Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 53 din 19 august 1999  privind aderarea la unele protocoale si acceptarea unor amendamente la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, incheiata la Londra la 1 noiembrie 1974, la Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, incheiata la Londra la 5 aprilie 1966, si la Conventia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave, modificata prin Protocolul incheiat la Londra la 17 februarie 1978    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 53 din 19 august 1999 privind aderarea la unele protocoale si acceptarea unor amendamente la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, incheiata la Londra la 1 noiembrie 1974, la Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, incheiata la Londra la 5 aprilie 1966, si la Conventia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave, modificata prin Protocolul incheiat la Londra la 17 februarie 1978

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 412 din 27 august 1999
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. H pct. 10 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
Se adera la Protocolul din 1988 privind Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, adoptat de Conferinţa internationala privind sistemul armonizat de inspectare şi certificare, la Londra la 11 noiembrie 1988, prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 2
Se accepta Amendamentele la anexa la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, adoptate prin Rezoluţia nr. 1 a Conferintei guvernelor contractante la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, la Londra la 24 mai 1994, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 3
Se accepta Amendamentele la anexa la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, adoptate prin Rezoluţia nr. 1 a Conferintei guvernelor contractante la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, la Londra la 27 noiembrie 1997, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 4
Se adera la Protocolul din 1988 privind Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare, adoptat de Conferinţa internationala privind sistemul armonizat de inspectare şi certificare, la Londra la 11 noiembrie 1988, prevãzut în anexa nr. 4.
ART. 5
Se accepta Amendamentele la anexa la Protocolul din 1978 referitor la Convenţia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de cãtre nave (MARPOL 73/78), adoptate de Organizaţia Maritima Internationala prin Rezoluţia Comitetului pentru Protecţia Mediului Marin - MEPC, 39(29), la Londra la 16 martie 1990, prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 6
Proprietarii şi operatorii navelor maritime sub pavilion roman sunt obligaţi sa respecte standardele internaţionale de siguranta, de prevenire a poluarii şi condiţiile de munca şi viata la bord, cuprinse în protocoalele şi amendamentele la actele internaţionale prevãzute la art. 1-5.
ART. 7
Ministerul Transporturilor va lua mãsurile necesare în vederea punerii în aplicare a prevederilor protocoalelor şi amendamentelor prevãzute la art. 1-5.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

p. Ministrul afacerilor externe,
Mihai Rasvan Ungureanu,
secretar de stat


ANEXA 1
-------
la ordonanta
------------

PROTOCOLUL DIN 1988*)
privind Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare

Pãrţile la prezentul protocol,
fiind pãrţi la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, încheiatã la Londra la 1 noiembrie 1974,
recunoscând necesitatea introducerii în convenţia mai sus menţionatã a prevederilor privind inspectarea şi certificarea, armonizate cu prevederile corespunzãtoare din celelalte instrumente internaţionale,
considerând ca aceasta necesitate poate fi cel mai bine satisfacuta prin încheierea unui protocol cu privire la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare,
au cãzut de acord dupã cum urmeazã:

------------
*) Traducere.

ART. 1
Obligaţii generale
1. Pãrţile la prezentul protocol se angajeazã sa aplice prevederile prezentului protocol şi ale anexei sale care face parte integrantã din acesta. Orice referire la prezentul protocol constituie în acelaşi timp şi o referire la anexa la acesta.
2. Între pãrţile la prezentul protocol prevederile Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, asa cum a fost amendata (denumita în cele ce urmeazã convenţie), se vor aplica în conformitate cu modificãrile şi completãrile stabilite în prezentul protocol.
3. Cu privire la navele autorizate sa abordeze pavilionul unui stat care nu este parte la convenţie şi la prezentul protocol, pãrţile la prezentul protocol vor aplica cerinţele convenţiei şi ale prezentului protocol în mãsura în care se asigura ca unor astfel de nave nu li se acorda un tratament mai favorabil.
ART. 2
Tratate anterioare
1. Pãrţile la prezentul protocol au convenit ca prezentul protocol înlocuieşte şi abroga Protocolul din 1978 cu privire la convenţie.
2. În pofida oricãror alte prevederi ale prezentului protocol, orice certificat eliberat în conformitate cu prevederile convenţiei şi orice supliment la un astfel de certificat eliberat în conformitate cu Protocolul din 1978 cu privire la convenţie, care este în vigoare atunci când prezentul protocol intra în vigoare pentru partea care a eliberat certificatul sau suplimentul, va rãmâne valabil pana în momentul în care expira, conform convenţiei sau Protocolului din 1978 cu privire la convenţie, dupã caz.
3. O parte la prezentul protocol nu va elibera certificate în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, astfel cum a fost adoptatã aceasta la 1 noiembrie 1974.
ART. 3
Comunicarea informaţiilor
Pãrţile la prezentul protocol se obliga sa comunice şi sa depunã la secretarul general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (denumita în cele ce urmeazã Organizaţia):
a) textul legilor, decretelor, ordinelor, reglementãrilor şi al altor instrumente ce au fost promulgate cu privire la diferite probleme legate de scopul prezentului Protocol;
b) o lista a inspectorilor numiţi sau a organizaţiilor recunoscute care sunt autorizate sa acţioneze în numele lor în domeniul administrãrii mãsurilor de ocrotire a vieţii omeneşti pe mare, pentru a fi transmisã pãrţilor în vederea informãrii ofiţerilor acestora, precum şi o notificare despre responsabilitãţile şi condiţiile specifice ale împuternicirii acordate acelor inspectori numiţi sau organizaţii recunoscute; şi
c) un numãr suficient de specimene ale certificatelor lor eliberate în conformitate cu prezentul protocol.
ART. 4
Semnarea, ratificarea, acceptarea, aprobarea şi aderarea
1. Prezentul protocol va rãmâne deschis pentru semnare la sediul Organizaţiei de la 1 martie 1989 pana la 28 februarie 1990, iar apoi va rãmâne deschis pentru aderare. Conform prevederilor paragrafului 3, statele îşi pot exprima consimţãmântul lor prin care se obliga sa respecte prezentul protocol, prin:
a) semnare fãrã rezerve cu privire la ratificare, acceptare sau aprobare; sau
b) semnare sub rezerva ratificãrii, acceptãrii sau aprobãrii, urmatã de ratificare, acceptare sau aprobare; sau
c) aderare.
2. Ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va fi efectuatã prin depunerea unui instrument în acest sens la secretarul general al Organizaţiei.
3. Prezentul protocol poate fi semnat fãrã rezerve, poate fi ratificat, acceptat, aprobat sau se poate adera la acesta numai de state care au semnat fãrã rezerve, au ratificat, au acceptat, au aprobat sau au aderat la convenţie.
ART. 5
Intrarea în vigoare
1. Prezentul protocol va intra în vigoare la 12 luni dupã data la care au fost întrunite urmãtoarele doua condiţii:
a) cel puţin 15 state ale cãror flote comerciale constituie în total cel puţin 50% din tonajul brut al flotei comerciale mondiale şi-au exprimat consimţãmântul sa îl respecte în conformitate cu prevederile art. IV; şi
b) condiţiile pentru intrarea în vigoare a Protocolului din 1988 privind Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare au fost întrunite, cu condiţia ca prezentul protocol sa nu între în vigoare înainte de 1 februarie 1992.
2. Pentru statele care au depus un instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare la prezentul protocol, dupã ce au fost întrunite condiţiile de intrare în vigoare a acestuia, dar înainte de data intrãrii sale în vigoare, ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va avea efect de la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol sau la 3 luni dupã data depunerii instrumentului, dacã aceasta data este ulterioara.
3. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, depus dupã data la care intra în vigoare prezentul protocol, intra în vigoare la 3 luni dupã data depunerii.
4. Dupã data la care un amendament la prezentul protocol este considerat a fi fost acceptat conform prevederilor art. VI, orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare depus se va aplica prezentului protocol astfel cum a fost amendat.
ART. 6
Amendamente
Procedura stabilitã la art. VIII din convenţie se va aplica amendamentelor la prezentul protocol, cu condiţia ca:
a) referirile din acel articol la convenţie şi la guvernele contractante sa fie considerate referiri la prezentul protocol şi, respectiv, la pãrţile la prezentul protocol;
b) amendamentele la articolele prezentului protocol şi la anexa la acesta sa fie adoptate şi puse în vigoare în conformitate cu procedura aplicabilã amendamentelor la articolele convenţiei sau la cap. I din anexa la aceasta; şi
c) amendamentele la apendicele la anexa la prezentul protocol sa poatã fi adoptate şi puse în vigoare în conformitate cu procedura aplicabilã amendamentelor la anexa la convenţie, exclusiv cap. I.
ART. 7
Denunţarea
1. Prezentul protocol poate fi denunţat de orice parte în orice moment dupã expirarea a 5 ani de la data la care prezentul protocol intra în vigoare pentru acea parte.
2. Denunţarea se efectueazã prin depunerea unui instrument de denunţare la secretarul general al Organizaţiei.
3. O denunţare va avea efect dupã un an sau dupã o perioada mai lungã, specificatã în instrumentul de denunţare, de la data la care secretarul general al Organizaţiei a primit acest instrument.
4. O denunţare a convenţiei de cãtre o parte va fi consideratã ca o denunţare a prezentului protocol de cãtre acea parte. O astfel de denunţare va avea efect la aceeaşi data la care are efect denunţarea convenţiei conform paragrafului c) al art. XI din convenţie.
ART. 7
Depozitarul
1. Prezentul protocol va fi depus la secretarul general al Organizaţiei (numit în cele ce urmeazã depozitar).
2. Depozitarul:
a) va informa guvernele tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta despre:
(i) fiecare noua semnare sau depunere a unui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, precum şi data acestuia;
(ii) data intrãrii în vigoare a prezentului protocol;
(iii) depunerea oricãrui instrument de denunţare a prezentului protocol, împreunã cu data la care s-a primit acesta şi data de la care are efect denunţarea;
b) va transmite copii certificate conforme de pe prezentul protocol guvernelor tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta.
3. De îndatã ce prezentul protocol intra în vigoare, o copie certificatã conformã va fi transmisã de depozitar la Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru înregistrare şi publicare în conformitate cu art. 102 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ART. 9
Limbi
Prezentul protocol este elaborat într-un singur exemplar original în limbile arabã, chineza, engleza, franceza, rusa şi spaniola, fiecare text având o autenticitate egala. Se va pregati şi depune o traducere oficialã în limba italiana cu exemplarul original semnat.
Încheiat la Londra la 11 noiembrie 1988.
Drept care, subsemnaţii*), împuterniciţi legal de respectivele lor guverne în acest scop, au semnat prezentul protocol.

-------------
*) Sunt omise semnãturile.

ANEXA 1
-------
la protocol
-----------

MODIFICĂRI ŞI COMPLETĂRI
la anexa la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare

CAP. 1
Dispoziţii generale

PARTEA A
Aplicare, definiţii etc.

REGULA 2
Definiţii

Textul existent al paragrafului k) este înlocuit cu urmãtorul text:
"k) nava noua înseamnã o nava a carei chila a fost pusã sau se afla într-un stadiu de construcţie echivalent la sau dupã 25 mai 1980;"
Urmãtorul paragraf este adãugat la textul existent:
"n) data de aniversare înseamnã ziua şi luna fiecãrui an care vor corespunde datei de expirare a certificatului respectiv."

PARTEA B
Inspecţii şi certificate

REGULA 6
Inspecţia şi supravegherea

Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) Inspecţia şi supravegherea navelor, în ceea ce priveşte aplicarea prescripţiilor prezentelor reguli şi acordarea de scutiri de la acestea, trebuie efectuate de inspectori ai Administraţiei. Administraţia poate totuşi incredinta inspectiile şi supravegherile fie inspectorilor numiţi în acest scop, fie organizaţiilor recunoscute de ea.
b) O Administraţie care numeşte inspectori sau care recunoaşte organizaţii pentru a conduce inspectiile şi supravegherile menţionate în paragraful a) trebuie sa imputerniceasca orice inspector numit sau organizaţie recunoscuta pentru ca cel puţin:
(i) sa solicite reparaţii la nava;
(ii) sa efectueze inspecţii şi supravegheri, dacã sunt cerute de autoritãţile corespunzãtoare ale statului portuar.
Administraţia va notifica Organizaţiei responsabilitãţile specifice şi condiţiile autoritãţii acordate inspectorilor numiţi sau organizaţiilor recunoscute.
c) Dacã un inspector numit sau o organizaţie recunoscuta stabileşte ca starea navei şi a echipamentului sau nu corespunde de fapt cu caracteristicile din certificat sau se prezintã astfel încât nava nu este apta sa iasa în mare fãrã pericol pentru nava sau persoanele de la bord, inspectorul sau organizaţia respectiva trebuie sa se asigure imediat ca se iau mãsuri de remediere şi trebuie sa informeze Administraţia la timpul cuvenit. Dacã nu se iau mãsuri de remediere, certificatul respectiv trebuie sa fie retras şi Administraţia trebuie sa fie informatã imediat; dacã nava se afla în portul unei alte pãrţi, autoritãţile corespunzãtoare ale statului portului trebuie, de asemenea, informate imediat. Dacã un inspector al Administraţiei, un inspector numit sau o organizaţie recunoscuta a informat autoritãţile respective ale statului portului, guvernul statului portului interesat trebuie sa acorde orice sprijin necesar acelui inspector sau acelei organizaţii pentru a-şi îndeplini obligaţiile prevãzute de aceasta regula. Dacã este cazul, guvernul statului portului interesat trebuie sa se asigure ca nava nu va ieşi în mare sau nu va pãrãsi portul în scopul îndreptãrii cãtre un şantier de reparaţii decât în cazul în care nu exista pericol pentru nava sau persoanele de la bord.
d) În fiecare caz Administraţia trebuie sa garanteze efectuarea şi eficienta inspecţiei şi supravegherii şi trebuie sa se angajeze sa asigure mãsurile necesare pentru a satisface aceasta obligaţie."

REGULA 7
Inspectiile navelor de pasageri

Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) O nava de pasageri va fi supusã inspectiilor specificate mai jos:
(i) o inspecţie iniţialã înainte de punerea în serviciu a navei;
(ii) o inspecţie de reinnoire o data la 12 luni, exceptând cazul în care se aplica regula 14 paragrafele b), e), f) şi g);
(iii) inspecţii suplimentare, dupã caz.
b) Inspectiile menţionate mai sus se vor efectua dupã cum urmeazã:
(i) inspecţia iniţialã va include o inspecţie completa a structurii navei, a maşinilor şi echipamentului, inclusiv a exteriorului fundului navei şi a interiorului şi exteriorului caldarilor. Aceasta inspecţie trebuie sa confere siguranta ca dispunerea generalã, materialele şi esantionajul structurilor, caldarile, celelalte recipiente sub presiune şi accesoriile lor, maşinile principale şi auxiliare, instalaţiile electrice, instalaţiile radio, inclusiv cele folosite pe mijloacele de salvare, instalaţiile şi sistemele de protecţie contra incendiilor şi de siguranta în caz de incendiu, instalaţiile şi mijloacele de salvare, echipamentul de navigaţie de la bordul navelor, publicaţiile nautice, mijloacele de imbarcare pentru piloti şi alte echipamente sunt în deplina conformitate cu cerinţele prezentelor reguli şi ale legilor, decretelor, ordinelor şi reglementãrilor promulgate ca rezultat al acestora de cãtre Administraţie pentru navele al cãror serviciu este avut în vedere. Inspecţia trebuie, de asemenea, sa dea asigurarea ca execuţia tuturor pãrţilor navei şi echipamentelor sale este satisfãcãtoare din toate punctele de vedere şi ca nava este dotatã cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de semnalizare sonora şi semnale de pericol, astfel cum sunt prescrise de prevederile prezentei reglementãri şi de Regulamentul internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare;
(ii) inspecţia de reinnoire trebuie sa cuprindã o inspecţie a structurii, a caldarilor şi altor recipiente sub presiune, a maşinilor şi echipamentului, inclusiv a exteriorului fundului navei. Aceasta inspecţie trebuie sa confere siguranta ca structura, caldarile şi alte recipiente sub presiune cu accesoriile lor, maşinile principale şi auxiliare, instalaţiile electrice, instalaţiile radio, inclusiv cele folosite pe mijloacele de salvare, instalaţiile şi sistemele de protecţie contra incendiilor şi de siguranta în caz de incendiu, instalaţiile şi mijloacele de salvare, echipamentul de navigaţie de la bordul navelor, publicaţiile nautice, mijloacele de imbarcare pentru piloti şi alte echipamente sunt în stare satisfãcãtoare şi sunt apte pentru serviciul respectiv şi ca sunt în conformitate cu cerinţele prezentelor reguli şi ale legilor, decretelor, ordinelor şi reglementãrilor promulgate ca rezultat al acestora de cãtre Administraţie. Luminile, figurile de semnalizare, mijloacele de semnalizare sonora şi semnalele de pericol de la bordul navelor se vor supune, de asemenea, inspecţiei mai sus menţionate, în scopul constatãrii dacã sunt în conformitate cu cerinţele prezentelor reguli şi ale Regulamentului internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare;
(iii) inspecţia suplimentarã, generalã sau parţialã, dupã caz, se va efectua dupã o reparatie ce rezulta în urma investigatiilor prescrise de regula 11 sau ori de câte ori sunt executate reparaţii sau reinnoiri importante. Inspecţia va trebui sa confere siguranta ca reparaţiile sau reinnoirile necesare au fost efectiv executate, ca materialul şi modul de execuţie a acestor reparaţii sau reinnoiri sunt din toate punctele de vedere satisfãcãtoare şi ca nava este în conformitate din toate punctele de vedere cu prevederile prezentelor reguli şi ale Regulamentului internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare, şi ale legilor, decretelor, ordinelor şi reglementãrilor promulgate ca rezultat al acestora de cãtre Administraţie.
c) (i) Legile, decretele, ordinele şi reglementãrile menţionate în paragraful b) al acestei reguli vor garanta în totalitate ca, din punctul de vedere al siguranţei vieţii, nava este apta pentru serviciul pentru care a fost construitã.
(ii) Printre altele, ele vor prescrie cerinţele ce vor trebui respectate la incercarile hidraulice iniţiale şi ulterioare sau la alte încercãri alternative acceptabile, la care vor fi supuse caldarile principale şi auxiliare, conexiunile, tubulaturile de abur, recipientele de inalta presiune şi rezervoarele de combustibil pentru motoarele cu ardere interna, inclusiv procedurile de încercãri ce se vor respecta şi intervalele dintre doua încercãri consecutive."

REGULA 8
Inspectiile mijloacelor de salvare şi ale altor echipamente la navele de marfa

Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) Mijloacele de salvare şi alte echipamente ale navelor de marfa cu un tonaj brut de 500 tone şi mai mult, astfel cum sunt menţionate în paragraful b) (i), vor fi supuse inspectiilor indicate în cele ce urmeazã:
(i) o inspecţie iniţialã înainte de punerea în serviciu a navei;
(ii) o inspecţie de reinnoire la intervale specificate de Administraţie, dar nedepasind 5 ani, exceptând cazurile când se aplica regula 14 paragrafele b), e), f) şi g);
(iii) o inspecţie periodicã în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a doua data de aniversare sau în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a treia data de aniversare din Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, care va tine locul uneia din inspectiile anuale specificate în paragraful a) subparagraful (iv);
(iv) o inspecţie anuala în decurs de 3 luni înainte sau dupã fiecare data de aniversare din Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa;
(v) o inspecţie suplimentarã conform cerinţelor pentru navele de pasageri, cuprinse în regula 7 paragraful b) subparagraful (iii).
b) Inspectiile menţionate în paragraful a) se vor efectua dupã cum urmeazã:
(i) inspecţia iniţialã va include o inspecţie completa a instalaţiilor şi sistemelor de siguranta în caz de incendiu, a instalaţiilor şi dispozitivelor mijloacelor de salvare, exceptând instalaţiile radio, a echipamentului de navigaţie de la bordul navelor, mijloacelor de imbarcare pentru piloti şi a altor echipamente la care se aplica prevederile cap. II-1, II-2, III şi V pentru a se asigura ca sunt în conformitate cu cerinţele prezentelor reguli, ca sunt în stare satisfãcãtoare şi corespund serviciului pentru care nava este destinatã. Planurile de combatere a incendiului, publicaţiile nautice, luminile, figurile de semnalizare, mijloacele de producere a semnalelor sonore şi a semnalelor de pericol vor fi, de asemenea, supuse inspecţiei mai sus menţionate în scopul asigurãrii ca sunt în conformitate cu cerinţele prezentelor reguli şi, când este cazul, cu Regulamentul internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare;
(ii) inspectiile de reinnoire şi cele periodice vor include o inspecţie a echipamentului menţionat în paragraful b) subparagraful (i) pentru a se asigura ca acesta este în conformitate cu cerinţele aferente prezentelor reguli şi ale Regulamentului internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare, ca este în stare satisfãcãtoare şi corespunde serviciului pentru care nava este destinatã;
(iii) inspecţia anuala va include o inspecţie generalã a echipamentului menţionat în paragraful b) subparagraful (i) pentru a se asigura ca a fost întreţinut în conformitate cu prevederile regulii 11 paragraful a) şi ca este în continuare satisfãcãtor serviciului pentru care nava este destinatã.
c) Inspectiile periodice şi anuale menţionate în paragrafele a) subparagraful (iii) şi a) subparagraful (iv) vor fi trecute în Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa."

