Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 62 din 28 august 1997  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 62 din 28 august 1997 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 226 din 30 august 1997
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3), din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. a) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
<>Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185 din 12 august 1996, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Se considera salarii realizate pe teritoriul României salariile plãtite în bani şi în natura, primite de cãtre salariaţi de la persoane fizice sau juridice care au domiciliul sau sediul pe teritoriul României, precum şi salariile primite din sau în strãinãtate de cãtre persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în România."
2. Articolul 2 alineatul 1, litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) veniturile realizate de manageri în baza contractelor de management;"
3. Articolul 3 alineatul 1 litera f) se abroga.
4. Articolul 3 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Sumele reprezentând premiul anual acordat, potrivit legii, personalului din instituţiile publice, cele reprezentând stimulentele din fondul de participare la profit, acordate, potrivit legii, salariaţilor agenţilor economici şi managerilor, dupã aprobarea bilanţului contabil, sumele plãtite membrilor fondatori ai unei societãţi comerciale, constituite prin subscripţie publica, din cota de participare la profitul net, conform Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile ulterioare, precum şi sumele acordate, potrivit legii, pentru neefectuarea concediului de odihna se impoziteazã, potrivit prevederilor prezentei legi, separat de celelalte drepturi acordate în luna în care are loc plata acestora. În aceeaşi maniera se impoziteazã şi sumele acordate în baza prevederilor art. 29 alin. (3) din Legea nr. 40/1991, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale art. 17 din Legea nr. 50/1995, cu modificãrile ulterioare, precum şi sumele acordate cu aceeaşi destinaţie în baza altor dispoziţii legale."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Veniturile realizate de persoanele fizice romane, sub forma de salarii şi alte drepturi salariale, pentru activitãţi desfãşurate în strãinãtate, în baza unor contracte încheiate în acest sens de o entitate cu sediul în România, se impun cu cotele şi în condiţiile prevãzute de art. 8."
6. Articolul 6 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sumele plãtite în baza contractelor de munca, a statutelor sau a dispoziţiilor legale, cu ocazia mutãrii sau transferãrii în interesul serviciului a unui salariat într-o alta localitate, sumele plãtite pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în interesul serviciului, acordate pana la nivelul prevãzut de prevederile legale în vigoare pentru personalul angajat în instituţiile publice şi regiile autonome cu specific deosebit, precum şi indemnizaţiile de instalare ce se acorda, o singura data, în limitele stabilite de dispoziţiile legale pentru personalul de specialitate din instituţiile publice, la încadrarea într-o unitate dintr-o alta localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate dupã absolvirea studiilor, precum şi indemnizaţiile de instalare acordate, potrivit prevederilor legale, personalului care îşi stabileşte domiciliul în unele din localitãţile din Muntii Apuseni şi în Rezervatia Biosferei "Delta Dunãrii" în care îşi au locul de munca;"
7. Articolul 6 se completeazã cu litera i), cu urmãtorul cuprins:
"i) suma de 55.000 lei cu titlu de cheltuieli individuale numai pentru salariaţi, la unitatea unde au funcţia de baza."
8. Articolul 7 alineatul 1 litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) persoanele care, în decursul aceleiaşi luni, obţin venituri sub forma de salarii de baza şi alte drepturi salariale, impozabile, de pana la 180.000 lei, de la unitatea unde au funcţia de baza. În cazul majorãrii, prin acte normative, a nivelului salariului de baza minim brut pe ţara, suma de mai sus se modifica în mod corespunzãtor."
9. Articolul 7 alineatul 1 litera h) va avea urmãtorul cuprins:
"h) persoanele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. a), b) şi c) şi alin. 2 lit. a) şi b) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat cu modificãrile ulterioare; prevederea se aplica şi pentru veniturile prevãzute la art. 4 din prezenta lege;"
10. Articolul 7 alineatul 1 se completeazã cu litera l), cu urmãtorul cuprins:
"l) premiile naţionale anuale acordate de Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori, Uniunea Arhitectilor, Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor şi Uniunea Teatrala - UNITER, potrivit regulamentelor şi statutelor proprii, artiştilor membri ai acestor uniuni."
