Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 55 din 16 august 2002  privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii si inchisorii contraventionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 55 din 16 august 2002 privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii si inchisorii contraventionale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 642 din 30 august 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. III.1 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii şi sancţiunea închisorii contravenţionale pot fi prevãzute numai în legi sau în ordonanţe ale Guvernului prin care se stabilesc şi se sancţioneazã anumite fapte ce constituie contravenţii.
(2) Sancţiunile contravenţionale prevãzute la alin. (1) se stabilesc întotdeauna alternativ cu amenda şi pot fi aplicate numai de instanta de judecata.
(3) Sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii poate fi aplicatã numai dacã exista consimţãmântul contravenientului.
ART. 2
Activitatea în folosul comunitãţii se presteazã în domeniul serviciilor publice, pentru întreţinerea locurilor de agrement, a parcurilor şi a drumurilor, pãstrarea curãţeniei şi igienizarea localitãţilor, desfãşurarea de activitãţi în folosul cãminelor pentru copii şi bãtrâni, al orfelinatelor, creselor, gradinitelor, şcolilor, spitalelor şi al altor aşezãminte social-culturale.
ART. 3
(1) Sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se executa dupã programul de munca ori, dupã caz, programul şcolar al contravenientului, pe o durata cuprinsã între 50 de ore şi 300 de ore, de maximum 3 ore pe zi, iar în zilele nelucrãtoare de 6-8 ore pe zi.
(2) În cazul în care contravenientul are posibilitatea sa execute sancţiunea în fiecare zi din cursul sãptãmânii, iar autoritãţile publice locale, prin persoanele împuternicite, pot asigura supravegherea activitãţii contravenientului, durata maxima de lucru nu poate depãşi 8 ore pe zi.
ART. 4
(1) Durata sancţiunii închisorii contravenţionale este de la o luna la 6 luni.
(2) Sancţiunea închisorii contravenţionale nu poate fi aplicatã minorilor care nu au împlinit varsta de 16 ani.
(3) Limitele sancţiunii închisorii contravenţionale ce se aplica minorilor care au împlinit varsta de 16 ani se reduc la jumãtate.
ART. 5
Sancţiunea închisorii contravenţionale şi sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se aplica numai contravenientilor persoane fizice.

CAP. 2
Procedura de aplicare a sancţiunilor

ART. 6
(1) În cazul contravenţiilor pentru care legea prevede sancţiunea amenzii alternativ cu sancţiunea închisorii contravenţionale, dacã agentul constatator apreciazã ca sancţiunea amenzii este îndestulãtoare, aplica amenda procedând potrivit dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 . Dacã, în raport cu gravitatea faptei, se apreciazã ca amenda este neîndestulãtoare, agentul constatator încheie procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi îl înainteazã, în cel mult 48 de ore, instanţei competente.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplica în mod corespunzãtor şi în situaţia în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiilor prevede sancţiunea amenzii alternativ cu sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii.
ART. 7
(1) Competenta aparţine judecãtoriei în a carei circumscripţie a fost sãvârşitã contravenţia.
(2) Preşedintele judecãtoriei fixeazã termen de urgenta, cu citarea contravenientului şi a agentului constatator.
ART. 8
(1) Completul de judecata este format dintr-un singur judecãtor.
(2) Contravenientul poate fi asistat de apãrãtor.
(3) În cazul în care contravenientul este minor, asistenta juridicã este obligatorie. Instanta dispune citarea pãrinţilor sau a reprezentantului legal al minorului.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
(5) Instanta se pronunţa asupra legalitãţii şi temeiniciei procesului-verbal şi, dupã caz, aplica sancţiunea amenzii, prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii sau sancţiunea închisorii contravenţionale, în raport cu gravitatea faptei, ori anuleazã procesul-verbal.
(6) Dacã o persoana a sãvârşit mai multe contravenţii, constatate prin acelaşi proces-verbal, în cazul în care pentru toate faptele sau numai pentru unele dintre ele se prevede sancţiunea închisorii contravenţionale sau sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii, sancţiunile se cumuleazã fãrã a putea depãşi maximul general stabilit de lege.
(7) Dispoziţiile alin. (5) şi (6) se aplica în mod corespunzãtor şi în situaţia în care contravenţiile concurente au fost constatate prin procese-verbale diferite.