REGULA 9
Inspectiile instalaţiilor radio şi radar ale navelor de marfa

Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Inspectiile instalaţiilor radio ale navelor de marfa"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) Instalaţiile radio, inclusiv cele folosite pe mijloacele de salvare ale navelor de marfa, la care se aplica prevederile cap. III şi IV, vor fi supuse inspectiilor specificate mai jos:
(i) o inspecţie iniţialã înainte de punerea în serviciu a navei;
(ii) o inspecţie de reinnoire la intervale specificate de Administraţie, care nu vor depãşi 5 ani, exceptând cazurile în care se aplica regula 14 paragrafele b), e), f) şi g);
(iii) o inspecţie periodicã în decurs de 3 luni înainte sau dupã fiecare data de aniversare din Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa;
(iv) o inspecţie suplimentarã, conform prescripţiilor pentru navele de pasageri, cuprinse în regula 7 paragraful b) subparagraful (iii).
b) Inspectiile menţionate în paragraful a) se vor efectua dupã cum urmeazã:
(i) inspecţia iniţialã va include o inspecţie completa a instalaţiilor radio ale navelor de marfa, inclusiv a celor folosite pe mijloacele de salvare, pentru a se asigura ca sunt în conformitate cu cerinţele prezentelor reguli;
(ii) inspectiile de reinnoire şi periodice vor include o inspecţie a instalaţiilor radio ale navelor de marfa, inclusiv a celor folosite pe mijloacele de salvare, pentru a se asigura ca sunt în conformitate cu cerinţele prezentelor reguli.
c) Inspectiile periodice menţionate în paragraful a) subparagraful (iii) vor fi trecute în Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa."

REGULA 10
Inspectiile corpului, maşinilor şi echipamentului navelor de marfa

Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Inspectiile structurii, maşinilor şi echipamentului navelor de marfa"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) Structura, maşinile şi echipamentul (altele decât cele pentru care s-a eliberat un Certificat de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa şi un Certificat de siguranta radio pentru nava de marfa) unei nave de marfa menţionate în paragraful b) subparagraful (i) se vor supune inspectiilor menţionate mai jos:
(i) o inspecţie iniţialã ce va include o inspecţie a exteriorului fundului navei înainte de punerea în serviciu a navei;
(ii) o inspecţie de reinnoire la intervale specificate de Administraţie, dar nedepasind 5 ani, cu excepţia cazurilor în care este aplicabilã regula 14 paragrafele b), e), f) şi g);
(iii) o inspecţie intermediara în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a doua data de aniversare sau în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a treia data de aniversare din Certificatul de siguranta a construcţiei pentru nava de marfa, care va tine locul uneia din inspectiile anuale specificate în paragraful a) subparagraful (iv);
(iv) o inspecţie anuala în decurs de 3 luni înainte sau dupã fiecare data de aniversare din Certificatul de siguranta a construcţiei pentru nava de marfa;
(v) minimum doua inspecţii ale exteriorului fundului navei în timpul fiecãrei perioade de 5 ani, exceptând cazurile când este aplicabilã regula 14 paragraful e) sau f). Când este aplicabilã regula 14 paragraful e) sau f), aceasta perioada de 5 ani poate fi extinsã pentru a coincide cu perioada de extindere a valabilitãţii certificatului. În toate cazurile, intervalul dintre oricare astfel de doua inspecţii nu va depãşi 36 de luni;
(vi) o inspecţie suplimentarã, conform cerintei pentru navele de pasageri, cuprinsã în regula 7 paragraful b) subparagraful (iii).
b) Inspectiile menţionate în paragraful a) se vor efectua dupã cum urmeazã:
(i) inspecţia iniţialã va include o inspecţie completa a structurii, maşinilor şi echipamentului. Aceasta inspecţie va trebui sa dea asigurarea ca dispunerea generalã, materialele, esantionajul şi modul de execuţie a structurii, caldarile şi alte recipiente sub presiune, accesoriile lor, maşinile principale şi auxiliare, inclusiv instalatia de guvernare şi sistemele de comanda asociate, instalatia electrica şi alte echipamente întrunesc cerinţele prezentelor reguli, sunt în stare satisfãcãtoare şi corespund serviciului pentru care nava este destinatã şi ca s-au furnizat informaţiile necesare cu privire la stabilitate. În cazul navelor-cisterna o asemenea inspecţie va mai include o inspecţie a compartimentului pompe, a instalaţiilor cu tubulaturi de marfa, de combustibil şi de aerisire şi a dispozitivelor aferente de siguranta;
(ii) inspecţia de reinnoire va include o inspecţie a structurii, maşinilor şi echipamentului, menţionate în subparagraful (i), pentru a se asigura ca sunt în conformitate cu cerinţele prezentelor reguli, ca sunt în stare satisfãcãtoare şi corespund serviciului pentru care nava este destinatã;
(iii) inspecţia intermediara va include o inspecţie a structurii, a caldarilor şi a altor recipiente sub presiune, a maşinilor şi echipamentului, a instalaţiilor de guvernare şi sistemelor de comanda aferente şi a instalaţiilor electrice, pentru a se asigura ca sunt încã satisfãcãtoare pentru scopul pentru care s-a construit nava. În cazul navelor-cisterna, inspecţia va mai include o inspecţie a compartimentului pompelor, a instalaţiilor cu tubulaturi de marfa, de combustibil şi de aerisire şi a dispozitivelor de siguranta aferente, precum şi a incercarii rezistentei de izolatie a instalaţiilor electrice în zonele periculoase;
(iv) inspecţia anuala va include o inspecţie generalã a structurii, a maşinilor şi echipamentului, menţionate în subparagraful (i), pentru a se asigura ca acestea au fost întreţinute în conformitate cu prevederile regulii 11 paragraful a) şi ca sunt încã satisfãcãtoare pentru scopul pentru care s-a construit nava;
(v) inspecţia exteriorului fundului navei şi inspecţia reperelor aferente, inspectate în acelaşi timp, vor trebui sa asigure ca sunt încã în stare satisfãcãtoare pentru scopul pentru care s-a construit nava.
c) Inspectiile intermediare şi anuale şi inspectiile exteriorului fundului navei, menţionate în paragraful a) subparagrafele (iii), (iv) şi (v), vor fi trecute în Certificatul de siguranta a construcţiei pentru nava de marfa."

REGULA 11
Menţinerea condiţiilor dupã inspecţie

Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) Starea navei şi a echipamentului ei trebuie menţinutã pentru a corespunde prevederilor prezentelor reguli ca sa se asigure ca nava va fi în siguranta, în toate privintele, pentru a ieşi în mare fãrã pericol pentru aceasta sau persoanele de la bord.
b) Dupã efectuarea oricãrei inspecţii a navei în virtutea regulilor 7, 8, 9 sau 10, nu trebuie facuta nici o modificare la structura, maşinile, echipamentul şi la alte elemente ce au fãcut obiectul inspecţiei, fãrã autorizaţia Administraţiei.
c) Ori de câte ori nava suferã un accident sau este descoperitã o defectiune care afecteazã siguranta acesteia sau eficienta ori caracterul complet al mijloacelor sale de salvare sau al unui alt echipament, comandantul sau armatorul navei trebuie sa informeze, cu prima ocazie, Administraţia, inspectorul numit sau organizaţia recunoscuta rãspunzãtoare pentru eliberarea certificatului respectiv, care trebuie sa initieze cercetãri pentru a stabili dacã este necesarã o inspecţie conform prevederilor regulilor 7, 8, 9 sau 10. Dacã nava se afla în portul unui alt guvern contractant, comandantul sau armatorul trebuie sa informeze imediat autoritãţile corespunzãtoare ale statului portului, iar inspectorul numit sau organizaţia recunoscuta trebuie sa confirme ca s-a fãcut o astfel de informare."

REGULA 12
Eliberarea certificatelor

Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Eliberarea sau vizarea certificatelor"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) (i) Un certificat, denumit Certificat de siguranta pentru nava de pasageri, se va elibera, dupã o inspecţie iniţialã sau de reinnoire, unei nave de pasageri care satisface cerinţele pertinente cuprinse în cap. II-1, II-2, III, IV şi V, precum şi celelalte cerinţe pertinente ale prezentelor reguli;
(ii) un certificat, denumit Certificat de siguranta a construcţiei pentru nava de marfa, se va elibera, dupã o inspecţie iniţialã sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface cerinţele pertinente cuprinse în cap. II-1 şi II-2 (cu excepţia celor privind sistemele şi instalaţiile de siguranta în caz de incendiu şi planurile de combatere a incendiilor), precum şi celelalte cerinţe pertinente ale prezentelor reguli;
(iii) un certificat, denumit Certificat de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, se va elibera, dupã o inspecţie iniţialã sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface cerinţele pentinente cuprinse în cap. II-1, II-2, III şi V, precum şi celelalte cerinţe pertinente ale prezentelor reguli;
(iv) un certificat, denumit Certificat de siguranta radio pentru nava de marfa, se va elibera, dupã o inspecţie iniţialã sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface prescripţiile pertinente cuprinse în cap. IV, precum şi celelalte cerinte pertinente ale prezentelor reguli;
(v) (1) ca o alternativa la certificatele menţionate în paragraful a) (ii), (iii) şi (iv) se poate elibera, dupã o inspecţie iniţialã sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface cerinţele pertinente cuprinse în cap. II-1, II-2, III, IV şi V, precum şi celelalte cerinţe pertinente ale prezentelor reguli un certificat, denumit Certificat de siguranta pentru nava de marfa;
(2) ori de câte ori se face referire în acest capitol la un Certificat de siguranta a construcţiei pentru nava de marfa, Certificat de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa sau Certificat de siguranta radio pentru nava de marfa, aceasta referire se va face la un Certificat de siguranta pentru nava de marfa, dacã el se foloseşte ca alternativa la aceste certificate;
(vi) Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri, Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa şi Certificatul de siguranta pentru nava de marfa, menţionate în subparagrafele (i), (iii), (iv) şi (v), vor fi suplimentate cu o lista a echipamentelor;
(vii) când se acorda scutire unei nave în conformitate cu prevederile prezentelor reguli, se va elibera un certificat, denumit Certificat de scutire, în plus fata de certificatele menţionate în acest paragraf;
(viii) certificatele menţionate în aceasta regula se vor elibera sau viza fie de Administraţie, fie de orice alta persoana sau organizaţie autorizata de aceasta. În fiecare caz, acea Administraţie îşi asuma deplina rãspundere pentru certificate.
b) Un guvern contractant nu va elibera certificate în baza şi în conformitate cu prevederile convenţiilor internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare din 1960, din 1948 sau din 1929, dupã data la care prezenta convenţie intra în vigoare în ceea ce îl priveşte."

REGULA 13
Eliberarea unui certificat de cãtre un alt guvern Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Eliberarea sau vizarea certificatelor de cãtre alt guvern"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"Un guvern contractant poate, la cererea Administraţiei, sa dispunã inspectarea unei nave şi, dacã se convinge ca sunt respectate cerinţele prezentelor reguli, va elibera sau autoriza eliberarea certificatelor pentru nava şi, când este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatelor navei în conformitate cu prezentele reguli. Orice certificat astfel eliberat va cuprinde o declaraţie în sensul ca a fost eliberat la cererea guvernului statului al cãrui pavilion nava are dreptul sa-l arboreze şi ca va avea aceeaşi putere şi se va bucura de aceeaşi recunoaştere ca şi un certificat eliberat conform regulii 12."

REGULA 14
Durata de valabilitate a certificatelor
Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Durata şi valabilitatea certificatelor"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri se va elibera pe o perioada ce nu va depãşi 12 luni. Certificatul de siguranta a construcţiei pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa şi Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa se vor elibera pentru o perioada specificatã de Administraţie, care nu va depãşi 5 ani. Un Certificat de scutire nu va fi valabil mai mult decât perioada certificatului la care se referã.
b) (i) În pofida cerinţelor paragrafului a), când inspecţia de reinnoire se efectueazã în decurs de 3 luni înainte de expirarea datei certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire, astfel:
(1) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depãşi 12 luni de la data expirãrii certificatului existent;
(2) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
(ii) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã dupã data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire, astfel:
(1) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depãşi 12 luni de la data expirãrii certificatului existent;
(2) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
(iii) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã cu mai mult de 3 luni înainte de data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire, astfel:
(1) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depãşi 12 luni de la data încheierii inspecţiei de reinnoire;
(2) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii inspecţiei de reinnoire.
c) Dacã un certificat, în afarã de Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri, este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administraţia poate extinde valabilitatea certificatului dupã data expirãrii pana la perioada maxima specificatã în paragraful a), cu condiţia ca inspectiile menţionate în regulile 8, 9 şi 10, aplicabile când este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzãtor.
d) Dacã s-a efectuat o inspecţie de reinnoire şi nu se poate elibera sau pune la dispoziţia bordului navei un nou certificat înainte de data expirãrii certificatului existent, persoana sau organizaţia autorizata de Administraţie poate viza certificatul existent şi un asemenea certificat va fi acceptat ca valabil pentru o perioada suplimentarã ce nu va depãşi 5 luni de la data expirãrii.
e) Dacã la data expirãrii unui certificat nava nu este într-un port în care urmeazã sa fie inspectata, Administraţia poate extinde perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea extindere va fi acordatã numai pentru a-i permite navei sa-şi termine voiajul spre portul în care va fi inspectata şi aceasta numai în cazurile în care aceasta mãsura apare oportuna şi raţionalã. Nici un certificat nu va fi prelungit pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava cãreia i s-a acordat o prelungire nu trebuie, la sosirea sa în portul unde urmeazã sa fie inspectata, sa se creadã indreptatita, în virtutea unei astfel de prelungiri, sa pãrãseascã portul fãrã sa aibã un certificat nou. Când inspecţia de reinnoire este încheiatã, noul certificat va fi valabil, astfel:
(i) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depãşi 12 luni de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii;
(ii) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
f) Un certificat eliberat unei nave angajate într-un voiaj scurt, ce nu a fost prelungit conform prevederilor de mai sus ale acestei reguli, poate fi prelungit de Administraţie pentru o perioada de graţie de maximum o luna de la data expirãrii menţionatã pe acesta. Când este încheiatã inspecţia de reinnoire, noul certificat va fi valabil dupã cum urmeazã:
(i) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depãşi 12 luni de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii;
(ii) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
g) În situaţii speciale, dupã cum hotãrãşte Administraţia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirãrii certificatului existent, astfel cum se cere în paragrafele b) (ii), e) sau f). În aceste situaţii speciale, noul certificat va fi valabil astfel:
(i) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depãşi 12 luni de la data încheierii inspecţiei de reinnoire;
(ii) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii inspecţiei de reinnoire.
h) Dacã înainte de perioada specificatã în regulile pertinente se efectueazã o inspecţie anuala, intermediara sau periodicã, atunci:
(i) data de aniversare indicatã pe certificatul în cauza va fi amendata prin vizare cu o data ce nu va depãşi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspecţia;
(ii) inspecţia anuala, intermediara sau periodicã ulterioara, cerutã de regulile pertinente, va fi efectuatã la intervalele prescrise de aceste reguli, folosind noua data de aniversare;
(iii) data de expirare poate rãmâne neschimbata, cu condiţia ca una sau mai multe inspecţii anuale, intermediare sau periodice, dupã caz, sa fie efectuate în asa fel încât intervalele maxime dintre inspecţii, prescrise de regulile pertinente, sa nu fie depasite.
i) Un certificat eliberat în conformitate cu prevederile regulii 12 sau 13 îşi va pierde valabilitatea în unul dintre urmãtoarele cazuri:
(i) dacã inspectiile pertinente nu sunt încheiate în perioadele specificate în regulile 7 paragraful a), 8 paragraful a), 9 paragraful a) şi 10 paragraful a);
(ii) dacã certificatul nu este vizat în conformitate cu prezentele reguli;
(iii) la transferul navei sub pavilionul altui stat. Un nou certificat se va elibera numai când guvernul ce elibereazã noul certificat este pe deplin convins ca nava este în conformitate cu cerinţele regulii 11 paragrafele a) şi b). În cazul unui transfer între guvernele contractante, dacã cererea se face în decurs de 3 luni de la data când a avut loc transferul, guvernul statului al cãrui pavilion a fost anterior autorizata nava sa-l arboreze va transmite, cat mai curând posibil, Administraţiei copii de pe certificatele aflate la bordul navei înainte de transfer şi, dacã exista, copii de pe rapoartele de inspecţie pertinente."

REGULA 15
Forma de prezentare a certificatelor

Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Forma de prezentare a certificatelor şi a listelor echipamentului"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"Certificatele şi listele echipamentului vor fi întocmite în forma corespunzãtoare modelelor date în apendicele la anexa la prezenta convenţie. Dacã limba folositã nu este nici engleza, nici franceza, textul va include o traducere într-una din aceste limbi."

REGULA 16
Afişarea certificatelor

Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Punerea la dispoziţie a certificatelor"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"Certificatele eliberate conform regulilor 12 şi 13 vor trebui sa fie pregãtite sa poatã fi puse la dispoziţie la bordul navei, pentru a fi examinate în orice moment."

REGULA 19
Control

Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"a) Când este în portul unui alt guvern contractant, orice nava va fi supusã controlului fãcut de inspectori autorizaţi în mod legal de respectivul guvern, în scopul verificãrii dacã certificatele eliberate conform regulii 12 sau 13 sunt valabile.
b) Aceste certificate, dacã sunt valabile, trebuie acceptate dacã nu exista motive clare pentru a crede ca starea navei sau a echipamentului sau nu corespunde efectiv caracteristicilor vreunuia din certificate sau ca nava şi echipamentul sau nu corespund prevederilor regulii 11 paragrafele a) şi b).
c) În situaţia prezentatã în paragraful b) sau dacã un certificat a expirat sau şi-a încetat valabilitatea, inspectorul care efectueazã controlul trebuie sa ia mãsuri pentru a se asigura ca nava nu va pleca pana când nu va putea sa iasa în mare sau nu va pãrãsi portul pentru a se indrepta cãtre şantierul respectiv de reparaţii, fãrã pericol pentru nava sau persoanele de la bord.
d) În cazul în care acest control da naştere unei intervenţii de orice fel, inspectorul care efectueazã controlul trebuie sa informeze imediat, în scris, consulul sau, în absenta acestuia, cel mai apropiat reprezentant diplomatic al statului sub al cãrui pavilion se afla nava asupra tuturor împrejurãrilor în care intervenţia a fost socotitã necesarã. În afarã de aceasta, trebuie incunostiintati şi inspectorii numiţi sau organizaţiile recunoscute care rãspund de eliberarea certificatelor. Faptele care privesc intervenţia trebuie raportate Organizaţiei.
e) Autoritatea interesatã a statului portului trebuie sa transmitã toate informaţiile importante despre nava autoritãţilor urmatorului port de escala, în afarã pãrţilor menţionate în paragraful d), dacã nu poate sa ia mãsurile specificate în paragrafele c) şi d) sau dacã navei i s-a permis sa se îndrepte cãtre urmãtorul port de escala.
f) Dacã se exercita un control în conformitate cu aceasta regula, trebuie sa se facã toate eforturile pentru a se evita reţinerea sau întârzierea nejustificatã a navei. Dacã o nava este reţinutã sau intarziata nejustificat ca urmare a controlului, ea va avea dreptul la compensaţie pentru orice pierdere sau dãuna suferitã."

APENDICE

MODIFICĂRI ŞI COMPLETĂRI
la apendicele la anexa la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare

Modelele actuale ale urmãtoarelor certificate: Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri, Certificatul de siguranta a construcţiei pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta radiotelegrafica pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta radiotelefonica pentru nava de marfa şi Certificatul de scutire, conţinute în apendicele la anexa la convenţie sunt înlocuite de cãtre urmãtoarele modele de certificate şi liste ale echipamentului:

"Model de Certificat de siguranta pentru navele de pasageri



CERTIFICAT DE SIGURANTA PENTRU NAVA DE PASAGERI

Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului (Formular P)

(sigiliul oficial) (statul)

un


un scurt

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta, din împuternicirea Guvernului ... (numele statului) ..... de cãtre ... (persoana sau organizaţia imputernicita) ....

Caracteristicile navei^2)
Numele navei .........................................................
Numãrul sau literele distinctive .....................................
Portul de înmatriculare ..............................................
Tonaj brut ...........................................................

---------------
1) Stergeti, dupã caz.
2) În mod alternativ, caracteristicile navei se pot trece orizontal, în casete.

