Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 65 din 29 august 2002  privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 65 din 29 august 2002 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 647 din 31 august 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. VI.2 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În România activitatea de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, denumita în continuare cercetare-dezvoltare, constituie prioritate nationala şi este reglementatã prin lege.
(2) Cercetarea-dezvoltarea este o activitate creativa, hotãrâtoare pentru progresul economic, social şi cultural, şi reprezintã o forma superioarã de valorificare prin cunoaştere a resurselor umane.
(3) Prevederile prezentei ordonanţe constituie cadrul prin care se promoveazã formarea continua, dezvoltarea şi motivarea resurselor umane pentru asigurarea competentei şi eticii profesionale în activitãţile de cercetare-dezvoltare, precum şi eliminarea constrangerilor ce pot limita libertatea de creaţie.
ART. 2
(1) În sensul prezentei ordonanţe, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare este Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
(2) Termenii şi expresiile folosite în cuprinsul prezentei ordonanţe sunt definite în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 3
(1) Prezenta ordonanta reglementeazã statutul juridic al personalului de cercetare-dezvoltare, stabilind rolul, competentele, responsabilitãţile, drepturile şi obligaţiile specifice, precum şi modalitãţile de angajare şi promovare.
(2) Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplica personalului de cercetare-dezvoltare care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul unor structuri organizatorice cu capital de stat, privat sau mixt, instituţii publice, precum şi în cadrul unor forme asociative sau în mod individual, dupã cum urmeazã:
a) institute naţionale de cercetare-dezvoltare;
b) instituţii de învãţãmânt superior, centre sau laboratoare de cercetare-dezvoltare din învãţãmântul superior acreditat;
c) institute, centre sau staţiuni de cercetare ale Academiei Romane şi ale academiilor de ramura;
d) institute sau centre de cercetare-dezvoltare ale societãţilor naţionale, ale companiilor naţionale, ale regiilor autonome sau ale administraţiei publice centrale şi locale;
e) instituţii publice de cercetare-dezvoltare;
f) instituţii de cercetare-dezvoltare organizate ca societãţi comerciale;
g) instituţii, laboratoare sau centre internaţionale de cercetare-dezvoltare înfiinţate pe baza unor programe sau acorduri internaţionale;
h) structuri de cercetare din cadrul societãţilor comerciale;
i) alte instituţii de cercetare-dezvoltare cu personalitate juridicã;
j) persoane fizice autorizate;
k) instituţii publice care au în structura lor şi activitãţi de cercetare-dezvoltare.
ART. 4
Misiunea personalului de cercetare-dezvoltare este de interes naţional şi cuprinde:
a) dezvoltarea cunoştinţelor ştiinţifice;
b) transferul cunoştinţelor şi tehnologiilor în toate domeniile vieţii economice şi sociale;
c) valorificarea eficienta a rezultatelor activitãţii de cercetare-dezvoltare pentru dezvoltarea durabila a societãţii.
ART. 5
Prevederile prezentei ordonanţe şi ale celor care reglementeazã activitatea de cercetare-dezvoltare asigura autonomia demersurilor ştiinţifice ale personalului din domeniu, participarea acestuia la promovarea şi evaluarea activitãţilor care le revin, precum şi dreptul la formare profesionalã continua.
ART. 6
Principiile fundamentale ale activitãţii personalului de cercetare-dezvoltare sunt:
a) asimilarea, utilizarea şi generarea de noi cunoştinţe, precum şi folosirea celor mai bune practici în domeniul specific de activitate;
b) respectarea misiunii cercetãrii şi a eticii profesionale.

