Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 64 din 30 august 2006  privind salarizarea si alte drepturi ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 64 din 30 august 2006 privind salarizarea si alte drepturi ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 747 din 1 septembrie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. VI.6 din Legea nr. 288/2006 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplicã funcţionarilor publici cu statut special prevãzuţi de <>Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. II
Salarizarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, drepturile bãneşti ale cursanţilor din instituţiile de invãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

SECŢIUNEA 1
Salariul de bazã al funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

ART. 2
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la un salariu de bazã lunar, compus din: salariul pentru funcţia îndeplinitã, salariul pentru gradul profesional deţinut, gradaţii, sporul pentru misiune permanentã şi, dupã caz, indemnizaţia de conducere şi salariul de merit.
ART. 3
(1) Salariile pentru funcţia îndeplinitã şi pentru gradul profesional deţinut, ce se cuvin funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, sunt diferenţiate prin coeficienţi de ierarhizare, în raport cu atribuţiile ce revin fiecãrei funcţii, complexitatea şi gradul de rãspundere cerut de îndeplinirea acesteia, solicitãrile la efort şi cu nivelul unitãţii în care îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Principalele funcţii, nivelul studiilor şi coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile îndeplinite, pe categorii, pentru funcţionarii publici sunt prevãzute în anexa nr. 1 lit. A şi B.
(3) Funcţiile pe coeficienţi de ierarhizare şi grade profesionale se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, în raport cu nivelul unitãţii în care îşi desfãşoarã activitatea funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(4) Salariul corespunzãtor funcţiei îndeplinite se acordã de la data prevãzutã în ordinul/decizia de numire. Pentru persoanele nou-încadrate sau reintegrate în rândul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare salariul pentru funcţia îndeplinitã se acordã de la data prezentãrii la serviciu.
ART. 4
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru rezultate deosebite obţinute în activitatea desfãşuratã, pot primi un salariu de merit lunar, de pânã la 20% din salariul pentru funcţia îndeplinitã.
(2) Salariul de merit se stabileşte o datã pe an, de regulã dupã aprobarea bugetului, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului justiţiei, şi se acordã pentru cel mult 30% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de organizare.
(3) Salariul de merit se poate acorda dupã cel puţin un an de la încadrarea funcţionarului public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare.
(4) Salariul de merit se retrage în cursul anului dacã funcţionarului public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare i s-a aplicat una dintre sancţiunile disciplinare prevãzute la <>art. 62 lit. b)-e) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau este pus la dispoziţie în condiţiile prevãzute la art. 52 alin. (2) din aceeaşi lege.
(6) În situaţia încetãrii raporturilor de serviciu ale unor beneficiari de salariu de merit, acesta se poate redistribui de la data de întâi a lunii urmãtoare altor persoane cu funcţii de conducere, respectiv de execuţie, pentru perioada rãmasã.
ART. 5
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, împuterniciţi sã asigure îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor prevãzute cu indemnizaţii de conducere, beneficiazã pe perioada respectivã de salariul pentru funcţia în care sunt împuterniciţi şi de indemnizaţia de conducere corespunzãtoare funcţiei respective.
(2) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare împuterniciţi îşi menţin salariile pentru funcţia îndeplinitã şi indemnizaţiile de conducere avute anterior, dacã acestea sunt mai mari decât cele acordate în baza prevederilor alin. (1).
ART. 6
(1) Pentru activitatea desfãşuratã în instituţiile din sectorul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, în calitate de militar, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, funcţionar public şi personal contractual, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare li se acordã un spor de fidelitate de pânã la 20% din salariul de bazã, dupã cum urmeazã:
a) între 5 ani şi 10 ani - 5%:
b) peste 10 ani şi pânã la 15 ani - 10%;
c) peste 15 ani şi pânã la 20 de ani - 15%;
d) peste 20 de ani - 20%.
(2) Sporul de fidelitate se acordã începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care s-a îndeplinit condiţia de vechime.
ART. 7
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de salariul pentru gradul profesional deţinut, calculat în raport cu coeficienţii de ierarhizare prevãzuţi în anexa nr. 1 lit. C.
(2) Salariul pentru gradul profesional deţinut se acordã de la data obţinerii acestuia. Pentru persoanele nou-încadrate sau reintegrate în sistemul administraţiei penitenciare salariul pentru gradul profesional se plãteşte de la data prezentãrii la serviciu.
ART. 8
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care îndeplinesc funcţii pentru care sunt prevãzute grade profesionale superioare gradului profesional pe care îl au beneficiazã de o sumã egalã cu 50% din diferenţa dintre salariul pentru gradul profesional al funcţiei ocupate şi salariul pentru gradul profesional deţinut. Sumele care se acordã în aceste condiţii se includ în salariul pentru gradul profesional deţinut.
ART. 9
(1) În raport cu timpul servit în calitate de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare, ofiţerii şi agenţii de penitenciare au dreptul la 1-7 gradaţii, care se acordã din 3 în 3 ani. Gradaţiile obţinute pânã la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe se menţin şi dupã aceastã datã.
(2) Persoanele nou-încadrate sau reintergrate în rândul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, rezervişti concentraţi, beneficiazã de gradaţii în raport cu vechimea în muncã legal stabilitã, dupã cum urmeazã:
a) 3-5 ani, gradaţia I;
b) 5-10 ani, gradaţia a II-a;
c) 10-15 ani, gradaţia a III-a;
d) 15-20 de ani, gradaţia a IV-a;
e) 20-25 de ani, gradaţia a V-a;
f) peste 25 de ani, gradaţia a VI-a.
(3) Persoanele reintegrate în rândul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi cadrele militare trecute în rezervã anterior datei de aplicare a <>Legii nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de numãrul de gradaţii avut înainte de încetarea raporturilor de serviciu, dacã acesta este mai mare decât cel cuvenit, prin aplicarea prevederilor alin. (2), luându-se în calculul vechimii pentru acordarea gradaţiei urmãtoare şi perioada de timp scursã de la acordarea ultimei gradaţii pânã la încetarea raporturilor de serviciu.
(4) Prevederile alin. (2) se aplicã şi absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru vechimea în muncã avutã pânã la data intrãrii în aceste instituţii.
(5) Fiecare gradaţie reprezintã 6% din salariul pentru funcţia îndeplinitã, salariul pentru gradul profesional deţinut, indemnizaţia de conducere şi salariul de merit.
ART. 10
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care, potrivit prevederilor legale, îndeplinesc funcţii de conducere beneficiazã lunar de o indemnizaţie de conducere reprezentând 10-50% din salariul pentru funcţia îndeplinitã.
(2) Funcţiile pentru care se acordã indemnizaţia de conducere, mãrimea concretã a procentului acesteia, precum şi condiţiile de acordare şi de suspendare a indemnizaţiei de conducere se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
(3) Indemnizaţia de conducere se acordã de la data numirii în funcţiile stabilite conform prevederilor alin. (2) şi înceteazã la data schimbãrii din funcţiile respective.
ART. 11
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de un spor pentru misiune permanentã de 25% din salariul pentru funcţia îndeplinitã, din salariul pentru gradul profesional deţinut, din indemnizaţia de conducere, din salariul de merit şi din gradaţii.
ART. 12
Cursanţii instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de drepturile bãneşti prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 13
(1) Statele de organizare se elaboreazã de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi se aprobã de ministrul justiţiei, conform structurilor organizatorice aprobate, şi cuprind funcţiile, precum şi gradele profesionale, nivelul studiilor şi coeficienţii de ierarhizare corespunzãtori funcţiilor.
(2) Statele de organizare cuprind şi funcţiile pentru personalul contractual pe grade sau trepte profesionale şi nivelul corespunzãtor al studiilor.