Zonele maritime pentru care nava are certificat de exploatare (regula IV/2) ...................
Numãrul IMO^3) .........................................................
Data la care s-a pus chila sau nava a fost într-un stadiu similar de construcţie sau, când este cazul, data la care s-au început lucrãrile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ..............
Se certifica prin prezentul ca:
1. Nava a fost inspectata în conformitate cu cerinţele regulii I/7 din convenţie.
2. În urma inspecţiei s-a constatat ca:
2.1. nava a respectat cerinţele convenţiei cu privire la:
1. structura, maşinile principale şi auxiliare, caldarile şi alte recipiente sub presiune;
2. dispunerea şi detaliile privind compartimentarea etansa;
3. urmãtoarele linii de încãrcare de compartimentare:
-------------------------------------------------------------------------------
Liniile de încãrcare de Se foloseşte când încãperile
compartimentare, determinate Bordul liber destinate pasagerilor cuprind
şi marcate pe bordaj la mijlocul urmãtoarele spaţii ce pot fi
navei (regula II-1/13) ocupate fie de pasageri, fie
de marfa
-------------------------------------------------------------------------------
C.1 ............. ..............
............. ..............
C.2 ............. ..............
............. ..............
C.3 ............. ..............
............. ..............
-------------------------------------------------------------------------------
2.2. nava a respectat cerinţele convenţiei, cu privire la protecţia constructivã contra incendiilor, la instalaţiile şi dispozitivele de stingere a incendiului şi la planurile pentru combaterea incendiului;
2.3. mijloacele de salvare şi echipamentul barcilor de salvare, plutelor de salvare şi ale barcilor de urgenta au fost prevãzute în conformitate cu cerinţele convenţiei;
2.4. nava a fost dotatã cu un aparat de lansare a bandulei şi cu instalaţii radio folosite pe mijloacele de salvare, în conformitate cu cerinţele convenţiei;
2.5. nava a respectat cerinţele convenţiei în ceea ce priveşte instalaţiile radio;
2.6. funcţionarea instalaţiilor radio folosite pe mijloacele de salvare a respectat cerinţele convenţiei;
2.7. nava a respectat cerinţele convenţiei în ceea ce priveşte echipamentul de navigaţie de la bordul navei, mijloacele de imbarcare a piloţilor şi publicaţiile nautice;
2.8. nava a fost dotatã cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de producere a semnalelor sonore şi a semnalelor de alertare pentru cazurile de pericol, în conformitate cu cerinţele convenţiei şi cu Regulamentul internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare;
2.9. din toate celelalte puncte de vedere nava a respectat cerinţele pertinente ale convenţiei.
3. S-a eliberat/nu s-a eliberat^4) un Certificat de scutire.
Prezentul certificat este valabil pana la ..............................
Eliberat la ............................................................
(locul eliberãrii certificatului)
................ .................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa elibereze
certificatul)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat certificatul,
dupã caz)

Prelungirea valabilitãţii certificatului când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi când se aplica regula I/14 d)
Nava este în conformitate cu cerinţele pertinente ale convenţiei, iar prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ......., în conformitate cu regula I/14 d) din convenţie.

Semnat .........................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..........................................
Data ...........................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

---------------
3) În conformitate cu Rezoluţia A.600(15) - Schema de numere IMO de identificare a navelor - aceasta informaţie poate fi inclusã facultativ.
4) Stergeti, dupã caz.

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru perioada de graţie când se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ............., în conformitate cu regula I/14 e) /I/14 f)^1) din convenţie.

Semnat .......................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ........................................
Data ........................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

--------------
1) Stergeti, dupã caz.

Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri (Formular P)

Prezenta lista va fi permanent anexatã la Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri.

LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru conformare cu Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

1. Caracteristicile navei
Numele navei ............................................................
Numãrul sau literele distinctive ........................................
Numãrul de pasageri pentru care este certificatã ........................
Numãrul minim de persoane cu calificarile necesare pentru operarea instalaţiilor radio .........

2. Date cu privire la mijloacele de salvare
-------------------------------------------------------------------------------
1. Numãrul total de persoane pentru care sunt
prevãzute mijloace de salvare ....................
-------------------------------------------------------------------------------
Babord Tribord
-------------------------------------------------------------------------------
2. Numãrul total de barci de salvare ........... ..........
2.1. Numãrul total de persoane care pot fi preluate ........... ..........
de acestea ........... .......... 2.2. Numãrul de barci de salvare parţial închise ........... ..........
(regula III/42) ........... .......... 2.3. Numãrul de barci de salvare cu redresare automatã, ....... ..........
parţial închise (regula III/43) ........... ..........
2.4. Numãrul de barci de salvare închise complet ........... ..........
(regula III/44) ........... ..........
2.5. Alte barci de salvare
2.5.1. Numãrul ........... ..........
2.5.2. Tipul ........... ..........
-------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------
3. Numãrul barcilor de salvare cu motor (incluse în
totalul barcilor de salvare menţionat mai sus) .............
3.1. Numãrul de barci de salvare dotate cu proiector .............
4. Numãrul de barci de urgenta .............
4.1. Numãrul de barci incluse în totalul barcilor de
salvare menţionat mai sus .............
5. Plute de salvare
5.1. Cele pentru care se cer dispozitive de lansare
aprobate
5.1.1. Numãrul de plute de salvare .............
5.1.2. Numãrul persoanelor care pot fi preluate de
acestea .............
5.2. Cele pentru care nu se cer dispozitive de lansare
aprobate
5.2.1. Numãrul de plute de salvare .............
5.2.2. Numãrul persoanelor care pot fi preluate de acestea .............
6. Aparate plutitoare
6.1. Numãrul aparatelor .............
6.2. Numãrul persoanelor care pot fi preluate de acestea .............
7. Numãrul de colaci de salvare .............
8. Numãrul de veste de salvare .............
9. Costume hidrotermice
9.1. Numãrul total .............
9.2. Numãrul de costume ce sunt în conformitate cu
cerinţele pentru vestele de salvare .............
10. Numãrul mijloacelor de protecţie termica^ 1) .............
11. Instalaţii radio folosite pe mijloacele de salvare
11.1. Numãrul de transpondere radar .............
11.2. Numãrul de aparate radiotelefonice VHF de
emisie-recepţie .............
-------------------------------------------------------------------------------
3. Date cu privire la echipamentele radio
-------------------------------------------------------------------------------
Articolul Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
1. Sisteme primare
1.1. Instalatie radio VHF
1.1.1. Procesor ASN ..................
1.1.2. Receptor de veghe ASN ..................
1.1.3. Radiotelefonie ..................
1.2. Instalatie radio MF
1.2.1. Procesor ASN ..................
1.2.2. Receptor de veghe ASN ..................
1.2.3. Radiotelefonie ..................
1.3. Instalatie radio MF/HF
1.3.1. Procesor ASN ..................
1.3.2. Receptor de veghe ASN ..................
1.3.3. Radiotelefonie ..................
1.3.4. Radiotelegrafie cu imprimare directa ..................
1.4. Statie de comunicaţii nava-uscat INMARSAT ..................
2. Mijloace secundare de alarmare ..................
3. Echipamente pentru receptionarea informaţiilor
privind siguranta maritima
3.1. Receptor NAVTEX ..................
3.2. Receptor AGG ..................
3.3. Receptor radiotelegrafic HF cu imprimare directa ..................
4. Radiobalize pentru localizarea sinistrelor prin satelit
4.1. COSPAS-SARSAT ..................
4.2. INMARSAT ..................
5. Radiobalize pentru localizarea sinistrelor VHF ..................
6. Transponder radar naval ..................
7. Receptor de veghe pe frecventa radiotelefonica
pentru caz de pericol de 2.182 kHz^2) ..................
8. Dispozitiv pentru generarea semnalului de alarma
radiotelefonic pe 2.182 kHz^3) ..................
-------------------------------------------------------------------------------
4. Metode folosite pentru a asigura disponibilitatea echipamentelor radio (regulile IV/15.6 şi 15.7)

4.1. Dublarea echipamentului ................................................
4.2. Întreţinerea la ţãrm ...................................................
4.3. Capacitatea de întreţinere pe mare .....................................

5. Nave construite înainte de 1 februarie 1995 care nu sunt în conformitate cu toate cerinţele aplicabile ale cap. IV al convenţiei modificate în 1988^4)
-------------------------------------------------------------------------------
Cerinţele regulilor Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Ore de ascultare de cãtre operator ............... .............
Numãrul de operatori ............... .............
Dacã este montata alarma automatã ............... .............
Dacã este montata instalatia principala ............... .............
Dacã este montata instalatia de rezerva ............... .............
Dacã transmitatoarele principale şi de
rezerva sunt separate electric sau
combinate ............... .............
-------------------------------------------------------------------------------
-------------
1) Exclusiv cele cerute prin regulile III/38.5.1.24, III/41.8.31 şi III/47.2.2.13.
2) Dacã Comitetul Securitãţii Maritime nu stabileşte o alta data, acest punct nu este necesar a fi reprodus în lista anexatã certificatelor eliberate dupã 1 februarie 1999.
3) Acest punct nu este necesar a fi reprodus în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.
4) Aceasta parte nu este necesar a fi reprodusa în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.

6. Nave construite înainte de 1 februarie 1992 care nu respecta în totalitate cerinţele aplicabile ale cap. III al convenţiei modificate în 1988^5)
-------------------------------------------------------------------------------
Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Instalatie radiotelegrafica pentru barcile de salvare .......................
Aparat radio portativ pentru ambarcatiunile de salvare .......................
Radiobaliza pentru localizarea sinistrelor pentru
ambarcatiunile de salvare (121,5 MHz şi 243,0 MHz) .......................
Aparat radiotelefonic de emisie-recepţie .......................
-------------------------------------------------------------------------------
Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.

Eliberata la ..........................................................
(locul eliberãrii listei)

..................... ........................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate legal
sa elibereze lista)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat lista, dupã caz)

--------------
5) Aceasta parte nu este necesar a fi reprodusa în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1995.

Model de Certificat de siguranta a construcţiei pentru navele de marfa

CERTIFICAT DE SIGURANTA A CONSTRUCŢIEI PENTRU NAVA DE MARFA

(sigiliul oficial) (statul)

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta, din împuternicirea Guvernului ...(numele statului)............ de cãtre ...(persoana sau organizaţia autorizata).....

Caracteristicile navei^1)

Numele navei ..........................................................
Numãrul sau literele distinctive ......................................
Portul de înmatriculare ...............................................
Tonaj brut ............................................................
Deadweight nava (tone metrice)^2) .....................................
Numãrul IMO^3) ........................................................

Tipul navei^4)

Petrolier
Nava-cisterna pentru transportul substanţelor chimice
Nava pentru transportul gazului
Nava de marfa, alta decât cele de mai sus
Data la care s-a pus chila sau la care nava a fost într-un stadiu similar de construcţie sau, când este cazul, data la care s-au început lucrãrile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ..............

Se certifica prin prezentul ca:
1. Nava a fost inspectata în conformitate cu cerinţele regulii I/10 din convenţie.
2. În urma inspecţiei s-a constatat ca starea structurii, a maşinilor şi echipamentului, astfel cum au fost definite în regula de mai sus, este satisfãcãtoare şi ca nava respecta cerinţele pertinente ale cap. II-1 şi II-2 din convenţie (altele decât cele care se referã la instalaţiile şi dispozitivele de stingere a incendiului şi la planurile de lupta contra incendiilor).

--------------
1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal în casete.
2) Numai pentru petroliere, nave-cisterna pentru transportul substanţelor chimice şi nave pentru transportul gazelor.
3) În conformitate cu Rezoluţia A.600 (15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.
4) Stergeti, dupã caz.

3. Ultimele doua inspecţii ale exteriorului fundului navei au avut loc la data de ...(datele)... şi de ......... .
4. S-a eliberat/nu s-a eliberat^4) un Certificat de scutire.
Prezentul certificat este valabil pana la data de^5) ...................., cu condiţia sa se efectueze inspectiile anuale şi intermediare şi inspectiile exteriorului fundului navei în conformitate cu regula I/10 din convenţie.
Eliberat la ...........................................................
(locul eliberãrii certificatului)

................... ............................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa
elibereze certificatul)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat certificatul, dupã caz)

Atestarea inspectiilor anuale şi intermediare

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei cerute conform regulii I/10 din convenţie s-a constatat ca nava este în conformitate cu cerinţele relevante ale convenţiei.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ...................................
Data ....................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/intermediara^4) Semnat ...............................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/intermediara^4)
Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala: Semnat ................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/intermediara în conformitate cu regula I/14 h) (iii)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei anuale/intermediare^4) efectuate în conformitate cu regula I/14 h) (iii) din convenţie s-a constatat ca nava este în conformitate cu cerinţele convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Atestarea inspectiilor exteriorului fundului navei^6)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei cerute de regula I/10 din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

-------------
4) Stergeti, dupã caz.
5) Introduceti data expirãrii specificatã de Administraţie în conformitate cu regula I/14 a) din convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definitã de regula I/2 n) din convenţie, dacã nu s-a amendat în conformitate cu regula I/14 h).
6) Prevederea se poate face pentru inspecţii suplimentare.

Prima inspecţie: Semnat ................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

A doua inspecţie: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã acesta este valabil mai puţin de 5 ani când se aplica regula I/14 c).

Nava este în conformitate cu cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ....................., în conformitate cu regula I/14 c) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Extinderea valabilitãţii certificatului când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi când se aplica regula I/14 d)

Nava îndeplineşte cerinţele relevante ale convenţiei şi prezentul certificat va fi valabil pana la ............................., în conformitate cu regula I/14 d) din convenţie.

Semnat ................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie când se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ...., în conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)^4) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru avansarea datei de aniversare, când se aplica regula I/14 h)

În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare este ................... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare este .................. .
Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

---------------
4) Stergeti, dupã caz.

Model de Certificat de siguranta a echipamentului pentru navele de marfa

CERTIFICAT DE SIGURANTA A ECHIPAMENTULUI PENTRU NAVA DE MARFA

Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului (Formular E).
(sigiliul oficial) (statul)

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta din împuternicirea Guvernului .......(numele statului)........ de cãtre ...(persoana sau organizaţia imputernicita)....

Caracteristicile navei^1)

Numele navei ............................................................
Numãrul sau literele distinctive ........................................
Portul de înmatriculare .................................................
Tonaj brut ..............................................................
Deadweight nava (tone metrice)^2) .......................................
Lungimea navei (regula III/3.10) ........................................
Numãrul IMO^3) ..........................................................

Tipul navei^4)

Petrolier
Nava-cisterna pentru transportul substanţelor chimice
Nava pentru transportul gazelor
Nava de marfa, alta decât cele de mai sus
Data la care s-a pus chila sau la care nava era într-un stadiu similar de construcţie sau, când este cazul, data la care s-au început lucrãrile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major .............
Se certifica prin prezentul ca:
1. Nava a fost inspectata în conformitate cu cerinţele regulii I/8 din convenţie.
2. În urma inspecţiei s-a constatat ca:
2.1. nava respecta cerinţele convenţiei în ceea ce priveşte instalaţiile şi dispozitivele de stingere a incendiului şi planurile pentru combaterea incendiului;
2.2. mijloacele de salvare şi echipamentele barcilor de salvare, plutelor de salvare şi ale barcilor de urgenta au fost prevãzute în conformitate cu cerinţele convenţiei;
2.3. nava a fost dotatã cu un aparat de lansare a bandulei şi instalaţii radio folosite pe mijloacele de salvare, în conformitate cu cerinţele convenţiei;
2.4. nava respecta cerinţele convenţiei cu privire la echipamentul de navigaţie de la bordul navei, mijloacele de imbarcare pentru piloti şi la publicaţiile nautice;
2.5. nava a fost dotatã cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de producere a semnalelor sonore şi a semnalelor de alertare pentru cazuri de pericol, în conformitate cu cerinţele convenţiei şi cu Regulamentul internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare;
2.6. nava respecta din toate celelalte puncte de vedere cerinţele pertinente ale convenţiei.
3. Nava este exploatatã în conformitate cu regula III/26.1.1.1, în limitele ariei de exploatare .............................. .
4. S-a eliberat/nu s-a eliberat^4) un Certificat de scutire.
Prezentul certificat este valabil pana la^5) .........................., cu condiţia efectuãrii inspectiilor anuale şi periodice în conformitate cu regula I/8 din convenţie.
Eliberat la .......................................................
(locul eliberãrii certificatului)

.............. ................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa elibereze
certificatul)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat certificatul, dupã caz)

-------------------
1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal, în casete.
2) Numai pentru petroliere, nave-cisterna pentru transportul substanţelor chimice şi nave pentru transportul gazelor.
3) În conformitate cu Rezoluţia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.
4) Stergeti, dupã caz.
5) Introduceti data expirãrii, astfel cum este specificatã de Administraţie în conformitate cu regula I/14 a) din convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definit în regula I/2 n) din convenţie, dacã nu s-a amendat în conformitate cu regula I/14 h).

Atestarea inspectiilor anuale şi periodice

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei cerute conform regulii I/8 din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/periodicã^4) Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/periodicã^4) Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/periodicã în conformitate cu regula I/14 h)(iii)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei anuale/periodice^4) efectuate în conformitate cu regula I/14 h)(iii) din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã acesta este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica regula I/14 c)

Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ............................., în conformitate cu regula I/14 c) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Extinderea valabilitãţii certificatului când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi când se aplica regula I/14 d)

Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ....................., în conformitate cu regula I/14 d) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

---------------
4) Stergeti, dupã caz.

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie, când se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ..............., în conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)^4) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru avansarea datei de aniversare când se aplica regula I/14 h)

În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare este .................. .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare este .................. .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa (Formular E)

Prezenta lista va fi permanent anexatã la Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa.

LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru conformare cu Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

1. Caracteristicile navei
Numele navei ...........................................................
Numãrul sau literele distinctive .......................................

2. Date cu privire la mijloacele de salvare
-------------------------------------------------------------------------------
1. Numãrul total de persoane pentru care sunt ..........................
prevãzute mijloace de salvare ..........................
-------------------------------------------------------------------------------
Babord Tribord
-------------------------------------------------------------------------------
2. Numãrul total de barci de salvare ............ ........... 2.1. Numãrul total de persoane care pot fi ............ ...........
preluate de acestea ............ ...........
2.2. Numãrul de barci de salvare cu redresare ............ ...........
automatã, parţial închise (regula III/43) ............ ........... 2.3. Numãrul de barci de salvare total închise ............ ...........
(regula III/44) ............ ...........
2.4. Numãrul de barci de salvare echipate cu ............ ...........
instalatie autonomã de alimentare cu aer ............ ...........
(regula III/45) ............ ...........
2.5. Numãrul de barci de salvare protejate ............ ...........
contra incendiilor (regula III/46) ............ ........... 2.6. Alte barci de salvare ............ ...........
2.6.1. Numãrul ............ ...........
2.6.2. Tipul ............ ...........
-------------------------------------------------------------------------------
2.7. Numãrul de barci de salvare lansate la
apa prin cadere libera
2.7.1. Închise complet (regula III/44) .................
2.7.2. Autonome (regula III/45) .................
2.7.3. Protejate contra incendiilor (regula III/46) .................
-------------------------------------------------------------------------------

-----------------
4) Stergeti, dupã caz.

-------------------------------------------------------------------------------
3. Numãrul de barci de salvare cu motor (inclus în
totalul barcilor de salvare menţionat mai sus) .................
3.1. Numãrul de barci de salvare dotate cu proiector .................
4. Numãrul de barci de urgenta .................
4.1. Numãrul de barci incluse în totalul barcilor de
salvare menţionat mai sus .................
5. Plute de salvare
5.1. Cele pentru care se cer dispozitive de lansare
aprobate
5.1.1. Numãrul de plute de salvare .................
5.1.2. Numãrul de persoane care pot fi preluate de
acestea .................
5.2. Cele pentru care nu se cer dispozitive de lansare
aprobate
5.2.1. Numãrul de plute de salvare .................
5.2.2. Numãrul de persoane care pot fi preluate de
acestea .................
5.3. Numãrul de plute de salvare cerute de regula
III/26.1.4 .................
6. Numãrul de colaci de salvare .................
7. Numãrul de veste de salvare .................
8. Costume hidrotermice
8.1. Numãrul total .................
8.2. Numãrul de costume ce sunt în conformitate cu
cerinţele pentru vestele de salvare .................
9. Numãrul mijloacelor de protecţie termica^1) .................
10. Instalaţii radio folosite pe mijloacele de salvare
10.1. Numãrul de transpondere radar .................
10.2. Numãrul de aparate radiotelefonice VHF de
emisie-recepţie .................
-------------------------------------------------------------------------------
3. Nave construite înainte de 1 februarie 1992 care nu îndeplinesc în totalitate cerinţele aplicabile ale cap. III din convenţie, modificatã în 1988^2)
-------------------------------------------------------------------------------
Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Instalatie radiotelegrafica pentru barca de salvare ...................
Aparat de radio portativ pentru ambarcatiunea de
salvare ...................
Radiobalize pentru localizarea sinistrelor pentru
ambarcatiunile de salvare (121,5 MHz şi 243,0 MHz) ...................
Aparat radiotelefonic de emisie-recepţie ...................
-------------------------------------------------------------------------------
Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.

Eliberata la ..........................................................
(locul eliberãrii listei)

................. ........................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate
legal sa elibereze lista)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat lista, dupã caz)

--------------
1) Excluzând cele cerute prin regula III/38.5.1.24, III/41.8.31 şi III/47.2.2.13.
2) Aceasta secţiune nu este necesar a fi reprodusa în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1995.

Model de Certificat de siguranta radio pentru navele de marfa

CERTIFICAT DE SIGURANTA RADIO PENTRU NAVA DE MARFA

Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului de facilitãţi radio (Formular R).

(sigiliul oficial) (statul)

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta din împuternicirea Guvernului...(numele statului)............... de cãtre ...(persoana sau organizaţia autorizata)...

Caracteristicile navei^1)

Numele navei .............................................................
Numãrul sau literele distinctive .........................................
Portul de înmatriculare ..................................................
Tonaj brut ...............................................................
Zonele maritime în care nava are certificat de exploatare (regula IV/2) ..
Numãrul IMO^2) ...........................................................
Data la care s-a pus chila sau la care nava a fost într-un stadiu similar de construcţie sau, dupã caz, data la care s-au început lucrãrile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ..............
Se certifica prin prezentul ca:
1. Nava a fost inspectata în conformitate cu cerinţele regulii I/9 din convenţie.
2. În urma inspecţiei s-a constatat ca:
2.1. nava îndeplineşte cerinţele convenţiei cu privire la instalaţiile radio;
2.2. funcţionarea instalaţiilor radio folosite pe mijloacele de salvare este în conformitate cu cerinţele convenţiei.
3. S-a eliberat/nu s-a eliberat^3) un Certificat de scutire.
Prezentul certificat este valabil pana la^4) ........................., cu condiţia efectuãrii inspectiilor periodice în conformitate cu regula I/9 din convenţie.
Eliberat la ...................................................... .
(locul eliberãrii certificatului)

................... .................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa
elibereze certificatul)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat certificatul, dupã caz)

Atestarea inspectiilor periodice

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei cerute de regula I/9 din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Inspecţia periodicã: Semnat ....................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .....................................
Data ......................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia periodicã: Semnat ....................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .....................................
Data ......................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia periodicã: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia periodicã: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

-------------
1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal în casete.
2) În conformitate cu rezoluţia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.
3) Stergeti, dupã caz.
4) Introduceti data expirãrii, astfel cum este specificatã de Administraţie în conformitate cu regula I/14 a) din convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definitã în regula I/2 n) din convenţie, dacã nu s-a amendat în conformitate cu regula I/14 h).

