Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 53 din 25 august 2005  privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar si al contabilitatii publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 53 din 25 august 2005 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar si al contabilitatii publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 796 din 1 septembrie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. II.3 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

CAP. I
Reglementãri ale unor operaţiuni bugetare şi contabile

SECŢIUNEA 1
Reglementãri cu privire la utilizarea unor fonduri publice

ART. 1
Sumele necesare continuãrii finanţãrii mãsurilor din cadrul programului ISPA, în cazul indisponibilitãţii temporare a sumelor de cofinanţare asigurate prin tragerile din împrumuturile contractate de Ministerul Finanţelor Publice cu Banca Europeanã de Investiţii, se prevãd în bugetul de stat la poziţia "Transferuri aferente Fondului naţional de preaderare", în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - "Acţiuni generale".
ART. 2
Dobânda acumulatã la disponibilitãţile din contribuţia financiarã nerambursabilã a Comunitãţii Europene, aflate în conturile Fondului naţional şi ale agenţiilor de implementare în cadrul programului PHARE, se utilizeazã începând cu memorandumurile de finanţare PHARE 2003 pentru finanţarea costurilor bancare ale transferurilor de fonduri de la agenţiile de implementare cãtre contractori/ beneficiari, urmând ca dobânda netã rãmasã la finalizarea memorandumului de finanţare sã se constituie venit al bugetului de stat şi care va fi utilizat de cãtre Fondul naţional pentru finanţarea cheltuielilor prevãzute în bugetul Ministerului Finanţelor Publice la poziţia "Transferuri aferente Fondului naţional de preaderare" - "Acţiuni generale".
ART. 3
Dobânda acumulatã la disponibilitãţile din contribuţia financiarã nerambursabilã a Comunitãţii Europene, aflate în conturile Fondului naţional şi ale agenţiilor de implementare în cadrul programului ISPA, poate fi folositã pentru asigurarea cofinanţãrii naţionale sau pentru finanţarea unor componente suplimentare ale mãsurilor ISPA la finalizarea programului, cu acordul Comisiei Europene.
ART. 4
În vederea aplicãrii prevederilor <>Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spãlãrii banilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi pentru instituirea unor mãsuri de prevenire şi combatere a finanţãrii actelor de terorism, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se autorizeazã Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spãlãrii Banilor sã introducã modificãrile corespunzãtoare în anexele la bugetul aprobat acestuia, privind cheltuielile cu salariile, numãrul de posturi şi fondul aferent salariilor de bazã, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice şi cu încadrarea în cheltuielile cu salariile şi numãrul maxim de posturi aprobate pe anul 2005.

SECŢIUNEA a 2-a
Reglementãri privind preluarea în evidenţele contabile ale Ministerului Finanţelor Publice a participaţiilor statului la unele instituţii financiare internaţionale

ART. 5
Se aprobã preluarea în evidenţele contabile ale Ministerului Finanţelor Publice din evidenţele contabile ale Bãncii Naţionale a României, începând cu trimestrul III al anului 2005, a participaţiilor statului la instituţii financiare internaţionale, dupã cum urmeazã:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Nr. de Valuta Suma în valutã Echivalent RON
crt. instituţiilor acţiuni confirmatã de (curs B.N.R.
financiare organismele valabil
internaţionale internaţionale la data de
1 iulie 2005)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Banca Europeanã 9.600 USD 16.804.955,20
pentru Reconstrucţie EUR 10.800.000,00 89.165.691,59
şi Dezvoltare (BERD)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Banca Internaţionalã 4.011 USD 30.508.591,50 97.944.688,14
pentru Reconstrucţie
şi Dezvoltare (BIRD)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Corporaţia Financiarã 2.661 USD 2.661.000,00 7.953.995,10
Internaţionalã (CFI)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Agenţia Multilateralã 978 USD 2.008.836,00 6.004.611,69
pentru Garantarea
Investiţiilor (MIGA)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
USD 51.983.382,70
TOTAL: EUR 10.800.000,00
201.068.986,52
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 6
Din suma de 30.508.591,50 USD, reprezentând participaţia statului la BIRD, 27.457.732,35 USD reprezintã participaţia României în monedã naţionalã. Menţinerea valorii cotei de participare la capitalul BIRD în monedã naţionalã se face prin procedura stabilitã de instituţiile financiare internaţionale.
ART. 7
Operaţiunile prevãzute la art. 5 se evidenţiazã în situaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor Publice şi Bãncii Naţionale a României, corespunzãtoare lunii iulie 2005.

SECŢIUNEA a 3-a
Scutiri de la plata taxelor, tarifelor şi comisioanelor

ART. 8
Transferul acţiunilor deţinute de stat cãtre Fondul Proprietatea constituit potrivit prevederilor titlului VII din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente şi transferul acţiunilor de la Fondul Proprietatea cãtre titularii titlurilor de despãgubire sau dobânditorii acestora, atât în registrul comerţului, cât şi în registrul de evidenţiere a acţionarilor sunt scutite de la plata oricãror taxe, tarife ori comisioane.

