Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 59 din 22 august 2003  privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 59 din 22 august 2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 29 august 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 1 pct. II.2 din Legea nr. 279/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta ordonanta stabileşte cazurile în care, datoritã unor circumstanţe speciale, se acorda scutirea de la plata drepturilor de import sau a drepturilor de export pentru unele bunuri introduse ori scoase din ţara.
ART. 2
În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, prin termenii de mai jos de înţelege:
a) drepturi de import - taxele vamale şi taxele cu efect echivalent acestora, taxa pe valoarea adãugatã, accizele şi orice alte sume care se cuvin statului la importul de bunuri;
b) drepturi de export - impozite care se cuvin statului la exportul de bunuri;
c) datorie vamalã - obligaţia unei persoane de a plati drepturile de import sau de export;
d) bunuri personale - bunuri destinate uzului personal sau pentru necesitãţile gospodãreşti.
Constituie bunuri personale, în înţelesul celor de mai sus, efectele gospodãreşti, precum şi bicicletele şi motocicletele, autovehiculele pentru folosinta privatã şi remorcile acestora, rulotele pentru camping, ambarcatiunile pentru agrement şi avioanele pentru agrement.
De asemenea, sunt bunuri personale proviziile pentru gospodãrie corespunzãtoare unei aprovizionari familiale normale, animalele de casa şi cele de tracţiune, precum şi instrumentele portabile pentru exercitarea profesiunilor libere.
Bunurile personale nu trebuie sa permitã, prin natura sau prin cantitatea lor, desfãşurarea unei activitãţi cu caracter comercial.
Prin profesiuni libere se înţelege acele profesii independente, cu organizare şi funcţionare autonomã, recunoscute ca atare de legislaţia nationala;
e) efecte gospodãreşti - sunt efecte personale, lenjerie de pat şi articole de mobilier sau de dotare, destinate utilizãrii personale ori necesitãţilor gospodãreşti;
f) produse alcoolice - produse care se regãsesc la poziţiile tarifare 2203-2208 din Tariful vamal de import al României.

CAP. II
Scutiri de la plata drepturilor de import

SECŢIUNEA 1
Bunuri personale introduse de cãtre persoanele fizice care îşi schimba domiciliul sau resedinta, dupã caz, dintr-o ţara terta în România

ART. 3
Sunt scutite de la plata drepturilor de import bunurile personale introduse de cãtre persoanele fizice care îşi muta domiciliul sau resedinta, dupã caz, dintr-o ţara terta pe teritoriul României.
ART. 4
Scutirea este limitatã la bunurile personale care:
a) au fost în posesia persoanei interesate şi, fiind vorba de bunuri neconsumptibile, au fost utilizate de aceasta la locul vechiului domiciliu sau vechii resedinte, dupã caz, cel puţin 6 luni înainte de data la care a încetat sa aibã domiciliul ori resedinta, dupã caz, în ţara terta de provenienta. Excepţie de la aceasta regula fac cazurile particulare justificate de circumstanţe, aprobate de autoritatea vamalã sau de Ministerul Afacerilor Externe, dupã caz;
b) la noul domiciliu sau resedinta, dupã caz, sunt afectate aceleiaşi destinaţii.
ART. 5
(1) Pot beneficia de scutire de la plata drepturilor de import doar persoanele fizice care au avut domiciliul sau resedinta, dupã caz, în afarã României cel puţin 12 luni consecutive.
(2) Ministerul Administraţiei şi Internelor sau Ministerul Afacerilor Externe, dupã caz, poate acorda derogãri de la prevederile alin. (1) în baza unei declaraţii pe propria rãspundere din care sa rezulte ca intenţia de a avea domiciliul sau resedinta, dupã caz, în afarã României pentru o perioada de cel puţin 12 luni consecutive a fost realã.
ART. 6
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun şi produse din tutun;
c) mijloace de transport cu destinaţie comercialã;
d) bunuri folosite pentru exercitarea meseriei sau profesiei, altele decât instrumentele portabile pentru exercitarea unor profesiuni libere.
ART. 7
(1) Cu excepţia unor cazuri particulare reglementate prin prezenta ordonanta, precum cel prevãzut la art. 9 alin. (1), scutirea nu este acordatã decât pentru bunurile personale introduse pe o perioada de 12 luni începând cu data stabilirii domiciliului sau reşedinţei, dupã caz, pe teritoriul României.
(2) Introducerea bunurilor poate fi facuta de mai multe ori în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 8
(1) Pana la expirarea termenului de 12 luni de la data introducerii lor, bunurile personale admise în scutire nu pot face obiectul unui împrumut, gajari/garanţii reale mobiliare, locatiuni sau al unei cesiuni cu titlu oneros ori cu titlu gratuit fãrã ca autoritãţile vamale sa fie în prealabil informate.
(2) Împrumutul, gajarea/garanţia realã mobiliarã, locaţiunea sau cesiunea realizatã înainte de expirarea termenului prevãzut la alin. (1) atrage plata drepturilor de import aferente bunurilor respective, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul introducerii bunurilor în cauza.
ART. 9
(1) Prin derogare de la dispoziţiile art. 7 alin. (1), scutirea poate fi acordatã pentru bunurile personale introduse înainte de stabilirea domiciliului sau reşedinţei, dupã caz, pe teritoriul României, pe baza angajamentului scris privind intenţia persoanei interesate de a se stabili efectiv într-un termen de 6 luni pe teritoriul României şi a acordului autoritãţii vamale sau al Ministerului Afacerilor Externe, dupã caz. Acest angajament este însoţit de o garanţie ale carei forma şi cuantum sunt stabilite de autoritãţile vamale.
(2) În situaţia menţionatã la alin. (1) termenul de 6 luni prevãzut la art. 4 lit. a) se calculeazã de la data introducerii bunurilor personale pe teritoriul României.
ART. 10
(1) În situaţia în care, motivat de obligaţiile profesionale, persoana interesatã pãrãseşte ţara terta unde aceasta avea vechiul domiciliu sau vechea resedinta, dupã caz, fãrã sa-şi stabileascã simultan domiciliul sau resedinta, dupã caz, pe teritoriul României, dar cu intenţia de a se stabili ulterior, în baza unui angajament scris al acesteia, autoritãţile vamale sau Ministerul Afacerilor Externe, dupã caz, permit introducerea cu scutire de la plata drepturilor de import a bunurilor personale care sunt transferate cu acest scop în teritoriul României.
(2) Introducerea cu scutire a bunurilor personale prevãzute la alin. (1) se supune condiţiilor prevãzute la art. 3-8, în sensul ca:
a) termenele prevãzute la art. 4 lit. a) şi la art. 7 alin. (1) sunt calculate începând de la data introducerii bunurilor personale pe teritoriul României;
b) termenul prevãzut la art. 8 alin. (1) este calculat începând de la data efectivã a stabilirii domiciliului sau reşedinţei, dupã caz, a persoanei interesate pe teritoriul României.
(3) Admiterea în scutire este acordatã în baza angajamentului scris al persoanei interesate sa-şi stabileascã domiciliul sau resedinta, dupã caz, pe teritoriul României într-un termen stabilit de autoritãţile vamale sau de Ministerul Afacerilor Externe, dupã caz. Autoritãţile vamale pot cere ca angajamentul sa fie însoţit de o garanţie ale carei forma şi suma o vor stabili.
ART. 11
Autoritãţile vamale sau Ministerul Afacerilor Externe, dupã caz, pot sa acorde derogãri de la prevederile art. 4 lit. a) şi b), de la art. 6 lit. c) şi d) şi de la art. 8 în cazul în care, ca urmare a circumstanţelor politice excepţionale, o persoana fizica este determinata sa-şi schimbe vechiul domiciliu sau vechea resedinta, dupã caz, dintr-o ţara terta pe teritoriul României.

SECŢIUNEA a 2-a
Bunuri introduse cu ocazia cãsãtoriei

ART. 12
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, în condiţiile art. 13-16, trusourile şi efectele gospodãreşti, fie ca sunt noi sau nu, aparţinând unei persoane care îşi schimba domiciliul sau resedinta, dupã caz, dintr-o ţara terta pe teritoriul României, cu ocazia cãsãtoriei sale.
(2) De asemenea, sunt scutite de la plata drepturilor de import, în condiţiile art. 13-16, cadourile care se oferã în mod obişnuit cu ocazia cãsãtoriei, destinate unei persoane care se încadreazã în condiţiile prevãzute la alin. (1), de cãtre persoanele care au domiciliul sau resedinta, dupã caz, într-o ţara terta. Valoarea fiecãrui cadou admis în scutire nu poate depãşi 1.000 euro.
ART. 13
Scutirea de la plata drepturilor de import prevãzutã la art. 12 se acorda doar persoanelor care:
a) au domiciliul sau resedinta, dupã caz, în afarã teritoriului roman de cel puţin 12 luni consecutive. Derogãri de la aceasta regula pot fi acordate de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor pe baza declaraţiei pe propria rãspundere a persoanei fizice în cauza, din care sa rezulte ca intenţia de a avea domiciliul sau resedinta, dupã caz, în afarã României pentru o perioada de cel puţin 12 luni consecutive a fost realã;
b) fac dovada cãsãtoriei lor.
ART. 14
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda pentru produse alcoolice, tutun şi produse din tutun.
ART. 15
(1) Cu excepţia circumstanţelor excepţionale stabilite de autoritãţile vamale, scutirea se acorda doar pentru bunurile care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au fost introduse pe teritoriul României cu cel mult doua luni înainte de data stabilitã pentru cãsãtorie. În acest caz, scutirea este acordatã numai în baza unei garanţii corespunzãtoare, ale carei forma şi cuantum se stabilesc de cãtre autoritãţile vamale;
b) au fost introduse pe teritoriul României nu mai târziu de 4 luni de la data cãsãtoriei.
(2) Introducerea bunurilor prevãzute la art. 12 poate fi facuta de mai multe ori în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 16
(1) Pana la expirarea termenului de 12 luni calculat de la data introducerii, bunurile admise în scutire în condiţiile prevãzute la art. 12 nu pot face obiectul unui împrumut, gajari/garanţii reale mobiliare, locatiuni sau cesiuni cu titlu oneros sau cu titlu gratuit fãrã ca autoritãţile vamale sa fie în prealabil informate.
(2) Împrumutul, gajarea/garanţia realã mobiliarã, locaţiunea sau cesiunea realizatã înainte de expirarea termenului prevãzut la alin. (1) atrage plata drepturilor de import aferente bunurilor respective, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul introducerii.

SECŢIUNEA a 3-a
Bunuri obţinute prin moştenire

ART. 17
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, în condiţiile art. 18-20, bunurile obţinute prin moştenire legalã sau testamentarã de o persoana fizica având domiciliul sau resedinta, dupã caz, pe teritoriul României.
(2) În sensul alin. (1) se înţeleg toate bunurile prevãzute la art. 2 lit. d) care intra în masa succesoralã.
ART. 18
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se aplica pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun şi produse din tutun;
c) mijloace de transport cu destinaţie comercialã;
d) bunuri folosite pentru exercitarea meseriei sau profesiei, altele decât instrumentele portabile necesare pentru exercitarea meseriei sau profesiei defunctului;
e) stocurile de materii prime şi de produse finite sau semifabricate;
f) septelul viu şi stocurile de produse agricole ce depãşesc cantitãţile corespunzãtoare unei aprovizionari familiale normale.
ART. 19
(1) Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda decât bunurilor introduse cel mai târziu la expirarea termenului de 2 ani începând cu data punerii în posesie a bunurilor. Prelungirea termenului menţionat poate fi acordatã de autoritãţile vamale în anumite cazuri particulare justificate de anumite circumstanţe.
(2) Introducerea bunurilor poate fi efectuatã de mai multe ori în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 20
Dispoziţiile art. 17-19 sunt aplicabile în mod corespunzãtor bunurilor dobândite prin moştenire de persoane juridice angajate în activitãţi nonprofit, cu sediul pe teritoriul României.