Inspecţia periodicã în conformitate cu regula I/14 h) (iii)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei periodice efectuate în conformitate cu regula I/14 h) (iii) din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Semnat ..................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ...................................
Data ....................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã acesta este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica regula I/14 c)
Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la .........................., în conformitate cu regula I/14 c) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Extinderea valabilitãţii certificatului când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi se aplica regula I/14 d)
Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ............................., în conformitate cu regula I/14 d) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie, când se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)
Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ..............., în conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)^3) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru avansarea datei de aniversare când se aplica regula I/14 h)
În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare
este ............................ .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare
este ...................... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

------------------
3) Stergeti, dupã caz.

Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa
(Formular R)

Aceasta lista va fi permanent anexatã la Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa.

LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru instalaţiile radio pentru conformare cu Convenţia internationala din 1974
pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

1. Caracteristicile navei

Numele navei ...........................................................
Numãrul sau literele distinctive .......................................
Numãrul minim de persoane având calificarile necesare pentru a opera instalaţii radio..........

2. Date cu privire la instalaţiile radio
-------------------------------------------------------------------------------
Articolul Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
1. Sisteme primare
1.1. Instalatie radio VHF
1.1.1. Procesor ASN .................
1.1.2. Receptor de veghe ASN .................
1.1.3. Radiotelefonie .................
1.2. Instalatie radio MF
1.2.1. Procesor ASN .................
1.2.2. Receptor de veghe ASN .................
1.2.3. Radiotelefonie .................
1.3. Instalatie radio MF/HF .................
1.3.1. Procesor ASN .................
1.3.2. Receptor de veghe ASN .................
1.3.3. Radiotelefonie .................
1.3.4. Telegrafie cu imprimare directa .................
1.4. Statie de comunicaţii nava-uscat INMARSAT .................
2. Mijloace secundare de alertare .................
3. Echipamente pentru receptionarea informaţiilor privind
siguranta maritima
3.1. Receptor NAVTEX .................
3.2. Receptor AGG .................
3.3. Receptor radiotelegrafic HF cu imprimare directa .................
4. Radiobalize pentru localizarea sinistrelor prin satelit
4.1. COSPAS - SARSAT .................
4.2. INMARSAT .................
5. Radiobalize pentru localizarea sinistrelor VHF .................
6. Transponder radar naval .................
7. Receptor de veghe pe frecventa radiotelefonica
pentru caz de pericol de 2.182 kHz^1) .................
8. Dispozitiv pentru generarea semnalului de alarma
radiotelefonic pe 2.182 kHz^2) .................
-------------------------------------------------------------------------------
3. Metode folosite pentru a asigura disponibilitatea instalaţiilor radio (regulile IV/15.6 şi 15.7)

3.1. Dublarea echipamentului .................................................
3.2. Întreţinerea la ţãrm ....................................................
3.3. Capacitatea de întreţinere pe mare ......................................

-----------------
1) Dacã Comitetul Securitãţii Maritime nu stabileşte o alta data, acest articol nu este necesar a fi reprodus în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.
2) Acest articol nu este necesar a fi reprodus în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.

4. Navele construite înainte de 1 februarie 1995 care nu sunt în conformitate cu toate cerinţele aplicabile ale cap. IV din convenţia modificatã în 1988^3)

4.1. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelegrafie în conformitate cu convenţia în vigoare înainte de 1 februarie 1992
-------------------------------------------------------------------------------
Cerinţele regulilor Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Ore de ascultare pe operator ............... ...............
Numãrul de operatori ............... ...............
Dacã este montata alarma automatã ............... ...............
Dacã este montata instalatia principala ............... ...............
Dacã este montata instalatia de rezerva ............... ...............
Dacã transmitatoarele principale şi
de rezerva sunt separate electric sau
sunt combinate ............... ...............
-------------------------------------------------------------------------------
4.2. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelefonie în conformitate cu convenţia în vigoare înainte de 1 februarie 1992
-------------------------------------------------------------------------------
Cerinţele regulilor Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Ore de ascultare ................ ................
Numãrul de operatori ................ ................
-------------------------------------------------------------------------------
Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.

Eliberata la .............................................................
(locul eliberãrii listei)

.................. ................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate legal sa
elibereze lista)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat lista, dupã caz)

-------------
3) Aceasta secţiune nu este necesar a fi reprodusa în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.

Model de Certificat de siguranta pentru navele de marfa

CERTIFICAT DE SIGURANTA PENTRU NAVA DE MARFA

Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului (Formular C).
(sigiliul oficial) (statul)

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta din împuternicirea Guvernului ......(numele statului)........... de cãtre ...(persoana sau organizaţia imputernicita)........

Caracteristicile navei^1)

Numele navei .............................................................
Numãrul sau literele distinctive .........................................
Portul de înmatriculare ..................................................
Tonaj brut ...............................................................
Deadweight nava (tone metrice)^2) ........................................
Lungimea navei (regula III/3.10) .........................................
Zonele maritime pentru care nava are certificat de exploatare (regula IV/2)
...........................
Numãrul IMO^3) ..........................................................

--------------
1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal, în casete.
2) Numai pentru petroliere, nave cisterna pentru transportul substanţelor chimice şi nave pentru transportul gazelor.
3) În conformitate cu rezoluţia A.600(15) - Schema cu numele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.

Tipul navei^4)

Petrolier
Nava-cisterna pentru transportul substanţelor chimice
Nava pentru transportul gazelor
Nava de marfa, alta decât cele de mai sus
Data la care s-a pus chila sau la care nava a fost într-un stadiu similar de construcţie sau, când este cazul, data la care s-au început lucrãrile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ...............

Se certifica prin prezentul ca:
1. Nava a fost inspectata în conformitate cu cerinţele regulilor I/8, I/9 şi I/10 din convenţie.
2. În urma inspecţiei s-a constatat ca:
2.1. starea structurii, a maşinilor şi echipamentului, asa cum au fost definite în regula I/10, este satisfãcãtoare şi ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale cap. II-1 şi II-2 din convenţie (altele decât cele referitoare la instalaţiile şi dispozitivele de stingere a incendiului şi la planurile pentru combaterea incendiului);
2.2. ultimele doua inspecţii ale exteriorului fundului navei au avut loc la ............... şi ..........;
(datele)
2.3. nava îndeplineşte cerinţele convenţiei cu privire la instalaţiile şi dispozitivele de stingere a incendiului şi la planurile pentru combaterea incendiului;
2.4. mijloacele de salvare şi echipamentul barcilor de salvare, ale plutelor de salvare şi barcilor de urgenta sunt prevãzute în conformitate cu cerinţele convenţiei;
2.5. nava a fost dotatã cu un aparat de lansare a bandulei şi instalaţii radio folosite pe mijloacele de salvare, în conformitate cu cerinţele convenţiei;
2.6. nava îndeplineşte cerinţele convenţiei cu privire la instalaţiile radio;
2.7. funcţionarea instalaţiei radio folosite pe mijloacele de salvare îndeplineşte cerinţele convenţiei;
2.8. nava îndeplineşte cerinţele convenţiei cu privire la echipamentul de navigaţie de la bordul navei, la mijloacele de imbarcare pentru piloti şi la publicaţiile nautice;
2.9. nava a fost dotatã cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de producere a semnalelor sonore şi a semnalelor de alarma în caz de pericol, în conformitate cu cerinţele convenţiei şi cu Regulamentul internaţional pentru prevenirea abordajelor pe mare, în vigoare;
2.10. nava îndeplineşte, în toate privintele, cerinţele pertinente ale convenţiei.
3. Nava este exploatatã în conformitate cu regula III/26.1.1.1, în limitele ariei de exploatare ..................................... .
4. S-a eliberat/nu s-a eliberat^4) un Certificat de scutire.
Prezentul certificat este valabil pana la^5) .............................., cu condiţia efectuãrii inspectiilor anuale, intermediare şi periodice şi a inspectiilor exteriorului fundului navei în conformitate cu regulile I/8, I/9 şi II/10 din convenţie.
Eliberat la ..........................................................
(locul eliberãrii certificatului)

.................... ...........................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate care
elibereazã certificatul)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat certificatul, dupã caz)

Atestarea inspectiilor anuale şi intermediare cu privire la structura, maşinile şi la echipamentul menţionate în paragraful 2.1 al acestui certificat

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei cerute de regula I/10 din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

-------------
4) Stergeti, dupã caz.
5) Introduceti data expirãrii specificatã de Administraţie în conformitate cu regula I/14 a) din convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definitã în regula I/2 n) din convenţie, dacã nu s-a amendat în conformitate cu regula I/14 h).

Inspecţia anuala/intermediara^4) Semnat ..............................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ...............................
Data ................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/intermediara^4) Semnat ...............................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ................................
Data .................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/intermediara în conformitate cu regula I/14 h) (iii)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei anuale/intermediare^4), în conformitate cu regulile I/10 şi I/14 h) (iii) din convenţie, s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele relevante ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Atestarea inspectiilor exteriorului fundului navei^6)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei cerute prin regula I/10 din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Prima inspecţie: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

A doua inspecţie: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Atestarea inspectiilor anuale şi periodice cu privire la mijloacele de salvare şi la alte echipamente menţionate în paragrafele 2.3, 2.4, 2.5, 2.8 şi 2.9 ale acestui certificat

Se certifica prin prezentul ca în urma unei inspecţii cerute de regula I/8 din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

--------------
4) Stergeti, dupã caz.
6) Pot fi prevãzute inspecţii suplimentare.

Inspecţia anuala/periodicã^4): Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/periodicã^4): Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia anuala/periodicã în conformitate cu regula I/14 h) (iii)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei anuale/periodice^4), în conformitate cu regulile I/8 şi I/14 h)(iii) din convenţie, s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Atestarea inspectiilor periodice cu privire la instalaţiile radio menţionate în paragrafele 2.6 şi 2.7 ale acestui certificat

Se certifica prin prezentul ca în urma unei inspecţii cerute de regula I/9 din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Inspecţia periodicã: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia periodicã: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia periodicã: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Inspecţia periodicã: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

--------------
4) Stergeti, dupã caz.

Inspecţia periodicã în conformitate cu regula I/14 h) (iii)

Se certifica prin prezentul ca în urma unei inspecţii periodice în conformitate cu regulile I/9 şi I/14 h)(iii) din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica regula I/14 c)
Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat va fi acceptat ca valabil pana la .........................., în conformitate cu regula I/14 c).

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Extinderea valabilitãţii certificatului atunci când s-a încheiat inspecţia de reinnoire şi când se aplica regula I/14 d)
Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat va fi acceptat va valabil pana la ............................., în conformitate cu regula I/14 d) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie când se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)
Prezentul certificat va fi acceptat ca valabil pana la .................., în conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)^4) din convenţie.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru avansarea datei de aniversare când se aplica regula I/14 h)
În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare este ................... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

În conformitate cu regula I/14 h) din convenţie, noua data de aniversare este ................... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

-------------
4) Stergeti, dupã caz.

Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta pentru nava de marfa (Formular C)

Prezenta lista se va anexa permanent la Certificatul de siguranta pentru nava de marfa

LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru conformare cu Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

1. Caracteristicile navei
Numele navei .................................................................
Numãrul sau literele distinctive .............................................
Numãrul minim de persoane cu calificarile necesare pentru operarea instalaţiilor radio .........

2. Date cu privire la mijloacele de salvare
-------------------------------------------------------------------------------
1. Numãrul total de persoane pentru care sunt
prevãzute mijloace de salvare .........................
-------------------------------------------------------------------------------
Babord Tribord
-------------------------------------------------------------------------------
2. Numãrul total de barci de salvare .......... .........
2.1. Numãrul total de persoane care pot fi preluate .......... .........
de acestea .......... .........
2.2. Numãrul de barci de salvare cu redresare automatã, ......... .........
parţial închise (regula III/43) .......... .........
2.3. Numãrul de barci de salvare total închise .......... .........
(regula III/44) .......... .........
2.4. Numãrul de barci de salvare echipate cu instalatie ......... .........
autonomã de alimentare cu aer (regula III/45) .......... ......... 2.5. Numãrul de barci de salvare protejate contra .......... .........
incendiilor (regula III/46) .......... .........
2.6. Alte barci de salvare
2.6.1. Numãrul .......... .........
2.6.2. Tipul .......... .........
-------------------------------------------------------------------------------
2.7. Numãrul de barci de salvare lansate la apa prin
cadere libera
2.7.1. Total închise (regula III/44) .......... .........
2.7.2. Cu instalatie autonomã (regula III/45) .......... .........
2.7.3. Protejate contra incendiilor (regula III/46) .......... .........
3. Numãrul de barci de salvare cu motor (incluse în
numãrul total al barcilor de salvare menţionat mai sus).......... .........
3.1. Numãrul de barci de salvare dotate cu proiector .......... .........
4. Numãrul de barci de urgenta .......... .........
4.1. Numãrul de barci ce sunt incluse în numãrul total
de barci de salvare menţionat mai sus .......... .........
5. Plute de salvare
5.1. Cele pentru care sunt cerute dispozitive de lansare
aprobate
5.1.1. Numãrul de plute de salvare .......... .........
5.1.2. Numãrul de persoane care pot fi preluate de acestea ...... .........
5.2. Cele pentru care nu se cer dispozitive de lansare
aprobate
5.2.1. Numãrul de plute de salvare .......... .........
5.2.2. Numãrul de persoane care pot fi preluate de
acestea .......... .........
5.3. Numãrul de plute de salvare cerute prin
regula III/26.1.4 .......... .........
6. Numãrul de colaci de salvare .......... .........
7. Numãrul de veste de salvare .......... .........
8. Costume hidrotermice
8.1. Numãrul total .......... .........
8.2. Numãrul de costume ce sunt în conformitate cu
cerinţele pentru vestele de salvare .......... .........
9. Numãrul mijloacelor de protecţie termica^1) .......... .........
10. Instalaţii radio folosite pe mijloacele de salvare
10.1. Numãrul de transpondere radar .......... .........
10.2. Numãrul de aparate radiotelefonice VHF de emisie-
recepţie .......... .........
-------------------------------------------------------------------------------
1) Excluzând cele cerute prin regula III/38.5.1.24, III/41.8.31 şi III/47.2.2.13.

3. Date cu privire la instalaţiile radio
-------------------------------------------------------------------------------
Articolul Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
1. Sisteme primare
1.1. Instalatie radio VHF
1.1.1. Procesor ASN .....................
1.1.2. Receptor de veghe ASN .....................
1.1.3. Radiotelefonie .....................
1.2. Instalatie radio MF
1.2.1. Procesor ASN .....................
1.2.2. Receptor de veghe ASN .....................
1.2.3. Radiotelefonie .....................
1.3. Instalatie radio MF/HF
1.3.1. Procesor ASN .....................
1.3.2. Receptor de veghe ASN .....................
1.3.3. Radiotelefonie .....................
1.3.4. Radiotelegrafie cu imprimare directa .....................
1.4. Statie de comunicaţii nava-uscat INMARSAT .....................
2. Mijloace secundare de alarmare .....................
3. Echipamente pentru receptionarea informaţiilor
privind siguranta maritima .....................
3.1. Receptor NAVTEX .....................
3.2. Receptor AGG .....................
3.3. Receptor radiotelegrafic HF cu imprimare directa ...................
4. Radiobalize pentru localizarea sinistrelor prin satelit
4.1. COSPAS-SARSAT .....................
4.2. INMARSAT .....................
5. Radiobalize pentru localizarea sinistrelor VHF .....................
6. Transponder radar naval .....................
7. Receptor de veghe pe frecventa radiotelefonica
pentru caz de pericol de 2.182 kHz^2) .....................
8. Dispozitiv pentru generarea semnalului de alarma
radiotelefonic pe 2.182 kHz^3) .....................
-------------------------------------------------------------------------------
4. Metode folosite pentru a asigura disponibilitatea instalaţiilor radio (regulile IV/15.6 şi 15.7)
4.1. Dublarea echipamentului .................................................
4.2. Întreţinerea la ţãrm ....................................................
4.3. Capacitatea de întreţinere pe mare ......................................

5. Nave construite înainte de 1 februarie 1995, care nu sunt în conformitate cu toate cerinţele aplicabile ale cap. IV din convenţia modificatã în 1988^4)

5.1. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelegrafie în conformitate cu convenţia în vigoare înainte de 1 februarie 1992
-------------------------------------------------------------------------------
Cerinţele regulilor Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Ore de ascultare de cãtre operator ............... ...............
Numãrul de operatori ............... ...............
Dacã este montata alarma automatã ............... ...............
Dacã este montata instalatia principala ............... ...............
Dacã este montata instalatia de rezerva ............... ...............
Dacã transmitatoarele principale şi de rezerva sunt
separate electric sau sunt combinate ............... ...............
-------------------------------------------------------------------------------
5.2. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelefonie în conformitate cu convenţia în vigoare înainte de 1 februarie 1992
-------------------------------------------------------------------------------
Cerinţele regulilor Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Ore de ascultare .............. ..............
Numãrul de operatori .............. ..............
-------------------------------------------------------------------------------

-------------
2) Dacã nu se stabileşte alta data de cãtre Comitetul Securitãţii Maritime, acest punct nu este necesar a fi reprodus în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.
3) Acest punct nu este necesar a fi reprodus în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.
4) Aceasta secţiune nu este necesar a fi reprodusa în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1999.

6. Nave construite înainte de 1 februarie 1992, care nu îndeplinesc în totalitate cerinţele aplicabile din cap. III al convenţiei modificate în 1988^5)
-------------------------------------------------------------------------------
Existent la bord
-------------------------------------------------------------------------------
Instalatie radiotelegrafica pentru barcile de salvare ................
Aparat de radio portativ pentru ambarcatiunile de
salvare ................
Radiobaliza pentru localizarea sinistrelor pentru
ambarcatiunile de salvare (121,5 MHz şi 243,0 MHz) ................
Aparat radiotelefonic de emisie-recepţie ................
-------------------------------------------------------------------------------
Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.

Eliberata la ...........................................................
(locul eliberãrii listei)

................. ......................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate legal sa
elibereze lista)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat lista, dupã caz)

-----------------
5) Aceasta parte nu este necesar a fi reprodusa în lista anexatã la certificatele eliberate dupã 1 februarie 1995.

Model de Certificat de scutire

CERTIFICAT DE SCUTIRE

(sigiliul oficial) (statul)

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta din împuternicirea Guvernului ......(numele statului)......... de cãtre ...(persoana sau organizaţia imputernicita)......

Caracteristicile navei^1)
Numele navei .............................................................
Numãrul sau literele distinctive .........................................
Portul de înmatriculare ..................................................
Tonaj brut ...............................................................
Numãrul IMO^2) ...........................................................
Se certifica prin prezentul ca:
În conformitate cu dreptul conferit de regula ........................ din convenţie, nava este scutitã de cerinţele ..................... ale convenţiei.
Condiţii, dacã exista, în care se acorda Certificatul de scutire:
................................................................................................................................................................................................................................................
Voiaje, dacã exista, pentru care se acorda Certificatul de scutire:
................................................................................................................................................................
Prezentul certificat este valabil pana la ................., cu condiţia ca Certificatul ...................., la care se anexeazã prezentul certificat, sa rãmânã valabil.

Eliberat la ..............................................................
(locul eliberãrii certificatului)

.................. ...................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa elibereze
certificatul)

(sigiliul sau ştampila autoritãţii care a eliberat certificatul, dupã caz)

-----------------
1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal în casete.
2) În conformitate cu Rezoluţia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica regula I/14 c)
Prezentul certificat se considera ca fiind valabil pana la ..............., în conformitate cu regula I/14 c) din convenţie, cu condiţia ca Certificatul ................., la care s-a anexat prezentul certificat, sa rãmânã valabil.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Extinderea valabilitãţii certificatului atunci când s-a încheiat inspecţia de reinnoire şi când se aplica regula I/14 d)
Prezentul certificat se considera ca fiind valabil pana la ..............., în conformitate cu regula I/14 d) din convenţie, cu condiţia ca Certificatul ................., la care s-a anexat prezentul certificat, sa rãmânã valabil.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie când se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)
Prezentul certificat se considera ca fiind valabil pana la ..............., în conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)^3) din convenţie, cu condiţia ca Certificatul ..................., la care s-a anexat prezentul certificat, sa rãmânã valabil.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila autoritãţii, dupã caz)"

--------------
3) Stergeti, dupã caz.


ANEXA 2
-------
la ordonanta
------------

AMENDAMENTELE*)
la anexa la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare

---------
*) Traducere.