CAP. 2
Categorii de personal, funcţii şi grade profesionale

ART. 7
Activitatea din instituţiile de cercetare-dezvoltare definite la art. 3 se desfãşoarã de urmãtoarele categorii de personal:
a) personal de cercetare-dezvoltare;
b) personal din activitatea auxiliara;
c) personal din aparatul funcţional.
ART. 8
Funcţiile de conducere şi de coordonare ştiinţificã din instituţiile de cercetare-dezvoltare pot fi:
A. Funcţii ce presupun şi responsabilitate administrativã:
a) director general sau director;
b) director ştiinţific;
c) director tehnic;
d) secretar ştiinţific;
e) şef de compartiment cercetare-dezvoltare.
B. Funcţii ce presupun şi responsabilitãţi de coordonare ştiinţificã:
a) director de program de cercetare-dezvoltare;
b) director de proiect de cercetare-dezvoltare;
c) şef de program de cercetare-dezvoltare;
d) şef de proiect de cercetare-dezvoltare.
ART. 9
Personalul de cercetare-dezvoltare definit la art. 7 lit. a), cu studii superioare, care desfãşoarã activitãţi de cercetare ştiinţificã, se diferentiaza pe funcţii şi grade profesionale dupã cum urmeazã:
a) cercetator principal gradul I - CP I;
b) cercetator principal gradul II - CP II;
c) cercetator principal gradul III - CP III;
d) cercetator - C;
e) asistent de cercetare - AC.
ART. 10
Personalul de cercetare-dezvoltare definit la art. 7 lit. a), cu studii superioare tehnice, care desfãşoarã activitãţi de dezvoltare tehnologicã, se diferentiaza pe ocupaţii şi grade profesionale dupã cum urmeazã:
a) inginer de dezvoltare tehnologicã gradul I - IDT I;
b) inginer de dezvoltare tehnologicã gradul II - IDT II;
c) inginer de dezvoltare tehnologicã gradul III - IDT III;
d) inginer de dezvoltare tehnologicã - IDT.
ART. 11
(1) Categoriile de personal de cercetare-dezvoltare cu studii superioare, altele decât cele definite la art. 9 şi 10, pot fi:
a) inginer;
b) arhitect;
c) chimist;
d) fizician;
e) matematician;
f) economist;
g) geolog;
h) medic;
i) biolog;
j) biochimist;
k) jurist;
l) filolog;
m) alte funcţii.
(2) Personalul de cercetare-dezvoltare prevãzut la alin. (1) se încadreazã pe funcţii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare pentru celelalte sectoare de activitate.
ART. 12
(1) Personalul de cercetare-dezvoltare cu studii medii se diferentiaza pe funcţii şi trepte profesionale dupã cum urmeazã:
a) asistent treapta I - A I;
b) asistent treapta II - A II;
c) asistent treapta III - A III;
d) asistent - A.
(2) Personalul menţionat la alin. (1) participa pe lângã cercetatorii principali şi inginerii de dezvoltare tehnologicã la desfãşurarea activitãţii de cercetare-dezvoltare prin efectuarea de masurari, analize, operaţiuni de execuţie a unor elemente, operaţiuni de întreţinere şi exploatare a aparaturii şi instalaţiilor de cercetare, precum şi alte activitãţi asemãnãtoare.
ART. 13
Personalul de cercetare-dezvoltare obţine pentru încadrarea pe funcţie atestarea de cercetator principal, inginer de dezvoltare tehnologicã sau asistent, precum şi gradul profesional corespunzãtor funcţiei în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta.
ART. 14
Metodologia de încadrare pe funcţii şi grade profesionale a personalului de cercetare-dezvoltare prevãzut la art. 11 se stabileşte de fiecare unitate de cercetare-dezvoltare, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 15
Personalul din activitatea auxiliara şi din aparatul funcţional al instituţiilor de cercetare-dezvoltare, prevãzut la art. 7 lit. b) şi c), se încadreazã pe funcţii stabilite de prevederile legale în vigoare.
ART. 16
Numãrul de posturi pe funcţii şi grade profesionale se propune de consiliul ştiinţific şi se aproba de consiliul de administraţie al instituţiei, respectiv de organele de conducere echivalente, în concordanta cu necesitãţile şi resursele financiare ale acesteia.

