Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 61 din 28 august 1997  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 27/1994 privind impozitele si taxele locale, cu modificarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 61 din 28 august 1997 pentru modificarea si completarea Legii nr. 27/1994 privind impozitele si taxele locale, cu modificarile ulterioare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 226 din 30 august 1997
În temeiul art. 107, alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1, lit. a) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
<>Legea nr. 27/1994 privind impozitele şi taxele locale, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 24/1995 (aprobatã prin <>Legea nr. 114/1995 ) şi prin <>Legea nr. 105/1997 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Impozitul pe clãdirile proprietatea persoanelor fizice se calculeazã prin aplicarea unei cote stabilite de cãtre consiliile locale, potrivit legii, care poate fi cuprinsã între 1,0-1,5% asupra valorii stabilite potrivit criteriilor şi normelor de evaluare prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta lege."
2. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Pentru clãdirile altor contribuabili decât cei prevãzuţi la art. 5, impozitul se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite de cãtre consiliile locale, potrivit legii, ce poate fi cuprinsã între 1,0-1,5% asupra valorii la care sunt înscrise clãdirile în evidenta contabila a acestora."
3. La articolul 8 alineatul 1 termenul "evidenta" se înlocuieşte cu expresia "evidenta contabila".
4. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Contribuabilii, definiţi potrivit legii, care deţin în proprietate suprafeţe de teren, situate în municipii, oraşe şi comune, datoreazã impozitul pe teren conform dispoziţiilor legii."
5. Articolul 14 se completeazã cu un alineat, care va avea urmãtorul cuprins:
"Contribuabilii, persoane fizice, care deţin în proprietate suprafeţe de teren aferente curţilor, neocupate de clãdiri, de pana la 1.000 mp inclusiv, situate în municipii, oraşe şi comune, sunt scutiţi de impozitul pe teren. Pentru suprafeţele care depãşesc 1.000 mp se datoreazã impozit pe venitul agricol, conform prevederilor legale."
6. Capitolul V "Taxa pentru folosirea locurilor publice" se abroga.
7. Articolul 34 punctul 2 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Taxele prevãzute la acest punct nu se datoreazã în cazul eliberãrii de autorizaţii pentru lacasuri de cult, inclusiv construcţiile anexe ale acestora, precum şi pentru construcţiile ai cãror beneficiari sunt instituţii publice."
8. Articolul 39 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Contribuabilii definiţi potrivit art. 3 din prezenta lege, care solicita efectuarea serviciului de reclama şi publicitate pentru tigari, produse din tutun şi bãuturi alcoolice pe baza de contract scris, prin intermediul presei scrise, televiziunii sau prin alte diverse mijloace, sunt obligaţi sa plãteascã la bugetele locale o taxa de 10% din valoarea contractului."
9. Articolul 40 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru publicitatea şi reclama efectuate la tigari, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 39, taxa este de 12% din suma bruta a prestaţiei şi se plãteşte de cãtre contribuabilul care solicita efectuarea serviciului de publicitate şi reclama."
10. Titlul capitolului VIII va avea urmãtorul cuprins:
"Taxa pentru şederea în staţiunile turistice."
11. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Pentru şederea, pe o durata mai mare de 48 de ore, în staţiunile turistice declarate conform legii, consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, dupã caz, stabilesc taxa pentru şederea în respectivele staţiuni turistice.
Taxa pentru şederea în staţiunile turistice se plãteşte de persoanele fizice în varsta de peste 18 ani."
12. Articolul 47 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - Persoanele care au domiciliul în aceste localitãţi, cele aflate în deplasare în interesul serviciului, turistii cazati la cabanele turistice aflate în afarã staţiunilor turistice, persoanele handicapate, pensionãrii de orice fel, elevii şi studenţii sunt scutiţi de plata taxei pentru şederea în staţiunile turistice."
13. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - Taxa pentru şederea în staţiunile turistice se încaseazã de cãtre persoanele juridice prin intermediul cãrora se realizeazã cazarea sau se face tratamentul balnear, o data cu luarea în evidenta a turistilor, şi se vãrsa la bugetul consiliului local în termen de 10 zile de la aceasta data."
14. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - În cazul în care taxa pentru şedere în staţiunile turistice este inclusã în chitanţa sau în costul biletului de odihna şi tratament, persoanele juridice prevãzute la art. 48 vor vãrsa la bugetul consiliului local suma aferentã acesteia, recuperatã de la agenţiile de turism prin intermediul cãrora a fost valorificatã chitanţa sau biletul de odihna şi tratament, în termen de 10 zile de la luarea în evidenta a turistilor."
15. Capitolul IX "Taxa pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura şi arheologie" se abroga.
16. Articolele 53, 54, 55, 56 şi 57 se abroga.
