Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 56 din 30 ianuarie 2000  privind reglementarea depozitarii cerealelor si semintelor oleaginoase, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 56 din 30 ianuarie 2000 privind reglementarea depozitarii cerealelor si semintelor oleaginoase, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 31 ianuarie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. D pct. 1 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Pentru a se asigura în România depozitarea în bune condiţii a cerealelor şi seminţelor oleaginoase de cãtre agenţii economici care deţin spaţii special amenajate cu aceasta destinate, prin prezenta ordonanta se stabilesc reglementãri privind modul de licentiere a depozitelor şi a agenţilor economici respectivi, precum şi regimul certificatelor de depozit pentru cereale şi/sau seminţe oleaginoase.
ART. 2
Pentru asigurarea şi garantarea integritãţii cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase depozitate se instituie un sistem de garanţii de operare, care include o garanţie de buna operare şi un fond de garantare a certificatelor de depozit, în condiţiile prevederilor prezentei ordonanţe.
ART. 3
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, denumit în continuare ministerul de resort, reprezintã autoritatea publica care stabileşte şi autorizeaza depozitarea, la cererea deponentilor, în condiţiile prevederilor prezentei ordonanţe.
ART. 4
În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile menţionate mai jos sunt definite astfel:
a) depozitul - o construcţie, structura sau un spaţiu protejat, inclusiv siloz, administrat legal de un agent economic şi utilizat special pentru depozitarea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase destinate comercializãrii;
b) depozitarul - agentul economic care deţine cel puţin un depozit care este atestat - ca urmare a inspectarii şi autorizãrii date, la cererea sa scrisã, de ministerul de resort sau de un inspector autorizat - ca îndeplineşte condiţiile corespunzãtoare pentru depozitarea şi gradarea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase pentru utilizare interna sau export/import şi ca este îndreptãţit pentru a emite certificate de depozit;
c) deponentul - orice persoana fizica sau juridicã care, în calitate de deţinãtor de buna-credinţa al certificatului de depozit, poate pretinde predarea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase depozitate, la prima cerere;
d) deţinãtorul de certificat de depozit - deponentul care primeşte, în schimbul depozitarii de cereale şi/sau de seminţe oleaginoase, un certificat de depozit, conform condiţiilor prevãzute în prezenta ordonanta;
e) certificatul de depozit - un document care constituie titlu de credit negociabil reprezentativ de mãrfuri, emis de cãtre depozitar la purtãtor, în schimbul primirii cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase de la deponent sau de la oricare reprezentant al acestuia;
f) depozitarea - activitatea, incluzând operaţiile de recepţie, gradare, condiţionare, stocare şi livrare a cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase, efectuatã de cãtre depozitar sau de un alt agent economic care administreazã legal un depozit;
g) activitatea de gradare - evaluarea şi certificarea calitãţii cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase predate depozitarului;
h) licenta de depozit - documentul emis de ministerul de resort, care atesta ca, pe o anumitã perioada determinata, depozitarul îndeplineşte condiţiile tehnice şi financiare pentru depozitare şi pentru activitatea de gradare, conform prevederilor prezentei ordonanţe şi ale normelor metodologice prevãzute la art. 36.

