Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 59 din 30 ianuarie 2000  privind managementul calitatii in invatamantul superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 59 din 30 ianuarie 2000 privind managementul calitatii in invatamantul superior

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 31 ianuarie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. J pct. 2 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Definiţii

ART. 1
În sensul prezentei ordonanţe, prin termenii şi expresiile de mai jos se înţelege:
a) conformitate - îndeplinirea de cãtre un produs, proces sau serviciu a condiţiilor specificate;
b) evaluarea conformitatii - orice activitate al carei obiect este de a determina, în mod direct sau indirect, faptul ca sunt îndeplinite condiţiile specificate;
c) certificarea conformitatii - acţiune a unei terţe pãrţi, care dovedeşte existenta încrederii adecvate ca un produs, proces sau serviciu corespunzãtor identificat este în conformitate cu un anumit standard;
d) auditul calitãţii - examinare sistematica şi independenta în scopul de a determina dacã activitãţile referitoare la calitate şi la rezultatele aferente satisfac dispoziţiile prestabilite, precum şi dacã aceste dispoziţii sunt implementate efectiv şi dacã sunt corespunzãtoare pentru realizarea obiectivelor.

CAP. 2
Consiliul Naţional al Managementului Calitãţii în Învãţãmântul Superior

ART. 2
(1) Se înfiinţeazã Consiliul Naţional al Managementului Calitãţii în Învãţãmântul Superior (C.N.M.C.I.S.) ca organism consultativ al Ministerului Educaţiei Naţionale, care va evalua şi va certifica conformitatea sistemelor de management al calitãţii din instituţiile de învãţãmânt superior.
(2) C.N.M.C.I.S. îşi desfãşoarã activitatea în concordanta cu strategia nationala privind asigurarea calitãţii în învãţãmântul superior, elaborata de Ministerul Educaţiei Naţionale, şi propune Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învãţãmântului Superior (C.N.F.I.S.) mecanisme de corelare a calitãţii procesului de învãţãmânt cu finanţarea instituţiilor de învãţãmânt superior.
ART. 3
(1) C.N.M.C.I.S. îşi stabileşte procedurile de evaluare şi de certificare a conformitatii sistemelor de management al calitãţii şi îşi constituie propriul corp de auditori şi experţi. Procedurile de evaluare şi de certificare a conformitatii sistemelor de managementul calitãţii, componenta şi statutul corpului de auditori şi experţi vor fi aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
(2) C.N.M.C.I.S. realizeazã, prin evaluare, verificarea modului în care instituţiile de învãţãmânt superior şi-au respectat obligaţiile privind managementul calitãţii.
ART. 4
(1) C.N.M.C.I.S. este constituit din 17-19 membri numiţi prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, dintre persoanele cu competente dovedite în domeniul managementului calitãţii, propuse de cãtre Direcţia generalã de învãţãmânt superior şi cercetare ştiinţificã din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale în urma consultãrii instituţiilor de învãţãmânt superior acreditate.
(2) Membrii C.N.M.C.I.S. pot îndeplini maximum doua mandate consecutive de câte 4 ani.
(3) Drepturile salariale pentru membrii C.N.M.C.I.S., ale corpului de auditori şi experţi se stabilesc potrivit legii.
ART. 5
C.N.M.C.I.S. se organizeazã şi îşi desfãşoarã activitatea pe baza unui regulament propriu, aprobat prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
ART. 6
(1) Activitatea curenta a C.N.M.C.I.S. va fi asigurata de o structura din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, compusa din 3 persoane, în limita numãrului maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Educaţiei Naţionale.
(2) Salarizarea angajaţilor prevãzuţi la alin. (1) se face conform anexei nr. V la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
(1) Ministerul Educaţiei Naţionale încaseazã taxe pentru activitatea desfasurata de C.N.M.C.I.S., pentru evaluarea calitãţii activitãţilor desfãşurate de instituţiile de învãţãmânt superior, şi sume realizate din activitãţile de cercetare în domeniul calitãţii învãţãmântului superior prestate pe baza de contract.
(2) Taxele de evaluare se suporta de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior din veniturile proprii.
(3) Veniturile încasate de Ministerul Educaţiei Naţionale potrivit alin. (1) se gestioneazã în regim extrabugetar şi se utilizeazã pentru finanţarea cheltuielilor ocazionate de desfãşurarea activitãţii C.N.M.C.I.S., inclusiv a corpului de auditori şi experţi.
(4) Veniturile şi cheltuielile aferente activitãţii C.N.M.C.I.S. vor fi evidentiate şi contabilizate distinct, conform procedurilor legale.
(5) Disponibilitãţile bãneşti aflate în cont la finele anului se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã cu aceeaşi destinaţie.
(6) Cuantumul taxelor se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 8
(1) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se stabileşte prin ordin al ministrului educaţiei naţionale componenta C.N.M.C.I.S.
(2) În termen de 30 de zile de la constituire C.N.M.C.I.S. elaboreazã regulamentul de organizare şi funcţionare şi îl supune spre aprobare ministrului educaţiei naţionale.
ART. 9
În termen de 30 de zile de la constituirea C.N.M.C.I.S. se stabileşte prin ordin al ministrului educaţiei naţionale componenta corpului de experţi şi auditori.