17. Dupã articolul 57 se introduce articolul 57^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 57^1. - În exercitarea atribuţiilor ce le revin în administrarea domeniului public şi privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, consiliile locale sau judeţene, dupã caz, pot institui taxe pentru: utilizarea temporarã a locurilor publice; deţinerea în proprietate sau în folosinta, dupã caz, de utilaje autorizate sa funcţioneze în scopul obţinerii de venit; vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura şi arheologice, precum şi alte taxe.
Sumele provenite din taxele menţionate la alineatul precedent constituie venituri proprii ale bugetelor locale."
18. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - Consiliile locale pot institui şi alte taxe, altele decât cele reglementate de lege, pentru serviciile publice create la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor sau judeţelor, în scopul satisfacerii unor necesitaţi ale locuitorilor, cu condiţia ca taxele percepute sa asigure cel puţin acoperirea cheltuielilor cu înfiinţarea, întreţinerea şi, dupã caz, funcţionarea acestor servicii.
Taxele speciale instituite potrivit alineatului precedent constituie venituri cu afectatie specialã ale bugetelor locale, fiind destinate satisfacerii scopurilor pentru care au fost înfiinţate.
Sumele rãmase neutilizate, stabilite la sfârşitul exerciţiului bugetar ca diferenţa între veniturile încasate şi cheltuielile efectuate, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie."
19. Articolul 62 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru neplata la termen a impozitelor şi taxelor locale se datoreazã majorãri de întârziere, conform dispoziţiilor legale în materie."
20. Termenul prevãzut la articolul 62 alineatul 3 şi alineatul 4 se modifica de la "2 ani" la "5 ani".
21. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - Obiectiunile, contestaţiile şi plângerile formulate la actele de control sau de impunere se soluţioneazã conform dispoziţiilor legale în materie."
22. Articolul 65 se completeazã cu un alineat, care va avea urmãtorul cuprins:
"Impozitele şi taxele locale stabilite în sume fixe vor putea fi majorate sau diminuate, anual, de cãtre consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, cu pana la 30% . Hotãrârea de modificare trebuie adoptatã pana la data de 31 octombrie a fiecãrui an şi se aplica în anul urmãtor."
23. Articolul 68 alineatul 1 litera c se abroga.
24. Articolul 68 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Contravenţia menţionatã la lit. a) se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 250.000 lei, iar cea de la lit. b), cu amenda de la 250.000 lei la 1.000.000 lei."
25. Articolul 68 alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile prezentului articol nu sunt aplicabile contribuabililor, persoane juridice, pentru care se aplica dispoziţiile legale specifice."
26. Articolul 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - Stabilirea, constatarea, controlul, urmãrirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, a majorãrilor de întârziere, precum şi a amenzilor se efectueazã de cãtre organele de specialitate ale consiliilor locale.
În decursul anului 1998, consiliile locale au obligaţia organizãrii de compartimente de specialitate în vederea preluãrii atribuţiilor prevãzute la alin. 1, stabilite conform legislaţiei referitoare la administraţia publica localã, începând cu data de 1 ianuarie 1999, data pana la care acestea se vor realiza prin organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
Începând cu anul 1999 se va adopta o noua procedura de soluţionare a obiectiunilor, contestaţiilor şi plangerilor formulate la actele de control sau de impunere."
27. Articolul 74 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 74. - Impozitele şi taxele locale stabilite în sume fixe şi normele din anexa nr. 1 la prezenta lege, precum şi amenzile se indexeazã anual, prin hotãrâre a consiliilor locale, pana la data de 30 noiembrie a fiecãrui an fiscal, pe baza indicelui de inflaţie aferent unei perioade de 12 luni, care sfârşeşte la 1 noiembrie a aceluiaşi an şi când creşterea acestuia depãşeşte 20% ."
28. Dupã articolul 75 se introduce art. 75^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75^1. - Pentru impozitele şi taxele locale datorate pana la data de 31 decembrie 1997 inclusiv, pentru contestaţiile aflate pe rol şi plângerile la instanţele judecãtoreşti se aplica legislaţia în vigoare pana la aceasta data."
ART. 2
Prevederile prezentei ordonanţe se aplica începând cu data de 1 ianuarie 1998.
Pana la data de 31 octombrie 1997, Guvernul va aproba la propunerea Ministerului Finanţelor şi a Departamentului pentru Administraţie Publica Localã modificarea şi completarea normelor privind metodologia de calcul, formularistica corespunzãtoare referitoare la aşezarea şi urmãrirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi republicarea acestora pana la data de 1 ianuarie 1998 în Monitorul Oficial al României.
ART. 3
<>Legea nr. 27/1994 privind impozitele şi taxele locale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

Ministru delegat
pe lângã primul-ministru pentru
coordonarea Secretariatului General
al Guvernului şi a Departamentului
pentru Administraţie Publica Localã,
Remus Opris

p. Ministrul turismului,
Mirel Tariuc,
secretar de stat

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016