CAP. 2
Licentierea depozitarului

SECŢIUNEA 1
Licenta de depozit

ART. 5
(1) Licenta de depozit se acorda pentru fiecare depozit, la cererea oricãrui agent economic constituit în condiţiile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, deţinãtor al depozitului, dacã sunt îndeplinite condiţiile minime de performanta tehnica şi viabilitate financiarã pentru depozitare şi gradare, conform prevederilor prezentei ordonanţe şi ale normelor metodologice prevãzute la art. 36, pe care agentul economic se obliga sa le respecte.
(2) Verificarea şi certificarea condiţiilor tehnice şi financiare se realizeazã, dupã caz, fie de cãtre o unitate din cadrul ministerului de resort pe care acesta a abilitat-o în acest sens, fie de cãtre inspectori autorizaţi de ministerul de resort.
ART. 6
Licenta de depozit se va elibera contra unei taxe de licentiere, care nu va depãşi costurile normale necesare emiterii licenţei. Cuantumul taxei şi actualizarea acesteia în funcţie de rata inflaţiei se vor stabili prin ordin comun al ministrului agriculturii şi alimentaţiei şi al ministrului finanţelor.
ART. 7
Licenta de depozit are o perioada de valabilitate de 3 ani de la data emiterii sale pentru fiecare depozit.
ART. 8
Licenta de depozit poate fi suspendatã, revocatã sau anulatã pentru situaţiile şi în condiţiile stabilite prin normele metodologice prevãzute la art. 36.
ART. 9
(1) Dupã ce se oferã depozitarului, licenţiat conform prezentei ordonanţe, posibilitatea de a fi audiat şi de a da explicaţii, în cazul suspendãrii sau revocãrii licenţei de depozit, ministerul de resort va controla depozitul la care s-a constatat încãlcarea prevederilor legale, iar depozitarul este obligat sa presteze activitatea de depozitare pana la stingerea obligaţiilor din contractele încheiate cu deponentii.
(2) Pe perioada suspendãrii sau revocãrii activitatea de control se poate exercita şi pentru cerealele şi/sau seminţele oleaginoase expediate şi depozitate în alta parte, indiferent dacã aceste produse depozitate sunt proprietatea deponentului sau a însuşi depozitarului.
ART. 10
Dupã stabilirea tuturor pierderilor financiare ce decurg din situaţia prevãzutã la art. 15, stabilite de ministerul de resort sau, dupã caz, de cãtre inspectori autorizaţi de ministerul de resort, acestea vor fi acoperite şi rambursate deponentilor în primul rând din garanţia de buna operare oferitã de fiecare depozitar şi, în completare, din Fondul de garantare pentru certificatele de depozit, prevãzut pentru protecţia acestor deponenti, conform prezentei ordonanţe şi a normelor metodologice prevãzute la art. 36.
ART. 11
Exista posibilitatea de prelungire a licenţei de depozit, la cererea depozitarului, pe unul sau mai mulţi ani, fãrã a se depãşi maximul de 3 ani.
ART. 12
Depozitarul poate solicita anularea propriei licenţe de depozit printr-o cerere scrisã înaintatã ministerului de resort, în condiţiile stabilite prin normele metodologice prevãzute la art. 36.
ART. 13
În situaţiile de suspendare, revocare, anulare şi expirare a licenţei de depozit, depozitarul transmite ministerului de resort certificatele de depozit anulate ca urmare a predãrii cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase, certificatele de depozit greşit completate şi anulate, precum şi certificatele necompletate.

SECŢIUNEA a 2-a
Tariful de depozitare

ART. 14
Depozitarul va afişa permanent tariful de depozitare practicat, la loc vizibil, în spaţiile destinate relaţiilor cu publicul, şi îl va publica în doua ziare, dintre care unul de rãspândire nationala.
ART. 15
Pentru serviciile de depozitare cu plata în avans perioada negociata nu va depãşi 12 luni. Dacã termenul de depozitare va depãşi termenul negociat, deponentul va plati tariful corespunzãtor la livrarea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase.

SECŢIUNEA a 3-a
Asigurarea depozitarului

ART. 16
(1) Fiecare depozitar este obligat sa contracteze o asigurare a depozitului aflat în proprietatea sa.
(2) Plaja riscurilor pentru care depozitarul este obligat sa se asigure cuprinde asigurãri contra incendiilor, inundatiilor şi cutremurelor, precum şi alte asigurãri stabilite prin normele metodologice prevãzute la art. 36.

SECŢIUNEA a 4-a
Depozitarea

ART. 17
Depozitarul va pãstra cerealele şi/sau seminţele oleaginoase separat, în funcţie de calitatea lor înregistratã în fiecare certificat de depozit emis, pentru a se permite astfel în orice moment o identificare precisa, precum şi livrarea lor corespunzãtor calitãţii.

CAP. 3
Activitatea de gradare a cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase

SECŢIUNEA 1
Sistemul naţional de gradare a cerealelor

ART. 18
(1) Se înfiinţeazã Comisia Nationala de Gradare a Cerealelor şi Seminţelor Oleaginoase, ca organism neguvernamental, fãrã personalitate juridicã, formatã din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, ai patronatelor şi ai agenţilor economici reprezentativi din domeniu.
(2) Atribuţiile, modul de organizare şi funcţionare, precum şi componenta Comisiei Naţionale de Gradare a Cerealelor şi Seminţelor Oleaginoase se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.