SECŢIUNEA a 4-a
Efecte gospodãreşti destinate mobilarii unei resedinte secundare

ART. 21
Sunt scutite de la plata drepturilor de import, în condiţiile art. 22-25, efectele gospodãreşti introduse de o persoana fizica având domiciliul sau resedinta, dupã caz, în afarã României, în vederea mobilarii unei resedinte secundare situate pe teritoriul României.
ART. 22
Scutirea este limitatã la efectele gospodãreşti care:
a) au fost deţinute şi utilizate de cãtre persoana interesatã timp de cel puţin 6 luni înainte de data scoaterii efectelor gospodãreşti în cauza din ţara de domiciliu. Excepţie fac cazurile particulare justificate de circumstanţe aprobate de autoritãţile vamale;
b) corespund ca natura şi cantitate mobilarii normale a reşedinţei secundare în cauza.
ART. 23
(1) Scutirea de la plata drepturilor de import se acorda doar persoanelor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au avut domiciliul sau resedinta, dupã caz, în afarã României pentru o perioada de cel puţin 12 luni consecutive;
b) sunt proprietari ai reşedinţei secundare în cauza sau au dobândit dreptul de folosinta, prin închiriere, pentru o perioada de minimum 2 ani; şi
c) se angajeazã, în baza unei declaraţii pe propria rãspundere, sa nu închirieze aceasta resedinta secundarã unei terţe persoane în timpul absentei lor sau a familiei lor.
(2) Scutirea se acorda o singura data pentru aceeaşi resedinta secundarã.
(3) Scutirea se acorda doar pentru o resedinta secundarã.
ART. 24
Acordarea scutirii poate fi condiţionatã de constituirea unei garanţii care sa asigure plata eventualei datorii vamale, în aplicarea art. 25.
ART. 25
(1) Închirierea cãtre o persoana terta a reşedinţei secundare sau cesiunea înainte de expirarea unui termen de 2 ani începând cu data introducerii efectelor gospodãreşti atrage plata drepturilor de import aferente acestora, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data închirierii sau cesiunii, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul introducerii. Scutirea rãmâne acordatã dacã efectele gospodãreşti în cauza sunt folosite pentru mobilarea unei noi resedinte secundare, în condiţiile respectãrii dispoziţiilor art. 23 alin. (1) lit. b) şi c).
(2) Împrumutul, gajarea/garanţia mobiliarã realã, locaţiunea sau cesiunea cu titlu oneros sau cu titlu gratuit a efectelor gospodãreşti înainte de expirarea unui termen de 2 ani începând cu data introducerii lor atrage plata drepturilor de import aferente, în aceleaşi condiţii cu cele de la alin. (1). Acest termen poate fi prelungit pana la 10 ani prin ordin al ministrului finanţelor publice pentru efectele gospodãreşti de valoare mare.

SECŢIUNEA a 5-a
Echipamente, materiale şcolare şi efecte gospodãreşti introduse de elevi sau studenţi

ART. 26
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import echipamentele, materialele şcolare şi efectele gospodãreşti şcolare aparţinând elevilor sau studenţilor care vin sa locuiascã pe teritoriul României în vederea efectuãrii studiilor şi destinate folosirii personale pe timpul duratei studiilor lor.
(2) În sensul alin. (1), prin termenii de mai jos se înţelege:
a) elev sau student - orice persoana înscrisã într-o instituţie de învãţãmânt pentru a urma cursuri de zi;
b) echipament - lenjeria de corp sau de casa, precum şi îmbrãcãmintea, chiar dacã sunt noi sau nu;
c) materiale şcolare - obiectele şi instrumentele, inclusiv calculatoarele şi maşinile de scris, folosite în mod obişnuit de elevi şi studenţi pentru efectuarea studiilor lor;
d) efecte gospodãreşti şcolare - bunuri necesare pentru dotarea normalã a unei camere de elev sau student.
ART. 27
Numãrul de introduceri de bunuri care beneficiazã de scutire nu este limitat.

SECŢIUNEA a 6-a
Scrisori şi colete de valoare neglijabila

ART. 28
Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva dispoziţiilor art. 29, scrisorile şi coletele expediate, prin serviciile poştale, direct dintr-o ţara terta unui destinatar aflat pe teritoriul României, care conţin bunuri a cãror valoare nu depãşeşte 22 euro.
ART. 29
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) parfumuri şi ape de toaleta;
c) tutun şi produse din tutun.

SECŢIUNEA a 7-a
Colete expediate de la o persoana fizica la alta, fãrã scop comercial

ART. 30
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva dispoziţiilor art. 31, bunurile expediate prin colete de o persoana fizica dintr-o ţara terta la o alta persoana fizica care se afla pe teritoriul României, cu condiţia ca acestea sa nu fie de natura comercialã.
(2) În aplicarea alin. (1) nu sunt de natura comercialã coletele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) prezintã un caracter ocazional;
b) conţin bunuri destinate exclusiv uzului personal al destinatarului sau familiei sale;
c) conţin bunuri care prin natura sau cantitatea lor nu sunt destinate comercializãrii;
d) sunt trimise de cãtre expeditor cãtre destinatar fãrã nici o obligaţie de plata;
e) sunt constituite din bunuri a cãror valoare totalã nu depãşeşte 45 euro/colet, inclusiv bunurile menţionate la art. 31.
(3) Dacã valoarea globalã a bunurilor din colet depãşeşte suma prevãzutã la alin. (2) lit. e), scutirea va fi acordatã doar pana la concurenta acestei sume pentru acele bunuri care, importate separat, ar fi putut beneficia de scutire, ţinându-se seama de faptul ca valoarea unui bun nu poate fi fractionata.
ART. 31
Pentru bunurile enumerate mai jos scutirea prevãzutã la art. 30 alin. (1) este limitatã, pe colet, la urmãtoarele cantitãţi:
1. produse din tutun: 50 de tigari sau 25 de tigarete (tigari de foi cu o greutate maxima de 3 gr/bucata) ori 10 tigari de foi sau 50 gr tutun pentru fumat ori o combinatie proporţionalã a acestor produse;
2. alcool şi bãuturi alcoolice:
a) bãuturi distilate şi spirtoase cu un conţinut de alcool ce depãşeşte 22% din volum; alcool etilic netratat de 80% din volum şi peste: 1 litru; sau
b) bãuturi distilate şi spirtoase şi aperitive pe baza de vin sau alcool, tafia, sake sau bãuturi similare cu un conţinut alcoolic ce nu depãşeşte 22% din volum; vinuri spumoase, lichioruri: 1 litru sau o combinatie proporţionalã a acestor produse; şi
c) vinuri uşoare: 2 litri;
3. parfumuri: 50 ml sau apa de toaleta: 250 ml.

SECŢIUNEA a 8-a
Bunuri de capital şi alte echipamente importate la transferul activitãţii dintr-o ţara terta în România

ART. 32
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, în condiţiile art. 33-37, bunurile de capital şi alte echipamente aparţinând întreprinderilor care şi-au încetat activitatea într-o ţara terta, pentru a desfasura o activitate similarã pe teritoriul României. În înţelesul prezentei ordonanţe, prin bunuri de capital se înţelege bunurile care constituie aport la capitalul întreprinderilor. În cazul în care întreprinderea transferata este o exploatare agricolã, septelul viu este, de asemenea, scutit de la plata drepturilor de import.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), prin întreprindere se înţelege o unitate economicã privatã de producţie sau de servicii.
ART. 33
Scutirea prevãzutã la art. 32 este limitatã la bunurile de capital şi alte echipamente care:
a) au fost efectiv folosite în cadrul întreprinderii cel puţin 12 luni înainte de încetarea activitãţii acesteia în ţara terta de unde şi-a transferat activitatea. Excepţie fac cazurile particulare justificate în anumite circumstanţe aprobate de autoritãţile vamale;
b) dupã transfer, sunt afectate aceleiaşi destinaţii;
c) prin natura şi mãrimea lor sunt potrivite pentru întreprinderea în cauza.
ART. 34
Nu beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import întreprinderile al cãror transfer pe teritoriul României se face în scopul fuziunii prin absorbire de cãtre o întreprindere cu sediul pe teritoriul României, fãrã crearea unei întreprinderi noi.
ART. 35
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda pentru:
a) mijloacele de transport care nu sunt folosite pentru producţie sau servicii;
b) proviziile de bunuri de tot felul, destinate consumului uman sau pentru hrana animalelor;
c) combustibilii şi stocurile de materii prime sau de produse finite ori semifabricate;
d) septel în proprietatea comercianţilor de animale.
ART. 36
Scutirea prevãzutã la art. 32 este acordatã numai pentru bunurile de capital şi alte echipamente importate înainte de expirarea unui termen de 12 luni începând de la data încetãrii activitãţii întreprinderii în ţara terta de provenienta, cu excepţia cazurilor particulare justificate de anumite circumstanţe, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 37
(1) Pe o perioada de 12 luni de la data efectuãrii importului, bunurile de capital şi alte echipamente ce beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import nu pot face obiectul unui împrumut, gajari/garanţii reale mobiliare, locatiuni sau cesiuni cu titlu oneros sau cu titlu gratuit fãrã ca autoritãţile vamale sa fie în prealabil informate. Acest termen poate fi prelungit, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, pana la 36 de luni în ceea ce priveşte locaţiunea sau cesiunea în caz de risc de abuz.
(2) Împrumutul, gajarea/garanţia realã mobiliarã, locaţiunea sau cesiunea realizatã înainte de expirarea termenului prevãzut la alin. (1) atrage plata drepturilor de import aferente bunurilor în cauza, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 38
Dispoziţiile art. 32-37 sunt aplicabile în mod corespunzãtor bunurilor de capital şi altor echipamente aparţinând persoanelor care exercita o profesiune libera, precum şi persoanelor juridice care exercita o activitate nonprofit şi care transfera aceasta activitate dintr-o ţara terta pe teritoriul României.

SECŢIUNEA a 9-a
Produse obţinute de producãtorii agricoli romani pe proprietãţile dintr-o ţara terta

ART. 39
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva dispoziţiilor art. 40 şi 41, produsele agricole, cele obţinute din creşterea animalelor, din apicultura, horticultura şi silvicultura, provenind de pe proprietãţile situate în ţãrile terţe aflate în imediata vecinãtate a teritoriului României şi exploatate de producãtorii agricoli al cãror sediu se afla în teritoriul roman, în imediata vecinãtate a ţãrilor terţe în cauza.
(2) Pentru a beneficia de dispoziţiile alin. (1) produsele crescatorilor de animale trebuie sa provinã de la animale originare din România sau de la animale importate în teritoriul României.
ART. 40
Scutirea de la plata drepturilor de import se aplica doar pentru produsele care nu au fost supuse altor tratamente decât cele normale dupã recoltare sau producţie.
ART. 41
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda decât pentru produsele introduse pe teritoriul României de cãtre producãtorul agricol sau în numele lui.
ART. 42
Dispoziţiile art. 39-41 se aplica în mod corespunzãtor produselor de pescuit sau de piscicultura obţinute în lacurile şi cursurile de apa limitrofe României şi unui stat terţ de pescari romani şi produselor rezultate din vânãtoarea practicatã de vanatorii romani pe aceleaşi lacuri sau cursuri de apa.

SECŢIUNEA a 10-a
Seminţe, îngrãşãminte şi produse pentru tratamentul solului şi al recoltelor, importate de producãtorii agricoli din tari terţe pentru a fi utilizate pe proprietãţile din teritoriul României invecinate acelor tari

ART. 43
Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva dispoziţiilor art. 44, seminţele, ingrasamintele şi produsele pentru tratamentul solului şi recoltelor destinate folosirii pe teritoriul României, în vecinãtatea imediata a unei tari terţe, şi exploatate de producãtorii agricoli care îşi au principala activitate pe teritoriul tarii terţe în imediata vecinãtate a teritoriului roman.
ART. 44
(1) Scutirea de la plata drepturilor de import se acorda seminţelor, ingrasamintelor sau altor produse importate în cantitãţi necesare desfãşurãrii activitãţii de exploatare a proprietãţii în cauza.
(2) Scutirea de la plata drepturilor de import se acorda seminţelor, ingrasamintelor sau altor produse introduse direct pe teritoriul României de cãtre producãtorul agricol sau în numele lui.
(3) Scutirea poate fi condiţionatã de reciprocitate.