"CAP IX
Managementul pentru exploatarea în siguranta a navelor

REGULA 1
Definiţii
În sensul prevederilor acestui capitol, dacã nu se prevede în mod expres altfel:
1. Codul internaţional de management al siguranţei (Codul ISM) insemana Codul internaţional de management pentru exploatarea în siguranta a navelor şi pentru prevenirea poluarii, adoptat de Organizaţie prin Rezoluţia A.741(18), asa cum poate fi amendat de cãtre Organizaţie, cu condiţia ca astfel de amendamente sa fie adoptate, puse în vigoare şi sa aibã efect în conformitate cu prevederile art. VIII al acestei convenţii referitor la procedurile de amendare aplicabile anexei, cu excepţia cap. I;
2. companie înseamnã proprietarul navei sau oricare alta organizaţie sau persoana, cum ar fi managerul sau agentul de închiriere în regim bareboat, cãruia proprietarul navei i-a încredinţat responsabilitatea exploatãrii navei şi care, asumându-şi aceasta responsabilitate, a acceptat sa se achite de toate sarcinile şi responsabilitãţile impuse prin Codul internaţional de management al siguranţei;
3. petrolier înseamnã un petrolier, asa cum este definit la regula II-1/2.12;
4. nava-cisterna pentru produse chimice înseamnã o nava-cisterna pentru produse chimice, asa cum este definitã la regula VII/8.2;
5. nava pentru transportul gazelor înseamnã o nava pentru transportul gazelor, asa cum este definitã la regula VII/11.2;
6. vrachier înseamnã o nava care este construitã în general cu o singura punte, cu tancuri laterale superioare şi cu tancuri înclinate de bordaj în spaţiile de marfa şi care este destinatã, în principal, pentru transportul mãrfurilor uscate în vrac; aceasta definitie include nave, cum ar fi mineralierele şi navele de transport combinate;
7. unitatea mobila de foraj marin (MODU) înseamnã o nava capabilã sa efectueze operaţiuni de foraj marin în scopul explorãrii sau exploatãrii resurselor subsolului marin, precum: hidrocarburi lichide gazoase, sulf sau sare;
8. nava de mare viteza înseamnã o nava, asa cum este definitã la regula X/1.2.

REGULA 2
Aplicare

1. Prevederile acestui capitol se aplica navelor, indiferent de data lor de construcţie, dupã cum urmeazã:
1. navelor de pasageri, inclusiv navelor de pasageri de mare viteza, cel mai târziu la 1 iulie 1998;
2. petrolierelor, navelor-cisterna pentru produse chimice, navelor pentru transportul gazelor, vrachierelor şi navelor de marfa de mare viteza având tonajul brut mai mare sau egal cu 500, cel mai târziu la 1 iulie 1998; şi
3. altor nave de marfa şi unitãţilor mobile de foraj marin având tonajul brut mai mare sau egal cu 500, cel mai târziu la 1 iulie 2002.
2. Prevederile acestui capitol nu se aplica navelor utlizate în scopuri guvernamentale necomerciale.

REGULA 3
Cerinţe privind managementul siguranţei

1. Compania şi nava trebuie sa îndeplineascã cerinţele Codului internaţional de management al siguranţei.
2. Nava trebuie sa fie exploatatã de o companie care deţine documentul de conformitate menţionat la regula 4.

REGULA 4
Certificare

1. Un document de conformitate trebuie eliberat fiecãrei companii care îndeplineşte cerinţele Codului internaţional de management al siguranţei. Acest document trebuie eliberat de cãtre Administraţie, de cãtre o organizaţie recunoscuta de Administraţie sau, la cererea Administraţiei, de cãtre un alt guvern contractant.
2. Un exemplar al documentului de conformitate trebuie pãstrat la bordul navei pentru ca sa poatã fi prezentat de comandant, la cerere, în vederea verificãrii.
3. Un certificat, denumit Certificat de management al siguranţei, trebuie eliberat fiecãrei nave de cãtre Administraţie sau de cãtre o organizaţie recunoscuta de Administraţie. Administraţia sau organizaţia recunoscuta de cãtre aceasta trebuie ca înainte de eliberarea Certificatului de management al siguranţei sa verifice dacã managementul companiei şi managementul la bordul navei sunt în conformitate cu sistemul de management al siguranţei aprobat.

REGULA 5
Menţinerea condiţiilor

Sistemul de management al siguranţei trebuie menţinut conform cerinţelor Codului internaţional de management al siguranţei.

REGULA 6
Verificare şi control

1. Administraţia, un alt guvern contractant, la cererea Administraţiei, sau o organizaţie recunoscuta de Administraţie trebuie sa verifice periodic buna funcţionare a sistemului de management al siguranţei navei.
2. Sub rezerva prevederilor paragrafului 3 al acestei reguli, o nava care trebuie sa detina un certificat eliberat în virtutea prevederilor regulii 4.3 trebuie sa fie supusã controlului în conformitate cu prevederile regulii XI/4. În acest scop, un astfel de certificat trebuie considerat ca un certificat eliberat conform regulii I/12 sau I/13.
3. În cazurile de schimbare a statului de pavilion sau a companiei, se vor efectua aranjamente tranzitorii speciale în conformitate cu liniile directoare elaborate de cãtre Organizaţie."

"CAPITOLUL X
Mãsuri de siguranta pentru navele de mare viteza

REGULA 1
Definiţii

În sensul prevederilor acestui capitol:
1. Codul pentru navele de mare viteza (Codul HSC) înseamnã Codul internaţional pentru siguranta navelor de mare viteza, adoptat de Comitetul Securitãţii Maritime al Organizaţiei prin Rezoluţia MSC.36(63), asa cum poate fi amendat de cãtre Organizaţie, cu condiţia ca astfel de amendamente sa fie adoptate, puse în vigoare şi sa aibã efect în conformitate cu prevederile art. VIII din prezenta convenţie, referitor la procedurile de amendare aplicabile anexei, cu excepţia cap. I;
2. Nava de mare viteza este o nava capabilã sa atinga o viteza maxima, în metri pe secunda (m/s), egala cu sau superioarã valorii:


v = 3,7 V^0,1667,
unde:
_
V = deplasamentul corespunzãtor liniei de plutire prevãzute (mc);


3. Nava construitã înseamnã o nava a carei chila a fost pusã sau care se afla într-un stadiu similar de construcţie;
4. expresia stadiu similar de construcţie înseamnã stadiul în care:
1. începe construcţia identificabila cu o anumitã nava; şi
2. a început asamblarea navei ingloband cel puţin 50 tone sau 1% din masa estimatã a întregului material de structura, dacã aceasta ultima valoare este inferioarã.

REGULA 2
Aplicare

1. Prevederile acestui capitol se aplica navelor de mare viteza construite la 1 ianuarie 1996 sau dupã aceasta data, dupã cum urmeazã:
1. navelor de pasageri care în cursul voiajului lor nu se gãsesc la mai mult de 4 ore de un loc de refugiu, deplasandu-se cu viteza de exploatare, atunci când sunt complet încãrcate; şi
2. navelor de marfa cu tonajul brut superior sau egal cu 500, care în cursul voiajului lor nu se gãsesc la mai mult de 8 ore de un loc de refugiu, deplasandu-se cu viteza de exploatare, atunci când sunt complet încãrcate.
2. Orice nava, indiferent de data construcţiei sale, care este supusã reparaţiilor, modificãrilor, transformãrilor, precum şi amenajãrilor ce pot rezulta, trebuie sa continue sa satisfacã cel puţin cerinţele aplicabile anterior navei respective. Dacã nava respectiva a fost construitã înainte de 1 ianuarie 1996, ea trebuie sa satisfacã, de regula, cerinţele aplicabile unei nave construite la 1 ianuarie 1996 sau dupã aceasta data, cel puţin în aceeaşi mãsura ca înainte de a fi supusã unor astfel de reparaţii, modificãri, transformãri sau amenajãri. Reparaţiile, modificãrile şi transformãrile de o importanta majorã, precum şi amenajãrile ce pot rezulta trebuie sa satisfacã cerinţele aplicabile unei nave construite la 1 ianuarie 1996 sau dupã aceasta data, în mãsura în care administraţia considera acest lucru posibil şi rezonabil.

REGULA 3
Cerinţe pentru navele de mare viteza

1. Fãrã a tine seama de prevederile cap. I-IV şi ale regulii V/12, o nava de mare viteza care îndeplineşte în totalitate cerinţele Codului pentru navele de mare viteza şi care a fost inspectata şi certificatã conform prevederilor acestui cod este consideratã ca a îndeplinit cerinţele cap. I-IV şi ale regulii V/12. În sensul prezentei reguli, cerinţele codului sunt considerate obligatorii.
2. Certificatele şi permisele eliberate conform Codului pentru navele de mare viteza au aceeaşi valabilitate şi sunt acceptate în aceleaşi condiţii ca şi certificatele eliberate conform prevederilor cap. I."

"CAPITOLUL XI
Mãsuri speciale pentru sporirea siguranţei maritime

REGULA 1
Autorizarea organizaţiilor recunoscute

Organizaţiile menţionate la regula I/6 trebuie sa respecte liniile directoare elaborate de cãtre Organizaţie.

REGULA 2
Inspecţii intensificate

Vrachierele, asa cum sunt definite în regula IX/1.6, şi petrolierele, asa cum sunt definite în regula II-1/2.12, vor fi supuse unui program intensificat de inspecţii, în conformitate cu liniile directoare adoptate de Adunarea Organizaţiei prin Rezoluţia A.744(18), asa cum poate fi modificatã de cãtre Organizaţie, cu condiţia ca astfel de amendamente sa fie adoptate, puse în vigoare şi sa aibã efect în conformitate cu prevederile art. VIII din prezenta convenţie, referitor la procedurile de amendare aplicabile anexei, cu excepţia cap. I.

REGULA 3
Numãrul de identificare a navei

1. Aceasta regula se aplica tuturor navelor de pasageri cu tonajul brut egal cu sau mai mare de 100 şi tuturor navelor de marfa cu tonajul brut egal cu sau mai mare de 300.
2. Fiecãrei nave i se va atribui un numãr de identificare care sa corespundã schemei cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptatã de cãtre Organizaţie.
3. Numãrul de identificare a navei se va înscrie pe certificate şi pe copiile lor certificate, eliberate în conformitate cu regula I/12 sau I/13.
4. Pentru navele construite înainte de 1 ianuarie 1996 aceasta regula va intra în vigoare atunci când un certificat este reînnoit la 1 ianuarie 1996 sau dupã aceasta data.

REGULA 4
Controlul efectuat de cãtre statul portului asupra normelor de exploatare

1. În timp ce se afla într-un port al unui alt guvern contractant, o nava este supusã controlului exercitat de inspectori autorizaţi corespunzãtor de acel guvern în probleme privind normele de exploatare referitoare la siguranta navelor, atunci când exista motive evidente pentru a considera ca comandantul sau echipajul nu este familiarizat cu metodele esenţiale de aplicat la bord privind siguranta navelor.
2. În condiţiile definite la paragraful 1 al acestei reguli, guvernul contractant care exercita controlul va lua mãsurile necesare pentru a impiedica plecarea navei pana când nu s-a remediat situaţia conform cerinţelor prezentei convenţii.
3. Procedurile prevãzute în regula I/19, referitoare la controlul navelor efectuat de cãtre statul portuar, se aplica la prezenta regula.
4. Nici o prevedere a prezentei reguli nu trebuie sa fie interpretatã ca o limitare a drepturilor şi obligaţiilor unui guvern contractant care efectueazã controlul asupra normelor de exploatare prevãzute în mod expres în reguli."

AMENDAMENTE LA APENDICELE LA ANEXA

1. Modelul Certificatului de siguranta pentru navele de pasageri

CERTIFICAT DE SIGURANTA PENTRU NAVA DE PASAGERI
Textul notei de subsol 3 se înlocuieşte cu:
"În conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptatã de Organizaţie prin Rezoluţia A.600(15)."

2. Modelul Certificatului de siguranta a construcţiei pentru navele de marfa

CERTIFICAT DE SIGURANTA A CONSTRUCŢIEI PENTRU NAVA DE MARFA

Textul notei de subsol 3 se înlocuieşte cu:
"În conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptatã de Organizaţie prin Rezoluţia A.600(15)."

3. Modelul Certificatului de siguranta a echipamentului pentru navele de marfa

CERTIFICAT DE SIGURANTA A ECHIPAMENTULUI PENTRU NAVA DE MARFA

Textul notei de subsol 3 se înlocuieşte cu:
"În conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptatã de Organizaţie prin Rezoluţia A.600(15)."

4. Modelul Certificatului de siguranta radio pentru navele de marfa

CERTIFICAT DE SIGURANTA RADIO PENTRU NAVA DE MARFA

Textul notei de subsol 2 se înlocuieşte cu:
"În conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptatã de Organizaţie prin Rezoluţia A.600(15)."

5. Modelul Certificatului de scutire

CERTIFICAT DE SCUTIRE

Textul notei de subsol 2 se înlocuieşte cu:
"În conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptatã de Organizaţie prin Rezoluţia A.600(15)."

ANEXA 3
-------
la ordonanta
------------

AMENDAMENTELE
la anexa la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare

"CAPITOLUL XII
Mãsuri suplimentare de siguranta pentru vrachiere

REGULA 1
Definiţii

În sensul prevederilor acestui capitol:
1. vrachier înseamnã un vrachier, asa cum este definit în regula IX/1.6;
2. vrachier cu simplu bordaj este un vrachier la care o magazie de marfa este delimitata de bordaj;
3. lungimea unui vrachier înseamnã lungimea, asa cum se defineste în Convenţia internationala asupra liniilor de încãrcare în vigoare;
4. marfa solida în vrac înseamnã orice material, altul decât cel lichid sau gazos, care se compune dintr-o combinatie de particule, granule sau orice bucãţi mai mari de material, cu o compoziţie în general uniforma, care se incarca direct în spaţiile de marfa ale unei nave fãrã forme intermediare de ambalaj;
5. norme de rezistenta a peretelui şi dublului fund de la vrachiere înseamnã Normele de calcul al dimensiunilor peretelui transversal etans, gofrat vertical, dintre cele doua magazii de marfa situate cel mai în prova şi norme de calcul al cantitãţii admisibile de marfa din magazia situata cel mai în prova, adoptate la 27 noiembrie 1997 prin Rezoluţia 4 a Conferintei guvernelor contractante la Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, asa cum pot fi amendate de cãtre Organizaţie, cu condiţia ca aceste amendamente sa fie adoptate, sa între în vigoare şi sa aibã efect în conformitate cu prevederile art. VIII din prezenta convenţie, cu privire la procedurile de amendare aplicabile anexei, exclusiv cap. I.
6. Termenul nave construite are acelaşi sens ca cel definit în regula II-1/1.1.3.1.

REGULA 2
Aplicare

Vrachierele trebuie sa corespundã cerinţelor acestui capitol, suplimentar fata de cerinţele aplicabile din alte capitole.

REGULA 3
Program de implementare
(Aceasta regula se aplica vrachierelor construite înainte de 1 iulie 1999)

Vrachierele, la care se aplica regulile 4 sau 6, trebuie sa satisfacã prevederile acestor reguli conform urmatorului program, în legatura cu programul intensificat de inspecţii cerut de regula XI/2, astfel:
1. pentru vrachierele care la 1 iulie 1999 au o vechime mai mare sau egala cu 20 de ani, cel mai târziu la data primei inspecţii intermediare sau cel mai târziu la data primei inspecţii periodice dupã 1 iulie 1999, care dintre acestea este prima;
2. pentru vrachierele care la 1 iulie 1999 au o vechime mai mare sau egala cu 15 ani, dar sub 20 ani, cel mai târziu la data primei inspecţii periodice dupã 1 iulie 1999, dar nu mai târziu de 1 iulie 2002; şi
3. pentru vrachierele care la 1 iulie 1999 au o vechime mai mica de 15 ani, cel mai târziu la data primei inspecţii periodice dupã data la care nava împlineşte 15 ani vechime, dar nu mai târziu de data la care nava împlineşte 17 ani vechime.

REGULA 4
Cerinţe de stabilitate dupã avarie, aplicabile vrachierelor

1. Vrachierele cu simplu bordaj, având o lungime mai mare sau egala cu 150 m, destinate transportului mãrfurilor solide în vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.000 kg/mc , construite la sau dupã 1 iulie 1999, trebuie ca atunci când sunt încãrcate la linia de încãrcare de vara sa poatã rãmâne în plutire, în toate situaţiile de încãrcare, având o stare de echilibru satisfãcãtoare dupã inundarea oricãrei magazii de marfa, asa cum se specifica în paragraful 3.
2. Vrachierele cu simplu bordaj, având o lungime mai mare sau egala cu 150 m, care transporta mãrfuri solide în vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, construite înainte de 1 iulie 1999, trebuie ca atunci când sunt încãrcate la linia de încãrcare de vara sa poatã rãmâne în plutire, în toate situaţiile de încãrcare, având o stare de echilibru satisfãcãtoare dupã inundarea magaziei de marfa situate cel mai în prova, asa cum se specifica în paragraful 3. Aceasta cerinta trebuie sa fie îndeplinitã în conformitate cu programul de implementare specificat la regula 3.
3. Sub rezerva prevederilor paragrafului 6, starea de echilibru dupã inundare trebuie sa corespundã stãrii de echilibru menţionate în anexa la Rezoluţia A/320(IX) - Regula echivalenta regulii 27 din Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare, asa cum a fost amendata de Rezoluţia A/514(13). Inundarea ipotetica trebuie sa ţinã seama doar de inundarea spaţiului magaziei de marfa. Permeabilitatea unei magazii încãrcate trebuie consideratã 0,9, iar permeabilitatea unei magazii goale 0,95, dacã nu se ia în considerare permeabilitatea corespunzãtoare mãrfii din magazia inundata pentru volumul ocupat de aceasta marfa şi permeabilitatea de 0,95 pentru volumul rãmas gol din aceasta magazie.
4. Se poate considera ca vrachierele construite înainte de 1 iulie 1999, cãrora li s-a atribuit un bord liber redus conform regulii 27(7) din Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare, asa cum a fost adoptatã la 5 aprilie 1966, satisfac prevederile paragrafului 2 al acestei reguli.
5. Se poate considera ca vrachierele cãrora li s-a atribuit un bord liber redus în conformitate cu prevederile paragrafului (8) al regulii echivalente regulii 27 din Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare, adoptatã prin Rezoluţia A.320(IX), asa cum a fost amendata de Rezoluţia A.514(13), satisfac prevederile paragrafului 1 sau 2, dupã caz.
6. La vrachierele cãrora li s-a atribuit un bord liber redus în conformitate cu prevederile regulii 27(8), precizatã în anexa B la Protocolul din 1988 privind Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare, starea de echilibru dupã inundare trebuie sa satisfacã prevederile respective ale acelui protocol.

REGULA 5
Rezistenta structurii vrachierelor
(Aceasta regula se aplica vrachierelor construite la sau dupã 1 iulie 1999)

Vrachierele cu simplu bordaj, având o lungime mai mare sau egala cu 150 m, destinate transportului mãrfurilor solide în vrac cu o destinaţie mai mare sau egala cu 1.000 kg/mc, trebuie sa aibã o rezistenta suficienta la inundarea oricãrei magazii de marfa în toate cazurile de încãrcare şi balastare, ţinând seama şi de efectele dinamice ca urmare a prezentei apei în magazie, precum şi de recomandãrile adoptate de cãtre Organizaţie.

REGULA 6
Cerinţe privind structura şi alte cerinţe aplicabile vrachierelor
(Aceasta reguli se aplica vrachierelor construite înainte de 1 iulie 1999)

1. Vrachierele cu simplu bordaj, având o lungime mai mare sau egala cu 150 m, care transporta mãrfuri solide în vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, trebuie sa satisfacã cerinţele acestei reguli în conformitate cu programul de implementare specificat la regula 3.
2. Peretele etans transversal dintre cele doua magazii de marfa situate cel mai în prova şi dublul fund al magaziei de marfa situate cel mai în prova trebuie sa aibã o rezistenta suficienta la inundarea magaziei de marfa situate cel mai în prova, ţinând seama şi de efectele dinamice ca urmare a prezentei apei în magazie, în conformitate cu Normele de rezistenta a peretelui şi dublul fund de la vrachiere. În sensul acestei reguli, Normele de rezistenta a peretelui şi dublului fund de la vrachiere trebuie considerate obligatorii.
3. În cazul în care este necesarã întãrirea peretelui etans transversal sau a dublului fund şi în ce mãsura, pentru satisfacerea prevederilor paragrafului 2 pot fi luate în considerare restricţiile urmãtoare:
1. restrictii privind distribuirea greutatii totale a mãrfii între magaziile de marfa; şi
2. restrictii cu privire la deadweight maxim.
4. Pentru vrachierele la care se aplica fie una dintre restricţiile menţionate la paragrafele 3.1 şi 3.2 de mai sus, fie ambele restrictii, în vederea satisfacerii cerinţelor paragrafului 2 aceste restrictii trebuie sa fie respectate ori de câte ori mãrfurile solide în vrac transportate au o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc.

REGULA 7
Inspecţia structurii magaziei de marfa a vrachierelor
(Aceasta regula se aplica vrachierelor construite înainte de 1 iulie 1999)

Un vrachier cu simplu bordaj, având o lungime mai mare sau egala cu 150 m, care are o vechime mai mare sau egala cu 10 ani, nu trebuie sa transporte mãrfuri solide în vrac care au o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, dacã nu a fost gãsit într-o stare satisfãcãtoare dupã ce a fost supus:
1. unei inspecţii periodice în conformitate cu programul intensificat de inspecţii cerut de regula XI/2; sau
2. unei inspecţii a tuturor magaziilor de marfa în acelaşi volum ca cel cerut pentru inspectiile periodice din programul intensificat de inspecţii cerut de regula XI/2.