SECŢIUNEA a 2-a
Indemnizaţii, sporuri, premii, prime şi alte drepturi bãneşti ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

ART. 14
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru titlurile de clasificare obţinute în specialitate, beneficiazã de o indemnizaţie reprezentând 6-10% din salariul de bazã.
(2) Cuantumul indemnizaţiei, specialitãţile, condiţiile de acordare şi de retragere a titlurilor de clasificare, avansarea dintr-o clasã inferioarã în una superioarã sau retrogradarea dintr-o clasã superioarã în una inferioarã se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 15
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care lucreazã cu cifru au dreptul la o indemnizaţie de 15-20% din salariul de bazã. Funcţiile cu drept de indemnizaţie şi mãrimea concretã a procentului se stabilesc prin statele de organizare aprobate de ministrul justiţiei.
ART. 16
Pentru orele prestate de funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare peste durata normalã a timpului de lucru, în zilele de repaus sãptãmânal sau în celelalte zile în care, potrivit legii, nu se lucreazã, sunt aplicabile prevederile <>art. 43 din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 17
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, trimişi în interesul serviciului, în delegare sau detaşare, în alte localitãţi decât cele în care se aflã sediul unitãţii din care fac parte, au dreptul la indemnizaţia de delegare sau de detaşare, precum şi la decontarea cheltuielilor de cazare şi transport, potrivit reglementãrilor în vigoare aplicabile funcţionarilor publici.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, detaşaţi pentru o perioadã mai mare de 30 de zile, pot opta pentru drepturile prevãzute la <>art. 38 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fãrã a mai beneficia de prevederile alin. (1) constând în decontarea cheltuielilor de cazare.
(3) Cursanţii instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care se deplaseazã în interes de serviciu şi cãrora nu li se pot asigura masa şi cazarea gratuit în unitãţile din localitatea unde se executã misiunea, au dreptul la indemnizaţia de delegare şi la decontarea cheltuielilor de cazare şi transport, potrivit reglementãrilor în vigoare aplicabile funcţionarilor publici.
ART. 18
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, transferaţi în interesul serviciului în unitãţi ale sistemului penitenciar, situate în altã localitate decât cea în care îşi au domiciliul, individual sau împreunã cu unitatea, au dreptul la:
a) indemnizaţie de mutare egalã cu salariul de bazã cuvenit pentru funcţiile în care au fost numiţi la noua unitate;
b) indemnizaţie pentru fiecare membru de familie aflat în întreţinere, egalã cu o pãtrime din salariul de bazã cuvenit în luna schimbãrii domiciliului membrilor de familie.
(2) Indemnizaţia de mutare prevãzutã la alin. (1) lit. a) se acordã funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prin ordin sau decizie a organelor competente, la prezentarea în unitate sau în subunitate, iar indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b) se acordã membrilor de familie numai dupã schimbarea domiciliului în localitatea în care au fost mutaţi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(3) Drepturile prevãzute la alin. (1) se acordã şi persoanelor nou-încadrate sau reintegrate în rândul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, dacã sunt încadrate în unitãţi situate în alte localitãţi decât cele în care îşi au domiciliul. Indemnizaţia se calculeazã în raport cu salariul de bazã stabilit pentru funcţiile în care sunt numite.
(4) Funcţionarilor publici cu statut special încadraţi în sistemul administraţiei penitenciare, care nu deţin, nici el nici soţia, în proprietate personalã o locuinţã în localitatea în care sunt încadraţi, le sunt aplicabile prevederile <>art. 38 din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) La absolvirea instituţiilor de învãţãmânt cursanţii cãrora li se acordã grade profesionale au dreptul, la prezentarea în unitãţi, la o indemnizaţie de instalare conform prevederilor <>art. 38 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. In localitãţile cu condiţii grele de cazare sau izolate, stabilite prin ordin al ministrului justiţiei, indemnizaţia este egalã cu douã salarii de bazã brute pentru funcţia pe care urmeazã sã fie încadraţi.
(6) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au beneficiat de indemnizaţia de instalare şi care ulterior şi-au prezentat demisia înainte de împlinirea unui termen de 3 ani de la absolvirea instituţiilor de învãţãmânt vor restitui indemnizaţia primitã, proporţional cu perioada rãmasã pânã la expirarea termenului de 3 ani.
ART. 19
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care fac parte din personalul navigant, îmbarcat, beneficiazã şi de drepturile bãneşti specifice, acordate, potrivit legii, acestor categorii de personal din Ministerul Apãrãrii.
(2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, îmbarcaţi pe nave sau ambarcaţiuni în vederea îndeplinirii unor misiuni cu caracter permanent ori temporar, pe durata misiunii respective.
ART. 20
Pentru activitatea desfãşuratã în unitãţi situate în localitãţi sau în zone izolate ori unde încadrarea personalului se face cu dificultate, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de un spor de pânã la 20% din salariul de bazã. Criteriile de stabilire a localitãţilor şi a zonelor izolate, categoriile de personal şi mãrimea concretã a sporului se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 21