CAP. 3
Acordarea gradelor profesionale şi încadrarea pe funcţii

ART. 17
(1) Funcţiile şi gradele profesionale de cercetare-dezvoltare se ocupa prin concurs, pe baza evaluãrii performantelor profesionale.
(2) Concursul se anunta public prin afişare la sediul unitãţii şi prin publicare într-un ziar de circulaţie nationala şi se desfãşoarã pe baza unei metodologii generale, elaborata de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare şi aprobatã prin ordin al ministrului, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. 18
(1) Evaluarea performantelor profesionale ale candidaţilor şi încadrarea pe funcţii se realizeazã ţinându-se seama de competenta profesionalã, de rezultatele profesionale obţinute, de studii, de titlurile ştiinţifice şi gradele profesionale obţinute, de experienta în specialitatea postului, de aptitudinile specifice necesare îndeplinirii funcţiei, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe şi conform metodologiei generale prevãzute la art. 17 alin. (2).
(2) Condiţiile minime de experienta profesionalã pe care trebuie sa le îndeplineascã persoanele supuse evaluãrii sunt urmãtoarele:
a) pentru asistent de cercetare - sa fie absolvent de studii universitare de lungã durata, cu examen de licenta sau de diploma;
b) pentru cercetator, respectiv inginer de dezvoltare tehnologicã - sa aibã o vechime de cel puţin 2 ani în activitatea de cercetare-dezvoltare;
c) pentru cercetator principal gradul III - sa aibã o vechime de cel puţin 6 ani în activitatea de cercetare-dezvoltare;
d) pentru inginer de dezvoltare tehnologicã gradul III sa aibã o vechime de cel puţin 3 ani în activitatea de dezvoltare tehnologicã;
e) pentru cercetator principal gradul II - sa detina titlul ştiinţific de doctor şi sa aibã vechime de cel puţin 9 ani în activitatea de cercetare-dezvoltare;
f) pentru inginer de dezvoltare tehnologicã gradul II sa aibã o vechime de cel puţin 5 ani în activitatea de dezvoltare tehnologicã;
g) pentru cercetator principal gradul I - sa detina titlul ştiinţific de doctor şi sa aibã o vechime de cel puţin 9 ani în activitatea de cercetare-dezvoltare;
h) pentru inginer de dezvoltare tehnologicã gradul I sa aibã o vechime de cel puţin 8 ani în activitatea de dezvoltare tehnologicã.
ART. 19
(1) Gradele profesionale CP, IDT, CP III şi IDT III se acorda prin decizie a conducerii unitãţii de cercetare-dezvoltare, cu avizul autoritãţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, pe baza rezultatelor obţinute conform prevederilor din metodologia generalã prevãzutã la art. 17 alin. (2).
(2) Gradele profesionale CP II şi CP I sunt atestate de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare în urma acordãrii acestora conform metodologiei generale prevãzute la alin. (1).
(3) Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este un organism consultativ fãrã personalitate juridicã, organizat conform <>art. 140 alin. (3) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Componenta şi condiţiile de numire a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi a comisiilor sale de specialitate, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora vor fi revizuite şi completate în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
(5) Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, în urma analizei documentelor de concurs, confirma sau infirma motivat decizia comisiei de concurs şi transmite ministrului autoritãţii de stat pentru cercetare-dezvoltare avizul pentru atribuirea prin ordin a titlurilor CP II şi CP I.
(6) Încadrarea pe funcţie în gradele profesionale ştiinţifice II şi I se face prin decizie a conducatorului unitãţii de cercetare-dezvoltare, emisã în baza ordinului ministrului autoritãţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
ART. 20
(1) Gradul profesional, o data acordat, aparţine persoanei titulare pentru domeniul de cercetare-dezvoltare respectiv şi constituie titlu personal de care poate face uz în toate situaţiile care implica imaginea sau drepturile personale.
(2) Pentru personalul atestat gradele profesionale CP I, CP II, CP III, IDT I, IDT II, respectiv IDT III, în domeniile de cercetare-dezvoltare pentru care au fost dobândite sunt recunoscute în orice unitate în care se desfãşoarã activitãţi în domeniile respective.
(3) În afarã procesului propriu-zis de acordare, gradul profesional se pãstreazã independent de ocuparea sau nu a unui post în cercetare-dezvoltare de o anumitã categorie.
ART. 21
(1) Funcţiile de conducere în activitatea de cercetare-dezvoltare se ocupa prin concurs.
(2) Funcţiile specifice de conducere din unitãţile de cercetare-dezvoltare, prevãzute la art. 8, se ocupa, în condiţiile legii, de personalul care îndeplineşte urmãtoarele condiţii minime:
a) pentru director general sau director - personal de cercetare-dezvoltare cel puţin gradul II, care a absolvit o forma de pregãtire universitarã sau postuniversitarã în domeniul managementului;
b) pentru director ştiinţific sau director tehnic - cercetator principal gradul II;
c) pentru secretar ştiinţific - personal de cercetare-dezvoltare gradul II;
d) pentru celelalte funcţii specifice de conducere, prevãzute la art. 8 - personal de cercetare-dezvoltare.

