Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 59 din 24 august 1994 (*republicata*)  privind reglementarea operatiunilor de import-export care se deruleaza prin cliring, barter si cooperare economica internationala in baza acordurilor comerciale si de plati guvernamentale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 59 din 24 august 1994 (*republicata*) privind reglementarea operatiunilor de import-export care se deruleaza prin cliring, barter si cooperare economica internationala in baza acordurilor comerciale si de plati guvernamentale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 998 din 29 octombrie 2004

____________
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Legea nr. 153/2004 pentru modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 59/1994 privind reglementarea operaţiunilor de import-export care se deruleazã prin cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã în baza acordurilor comerciale şi de plãţi guvernamentale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 446 din 19 mai 2004, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Ordonanţa Guvernului nr. 59/1994 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 din 30 august 1994, a fost aprobatã prin <>Legea nr. 127/1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 19 decembrie 1994, şi a mai fost modificatã prin:
- <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 87/1997 pentru modificarea <>art. 8 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/1994 privind reglementarea operaţiunilor de import-export care se deruleazã prin cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã în baza acordurilor comerciale şi de plãţi guvernamentale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 24 decembrie 1997, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 176/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 388 din 13 octombrie 1998.


ART. 1
Se autorizeazã Guvernul sã aprobe negocierea drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acorduri comerciale şi de plãţi guvernamentale şi aranjamente tehnice bancare corespunzãtoare, înregistrate în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã.
Acordurile comerciale şi de plãţi guvernamentale, în înţelesul prezentei ordonanţe, sunt cele convenite şi prin care s-au reglementat relaţii comerciale, de cooperare economicã internaţionalã şi de plãţi, din care decurg drepturi ori obligaţii ale pãrţii române, ce se deruleazã prin intermediul conturilor bancare şi sunt supuse în prealabil aprobãrii autoritãţilor guvernamentale.
ART. 2
Drepturile şi obligaţiile pãrţii române, decurgând din acordurile menţionate la art. 1, înregistrate în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã, constituite în principal pânã la 31 decembrie 1990, ca urmare a denunţãrii Convenţiei cu privire la decontãrile multilaterale în ruble transferabile şi cu privire la organizarea Bãncii Internaţionale de Colaborare Economicã, din 1963, vor fi încasate şi, respectiv, plãtite, în conformitate cu reglementãrile bilaterale negociate şi aprobate potrivit prevederilor din prezenta ordonanţã.
ART. 3
În vederea negocierii drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acorduri comerciale şi de plãţi guvernamentale şi aranjamente tehnice bancare, se constituie Comisia interdepartamentalã pentru analiza şi avizarea ofertelor referitoare la nivelul şi gradul de recuperare şi de angajare, precum şi a modalitãţilor de încasare a drepturilor şi de platã a obligaţiilor.
Comisia interdepartamentalã are în componenţa sa un preşedinte şi 8 membri, dintre care: 3 membri reprezintã Ministerul Finanţelor Publice, 3 membri, Ministerul Economiei şi Comerţului şi câte un membru, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Membrii Comisiei interdepartamentale şi preşedintele sunt nominalizaţi prin ordin al conducãtorilor instituţiilor respective, iar în funcţia de preşedinte se numeşte un secretar de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, instituţie stabilitã de Guvern ca administrator al acordurilor comerciale şi de plãţi.
ART. 4
Recuperarea drepturilor şi plata obligaţiilor care decurg din acorduri comerciale şi de plãţi guvernamentale, precum şi din aranjamente tehnice bancare se pot realiza total, parţial, reeşalonat, în devize convertibile, în moneda localã sau de cont, prin importexport de mãrfuri, executãri de lucrãri, investiţii, prestãri de servicii, cesiuni cu titlu oneros şi prin alte modalitãţi care pot fi convenite, ţinându-se seama atât de condiţiile concrete din ţara debitoare sau creditoare, cât şi de influenţa factorilor conjuncturali externi.
ART. 5
Efectuarea operaţiunilor de încasãri şi plãţi în lei, corespunzãtoare operaţiunilor de plãţi şi încasãri în valutã efectuate în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã, se asigurã de Banca Românã de Comerţ Exterior - S.A.**) sau de alte bãnci comerciale cu sediul în ţarã, selectate de Comisia interdepartamentalã, pe bazã de oferte.
_____________
**) Banca Românã de Comerţ Exterior - Bancorex - S.A. a fuzionat cu Banca Comercialã Românã - S.A., conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 39/1999 privind finalizarea procesului de restructurare a Bãncii Române de Comerţ Exterior - Bancorex - S.A. şi fuziunea prin absorbire a acestei bãnci cu Banca Comercialã Românã - S.A., aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 702/2001 .