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care executã, conduc, coordoneazã sau contribuie la realizarea misiunilor operative, a activitãţilor de pazã, supraveghere, escortare, reeducare şi asistenţã medicalã pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigaţii, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit, beneficiazã de un spor de pânã la 30% calculat la salariul de bazã.
(2) Unitãţile, categoriile de personal şi cuantumul sporului se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 22
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care lucreazã în condiţii de pericol determinate de depozitarea muniţiilor, pulberilor, explozivilor şi substanţelor toxice speciale sau care executã operaţiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora, beneficiazã de un spor pentru condiţii periculoase de muncã, diferenţiat în funcţie de gradul de pericol, de timpul efectiv lucrat în aceste locuri, calculat la salariul de bazã, astfel:
a) locuri de muncã sau operaţiuni deosebit de periculoase - 37-50%;
b) locuri de muncã sau operaţiuni foarte periculoase - 16-30%;
c) locuri de muncã sau operaţiuni periculoase - pânã la 16%.
(2) Locurile de muncã sau operaţiunile periculoase, diferenţiate în funcţie de gradul de pericol pe care îl reprezintã, procentul corespunzãtor fiecãrui loc de muncã sau operaţiune, precum şi normele de acordare se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 23
Dispoziţiile legale prin care sunt stabilite sporuri pentru condiţii periculoase sau vãtãmãtoare, pentru activitãţi care solicitã o încordare psihicã foarte ridicatã ori care se desfãşoarã în condiţii deosebite de muncã, pentru condiţii grele de muncã, pentru activitatea desfãşuratã în schimb de noapte, precum şi alte reglementãri se aplicã şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care se aflã în situaţii similare, cu avizul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei. Normele de aplicare se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 24
(1) Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile subordonate constituie, lunar, un fond de premiere prin aplicarea unei cote de 10% din fondul de salarii aprobat în buget pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(2) Din fondul prevãzut la alin. (1) ministrul justiţiei, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi conducãtorii unitãţilor subordonate acordã funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare premii pentru îndeplinirea exemplarã a atribuţiilor de serviciu.
(3) Metodologia de constituire şi utilizare a fondului de premiere se stabileşte prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 25
(1) Pentru recompensarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au contribuit la realizarea unui volum mare de venituri proprii, anual, se constituie distinct un fond de premiere de 1% calculat asupra totalului veniturilor proprii încasate în anul bugetar respectiv.
(2) Modul de constituire şi utilizare a fondului prevãzut la alin. (1) se va stabili prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(3) Plata premiilor prevãzute la alin. (1) se efectueazã din veniturile proprii realizate.
ART. 26
(1) Pentru activitatea desfãşuratã funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã la sfârşitul anului calendaristic de un premiu anual egal cu salariul de bazã din ultima lunã a anului pentru care se face premierea.
(2) Pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului premiul se acordã proporţional cu perioada în care au lucrat, luãndu-se în calcul salariul de bazã din ultima lunã de activitate.
(3) Premiul anual se poate reduce pânã la anulare, în cazul în care funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare nu au desfãşurat în cursul anului o activitate profesionalã corespunzãtoare sau au sãvârşit abateri grave sancţionate disciplinar.
ART. 27
(1) La încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã pentru activitatea depusã, în funcţie de vechimea efectivã ca militar, poliţist, funcţionar public şi salariat civil în cadrul structurilor din sistemul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, de un ajutor stabilit în raport cu salariul de bazã net avut la data pensionãrii, dupã cum urmeazã:
a) pânã la 5 ani - un ajutor egal cu 3 salarii;
b) între 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 salarii;
c) între 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 salarii;
d) între 15-20 de ani - un ajutor egal cu 10 salarii;
e) între 20-25 de ani - un ajutor egal cu 12 salarii;
f) între 25-30 de ani - un ajutor egal cu 15 salarii;
g) peste 30 de ani - un ajutor egal cu 20 de salarii.
(2) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, ale cãror raporturi de serviciu au încetat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, cu drept de pensie de serviciu, prevãzute de reglementãrile în vigoare, mai beneficiazã pentru fiecare an întreg rãmas pânã la limita de vârstã de un ajutor egal cu douã salarii de bazã nete.
(3) Baza de calcul a salariului de bazã net o constituie salariul de bazã brut din ultima lunã de activitate, din care se scade suma corespunzãtoare impozitului pe salariu, calculat conform prevederilor legale.
(4) Ajutoarele prevãzute la alin. (1) şi (2) urmeazã acelaşi regim fiscal ca cel al ajutoarelor acordate la trecerea în rezervã a cadrelor militare.
