Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 56 din 19 august 1998  privind infiintarea, organizarea si functionarea Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 56 din 19 august 1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 308 din 25 august 1998
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 pct. 7 lit. g) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, ca instituţie publica autonomã, nelucrativã, cu personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi de asigurãri sociale de sãnãtate pentru personalul ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii din domeniile apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.
(2) Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti se organizeazã în municipiul Bucureşti şi funcţioneazã în mod asemãnãtor cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene, prevãzute de <>Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 .
ART. 2
Fondul Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti se formeazã din:
a) contribuţii ale persoanelor fizice şi juridice;
b) subvenţii de la bugetul de stat;
c) alte venituri.
ART. 3
Fondul de asigurãri de sãnãtate în procentele stabilite de <>Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 pentru persoanele fizice şi juridice, ce se vireazã la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, se compune din:
a) contribuţia ministerelor şi instituţiilor prevãzute la art. 1 alin. (1);
b) contribuţiile personalului militar şi civil, personalului şi magistraţilor din autoritatea judecãtoreascã, în activitate şi pensionat, ale militarilor angajaţi pe baza de contract, din ministerele, instituţiile şi structurile prevãzute la art. 1 alin. (1), ale membrilor de familie, veteranilor şi vãduvelor de rãzboi, precum şi ale altor categorii stabilite de adunarea reprezentanţilor, prevãzutã la art. 7 alin. (1);
c) contribuţiile suportate de la bugetul de stat pentru militarii în termen, militarii cu termen redus, soldatii şi gradatii în rezerva concentraţi sau mobilizati, precum şi persoanele care executa o sancţiune privativã de libertate sau arest preventiv şi, dupã caz, pentru persoanele care fac parte dintr-o familie ce beneficiazã de ajutor social potrivit legii;
d) contribuţiile suportate de cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat pentru persoanele prevãzute la lit. b) care se afla în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 6 ani.
ART. 4
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti poate încheia contracte cu furnizorii de servicii medicale, ţinând seama de economicitatea şi de calitatea serviciilor oferite şi de interesul manifestat de asiguraţi.
ART. 5
(1) Prin furnizori de servicii medicale din domeniile apãrãrii, Ordinii Publice, siguranţei naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti se înţelege: spitalele şi policlinicile militare şi civile, centrele medicale de diagnostic şi tratament, cabinetele medicale, staţiunile şi complexele balneare de tratament şi odihna, serviciile de ambulanta proprii şi alte structuri sanitare stabilite potrivit dispoziţiilor legale.
(2) Instituţiile sanitare prevãzute la alin. (1) sunt singurele competente în luarea deciziilor privind situaţia medico-militarã a persoanelor cu obligaţii militare.
(3) Furnizorii de servicii medicale prevãzuţi la alin. (1) pot încheia contracte în afarã Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi cu casele judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, precum şi cu alte persoane fizice sau juridice care solicita servicii medicale.
ART. 6
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti poate avea oficii de asigurãri de sãnãtate proprii, la nivelul unor oraşe sau municipii unde funcţioneazã formaţiuni medicale aparţinând ministerelor şi instituţiilor prevãzute la art. 1 alin. (1).
ART. 7
(1) Organele de conducere ale Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti sunt:
a) adunarea reprezentanţilor;
b) consiliul de administraţie.
(2) Dispoziţiile <>Legii nr. 145/1997 privind componenta şi atribuţiile organelor de conducere prevãzute la alin. (1) se aplica în mod corespunzãtor.
(3) Numirea reprezentanţilor pentru conducerea Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti se face potrivit protocolului încheiat între ordonatorii principali de credite bugetare din domeniile apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti.
ART. 8
(1) În cadrul Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti funcţioneazã un serviciu medical format din 5 medici, condus de un medic-şef.
(2) În cadrul oficiilor de asigurãri de sãnãtate proprii, serviciul medical este format din 3 medici, condus de un medic-şef.
ART. 9
Acreditarea personalului medical şi a instituţiilor furnizoare de servicii medicale din domeniile apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti se realizeazã de cãtre comisiile de acreditare organizate de Colegiul Medicilor din România şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, în componenta paritara.
ART. 10
Controlul serviciilor medicale care se acorda asiguraţilor de cãtre furnizorii de servicii medicale prevãzuţi la art. 5 alin. (1) se efectueazã potrivit legii, cu participarea în comisiile de control a reprezentanţilor Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
ART. 11
Pentru serviciile medicale oferite de cãtre furnizorii de servicii medicale prevãzuţi la art. 5 alin. (1), Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate împreunã cu Colegiul Medicilor din România vor organiza comisii de control distincte din care vor face parte reprezentanţi ai Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi, respectiv, ai Colegiului Medicilor din România.
ART. 12
În situaţia în care se ajunge la un arbitraj între Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România, ca urmare a unor neintelegeri rezultate din activitãţile Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, Comisia Centrala de Arbitraj va fi formatã din 2 arbitri desemnaţi de cãtre Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi de Colegiul Medicilor din România.
ART. 13
(1) Pentru susţinerea bugetelor caselor de asigurãri de sãnãtate judeţene cu dezechilibre financiare, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti va vãrsa cota prevãzutã de dispoziţiile <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 din încasãrile lunare în contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(2) În cazul unor dezechilibre financiare, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti poate beneficia, prin redistribuire, de sume alocate de la Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate pentru crearea structurilor functionale necesare.
ART. 14
Prevederile prezentei ordonanţe referitoare la funcţionarea Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti ca instituţie publica autonomã intra în vigoare la data de 1 ianuarie 1999.
ART. 15
Pana la data de 1 ianuarie 1999, atribuţiile Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti se îndeplinesc de cãtre Direcţia medicalã din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, printr-o structura constituitã în acest scop, care se încadreazã cu personal, prin detaşare, de la ministerele şi instituţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), proporţional cu numãrul propriu de personal, potrivit protocolului ce se va încheia în acest sens.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de stat,
ministrul apãrãrii naţionale,
Constantin Degeratu,
secretar de stat

p. Ministru de stat,
ministrul justiţiei,
Gheorghe Mocuta,
secretar de stat

p. Ministru de interne,
Theodor Zaharia,
secretar de stat

p. Directorul Serviciului
de Informaţii Externe,
Alexandru Tanasescu,

p. Directorul Serviciului
Roman de Informaţii,
Vasile Lupu

Directorul Serviciului de
Protecţie şi Paza,
general de brigada,
Anghel Ştefan Andreescu

p. Directorul Serviciului de
Telecomunicaţii Speciale,
colonel Mircea Anghel

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

p. Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Norica Nicolai,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016