spate a autovehiculului şi partea din faţã a │ │ │ │ │
│ │remorcii │ 15,65 │ 15,65 │ 15,65 │ 15,65 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 1.8.│Distanţa maximã mãsuratã paralel cu axa longitudi-│ │ │ │ │
│ │nalã a trenului rutier din punctul extern aflat │ │ │ │ │
│ │cel mai în faţã al zonei de încãrcare din spatele │ │ │ │ │
│ │cabinei pânã la punctul cel mai din spate al │ │ │ │ │
│ │remorcii din ansamblu │ 16,40 │ 16,40 │ 16,40 │ 16,40 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.│MASA TOTALÃ MAXIMÃ ADMISÃ A VEHICULULUI (în tone) │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.1.│Vehicule care fac parte dintr-un ansamblu de │
│ │vehicule │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 2.1.1.│Remorca cu douã axe │ 18,00 │ 17,00 │ 17,00 │ 16,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.1.2.│Remorca cu 3 axe │ 24,00 │ 22,00 │ 22,00 │ 20,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.2.│Ansamblu de vehicule │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.2.1.│Tren rutier cu 5 sau 6 axe │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ a)│Autovehiculul cu douã axe cu remorcã cu 3 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ b)│Autovehicul cu 3 axe cu remorcã cu douã sau 3 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.2.2.│Vehicul articulat cu 5 sau 6 axe │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ a)│Autovehicul cu douã axe cu semiremorcã cu 3 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ b)│Autovehicul cu 3 axe cu semiremorcã cu douã sau │ │ │ │ │
│ 𗈗 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ c)│Autovehicul cu 3 axe cu semiremorcã cu douã sau │ │ │ │ │
│ 𗈗 axe care transportã un container ISO de 40 de │ │ │ │ │
│ │picioare într-o operaţiune de transport combinat │ 44,00 │ 42,00 │ 40,00 │ 40,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.2.3.│Tren rutier cu 4 axe compus dintr-un autovehicul │ │ │ │ │
│ │cu douã axe şi o remorcã cu douã axe │ 36,00 │ 36,00 │ 36,00 │ 34,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.2.4.│Vehicul articulat cu 4 axe compus dintr-un autovehicul cu douã axe şi o semiremorcã cu douã │
│ │axe, dacã distanţa (d) dintre axele semiremorcii este: │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
𗈖.2.4.1.│mai mare sau egalã cu 1,3 m, dar mai micã sau │ │ │ │ │
│ │egalã cu 1,8 m │ 36,00 │ 36,00 │ 36,00 │ 34,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.2.4.2.│mai mare de 1,8 m │ 36.00*)│ 36,00 │ 36,00 │ 34,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.3.│Autovehicule │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 2.3.1.│Autovehicul cu douã axe │ 18,00 │ 17,00 │ 16,00 │ 16,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.3.2.│Autovehicul cu 3 axe │ 25,00/ │ 22,00/ │ 22,00 │ 22,00 │
│ │ │ 26,00**)│ 24,00**) │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.3.3.│Autovehicul cu 4 axe din care douã axe de direcţie│ 30,00/ │ 30,00 │ 30,00 │ 28,00 │
│ │ │ 32,00**)│ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.4.│Autobuz articulat cu 3 axe │ 28,00 │ 28,00 │ 26,00 │ 26,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 3.│MASA MAXIMÃ ADMISÃ PE AXE (în tone) │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3.1.│Axa simplã │
│ ├──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ │Axa simplã nemotoare │ 10,00 │ 10,00 │ 8,00 │ 7,50 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 3.2.│Axa dublã (tandem) a remorcilor şi semiremorcilor │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Suma maselor pe axele componente, dacã distanţa (d) dintre ele este: │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 3.2.1.│mai micã de 1,0 m (d < 1,0 m) │ 11,00 │ 11,00 │ 11,00 │ 11,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.2.2.│mai mare sau egalã cu 1,0 m, dar mai micã de 1,3 m│ │ │ │ │
│ │(1,0 ≤ d < 1,3 m) │ 16,00 │ 16,00 │ 15,00 │ 14,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.2.3.│mai mare sau egalã cu 1,3 m, dar mai micã de 1,8 m│ │ │ │ │
│ │(1,3 ≤ d < 1,8 m) │ 18,00 │ 17,00 │ 16,00 │ 15,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.2.4.│mai mare sau egalã 1,8 m (1,8 ≤ d) │ 20,00 │ 20,00 │ 16,00 │ 15,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 3.3.│Axa triplã (tridem) a remorcilor şi semiremorcilor │