ART. 9
(1) În toate situaţiile în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiilor prevede sancţiunea amenzii alternativ cu sancţiunea închisorii contravenţionale, dacã instanta apreciazã ca aplicarea amenzii contravenţionale nu este îndestulãtoare sau contravenientul nu dispune de mijloace materiale şi financiare pentru plata acesteia, pune în discuţie posibilitatea aplicãrii sancţiunii prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii.
(2) În cazul în care contravenientul este de acord cu aplicarea sancţiunii prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii, instanta judecãtoreascã pronunţa o hotãrâre în acest sens, procedura prevãzutã la art. 8 aplicându-se în mod corespunzãtor. Hotãrârea judecãtoriei este irevocabilã.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplica în mod corespunzãtor şi în situaţia în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiilor prevede sancţiunea amenzii alternativ cu sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii.
ART. 10
(1) Hotãrârea instanţei prin care s-a aplicat sancţiunea închisorii contravenţionale este supusã recursului.
(2) Contravenientul poate declara recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, dacã a fost prezent la dezbateri, sau de la comunicare, dacã a fost lipsa.
(3) Procurorul poate declara recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.
(4) Motivarea recursului declarat de contravenient nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi susţinute şi oral în fata instanţei. Recursul suspenda executarea.
(5) Recursul se judeca în termen de 15 zile de la înregistrare.
ART. 11
(1) Dupã începerea executãrii închisorii contravenţionale, la cererea contravenientului instanta poate dispune înlocuirea sancţiunii închisorii contravenţionale cu sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii.
(2) Cererea va fi soluţionatã de judecãtorie în termen de 10 zile de la primire, cu citarea contravenientului şi consemnarea consimţãmântului acestuia.
(3) În cazul în care contravenientul este minor care a împlinit 16 ani, sunt citaţi şi pãrinţii sau reprezentantul legal al acestuia.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
(5) Hotãrârea judecãtoreascã este irevocabilã.
ART. 12
(1) Înlocuirea sancţiunii închisorii contravenţionale cu sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se dispune socotindu-se 50 de ore de munca pentru o luna de închisoare.
(2) În cazul prevãzut la art. 11 înlocuirea sancţiunii închisorii contravenţionale cu sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se dispune pentru perioada rãmasã de executat.
ART. 13
În toate situaţiile, dupã luarea consimţãmântului contravenientului instanta, prin hotãrâre, stabileşte natura activitãţilor ce vor fi prestate de acesta în folosul comunitãţii, pe baza datelor comunicate de primarul localitãţii în care contravenientul îşi are domiciliul sau resedinta, ţinând seama de aptitudinile sale fizice şi psihice, precum şi de nivelul pregãtirii profesionale.

CAP. 3
Executarea sancţiunilor

ART. 14
(1) Sancţiunea închisorii contravenţionale se executa în arestul poliţiei sau în locuri de deţinere anume stabilite prin ordin al ministrului justiţiei, în baza mandatului de executare emis de prima instanta care a aplicat sancţiunea.
(2) Executarea sancţiunii închisorii contravenţionale se prescrie în termen de un an de la data rãmânerii irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti prin care s-a aplicat sancţiunea.
(3) Dacã pana la punerea în executare a mandatului privind închisoarea contravenţionalã contravenientul a fost condamnat la închisoare printr-o hotãrâre penalã definitiva, sancţiunea închisorii contravenţionale se executa dupã executarea pedepsei închisorii, în cazul în care nu s-a prescris.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), dacã faptele sunt concurente, instanta, stabilind pedeapsa pentru infracţiune, poate aplica un spor de pana la 6 luni.
ART. 15
(1) Sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se pune în executare de cãtre prima instanta de judecata prin emiterea unui mandat de executare.
(2) Câte o copie de pe dispozitivul hotãrârii, însoţitã de mandatul de executare, se comunica primarului unitãţii administrativ-teritoriale şi unitãţii de poliţie în a cãror raza teritorialã îşi are domiciliul sau resedinta contravenientul, precum şi contravenientului.
(3) Mandatul de executare se întocmeşte în 4 exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei care l-a emis, data emiterii, numãrul şi data hotãrârii care se executa, datele privitoare la persoana contravenientului: numele, prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul şi resedinta, dacã este cazul, şi codul numeric personal, precum şi durata şi natura activitãţii ce urmeazã sa fie prestatã de contravenient.
