Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 7 din 26 ianuarie 1998  privind unele masuri de protectie sociala a personalului militar si civil, care se vor aplica in perioada restructurarii marilor unitati, unitatilor si formatiunilor din compunerea Ministerului Apararii Nationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 7 din 26 ianuarie 1998 privind unele masuri de protectie sociala a personalului militar si civil, care se vor aplica in perioada restructurarii marilor unitati, unitatilor si formatiunilor din compunerea Ministerului Apararii Nationale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 34 din 29 ianuarie 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. e) din Legea nr. 221/1997 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Personalul militar şi salariaţii civili, din cadrul unitãţilor militare, care se disponibilizeaza ca urmare a programului de restructurare a armatei, beneficiazã de mãsurile de protecţie socialã prevãzute în prezenta ordonanta.
ART. 2
Programul de restructurare a armatei vizeazã mãsuri ce se referã la:
a) desfiinţarea de comandamente, mari unitãţi, unitãţi subunitati şi formaţiuni din compunerea armatei în timp de pace;
b) transformarea sau redimensionarea structurilor militare, având drept urmare diminuarea numãrului de funcţii prevãzute în statele de organizare în timp de pace;
c) redislocarea structurilor militare în alte localitãţi, la o distanta mai mare de 50 km.
ART. 3
Cadrele militare, ale cãror funcţii se reduc, vor fi încadrate, în limitele prevederilor statelor de organizare, în alte unitãţi din garnizoana de dislocare sau în alte garnizoane, potrivit criteriilor stabilite de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 4
Militarii angajaţi pe baza de contract, ale cãror funcţii se desfiinţeazã vor fi încadraţi, cu respectarea reglementãrilor în vigoare, în alte unitãţi din garnizoana sau apropiate de aceasta, în raport de posibilitãţi.
ART. 5
În sensul art. 1 din prezenta ordonanta, se considera disponibilizaţi:
a) ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii trecuţi în rezerva în temeiul <>art. 85 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;
b) militarii angajaţi ale cãror contracte se reziliazã înainte de expirarea termenului pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, ca urmare a modificãrii statelor de organizare sau reorganizãrii armatei, fãrã a li se oferi posibilitatea încheierii unui nou-contract cu Ministerul Apãrãrii Naţionale în termen de o luna de la rezilierea contractului iniţial;
c) salariaţii civili, ale cãror contracte individuale de munca sunt desfãcute din initiativa unitãţii, potrivit prevederilor art. 130. ali. (1) lit. a) - c) din Codul muncii.

CAP. 2
Ajutoare şi plati compensatorii acordate personalului militar şi salariaţilor civili disponibilizaţi ca urmare a restructurãrii armatei

A. Pentru cadrele militare (ofiţeri, maiştri, militari şi subofiteri)

ART. 6
(1) În perioada de restructurare a armatei, ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii pot cere trecerea în rezerva, cu drept de pensie, înainte de împlinirea vârstei prevãzute de lege, astfel:
a) cu drept la pensie militarã de serviciu cu vechime integrala, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 30 de ani bãrbaţii şi 25 de ani femeile;
b) cu drept la pensie militarã de serviciu cu vechime incompleta, personalul militar care are o vechime în serviciu de minimum 20 de ani, din care cel puţin 10 ani în serviciul militar;
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale poate dispune trecerea în rezerva a cadrelor militare care nu solicita pensionarea anticipata, personalul respectiv beneficiind, la cerere, de drepturile prevãzute la alin. (1).
(3) Prevederile <>Decretului nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat, cu modificãrile ulterioare, referitoare la stabilirea, plata, suspendarea sau încetarea plãţii pensiilor, şi ale <>Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare se aplica şi în cazul personalului militar trecut în rezerva în condiţiile alin. (1) şi (2).
ART. 7
Cadrele militare trecute în rezerva cu drept de pensie în condiţiile art. 6 beneficiazã, pentru activitatea depusa în armata, de ajutorul stabilit prin reglementãrile legale în vigoare cu privire la salarizarea personalului armatei. În plus, pentru fiecare an rezultat ca diferenţa între varsta de 55 de ani şi varsta pe care o au la data trecerii în rezerva se acorda o plata compensatorie neimpozabila, egala cu doua solde lunare brute din ultima luna de activitate.
ART. 8
(1) Cadrele militare cu o vechime în serviciu mai mica de 20 de ani pot trece în rezerva, la cerere, sau pot fi trecute în rezerva de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale ca urmare a nevoilor de reducere şi de restructurare a armatei, beneficiind de o plata compensatorie neimpozabila, corespunzãtoare vechimii în serviciu, al carei cuantum este de:
a) 12 solde lunare brute, pentru o vechime mai mica de 7 ani;
b) 15 solde lunare brute, pentru o vechime cuprinsã între 7 şi 15 ani;
c) 20 de solde lunare brute, pentru o vechime mai mare de 15 ani.
(2) Cadrele militare trecute în rezerva fãrã drept de pensie în condiţiile alin. (1) beneficiazã şi de ajutorul lunar sau de alocaţia de sprijin, dupã caz, în cuantumul stabilit de actele normative în vigoare.
ART. 9
De drepturile prevãzute la art. 8 beneficiazã şi cadrele militare disponibilizate cu o vechime în serviciu de 20 de ani sau mai mult care nu opteazã pentru pensionare în condiţiile art. 6.