CAP. 4
Funcţii echivalente

ART. 22
(1) Cercetatorii principali pot funcţiona ca personal didactic în instituţiile de învãţãmânt superior, pe funcţii echivalente, cu respectarea statutului personalului didactic.
(2) Funcţiile de cercetare ştiinţificã, echivalente cu cele din învãţãmântul superior, sunt urmãtoarele:
a) cercetator principal gradul I - echivalent profesor universitar;
b) cercetator principal gradul II - echivalent conferenţiar universitar;
c) cercetator principal gradul III, doctorand sau cu titlul ştiinţific de doctor - echivalent lector universitar/şef de lucrãri;
d) cercetator - echivalent asistent universitar;
e) asistent de cercetare - preparator universitar.
ART. 23
(1) Funcţiile şi gradele de cercetare-dezvoltare dobândite anterior se echivaleaza cu funcţiile corespunzãtoare gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare respective, stabilite prin prezenta ordonanta.
(2) Echivalarile prevãzute la alin. (1) se fac prin ordin al ministrului autoritãţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, la solicitarea instituţiei de cercetare-dezvoltare.

CAP. 5
Drepturi şi obligaţii

ART. 24
Cercetatorii principali şi inginerii de dezvoltare tehnologicã beneficiazã, pe lângã drepturile prevãzute de lege pentru personalul încadrat în munca, şi de urmãtoarele drepturi:
a) accesul la sursele de informare şi documentare necesare proiectelor de cercetare-dezvoltare la care participa, cu respectarea normelor de folosire şi publicare;
b) de a participa la elaborarea strategiei cercetãrii ştiinţifice şi dezvoltãrii tehnologice;
c) de a participa la manifestãri ştiinţifice cu comunicãri din rezultatele activitãţii de cercetare-dezvoltare şi de a publica lucrãri ştiinţifice în condiţiile legii;
d) de a breveta rezultatele cercetãrii, în condiţiile legii, cu sprijinul unitãţii; în limita resurselor bugetare instituţia poate finanta participarea personalului de cercetare-dezvoltare la manifestãri ştiinţifice, naţionale şi internaţionale;
e) recunoaşterea ca autor sau coautor al unui demers ştiinţific şi de a fi recompensati conform legislaţiei din domeniu;
f) de a fi sprijiniti de unitate în vederea perfecţionãrii pregãtirii lor profesionale, conform legii;
g) de a face parte din asociaţii profesionale, societãţi şi organizaţii ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, fãrã ca prin activitatea desfasurata în aceste organisme sa între în conflict de interese cu unitatea unde presteazã activitatea de baza;
h) recunoaşterea şi stimularea performantei în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii prin premii, gradificatii, titluri, diplome, precum şi prin alte modalitãţi;
i) de a participa la competitii pentru finanţarea activitãţii ştiinţifice proprii din fonduri bugetare sau private, în condiţiile legii;
j) de a participa ca expert, referent, membru în comisii de evaluare, consultant şi altele asemenea, la solicitarea altor instituţii sau agenţi economici, fãrã a intra în conflict de interese cu unitatea în care presteazã activitatea de baza, şi de a fi remuneraţi pentru activitatea depusa;
k) de a putea beneficia de un venit lunar neplafonat, dacã concomitent cu execuţia temelor finanţate din fonduri de la bugetul de stat deruleazã şi proiecte finanţate din programe internaţionale la care România plãteşte cotizatie, precum şi dacã proiectul conduce, în timpul derulãrii şi dupã finalizare, la transferuri tehnologice;
l) de a desfasura activitãţi succesive sau simultane privind cercetarea, învãţãmântul sau valorificarea cercetãrii. Acestea se pot exercita în interiorul sau în afarã unitãţii de cercetare în care sunt încadraţi;
m) de a beneficia, în condiţiile legii, de un spor la salariul de baza, dacã au obţinut titlul ştiinţific de doctor;
n) de a refuza motivat, din considerente morale şi etice, sa participe la cercetãri ştiinţifice care au un impact negativ asupra fiinţei umane şi asupra mediului natural;
o) de a solicita ocuparea unui post de grad inferior celui dobândit, dacã este în interes propriu.
ART. 25