Efectuarea operaţiunilor de încasãri şi plãţi în lei se aprobã numai pe baza documentelor justificative prezentate de agenţii economici.
ART. 6
În vederea derulãrii acordurilor comerciale şi de plãţi guvernamentale, prin conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã, se va deschide la banca agreatã ca agent, conform prevederilor art. 5, contul de efectuare a operaţiunilor în lei. Plãţile care se dispun din acest cont se vor efectua numai în mãsura în care disponibilul acestuia acoperã cel puţin plãţile de efectuat cãtre agenţii economici.
ART. 7
Decontarea în lei a operaţiunilor de export derulate cu plata eşalonatã pe termen lung se face pe mãsura încasãrii de la extern, confirmatã pe baza documentelor bancare, la cursul de schimb leu/dolar S.U.A. în vigoare la data încasãrii contravalorii exportului respectiv. Aceste prevederi se aplicã operaţiunilor de export derulate în cadrul acordurilor de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã derulate dupã data de 1 ianuarie 1990 şi care nu au fost decontate la intern pânã la data prezentei ordonanţe de urgenţã***). Decontarea în lei a operaţiunilor de import se face pe baza valorii stabilite în vamã la cursul de schimb leu/dolar S.U.A. de la data declaraţiei vamale de import.
____________
***) Alin. 1 al art. 7 (fost <>art. 8) a fost modificat prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 87/1997 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 176/1998 . Prin "data prezentei ordonanţe de urgenţã" se înţelege data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 87/1997 , respectiv 24 decembrie 1997.

Operaţiunile de export-import realizate de agenţii economici, în cadrul acordurilor guvernamentale derulate prin conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã, exprimate în ruble transferabile, se efectueazã astfel:
- exporturile se deconteazã pe baza preţurilor de livrare la export ale agenţilor economici, formate în condiţiile legii şi certificate de exportatori pe rãspunderea acestora, prin care se asigurã acoperirea costurilor de producţie şi cheltuielile de livrare;
- importurile se deconteazã avându-se în vedere preţurile mondiale ale produselor ce fac obiectul operaţiunilor respective sau pe baza coeficienţilor de conversie stabiliţi prin protocoale sau alte înţelegeri guvernamentale.
ART. 8
Operaţiunile de export-import reglementate prin acordurile comerciale şi de plãţi guvernamentale, cu derulare prin conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã, cu plata la termen, pot fi efectuate numai cu aprobarea expresã a Guvernului.
ART. 9
Pentru plata obligaţiilor care decurg din acorduri comerciale şi de plãţi guvernamentale se vor utiliza sumele în lei constituite în contul deschis potrivit art. 6 şi, în completare, sumele aprobate anual prin bugetul statului, cu aceastã destinaţie.
Din resursele menţionate anterior se vor restitui cãtre Trezoreria Statului fondurile temporar avansate pentru decontarea producţiei destinate exportului, precum şi a exporturilor. Costurile aferente avansurilor respective se vor suporta din prevederile bugetului de stat pentru cheltuielile cu dobânzile la datoria publicã.
ART. 10
Guvernul, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice şi a Ministerului Economiei şi Comerţului, va aproba, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, instrucţiuni cu privire la modul de derulare a operaţiunilor financiare ce se efectueazã prin conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internaţionalã şi de organizare şi funcţionare a activitãţii Comisiei interdepartamentale.
ART. 11
Orice prevedere contrarã prezentei ordonanţe se abrogã.

_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016