(5) În caz de deces al beneficiarului înainte de data plãţii ajutorului, acesta se acordã soţului supravieţuitor, copiilor sau, în lipsa acestora, pãrinţilor ori moştenitorilor legali.
ART. 28
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care nu îndeplinesc condiţiile de pensie, ale cãror raporturi de serviciu au încetat fiind clasaţi "Apt limitat" sau ca urmare a reorganizãrii unor unitãţi ori a reducerii unor funcţii din statele de organizare şi pentru care nu sunt posibilitãţi sã fie încadraţi în alte funcţii corespunzãtoare, în aceeaşi unitate sau în alte unitãţi, primesc un ajutor egal cu 10 salarii de bazã nete din luna schimbãrii poziţiei de activitate, stabilite conform art. 27 alin. (3).
(2) În cazul în care funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare prevãzuţi la alin. (1) sunt apţi de muncã, dar nu se pot încadra din lipsã de locuri de muncã corespunzãtoare pregãtirii lor, mai beneficiazã de plata unui ajutor, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a avut loc încetarea raporturilor de serviciu şi pânã la încadrarea în muncã, fãrã a se depãşi durata maximã prevãzutã de lege pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, în raport cu vechimea efectivã ca militar, poliţist, funcţionar public cu statut special, funcţionar public sau personal contractual în cadrul instituţiilor de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, calculat dupã cum urmeazã:
a) 50% din salariul de bazã brut avut în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime efectivã de pânã la 5 ani inclusiv;
b) 55% din salariul de bazã brut avut în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime efectivã de la 5 ani pânã la 15 ani inclusiv;
c) 60% din salariul de bazã brut avut în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime efectivã de peste 15 ani.
(3) Ajutoarele prevãzute la alin. (1) şi (2) urmeazã acelaşi regim fiscal al ajutoarelor acordate la trecerea în rezervã a cadrelor militare.
ART. 29
(1) Despãgubirile acordate personalului militar, personalului navigant de marinã, elevilor şi studenţilor instituţiilor de învãţãmânt militar şi militarilor în rezervã concentraţi, pentru cazurile de invaliditate ori de deces produse în timp de pace, ca urmare a accidentelor, catastrofelor sau a altor asemenea evenimente, intervenite în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului militar, se acordã şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, aflaţi în situaţiile respective, ca urmare a îndeplinirii serviciului.
(2) În caz de deces al funcţionarului public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se acordã un ajutor suplimentar, în aceleaşi condiţii stabilite pentru cadrele militare.
(3) Despãgubirile şi ajutorul prevãzute la alin. (1) şi (2) se calculeazã în raport cu salariul de bazã brut al funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi urmeazã acelaşi regim fiscal aplicat despãgubirilor acordate personalului militar.
ART. 30
(1) Persoanele care au redobândit calitatea de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare, dupã 90 de zile calendaristice de la data încetãrii raporturilor de serviciu, atunci când le înceteazã din nou raporturile de serviciu, beneficiazã de ajutorul prevãzut la art. 27, din care se deduce ajutorul acordat la încetarea anterioarã a raporturilor de serviciu, exprimat în numãr de salarii de bazã nete.
(2) În cazul redobândirii calitãţii de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare în termen de pânã la 90 de zile calendaristice de la data încetãrii raporturilor de serviciu, ajutorul exprimat în numãr de salarii de bazã nete se restituie, iar la o nouã încetare a raporturilor de serviciu se ia în considerare şi timpul servit înaintea primei încetãri a raporturilor de serviciu.
ART. 31
(1) Drepturile bãneşti prevãzute la art. 27 şi 28 nu se acordã funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare cãrora le-au încetat raporturile de serviciu în baza <>art. 54 lit. a) şi c) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Drepturile bãneşti prevãzute la art. 27 şi 28 nu se acordã funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare nici în cazul în care, în timpul suspendãrii din funcţie, acestora le-au încetat raporturile de serviciu în baza art. 52 alin. (3) şi <>art. 57 din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 32
În caz de deces al funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, soţul supravieţuitor ori copiii, iar în lipsa acestora pãrinţii, beneficiazã de ajutorul prevãzut la art. 27 alin. (1), fãrã a fi necesarã îndeplinirea condiţiilor de pensionare a celor decedaţi.
ART. 33
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care posedã titlul ştiinţific de doctor beneficiazã de un spor de 15% din salariul de bazã dacã îşi desfãşoarã activitatea în domeniul pentru care posedã titlul ştiinţific respectiv.
ART. 34
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care executã, în domenii specifice activitãţii instituţiei cu care au raporturi de serviciu, lucrãri de excepţie şi misiuni speciale, beneficiazã de un spor de pânã la 50% din salariul de bazã.
(2) Sporul prevãzut la alin. (1) poate fi acordat pentru cel mult 5% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de organizare.
(3) Modul de repartizare, criteriile, procentul care se aplicã şi perioada pentru care se acordã se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.