Cercetatorii principali şi inginerii de dezvoltare tehnologicã au, pe lângã obligaţiile prevãzute de lege pentru personalul încadrat în munca, şi urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte etica şi deontologia activitãţii de cercetare-dezvoltare;
b) sa respecte drepturile de proprietate intelectualã şi confidenţialitatea convenitã cu colaboratorii şi cu finantatorii cercetãrii;
c) sa nu creeze conflict de interese sau concurenta neloialã în cazul cumulului de activitãţi, efectuat în condiţiile legii;
d) sa participe la formarea cercetatorilor tineri şi sa transmitã cunoştinţele şi experienta proprie în activitatea de cercetare-dezvoltare;
e) sa utilizeze patrimoniul tehnico-ştiinţific exclusiv pentru activitãţi profesionale în interesul unitãţii angajatoare;
f) sa se supunã analizelor de evaluare a activitãţii de cercetare-dezvoltare, precum şi a rezultatelor proprii;
g) sa se preocupe de participarea la programele internaţionale ale Comunitãţii Europene sau la programele rezultate din acordurile internaţionale de cooperare bilaterala la care România este parte;
h) sa îndeplineascã propria activitate ştiinţificã, tehnologicã sau de inovare fãrã a incalca drepturile şi libertãţile omului;
i) sa îşi dezvolte continuu cunoştinţele ştiinţifice şi tehnice şi sa contribuie la diseminarea informatiei şi culturii ştiinţifice şi tehnice, precum şi la constientizarea publicului asupra importantei rolului ştiinţei şi tehnicii;
j) sa aplice, în condiţiile legii, în economie sau în viata socialã, rezultatele activitãţii proprii de cercetare-dezvoltare;
k) sa utilizeze în activitatea de cercetare-dezvoltare cele mai bune practici şi cele mai noi cunoştinţe accesibile din domeniul specific de activitate.
ART. 26
(1) La încetarea activitãţii în unitate personalul din cercetare-dezvoltare nu poate folosi rezultatele ştiinţifice şi tehnice care au fost obţinute în unitate, în cadrul unor lucrãri finanţate din fonduri publice, o perioada de cel puţin 5 ani, fãrã acordul finanţatorului.
(2) Nerespectarea angajamentului prevãzut la alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda echivalenta cu 20 de salarii de cercetator principal gradul I, la gradatia maxima.
(3) Plata amenzii nu exonereaza contravenienţii de la plata daunelor provocate.
(4) Contravenţia se constata şi amenda se aplica de cãtre autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, sub a carei autoritate se afla unitatea de cercetare-dezvoltare prejudiciata.
(5) Contravenţiei prevãzute la alin. (2) i se aplica dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 .

CAP. 6
Formarea profesionalã şi pregãtirea personalului de cercetare-dezvoltare

ART. 27
Perfecţionarea profesionalã a personalului de cercetare-dezvoltare se realizeazã, în principal, prin urmãtoarele forme:
a) doctorat;
b) programe de formare continua;
c) programe de documentare şi schimburi de experienta la nivel naţional şi internaţional;
d) programe de specializare şi de cooperare interdisciplinare, la nivel naţional şi internaţional;
e) învãţãmânt postuniversitar, organizat potrivit legii;
f) burse de perfecţionare şi stagii de pregãtire şi documentare realizate în ţara sau în strãinãtate;
g) manifestãri ştiinţifice în ţara şi în strãinãtate.
ART. 28
În vederea sprijinirii instruirii şi mobilitatii cercetatorilor ştiinţifici autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare şi ministerele de resort pot infiinta, în condiţiile legii, centre de instruire pentru personalul de cercetare-dezvoltare, precum şi pentru cel din alte domenii.
ART. 29
Personalul cu funcţii de conducere este obligat sa se perfecţioneze în domeniul managementului pentru cercetare-dezvoltare. Pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi menţinerea în aceste funcţii care presupun şi responsabilitate administrativã se organizeazã stagii de pregãtire şi perfecţionare în domeniul managementului pentru cercetare-dezvoltare.
ART. 30
Finanţarea activitãţilor de formare profesionalã continua se asigura din fonduri prevãzute cu aceasta destinaţie în bugetele de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor de cercetare-dezvoltare, precum şi în programele de formare profesionalã finanţate din surse interne şi internaţionale.