REGULA 8
Informaţii privind conformitatea cu cerinţele aplicabile vrachierelor
1. Manualul cerut de regula VI/7.2 trebuie avizat de cãtre administraţie sau în numele ei, pentru a atesta conformitatea cu regulile 4, 5, 6 şi 7, dupã caz.
2. Orice restrictii impuse transportului mãrfurilor solide în vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, în conformitate cu cerinţele regulii 6, trebuie definite şi incluse în manualul menţionat la paragraful 1.
3. Un vrachier la care se aplica prevederile paragrafului 2 trebuie sa fie permanent marcat pe bordaj la mijlocul navei, babord şi tribord, cu un triunghi echilateral plin, vopsit cu o culoare ce contrasteaza cu cea a corpului navei, care are laturile de 500 mm şi al cãrui vârf se afla la 300 mm sub linia puntii.

REGULA 9
Cerinţe pentru vrachierele care nu pot satisface regula 4.2 ca urmare a caracteristicilor de construcţie a magaziilor lor de marfa
(Aceasta regula se aplica vrachierelor construite înainte de 1 iulie 1999)

Pentru vrachierele la care se aplica regula 4.2, dar care au fost construite cu un numãr insuficient de pereţi transversali etansi pentru a statisface regula menţionatã, administraţia poate permite o derogare cu privire la aplicarea regulilor 4.2 şi 6, cu condiţia ca aceste nave sa respecte urmãtoarele cerinţe:
1. pentru magazia de marfa situata cel mai în prova, inspectiile prevãzute în cadrul inspecţiei anuale din programul intensificat de inspecţii cerut de regula XI/2 trebuie sa fie înlocuite cu inspectiile prevãzute în acest program în cadrul inspecţiei intermediare a magaziilor de marfa;
2. în toate magaziile de marfa sau în tunelele pentru transportul mãrfii, dupã caz, trebuie sa fie prevãzute avertizoare pentru nivelul mare al apei din puturile de santina, care sa declanseze o alarma sonora şi vizuala pe puntea de navigaţie, asa cum s-a aprobat de cãtre administraţie sau o organizaţie recunoscuta de ea în conformitate cu prevederile regulii XI/1; şi
3. sa fie prevãzute informaţii detaliate cu privire la anumite cazuri speciale de inundare a magaziei de marfa. Aceste informaţii trebuie însoţite de instrucţiuni detaliate privind pregãtirea evacuarii conform prevederilor secţiunii 8 din Codul internaţional de management al siguranţei (Codul ISM) şi vor fi utilizate ca baza pentru pregãtirea şi exerciţiile echipajului.

REGULA 10
Declararea densitatii mãrfii solide în vrac

1. Înaintea încãrcãrii mãrfii în vrac pe un vrachier, expeditorul trebuie sa declare densitatea mãrfii, suplimentar fata de prevederile regulii VI/2 cu privire la furnizarea informatiei asupra mãrfii.
2. În cazul vrachierelor cãrora li se aplica regula 6, cu excepţia cazului în care ele satisfac toate prevederile pertinente ale prezentului capitol aplicabile transportului mãrfurilor solide în vrac care au o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, densitatea oricãrei marfi declarata ca fiind cuprinsã între 1.250 şi 1.780 kg/mc trebuie sa fie verificata de un organ de control acreditat.

REGULA 11
Calculator de încãrcare
(Aceasta regula se aplica vrachierelor indiferent de data lor de construcţie)

1. Vrachierele cu o lungime mai mare sau egala cu 150 m trebuie prevãzute cu un calculator de încãrcare care sa poatã determina forţele taietoare şi momentele incovoietoare ce acţioneazã asupra grinzii de rezistenta a navei, ţinând seama de recomandarea adoptatã de cãtre Organizaţie.
2. Vrachierele cu o lungime mai mare sau egala cu 150 m, construite înainte de 1 iulie 1999, trebuie sa corespundã cerinţelor paragrafului 1 nu mai târziu de data primei inspecţii intermediare sau periodice a navei ce trebuie sa fie efectuatã dupã 1 iulie 1999."

ANEXA 4
-------
la ordonanta
------------

PROTOCOLUL DIN 1988*)
privind Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare

Pãrţile la prezentul protocol,
fiind pãrţi la Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare, adoptatã la Londra la 5 aprilie 1966,
recunoscând contributia importanta a convenţiei mai sus menţionate la promovarea siguranţei navelor şi a bunurilor pe mare, precum şi la ocrotirea vieţii persoanelor de la bord,
recunoscând, de asemenea, necesitatea îmbunãtãţirii în continuare a prevederilor tehnice ale convenţiei mai sus menţionate,
recunoscând în continuare necesitatea introducerii în convenţia mai sus menţionatã a prevederilor privind inspectarea şi certificarea, armonizate cu prevederile corespunzãtoare din celelalte instrumente internaţionale,
considerând ca aceste necesitaţi pot fi cel mai bine satisfacute prin încheierea unui protocol cu privire la Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare,
au cãzut de acord asupra celor ce urmeazã:

--------------
*) Traducere.

ART. 1
Obligaţii generale
1. Pãrţile la prezentul protocol se angajeazã sa punã în aplicare prevederile prezentului protocol şi ale anexelor sale care fac parte integrantã din prezentul protocol. Orice referire la prezentul protocol constituie în acelaşi timp şi o referire la anexele sale.
2. Între pãrţile la prezentul protocol prevederile Convenţiei internaţionale din 1966 asupra liniilor de încãrcare (denumita în cele ce urmeazã convenţie), cu excepţia art. 29, se vor aplica sub rezerva modificãrilor şi completãrilor stabilite în prezentul protocol.
3. Cu privire la navele autorizate sa arboreze pavilionul unui stat care nu este parte la convenţie şi la prezentul protocol, pãrţile la prezentul protocol vor aplica cerinţele convenţiei şi ale prezentului protocol în mãsura necesarã pentru ca aceste nave sa nu beneficieze de condiţii mai favorabile.
ART. 2
Certificate existente
1. În pofida oricãror alte prevederi ale prezentului protocol, orice Certificat internaţional de bord liber care este în vigoare atunci când prezentul protocol intra în vigoare pentru guvernul statului al cãrui pavilion nava este autorizata sa îl arboreze va rãmâne valabil pana la expirare.
2. O parte la prezentul protocol nu va elibera certificate în virtutea şi în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale din 1966 asupra liniilor de încãrcare, asa cum a fost adoptatã la 5 aprilie 1966.
ART. 3
Comunicarea informaţiilor
Pãrţile la prezentul protocol se angajeazã sa comunice secretarului general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (denumita în cele ce urmeazã Organizaţia) şi sa depunã la acesta:
a) textul legilor, decretelor, ordonanţelor, reglementãrilor şi al altor instrumente promulgate în privinta diferitelor probleme legate de aplicarea prezentului protocol;
b) o lista cuprinzând inspectorii numiţi sau organizaţiile recunoscute, autorizate sa acţioneze în numele lor în domeniul administrãrii problemelor legate de liniile de încãrcare, pentru a fi transmisã pãrţilor în vederea informãrii inspectorilor acestora, precum şi o notificare asupra responsabilitãţilor specifice acordate acelor inspectori numiţi sau organizaţii recunoscute şi asupra condiţiilor de autorizare astfel acordate; şi
c) un numãr suficient de specimene ale certificatelor pe care ele le elibereazã în conformitate cu prevederile prezentului protocol.
ART. 4
Semnarea, ratificarea, acceptarea, aprobarea şi aderarea
1. Prezentul protocol va rãmâne deschis pentru semnare, la sediul Organizaţiei, de la 1 martie 1989 pana la 28 februarie 1990, data dupã care rãmâne deschis pentru aderare. Sub rezerva prevederilor paragrafului 3, statele îşi pot exprima consimţãmântul, prin care se obliga sa respecte prezentul protocol, prin:
a) semnare fãrã rezerva în ceea ce priveşte ratificarea, acceptarea sau aprobarea; sau
b) semnare sub rezerva ratificãrii, acceptãrii sau aprobãrii, urmatã de ratificare, acceptare sau aprobare; sau
c) aderare.
2. Ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va fi efectuatã prin depunerea unui instrument în acest scop la secretarul general al Organizaţiei.
3. Prezentul protocol poate fi semnat fãrã rezerve, poate fi ratificat, acceptat, aprobat sau se poate adera la el numai de cãtre acele state care au semnat fãrã rezerve, au acceptat sau au aderat la convenţie.
ART. 5
Intrarea în vigoare
1. Prezentul protocol va intra în vigoare la 12 luni dupã data la care au fost îndeplinite urmãtoarele doua condiţii:
a) cel puţin 15 state, ale cãror flote comerciale constituie în total cel puţin 50% din tonajul brut al flotei comerciale mondiale, şi-au exprimat consimţãmântul de a-l respecta în conformitate cu prevederile art. IV; şi
b) condiţiile pentru intrarea în vigoare a Protocolului din 1988 privind Convenţia internationala din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare au fost îndeplinite, cu condiţia ca prezentul protocol sa nu între în vigoare înainte de 1 februarie 1992.
2. Pentru statele care au depus un instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare la prezentul protocol, dupã ce au fost îndeplinite condiţiile de intrare în vigoare a acestuia, dar înainte de data intrãrii sale în vigoare, ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va produce efect la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol sau la 3 luni dupã data depunerii instrumentului, dacã aceasta data este ulterioara.
3. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, depus dupã data la care intra în vigoare prezentul protocol, va produce efect la 3 luni dupã data depunerii.
4. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, depus dupã data la care un amendament la prezentul protocol sau, între pãrţile la prezentul protocol, un amendament la convenţie este considerat ca fiind acceptat conform prevederilor art. VI, se va aplica prezentului protocol sau convenţiei în forma lor modificatã.
ART. 6
Amendamente
1. Prezentul protocol şi, între pãrţile la prezentul protocol, convenţia pot fi modificate prin oricare din procedurile specificate în urmãtoarele paragrafe.
2. Amendare dupã examinarea de cãtre Organizaţie:
a) Orice amendament propus de o parte la prezentul protocol va fi prezentat secretarului general al Organizaţiei, care îl va difuza apoi tuturor membrilor Organizaţiei şi tuturor guvernelor contractante la convenţie cu cel puţin 6 luni înainte de examinarea sa.
b) Orice amendament propus şi difuzat conform celor de mai sus va fi prezentat Comitetului securitãţii maritime al Organizaţiei spre examinare.
c) Statele care sunt pãrţi la prezentul protocol, fie ca sunt sau nu membre ale Organizaţiei, au dreptul sa participe la deliberãrile Comitetului securitãţii maritime în ceea ce priveşte examinarea şi adoptarea amendamentelor.
d) Amendamentele vor fi adoptate cu o majoritate de doua treimi din pãrţile la acest protocol, prezente şi votante în Comitetul securitãţii maritime largit conform prevederilor subparagrafului c) (denumit în continuare Comitetul securitãţii maritime largit), cu condiţia ca cel puţin o treime din pãrţi sa fie prezente în momentul votarii.
e) Amendamentele adoptate în conformitate cu prevederile subparagrafului d) vor fi comunicate de cãtre secretarul general al Organizaţiei tuturor pãrţilor la prezentul protocol pentru acceptare.
f) (i) Un amendament la un articol sau la anexa A din prezentul protocol sau, între pãrţile la prezentul protocol, un amendament la un articol din convenţie este considerat ca fiind acceptat la data la care este acceptat de doua treimi din pãrţile la prezentul protocol.
(ii) Un amendament la anexa B la prezentul protocol sau între pãrţile la prezentul protocol, un amendament la o anexa la convenţie este considerat ca fiind acceptat:
() la sfârşitul unei perioade de 2 ani de la data la care este comunicat pãrţilor la prezentul protocol pentru acceptare; sau
(bb) la sfârşitul oricãrei alte perioade, care nu va fi mai mica de un an, dacã s-a hotãrât astfel în momentul adoptãrii sale de cãtre o majoritate de doua treimi din pãrţile prezente şi votante în Comitetul securitãţii maritime largit. Totuşi, dacã în perioada specificatã mai mult de o treime din pãrţi sau pãrţile ale cãror flote comerciale constituie în total cel puţin 50% din tonajul brut al tuturor flotelor comerciale ale tuturor pãrţilor notifica secretarului general al Organizaţiei ca ele au obiecţiuni contra amendamentului, acesta este considerat ca nefiind acceptat.
g) (i) Un amendament la care se referã subparagraful f) (i) va intra în vigoare pentru acele pãrţi la prezentul protocol care l-au acceptat la 6 luni dupã data la care acesta este considerat ca fiind acceptat, iar pentru fiecare parte care-l accepta dupã acea data va intra în vigoare la 6 luni de la data acceptãrii de cãtre acea parte.
(ii) Un amendament la care se referã subparagraful f) (ii) va intra în vigoare, pentru toate pãrţile la prezentul protocol, cu excepţia acelora care au obiecţiuni contra amendamentului în conformitate cu acel subparagraf şi care nu şi-au retras obiectiunile, la 6 luni dupã data la care este considerat ca fiind acceptat. Totuşi, înainte de data stabilitã pentru intrarea în vigoare a unui amendament, orice parte poate notifica secretarului general al Organizaţiei ca se considera scutitã de a da efect acelui amendament pentru o perioada de cel mult un an de la data intrãrii sale în vigoare sau pentru o perioada mai lungã ce poate fi hotãrâtã de o majoritate de doua treimi din pãrţile prezente şi votante în Comitetul securitãţii maritime largit în momentul adoptãrii amendamentului.
3. Amendare printr-o conferinţa:
a) La cererea unei pãrţi la prezentul protocol, sprijinita de cel puţin o treime din pãrţi, Organizaţia va convoca o conferinţa a pãrţilor care sa examineze amendamentele la prezentul protocol şi la convenţie.
b) Fiecare amendament adoptat de o astfel de conferinţa cu o majoritate de doua treimi din pãrţile prezente şi votante va fi comunicat de cãtre secretarul general al Organizaţiei tuturor pãrţilor pentru acceptare.
c) În cazul în care conferinţa nu hotãrãşte altfel, amendamentul este considerat ca fiind acceptat şi va intra în vigoare în conformitate cu procedurile specificate în subparagrafele 2 f) şi, respectiv, 2 g), cu condiţia ca referirile la Comitetul securitãţii maritime largit din aceste paragrafe sa fie considerate drept referiri la conferinţa.
4. a) O parte la prezentul protocol, care a acceptat un amendament la care se referã prevederile subparagrafului 2 f) (ii), care a intrat în vigoare, nu este obligatã sa extindã privilegiul prezentului protocol asupra certificatelor eliberate unei nave îndreptãţite sa arboreze pavilionul unui stat parte care, conform prevederilor acelui subparagraf, a fãcut o obiectie contra amendamentului şi nu a retras aceasta obiectie, dar numai în mãsura în care aceste certificate se referã la probleme vizate de amendamentul respectiv.
b) O parte la prezentul protocol, care a acceptat un amendament la care se referã prevederile subparagrafului 2 f) (ii), care a intrat în vigoare, trebuie sa extindã privilegiul prezentului protocol asupra certificatelor eliberate unei nave îndreptãţite sa arboreze pavilionul unui stat parte care a notificat secretarului general al Organizaţiei, conform prevederilor subparagrafului 2 g) (ii), ca se considera scutit de a da efect amendamentului.
5. În afarã cazului în care se prevede în mod expres altfel, orice amendament fãcut în baza acestui articol şi care are legatura cu structura navei se va aplica numai navelor a cãror chila a fost pusã sau care se afla într-un stadiu similar de construcţie la data la care amendamentul intra în vigoare sau dupã aceasta data.
6. Orice declaraţie de acceptare sau obiectie la un amendament ori orice notificare facuta în virtutea prevederilor subparagrafului 2 g) (ii) trebuie adresatã în scris secretarului general al Organizaţiei. Acesta informeazã toate pãrţile la prezentul protocol despre orice asemenea comunicare şi despre data la care a fost primitã.
7. Secretarul general al Organizaţiei va informa toate pãrţile la prezentul protocol despre orice amendamente care intra în vigoare în virtutea acestui articol, precum şi despre data la care fiecare amendament intra în vigoare.
ART. 7
Denunţarea
1. Prezentul protocol poate fi denunţat de orice parte în orice moment dupã expirarea unei perioade de 5 ani de la data la care prezentul protocol intra în vigoare pentru acea parte.
2. Denunţarea se efectueazã prin depunerea unui instrument de denunţare la secretarul general al Organizaţiei.
3. Denunţarea va produce efect dupã un an de la data la care secretarul general al Organizaţiei a primit acest instrument sau dupã expirarea unei perioade mai lungi, specificatã în instrumentul de denunţare.
4. Orice denunţare a convenţiei de cãtre o parte va fi consideratã ca o denunţare a prezentului protocol de cãtre acea parte. O astfel de denunţare va produce efect la aceeaşi data la care va produce efect denunţarea convenţiei conform paragrafului (3) al art. 30 din convenţie.
ART. 8
Depozitarul
1. Prezentul protocol va fi depus la secretarul general al Organizaţiei (numit în cele ce urmeazã depozitar).
2. Depozitarul:
a) va informa guvernele tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta despre:
(i) fiecare noua semnare sau depunere a unui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, precum şi data acesteia;
(ii) data intrãrii în vigoare a prezentului protocol;
(iii) depunerea oricãrui instrument de denunţare a prezentului protocol, împreunã cu data la care s-a primit acesta şi data de la care are efect denunţarea;
b) va transmite copii certificate conforme de pe prezentul protocol guvernelor tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta.
3. De îndatã ce prezentul protocol va intra în vigoare, o copie certificatã conformã va fi transmisã de depozitar la secretarul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru înregistrare şi publicare în conformitate cu art. 102 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ART. 9
Limbi
Prezentul protocol este întocmit într-un singur exemplar original în limbile arabã, chineza, engleza, franceza, rusa şi spaniola, fiecare text având aceeaşi putere legalã.
Adoptat la Londra la 11 noiembrie 1988.
Drept care, subsemnaţii*), împuterniciţi legal în acest scop de guvernele respective, au semnat prezentul protocol.

---------
*) Sunt omise semnãturile.

ANEXA A
-------
la protocol
-----------

MODIFICĂRI ŞI COMPLETĂRI
la articolele Convenţiei internaţionale din 1996 asupra liniilor de încãrcare

ART. 2
Definiţii
Textul existent al paragrafului (8) se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(8) Lungime înseamnã 96% din lungimea totalã la linia de plutire situata la o distanta deasupra chilei egala cu 85% din înãlţimea de construcţie minima, masurata de la fata superioarã a chilei, sau distanta de la fata exterioarã a etravei pana la axul carmei la acea linie de plutire, dacã aceasta valoare este mai mare. În cazul în care etrava are forma concava deasupra liniei de plutire, situata la o înãlţime egala cu 85% din înãlţimea de construcţie minima, atât extremitatea prova a lungimii totale, cat şi fata exterioarã a etravei trebuie luate la nivelul proiectiei verticale pe acea linie de plutire a extremitatii posterioare a partii concave a etravei (deasupra acelei linii de plutire). La navele proiectate pentru a naviga cu chila inclinata, linia de plutire la care este masurata lungimea trebuie sa fie paralela cu linia de plutire prevãzutã la plinã incarcatura."
Se adauga paragraful (9):
"(9) Data de aniversare înseamnã ziua şi luna fiecãrui an, care vor corespunde datei de expirare a certificatului respectiv."
ARTICOLELE 3, 12, 16 şi 21
În textul existent al acestor articole se elimina toate referirile la "(1996)" în legatura cu Certificatul internaţional de bord liber.
ART. 4
Domeniul de aplicare
Textul existent al paragrafului (3) se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(3) Regulile cuprinse în anexa I se aplica navelor noi, dacã nu se specifica în mod expres altfel."
ART. 5
Excepţii
În paragraful (2) (c) se înlocuiesc cuvintele "Punta Norte" cu "Punta Rasa (Cabo San Antonio)".
ART. 13
Vizite, inspecţii şi mãrci
Titlul existent se înlocuieşte cu urmãtorul titlu:
"Inspecţii şi mãrci"
În randurile 1*), 4*) şi 7*) se înlocuiesc cuvintele "vizitele(lor), inspectiile(lor) şi aplicarea(ii) marcilor" cu "inspectiile(lor) şi aplicarea(ii) marcilor".
ART. 14
Vizite şi inspecţii iniţiale şi periodice ale navelor
Titlul existent se înlocuieşte cu urmãtorul titlu:
"Inspecţii iniţiale, de reinnoire şi anuale"
Textul existent se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(1) Orice nava va fi supusã inspectiilor specificate mai jos:
a) o inspecţie iniţialã, înainte de punerea în serviciu a navei, care va include o inspecţie completa a structurii şi a echipamentului ei pentru tot ce este relevant pentru prezenta convenţie. Inspecţia trebuie sa confere siguranta ca dispunerea generalã, materialele şi esantionajul sunt în deplina conformitate cu cerinţele prezentei convenţii;
b) o inspecţie de reinnoire, la intervale specificate de Administraţie, dar nedepasind 5 ani, exceptând cazurile în care se aplica prevederile paragrafelor (2), (5), (6) şi (7) ale art. 19, care trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentul, dispunerea generalã, materialele şi esantionajul sunt în deplina conformitate cu cerinţele prezentei convenţii;
c) o inspecţie anuala, în decurs de 3 luni înainte sau dupã fiecare data de aniversare din certificat, care sa asigure ca:
(i) corpul sau suprastructurile nu au suferit modificãri de natura sa influenteze calculele pentru determinarea poziţiei liniei de încãrcare;
(ii) instalaţiile şi dispozitivele pentru protecţia deschiderilor, balustradele, sabordurile de descãrcare şi mijloacele de acces în încãperile echipajului sunt într-o buna stare de întreţinere;
(iii) mãrcile de bord liber sunt indicate într-o maniera corecta şi permanent;
(iv) informaţiile prescrise la regula 10 sunt furnizate.
(2) Inspectiile anuale la care se referã paragraful (1) (c) al acestui articol vor fi menţionate în Certificatul internaţional de bord liber sau în Certificatul internaţional de scutire pentru bordul liber, eliberat unei nave scutite conform prevederilor paragrafului (2) al art. 6 din prezenta convenţie."
ART. 16
Eliberarea certificatelor
Paragraful (4) se elimina.
ART. 17
Eliberarea certificatelor de cãtre un alt guvern
Titlul existent se înlocuieşte cu urmãtorul titlu:
"Eliberarea sau vizarea certificatelor de cãtre un alt guvern"
Textul existent al paragrafului (1) se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(1) Un guvern contractant poate, la cererea unui alt guvern contractant, sa dispunã inspectarea unei nave şi, dacã se convinge ca sunt respectate prevederile prezentei convenţii, va elibera sau va autoriza eliberarea Certificatului internaţional de bord liber navei şi, atunci când este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatului navei în conformitate cu prevederile prezentei convenţii."
În paragraful (4) se elimina referirea la "(1966)".
ART. 18
Forma certificatelor
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"Certificatele vor fi întocmite în forma corespunzãtoare modelelor prezentate în anexa III la prezenta convenţie. Dacã limba folositã nu este nici engleza, nici franceza, textul va include o traducere într-una din aceste limbi."
ART. 19
Durata valabilitãţii certificatelor
Titlul existent este înlocuit cu urmãtorul titlu:
"Durata şi valabilitatea certificatelor"
Textul existent este înlocuit cu urmãtorul text:
"(1) Certificatul internaţional de bord liber va fi eliberat pentru o perioada specificatã de Administraţie, care nu va depãşi 5 ani.
(2) a) În pofida cerinţelor paragrafului (1), când inspecţia de reinnoire se efectueazã în decurs de 3 luni înainte de expirarea datei certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
b) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã dupã data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
c) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã cu mai mult de 3 luni înainte de data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii acesteia.
(3) Dacã un certificat este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administraţia poate prelungi valabilitatea certificatului dupã data expirãrii pana la perioada maxima specificatã în paragraful (1), cu condiţia ca inspectiile anuale menţionate la art. 14, aplicabile atunci când este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzãtor.
(4) Dacã dupã inspecţia de reinnoire prevãzutã la paragraful (1) b) al art. 14 nu se poate elibera navei un nou certificat înainte de data expirãrii certificatului existent, persoana sau organizaţia care efectueazã inspecţia poate prelungi valabilitatea certificatului existent pentru o perioada care nu va depãşi 5 luni. Aceasta prelungire va fi consemnatã în certificat şi va fi acordatã numai dacã nu au intervenit modificãri la structura, echipamentul, dispunerea generalã, materialele sau esantionajul navei, de natura sa afecteze bordul liber.