SECŢIUNEA a 11-a
Bunurile conţinute în bagajele personale ale cãlãtorilor

ART. 45
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva art. 46-49, bunurile conţinute în bagajele personale ale cãlãtorilor provenind dintr-o ţara terta, cu condiţia ca acestea sa nu fie introduse în scopuri comerciale.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), se înţelege prin:
a) bagaj personal - ansamblul de bagaje pe care cãlãtorul este în mãsura sa le prezinte la vama la sosirea în ţara, la fel ca şi orice bagaj prezentat aceleiaşi autoritãţi la o data ulterioara, cu condiţia ca acesta sa dovedeascã ca bagajul a fost înregistrat, la momentul plecãrii sale, ca bagaj însoţit la compania care l-a transportat în România dintr-o ţara terta.
Fãrã a se incalca dispoziţiile art. 115 alin. (1) lit. b), rezervoarele portabile ce conţin combustibil nu vor constitui bagaj personal;
b) bunuri care nu sunt introduse în scopuri comerciale - bunurile introduse în bagaje care sunt de natura ocazionala şi sunt bunuri destinate exclusiv uzului personal al cãlãtorului sau familiei sale ori bunuri destinate a fi oferite drept cadou şi care, prin natura ori cantitatea lor, nu au caracter comercial.
ART. 46
Scutirea prevãzutã la art. 45 alin. (1), pentru bunurile enumerate mai jos, va fi aplicatã în urmãtoarele limite cantitative pe cãlãtor:
1. produse din tutun: 200 de tigari sau 100 de tigarete (tigari de foi cu o greutate maxima de 3 gr/bucata) ori 50 de tigari de foi sau 250 gr tutun pentru fumat ori o combinatie proporţionalã a acestor produse;
2. alcool şi bãuturi alcoolice:
a) bãuturi distilate şi spirtoase cu un conţinut de alcool ce depãşeşte 22% din volum; alcool etilic netratat de 80% din volum şi peste: 1 litru; sau
b) bãuturi distilate şi spirtoase şi aperitive pe baza de vin sau alcool, tafia, sake sau bãuturi similare cu un conţinut alcoolic ce nu depãşeşte 22% din volum; vinuri spumoase, lichioruri: 2 litri sau o combinatie proporţionalã a acestor produse; şi
c) vinuri uşoare: 2 litri;
3. parfumuri: 50 ml şi apa de toaleta 250 ml;
4. medicamente: cantitatea necesarã pentru a satisface nevoile personale ale cãlãtorilor.
Cãlãtorii care au sub 18 ani nu beneficiazã de nici o scutire pentru bunurile prevãzute la pct. 1-2.
ART. 47
Scutirea menţionatã la art. 45 alin. (1) va fi acordatã pana la o valoare totalã de 175 euro/cãlãtor pentru alte bunuri decât cele enumerate la art. 46. Pentru cãlãtorii sub 15 ani scutirea va fi acordatã pana la o valoare de 90 euro/cãlãtor.
ART. 48
Atunci când valoarea totalã pe cãlãtor a mai multor bunuri depãşeşte suma prevãzutã la art. 47, scutirea va fi acordatã doar pana la concurenta acestei sume pentru acele bunuri care, importate separat, ar fi putut beneficia de scutire, ţinându-se seama de faptul ca valoarea unui bun nu poate fi fractionata.
ART. 49
(1) Ministerul Finanţelor Publice este competent sa reducã valoarea şi/sau cantitatea bunurilor admise în scutire atunci când ele sunt importate:
a) de persoanele având resedinta în zonele de frontiera;
b) de lucrãtorii din zonele de frontiera;
c) de personalul mijloacelor de transport utilizate în traficul dintre ţãrile terţe şi România.
Aceste reduceri nu sunt aplicabile atunci când persoanele care au resedinta în zonele de frontiera dovedesc ca bunurile nu revin în zona de frontiera a unei tari terţe limitrofe. Aceste reduceri sunt totuşi aplicabile lucrãtorilor din zonele de frontiera şi personalului mijloacelor de transport utilizate în traficul dintre ţãrile terţe şi România atunci când ei importa bunuri cu ocazia unei deplasãri efectuate în cadrul activitãţii lor profesionale.
(2) Pentru aplicarea dispoziţiilor alin. (1), prin zona de frontiera se înţelege o zona care nu poate depãşi lungimea de 15 km, în interiorul teritoriului, calculatã de la frontiera stabilitã în baza acordurilor şi convenţiilor de frontiera încheiate de România cu statele vecine. Prin lucrator în zona de frontiera se înţelege orice persoana obligatã, în virtutea activitãţii profesionale normale pe care o desfãşoarã, sa se afle în zilele de lucru de cealaltã parte a frontierei.

SECŢIUNEA a 12-a
Materiale educaţionale, ştiinţifice sau culturale; instrumente şi aparate ştiinţifice

ART. 50
Sunt scutite de la plata drepturilor de import materialele educaţionale, ştiinţifice sau culturale menţionate în anexa nr. 1, indiferent de destinatar sau de modul de utilizare.
ART. 51
Sunt scutite de la plata drepturilor de import materialele educaţionale, ştiinţifice sau culturale menţionate în anexa nr. 2, care sunt destinate:
a) instituţiilor publice sau serviciilor publice ori de utilitate publica cu caracter educativ, ştiinţific sau cultural;
b) instituţiilor sau organizaţiilor care sunt desemnate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului sa primeascã astfel de materiale în regim de scutire de la plata drepturilor de import.
ART. 52
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva dispoziţiilor art. 53-57, instrumentele şi aparatele ştiinţifice care nu se regãsesc la art. 51 şi care sunt importate exclusiv în scopuri necomerciale.
(2) Scutirea prevãzutã la alin. (1) se aplica pentru instrumentele şi aparatele ştiinţifice care sunt destinate:
a) instituţiilor publice sau de utilitate publica care au ca activitate principala învãţãmântul sau cercetarea ştiinţificã, precum şi serviciilor publice descentralizate ale acestora;
b) instituţiilor private care au ca activitate principala învãţãmântul sau cercetarea ştiinţificã, desemnate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului sa primeascã aceste bunuri în scutire de la plata drepturilor de import.
ART. 53
Scutirea de la plata drepturilor de import se aplica, de asemenea:
a) pieselor de schimb, componentelor sau accesoriilor pentru instrumentele sau aparatele ştiinţifice, importate în acelaşi timp cu instrumentele sau aparatele ştiinţifice în cauza;
b) pieselor de schimb, componentelor sau accesoriilor pentru instrumentele sau aparatele ştiinţifice, importate ulterior, cu condiţia ca acestea sa fie recunoscute ca destinate instrumentelor sau aparatelor care: au fost admise anterior în scutire de la plata drepturilor de import şi prezintã, la momentul solicitãrii scutirii de la plata drepturilor de import pentru piesele de schimb, componente sau accesorii, un caracter ştiinţific sau ar fi susceptibile sa beneficieze de scutire la momentul la care aceasta a fost solicitatã pentru piesele de schimb, componente sau accesorii;
c) uneltelor destinate întreţinerii, controlului, calibrarii sau repararii instrumentelor sau aparatelor ştiinţifice, care sunt importate în acelaşi timp cu aceste instrumente sau aparate;
d) uneltelor destinate întreţinerii, controlului, calibrarii sau repararii instrumentelor sau aparatelor ştiinţifice, importate ulterior, cu condiţia ca acestea sa fie recunoscute ca destinate instrumentelor sau aparatelor care: au fost admise anterior în scutire de la plata drepturilor de import pentru unelte sau ar fi susceptibile sa beneficieze de scutire, la momentul la care aceasta a fost solicitatã pentru unelte.
ART. 54
În aplicarea prevederilor art. 52 şi 53 prin termenii de mai jos se înţelege:
a) instrument sau aparat ştiinţific - orice instrument sau aparat care, datoritã caracteristicilor tehnice obiective şi rezultatelor pe care le poate obţine, este în mod exclusiv sau în principal destinat activitãţilor ştiinţifice;
b) importate exclusiv în scopuri necomerciale - instrumentele sau aparatele ştiinţifice definite la lit. a), destinate a fi utilizate în activitãţi fãrã scop lucrativ de învãţãmânt sau de cercetare ştiinţificã.
ART. 55
În situaţia în care importul unor astfel de bunuri în scutire de la plata drepturilor de import aduce atingere intereselor industriei româneşti în sectorul de producţie în cauza, Ministerul Finanţelor Publice, cu avizul Ministerului Economiei şi Comerţului, la propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, poate decide sa nu acorde scutire instrumentelor sau aparatelor ştiinţifice, precum şi uneltelor menţionate mai sus.
ART. 56
(1) Materialele menţionate la art. 51, precum şi instrumentele sau aparatele ştiinţifice care au fost importate în regim de scutire de la plata drepturilor de import în condiţiile prevãzute la art. 53 nu pot face obiectul unui împrumut, locatiuni sau cesiuni cu titlu oneros sau cu titlu gratuit fãrã ca autoritãţile vamale sa fie în prealabil informate.
(2) În caz de împrumut, locaţiune sau cesiune cãtre o instituţie sau organism îndreptãţit sa beneficieze de scutirea prevãzutã la art. 51 sau 52, scutirea rãmâne dobandita cu condiţia ca instituţia sau organizaţia sa utilizeze materialele, instrumentele sau aparatele în scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte situaţii decât cele menţionate mai sus atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 57
(1) Instituţiile sau organizaţiile menţionate la art. 51 şi art. 52 alin. (2) care nu mai îndeplinesc condiţiile cerute pentru a beneficia de scutire sau care intenţioneazã sa utilizeze un bun admis în scutire în alte condiţii decât cele prevãzute mai sus sunt obligate sa informeze autoritãţile vamale.
(2) Bunurile rãmase în posesia instituţiilor sau organizaţiilor, care înceteazã sa îndeplineascã condiţiile cerute pentru a beneficia de scutire, sunt supuse drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data la care condiţiile înceteazã a fi îndeplinite şi la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului. Instituţiile sau organizaţiile care au beneficiat de scutire în baza art. 51 şi 52, dar care au utilizat bunurile în cauza în alte scopuri, sunt obligate la plata drepturilor de import, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 58
Prevederile art. 55-57 sunt aplicabile în mod corespunzãtor bunurilor la care se referã art. 53.
ART. 59
(1) Echipamentele introduse în scopuri necomerciale de cãtre o instituţie sau organizaţie de cercetare ştiinţificã care îşi are sediul în afarã teritoriului roman sunt scutite de la plata drepturilor de import.
(2) Scutirea va fi acordatã cu condiţia ca:
a) echipamentele sa fie destinate a fi utilizate de membrii sau reprezentanţii instituţiilor ori organizaţiilor menţionate la alin. (1) sau cu acordul acestora, în cadrul şi în limitele acordurilor de cooperare ştiinţificã al cãror obiect îl constituie realizarea programelor internaţionale de cercetare ştiinţificã, în cadrul instituţiilor cu sediul pe teritoriul României, şi care sunt desemnate în acest scop de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
b) echipamentele sa rãmânã în proprietatea persoanei fizice sau juridice stabilite în afarã teritoriului roman, pe toatã perioada folosirii acestora pe teritoriul României.
(3) În înţelesul acestui articol:
a) prin echipamente se înţelege instrumentele, aparatele, maşinile, accesoriile lor, piesele de schimb, instrumentele special concepute pentru întreţinerea, inspecţia, calibrarea sau repararea acestora, folosite în scopul cercetãrii ştiinţifice;
b) introduse în scopuri necomerciale - echipamentele destinate a fi utilizate pentru cercetarea ştiinţificã realizatã fãrã scop lucrativ.
ART. 60
(1) Echipamentele care au beneficiat de scutire în baza art. 59 pot face obiectul împrumutului, locatiunii sau cesiunii fãrã plata drepturilor de import, în condiţiile notificãrii prealabile la autoritãţile vamale.
(2) La efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii cãtre o instituţie sau organizaţie indreptatita sa beneficieze de scutirea prevãzutã la art. 59, scutirea va continua sa se aplice cu condiţia ca instituţia sau organizaţia respectiva sa foloseascã echipamentul în scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Fãrã a se incalca dispoziţiile art. 52 şi 53, efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte condiţii decât cele menţionate mai sus atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul introducerii bunurilor.
(3) Instituţiile sau organizaţiile menţionate la art. 59 alin. (1) care nu mai îndeplinesc condiţiile care le dau dreptul la scutire sau care intenţioneazã sa foloseascã echipamentele scutite în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 59 au obligaţia de a informa autoritãţile vamale.
(4) Echipamentele folosite de cãtre instituţiile sau organizaţiile care au încetat sa îndeplineascã condiţiile care le dau dreptul la scutire sunt supuse drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data la care condiţiile înceteazã a fi îndeplinite şi la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului. Fãrã a se incalca dispoziţiile art. 52 şi 53, utilizarea echipamentului de cãtre instituţia sau organizaţia ce beneficiazã de scutire în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 59 atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.