B. Pentru militarii angajaţi pe baza de contract

ART. 10
Militarii angajaţi pe baza de contract beneficiazã de plati compensatorii, în situaţia în care nu exista posibilitãţi de reincadrare şi urmeazã sa li se desfaca contractul înainte de expirare.
ART. 11
(1) Suma totalã de bani, acordatã ca titlu de plata compensatorie, este neimpozabila şi se stabileşte pentru fiecare militar, angajat pe baza de contract, cãruia i s-a desfãcut contractul individual potrivit prezentei ordonanţe, diferenţiat, în funcţie de vechimea în serviciu, dupã cum urmeazã;
a) 6 solde lunare, pentru cei cu o vechime mai mica de 5 ani;
b) 9 solde lunare, pentru cei cu o vechime cuprinsã între 5 şi 7 ani;
c) 12 solde lunare, pentru cei cu vechime mai mare de 7 ani.
(2) Cuantumul soldei pe baza cãreia se calculeazã suma totalã este egal cu cel al soldei avute în luna disponibilizarii.
(3) Militarii angajaţi pe baza de contract, cãrora li s-a desfãcut contractul, beneficiazã şi de ajutorul sau de alocaţia de sprijin, dupã caz, în cuantumul stabilit de actele normative în vigoare.

C. Pentru salariaţii civili

ART. 12
Salariaţii civili, ale cãror funcţii se desfiinţeazã şi care nu vor fi încadraţi în unitãţi ale Ministerului Apãrãrii Naţionale în termen de o luna de la desfiinţarea funcţiei, beneficiazã de plati compensatorii.
ART. 13
Suma totalã de bani, cu titlu de plata compensatorie, se stabileşte pentru fiecare salariat civil cãruia i s-a desfãcut contractul individual de munca potrivit prezentei ordonanţe, corespunzãtoare vechimii în serviciu, astfel:
a) 12 salarii medii nete pe economie, pentru o vechime în serviciu mai mica de 7 ani;
b) 15 salarii medii nete pe economie, pentru o vechime în serviciu între 7 şi 15 ani;
c) 20 de salarii medii nete pe economie, pentru o vechime în serviciu mai mare de 15 ani.
ART. 14
Salariaţii civili disponibilizaţi prin restructurarea armatei primesc, în condiţiile <>legii, şi drepturile stabilite prin Legea nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, republicatã, cu modificãrile ulterioare.

CAP. 3
Mãsuri active de protecţie a personalului militar şi a salariaţilor civili disponibilizaţi prin restructurarea armatei