│ │Suma maselor pe axele componente, dacã distanţa (d) dintre ele este: │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 3.3.1.│mai micã sau egalã cu 1,3 m (d ≤ 1,3 m) │ 21,00 │ 21,00 │ 19,00 │ 16,50 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.3.2.│mai mare de 1,3 m, dar mai micã sau egalã cu 1,4 m│ │ │ │ │
│ │(1,3 < d ≤ 1,4) │ 24,00 │ 22,00 │ 20,00 │ 18,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 3.4.│Axa simplã motoare │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 3.4.1.│Axa motoare a vehiculelor la care se face referire│ │ │ │ │
│ │la punctele 2.2.1 şi 2.2.2 │ 11,50 │ 10,00 │ 9,00 │ 8,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.4.2.│Axa motoare a vehiculelor la care se face referire│ │ │ │ │
│ │la punctele 2.2.3, 2.2.4, 2.3 şi 2.4 │ 11,50 │ 10,00 │ 9,00 │ 8,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 3.5.│Axa dublã (tandem) a autovehiculelor │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Suma maselor pe axele componente, dacã distanţa (d) dintre ele este: │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 3.5.1.│mai micã de 1,0 m (d < 1,0 m) │ 11,50 │ 10,00 │ 10,00 │ 10,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.5.2.│mai mare sau egalã cu 1,0 m, dar mai micã de │ 16,00 │ 15,00 │ 14,00/ │ 13,00 │
│ 𗈕,3 m (1,0 ≤ d < 1,3 m) │ │ │ 15,00***)│ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.5.3.│mai mare sau egalã cu 1,3 m, dar mai micã de │ 18,00/ │ 17,00/ │ 16,00 │ 15,00 │
│ 𗈕,8 m (1,3 ≤ d < 1,8 m) │ 19,00**)│ 18,00***)│ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 4.│ALTE CONDIŢII CONSTRUCTIVE IMPUSE VEHICULELOR │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.1.│Pentru toate vehiculele │
│ │Masa suportatã de axa motoare sau axele motoare ale unui vehicul ori ansambluri de vehicule va│
│ │fi de cel puţin 25% din masa totalã cu încãrcãturã a vehiculului sau ansamblului de vehicule, │
│ │atunci când acestea sunt utilizate în trafic internaţional │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.2.│Trenuri rutiere │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Distanţa dintre axa din spate a unui autovehicul şi axa din faţã a remorcii va fi de cel puţin│
│ 𗈗,0 m. │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.3.│Masa maximã admisã în funcţie de ampatament │
│ │Masa maximã admisã, exprimatã în tone, a unui autovehicul cu 4 axe nu poate depãşi de cinci │
│ │ori distanţa, exprimatã în metri, dintre axele extreme ale autovehiculului. │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.4.│Semiremorci │
│ │Distanţa mãsuratã în plan orizontal între axa pivotului de cuplare şi orice punct din partea │
│ │frontalã a semiremorcii nu trebuie sã depãşeascã 2,04 m. │
└────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Axã dublã (tandem) - combinaţia de douã axe având între ele o distanţã de cel mult 1,8 m
Axã triplã (tridem) - combinaţia de 3 axe având între ele distanţa de cel mult 1,4 m, inclusiv
----------
*) Plus o limitã de 2 tone, atunci când masa totalã maximã admisã a vehiculului motor este de 18 tone şi masa maximã admisã a axei tandem a semiremorcii este de 20 tone şi axa motoare este prevãzutã cu roţi jumelate şi cu suspensie pneumaticã sau echivalentã acesteia.
**) Se aplicã în cazul în care axa motoare este prevãzutã cu roţi jumelate şi cu suspensie pneumaticã sau echivalentã acesteia sau în cazul în care fiecare axã motoare este prevãzutã cu roţi jumelate şi masa maximã a fiecãrei axe nu depãşeşte 9,5 tone.
***) Se aplicã în cazul în care axa este prevãzutã cu suspensie pneumaticã sau echivalentã acesteia, astfel cum a fost definitã prin Reglementãrile privind condiţiile tehnice pe care trebuie sã le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2, aprobate prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Axã dublã (tandem) sau axa triplã (tridem) se considerã axa cu suspensie pneumaticã, numai dacã toate axele componente sunt prevãzute cu suspensie pneumaticã sau echivalentã acesteia.
Axã dublã (tandem) sau axã triplã (tridem) se considerã cu roţi jumelate, numai dacã toate roţile axelor componente sunt jumelate.