11. Articolul 8 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Partea din totalul venitului lunar impozabil care depãşeşte nivelul de 3.150.000 lei se impune cu cota de 60% ."
12. Articolul 8 alineatele 4 şi 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"În cazul salariilor şi al altor drepturi salariale, precum şi al unor drepturi bãneşti de natura celor menţionate la art. 2 şi art. 4 din prezenta lege, în valuta, impozitul datorat se calculeazã prin aplicarea cotelor de impozit prevãzute la art. 8 asupra venitului impozabil transformat în lei, la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se face plata venitului. Impozitul astfel calculat se vãrsa în lei. Pentru drepturile bãneşti de natura celor prevãzute la art. 4 din lege, plãtite în valuta în cursul lunii, precum şi în cazul sumelor în valuta plãtite în cursul lunii în cazul încetãrii raporturilor de munca se aplica cursul de schimb al pieţei valutare în vigoare în ziua precedenta celei în care se face plata drepturilor bãneşti.
O data cu indexarea, precum şi în cazul acordãrii de compensãri la salarii, Guvernul va modifica în mod corespunzãtor tranşele de venit lunar impozabil prevãzute la alin. 1, nivelul sumei stabilite la alin. 2, precum şi al sumei menţionate la art. 7, alin. 1 lit. c) din prezenta lege, pentru a nu anula efectul indexãrii sau al compensãrii acordate."
13. Articolul 9, dupã alineatul 2 se completeazã cu un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
"Pentru salariile primite din strãinãtate, de cãtre persoanele care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României, impozitul pe salarii se calculeazã de cãtre organul fiscal în raza cãruia îşi are sediul sau domiciliul persoana juridicã sau fizica la care se desfãşoarã activitatea, pe baza declaraţiilor depuse, în termen de 15 zile de la expirarea lunii pentru care s-a prestat activitatea, de persoanele beneficiare de venituri, precum şi a informaţiilor pe care persoana juridicã sau fizica la care se desfãşoarã activitatea este obligatã sa le aducã la cunostinta acesteia în acelaşi termen. Termenul de depunere a declaraţiei constituie şi termen de plata a impozitului."
14. Articolul 9, dupã alineatul 3 se completeazã cu un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
"În situaţia în care plãtitorul de salarii sau de alte drepturi salariale nu are sau nu foloseşte cont bancar pentru plata acestor drepturi, vãrsarea la bugetul de stat a impozitului aferent se face lunar, în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare datei plãţii acestor drepturi."
15. Articolul 11 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dreptul de a cere executarea silitã a creanţelor bugetare din impozit pe salariu, precum şi dreptul de a cere compensarea sau restituirea impozitului achitat în plus se face potrivit legislaţiei privind executarea creanţelor bugetare."
16. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - În cazul în care impozitul datorat nu s-a plãtit la termen se calculeazã majorãri de întârziere, potrivit dispoziţiilor legale în materie."
17. Dupã articolul 13 se introduce articolul 13^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - Constatarea, controlul, urmãrirea şi încasarea impozitului, precum şi a majorãrilor de întârziere aferente, reglementate de prezenta lege, se efectueazã de organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor."
18. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Obiectiunile, contestaţiile şi plângerile formulate la actele de control sau de impunere ale organelor fiscale cu privire la revizuirea şi încasarea impozitului, a majorãrilor de întârziere şi a amenzilor se soluţioneazã conform dispoziţiilor legale în materie."
ART. 2
Prezenta ordonanta se aplica începând cu veniturile salariale aferente lunii septembrie 1997.
ART. 3
<>Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, cu modificãrile ulterioare, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se o noua numerotare textelor.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga <>art. 2 alin. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 543/1995 , privind drepturile bãneşti ale salariaţilor instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii şi detaşãrii în alta localitate, precum şi în cazul deplasarii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, republicatã în 1996.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016