SECŢIUNEA a 3-a
Drepturile bãneşti cuvenite funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pe timpul studiilor şi în alte situaţii

ART. 35
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pe timpul cât sunt studenţi ai instituţiilor de învãţãmânt sau urmeazã cursuri ori alte forme de pregãtire, precum şi cei care frecventeazã cursurile de zi ale instituţiilor civile de învãţãmânt superior beneficiazã de salariul de bazã avut la data începerii cursurilor, cu excepţia indemnizaţiei de conducere. Aceste drepturi se menţin şi pe perioada stagiului la unitãţi.
(2) Pe timpul participãrii la cursurile de carierã, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de salariul de bazã avut la data începerii cursurilor şi, dupã caz, de sporurile aplicabile personalului din instituţia de învãţãmânt, potrivit art. 23.
(3) Pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care, în timp ce urmeazã cursurile instituţiilor de învãţãmânt superior, precum şi doctoratul, sunt înaintaţi în grad profesional sau pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare cãrora li se acordã grade profesionale superioare, salariul funcţiei acestora nu poate fi mai mic decât salariul de funcţie prevãzut pentru gradul profesional respectiv.
ART. 36
Prevederile legale în vigoare privind salarizarea în valutã în strãinãtate şi în lei în ţarã se aplicã şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare trimişi în strãinãtate în misiune permanentã sau temporarã, potrivit anexei nr. 3.
ART. 37
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, rãmaşi neîncadraţi în funcţii din diferite cauze neimputabile şi care sunt puşi la dispoziţie, beneficiazã de salariul de bazã avut şi de celelalte drepturi bãneşti cuvenite pentru activitatea desfãşuratã, cu excepţia indemnizaţiei de conducere.
ART. 38
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pe timpul cât se aflã în delegare, detaşare, incapacitate temporarã de muncã, concediu de odihnã, concediu de maternitate, alte concedii plãtite, precum şi învoiri plãtite care se acordã în baza dispoziţiilor legale în vigoare, primesc salariile de bazã şi celelalte drepturi bãneşti avute, inclusiv sporurile de care beneficiazã, potrivit legii.
(2) La plecarea în concediul de odihnã funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare primeşte o primã de concediu egalã cu salariul de bazã din luna anterioarã plecãrii în concediu. Funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare are dreptul sã solicite acordarea salariului de bazã cuvenit pentru perioada de concediu, cu anticipaţie. Salariul de bazã şi prima de concediu se plãtesc cumulat, cu cel mult 5 zile înaintea datei plecãrii în concediu. În cazul în care concediul de odihnã se efectueazã fracţionat, prima de concediu şi salariul de bazã se acordã cu anticipaţie, o singurã datã.
(3) Funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale cãror raporturi de serviciu au încetat sau care au decedat înainte de a fi efectuat concediul de odihnã li se compenseazã în bani concediul neefectuat, în raport cu salariul de bazã avut în luna în care a intervenit schimbarea poziţiei de activitate, respectiv decesul.
(4) Funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau de pânã la 3 ani pentru copilul cu handicap, beneficiazã de o indemnizaţie stabilitã potrivit reglementãrilor în vigoare aplicabile persoanelor asigurate în sistemul public de pensii şi asigurãri sociale. Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau de pânã la 3 ani pentru copilul cu handicap constituie vechime în muncã şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordã în raport cu aceasta.
(5) Funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pe timpul concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani, beneficiazã de o indemnizaţie stabilitã potrivit reglementãrilor în vigoare aplicabile persoanelor asigurate în sistemul public de pensii şi asigurãri sociale.
ART. 39
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au efectuat concediul de odihnã pe anul în curs, înainte de data încetãrii raporturilor de serviciu, dacã aceasta a avut loc în baza art. 54 lit a) şi c) şi <>art. 57 din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor restitui cota-parte din salariul de bazã pentru indemnizaţia de concediu de odihnã încasatã necuvenit.
ART. 40
(1) La încetarea raporturilor de serviciu în alte situaţii decât cele prevãzute la art. 28 alin. (2), funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare primesc salariul de bazã pânã la sfârşitul lunii în care a avut loc schimbarea poziţiei de activitate.
(2) Dacã termenul legal de predare a funcţiei depãşeşte luna respectivã, plata salariului de bazã se va face în continuare pânã la terminarea predãrii, fãrã a depãşi acest termen. Termenul legal de predare a funcţiei începe de la data schimbãrii poziţiei de activitate şi nu poate depãşi 22 de zile lucrãtoare.
(3) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare cãrora le-au încetat raporturile de serviciu în baza <>art. 54 lit. a) şi c) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, primesc salariul de bazã pânã la data schimbãrii poziţiei de activitate, la care se adaugã termenul legal pentru predarea funcţiei.
(4) Pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care sunt avansaţi în grad profesional şi cu aceeaşi datã le-au încetat raporturile de serviciu, drepturile bãneşti pentru perioada pânã la finele lunii se stabilesc avându-se în vedere coeficientul de ierarhizare corespunzãtor noului grad profesional.

SECŢIUNEA a 4-a
Drepturile bãneşti cuvenite funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pe timpul concentrãrii

ART. 41
(1) Pe timpul concentrãrii rezerviştii funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de salariul pentru funcţia pe care o îndeplinesc sau cea pentru care se pregãtesc, dupã caz, de salariul pentru gradul profesional deţinut, de gradaţiile la care au dreptul, precum şi de alte drepturi bãneşti ca şi funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare de la unitãţile unde sunt concentraţi.
(2) Drepturile bãneşti prevãzute la alin. (1) sunt achitate de unitãţile la care sunt concentraţi rezerviştii.

SECŢIUNEA a 5-a
Unele drepturi salariale ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare pensionari

ART. 42
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pensionari, angajaţi în unitãţi din sistemul administraţiei penitenciare sau alte unitãţi din sectorul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã ori în funcţii cu atribuţii în acest domeniu din cadrul instituţiilor publice, beneficiazã de salariul de bazã corespunzãtor funcţiei, de sporul de vechime pentru vechimea totalã în muncã, precum şi de celelalte drepturi prevãzute de lege.

