Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 65 din 21 august 1998  privind salarizarea diplomatilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 65 din 21 august 1998 privind salarizarea diplomatilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 314 din 27 august 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. 7 lit. c) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
În sensul prezentei ordonanţe, diplomatii sunt functionarii care deţin grad diplomatic sau consular în conformitate cu Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României şi au ca principala atribuţie de serviciu înfãptuirea politicii externe a României prin tratative, corespondenta şi alte mijloace paşnice.
ART. 2
(1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplica diplomaţilor definiţi la art. 1, pe durata încadrãrii lor în ţara, precum şi celor detasati în centrala Ministerului Afacerilor Externe, care dobândesc calitatea de diplomat, însã numai pe durata detaşãrii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Diplomatii trimişi în misiune permanenta în strãinãtate la misiunile diplomatice, la oficiile consulare şi la alte reprezentante ale României în strãinãtate sunt salarizaţi potrivit hotãrârii Guvernului.
ART. 3
Salarizarea diplomaţilor se face ţinând seama de rolul, rãspunderea, complexitatea şi importanta funcţiei exercitate, de specificul activitãţii de promovare a politicii externe a României, precum şi de pregãtirea şi competenta profesionalã a persoanelor care exercita aceste funcţii.
ART. 4
(1) Gestiunea sistemului de stabilire a salariului de baza pentru diplomati se asigura de cãtre ordonatorul principal de credite, cu încadrarea în resursele financiare alocate anual şi în numãrul de posturi stabilit prin legile bugetare anuale.
(2) Stabilirea salariilor de baza individuale pentru diplomati se face potrivit normelor de evaluare a performantei individuale.
ART. 5
(1) Salariile de baza ale diplomaţilor se stabilesc pe funcţii diplomatice şi consulare. Pentru fiecare funcţie salariul de baza se stabileşte în cadrul unui interval delimitat de un coeficient de multiplicare minim şi un coeficient de multiplicare maxim, aplicabil la valoarea de referinta sectoriala utilizata în administraţia publica centrala, actualizatã potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul aplicãrii.
(2) Grilele de intervale pentru stabilirea salariilor de baza pentru diplomati, diferenţiate pe funcţii diplomatice şi consulare, sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 6
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe compensaţiile acordate prin hotãrârile Guvernului de indexare a salariilor se includ în salariile de baza. Fiecãrui diplomat i se va menţine salariul de baza avut, inclusiv compensaţiile acordate, cu excepţia diplomaţilor care se situeaza sub nivelul minim al funcţiei şi gradului profesional avut, care vor fi încadraţi la nivelul minim al intervalului respectiv.
(2) Criteriile de stabilire a salariilor de baza între limite pentru diplomati şi normele de evaluare a performantelor profesionale individuale se vor elabora de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi se vor propune spre aprobare prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
(3) Metodologia de aplicare a criteriilor şi normelor aprobate în conformitate cu prevederile alin. (2) se vor elabora prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(4) Dispoziţiile legale referitoare la alte drepturi salariale, cum sunt sporurile pentru condiţiile de munca, sporul pentru vechimea în munca, alte sporuri, precum şi premiile şi stimulentele, acordate persoanelor ale cãror salarii de baza se stabilesc potrivit grilelor de salarizare prevãzute în anexele nr. 1 şi 4, rãmân în vigoare.
(5) Salariul de baza al diplomaţilor se reevalueaza anual de cãtre angajator, cu respectarea limitelor prevãzute pentru funcţia diplomaticã în care este încadrat.
ART. 7
(1) Funcţiile diplomatice şi consulare pot fi ocupate de personalul care are cel mult doua grade diplomatice sau consulare imediat sub gradul necesar funcţiei, cu excepţia gradului de ambasador, care se acorda numai prin decret prezidential.
(2) Funcţiile diplomatice şi consulare şi gradele minime necesare pentru ocuparea acestora sunt cele prevãzute în anexa nr. 2.
(3) Gradele diplomatice şi consulare sunt reglementate în Statutul Corpului Diplomatic şi Consular.
ART. 8
Angajarea în funcţie diplomaticã sau consularã şi avansarea în funcţie şi în gradul imediat superior se fac pe baza de concurs sau examen, potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 9
(1) Salariile de baza pentru diplomatii care exercita funcţii de conducere sunt cele corespunzãtoare funcţiei diplomatice, la care se adauga o indemnizaţie de conducere care face parte din salariul de baza, diferenţiatã în raport cu rãspunderea pe care o implica funcţia de conducere îndeplinitã.
(2) Indemnizaţiile pentru funcţiile de conducere sunt stabilite în procente din salariul de baza şi sunt prevãzute în anexa nr. 3.
(3) Indemnizaţia de conducere poate fi reevaluata anual, în raport cu rezultatele obţinute în activitatea desfasurata, dupã aprobarea bugetului de stat.
ART. 10
Indemnizaţia de conducere se acorda şi diplomaţilor care conduc sau coordoneazã programe/proiecte, pe perioada de derulare a acestora, prevãzute în programul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe.
ART. 11
Persoanele numite temporar în locul unei persoane cu funcţie de conducere care lipseşte din instituţie o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice, în care nu beneficiazã de salariu, primesc şi indemnizaţia corespunzãtoare funcţiei de conducere pe care o preiau.
ART. 12
Salariile de baza şi indemnizaţiile de conducere se stabilesc astfel încât, împreunã cu celelalte elemente ale sistemului de salarizare care se adauga la salariul de baza, sa se încadreze în fondurile alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinaţie.
ART. 13
(1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplica şi funcţiilor de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe, pe grade profesionale.
(2) Funcţiile de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe, precum şi coeficienţii de multiplicare pentru acestea sunt cele prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 14
Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 15
Dispoziţiile prezentei ordonanţe se completeazã cu reglementãrile legale în domeniu, aplicabile în administraţia publica centrala, dacã prin acestea nu se dispune altfel.
ART. 16
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga anexa nr. III/1 <>cap. I lit. a) pct. 1) din Ordonanta Guvernului nr. 39/1994 privind stabilirea unor coeficienţi de ierarhizare a salariilor de baza pentru personalul din sectorul bugetar, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 134/1994 şi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 8 august 1996, numai cu privire la salarizarea personalului diplomatic şi consular, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul afacerilor externe,
Mihai Ungureanu,
secretar de stat

Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

ANEXA 1



| Valoarea de referinta sectoriala = 637.000 lei |
------------------------------------------------

COEFICIENŢII DE MULTIPLICARE
pentru funcţiile diplomatice şi consulare de cariera

------------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţii diplomatice Nivelul Coeficientul de multiplicare
crt. şi consulare studiilor ---------------------------
minim maxim
-------------------------------------------------------------------------------
1. Ambasador S - 8,600*)
2. Ministru consilier S 2,825 7,800*)
3. Consilier diplomatic, consul general S 2,625 7,350
4. Secretar I, consul S 2,425 6,900
5. Secretar II, viceconsul S 2,225 6,450
6. Secretar III S 2,070 6,100
7. Atasat, agent consular S 2,055 3,100
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
Coeficienţii de multiplicare corespunzatori funcţiilor de ambasador şi ministru consilier cuprind şi indemnizaţia de conducere.


ANEXA 2


GRADELE DIPLOMATICE MINIME
pentru încadrarea pe funcţiile diplomatice şi consulare


Nr. Funcţii Gradul diplomatic sau consular
crt. diplomatice şi consulare minim necesar pentru încadrare
-------------------------------------------------------------------------------
a) Funcţii diplomatice Grade diplomatice
-------------------
1. Ambasador Ambasador
2. Ministru consilier Secretar diplomatic I
3. Consilier diplomatic Secretar diplomatic II
4. Secretar I Secretar diplomatic III
5. Secretar II Atasat
6. Secretar III Atasat
7. Atasat Atasat

b) Funcţii consulare Grade consulare
-----------------
8. Consul general Viceconsul
9. Consul Agent consular
10. Viceconsul Agent consular
11. Agent consular Agent consular
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 3


INDEMNIZAŢIILE DE CONDUCERE
corespunzãtoare funcţiilor de conducere exercitate de personalul încadrat pe funcţii diplomatice şi consulare de cariera


Nr. Funcţia Indemnizaţia de conducere în
crt. procente din salariul de baza
(limita maxima)
-------------------------------------------------------------------------------
1. Director general 55
2. Director, director de cabinet, consilier
al ministrului 50
3. Director adjunct 40
4. Şef serviciu 30
5. Şef birou 25
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 4



| Valoarea de referinta sectoriala = 637.000 lei |
------------------------------------------------

COEFICIENŢII DE MULTIPLICARE
pentru funcţiile de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe

------------------------------------------------------------------------------
Nr. Funcţii diplomatice Nivelul Coeficientul de multiplicare
crt. şi consulare studiilor ---------------------------
minim maxim
-------------------------------------------------------------------------------
1. Interpret relaţii diplomatice I S 1,925 3,850
2. Interpret relaţii diplomatice II S 1,725 3,450
3. Curier diplomatic I, referent relaţii
I, interpret relaţii diplomatice III S 1,570 3,100
4. Referent relaţii II, curier
diplomatic II S 1,555 -
-------------------------------------------------------------------------------


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016