SECŢIUNEA a 4-a
Mãsuri pentru finanţarea reconstruirii/reparãrii unor case de locuit din zonele în care s-au produs calamitãţi

ART. 9
(1) Din fondul constituit în conformitate cu prevederile <>art. 40 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, se poate asigura participarea, în mod excepţional, la reconstruirea/repararea unor case de locuit din zonele în care s-au produs calamitãţi naturale în anul 2005 - inundaţii şi/sau alunecãri de teren, prin cofinanţarea unor acţiuni ale autoritãţilor administraţiei publice locale.
(2) Localitãţile, acţiunile şi sumele ce se acordã potrivit prevederilor alin. (1) se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului este autorizat sã opereze modificãrile corespunzãtoare în bugetul activitãţilor finanţate integral din venituri proprii, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.

SECŢIUNEA a 5-a
Interpretarea unor dispoziţii legale

ART. 10
În cadrul <>art. 1 şi 5 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 249/2000 privind constituirea şi utilizarea Fondului special pentru produse petroliere, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 647 din 12 decembrie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 382/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, termenii şi expresiile urmãtoare se interpreteazã dupã cum urmeazã:
a) în sensul <>art. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 249/2000 , expresia produse petroliere livrate se referã la produse livrate pe piaţa internã;
b) în sensul <>art. 5 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 249/2000 , expresia destinaţia produsului se referã la categoria de folosinţã şi tipurile de utilizatori ai produsului în cauzã, iar nu la localizarea utilizatorilor.

CAP. II
Modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzãtor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 622 din 30 august 2003, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 529/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) agenţia de implementare este persoana juridicã sau instituţia publicã responsabilã cu implementarea proiectului, desemnatã în cadrul memorandumului de finanţare încheiat între Guvernul României şi Comisia Europeanã, care va întocmi actul de control cu valoare de titlu de creanţã."
2. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Titlul de creanţã este actul/documentul prin care se stabileşte şi se individualizeazã obligaţia de platã privind creanţele bugetare rezultate din nereguli şi/sau fraudã, întocmit de agenţiile de implementare în cadrul programelor PHARE şi ISPA, precum şi de Agenţia SAPARD în cadrul programului SAPARD, dupã cum urmeazã:
a) actul/documentul de constatare şi stabilire a obligaţiilor de platã privind creanţele bugetare provenite din sumele plãtite necuvenit din fonduri comunitare şi/sau din sume de cofinanţare aferente, ca urmare a neregulilor şi/sau fraudei, precum şi a accesoriilor acestora şi a costurilor bancare, care se emite de cãtre agenţiile de implementare în cadrul programelor PHARE şi ISPA, precum şi de Agenţia SAPARD în cadrul programului SAPARD;
b) hotãrârea judecãtoreascã executorie, prin care se stabileşte obligaţia de platã privind creanţele bugetare rezultate din nereguli şi/sau fraudã;
c) alte documente emise de organele competente, prin care, potrivit legii, se constatã şi se individualizeazã creanţele bugetare rezultate din nereguli şi/sau fraudã.
(4) Titlul de creanţã constituie înştiinţare de platã şi va cuprinde elementele actului administrativ fiscal prevãzute de Codul de procedurã fiscalã, precum şi elemente specifice, acolo unde este necesar."
3. Dupã alineatul (4) al articolului 3 se introduce un alineat nou, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Titlul de creanţã se aduce la cunoştinţã debitorului în conformitate cu prevederile Codului de procedurã fiscalã, care reglementeazã comunicarea actului administrativ fiscal."
4. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Pentru recuperarea creanţelor bugetare rezultate din nereguli şi/sau fraudã Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi ceilalţi creditori bugetari care administreazã, potrivit legii, creanţele bugetului Comunitãţii Europene şi ale bugetelor prevãzute la <>art. 1 alin. (2) lit. a)-f) şi i) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile ulterioare, şi la <>art. 1 alin. (2) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 45/2003 privind finanţele publice locale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 108/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv, dupã caz, compartimentele de specialitate din cadrul organelor teritoriale subordonate, sunt abilitaţi sã ducã la îndeplinire mãsurile asigurãtorii şi sã efectueze procedura de executare silitã, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. II
La articolul 2 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"g) activitãţile de asigurãri şi ale caselor de pensii, precum şi activitãţile de intermedieri financiare, inclusiv activitãţile auxiliare acestora, cu excepţia activitãţilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decât operaţiunile efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar;".
ART. III
La articolul 29 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 66/2005 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 5 iulie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã alineatul (3) se introduce un alineat nou, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În cazuri temeinic justificate, altele decât cele prevãzute la alin. (2), la solicitarea ministrului educaţiei şi cercetãrii, ministrului sãnãtãţii, respectiv a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, ministrul finanţelor publice poate aproba achiziţii de mobilier necesar desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţii instituţiilor publice din domeniul învãţãmântului şi sãnãtãţii, cu încadrare în bugetul aprobat pe anul 2005."
ART. IV
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 25 august 2005.
Nr. 53.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016