SECŢIUNEA a 13-a
Animale de laborator şi substanţe biologice sau chimice destinate cercetãrii

ART. 61
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import:
a) animalele special pregãtite pentru folosirea în laboratoare;
b) substantele biologice sau chimice stabilite de autoritãţile competente care sunt importate exclusiv pentru scopuri necomerciale.
(2) Scutirea prevãzutã la alin. (1) este limitatã la animalele şi substantele biologice sau chimice care sunt destinate pentru:
a) instituţiile publice, serviciile publice ori de utilitate publica care au ca activitate principala învãţãmântul sau cercetarea ştiinţificã ori serviciile publice descentralizate ale acestora care au ca activitate principala învãţãmântul sau cercetarea ştiinţificã;
b) instituţiile private care au ca activitate principala activitatea de învãţãmânt şi cercetare ştiinţificã şi care sunt desemnate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului sa primeascã asemenea bunuri în regim de scutire.
(3) Scutirea prevãzutã la alin. (1) lit. b) poate fi acordatã doar substanţelor biologice sau chimice în cazul cãrora în ţara nu se obţin produse echivalente şi care, datoritã specificitatii sau gradului de puritate, sunt exclusiv sau în principal destinate cercetãrii ştiinţifice.
Produsele echivalente sunt acelea care se încadreazã la aceeaşi subpozitie din nomenclatura Tarifului vamal de import al României, prezintã aceeaşi calitate comercialã şi au aceleaşi caracteristici tehnice.

SECŢIUNEA a 14-a
Substanţe terapeutice de origine umanã şi reactivi pentru determinarea grupelor sanguine şi a tipurilor de tesuturi

ART. 62
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva dispoziţiilor art. 63, urmãtoarele:
a) substanţe terapeutice de origine umanã;
b) reactivi pentru determinarea grupelor sanguine;
c) reactivi pentru determinarea tipurilor de tesuturi.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), prin termenii de mai jos se înţelege:
a) substanţe terapeutice de origine umanã - sânge uman şi derivatele sale (sânge uman total, plasma umanã uscata, albumina umanã şi soluţii de fixare a proteinelor plasmatice umane, imunoglobulina umanã şi fibrinogena umanã);
b) reactivi pentru determinarea grupelor sanguine - toţi reactivii de origine umanã, animala, vegetala sau de alta natura/origine, folosiţi pentru determinarea grupelor sanguine şi pentru depistarea incompatibilitatii de sânge;
c) reactivi pentru determinarea tipurilor de tesuturi - toţi reactivii de origine umanã, animala, vegetala sau de alta natura/origine, folosiţi pentru determinarea tipurilor de tesut uman.
ART. 63
Scutirea de la plata drepturilor de import se aplica exclusiv produselor care:
a) sunt destinate instituţiilor sau laboratoarelor aprobate de Ministerul Sãnãtãţii, în vederea folosirii lor numai în scopuri medicale sau ştiinţifice, necomerciale;
b) sunt însoţite de un certificat de conformitate emis de un organism abilitat stabilit de Ministerul Sãnãtãţii în acest scop în ţara terta de provenienta;
c) sunt conţinute în containere ce poarta o eticheta specialã de identificare a lor.
ART. 64
Scutirea se va aplica şi pentru ambalajele speciale indispensabile transportului substanţelor terapeutice de origine umanã sau reactivilor pentru determinarea grupelor sanguine şi a tipurilor de tesuturi, precum şi solventilor şi accesoriilor necesare pentru utilizare, care sunt incluse în ambalaje.

SECŢIUNEA a 15-a
Instrumente şi aparate destinate cercetãrii medicale, stabilirii de diagnostice medicale sau pentru realizarea tratamentului medical

ART. 65
(1) Instrumentele şi aparatele destinate pentru cercetare medicalã, stabilirea de diagnostice medicale sau pentru realizarea tratamentului medical, care sunt donate de cãtre o organizaţie caritabila sau filantropica ori de cãtre o persoana privatã unei autoritãţi, unui spital sau unei instituţii de cercetare medicalã desemnate de Ministerul Sãnãtãţii sa primeascã astfel de bunuri în scutire ori care sunt achiziţionate de asemenea autoritãţi din domeniul sãnãtãţii, de spitale sau de instituţii de cercetare medicalã, în întregime din fonduri primite de la o organizaţie caritabila sau din contribuţii voluntare, sunt scutite de la plata drepturilor de import în urmãtoarele condiţii:
a) donatia instrumentelor sau aparatelor în cauza sa nu fie însoţitã de nici un fel de obligaţie de plata;
b) donatorul sa nu fie în nici un fel legat de producãtorul instrumentului sau aparatului pentru care este solicitatã scutirea.
(2) Scutirea se va aplica de asemenea, în aceleaşi condiţii, pentru:
a) piese de schimb, componente sau accesorii specifice destinate instrumentelor şi aparatelor menţionate la alin. (1), importate în acelaşi timp cu aceste instrumente sau aparate;
b) piese de schimb, componente sau accesorii specifice destinate instrumentelor şi aparatelor menţionate la alin. (1), importate ulterior, cu condiţia ca acestea sa poatã fi identificate ca fiind destinate instrumentelor şi aparatelor anterior admise în scutire de la plata drepturilor de import;
c) dispozitive care se folosesc pentru întreţinerea, verificarea, calibrarea sau repararea instrumentelor ori aparatelor menţionate la alin. (1), cu condiţia ca aceste dispozitive sa fie importate în acelaşi timp cu aceste instrumente sau aparate;
d) dispozitive care se folosesc pentru întreţinerea, verificarea, calibrarea sau repararea instrumentelor ori aparatelor menţionate la alin. (1), importate ulterior, cu condiţia ca acestea sa poatã fi identificate ca fiind necesare pentru instrumentele şi aparatele admise anterior în scutire de la plata drepturilor de import.
ART. 66
Pentru realizarea scopurilor art. 65, prevederile art. 55-57 se vor aplica în mod corespunzãtor.

SECŢIUNEA a 16-a
Substanţe de referinta pentru controlul calitãţii medicamentelor

ART. 67
Coletele/containerele care conţin mostre de substanţe de referinta aprobate de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii pentru controlul calitãţii materialelor utilizate în fabricarea de medicamente şi care sunt trimise unor destinatari agreati de cãtre Ministerul Sãnãtãţii din România sa primeascã asemenea colete/containere fãrã taxe sunt scutite de la plata drepturilor de import.

SECŢIUNEA a 17-a
Produse farmaceutice utilizate cu ocazia manifestãrilor sportive internaţionale

ART. 68
Sunt scutite de la plata drepturilor de import produsele farmaceutice pentru uz medical uman sau veterinar destinate a fi folosite de persoanele sau de animalele provenite din tari terţe, pentru participare la manifestãrile sportive internaţionale organizate pe teritoriul României, în limitele necesare pentru acoperirea necesitãţilor pe durata sejurului pe teritoriul României, acceptate de autoritatea vamalã.

SECŢIUNEA a 18-a
Bunuri destinate organizaţiilor caritabile şi filantropice; bunuri destinate persoanelor nevazatoare şi altor persoane cu handicap