SECŢIUNEA a 2-a
Emiterea licenţei de gradator

ART. 19
Gradarea cerealelor şi a seminţelor oleaginoase, depozitate conform prevederilor prezentei ordonanţe, se efectueazã de cãtre agenţii gradatori, autorizaţi prin acordarea unei licenţe de gradator, în conformitate cu prevederile sistemului naţional de gradare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase.
ART. 20
Gradarea se efectueazã conform Manualului de gradare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase, care se aproba de ministerul de resort, prin ordin al ministrului, la propunerea Comisiei Naţionale de Gradare a Cerealelor şi Seminţelor Oleaginoase, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe. Manualul de gradare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase va fi reactualizat, dacã este necesar, conform aceleiaşi proceduri.

CAP. 4
Certificatul de depozit

SECŢIUNEA 1
Cerinţele de emitere şi conţinutul

ART. 21
Certificatul de depozit este emis sub forma unui document cu regim special, inseriat de ministerul de resort şi pus la dispoziţie depozitarilor. Ministerul de resort va tine evidenta tuturor certificatelor de depozit emise, printr-un registru al certificatelor de depozit.
ART. 22
Depozitarii elibereazã certificate de depozit, la cerere, deponentului, pentru cerealele şi/sau seminţele oleaginoase predate de cãtre acesta şi depozitate, conform prevederilor prezentei ordonanţe.
ART. 23
(1) Certificatul de depozit conţine date privind cantitatea, termenii şi condiţiile de recepţie, calitate, condiţionare, custodie, garanţie şi de livrare a cerealelor şi a seminţelor oleaginoase, precum şi condiţiile de plata pentru serviciile prestate de cãtre depozitar.
(2) Certificatul de depozit constituie titlu negociabil la purtãtor, transmisibil, fãrã limite sau restrictii, în lipsa de stipulaţie contrarã inseratã în titlu la cererea deponentului.
(3) Valabilitatea certificatului de depozit este de maximum 3 ani de la data emiterii sale.
ART. 24
Certificatul de depozit poate servi la constituirea unei garanţii reale mobiliare asupra cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase depozitate, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 25
Certificatul de depozit emis în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe trebuie sa conţinã, sub sancţiunea nulitãţii, urmãtoarele menţiuni:
a) denumirea şi sediul depozitarului, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului, adresa depozitului;
b) data emiterii certificatului de depozit;
c) numãrul şi seria certificatului de depozit;
d) denumirile exacte ale cerealelor şi/sau ale seminţelor oleaginoase şi cantitãţile depozitate din fiecare;
e) tipul, clasa şi gradarea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase depozitate;
f) tariful serviciilor de depozitare şi, unde este cazul, valoarea serviciilor plãtite în avans;
g) semnatura autorizata şi ştampila depozitarului;
h) o secţiune afectatã pentru gajarea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase în care se vor înscrie urmãtoarele: data constituirii gajului, valoarea garantatã, numele/denumirea şi semnatura constituentului gajului şi numele/denumirea şi semnatura creditorului gajist, precum şi data rambursarii creditului şi semnãturile de certificare a rambursarii creditului.

SECŢIUNEA a 2-a
Înregistrarea certificatelor de depozit

ART. 26
Depozitarul este obligat sa ţinã, în condiţiile stabilite de normele metodologice prevãzute la art. 36, înregistrãri complete referitoare atât la certificatele de depozit emise, cat şi la cerealele şi/sau seminţele oleaginoase depozitate.
ART. 27
Ministerul de resort poate cere oricãrui depozitar sa îi transmitã date şi informaţii precise privind evidenta certificatelor de depozit, cantitatea şi calitatea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase depozitate, condiţiile de depozitare ale depozitarului, precum şi date privind situaţia financiar-contabila.