-----------
*) Numerotarea randurilor se referã la textul original în limba engleza.

(5) Dacã la data expirãrii unui certificat nava nu este într-un port în care urmeazã sa fie inspectata, Administraţia poate prelungi perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea prelungire va fi acordatã numai pentru a permite navei sa termine voiajul spre portul în care urmeazã sa fie inspectata, şi aceasta numai în cazurile în care aceasta mãsura apare oportuna şi raţionalã. Nici un certificat nu se va prelungi pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava cãreia i s-a acordat o prelungire nu trebuie ca, la sosirea sa în portul unde urmeazã sa fie inspectata, sa se creadã indreptatita, în virtutea unei astfel de prelungiri, sa pãrãseascã portul fãrã sa aibã un certificat nou. Când inspecţia de reinnoire este încheiatã, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
(6) Un certificat eliberat unei nave angajate într-un voiaj scurt, ce nu a fost prelungit conform prevederilor de mai sus ale acestui articol, poate fi prelungit de Administraţie pentru o perioada de graţie de maximum o luna de la data expirãrii menţionatã în acesta. Când inspecţia de reinnoire este încheiatã, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
(7) În situaţii speciale, dupã cum hotãrãşte Administraţia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirãrii certificatului existent, asa cum se cere în paragrafele (2), (5) şi (6). În aceste situaţii speciale, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii inspecţiei de reinnoire.
(8) Dacã se efectueazã o inspecţie anuala înainte de perioada specificatã la art. 14, atunci:
a) data de aniversare indicatã în certificat va fi modificatã prin vizare cu o data ce nu va depãşi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspecţia;
b) inspecţia anuala ulterioara, cerutã la art. 14, va fi efectuatã la intervalele prescrise de acel articol, folosindu-se noua data de aniversare;
c) data de expirare poate rãmâne neschimbata, cu condiţia ca una sau mai multe inspecţii anuale sa fie efectuate, astfel încât intervalele maxime dintre inspectiile prescrise la art. 14 sa nu fie depasite.
(9) Certificatul internaţional de bord liber îşi va pierde valabilitatea într-unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) dacã corpul sau suprastructurile navei au suferit modificãri materiale de o asemenea importanta încât devine necesar a i se atribui un bord liber mai mare;
b) dacã instalaţiile şi dispozitivele menţionate în paragraful (1) c) al art. 14 nu sunt menţinute în stare buna de funcţionare;
c) dacã certificatul nu are viza care stabileşte ca nava a fost supusã inspecţiei prevãzute la paragraful (1) c) al art. 14;
d) dacã rezistenta structuralã a navei a fost slabita în asa fel, încât aceasta nu mai prezintã siguranta.
(10) a) Durata valabilitãţii unui Certificat internaţional de scutire pentru bordul liber, eliberat de o Administraţie unei nave care beneficiazã de o scutire conform paragrafului (2) al art. 6, nu va depãşi 5 ani. Un astfel de certificat este supus unei proceduri de reinnoire, vizare, prelungire şi anulare asemãnãtoare celei prevãzute de prezentul articol pentru Certificatul internaţional de bord liber.
b) Valabilitatea unui Certificat internaţional de scutire pentru bordul liber, eliberat unei nave care beneficiazã de o scutire conform paragrafului (4) al art. 6, va fi limitatã la durata voiajului unic pentru care a fost eliberat.
(11) Un certificat eliberat unei nave de cãtre o Administraţie îşi va pierde valabilitatea dacã nava trece sub pavilionul unui alt stat."
ART. 21
Control
În paragraful (1) c) se înlocuieşte referirea la "paragraful (3)" cu "paragraful (9)".

ANEXA B
-------
la protocol
-----------

MODIFICĂRI ŞI COMPLETĂRI
la anexele Convenţiei internaţionale din 1966 asupra liniilor de încãrcare

ANEXA 1

REGULI
pentru determinarea liniilor de încãrcare

CAP. 1
Generalitati

REGULA 1
Rezistenta corpului

În titlu se înlocuiesc cuvintele "Rezistenta corpului" cu "Rezistenta navei".
În prima fraza a regulii se înlocuieşte cuvântul "corpului" cu cuvântul "navei".

REGULA 2
Aplicare

Se introduc paragrafele (6) şi (7):
"(6) Regula 22 (2) şi regula 27 se aplica numai navelor a cãror chila a fost pusã sau care se afla într-un stadiu similar de construcţie la data la care Protocolul din 1988 privind Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare intra în vigoare sau dupã aceasta data.
(7) Navele noi, altele decât cele menţionate în paragraful (6), trebuie sa îndeplineascã fie cerinţele regulii 27 din prezenta convenţie (asa cum a fost modificatã), fie cerinţele regulii 27 din Convenţia internationala din 1966 asupra liniilor de încãrcare (asa cum a fost adoptatã la 5 aprilie 1966), dupã cum a hotãrât Administraţia."

REGULA 3
Definiţiile termenilor utilizaţi în anexe

Textul existent al paragrafului (1) se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(1) Lungime. Lungimea (L) este egala cu 96% din lungimea totalã la linia de plutire situata la o distanta deasupra chilei egala cu 85% din înãlţimea de construcţie minima, masurata de la fata superioarã a chilei, sau cu distanta de la fata exterioarã a etravei pana la axul carmei la acea linie de plutire, dacã aceasta valoare este mai mare. În cazul în care etrava are forma concava deasupra liniei de plutire situate la o înãlţime egala cu 85% din înãlţimea de construcţie minima, atât extremitatea prova a lungimii totale, cat şi fata exterioarã a etravei trebuie luate la nivelul proiectiei verticale pe acea linie de plutire a extremitatii posterioare a partii concave a etravei (deasupra acelei linii de plutire). La navele proiectate pentru a naviga cu chila inclinata linia de plutire la care este masurata lungimea trebuie sa fie paralela cu linia de plutire prevãzutã la plinã incarcatura."

REGULA 5
Marca de bord liber
În ultima fraza a regulii se elimina cuvintele "(asa cum este ilustrat în figura 2)".

REGULA 9
Verificarea marcilor
Menţiunea "(1966)" referitoare la Certificatul internaţional de bord liber se elimina.

CAP. II
Condiţii de atribuire a bordului liber

REGULA 10
Informaţia pentru comandant
Textul existent al paragrafului (2) se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(2) Orice nava cãreia nu i se cere, în virtutea Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare în vigoare, sa fie supusã probei de inclinari, dupã ce a fost terminatã, trebuie:
a) sa fie supusã unei astfel de probe; deplasamentul real al navei, ca şi poziţia centrului sau de greutate vor fi determinate pentru nava goala;
b) sa punã la dispoziţie comandantului, într-o forma aprobatã, toate informaţiile sigure de care acesta are nevoie pentru a putea obţine, într-o maniera simpla şi rapida, indicaţii exacte cu privire la stabilitatea navei în toate condiţiile ce pot fi intalnite în serviciul normal;
c) sa aibã la bord în orice moment informaţia asupra stabilitatii sale, aprobatã, împreunã cu documente care sa ateste ca aceasta informaţie a fost aprobatã de administraţie;
d) sub rezerva acordului Administraţiei, sa fie scutitã de efectuarea probei de inclinari dupã ce nava a fost terminatã, dacã se dispune de date de baza asupra stabilitatii rezultate dintr-o proba de inclinari a unei nave din aceeaşi serie şi dacã este stabilit, într-o maniera consideratã satisfãcãtoare de cãtre Administraţie, ca aceste date de baza permit obţinerea de informaţii sigure în ceea ce priveşte stabilitatea navei."

REGULA 15
Guri de magazie închise cu capace mobile şi etanse la intemperii prin prelate şi dispozitive cu bare
În ultima fraza a paragrafului (5) se introduce cuvântul "liniara" dupã cuvântul "interpolare".

REGULA 22
Guri de scurgere, prize de apa şi orificii de evacuare

În prima fraza a paragrafului (1) se introduc cuvintele "sub rezerva dispoziţiilor paragrafului (2)" între cuvintele "vor fi prevãzute" şi "cu mijloace".
La textul existent se adauga paragraful urmãtor:
"(2) Guri de scurgere prin bordaj, plecand de la suprastructurile închise, utilizate pentru transportul încãrcãturii, vor fi permise doar în cazul în care marginea puntii de bord liber nu este imersata când nava se inclina cu 5 gr. într-un bord sau altul. În celelalte cazuri drenarea trebuie sa se facã cãtre interiorul navei, în conformitate cu cerinţele Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare în vigoare."
Paragrafele existente (2)-(5) se renumeroteaza, devenind (3)-(6).
În paragraful renumerotat (4) referirea la "paragraful (1)" se înlocuieşte cu "paragraful (2)".
În prima fraza a paragrafului renumerotat (6) se înlocuiesc cuvintele "Toate valvulele şi armaturile de bordaj" cu cuvintele "Toate armaturile de bordaj şi valvulele".

REGULA 23
Hublouri

În paragraful (2) al regulii se înlocuiesc cuvintele "plutirii la plinã incarcatura" cu "liniei de încãrcare de vara (sau liniei de încãrcare de vara pentru lemn, dacã este atribuitã)".

REGULA 24
Saborduri pentru evacuare

În prima propozitie a paragrafului (2) se înlocuiesc cuvintele "secţiunea calculatã" cu "secţiunea calculatã conform paragrafului (1)".
În a doua propozitie a paragrafului (2) se introduce cuvântul "liniara" dupã cuvântul "interpolare".

CAP. III
Borduri libere

REGULA 27
Tipuri de nave

Textul existent se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(1) Pentru calcularea bordului liber navele se vor împãrţi în doua tipuri: "A" şi "B".

Nave de tipul "A"
(2) O nava de tipul "A" este o nava:
a) care este proiectata pentru a transporta numai mãrfuri lichide în vrac;
b) la care puntea expusã are un grad mare de etanseitate şi nu este prevãzutã decât cu deschideri mici de acces la compartimentele de marfa, aceste deschideri fiind închise cu capace din oţel sau dintr-un material echivalent şi prevãzute cu garnituri de etansare la apa; şi
c) care are o permeabilitate redusã a compartimentelor de marfa încãrcate.
(3) O nava de tipul "A" având o lungime de peste 150 metri, cãreia i s-a atribuit un bord liber inferior celui prevãzut pentru o nava de tipul "B", trebuie, când este încãrcatã în conformitate cu cerinţele paragrafului (11), sa poatã rezista la inundarea oricãrui compartiment sau compartimente, considerand permeabilitatea acestora de 0,95, în urma unei avarii ipotetice definite în paragraful (12), şi sa rãmânã în stare de plutire în condiţii de echilibru satisfãcãtoare, astfel cum sunt definite în paragraful (13). La o astfel de nava încãperea de maşini trebuie tratata ca un compartiment inundabil, dar cu o permeabilitate de 0,85.
(4) Unei nave de tipul "A" i se va atribui un bord liber de baza care nu va fi inferior celui care figureazã în tabelul A din regula 28.
Nave de tipul "B"
(5) Toate navele care nu satisfac prevederile paragrafelor (2) şi (3), aplicabile navelor de tipul "A", vor fi considerate nave de tipul "B".
(6) Navelor de tipul "B", ale cãror guri de magazie situate în amplasamente de categoria 1 sunt prevãzute cu capace conform prevederilor regulii 15, cu excepţia totuşi a paragrafului (7) din sus-numita regula, li se vor atribui borduri libere calculate pe baza valorilor indicate în tabelul B din regula 28, majorate cu valorile care figureazã în tabelul urmãtor:

Majorarea bordului liber în raport cu bordul liber de baza pentru navele de tipul "B" ale cãror capace de la gurile de magazie nu sunt conforme dispoziţiilor paragrafului (7) al regulii 15 sau ale regulii 16



Lungimea Majorarea Lungimea Majorarea Lungimea Majorarea
navei bordului navei bordului navei bordului
(metri) liber (metri) liber (metri)
-------------------------------------------------------------------------------
108 şi mai puţin 50 139 175 170 290
109 52 140 181 171 292
110 55 141 186 172 294
111 57 142 191 173 297
112 59 143 196 174 299
113 62 144 201 175 301
114 64 145 206 176 304
115 68 146 210 177 306
116 70 147 215 178 308
117 73 148 219 179 311
118 76 149 224 180 313
119 80 150 228 181 315
120 84 151 232 182 318
121 87 152 236 183 320
122 91 153 240 184 322
123 95 154 244 185 325
124 99 155 247 186 327
125 103 156 251 187 329
126 108 157 254 188 332
127 112 158 258 189 334
128 116 159 261 190 336
129 121 160 264 191 339
130 126 161 267 192 341
131 131 162 270 193 343
132 136 163 273 194 346
133 142 164 275 195 348
134 147 165 278 196 350
135 153 166 280 197 353
136 159 167 283 198 355
137 164 168 285 199 357
138 170 169 287 200 358
-------------------------------------------------------------------------------

Pentru lungimi intermediare ale navei bordurile libere se vor obţine prin interpolare liniara.
Bordurile libere ale navelor cu o lungime mai mare de 200 metri vor fi fixate de Administraţie.
(7) Navelor de tipul "B", ale cãror guri de magazie situate în amplasamente de categoria 1 sunt prevãzute cu capace conform prevederilor paragrafului (7) al regulii 15 sau ale regulii 16, în afarã prevederilor contrare cuprinse în paragrafele (8)-(13) inclusiv din prezenta regula, li se vor atribui borduri libere conform celor din tabelul B din regula 28.
(8) La navele de tipul "B" având o lungime mai mare de 100 metri se va putea atribui un bord liber inferior celui prevãzut la paragraful (7), cu condiţia ca, în funcţie de mãrimea reducerii admise, administraţia sa considere ca:
a) mãsurile prevãzute pentru protejarea echipajului sunt satisfãcãtoare;
b) dispozitivele de evacuare sunt adecvate;
c) capacele din amplasamentele de categoriile 1 şi 2 corespund prevederilor regulii 16 şi au o rezistenta adecvatã, o atentie specialã fiind acordatã mãsurilor de etansare şi fixare; şi
d) nava, atunci când este încãrcatã în conformitate cu prevederile paragrafului (11), va putea rezista la inundarea oricãrui compartiment sau compartimente, considerând permeabilitatea acestora de 0,95, în urma unei avarii ipotetice definite la paragraful (12), şi va rãmâne în stare de plutire într-o condiţie de echilibru satisfãcãtoare, asa cum se specifica în paragraful (13). Dacã lungimea navei este mai mare de 150 metri, încãperea de maşini va fi tratata ca un compartiment inundabil, dar cu o permeabilitate de 0,85.
(9) Pentru calculul bordurilor libere la navele de tipul "B" care satisfac prevederile paragrafelor (8), (11), (12) şi (13), valorile indicate în tabelul B din regula 28 nu vor fi reduse cu mai mult de 60% din diferenţa valorilor indicate în tabelele A şi B pentru lungimile de nava corespunzãtoare.
(10) a) Reducerea menţionatã în paragraful (9) poate fi marita pana la o valoare reprezentând diferenţa totalã dintre valorile indicate în tabelele A şi B din regula 28, cu condiţia ca nava sa satisfacã cerinţele:
(i) regulii 26, cu excepţia paragrafului (4), ca şi când ar fi o nava de tipul "A";
(ii) paragrafelor (8), (11) şi (13) ale prezentei reguli;
şi
(iii) paragrafului (12) al acestei reguli, cu condiţia ca, pe toatã lungimea navei, oricare perete transversal etans sa fie presupus avariat, astfel încât cele doua compartimente adiacente lui în sens longitudinal se vor inunda simultan; totuşi se va considera ca o astfel de avarie nu se aplica la pereţii care delimiteaza spaţiul de maşini.
b) Dacã nava are o lungime mai mare de 150 metri, încãperea de maşini trebuie consideratã ca un compartiment inundabil, dar cu permeabilitate de 0,85.

Starea iniţialã de încãrcare
(11) Starea iniţialã de încãrcare înaintea inundarii se va determina dupã cum urmeazã:
a) Nava se presupune încãrcatã la linia de încãrcare de vara şi fãrã asieta.
b) Pentru calculul cotei centrului de greutate se aplica principiile urmãtoare:
(i) Se transporta o incarcatura omogenã.
(ii) Toate compartimentele de marfa, cu excepţia celor menţionate la subalin. (iii), dar inclusiv cele destinate a fi parţial încãrcate, trebuie considerate complet umplute, în afarã de cazul în care sunt încãrcate cu produse lichide, când fiecare compartiment se va considera ca umplut în proporţie de 98% .
(iii) Dacã nava este destinatã a fi exploatatã la linia de încãrcare de vara cu unele compartimente goale, aceste compartimente vor fi considerate goale, cu condiţia ca cota centrului de greutate astfel calculatã sa nu fie inferioarã celei obţinute ca urmare a aplicãrii prevederilor subalin. (ii) de mai sus.
(iv) Vor fi considerate ca pline în proporţie de 50% din capacitatea lor totalã toate tancurile şi spaţiile amenajate pentru a conţine lichide şi provizii consumabile în cursul transportului. Se va presupune pentru fiecare tip de lichid cel puţin o pereche de tancuri laterale sau un singur tanc central prezentând o suprafata libera maxima şi se va alege tancul sau combinatia de tancuri pentru care influenta suprafeţelor libere de lichid este maxima; în fiecare tanc centrul de greutate al încãrcãturii se va considera ca fiind în centrul volumului tancului. Restul tancurilor se vor presupune complet goale sau complet umplute, iar repartiţia lichidelor consumabile în cursul transportului între aceste tancuri va fi efectuatã în asa fel încât sa se obţinã cea mai mare cota posibila a centrului de greutate deasupra chilei.
(v) Se va tine seama de efectul maxim al suprafeţei libere de lichid pentru un unghi de banda nu mai mare de 5° în fiecare compartiment ce conţine lichide, conform prevederilor subalin. (ii), excepţie fãcând compartimentele conţinând lichide consumabile în cursul transportului, conform dispoziţiilor subalin. (iv).
Alternativ se poate utiliza efectul real al suprafeţelor libere de lichid, cu condiţia ca metodele de calcul folosite sa fie acceptate de cãtre Administraţie.
(vi) Greutatile se vor calcula pe baza urmãtoarelor valori pentru greutatile specifice:
apa sarata 1,025
apa dulce 1,000
combustibil 0,950
motorina 0,900
ulei pentru ungere 0,900