CAP. 3
Sisteme de management al calitãţii

ART. 10
Instituţiile de învãţãmânt superior acreditate conform legii, îşi vor dezvolta sisteme de management al calitãţii, care se referã la toate domeniile fundamentale de organizare şi funcţionare specifice instituţiilor de învãţãmânt superior. Aceste sisteme au menirea de a contribui la îmbunãtãţirea continua a procesului de învãţãmânt şi de cercetare din instituţiile respective, precum şi a celorlalte servicii conexe oferite de cãtre universitãţi.
ART. 11
Implementarea unor sisteme de management al calitãţii presupune urmãtoarele tipuri principale de activitãţi:
a) stabilirea şi ierarhizarea acţiunilor necesare pentru transpunerea în practica a obiectivelor propuse;
b) angajarea concretã a conducerii universitatii fata de sistemul de asigurare a calitãţii;
c) stabilirea responsabilitãţilor în desfãşurarea şi controlul activitãţii de asigurare a transpunerii în practica a sistemului;
d) crearea unor structuri pro calitate, alcãtuite din persoanele responsabile cu asigurarea calitãţii la toate nivelurile;
e) elaborarea unui set de norme şi proceduri interne, precise şi uşor de aplicat şi de controlat, pentru toate compartimentele, catedrele şi colectivele;
f) stabilirea unui sistem eficient de evaluare a activitãţii cadrelor didactice, care sa ţinã seama şi de aspectele calitative ale muncii desfãşurate, precum şi stabilirea posibilitãţilor de motivare a personalului în aplicarea sistemului de asigurare a calitãţii;
g) informarea şi elaborarea programului de instruire a personalului instituţiei de învãţãmânt superior în vederea realizãrii obiectivelor;
h) asigurarea bunei circulatii a informatiei şi menţinerea unui nivel profesional ridicat al cadrelor didactice;
i) auditul intern al calitãţii învãţãmântului superior ca instrument managerial orientat spre calitate şi care vizeazã auditul structurilor organizationale;
j) auditul planurilor de învãţãmânt şi al programelor analitice;
k) auditul politicilor de asigurare a calitãţii, a procedurilor şi practicilor manageriale;
l) auditul capacitãţii şi experienţei de invatare a studenţilor;
m) elaborarea Manualului de asigurare a calitãţii.
ART. 12
Sistemul calitãţii trebuie sa aibã la baza o politica, o structura organizatoricã şi o documentaţie care sa permitã ţinerea sub control, evaluarea şi îmbunãtãţirea continua a calitãţii.
ART. 13
(1) Evaluarea consta în analiza documentelor înaintate de instituţiile de învãţãmânt superior şi a rapoartelor de audit.
(2) Evaluarea este efectuatã de comisii care au în componenta 3-7 persoane, membre ale corpului de experţi ai C.N.M.C.I.S., dintre care un preşedinte şi un secretar.
(3) Evaluarea se finalizeazã cu un raport de evaluare care consemneazã existenta şi functionalitatea sistemului calitãţii implementat, precum şi neconformitãţile constatate.
ART. 14
Calendarul evaluãrilor este anuntat public de cãtre C.N.M.C.I.S. cu cel puţin un an înaintea primei evaluãri.
ART. 15
Structura documentaţiei sistemului calitãţii şi a documentelor pe care instituţiile de învãţãmânt superior trebuie sa le elaboreze în vederea evaluãrii este stabilitã de cãtre C.N.M.C.I.S. şi facuta public cu cel puţin un an înaintea primei evaluãri.
ART. 16
Raportul de evaluare constituie un document public şi este pus la dispoziţie tuturor celor interesaţi.
ART. 17
Periodicitatea evaluãrii externe a sistemului de management al calitãţii, pentru fiecare instituţie de învãţãmânt superior, este de maximum 4 ani.
ART. 18
Instituţiile de învãţãmânt superior acreditate, menţionate la art. 10, vor implementa sisteme de management al calitãţii în maximum 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul educaţiei naţionale,
Adrian Miroiu,
secretar de stat

Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Smaranda Dobrescu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016