CAP. III
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 43
(1) Valoarea corespunzãtoare coeficienţilor de ierarhizare prevãzuţi de prezenta ordonanţã se stabileşte în raport cu valoarea de referinţã sectorialã prevãzutã în anexa nr. 1 lit. D.
(2) Valoarea de referinţã sectorialã se stabileşte anual prin legea bugetului de stat.
ART. 44
Salariile stabilite în raport cu coeficienţii de ierarhizare, prevãzute de prezenta ordonanţã, sunt brute şi se vor indexa în baza reglementãrilor privind indexarea salariilor personalului din sectorul bugetar.
ART. 45
Salariile funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se calculeazã în raport cu numãrul zilelor lucrãtoare din luna în care s-a desfãşurat activitatea, iar plata acestora se face lunar, între zilele de 5-15 ale fiecãrei luni pentru luna precedentã.
ART. 46
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare cercetaţi şi judecaţi în stare de libertate - puşi la dispoziţie în condiţiile legii - beneficiazã de coeficienţii de ierarhizare minimi ai salariului pentru funcţia îndeplinitã, corespunzãtori gradelor profesionale pe care le au, salariul pentru gradul profesional deţinut, gradaţiile la care au dreptul, precum şi de sporul pentru misiune permanentã, pânã la definitivarea situaţiei.
(2) Pe perioada suspendãrii din funcţie, ca urmare a arestãrii preventive, funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare nu beneficiazã de niciun drept dintre cele prevãzute de prezenta ordonanţã.
(3) În cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã ori achitarea, precum şi în cazul încetãrii urmãririi penale ori a procesului penal, funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare va fi repus în toate drepturile anterioare, inclusiv pentru perioada în care a fost pus la dispoziţie, respectiv a fost suspendat din funcţie, potrivit competenţelor stabilite prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 47
În caz de deces drepturile bãneşti cuvenite funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se plãtesc, pentru întreaga lunã în care a avut loc decesul, soţului supravieţuitor, copiilor sau, în lipsa acestora, pãrinţilor ori moştenitorilor legali.
ART. 48
Drepturile neachitate funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi nereclamate în termen de 3 ani de la data când trebuiau plãtite se prescriu.
ART. 49
Elementele salariului de bazã al funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru care, prin prezenta ordonanţã, s-a prevãzut stabilirea unor drepturi în raport cu salariul de bazã avut, se actualizeazã ori de câte ori are loc o majorare sau o indexare a salariilor.
ART. 50
Salarizarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care îndeplinesc funcţii în afara sistemului administraţiei penitenciare se face potrivit prevederilor anexei nr. 4.
ART. 51
(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care ocupã funcţii de demnitate publicã beneficiazã de indemnizaţia lunarã prevãzutã la <>art. 19 din Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupã funcţii de demnitate publicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de salariul pentru gradul profesional deţinut ca drept al titularului, de gradaţiile calculate la acesta, precum şi de sporul pentru misiune permanentã, calculat la gradul profesional şi gradaţii.
(2) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare prevãzuţi la alin. (1) pot opta pentru drepturile salariale prevãzute de prezenta ordonanţã.
ART. 52
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care, potrivit reglementãrilor specifice, sunt obligaţi sã locuiascã în locuinţele de intervenţie, de serviciu ori de protocol sunt scutiţi de plata chiriei.
ART. 53
Prevederile legale referitoare la contribuţia pentru bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi la contribuţia la bugetul pentru asigurãrile sociale de stat nu se aplicã funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
ART. 54
În aplicarea prezentei ordonanţe se vor emite norme metodologice în termen de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 55
Alte drepturi specifice funcţionarilor publici cu statut special şi personalului civil din sistemul administraţiei penitenciare sunt prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 56
Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, trimişi în delegare pe o duratã mai mare de 30 de zile neîntreruptã în aceeaşi localitate, pot primi, în cazuri excepţionale, cu aprobarea prealabilã a conducãtorului unitãţii, indemnizaţia de delegare pe toatã durata delegãrii.
ART. 57
Prevederile prezentei ordonanţe se aplicã şi funcţionarilor publici cu statut special din Ministerul Justiţiei, care au atribuţii de coordonare şi control ale activitãţii din sistemul administraţiei penitenciare sau alte atribuţii în legãturã cu activitatea sistemului penitenciar.
ART. 58
Acordarea drepturilor bãneşti reglementate prin prezenta ordonanţã se face în limita fondurilor bugetare aprobate anual.
ART. 59
Pe timp de mobilizare sau rãzboi se aplicã prevederile prezentei ordonanţe, precum şi unele reglementãri specifice stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 60
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta ordonanţã.
ART. 61
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, se abrogã art. 25-27 şi anexele nr. 6 şi 7 din <>Legea nr. 50/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autoritãţii judecãtoreşti, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 18 noiembrie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 68/1999 privind finanţarea activitãţii Direcţiei Generale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 415 din 30 august 1999, aprobatã prin <>Legea nr. 219/2001 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 62
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul justiţiei,
Katalin Barbara Kibedi,
secretar de stat

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 30 august 2006.
Nr. 64.


ANEXA 1

A. Coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile îndeplinite, specifice funcţionarilor publici cu statut special ofiţeri din sistemul administraţiei penitenciare

1. Funcţionari publici cu statut special de conducere:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Cate- Coeficientul de ierarhizare
crt. go- ───────────────────────────
Denumirea funcţiei ria*) minim maxim
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Director general A - 6,50
2. Director general adjunct A 5,00 5,80
3. Director A 4,00 5,70
4. Director adjunct A 3,90 5,50
5. Şef serviciu, contabil-şef, medic-şef A 3,80 5,00
6. Şef birou, şef turã, şef secţie,
şef atelier, şef garaj A 3,00 4,60
7. Adjunct şef secţie, adjunct şef serviciu A 2,90 4,10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


2. Funcţionari publici cu statut special de execuţie:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Cate- Coeficientul de ierarhizare
crt. go- ───────────────────────────
Denumirea funcţiei ria*) minim maxim
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Inspector general A - 5,00
2. Ofiţer specialist principal A 3,90 4,40
3. Ofiţer specialist A 3,20 4,20
4. Ofiţer principal A 2,80 3,85
5. Ofiţer A 2,20 3,00
6. Ofiţer debutant A - 2,00
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


B. Coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile îndeplinite, specifice agenţilor de penitenciare

1. Funcţii de execuţie:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Cate- Coeficientul de ierarhizare
crt. go- ───────────────────────────
Denumirea funcţiei ria*) minim maxim
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Şef formaţiune**) B 1,90 2,50
2. Agent - Agent şef principal B 1,80 2,00
3. Agent debutant B - 1,65
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei
penitenciare se împart în douã categorii, astfel cum sunt prevãzute la
<>art. 9 alin. (1) din Legea nr. 293/2004 , cu modificãrile şi completãrile
ulterioare.
**) Prin formaţiune se înţelege: patrulã, schimb, escortã, punct de lucru,
atelier, asistent medical şef ş.a.