1. Dispoziţii generale

ART. 69
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, atât timp cat nu dau ocazia unor abuzuri sau distorsiuni majore ale concurentei, sub rezerva dispoziţiilor art. 71 şi 72:
a) bunurile de prima necesitate importate de organizaţiile de stat sau de alte organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic desemnate de Ministerul Finanţelor Publice, cu scopul de a fi distribuite gratuit persoanelor nevoiase;
b) bunurile de orice natura trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizaţie stabilitã în afarã României şi fãrã scop comercial din partea expeditorului, cãtre organizaţii de stat sau alte organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic desemnate de Ministerul Finanţelor Publice, în vederea creşterii fondurilor colectate în cursul manifestãrilor caritabile ocazionale, organizate în beneficiul persoanelor nevoiase;
c) echipamentele şi materialele de birou trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizaţie stabilitã în afarã României şi fãrã scop comercial din partea expeditorului, cãtre organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic desemnate de Ministerul Finanţelor Publice, în vederea utilizãrii exclusiv pentru nevoile lor de funcţionare şi realizare a obiectivelor caritabile sau filantropice pe care le urmãresc.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. a) se înţelege prin bunuri de prima necesitate bunuri indispensabile satisfacerii nevoilor imediate ale persoanelor, cum ar fi produsele alimentare, medicamentele, îmbrãcãmintea şi lenjeria de pat.
ART. 70
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun sau produse din tutun;
c) cafea şi ceai;
d) autovehicule, altele decât ambulante.
ART. 71
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda decât organizaţiilor a cãror evidenta contabila permite autoritãţilor competente sa controleze acţiunile lor şi care oferã toate garanţiile considerate necesare.
ART. 72
(1) Organizaţiile care beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import nu pot sa imprumute, sa dea în locatie sau sa cesioneze bunurile, echipamentele şi materialele menţionate la art. 69 în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 69 alin. (1) lit. a) şi b), fãrã ca autoritãţile vamale sa fie informate în prealabil.
(2) În caz de împrumut, locatie sau cesiune cãtre o organizaţie indreptatita sa beneficieze de scutire în baza art. 69-71, scutirea va continua sa se aplice cu condiţia ca organizaţia sa utilizeze bunurile, echipamentele şi materialele pentru scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte situaţii decât cele menţionate mai sus atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 73
(1) Organizaţiile menţionate la art. 69, care nu mai îndeplinesc condiţiile care le dau dreptul la scutire sau care intenţioneazã sa foloseascã bunurile, echipamentele şi materialele scutite în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 69, sunt obligate sa informeze autoritãţile vamale.
(2) Bunurile, echipamentele şi materialele utilizate de organizaţiile care au încetat sa îndeplineascã condiţiile care le dau dreptul la scutire sunt supuse drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data la care condiţiile înceteazã a fi îndeplinite şi la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
(3) Utilizarea bunurilor, echipamentelor şi materialelor de cãtre organizaţiile care beneficiazã de scutire, în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 69, atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
2. Pentru persoanele cu handicap
2.1. Bunuri destinate persoanelor nevazatoare
ART. 74
Bunurile special destinate pentru pregãtirea educaţionalã, ştiinţificã sau culturalã a persoanelor nevazatoare, prevãzute în anexa nr. 3, sunt scutite de la plata drepturilor de import.
ART. 75
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import bunurile prevãzute în anexa nr. 4, special destinate pentru pregãtirea educaţionalã, ştiinţificã sau culturalã a persoanelor nevazatoare, care sunt importate:
a) de persoane nevazatoare pentru uz personal;
b) de instituţii sau organizaţii care se ocupa cu educaţia persoanelor nevazatoare sau cu asistenta acestora, desemnate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap pentru primirea acestor bunuri în regim de scutire.
(2) Scutirea menţionatã la alin. (1) se aplica şi pieselor de schimb, componentelor sau accesoriilor specifice bunurilor menţionate la alin. (1), precum şi instrumentelor folosite pentru întreţinerea, controlul, calibrarea sau repararea acestor bunuri, cu condiţia ca aceste piese de schimb, componente, accesorii sau instrumente sa fie importate în acelaşi timp cu bunurile menţionate ori, în cazul în care acestea sunt importate ulterior, sa se poatã dovedi ca sunt destinate bunurilor anterior admise în scutire sau ca sunt îndreptãţite sa beneficieze de scutire la momentul importului.
2.2. Bunuri destinate altor persoane cu handicap
ART. 76
(1) Sunt admise în scutire de la plata drepturilor de import bunurile special destinate pentru pregãtirea educaţionalã, angajarea sau adaptarea socialã a persoanelor cu handicap fizic sau mental, altele decât persoanele nevazatoare, dacã acestea sunt importate:
a) de persoane cu handicap în nume propriu, pentru uzul personal;
b) de instituţii sau organizaţii care au ca activitate principala educaţia persoanelor cu handicap sau asistenta acestor persoane, desemnate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap pentru primirea acestor bunuri în scutire.
(2) Scutirea menţionatã la alin. (1) se aplica şi pieselor de schimb, componentelor sau accesoriilor specifice bunurilor prevãzute la alin. (1), precum şi instrumentelor folosite pentru întreţinerea, controlul, calibrarea sau repararea acestor bunuri menţionate, cu condiţia ca aceste piese de schimb, componente, accesorii sau instrumente sa fie importate în acelaşi timp cu bunurile menţionate ori, în cazul în care acestea sunt importate ulterior, sa se poatã dovedi ca sunt destinate bunurilor anterior admise în scutire sau ca sunt îndreptãţite sa beneficieze de scutire la momentul importului.
ART. 77
În situaţia în care scutirea de la plata drepturilor de import a unor astfel de bunuri este în detrimentul intereselor industriei în sectorul de producţie în cauza, Ministerul Economiei şi Comerţului, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, poate decide, prin derogare de la art. 76, sa excludã anumite bunuri de la scutire.
2.3. Dispoziţii comune
ART. 78
Acordarea directa a scutirii pentru bunurile destinate uzului personal al persoanelor nevazatoare sau al altor categorii de persoane cu handicap, care este prevãzutã la art. 75 alin. (1) lit. a) şi art. 76 alin. (1) lit. a), este condiţionatã de posibilitatea pe care o au aceste persoane, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare în România, de a face dovada statutului lor de persoana cu handicap indreptatita sa beneficieze de scutire.
ART. 79
(1) Bunurile importate în scutire de la plata drepturilor de import de cãtre persoanele menţionate la art. 75 şi art. 76 alin. (1) nu pot face obiectul unui împrumut, unei locatiuni sau cesiuni cu titlu oneros ori cu titlu gratuit fãrã ca autoritãţile vamale sa fie în prealabil informate.
(2) În caz de împrumut, locaţiune sau cesiune cãtre o persoana, instituţie sau organizaţie indreptatita sa beneficieze de scutire în baza art. 75 şi 76, scutirea va continua sa se aplice pentru cel ce utilizeazã bunul, dacã îl foloseşte pentru scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte situaţii decât cele menţionate mai sus atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 80
(1) Bunurile importate de instituţiile sau organizaţiile îndreptãţite sa beneficieze de scutire în condiţiile art. 75 şi 76 pot fi împrumutate, date în locatie sau cesionate de cãtre aceste instituţii ori organizaţii persoanelor nevazatoare sau altor persoane cu handicap de care se ocupa, fãrã plata drepturilor de import corespunzãtoare, în condiţiile în care acestea nu sunt utilizate pentru o activitate comercialã.
(2) Împrumutul, locaţiunea sau cesiunea în alte condiţii decât cele prevãzute la alin. (1) nu pot fi efectuate fãrã ca autoritãţile vamale sa fie în prealabil informate. În caz de împrumut, locaţiune sau cesiune cãtre o instituţie sau organizaţie indreptatita sa beneficieze de scutire în baza art. 75 şi art. 76 alin. (1), scutirea va continua sa se aplice dacã bunurile sunt utilizate pentru scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte situaţii decât cele menţionate mai sus atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 81
(1) Instituţiile sau organizaţiile menţionate la art. 75 şi 76, care nu mai îndeplinesc condiţiile care le dau dreptul la scutire sau care folosesc bunurile scutite în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 80, sunt obligate sa informeze autoritãţile vamale.
(2) Bunurile utilizate de instituţiile sau organizaţiile care nu mai îndeplinesc condiţiile care le dau dreptul la scutire sunt supuse drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data la care condiţiile înceteazã a fi îndeplinite şi la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
(3) Utilizarea bunurilor de cãtre instituţiile sau organizaţiile care beneficiazã de scutire, în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 75 şi 76, atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
3. Pentru victimele unor dezastre
ART. 82
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, sub rezerva art. 83-88, bunurile importate de cãtre instituţii publice, alte organizaţii cu caracter caritabil sau filantropic desemnate de Ministerul Finanţelor Publice, în vederea:
a) distribuirii gratuite cãtre victimele dezastrelor care afecteazã teritoriul României; sau
b) punerii, cu titlu gratuit, la dispoziţia victimelor catastrofelor, rãmânând în proprietatea organizaţiilor în cauza.
(2) De asemenea, sunt scutite de la plata drepturilor de import, în aceleaşi condiţii, bunurile importate destinate pentru folosinta unitãţilor de intervenţie, în vederea acoperirii necesitãţilor lor pe perioada de intervenţie.
ART. 83
Nu sunt scutite de la plata drepturilor de import materialele şi echipamentul destinate pentru reconstructia zonelor sinistrate.
ART. 84
Acordarea scutirii se face prin hotãrâre a Guvernului, adoptatã în procedura de urgenta, hotãrâre care va stabili modalitãţile şi condiţiile aplicãrii scutirii.
ART. 85
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda decât instituţiilor publice şi organizaţiilor a cãror evidenta contabila permite autoritãţilor competente sa controleze acţiunile lor şi care oferã toate garanţiile considerate necesare.
ART. 86
(1) Instituţiile publice şi organizaţiile care beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import nu pot sa imprumute, sa dea în locatie sau sa cesioneze bunurile menţionate la art. 82 alin. (1) în alte scopuri decât cele prevãzute în respectivul alineat, fãrã ca autoritãţile vamale sa fie informate în prealabil.
(2) În caz de împrumut, locaţiune sau cesiune cãtre o instituţie publica sau organizaţie indreptatita sa beneficieze de scutire în baza art. 82, scutirea va continua sa se aplice dacã bunurile sunt utilizate pentru scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte situaţii decât cele menţionate mai sus atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 87
(1) Bunurile menţionate la art. 82 alin. (1) lit. b), dupã ce au încetat sa fie folosite de cãtre victimele dezastrelor, nu pot fi împrumutate, date în locatie sau cesionate fãrã înştiinţarea prealabilã a autoritãţilor vamale.
(2) În caz de împrumut, locaţiune sau cesiune cãtre o organizaţie indreptatita sa beneficieze de scutire în baza art. 82 sau a art. 69 alin. (1) lit. a), scutirea va continua sa se aplice dacã bunurile sunt utilizate pentru scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte situaţii decât cele menţionate mai sus atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 88
(1) Instituţiile publice sau organizaţiile menţionate la art. 82, care nu mai îndeplinesc condiţiile care le dau dreptul la scutire sau care intenţioneazã sa foloseascã bunurile scutite în alte scopuri decât cele prevãzute de acel articol, sunt obligate sa informeze autoritãţile vamale.
(2) În caz de împrumut, locaţiune sau cesiune cãtre o instituţie publica sau o organizaţie indreptatita sa beneficieze de scutire în baza art. 82 sau a art. 69 alin. (1) lit. a), scutirea va continua sa se aplice dacã bunurile sunt utilizate pentru scopurile pentru care a fost acordatã scutirea. Efectuarea împrumutului, locatiunii sau cesiunii în alte situaţii decât cele menţionate mai sus strage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
(3) Utilizarea bunurilor de cãtre instituţiile publice sau organizaţiile care beneficiazã de scutire, în alte scopuri decât cele prevãzute la art. 82, atrage plata drepturilor de import aferente, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data schimbãrii destinaţiei, la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.

SECŢIUNEA a 19-a
Premii şi decoraţii onorifice

ART. 89
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import urmãtoarele bunuri, care nu au o destinaţie cu caracter comercial:
a) decoratiile acordate de cãtre guvernele unor tari terţe unor persoane a cãror resedinta normalã este pe teritoriul României;
b) cupele, medaliile şi alte articole similare, cu caracter preponderent simbolic, care au fost acordate într-o ţara terta unor persoane care îşi au resedinta normalã pe teritoriul României, drept recompensa adusã activitãţii lor în domenii cum ar fi arta, ştiinţa, sport sau servicii publice ori ca recunoaştere a unui merit la un eveniment anume, şi care sunt importate în România de cãtre aceste persoane în nume propriu;
c) cupele, medaliile şi alte articole similare, cu caracter preponderent simbolic, care sunt oferite fãrã obligaţii de plata de autoritãţi sau persoane stabilite într-o ţara terta, care sa fie acordate pe teritoriul României pentru aceleaşi scopuri ca cele menţionate la lit. b);
d) premiile, trofeele şi suvenirurile cu caracter preponderent simbolic şi cu o valoare neglijabila, destinate a fi distribuite gratuit, cu ocazia conferinţelor de afaceri sau evenimentelor internaţionale similare, unor persoane care au resedinta normalã în alte tari. Natura lor, valoarea unitarã sau alte caracteristici trebuie sa indice ca nu au fost importate în scopuri comerciale.
(2) Scutirea menţionatã la alin. (1) se acorda cu condiţia ca la import sa se prezinte o dovada privind dobândirea unor astfel de premii şi decoraţii onorifice.

SECŢIUNEA a 20-a
Cadouri primite în contextul unor relaţii internaţionale

ART. 90
Prin derogare de la prevederile art. 45-49 şi ale art. 91 şi 92, sunt scutite de la plata drepturilor de import bunurile:
a) importate pe teritoriul României de cãtre persoane care au efectuat o vizita oficialã într-o ţara terta şi primite cu aceasta ocazie ca daruri de la autoritãţile gazda;
b) importate pe teritoriul României de cãtre persoane care vin sa efectueze o vizita oficialã în România şi care intenţioneazã sa le ofere cu aceasta ocazie ca daruri autoritãţilor gazda;
c) trimise ca daruri în semn de prietenie sau bunavointa de cãtre o autoritate oficialã, colectivitate publica sau un grup care exercita activitãţi de interes public, care sunt stabilite într-o ţara terta, cãtre o autoritate oficialã, colectivitate publica sau un grup care exercita activitãţi de interes public, care sunt stabilite pe teritoriul României şi desemnate de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Finanţelor Publice sa primeascã asemenea bunuri în regim de scutire.
ART. 91
Scutirea de la plata drepturilor de import nu se acorda pentru produse alcoolice, tutun şi produse din tutun.
ART. 92
Scutirea de la plata drepturilor de import se acorda doar atunci când:
a) bunurile sunt destinate ca daruri ce sunt oferite în mod ocazional;
b) bunurile, prin natura, valoarea şi cantitatea lor, nu au un caracter comercial;
c) bunurile nu sunt folosite în scopuri comerciale.

SECŢIUNEA a 21-a
Bunuri destinate monarhilor sau sefilor de stat

ART. 93
(1) În cadrul limitelor şi condiţiilor stabilite de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Finanţelor Publice, sunt scutite de la plata drepturilor de import urmãtoarele bunuri:
a) donaţii oferite monarhilor şi sefilor de stat;
b) bunuri pentru folosinta sau consumul monarhilor şi sefilor de stat din tari terţe sau persoanelor oficiale care îi reprezintã în timpul şederii lor oficiale pe teritoriul României.
Acordarea scutirii pentru bunurile prevãzute la lit. a) şi b) poate fi condiţionatã de cãtre statul roman de principiul reciprocitãţii.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica, de asemenea, persoanelor care se bucura de prerogative similare la nivel internaţional cu acelea de care se bucura monarhii şi şefii de stat.