CAP. 7
Mobilitatea personalului de cercetare-dezvoltare

ART. 31
Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, celelalte ministere şi unitãţile de cercetare-dezvoltare asigura cadrul de reglementare compatibil cu spaţiul european şi mondial al cercetãrii-dezvoltãrii, pentru accesul cercetatorilor la patrimoniul tehnic şi ştiinţific, în condiţiile legii, şi pentru asigurarea unor condiţii atractive de munca.
ART. 32
(1) În unitãţile de cercetare-dezvoltare pot fi cuprinşi studenţi care sa lucreze în colective de specialişti din unitãţile respective.
(2) Unitãţile de cercetare-dezvoltare pot acorda studenţilor din ultimii 2 ani burse de studii. Plata acestor burse va fi condiţionatã de obligaţia absolvenţilor de a se angaja pe o perioada determinata, prin angajamentul încheiat sub forma de contract, în unitatea de cercetare-dezvoltare finanţatoare. Cuantumul burselor va acoperi cheltuielile de studii.
ART. 33
(1) Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor, Academia Romana, academiile de ramura sau institutele de învãţãmânt superior pot propune autoritãţii de stat pentru cercetare-dezvoltare constituirea, pe perioade determinate, de centre sau colective mixte de specialişti pentru realizarea unor strategii de ramura sau sectoriale, pana la finalizarea acestora. Modalitatea de constituire şi de funcţionare a centrelor şi colectivelor mixte de specialişti se stabileşte prin ordin al autoritãţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
(2) Centrele sau colectivele mixte prevãzute la alin. (1) utilizeazã în comun mijloacele financiare şi materiale de care dispun în scopul gestionãrii rationale a potenţialului uman de cercetare.
ART. 34
Pentru completarea şi dezvoltarea potenţialului uman angrenat în cercetare-dezvoltare, în programele instituţiilor de învãţãmânt superior vor fi cuprinse activitãţi pentru pregãtirea şi stimularea angajãrii tinerilor în unitãţi de cercetare-dezvoltare.

CAP. 8
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 35
(1) Personalul de cercetare-dezvoltare atestat, care revine în activitatea de cercetare-dezvoltare dupã pãrãsirea acesteia pentru motive care nu îi sunt imputabile, este încadrat la gradul ştiinţific dobândit anterior.
(2) Personalul atestat ştiinţific poate exercita prin cumul de funcţii activitãţi în cercetare-dezvoltare, învãţãmânt şi/sau producţie, în condiţiile legii.
(3) Beneficiazã de rezervarea postului, potrivit prevederilor alin. (1), şi pot exercita cumulat activitãţi de cercetare-dezvoltare, la gradul ştiinţific dobândit, persoanele alese în Parlament, numite în Guvern sau cele care îndeplinesc funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administraţiei Prezidenţiale şi al administraţiei publice centrale ori în serviciile publice descentralizate ale acesteia, precum şi cele alese sau numite de Parlament în alte organe şi organisme centrale ale statului.
ART. 36
(1) Personalul pensionat care are grade profesionale poate desfasura, în condiţiile legii, activitãţi de cercetare-dezvoltare, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora, şi dupã împlinirea vârstei legale de pensionare, cu aprobarea anuala a consiliului ştiinţific.
(2) La cerere, cercetatorii principali şi inginerii de dezvoltare tehnologicã, care au gradul profesional I, pot fi mentinuti în continuare, dupã împlinirea vârstei legale de pensionare, în funcţii de cercetare-dezvoltare, cu aprobarea anuala a consiliului ştiinţific. Ei pot funcţiona, de asemenea, în învãţãmântul superior în calitate de profesori universitari consultanţi, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic şi ale prezentei ordonanţe, dacã au desfãşurat activitatea didactica în calitate de profesori asociaţi.
ART. 37
Cetãţenilor romani care au lucrat în strãinãtate în cercetare-dezvoltare li se echivaleaza integral, la cerere, vechimea în specialitate, pe baza documentelor care atesta acest lucru.
ART. 38
În termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor va elabora Codul de etica şi deontologie profesionalã al personalului de cercetare-dezvoltare, care se aproba, la propunerea autoritãţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, prin hotãrâre a Guvernului.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul delegat la
Ministerul Educaţiei
şi Cercetãrii pentru
activitatea de cercetare,
Adrian Campurean,
secretar de stat