C. Coeficienţii de ierarhizare ai salariului de grad profesional pentru funcţionarii publici cu statut special


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul profesional Coeficientul
de ierarhizare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Ofiţeri de penitenciare
Subinspector de penitenciare 1,50
Inspector de penitenciare 1,55
Inspector principal de penitenciare 1,60
Subinspector-şef de penitenciare 1,65
Inspector-şef de penitenciare 1,70
Inspector-şef principal de penitenciare 1,80
Inspector general de penitenciare 1,85

II. Agenţi de penitenciare
Agent de penitenciare 1,25
Agent principal de penitenciare 1,30
Agent-şef adjunct de penitenciare 1,35
Agent-şef de penitenciare 1,40
Agent-şef principal de penitenciare 1,45
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



D. Valoarea de referinţã sectorialã este de 189,6759 lei.

NOTĂ:
1. Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care, prin reorganizarea unitãţilor, au fost numiţi în funcţii inferioare beneficiazã de salariul de bazã al funcţiei pe care au îndeplinit-o, cu excepţia indemnizaţiei de conducere, pe o duratã aprobatã potrivit competenţelor.
2. Pentru funcţionarii publici cu statut special din Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor - Aparat Central, coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor în care sunt încadraţi se majoreazã cu 0,25.
3. Pentru medicii funcţionari publici cu statut special, coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor în care sunt încadraţi se majoreazã cu 0,10. Pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare din anatomie patologicã şi medicinã legalã, care lucreazã în morgi, prosecturi şi histopatotogie, coeficienţii de ierarhizare ai salariului de funcţie se majoreazã cu 100%.
4. Agenţii de penitenciare, absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt superior, cu diplomã de licenţã, beneficiazã de un spor de 25% din salariul de funcţie dacã îşi desfãşoarã activitatea în domenii corespunzãtoare studiilor absolvite, stabilite prin ordin al ministrului justiţiei.


ANEXA 2

INDEMNIZAŢIILE
cursanţilor din instituţiile proprii de învãţãmânt pentru formarea
funcţionarilor publici cu statut special
din sistemul administraţiei penitenciare

Cursanţii din instituţiile proprii de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de o indemnizaţie stabilitã în raport cu urmãtorii coeficienţi de ierarhizare:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Coeficientul de ierarhizare
Instituţii ────────────────────────────────────
de învãţãmânt Anul I Anul II Anul III Anul IV
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Scoli de agenţi de penitenciare 0,200 0,240 - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Academia şi instituţii de învãţãmânt
superior 0,240 0,280 0,420 0,500
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Scoli de ofiţeri de rezervã 0,240
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Cursanţii din instituţiile proprii de învãţãmânt pentru formarea funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care sunt numiţi în funcţiile prevãzute mai jos, primesc, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare numirii în funcţie, pe lângã indemnizaţie, şi un spor diferenţiat pe coeficienţi de ierarhizare, astfel:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- student sau elev şef de grupã 0,200
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- student sau elev şef de clasã 0,220
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- student sau elev monitor detaşament (similare) 0,240
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- student sau elev monitor de an (similare) 0,260
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- student sau elev monitor de academie, instituţie de
învãţãmânt superior (şcoalã) 0,400
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3

DREPTURILE BĂNEŞTI
ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul
administraţiei penitenciare care desfãşoarã misiuni în strãinãtate

1. Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care desfãşoarã misiuni în strãinãtate în cadrul forţelor de menţinere a pãcii sub egida ONU, NATO sau a altor organizaţii internaţionale beneficiazã de urmãtoarele drepturi bãneşti:
a) salariul de bazã prevãzut în decizia de numire sau cel avut anterior, dacã acesta este mai mare;
b) un spor lunar de 30%, calculat la salariul de bazã;
c) o primã de campanie neimpozabilã, o singurã datã pentru toatã perioada misiunii, egalã cu salariul de bazã brut. Plata acestei prime se face la plecarea în zona desfãşurãrii misiunii.
2. Drepturile bãneşti cuvenite personalului care încadreazã batalioanele mixte constituite din funcţionari publici cu statut special români şi personal al altor ţãri se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
3. Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care se deplaseazã în interesul unitãţii trimiţãtoare pentru a participa la cursuri, stagii de practicã şi specializare, perfecţionare sau care desfãşoarã orice fel de activitate în strãinãtate, mai puţin cele menţionate la pct. 1 din prezenta anexã, beneficiazã pe timpul deplasãrii de salariul de bazã lunar avut.