SECŢIUNEA a 22-a
Bunuri importate în scopuri de promovare comercialã

1. Mostre de bunuri fãrã valoare comercialã

ART. 94
(1) Fãrã a se incalca prevederile art. 98 alin. (1) lit. a), mostrele de bunuri fãrã valoare comercialã şi care pot fi folosite doar pentru a solicita comenzi pentru bunurile de tipul pe care îl reprezintã, cu scopul ca acestea sa fie importate pe teritoriul României, sunt scutite de la plata drepturilor de import.
(2) Autoritãţile vamale pot solicita ca anumite mostre de bunuri, pentru a beneficia de scutire, sa fie fãcute neutilizabile prin rupere, perforare sau marcare clara care nu poate fi stearsa, cu condiţia ca astfel de operaţii sa nu distruga caracterul de mostra.
(3) În sensul alin. (1), prin mostre de bunuri se înţelege orice articol reprezentând un tip de bun al cãrui mod de prezentare şi cantitate, pentru bunuri de acelaşi fel sau calitate, îl face de nefolosit pentru orice alt scop decât acela de a da comenzi.
2. Materiale publicitare
ART. 95
Cu respectarea prevederilor art. 96, materialele publicitare, cum ar fi cataloage, liste de preţuri, indicaţii de utilizare sau broşuri, sunt scutite de la plata drepturilor de import cu condiţia ca acestea sa se refere la bunuri pentru vânzare sau de închiriat, la servicii de transport, asigurãri comerciale, servicii bancare, precum şi cele din domeniul tehnologiei informatiei, de tipul hardware şi software oferite de cãtre o persoana stabilitã în afarã teritoriului roman.
ART. 96
Scutirea de la plata drepturilor de import menţionatã la art. 95 se acorda doar materialelor publicitare care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) afişeazã în mod clar denumirea societãţii care produce, vinde sau închiriazã bunurile ori care presteazã serviciile la care se referã materialele publicitare;
b) fiecare expediere trebuie sa conţinã nu mai mult de un document sau un exemplar al fiecãrui document dacã acesta este alcãtuit din mai multe documente.
Expedierile ce conţin mai multe copii ale aceluiaşi document beneficiazã de scutire cu condiţia ca greutatea totalã bruta a copiilor sa nu depãşeascã 1 kg;
c) nu pot face obiectul unor expedieri grupate ale aceluiaşi expeditor cãtre acelaşi destinatar.
ART. 97
Sunt scutite de la plata drepturilor de import materialele cu caracter publicitar care sunt destinate exclusiv reclamei şi care nu au valoare comercialã, trimise fãrã nici o obligaţie de plata de cãtre furnizor clienţilor sãi.
3. Produse utilizate sau consumate la târguri comerciale sau la evenimente similare
ART. 98
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de import, cu respectarea prevederilor art. 99-102, urmãtoarele bunuri:
a) mici mostre reprezentative de bunuri fabricate în afarã teritoriului roman, destinate pentru târguri comerciale sau evenimente similare;
b) bunuri importate doar cu scopul de a face obiectul unor demonstratii sau de a fi utilizate în cadrul unor demonstratii pentru maşinile şi aparatele fabricate în afarã României şi prezentate la târguri comerciale sau evenimente similare;
c) materiale variate de o valoare mica, cum ar fi vopseluri, lacuri, tapete etc., folosite în construirea, mobilarea şi decorarea standurilor, temporar ocupate de cãtre reprezentantele ţãrilor terţe la un târg comercial sau la un eveniment similar, care sunt distruse prin folosire;
d) materiale editate, cataloage, prospecte, liste de preţuri, afişe pentru reclama, calendare, ilustrate sau neilustrate, fotografii neinramate şi alte articole furnizate, fãrã nici o obligaţie de plata, cu scopul de a face reclama bunurilor fabricate în afarã teritoriului roman şi prezentate la târguri comerciale sau evenimente similare.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), prin târg comercial sau eveniment similar se înţelege:
a) expoziţii, târguri, saloane şi evenimente similare legate de comerţ, industrie, agricultura sau mestesugarit;
b) expoziţii şi evenimente ţinute în principal pentru motive caritabile;
c) expoziţii sau evenimente ţinute în principal în scopuri ştiinţifice, tehnice, meşteşugãreşti, artistice, educaţionale, culturale, sportive, religioase, de cult, sindicale, turistice sau în scop de promovare a cooperãrii internaţionale;
d) intalniri ale reprezentanţilor organizaţiilor sau organismelor internaţionale;
e) ceremonii şi manifestãri cu caracter oficial sau comemorativ.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica pentru expoziţiile organizate în scopuri private în magazine sau clãdiri comerciale cu scopul de a vinde bunuri din tari terţe.
ART. 99
Scutirea de la plata drepturilor de import prevãzutã la art. 98 alin. (1) se va limita la mostrele care:
a) sunt importate fãrã nici o obligaţie de plata sau sunt obţinute din bunuri importate vrac cu prilejul demonstratiilor organizate în cadrul targurilor comerciale;
b) sunt destinate exclusiv distribuirii gratuite, cu ocazia expoziţiei, în scopul utilizãrii sau consumarii de cãtre persoanele cãrora le-au fost distribuite;
c) sunt identificate ca mostre publicitare de o valoare unitarã redusã;
d) nu sunt susceptibile a fi comercializate şi sunt ambalate, acolo unde este cazul, în asa fel încât cantitatea oferitã sa fie mai mica decât cea mai mica cantitate care este vândutã pe piata;
e) în cazul alimentelor şi bãuturilor neambalate, în condiţiile prevãzute la lit. d), sunt consumate pe loc, cu ocazia manifestãrii respective;
f) în valoarea şi cantitatea lor totalã, sunt potrivite pentru natura expoziţiei, numãrul vizitatorilor şi importanta participãrii expozantilor.
ART. 100
Scutirea de la plata drepturilor de import prevãzutã la art. 98 alin. (1) lit. b) se va limita la bunurile care:
a) sunt consumate sau distruse la locul expoziţiei; şi
b) în valoarea şi cantitatea lor totalã, sunt potrivite pentru natura expoziţiei, numãrul vizitatorilor şi importanta participãrii expozantilor.
ART. 101
Scutirea de la plata drepturilor de import prevãzutã la art. 98 alin. (1) lit. d) se va limita la materialele editate şi articolele pentru reclama care:
a) sunt destinate în mod exclusiv sa fie distribuite gratuit publicului în locul în care expozitia este ţinuta;
b) în valoarea şi cantitatea lor totalã, sunt potrivite pentru natura expoziţiei, numãrul vizitatorilor şi importanta participãrii expozantilor.
ART. 102
Scutirea de la plata drepturilor de import prevãzutã la art. 98 alin. (1) lit. a) şi b) nu va fi acordatã pentru:
a) produse alcoolice;
b) tutun şi produse din tutun;
c) combustibili, indiferent dacã sunt solizi, lichizi sau gazosi.

SECŢIUNEA a 23-a
Bunuri importate în scopul de a fi analizate, examinate sau testate

ART. 103
Cu respectarea prevederilor art. 104-109, bunurile destinate a fi supuse examinãrii, analizei şi testarii pentru determinarea compoziţiei, calitãţii lor sau a altor caracteristici tehnice în scopuri de informare sau cercetare industriala ori comercialã sunt scutite de la plata drepturilor de import.
ART. 104
Fãrã a incalca prevederile art. 107, scutirea prevãzutã la art. 103 se acorda doar cu condiţia ca bunurile ce trebuie analizate, examinate sau testate sa fie complet utilizate orti distruse în cursul analizarii, examinãrii sau testarii.
ART. 105
Bunurile care servesc analizei, examinãrii sau testarii, care ele în sine constituie operaţiuni de promovare comercialã, nu beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import.
ART. 106
Scutirea se va acorda doar pentru cantitãţile de bunuri strict necesare pentru scopurile pentru care au fost importate. Aceste cantitãţi vor fi, în fiecare caz, determinate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, ţinând cont de scopul menţionat.
ART. 107
(1) Scutirea de la plata drepturilor de import prevãzutã la art. 103 cuprinde bunurile care nu sunt în întregime utilizate sau distruse în timpul analizei, examinãrii sau testarii, cu condiţia ca produsele care rãmân, sub supravegherea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi cu acordul acestuia:
a) sa fie complet distruse sau fãcute fãrã valoare comercialã, la încheierea analizarii, examinãrii ori testarii; sau
b) sa fie predate statului, fãrã sa cauzeze acestuia nici un fel de cheltuiala, acolo unde este posibil, în baza legislaţiei naţionale; sau
c) în situaţii pe deplin justificate, sa fie exportate în afarã teritoriului roman.
(2) Prin produse care rãmân se înţelege produse care rezulta din analiza, examinare sau testare ori bunuri care nu au fost folosite efectiv.
ART. 108
Produsele care rãmân la sfârşitul analizelor, examinarilor sau testarilor la care se face referire la art. 103 şi care nu respecta prevederile art. 107 alin. (1) sunt supuse drepturilor de import, taxele aplicabile fiind cele în vigoare la data încheierii analizelor, examinarilor sau testarilor, în funcţie de tipul bunurilor şi valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
Cu acordul şi sub supravegherea autoritãţilor vamale, partea interesatã poate sa transforme produsele rãmase în deşeuri sau rebuturi. În acest caz, taxele datorate vor fi cele aplicabile unor astfel de deşeuri sau rebuturi, la momentul transformarii.
ART. 109
Perioada în cadrul cãreia analizele, examinarile sau testarile trebuie efectuate şi formalitãţile ce trebuie încheiate pentru a se asigura utilizarea bunurilor în scopurile prevãzute vor fi stabilite de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu avizul autoritãţilor vamale.

SECŢIUNEA a 24-a
Bunuri trimise organizaţiilor de protecţie a drepturilor de autor ori a drepturilor de proprietate industriala sau comercialã

ART. 110
Mãrcile, desenele, modelele ori dosarele depuse în legatura cu acestea, dosarele depuse pentru eliberarea brevetelor de invenţie sau altele asemenea, destinate organizaţiilor pentru protecţia dreptului de autor ori a dreptului de proprietate industriala ori comercialã, sunt scutite de la plata drepturilor de import.

SECŢIUNEA a 25-a
Materiale de informare turistica

ART. 111
Fãrã a incalca prevederile art. 50-58, sunt scutite de la plata drepturilor de import urmãtoarele bunuri:
a) documentaţia (pliante, broşuri, cãrţi, reviste, ghiduri, afişe inramate sau neinramate, fotografii normale sau mãrite, neinramate, cãrţi ilustrate sau neilustrate, panouri rotative de reclama şi calendare ilustrate) destinatã a fi distribuita gratuit cu scopul principal de a incuraja publicul sa viziteze tari strãine şi sa participe la intalniri sau evenimente culturale, turistice, sportive, religioase ori profesionale, cu condiţia ca asemenea materiale sa nu conţinã mai mult de 25% reclama comercialã privatã, cu excepţia reclamelor comerciale private pentru firme româneşti şi cu scop evident de promovare turistica;
b) listele şi anuarele hotelurilor strãine, publicate de cãtre agenţiile oficiale de turism sau sub auspiciile lor, şi orarele pentru serviciile de transport strãine, care se distribuie gratuit şi care nu conţin mai mult de 25% reclama comercialã privatã, cu excepţia reclamelor comerciale private pentru firme româneşti;
c) materialul de referinta furnizat reprezentanţilor acreditaţi sau corespondentilor numiţi de cãtre agenţiile oficiale de turism naţionale, care nu este destinat pentru distribuţie, precum: anuare, liste de telefon sau numere de fax, liste hoteliere, cataloagele targurilor, esantioanele bunurilor de artizanat având o valoare neglijabila şi materiale privind muzee, universitãţi sau alte instituţii similare.

SECŢIUNEA a 26-a
Diverse bunuri

ART. 112
Sunt scutite de la plata drepturilor de import urmãtoarele bunuri:
a) documentele trimise fãrã taxe serviciilor publice ale României;
b) publicaţiile guvernelor strãine şi publicaţiile organismelor oficiale internaţionale destinate pentru distribuire gratuita;
c) buletine de vot pentru alegeri organizate de organisme stabilite în tari terţe;
d) obiecte destinate sa serveascã ca dovezi sau în scopuri similare instanţelor judecãtoreşti sau altor agenţii oficiale ale României;
e) specimene de semnãturi şi circulare privind semnãturile trimise ca parte a schimburilor de informaţii între serviciile publice sau instituţiile de credit;
f) materiale oficiale editate, trimise Bãncii Naţionale a României;
g) rapoarte, declaraţii, note, prospecte, formulare de cerere şi alte documente întocmite de cãtre societãţi având sediul într-o ţara terta şi destinate titularilor sau deţinãtorilor titlurilor emise de aceste societãţi;
h) mijloace de înregistrare (cartele perforate, înregistrãri sonore, microfilme etc.) folosite pentru transmiterea informaţiilor trimise fãrã plata destinatarilor atât timp cat admiterea lor în scutire nu da naştere unor abuzuri sau unor distorsiuni majore ale concurentei;
i) dosare, arhive, formulare sau alte documente de folosit la intalniri, şedinţe, conferinţe sau congrese internaţionale şi rapoartele asupra unor astfel de adunãri;
j) planuri, schite tehnice, desene, descrieri sau alte documente similare importate în vederea obţinerii ori întocmirii comenzilor în tari terţe sau a participãrii la o competiţie ţinuta pe teritoriul României;
k) documente ce vor fi folosite la examinarile ţinute pe teritoriul României de cãtre instituţii stabilite în tari terţe;
l) formulare folosite ca documente oficiale în traficul internaţional de vehicule sau bunuri, în cadrul convenţiilor internaţionale;
m) formulare, etichete, bilete şi documente similare trimise de transportatori sau de cãtre întreprinzãtori din industria hoteliera dintr-o ţara terta cãtre agenţiile de turism stabilite pe teritoriul României;
n) formulare, facturi de transport, conosamente, scrisori de trasura şi alte documente comerciale sau documente de birou care au fost folosite;
o) formulare oficiale emise de autoritãţile unor tari terţe sau de cãtre autoritãţi internaţionale şi materiale editate în conformitate cu standardele internaţionale, trimise pentru distribuţie de cãtre asociaţii din tari terţe cãtre asociaţiile corespunzãtoare stabilite pe teritoriul României;
p) fotografii, diapozitive şi clisee pentru fotografii cu sau fãrã titlu, trimise agentiilor de presa sau editurilor de ziare ori reviste;
q) timbre fiscale sau altele similare ce dovedesc plata taxelor în tari terţe.