(4) Sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se executa în raza unitãţii administrativ-teritoriale în care contravenientul îşi are domiciliul sau resedinta.
ART. 16
Consiliul local stabileşte prin hotãrâre, potrivit prevederilor art. 2, domeniile serviciilor publice şi locurile în care contravenienţii vor presta activitãţi în folosul comunitãţii.
ART. 17
(1) Primarul are obligaţia sa aducã la îndeplinire mandatul de executare.
(2) În executarea mandatului primarul stabileşte de îndatã conţinutul activitãţii ce urmeazã sa fie prestatã de contravenient, condiţiile în care acesta executa sancţiunea, precum şi programul de lucru, incunostintand despre mãsurile luate unitatea la care se va presta activitatea.
(3) La stabilirea conţinutului activitãţii ce urmeazã sa fie prestatã de contravenient primarul va avea în vedere pregãtirea profesionalã şi starea sãnãtãţii acestuia, atestate prin acte eliberate în condiţiile legii.
(4) Este interzisã stabilirea pentru contravenient a prestãrii de activitãţi în subteran, în mine, metrou ori în alte asemenea locuri cu un grad ridicat de risc în prestarea activitãţii, precum şi în locuri periculoase ori care, prin natura lor, pot pricinui suferinţe fizice sau pot produce daune sãnãtãţii persoanei.
(5) Sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se executa cu respectarea normelor de protecţie a muncii.
(6) Dacã serviciul public în cadrul cãruia contravenientul presteazã activitatea a fost concesionat unei societãţi comerciale cu capital integral sau parţial privat, contravaloarea prestaţiilor efectuate se vireazã la bugetul unitãţii administrativ-teritoriale pe raza cãreia se executa sancţiunea.
ART. 18
(1) Sancţiunea prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii poate fi aplicatã şi minorilor, dacã la data sãvârşirii faptei au împlinit varsta de 16 ani. Activitatea se presteazã pe o durata cuprinsã între 25 de ore şi 150 de ore.
(2) Este interzisã obligarea minorului la prestarea unei activitãţi care comporta riscuri sau este susceptibilã sa îi afecteze educaţia ori sa îi dãuneze sãnãtãţii sau dezvoltãrii sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.
(3) Primarul, în executarea obligaţiei de a aduce la îndeplinire mandatul de executare, stabileşte conţinutul activitãţii, condiţiile în care aceasta se realizeazã şi programul de lucru al minorului, asigurând aplicarea efectivã a prevederilor alin. (2).
(4) Obligaţia minorului de a presta o activitate neremuneratã într-o instituţie de interes public, prevãzutã la art. 103 alin. 3 lit. c) din Codul penal, se aplica şi se executa în condiţiile prezentei ordonanţe.
ART. 19
(1) Supravegherea executãrii sancţiunii prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se asigura de cãtre primarul localitãţii sau de cãtre primãrii sectoarelor municipiului Bucureşti, prin persoane împuternicite în acest sens, cu sprijinul unitãţii de poliţie, în a cãror raza teritorialã se executa sancţiunea.
(2) Repartizarea sarcinilor şi coordonarea acţiunilor întreprinse de persoanele împuternicite de primar, precum şi modalitãţile de acordare a sprijinului de cãtre unitãţile de poliţie în vederea supravegherii executãrii sancţiunii prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii se realizeazã în baza unui program de supraveghere şi control întocmit de primar, cu acordul unitãţii de poliţie în a carei raza teritorialã îşi are domiciliul sau resedinta contravenientul. Câte un exemplar al programului rãmâne în evidenta autoritãţii locale şi a unitãţii de poliţie competente teritorial.
(3) Prestarea activitãţii în folosul comunitãţii se executa pe baza unor norme orientative de munca stabilite de primar, care sa facã posibila exercitarea controlului, la diferite intervale de timp, de cãtre cei împuterniciţi cu supravegherea executãrii sancţiunii.
(4) Unitatea din domeniul serviciului public la care contravenientul executa sancţiunea este obligatã, la cererea primarului, sa comunice datele şi informaţiile solicitate cu privire la executarea sancţiunii.
ART. 20
(1) Contravenientul se prezintã de îndatã, dar nu mai târziu de 3 zile de la primirea mandatului de executare, la primarul unitãţii administrativ-teritoriale în a carei raza îşi are domiciliul sau resedinta, pentru luarea în evidenta şi executarea sancţiunii.