ART. 15
(1) În sensul prezentei ordonanţe, prin mãsuri active de protecţie se înţelege acele mãsuri care au ca scop combaterea somajului şi sprijinirea persoanelor aflate în cãutarea unui loc de munca pentru a dobândi statutul de persoana ocupatã.
(2) Ministerul Muncii şi Protecţie Sociale va asigura:
a) punerea la dispoziţie a listelor cu locurile de munca vacante şi cursurile de calificare organizate contra cost;
b) medierea în vederea angajãrii;
c) consultanţa pentru iniţiere în afaceri şi orientare profesionalã.
ART. 16
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin direcţiile generale de munca şi protecţie socialã, acorda asistenta de specialitate structurilor Ministerului Apãrãrii Naţionale supuse restructurãrii, la solicitarea acestuia, pe baza unui protocol încheiat între cele doua ministere.
ART. 17
În vederea reconversiei profesionale, personalul militar disponibilizat în condiţiile prezentei ordonanţe poate urma, gratuit, cursurile de calificare, recalificare, perfecţionare sau, dupã caz, alte forme de pregãtire profesionalã organizate de Ministerul Apãrãrii Naţionale. Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor mãsuri vor fi suportate din bugetul Ministerului Apãrãrii Naţionale.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 18
Drepturile ce se cuvin personalului disponibilizat în condiţiile prezentei ordonanţe se nasc la data trecerii în rezerva, respectiv a desfacerii contractului.
ART. 19
Personalul militar şi civil disponibilizat în perioada de restructurare a armatei poate beneficia de drepturile bãneşti prevãzute în prezenta ordonanta o singura data. Aceste drepturi se acorda în cel mult 30 de zile de la data trecerii în rezerva, respectiv a desfacerii contractului.
ART. 20
Sumele de bani aferente plãţilor compensatorii pentru personalul militar se suporta din fondurile destinate în acest scop Ministerului Apãrãrii Naţionale, iar pentru salariaţii civili, din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj.
ART. 21
(1) Sumele de bani aferente cadrelor militare şi militarilor angajaţi pe baza de contract se transfera de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale în conturi personale purtãtoare de dobânzi, deschise pe numele beneficiarilor la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, potrivit protocolului încheiat în acest scop. În protocol se vor stabili şi comisioanele ce se suporta de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale.
(2) Pentru deschiderea de conturi şi pentru operaţiunile efectuate nu se percepe comision de la beneficiari.
ART. 22
Perioada pentru care cadrele militare trecute în rezerva în condiţiile art. 8 - fãrã drept de pensie - sau în condiţiile art. 9 - care nu opteazã pentru pensie - primesc ajutoare lunare sau alocaţii de sprijin, potrivit actelor normative în vigoare, constituie vechime în munca.
ART. 23
Personalul militar şi civil disponibilizat prin restructurarea marilor unitãţi, unitãţilor şi formatiunilor din compensarea Ministerului Apãrãrii Naţionale beneficiazã de urmãtoarele facilitãţi:
a) scutirea, pe o perioada de 2, ani de la plata impozitului pe venit, pentru cei care vor fi autorizaţi sa desfãşoare activitãţi economice pe baza liberei iniţiative ca persoane fizice independente sau ca asociaţii familiale. Aceasta prevedere se aplica pentru persoanele care au obţinut autorizaţia de funcţionare în termen de 6 luni de la data trecerii în rezerva, respectiv a desfacerii contractului;
b) credite în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, republicatã cu modificãrile ulterioare.
ART. 24
Personalul militar şi civil, pensionat în condiţiile prezentei ordonanţe, poate cumula pensia cu salariul obţinut, în cazul în care îşi continua activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate prin activitãţi cu scop lucrativ.
ART. 25
Dupã împlinirea vârstei şi a vechimii în serviciu, prevãzute de legislaţia în vigoare, cadrele militare pensionate în condiţiile prezentei ordonanţe se pot adresa Ministerului Apãrãrii Naţionale, o singura data, în vederea recalcularii pensiei.
ART. 26
(1) În perioada de restructurare a armatei, cadrele militare care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare menţionate în prezenta ordonanta pot fi menţinute în structuri cu caracter temporar, destinate completãrii unitãţilor la mobilizare, în raport cu nevoile Ministerului Apãrãrii Naţionale.
(2) Pana în anul 2005, aceste cadre vor fi încadrate în noile structurii organizatorice prin redistribuirea pe funcţii devenite vacante ca urmare a pierderilor naturale şi trecerii în rezerva în condiţiile prezentei ordonanţe.
ART. 27
În funcţie de necesarul de personal al armatei şi de fondurile alocate mãsurilor de protecţie socialã a personalului disponibilizat, de prevederile prezentei ordonanţe pot beneficia şi cadrele militare care opteazã pentru trecerea în rezerva din unitãţi care nu sunt supuse restructurãrii. Trecerea acestora în rezerva se va face potrivit criteriilor şi procentajelor pe corpuri de cadre, arme sau servicii şi specialitãţi militare, care vor fi stabilite de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 28
Ministerul Apãrãrii Naţionale este abilitat sa emita norme metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe.


PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
----------------
Ministru de stat,
ministrul apãrãrii naţionale
Victor Babiuc

Ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016