SECŢIUNEA a 27-a
Materiale auxiliare folosite pentru stivuirea şi protecţia bunurilor în timpul transportului

ART. 113
Materialele diverse, cum ar fi franghii, paie, textile, hârtie şi carton, lemn sau plastic, ce sunt folosite pentru stivuirea şi protecţia, inclusiv protecţia termica, a bunurilor în timpul transportului lor dintr-o ţara terta pe teritoriul României, ce nu sunt în mod normal reutilizabile, sunt scutite de la plata drepturilor de import.

SECŢIUNEA a 28-a
Îngrãşãminte, nutreturi şi alimente pentru hrana animalelor în timpul transportului lor

ART. 114
Ingrasamintele, nutreturile şi alimentele de orice fel încãrcate în mijloacele de transport folosite pentru expedierea animalelor dintr-o ţara terta pe teritoriul României, în scopul hranirii animalelor în cauza în timpul cãlãtoriei, sunt scutite de la plata drepturilor de import.

SECŢIUNEA a 29-a
Combustibili şi lubrifianţi existenţi în rezervorul autovehiculelor şi în containere speciale

ART. 115
(1) Cu respectarea prevederilor art. 116-118, sunt scutite de la plata drepturilor de import urmãtoarele:
a) combustibilul conţinut în rezervoarele standard ale autovehiculelor pentru turism, autovehiculelor utilitare şi motocicletelor ce intra pe teritoriul României;
b) combustibilul conţinut în rezervoarele standard ale containerelor ce intra pe teritoriul României;
c) combustibilul conţinut în rezervoarele portabile transportate de cãtre autovehicule private şi motociclete, de maximum 10 litri/autovehicul, şi fãrã a aduce un prejudiciu prevederilor naţionale privind deţinerea şi transportul de combustibil.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), prin termenii de mai jos se înţelege:
A. autovehicule utilitare - orice autovehicul rutier, inclusiv tractoare cu sau fãrã remorci, care prin modalitatea lor de construcţie şi dotare sunt create pentru şi sunt capabile sa transporte, cu plata sau fãrã plata:
a) mai mult de 9 persoane, inclusiv soferul;
b) mãrfuri; şi
c) orice autovehicule rutiere cu destinaţie specialã, alta decât transportul propriu-zis;
B. autovehicule pentru turism - orice autovehicul care nu este cuprins în definitia de la lit. a);
C. rezervoare standard:
a) rezervoare fixate permanent de cãtre producãtor tuturor autovehiculelor de acelaşi fel cu autovehiculul ce intra pe teritoriul României şi a cãror adaptare permanenta permite combustibilului sa fie folosit direct, atât în scopul propulsiei, cat şi pentru operarea, în timpul transportului, a sistemelor de inghetare sau a altor sisteme, acolo unde este cazul.
Rezervoarele de benzina adaptate autovehiculelor create pentru utilizarea directa a benzinei drept combustibil şi rezervoarele adaptate altor sisteme cu care autovehiculele pot fi echipate vor fi, de asemenea, considerate a fi rezervoare standard;
b) rezervoare fixate permanent de cãtre producãtor tuturor containerelor de acelaşi fel cu containerul care este introdus pe teritoriul României şi a cãror adaptare permanenta permite combustibilului sa fie folosit direct pentru operarea, în timpul transportului, a sistemelor de inghetare şi a altor sisteme cu care containerele speciale sunt echipate;
D. containere speciale - orice container adaptat cu aparate special produse pentru sistemele de inghetare, sistemele de aerisire, sistemele de izolare termica sau alte sisteme.
ART. 116
În ceea ce priveşte combustibilul conţinut în rezervoarele standard ale autovehiculelor utilitare şi containerelor speciale, Ministerul Finanţelor Publice poate limita aplicarea scutirii la 200 litri/autovehicul, pe container special, pe cãlãtorie.
ART. 117
Ministerul Finanţelor Publice poate limita cantitatea combustibilului admis în scutire de la plata drepturilor de import, în cazul:
a) autovehiculelor utilitare angajate în transport internaţional în zona lor de frontiera pana la maximum 25 km, cu condiţia ca cãlãtoriile sa fie fãcute de persoane rezidente în zona de frontiera;
b) autovehiculelor pentru turism aparţinând persoanelor rezidente în zona de frontiera menţionate la art. 49 alin. (2).
ART. 118
Combustibilul scutit de la plata drepturilor de import în baza art. 115-117 nu poate fi folosit într-un alt autovehicul decât acela în care a fost importat şi nici sa fie mutat din acel autovehicul şi depozitat, cu excepţia perioadei de reparaţii necesare acelui autovehicul, şi nici sa fie transferat, indiferent de motiv, cu sau fãrã plata, de cãtre persoana care beneficiazã de scutire. Nerespectarea prevederilor alineatului precedent atrage plata drepturilor de import aferente produselor în cauza, taxele aplicabile fiind cele de la data la care s-a produs fapta, în funcţie de tipul de bun şi la valoarea în vama admisã de autoritãţile vamale la momentul importului.
ART. 119
Scutirea prevãzutã la art. 115 se aplica de asemenea şi lubrifiantilor existenţi în autovehicule şi necesari pentru operarea lor normalã în timpul cãlãtoriei în cauza.

SECŢIUNEA a 30-a
Materiale pentru construcţia, întreţinerea şi decorarea monumentelor sau cimitirelor pentru victime de rãzboi

ART. 120
Bunurile de orice fel, importate de cãtre organizaţii desemnate în acest scop de cãtre Guvernul României, folosite pentru construcţia, întreţinerea sau decorarea cimitirelor sau cavourilor victimelor rãzboiului şi a monumentelor victimelor rãzboiului din tari terţe, care sunt inmormantate pe teritoriul României, sunt scutite de la plata drepturilor de import.

SECŢIUNEA a 31-a
Sicrie, urne funerare şi articole funerare ornamentale

ART. 121
Sunt scutite de la plata drepturilor de import urmãtoarele bunuri:
a) sicrie conţinând corpuri şi urne conţinând cenusa persoanelor decedate, ca şi florile, ghirlandele funerare şi alte obiecte ornamentale obişnuite care le însoţesc;
b) flori, ghirlande şi alte obiecte ornamentale aduse de persoane domiciliate în tari terţe ce participa la funerarii sau care vin sa decoreze mormintele aflate pe teritoriul României, cu condiţia ca aceste importuri, prin natura şi cantitatea lor, sa nu aibã scop comercial.

CAP. III
Scutiri de la plata drepturilor de export

SECŢIUNEA 1
Scrisori şi colete de valoare neglijabila

ART. 122
Sunt scutite de la plata drepturilor de export scrisorile şi coletele expediate la destinatar prin servicii poştale, care conţin bunuri a cãror valoare totalã nu depãşeşte 10 euro.

SECŢIUNEA a 2-a
Animale domestice exportate la transferul activitãţilor agricole din România cãtre o ţara terta

ART. 123
(1) Sunt scutite de la plata drepturilor de export animalele domestice ce formeazã septelul unui intreprinzator agricol care şi-a încetat activitatea pe teritoriul României şi îşi transfera activitãţile într-o ţara terta.
(2) Scutirea prevãzutã la alin. (1) este limitatã la un numãr de animale potrivit cu natura şi mãrimea activitãţii agricole în cauza.

SECŢIUNEA a 3-a
Produse obţinute de cãtre producãtorii agricoli pe proprietãţi situate în România

ART. 124
(1) Produsele agricole sau cele rezultate din creşterea animalelor domestice, obţinute pe teritoriul României pe proprietãţi invecinate unei tari terţe de cãtre producãtorii agricoli, în calitate de proprietari sau locatari, ce au activitatea principala într-o ţara terta invecinata cu teritoriul României, pot fi exportate în limita capacitãţii de producţie a proprietarilor sau locatarilor, fãrã plata drepturilor de export.
(2) Pentru a beneficia de prevederile alin. (1) produsele obţinute de la animalele domestice trebuie sa provinã de la animale originare din ţara terta în cauza sau sa satisfacã cerinţele pentru introducerea în acea ţara.
ART. 125
Scutirea prevãzutã la art. 124 alin. (1) va fi limitatã la produsele care nu au suferit nici un tratament, altul decât acela care în mod obişnuit priveşte recolta sau producţia lor.
Scutirea se acorda doar pentru produsele exportate în ţara terta în cauza de cãtre producãtorul agricol sau în numele acestuia.

SECŢIUNEA a 4-a
Seminţe exportate de cãtre producãtorii agricoli pentru a fi folosite pe proprietãţi situate în tari terţe

ART. 126
Seminţele destinate folosirii pe terenurile situate într-o ţara terta, în imediata vecinãtate a teritoriului roman, şi exploatate, în calitate de proprietari sau locatari, de cãtre producãtorii agricoli ce au activitatea principala în teritoriul roman în imediata vecinãtate a tarii terţe în cauza pot fi exportate în limita capacitãţii de producţie a proprietarului sau locatarului, fãrã plata drepturilor de export.
ART. 127
Scutirea prevãzutã la art. 126 va fi limitatã la cantitãţile de seminţe necesare pentru folosirea pe proprietate. Scutirea va fi acordatã pentru seminţele exportate direct din teritoriul României de cãtre producãtorul agricol sau în numele acestuia.

SECŢIUNEA a 5-a
Nutreturi şi alimente pentru hrana animalelor în timpul transportului lor

ART. 128
Nutreţul şi alimentele de orice fel ce sunt aduse la bordul mijloacelor de transport folosite pentru a transporta animalele din teritoriul României cãtre o ţara terta, în scopul hranirii animalelor menţionate în timpul cãlãtoriei, sunt scutite de la plata drepturilor de export.

SECŢIUNEA a 6-a

ART. 129
Categoriile de bunuri prevãzute la cap. II sunt scutite de la plata drepturilor de export în aceleaşi condiţii cu cele prevãzute pentru import.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 130
(1) Prevederile cap. II se aplica atât bunurilor importate direct din tari terţe, cat şi bunurilor importate care au fost supuse altei proceduri vamale.
(2) Cazurile în care scutirea de la plata drepturilor de import nu poate fi acordatã pentru bunurile introduse pe teritoriul României, dupã ce ele au fost supuse altei proceduri vamale, vor fi determinate în conformitate cu procedura prevãzutã în Codul vamal al României.
ART. 131
Autoritãţile competente vor lua mãsuri potrivite pentru a se asigura ca bunurile introduse pe teritoriul României vor fi scutite de la plata drepturilor de import, cu condiţia ca bunurile sa fie folosite în scopurile pentru care au fost importate de cãtre destinatar şi sa nu poatã fi folosite în alte scopuri, fãrã ca drepturile de import sa fie plãtite, doar dacã asemenea utilizare alternativa este în conformitate cu condiţiile prevãzute în aceasta ordonanta.
ART. 132
În situaţia în care aceeaşi persoana îndeplineşte simultan condiţiile cerute pentru acordarea scutirii de la plata drepturilor de import sau de export în baza unor prevederi diferite ale prezentei ordonanţe, prevederile se vor aplica simultan.
ART. 133
Dacã prezenta ordonanta prevede ca acordarea scutirii va face obiectul îndeplinirii anumitor condiţii, persoana în cauza va furniza dovada ca aceste condiţii au fost îndeplinite.
ART. 134
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 135
Prezenta ordonanta intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 28-31 şi a art. 45-49, care intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.
ART. 136
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga:
a) art. 5 lit. a) şi b), <>art. 7 lit. e), f) şi g) din Ordonanta Guvernului nr. 26/1993 privind Tariful vamal de import al României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 31 august 1993, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 102/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) pct. 1 lit. d), pct. 8, scutirea de la plata taxelor vamale acordatã persoanelor care îşi stabilesc domiciliul definitiv în România, prevãzutã la pct. 9, pct. 16 paragraful 2 din anexa nr. 6 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.114/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 735 din 19 noiembrie 2001, cu modificãrile ulterioare;
c) art. 19 alin. (1) lit. d) şi <>art. 38 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specialã şi încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 30 iunie 1999, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 519/2002 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2006 se abroga:
a) <>art. 173 alin. (3) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>art. 70 alin. (7) din Legea bibliotecilor nr. 334/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 422 din 18 iunie 2002;
c) <>art. 88-90 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 1 august 1997, cu modificãrile ulterioare;
d) anexa nr. 6 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.114/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 735 din 19 noiembrie 2001, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

p. Ministrul economiei şi comerţului,
Iulian Iancu,
secretar de stat

Bucureşti, 22 august 2003.
Nr. 59.