ANEXA 4

REGLEMENTĂRI
privind salarizarea funcţionarilor publici
cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care
îndeplinesc funcţii în afara sistemului administraţiei penitenciare

1. Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, detaşaţi în baza reglementãrilor în vigoare sã îndeplineascã funcţii în afara sistemului administraţiei penitenciare, beneficiazã de urmãtoarele drepturi salariale:
a) salariul de bazã al funcţiei îndeplinite, sporul de vechime în muncã, indemnizaţii, premii, sporuri şi alte drepturi care se acordã personalului contractual din unitãţile unde îşi desfãşoarã activitatea, potrivit legislaţiei care se aplicã în unitãţile respective;
b) salariul pentru gradul profesional şi gradaţiile calculate la acesta, potrivit legislaţiei care se aplicã funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare;
c) drepturile salariale prevãzute la lit. a) şi b) nu pot fi mai mici decât cele ce li s-ar cuveni ca funcţionari publici cu statut special încadraţi în instituţiile din sistemul administraţiei penitenciare.
2. Salariul de bazã, inclusiv indemnizaţiile, sporurile sau alte drepturi care fac parte din salariul de bazã, prevãzute de dispoziţiile legale, salariul pentru gradul profesional, gradaţiile şi sporul de vechime în muncã se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie, ajutorului acordat la încetarea raporturilor de serviciu şi a altor drepturi care se acordã în funcţie de salariul de bazã prevãzut pentru funcţionarii publici cu statut special.
3. Drepturile bãneşti cuvenite funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevãzuţi la art. 1 din ordonanţã, pe timpul incapacitãţii temporare de muncã, al concediilor de odihnã, învoirilor, precum şi pe timpul deplasãrilor în interesul serviciului sau în caz de mutare, se acordã potrivit reglementãrilor care se aplicã în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare şi se achitã din fondurile unitãţilor unde sunt detaşaţi.
4. Drepturile salariale acordate la încetarea raporturilor de serviciu se acordã pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevãzuţi la pct. 1, de cãtre unitãţile de la care au fost detaşaţi.
5. Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, detaşaţi la compartimentele speciale din ministere şi din alte organe centrale, vor putea beneficia de un spor de salariu de pânã la 10%, care face parte din salariul de bazã, cu avizul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
6. Drepturile bãneşti prevãzute la pct. 1 lit. a) şi la pct. 5 se plãtesc din fondurile unitãţilor în care funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare îşi desfãşoarã activitatea, iar cele prevãzute la pct. 1 lit. b) şi ajutorul prevãzut la pct. 2 se plãtesc din fondurile unitãţilor de la care au fost detaşaţi.
7. Pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, salarizaţi potrivit prezentei anexe, asimilarea funcţiilor îndeplinite, precum şi coeficienţii de ierarhizare ai acestora se stabilesc de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, la propunerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu acordul Ministerului Justiţiei.
8. În situaţia în care baza de calcul pentru stabilirea drepturilor prevãzute la pct. 2 este mai micã decât salariul de bazã al funcţiei de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare asimilate, drepturile respective se calculeazã în raport cu acesta din urmã.


ANEXA 5

ALTE DREPTURI
specifice personalului cu atribuţii de coordonare şi control al activitãţii penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi personalului din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi din unitãţile subordonate acesteia

1. Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care asigurã paza, escortarea şi supravegherea deţinuţilor, reţinuţilor, arestaţilor preventiv şi a minorilor condamnaţi în penitenciare sau internaţi în centre de reeducare minori, spitale-penitenciare, în secţii (ateliere) de producţie, puncte de lucru ori în perioada în care se aflã în mijloace de transport au dreptul, pe timpul efectiv prestat în astfel de condiţii, la o indemnizaţie pentru pazã şi supraveghere de 5% din salariul de bazã. De sporul prevãzut mai sus beneficiazã şi membrii grupelor de intervenţie, precum şi cei care sunt desemnaţi sã-şi desfãşoare activitatea în cadrul grupelor de intervenţie la unitãţile unde funcţiile prevãzute în statele de organizare nu sunt încadrate.
2. Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au în primire cai sau câini de serviciu au dreptul, pe perioada respectivã, la un spor de 5% din salariul de bazã.
3. În cazuri cu totul excepţionale, când nevoia justificatã a muncii o cere, funcţionarii publici cu statut special şi personalul civil din sistemul administraţiei penitenciare pot cãlãtori cu orice tren, la orice clasã, cu vagon de dormit şi cu orice alt mijloc de transport în comun, numai cu aprobarea prealabilã a conducãtorilor (şefilor) de unitãţi, care rãspund personal de aceasta.
4. Perioadele pentru care se acordã drepturile prevãzute la art. 28 alin. (2) din ordonanţã constituie vechime în muncã.
5. Personalul civil din Ministerul Justiţiei cu atribuţii de coordonare şi control şi cel care efectueazã lucrãri în legãturã cu activitatea penitenciarelor, precum şi personalul civil din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi din unitãţile subordonate acesteia beneficiazã de un spor la salariul de bazã de pânã la 30%.
6. Personalul civil din domeniul didactic şi auxiliar didactic, medico-sanitar şi clerical din unitãţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor beneficiazã de o majorare a salariului de bazã cu pânã la 30%. Aceastã majorare nu face parte din salariul de bazã.
7. Pentru activitatea desfãşuratã în unitãţi situate în localitãţi sau în zone izolate ori unde încadrarea personalului se face cu dificultate, personalul civil din sistemul administraţiei penitenciare beneficiazã de un spor de pânã la 20% din salariul de bazã. Acest spor nu face parte din salariul de bazã.
8. Drepturile prevãzute la pct. 6 şi 7 se cumuleazã cu drepturile prevãzute la pct. 5.
9. Personalul civil din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi din unitãţile subordonate acesteia beneficiazã de o indemnizaţie lunarã de pânã la 25%, care se calculeazã asupra salariului de bazã, pentru prestarea serviciului în misiune permanentã.
10. Drepturile prevãzute la pct. 5, 6, 7 şi 9 se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
11. De dispoziţiile art. 21 din ordonanţã beneficiazã şi personalul civil din Ministerul Justiţiei cu atribuţii de coordonare şi control, cel care efectueazã lucrãri în legãturã cu activitatea penitenciarelor, precum şi personalul civil din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi din unitãţile subordonate acesteia.
-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016