ANEXA 3
(Anexa nr. 3 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 )


MASE ŞI DIMENSIUNI
maxime admise şi caracteristicile conexe ale
vehiculelor rutiere, altele decât cele prevãzute în anexa nr. 2

Clasificarea drumurilor din punct de vedere al limitelor impuse privind masele şi dimensiunile maxime admise:
R = drumuri reabilitate
E = drumuri europene
M = drumuri modernizate
P = drumuri pietruite
Prin vehicul se înţelege orice autovehicul rutier având cel puţin douã axe sau un ansamblu format dintr-un autovehicul şi semiremorca sau remorca tractatã de acesta.





┌──────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│ R │ E │ M │ P │
┌────────┬──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 1.│ DIMENSIUNI MAXIME ADMISE (în metri) │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.1.│Lungime │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ │Autovehicul, altul decât autobuz │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │ 12,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Vehicul articulat │ 16,50 │ 16,50 │ 16,50 │ 16,50 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Tren rutier │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │ 18,75 │
├────────┬──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 1.2.│Lãţime │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ a)│Orice vehicul, cu excepţia celor frigorifice având│ │ │ │ │
│ │caroseria izotermã │ 2,55 │ 2,55 │ 2,55 │ 2,55 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ b)│Vehicul frigorific având caroseria izotermã │ 2,60 │ 2,60 │ 2,60 │ 2,60 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 1.3.│Înãlţime (orice vehicul) │ 4,00 │ 4,00 │ 4,00 │ 4,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.│Masa totalã maximã admisã a vehiculului (în tone) │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.1.│Autovehicul │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 2.1.1.│Autovehicul cu 4 axe, altul decât cel prevãzut în │ │ │ │ │
│ │anexa nr. 2 │ 30,00 │ 30,00 │ 30,00 │ 28,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.1.2.│Autovehicul cu mai mult de 4 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.2.│Ansamblu de vehicule │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.2.1.│Tren rutier │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
𗈖.1.1.1.│Autovehicul cu douã axe cu remorcã cu o axã │ 28,00 │ 28,00 │ 26,00 │ 26,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.1.1.2.│Autovehicul cu 3 axe cu remorcã cu o axã │ 35,00 │ 35,00 │ 35,00 │ 33,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.1.1.3.│Autovehicul cu 4 axe cu remorcã cu o axã │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.1.1.4.│Autovehicul cu douã axe cu remorcã cu 4 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.1.1.5.│Autovehicul cu 4 axe cu remorcã cu douã axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.1.1.6.│Tren rutier cu mai mult de 6 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 2.2.2.│Vehicul articulat │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
𗈖.2.2.1.│Autovehicul cu douã axe cu semiremorcã cu o axã │ 28,00 │ 28,00 │ 26,00 │ 26,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.2.2.2.│Autovehicul cu 3 axe cu semiremorcã cu o axã │ 35,00 │ 35,00 │ 35,00 │ 33,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.2.2.3.│Autovehicul cu 4 axe cu semiremorcã cu o axã │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.2.2.4.│Autovehicul cu douã axe cu semiremorcã cu 4 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
𗈖.2.2.5.│Vehicul articulat cu mai mult de 6 axe │ 40,00 │ 40,00 │ 40,00 │ 38,00 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ 3.│Axã triplã (tridem) a autovehiculelor, nemotoare │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ 3.1.│mai micã sau egalã cu 1,3 m (d ≤ 1,3 m) │ 21,00 │ 21,00 │ 19,00 │ 16,50 │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.2.│mai mare de 1,3 m, dar mai micã sau egalã cu │ │ │ │ │
│ 𗈕,4 m (1,3 < d d ≤ 1,4 m) │ 24,00 │ 22,00 │ 20,00 │ 18,00 │
└────────┴──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┘



Axa dublã (tandem) - combinaţia de douã axe având între ele o distanţã de cel mult 1,8 m
Axa triplã (tridem) - combinaţia de 3 axe având între ele distanţa de cel mult 1,4 m, inclusiv
Axã dublã (tandem) sau axã triplã (tridem) se considerã axa cu suspensie pneumaticã, numai dacã toate axele componente sunt prevãzute cu suspensie pneumaticã sau echivalentã acesteia.


ANEXA 4
(Anexa nr. 4 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 )

Vitezele de proiectare pentru diferite clase tehnice ale drumurilor publice



┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│Clasa tehnicã a drumurilor publice│Vitezele de proiectare, în km/h, în regiune│
│ ├───────────────┬──────────────┬────────────┤
│ │ şes │ deal │ munte │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ I │ 130 │ 110 │ 80 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ II │ 100 │ 80 │ 60 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ III │ 90 │ 50 │ 40 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ IV │ 60 │ 40 │ 30 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ V │ 50 │ 40 │ 25 │
└──────────────────────────────────┴───────────────┴──────────────┴────────────┘



Vitezele de proiectare reduse pentru
diferite clase tehnice ale drumurilor publice




┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│Clasa tehnicã a drumurilor publice│Vitezele de proiectare, în km/h, în regiune│
│ ├───────────────┬──────────────┬────────────┤
│ │ şes │ deal │ munte │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ I │ 100 │ 80 │ 80 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ II │ 80 │ 50 │ 40 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ III │ 60 │ 40 │ 30 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ IV │ 50 │ 40 │ 25 │
├──────────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┤
│ V │ 40 │ 25 │ 25 │
└──────────────────────────────────┴───────────────┴──────────────┴────────────┘



NOTĂ?:
1. Viteza de proiectare este viteza care se alege la construcţia unui drum nou, la modernizarea, consolidarea sau reabilitarea unui drum existent, în vederea determinãrii caracteristicilor geometrice care sã permitã fiecãrui vehicul sã poatã circula cu viteza respectivã în siguranţã.
2. Viteza de proiectare redusã este viteza care poate fi redusã în cazuri excepţionale pe sectoare de drum cu lungime limitatã, în condiţii grele de desfãşurare a traseului şi/sau acolo unde condiţiile de mediu adiacente drumului o impun, în vederea neafectãrii resurselor istorice şi estetice şi pentru evitarea unor lucrãri costisitoare, pe baza unui calcul tehnico-economic.
3. Încadrarea drumurilor publice în clase tehnice se stabileşte prin norme tehnice, aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016