(2) Începerea executãrii sancţiunii constând în prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii se face în cel mult 5 zile de la primirea mandatului de executare.
(3) Primarul are obligaţia sa asigure evidenta sancţiunilor aplicate contravenientilor şi a executãrii sancţiunilor, în condiţiile prezentei ordonanţe.
ART. 21
(1) În cazul în care contravenientul, cu reavointa, nu se prezintã la primar pentru luarea în evidenta şi executarea sancţiunii, se sustrage de la executarea sancţiunii dupã începerea activitãţii sau nu îşi îndeplineşte îndatoririle ce îi revin la locul de munca, judecãtoria, la sesizarea primarului, a unitãţii de poliţie sau a conducerii unitãţii la care contravenientul avea obligaţia sa se prezinte şi sa presteze activitatea în folosul comunitãţii, poate înlocui aceasta sancţiune cu sancţiunea închisorii contravenţionale, dacã actul normativ de stabilire a contravenţiei prevede aceasta sancţiune.
(2) Înlocuirea sancţiunii prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii cu sancţiunea închisorii contravenţionale se face ţinându-se seama de limitele sancţiunii contravenţionale prevãzute de lege, gradul de pericol social al faptei sãvârşite şi de persoana contravenientului, fãrã a se putea depãşi maximul special al închisorii contravenţionale prevãzute ca sancţiune alternativa la contravenţia sãvârşitã.
(3) Dacã actul normativ nu prevede sancţiunea alternativa a închisorii contravenţionale, instanta va dispune înlocuirea sancţiunii prestãrii unei activitãţi în folosul comunitãţii cu amenda, dispoziţiile alin. (2) fiind aplicabile în mod corespunzãtor.
(4) Procedura prevãzutã la art. 8 şi 10 se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 22
(1) Amenda contravenţionalã aplicatã de agentul constatator ori de instanta în condiţiile art. 6 şi art. 8 alin. (5) nu poate fi transformata în închisoare contravenţionalã.
(2) Amenda prevãzutã la alin. (1), precum şi cea aplicatã în condiţiile art. 21 alin. (3) se executa silit potrivit dispoziţiilor legale privind executarea creanţelor bugetare.
ART. 23
Impotriva mãsurilor luate cu privire la conţinutul activitãţii, la condiţiile în care se realizeazã, precum şi la modul în care se exercita supravegherea contravenientul poate face plângere, care se depune la primar sau, dupã caz, la unitatea de poliţie de care aparţine agentul însãrcinat cu supravegherea activitãţii. Plângerea împreunã cu actul de verificare a aspectelor sesizate se înainteazã, în termen de 5 zile de la înregistrare, judecãtoriei în a carei circumscripţie se executa sancţiunea.
ART. 24
(1) Plângerea se soluţioneazã în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(2) În cazul în care instanta constata ca plângerea este intemeiata, dispune, dupã caz, schimbarea activitãţii sau a mãsurilor de supraveghere.
(3) Hotãrârea instanţei de judecata este irevocabilã şi se comunica primarului sau unitãţii de poliţie la care contravenientul a depus plângerea, precum şi contravenientului.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 25
Cauzele aflate în curs de judecata, în care agentul constatator a solicitat instanţei aplicarea sancţiunii închisorii contravenţionale, sunt soluţionate potrivit prezentei ordonanţe.
ART. 26
(1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe se completeazã cu prevederile Codului de procedura civilã.
(2) Dispoziţiile legale privind drepturile persoanelor care executa o pedeapsa cu privare de libertate se aplica în mod corespunzãtor şi contravenientilor, pe durata executãrii închisorii contravenţionale.
ART. 27
Prezenta ordonanta intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 28
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga <>Legea nr. 82/1999 privind înlocuirea închisorii contravenţionale cu sancţiunea obligãrii contravenientului la prestarea unei activitãţi în folosul comunitãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 228 din 21 mai 1999, alin. 3 şi 4 ale art. 10 şi <>art. 11-16 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încãlcare a unor norme de convieţuire socialã, a ordinii şi liniştii publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 387 din 18 august 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul justiţiei,
Rodica Mihaela Stanoiu

Ministru de interne,
Ioan Rus

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 16 august 2002.
Nr. 55.
────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016