SECŢIUNEA a 3-a
Livrarea şi expedierea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase depozitate

ART. 28
La cererea deţinãtorului certificatului de depozit, depozitarul este obligat sa livreze, fãrã întârziere, cerealele şi/sau seminţele oleaginoase depozitate, în condiţiile de cantitate şi calitate specificate în certificatul de depozit, dupã îndeplinirea obligaţiilor scadente de plata referitoare la tariful de depozitare, calculate pana la data livrãrii. Costurile expedierii vor fi suportate de cãtre deţinãtorul certificatului de depozit.

CAP. 5
Garanţiile de buna operare şi Fondul de garantare pentru certificatele de depozit

ART. 29
În vederea asigurãrii şi garantarii integritãţii cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase depozitate, atât din punct de vedere cantitativ, cat şi calitativ, conform prevederilor prezentei ordonanţe, este stabilitã o garanţie de buna operare, precum şi un Fond de garantare pentru certificatele de depozit, denumit în continuare Fondul.
ART. 30
Fondul se înfiinţeazã sub forma unei societãţi comerciale pe acţiuni la care statul, reprezentat de ministerul de resort, deţine acţiunea de control. Modul de constituire a capitalului social, pãrţile, organizarea şi funcţionarea Fondului sunt prevãzute în statutul care se aproba prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 31
Portofoliul garanţiilor angajate de cãtre Fond poate fi reasigurat, în condiţiile legii.
ART. 32
Fondul este împuternicit sa examineze în orice moment registrele, înregistrãrile, documentele, conturile şi informaţiile referitoare la depozitar, aferente certificatelor de depozit.
ART. 33
(1) Fiecare depozitar care solicita o licenta de depozit conform prezentei ordonanţe va depune şi va inregistra la Fond o garanţie de buna operare, valida şi suficienta, sau alte garanţii acceptabile a cãror valoare va fi determinata de ministerul de resort pentru a garanta îndeplinirea corecta a obligaţiilor sale ca depozitar.
(2) Nivelul garanţiei de buna operare, depusa de depozitar, şi modul de actualizare sau de modificare a acestuia se stabilesc prin normele metodologice prevãzute la art. 36.
(3) Dacã aceasta garanţie de buna operare nu este constituitã într-o perioada determinata, care va fi stabilitã în comunicarea scrisã a ministerului de resort, licenta poate fi suspendatã sau, dupã caz, anulatã.
ART. 34
(1) Fondul poate cere plata unor cote depozitarilor şi oricãror entitãţi care au legatura cu depozitarea cerealelor şi/sau seminţelor oleaginoase, conform prezentei ordonanţe, determinate de ministerul de resort, într-un fond pentru asigurarea intereselor financiare ale deponentilor privind produsele depozitate în depozitele licentiate conform prezentei ordonanţe şi normelor metodologice prevãzute la art. 36. Aceste cote colectate şi introduse în acest fond vor avea o singura utilizare, respectiv protejarea intereselor financiare ale deponentilor, în situaţia în care un depozitar nu reuşeşte sa îşi îndeplineascã sarcinile şi obligaţiile conform prezentei ordonanţe şi normelor metodologice prevãzute la art. 36.
(2) Pierderile înregistrate de orice deponent ca urmare a încãlcãrii de cãtre depozitar a oricãror obligaţii pentru care a fost emisã o garanţie de buna operare vor fi compensate de cãtre Fond în mod corespunzãtor. Fondul are dreptul sa acţioneze în judecata, în nume propriu, depozitarul pentru a-şi recupera pierderile suferite.

CAP. 6
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 35
Faptele ce constituie contravenţii la prevederile prezentei ordonanţe şi modul de sancţionare a acestora vor fi stabilite prin hotãrâre a Guvernului. Constatarea sãvârşirii faptelor şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoane împuternicite în acest sens prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei. Sancţiunile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice.
ART. 36
În termen de 120 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe ministerul de resort va elabora şi supune aprobãrii Guvernului normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe.
ART. 37
Prezenta ordonanta intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu urmãtoarele excepţii:
a) art. 19 şi 20 din cap. III, care se aplica începând din data de 1 mai 2000;
b) prevederile cap. II, IV şi V, care se aplica începând din data de 1 iunie 2000;
c) art. 30, care intra în vigoare la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 38
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe orice dispoziţii contrare se abroga.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii şi
alimentaţiei,
Ştefan Pete,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016