ANEXA 1

A. Cãrţi, publicaţii şi documente
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul tarifar Descrierea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 3705 20 00 -- Microfilme (microfilme care conţin: cãrţi, cãrţi ilustrate
pentru copii şi cãrţi de desenat sau de colorat, cãrţi şi
caiete de exercitii pentru şcoala, ziare şi periodice,
documente editate sau rapoarte cu caracter necomercial, şi
de ilustrate, pagini tipãrite şi probe reproduse pentru pro-
ductia de cãrţi)
ex. 3705 90 00 -- Altele (filme care conţin cãrţi pentru producţia de cãrţi)
4903 00 00 Albume sau cãrţi cu ilustratii şi cãrţi de desenat sau colorat
pentru copii


domeniul ştiinţific cum ar fi geologie, zoologie, botanica,
mineralogie, paleontologie, arheologie, etnologie,
meteorologie, climatologie şi geofizica)
ex. 4906 00 00 - Planuri şi desene de arhitectura, de inginerie şi alte
planuri şi desene industriale, comerciale, topografice sau
similare originale, executate manual; texte manuscrise;
reproduceri fotografice pe hârtie sensibilizata şi copii
carbon obţinute dupã planurile, desenele sau textele
enumerate mai sus (planuri şi desene de arhitectura sau
industriale şi reproduceri ale acestora)
ex. 4911 10 90 --- Altele (cataloage de cãrţi şi publicaţii, reprezentând
cãrţi şi publicaţii oferite spre vânzare de cãtre editori şi
vânzãtori de cãrţi stabiliţi în afarã teritoriului României;
cataloage de film, înregistrãri sau alte materiale vizuale
şi audio cu caracter educaţional, ştiinţific sau cultural;
afişe pentru promovarea turismului şi publicaţii turistice,
broşuri, ghiduri, orare, pamflete şi publicaţii similare,
ilustrate sau nu, inclusiv acelea publicate în domeniul
privat, destinate sa incurajeze publicul sa calatoreasca în
afarã României, incluzând microcopii ale unor asemenea
articole; materiale de informare bibliografica destinate a
fi distribuite gratuit.)
ex. 4911 99 00 --- Altele (ilustratii izolate, pagini imprimate şi probe
reproduse pentru producţia de cãrţi şi microcopii ale unor
asemenea articole*1) ; microreproduceri de cãrţi, albume de
pictura, cãrţi de desen sau de colorat pentru copii, cãrţi
şcolare de exercitii, caiete de exercitii, ziare şi
periodice, documente editate sau rapoarte cu caracter
necomercial*1); diagrame meteorologice şi geofizice;
publicaţii invitaţii pentru a face studii în afarã
teritoriului României şi microreproduceri ale lor)
ex. 9023 00 80 -- Altele (harti şi diagrame în relief de interes în domeniul
ştiinţific cum ar fi geologie, zoologie, botanica,
mineralogie, paleontologie, arheologie, etnologie,
meteorologie, climatologie şi geofizica)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*1) Scutirea nu se va aplica articolelor în care reclama/publicitatea acoperã mai mult de 25% din suprafata. În cazul publicaţiilor şi afiselor de promovare a turismului acest procentaj se aplica doar materialelor publicitare comerciale private.

B. Materiale vizuale şi audio cu caracter educaţional, ştiinţific sau cultural
Articolele menţionate la lit. A din anexa nr. 2, produse de cãtre Organizaţia Naţiunilor Unite sau oricare dintre instituţiile sale specializate




ANEXA 2

A. Materiale vizuale şi audio cu caracter educaţional, ştiinţific şi
cultural
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Instituţiile sau
tarifar Descrierea organizaţiile
beneficiare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 3705 - Plãci şi pelicule fotografice, impresionate Toate organiza-
şi developate, altele decât filmele (cu tiile (incluzând
caracter educaţional, ştiinţific şi cultural) organizaţii de
radio şi


cu sau fãrã sunet, ce descriu evenimente instituţii sau
curente la momentul importului, şi importate asociaţii
pana la o limita de doua copii pentru fiecare aprobate de
subiect în scopul copierii; filme de arhiva, cãtre Ministerul
cu sau fãrã sunet, destinate pentru Educaţiei,
utilizarea în legatura cu filmele de Cercetãrii şi
actualitate; filme recreative în special Tineretului în
potrivite pentru copii şi tineri; scopul admiterii
alte filme cu caracter educaţional, în regim de
ştiinţific sau cultural) scutire de la
ex. 3706 90 51 ----- Filme de actualitati (filme de plata drepturilor
actualitati, cu sau fãrã sunet, ce descriu de import a aces-
evenimente curente la momentul importului, şi tor bunuri
importate pana la o limita de doua copii
pentru fiecare subiect în scopul copierii;
filme de arhiva, cu sau fãrã sunet, destinate
pentru utilizarea în legatura cu filmele de
actualitate; filme recreative în special
potrivite pentru copii şi tineri; alte filme
cu caracter educaţional, ştiinţific sau
cultural)
ex. 3706 90 91 ------ Sub 10 mm (filme de actualitati, cu
sau fãrã sunet, ce descriu evenimente curente
la momentul importului, şi importate pana la o
limita de doua copii pentru fiecare subiect
în scopul copierii; filme de arhiva, cu sau
fãrã sunet, destinate pentru utilizarea în
legatura cu filmele de actualitate; filme
recreative în special potrivite pentru copii
şi tineri; alte filme cu caracter educaţional,
ştiinţific sau cultural)
ex. 3706 90 99 ------ De minimum 10 mm (filme de actualitati,
cu sau fãrã sunet, ce descriu evenimente
curente la momentul importului, şi importate
pana la o limita de doua copii pentru fiecare
subiect în scopul copierii; filme de arhiva,
cu sau fãrã sunet, destinate pentru utilizarea
în legatura cu filmele de actualitate; filme
recreative în special potrivite pentru copii
şi tineri; alte filme cu caracter educaţional,
ştiinţific sau cultural)
ex. 4911 99 00 --- Altele (microcartele sau alte suporturi
utilizate de serviciile de informare şi de
documentare cu caracter educaţional,
ştiinţific sau cultural; tabele de perete
destinate doar pentru demonstratii şi
educaţie)
ex. 8524 - Discuri, benzi şi alte suporturi pentru
înregistrarea sunetului sau pentru
înregistrãri similare, înregistrate, inclusiv
matrite şi formele galvanice pentru fabricarea
discurilor, cu excepţia produselor de la
cap. 37 (cu caracter educativ, ştiinţific sau
cultural)
ex. 9023 00 - Instrumente, aparate şi modele destinate
demonstratiilor (de ex., în învãţãmânt sau
la expoziţii) improprii altor utilizãri
(modele, machete şi tabele de perete cu
caracter educaţional, ştiinţific şi cultural
destinate doar pentru demonstratii şi
educaţie; machete sau module vizuale pentru
vizualizarea conceptelor abstracte cum ar fi
structurile moleculare sau formule matematice;
holograme diverse pentru proiectie laser;
materiale pentru instrucţiuni programate,
incluzând materialele sub forma de prezentare,
însoţite de materiale imprimate corespondente)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Piese de colectie şi opere de arta cu caracter educaţional, ştiinţific
şi cultural
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Instituţiile sau
tarifar Descrierea organizaţiile
beneficiare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Piese de colectie şi opere de arta, care nu Galerii, muzee şi
sunt destinate vânzãrii alte instituţii
aprobate de cãtre
autoritãţile com-
petente în scopul
admiterii în
regim de scutire
de la plata
drepturilor de
import a acestor
bunuri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Încadrarea în funcţie de natura bunului, în conformitate cu
nomenclatura pentru Tariful vamal de import al României.





ANEXA 3

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul tarifar Descrierea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


parţial)
ex. 4911 91 80 ---- Altele (imagini şi desene în relief pentru orbi sau
pentru cei nevãzãtori parţial)
ex. 4911 99 00 --- Altele (în relief pentru orbi sau pentru cei nevãzãtori
parţial)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 4

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul tarifar Descrierea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


mult de 150 g/mp (tip Braille)
ex. 4802 58 90 ---- Altele (tip Braille)
ex. 4802 61 50 ---- Altele, cu o greutate pe mp de sub 72 g/mp şi la
care peste 50% din greutatea totalã a compoziţiei fibroase
este constituitã din fibre obţinute printr-un procedeu
mecanic: (tip Braille)
ex. 4802 61 90 ---- Altele (tip Braille)
ex. 4805 24 00 --- Cu o greutate pe mp de maximum 150 g (tip Braille)
ex. 4805 92 99 ----- Altele (tip Braille)
ex. 4805 93 99 ----- Altele (tip Braille)
ex. 4823 90 14 ----- Altele (tip Braille)
ex. 6602 00 00 - Bastoane, bastoane-scaun, bice, cravase şi alte articole
similare (bastoane albe pentru nevãzãtori sau nevãzãtori
parţial)
ex. 8469 - Maşini de scris, altele decât imprimantele de la poziţia
84.71; maşini pentru prelucrarea textelor (adaptate pentru
uzul nevazatorilor sau nevazatorilor parţial)
ex. 8471 - Maşini automate de prelucrare a datelor şi unitãţi ale
acestora; cititori magnetici sau optici, maşini pentru
transpunerea informaţiilor pe suport sub forma codificata
şi maşini de prelucrare a acestor date, nedenumite şi
necuprinse în alta parte (adaptate pentru uzul nevazatorilor
sau nevazatorilor parţial)
ex. 8519 - Patefoane şi gramofoane, picupuri, cititoare de casete şi
alte aparate de reproducere a sunetului, care nu
incorporeaza un dispozitiv de înregistrare a sunetului
(cititoare de casete sau discuri special concepute sau
adaptate pentru uzul nevazatorilor sau nevazatorilor
parţial)
ex. 8524 - Discuri, benzi şi alte suporturi pentru înregistrarea
sunetului sau pentru înregistrãri similare, înregistrate,
inclusiv matritele şi formele galvanice pentru fabricarea
discurilor, cu excepţia produselor de la cap. 37 (cãrţile
vorbitoare şi benzile magnetice şi casetele destinate
fabricaţiei cãrţilor tip Braille şi cãrţilor vorbitoare)
ex. 9013 80 90 --- Altele (dispozitiv de mãrit pentru uzul nevazatorilor
sau nevazatorilor parţial)
ex. 9021 90 90 --- Altele (dispozitiv de mãrit şi maşini electronice de
citit pentru uzul nevazatorilor sau nevazatorilor parţial)
ex. 9023 00 80 -- Altele (auxiliare pedagogice şi aparate specifice pentru
uzul nevazatorilor sau nevazatorilor parţial)
ex. 9102 - Ceasurile de mana, ceasurile de buzunar şi ceasurile
asemãnãtoare (inclusiv contoarele de timp de acelaşi tip),
altele decât cele de la poziţia 91.01 (ceasuri tip Braille
realizate din materiale obişnuite)
ex. 9504 90 90 --- Altele (table de joc şi accesorii adaptate uzului
nevazatorilor sau nevazatorilor parţial)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016