p. Ministrul muncii şi
solidaritãţii sociale,
Ion Giurescu,
secretar de stat

p. Ministrul integrãrii europene,
Leonard Orban,
secretar de stat


Bucureşti, 29 august 2002.
Nr. 65.

ANEXA 1

GLOSAR DE TERMENI
1. Cercetarea fundamentalã - activitatea desfasurata, în principal, pentru a dobândi cunoştinţe noi cu privire la fenomene şi procese, precum şi în vederea formularii şi verificãrii de ipoteze, modele conceptuale şi teorii.
2. Cercetarea aplicativa - cercetarea destinatã, în principal, utilizãrii cunoştinţelor ştiinţifice pentru perfecţionarea sau realizarea de noi produse, tehnologii şi servicii.
3. Dezvoltarea tehnologicã formatã din activitãţile de inginerie a sistemelor şi de inginerie tehnologicã - prin intermediul sau se realizeazã aplicarea şi transferul rezultatelor cercetãrii cãtre agenţii economici, precum şi în plan social, având ca scop introducerea şi materializarea de noi tehnologii, produse, sisteme şi servicii, precum şi perfecţionarea celor existente şi care cuprinde:
a) cercetarea precompetitiva - ca activitate orientata spre transformarea rezultatelor cercetãrii aplicative în planuri, scheme sau documentaţii pentru noi produse, procese ori servicii, incluzând fabricarea modelului experimental şi a primului prototip, care nu pot fi utilizate în scopuri comerciale;
b) cercetarea competitivã - ca activitate orientata spre transformarea rezultatelor cercetãrii precompetitive în produse, procese şi servicii care pot rãspunde în mod direct cererii pieţei şi incluzând activitãţile de inginerie a sistemelor, de inginerie şi proiectare tehnologicã.
4. Transfer tehnologic - introducerea sau achiziţionarea în circuitul economic a tehnologiilor şi utilajelor specifice, a echipamentelor şi instalaţiilor rezultate din cercetare, în vederea obţinerii unor procese, produse şi servicii noi sau imbunatatite, cerute de piata sau prin care se adopta un comportament inovativ, inclusiv activitatea de a disemina informaţii, de a explica, a transfera cunoştinţe, a acorda consultanţa şi a comunica cu persoane care nu sunt experţi în problema despre rezultatele cercetãrii fundamentale, aplicative şi precompetitive într-un asemenea mod încât sa creascã sansa aplicãrii unor astfel de rezultate, cu condiţia sa existe un proprietar al rezultatelor.
5. Valorificare - procesul prin care rezultatele cercetãrii competitive ajung sa fie utilizate, conform cerinţelor activitãţii industriale sau comerciale, în viata socialã şi culturalã.
6. Plan naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare instrumentul prin care statul realizeazã politica generalã în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii şi al inovarii, asigurând corelarea acestora.
7. Programe de cercetare-dezvoltare-inovare - componente ale Planului naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare, alcãtuite dintr-un set de obiective care au legatura între ele şi cãrora le corespund subprograme. Prin programe se urmãreşte implementarea unei politici într-un domeniu specific. Realizarea programelor se efectueazã prin intermediul proiectelor.
8. Proiect de cercetare-dezvoltare - modalitate de atingere a unui obiectiv al unui program, cu un scop propriu bine stabilit, care este prevãzut sa se realizeze într-o perioada determinata, utilizându-se resursele alocate, şi cãruia îi este atasat un set propriu de reguli, obiective şi activitãţi.

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016