Ipoteze referitoare la avarii
(12) În ceea ce priveşte natura avariei se adopta urmãtoarele ipoteze:
a) În toate cazurile avaria se extinde pe verticala de la linia de baza în sus, fãrã limita.
b) Extinderea transversala a avariei este egala cu valoarea cea mai mica dintre urmãtoarele doua valori: B/5 sau 11,5 metri, masurata de la bordaj cãtre interiorul navei, perpendicular pe planul diametral la nivelul liniei de încãrcare de vara.
c) Dacã în urma unei avarii de o extindere inferioarã celor indicate în alin. a) şi b) rezulta condiţii mult mai severe, atunci aceasta avarie redusã va fi adoptatã ca ipoteza.
d) Cu excepţia dispoziţiilor contrare prevãzute în paragraful (1) alin. a), inundarea se va limita la un singur compartiment situat între pereţii transversali etansi adiacenti, cu condiţia ca limita longitudinala a compartimentului spre axul navei sa nu fie situata în interiorul limitelor de extindere transversala a avariei ipotetice. Pereţii transversali etansi, care delimiteaza tancurile laterale, care nu se întind pe toatã lãţimea navei, se vor presupune a nu fi avariati, dacã ei se prelungesc peste limita de extindere transversala a avariei ipotetice definite la alin. b).
Dacã un perete transversal etans prezintã baionete sau nise având lungimea de cel mult 3 metri şi care sunt situate în interiorul limitelor de avarie definite la alin. b), acest perete transversal etans va putea fi considerat intact, iar inundarea compartimentelor adiacente va putea fi consideratã ca separatã. Dacã totuşi un perete transversal etans prezintã, în limitele avariei ipotetice, o baioneta sau o nisa având lungimea mai mare de 3 metri, inundarea compartimentelor adiacente acestui perete va fi consideratã ca fiind simultanã. Baioneta formatã de peretele picului pupa cu plafonul tancului din picul pupa nu se va considera ca o baioneta, în sensul prezentei reguli.
e) Dacã un perete transversal etans principal este situat în limitele de extindere transversala a avariei ipotetice şi dacã acesta prezintã o nisa având lungimea mai mare de 3 metri în dreptul unui dublu fund sau al unui tanc lateral, dublul fund sau tancul lateral adiacent partii din peretele transversal principal care prezintã o nisa se va considera inundat simultan. Dacã acest tanc lateral are deschideri de comunicare cu una sau mai multe magazii, cum ar fi gurile de încãrcare a cerealelor, acest spaţiu sau spaţii vor fi considerate inundate simultan. De asemenea, dacã la o nava destinatã sa transporte mãrfuri lichide un tanc lateral are practicate deschideri de comunicare cu un compartiment sau cu compartimentele adiacente, acestea trebuie sa fie considerate ca fiind goale şi inundate simultan. Aceasta prevedere se aplica chiar şi dacã aceste deschideri sunt prevãzute cu dispozitive de închidere, în afarã de cazul în care sunt prevãzute valvule cu sertar, instalate pe pereţii ce separa tancurile şi acţionate de pe punte. Capacele gurilor de vizitare prevãzute cu buloane de fixare amplasate la distanţe apropiate sunt considerate a fi echivalente unui perete fãrã deschideri, în afarã de cazul deschiderilor din tancurile laterale superioare care permit comunicarea cu magaziile.
f) Dacã se are în vedere inundarea a doua compartimente oarecare adiacente în sens longitudinal, distanta dintre pereţii transversali principali etansi trebuie sa fie de cel puţin 1/3 L^2/3 sau 14,5 metri, dacã aceasta din urma valoare este inferioarã, pentru a putea considera aceşti pereţi eficienti. Dacã distanta dintre pereţii transversali este mai mica, se va considera ca unul sau mai mulţi dintre aceşti pereţi nu exista pentru a obţine distanta minima între pereţi.
Starea de echilibru
(13) Starea de echilibru dupã inundare se va considera satisfãcãtoare, cu condiţia ca:
a) linia de plutire finala dupã inundare, având în vedere afundarea, banda şi asieta, sa fie sub marginea inferioarã a oricãrei deschideri prin care poate avea loc inundarea progresiva. Printre aceste deschideri trebuie sa se includã tubulaturile de aerisire, ventilatiile şi deschiderile care sunt închise prin usi etanse (chiar dacã satisfac cerinţele regulii 12) sau capacele de guri de magazie [chiar dacã satisfac cerinţele regulii 16 sau ale paragrafului (4) al regulii 19]. Se pot exclude deschiderile închise prin capacele gurilor de vizitare şi ochiurile de punte (care satisfac cerinţele regulii 18), capacele gurilor de magazie de tipul descris în paragraful (2) al regulii 27, uşile etanse glisante cu comanda de la distanta şi hublourile de tip fix (care satisfac cerinţele regulii 23). Totuşi, în cazul uşilor care separa o încãpere principala de maşini de un compartiment de guvernare, uşile etanse pot fi de tipul cu balamale şi actionare rapida, ţinute închise şi nefolosite când nava este pe mare, dacã pragul inferior al acestor usi se afla deasupra liniei de încãrcare de vara;
b) în cazul în care sunt amplasate tubulaturi, conducte sau tuneluri în cadrul limitelor de avarie definite în paragraful (12) alin. b), sa fie luate mãsurile necesare pentru a se evita extinderea unei inundari progresive, prin intermediul acestora, a unor compartimente, altele decât cele presupuse inundabile în calculele ce se efectueazã pentru fiecare caz de avarie;
c) unghiul de banda datorat inundarii asimetrice sa nu depãşeascã 15°. Un unghi de banda de 17° poate fi acceptat, dacã nici o parte a puntii nu este imersata;
d) înãlţimea metacentrica dupã inundare sa fie pozitiva;
e) atunci când orice parte a puntii situate în afarã limitelor compartimentului considerat inundat într-un anumit caz de avarie se afla sub apa sau când exista dubii asupra limitelor de stabilitate dupã inundare, stabilitatea reziduala sa fie examinata. Aceasta poate fi consideratã suficienta, dacã diagrama bratelor de redresare are un domeniu minim de 20° dincolo de poziţia de echilibru cu un braţ de redresare maxim de cel puţin 0,1 metri în cadrul acestui domeniu. Aria suprafeţei de sub diagrama bratelor de redresare nu trebuie sa fie mai mica de 0,0175 m x rad. Administraţia va trebui sa ţinã seama de riscul pe care îl prezintã deschiderile protejate sau neprotejate ce pot intra temporar în apa în limitele domeniului stabilitatii reziduale;
f) Administraţia sa aibã certitudinea ca stabilitatea este suficienta pe tot timpul fazelor intermediare de inundare.

Navele nepropulsate
(14) Bordul liber al unei salande, al unei barje sau al oricãrei alte nave nepropulsate trebuie sa fie conform prevederilor prezentei reguli. La barjele care satisfac prescripţiile paragrafelor (2) şi (3) se pot atribui borduri libere conform celor prevãzute pentru navele de tipul "A".
a) Administraţia va trebui sa examineze în mod special stabilitatea barjelor ce transporta incarcaturi pe puntile deschise. Incarcaturile de pe punte nu vor putea fi transportate decât cu barje cãrora li s-a atribuit un bord liber normal conform celui prevãzut pentru navele de tipul "B".
b) Totodatã prevederile regulilor 25, 26 paragrafele (2) şi (3) şi ale regulii 39 nu se aplica barjelor fãrã echipaj.
c) Acestor barje fãrã echipaj, care nu au decât mici deschideri de acces pe puntea de bord liber, închise cu capace etanse din oţel sau din alt material echivalent şi prevãzute cu garnituri etanse, li se pot atribui borduri libere mai mici cu 25% decât cele calculate conform prezentelor reguli."

REGULA 37
Reducere pe suprastructuri şi truncuri

În paragraful (2), în notele de subsol ale tabelelor pentru navele de tipul "A" şi "B", dupã cuvântul "suprastructurilor" se introduc cuvintele "şi ale truncurilor".

REGULA 38
Selatura

La paragraful (12), în definitia lui "y", se înlocuiesc cuvintele "extremitatea liniei selaturii" prin "perpendiculara prova sau pupa".

REGULA 40
Borduri libere minime

În prima fraza a paragrafului (4) se înlocuiesc cuvintele "paragrafului (1)" prin "paragrafului (3)".

CAP. IV
Cerinţe speciale pentru navele cãrora li s-au atribuit borduri libere pentru transportul de lemn pe punte

REGULA 44
Arimare

Textul existent se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"Generalitati
(1) Deschiderile pe puntea expusã pe care este arimata incarcatura de pe punte trebuie sa fie închise şi fixate în siguranta.
Trombele de ventilaţie şi cubulaturile de aerisire trebuie sa fie protejate în mod eficient.
(2) Incarcaturile de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa se extindã cel puţin pe toatã lungimea disponibilã, adicã pe lungimea totalã a putului sau a puţurilor dintre suprastructuri.
Dacã nu exista suprastructura la extremitatea pupa, cheresteaua se va extinde cel puţin pana la extremitatea pupa a gurii de magazie situate cel mai aproape de pupa.
Incarcatura de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa se extindã transversal, cat mai aproape posibil de bordul navei, ţinând seama de spaţiul necesar pentru obstacole, cum ar fi balustrade, montanti de parapet, montanti, accesul pentru pilot etc., sub rezerva ca orice spaţiu gol astfel creat la marginea navei sa nu depãşeascã 4% din lãţimea navei. Cheresteaua va fi arimata cat mai solid posibil, cel puţin pana la o înãlţime egala cu înãlţimea normalã a unei suprastructuri, alta decât o semiduneta.
(3) La o nava care navigheaza iarna într-o zona periodicã de iarna, înãlţimea încãrcãturii deasupra puntii expuse nu trebuie sa depãşeascã o treime din cea mai mare latime a navei.
(4) Incarcatura de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa fie arimata compact, legatã cu cabluri şi fixatã. Ea nu trebuie sa jeneze în nici un fel navigaţia şi exploatarea navei.

Montanti
(5) Dacã natura lemnului cere instalarea de montanti, aceştia trebuie sa aibã o rezistenta corespunzãtoare, ţinând seama de lãţimea navei; rezistenta montantilor nu va depãşi rezistenta parapetelor, iar distanta dintre ei va fi în raport cu lungimea şi cu tipul lemnului transportat, dar nu trebuie sa depãşeascã 3 metri. Trebuie prevãzute pentru consolidarea montantilor corniere robuste sau saboti metalici ori alte mijloace la fel de eficiente.

Legãturi
(6) Incarcatura de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa fie eficient fixatã pe toatã lungimea sa printr-un sistem de legare considerat de Administraţie ca fiind acceptabil, ţinând seama de tipul lemnului transportat*).

Stabilitate
(7) O rezerva suficienta de stabilitate trebuie sa fie prevãzutã pentru toate etapele voiajului, ţinând seama de adaugarile de greutãţi, cum sunt cele care rezulta din absorbtia apei de cãtre incarcatura sau din chiciura, dupã cum este cazul, precum şi de pierderile de greutate ca urmare a consumului de combustibil şi provizii*).

Protecţia echipajului, accesul la incarcaturile de maşini etc.
(8) Pe lângã cerinţele paragrafului (5) al regulii 25, balustrade sau ţin-te bine având un ecartament vertical care sa nu depãşeascã 350 mm vor fi instalate de fiecare parte a încãrcãturii de pe punte pana la o înãlţime de cel puţin un metru deasupra încãrcãturii.
Suplimentar, trebuie prevãzut un ţin-te bine, preferabil din cablu de oţel, cat mai aproape posibil de planul diametral al navei, care sa fie bine intins cu ajutorul unui dispozitiv de întindere. Montantii tuturor balustradelor şi ţin-te bine se vor dispune astfel încât sa se evite o deformare exagerata. Dacã incarcatura nu este plana, deasupra încãrcãturii trebuie amenajatã o suprafata de trecere sigura cu lãţimea de cel puţin 600 mm şi care sa fie fixatã solid sub ţin-te bine sau alãturi.
(9) În cazul în care prevederile enunţate în paragraful (8) nu pot fi aplicate, se vor folosi soluţii alternative considerate satisfãcãtoare de cãtre administraţie.

Instalaţii de guvernare
(10) Instalaţiile de guvernare trebuie sa fie efectiv protejate impotriva oricãror avarii datorate încãrcãturii şi sa fie, pe cat posibil, cat mai accesibile. Se vor lua mãsuri eficiente pentru a se permite guvernarea în cazul defectarii instalaţiilor principale de guvernare."

REGULA 45
Calculul bordului liber
În paragraful (5), dupã cuvintele "pe punte" se adauga cuvintele "sau prin aplicarea cerinţelor paragrafului (8) al regulii 40 pornind de la pescajul de vara pentru transportul de lemn pe punte, mãsurat începând de la partea superioarã a chilei pana la linia de încãrcare de vara pentru transportul de lemn pe punte".

------------
*) Se face referire la Codul de reguli practice pentru securitatea navelor care transporta lemn (cherestea) pe punte, adoptat iniţial de cãtre Organizaţie prin Rezoluţia A.287 (VIII) şi modificat de Comitetul securitãţii maritime în cadrul celei de-a 39-a sesiune a sa.

ANEXA 2

ZONE, REGIUNI ŞI PERIOADE SEZONIERE

REGULA 46
Zone şi regiuni periodice de iarna în emisfera nordica

Ultima fraza a paragrafului (1) alineatul b) se înlocuieşte cu fraza:
"Sunt excluse din aceasta zona: zona periodicã de iarna I a Atlanticului de Nord, regiunea periodicã de iarna a Atlanticului de Nord şi Marea Baltica, delimitata de paralela lui Skaw în Skagerrak. Insulele Shetland se vor considera ca fiind la limita zonelor periodice de iarna I şi II din Atlanticul de Nord.
Perioade sezoniere:
Iarna: 1 noiembrie - 31 martie
Vara: 1 aprilie - 31 octombrie."

REGULA 47
Zona periodicã de iarna în emisfera sudica

La sfârşitul regulii se înlocuiesc cuvintele "pana la coasta de vest a continentului american" cu urmãtoarele cuvinte:
"pana la punctul de latitudine 33°S şi longitudine 79°V; loxodroma pana la punctul de latitudine 41°S şi longitudine 75°V; loxodroma pana la farul de la Punta Corona din insula Chiloe, la punctul de latitudine 41°47^S şi longitudine 73°53^V; apoi de-a lungul coastelor de nord, est şi sud ale insulei Chiloe pana la punctul de latitudine 43°20^S şi longitudine 74°20^V; meridianul 74°20^V pana la paralela 45°45^S, cuprinzând zona de coasta a canalelor Chiloe de la meridianul 74°20^V spre est."

REGULA 48
Zona tropicala

La sfârşitul primului alineat al paragrafului (2), se înlocuiesc cuvintele "loxodroma pana la coasta de vest a continentului american la punctul de latitudine 30°S" prin cuvintele "loxodroma pana la punctul de latitudine 32°47^S şi longitudine 72°V; paralela 32°47^S pana la coasta de vest a Americii de Sud".
La al doilea alineat al paragrafului (2) cuvântul "Coquimbo" se înlocuieşte cu "Valparaiso".

REGULA 49
Regiuni periodice tropicale

La paragraful (4) alineatul b), cuvintele "la meridianul 120°E şi acest meridian pana la coasta Australiei" se înlocuiesc cu cuvintele "la meridianul 114°E şi acest meridian pana la coasta Australiei".

HARTA ZONELOR PERMANENTE ŞI PERIODICE

Atunci când indica regiunea situata de-a lungul coastei de est a Statelor Unite ale Americii, cuvintele "ZONA PERIODICĂ DE IARNA" se înlocuiesc cu "REGIUNEA PERIODICĂ DE IARNA".
Ori de câte ori apar pe harta cuvintele "ZONA PERIODICĂ TROPICALA", se înlocuiesc cu "REGIUNEA PERIODICĂ TROPICALA".
În nota, cuvântul "occidentale" se înlocuieşte cu "orientale".
Limita regiunii periodice tropicale de pe coasta Australiei este deplasata de la meridianul 120°E la meridianul 114°E.
Se elimina limita meridionala a zonei de vara sudice, situata la est de punctul de latitudine 33°S şi longitudine 79°V pana la coasta de vest a continentului american. Se introduce o loxodroma de la punctul de latitudine 33°S şi longitudine 79°V pana la punctul de latitudine 41°S şi longitudine 75°V. De acolo se introduce o loxodroma pana la farul de la Punta Corona din insula Chiloe, la punctul de latitudine 41°47^S şi longitudine 73°53^V. De acolo se marcheaza coasta nordica, estica şi sudica a insulei Chiloe ca limita pana la punctul de latitudine 43°20^S şi longitudine 74°20^V. Se marcheaza meridianul 74°20^V pana la paralela 45°45^S, iar apoi aceasta paralela pana la coasta de vest a Americii de Sud.
Se elimina de la linia care marcheaza limita sudica a zonei tropicale loxodroma de la punctul de latitudine 26°S şi longitudine 75°V pana la coasta de vest a Americii de Sud la latitudinea 30°S. Se introduce o loxodroma de la punctul de latitudine 26°S şi longitudine 75°V pana la punctul de latitudine 32°47^S şi longitudine 72°V şi apoi paralela 32°47^S pana la coasta de vest a Americii de Sud.

ANEXA 3




CERTIFICATE
Modelele existente ale Certificatului internaţional de bord liber (1966) şi ale Certificatului internaţional de scutire pentru bordul liber se înlocuiesc cu urmãtoarele modele:

"Model de Certificat internaţional de bord liber

CERTIFICAT INTERNAŢIONAL DE BORD LIBER

(sigiliul oficial) (statul)

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1966 asupra liniilor de încãrcare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta sub autoritatea Guvernului ...(numele statului).... de cãtre ....(persoana sau organizaţia autorizata)....

Caracteristicile navei^1)

Numele navei ............................................................
Numãrul sau literele distinctive ........................................
Portul de înmatriculare .................................................
Lungimea (L), masurata conform prevederilor art. 2(8) (în metri) ........
Numãrul IMO^2) ..........................................................

Bord liber atribuit ca^3): Tipul navei^3)
Nava noua Tip "A"
Tip "B"
Nava existenta Tip "B" cu bord liber redus
Tip "B" cu bord liber mãrit


1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi prezentate orizontal, în casete.
2) În conformitate cu Rezoluţia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.
3) Stergeti, dupã caz.

Bord liber mãsurat de la linia puntii^4) Linia de încãrcare^4)

Tropical ........................ mm (T) ........ mm deasupra (V)
Vara ........................ mm (V) Marginea superioarã a liniei care
trece prin centrul inelului
Iarna ........................ mm (I) ........ mm sub (V)
Iarna în Atlanticul de Nord ..... mm (IAN) ........ mm sub (V)
Lemn tropical ................... mm (LT) ........ mm deasupra (LV)
Lemn vara ....................... mm (LV) ........ mm deasupra (V)
Lemn iarna ...................... mm (LI) ........ mm sub (LV)
Lemn iarna în
Atlanticul de
Nord ............................ mm (LIAN) ........ mm sub (LV)

Reducerea în apa dulce pentru toate bordurile libere, altele decât bordurile libere pentru transportul de lemn .... mm. Pentru bordurile libere pentru transportul de lemn ..... mm.
Marginea superioarã a marcii liniei puntii de la care sunt mãsurate aceste borduri libere se gãseşte la ..... mm ..... puntii, în bord.



┌─────────────────┐
└─────────────────┘

┌──────────┐LTD
│ ┌────────┘
│ │
│ └────────┐LD
│ ┌────────┘
│ │
LT┌────────┘ │ TD┌─────────┐
└────────┐ │ └───────┐ │




└────────┐ │ / └───────┐ │
LI┌────────┘ │ | | │ └────────┐T




│ │ | | │ └────────┐V
L IAN┌────────┘ │ / │ ┌────────┘




│ ┌────────┘
│ └────────┐IAN
└──────────┘

Se certifica prin prezentul:
1. ca nava a fost inspectata în conformitate cu cerinţele art. 14 din convenţie;
2. ca în urma inspecţiei s-a constatat ca bordurile libere sus-menţionate au fost atribuite şi liniile de încãrcare indicate mai sus au fost marcate în conformitate cu convenţia.
Prezentul certificat este valabil pana la^5) ..... sub rezerva inspectiilor anuale prevãzute la art. 14(1) c) din convenţie.
Eliberat la ...........................................................
(locul eliberãrii certificatului)

.................... ................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa
elibereze certificatul)

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

NOTA:
1. Când o nava pleacã dintr-un port situat pe un fluviu sau în ape interioare, este permisã mãrirea încãrcãturii sale cu o cantitate corespunzãtoare greutatii combustibilului şi a tuturor celorlalte materiale consumabile necesare nevoilor sale pe traseul dintre punctul de plecare şi mare.
2. Când o nava se deplaseaza în apa dulce cu densitatea egala cu 1, linia de încãrcare respectiva poate fi imersata la o adancime corespunzãtoare corectiei pentru apa dulce indicatã mai sus. Când densitatea apei nu este egala cu 1, corecţia este proporţionalã cu diferenţa dintre 1,025 şi densitatea realã.


4) Nu este necesar sa se menţioneze în certificat bordurile libere şi liniile de încãrcare care nu sunt aplicabile. Liniile de încãrcare de compartimentare pot fi indicate în certificat cu titlu facultativ.
5) Introduceti data expirãrii specificatã de administraţie în conformitate cu prevederile art. 19(1) din convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definitã la art. 2(9) din convenţie, dacã nu a fost modificatã în conformitate cu art. 19(8) din convenţie.

Atestarea inspectiilor anuale

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei anuale cerute conform prevederilor art. 14(1) c) din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala în conformitate cu prevederile art. 19(8) c)

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei efectuate în conformitate cu prevederile art. 19(8) (c) din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã acesta este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica prevederile art. 19(3).

Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat, în conformitate cu prevederile art. 19(3) din convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ....... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi când se aplica prevederile art. 19(4)

Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat, în conformitate cu prevederile art. 19(4) din convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ....... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie, când se aplica prevederile art. 19(5) sau 19(6).

Prezentul certificat, în conformitate cu prevederile art. 19(5)/19(6)^3) din convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ...... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru avansarea datei de aniversare, când se aplica prevederile art. 19(8)
În conformitate cu prevederile art. 19(8) din convenţie, noua data de aniversare este ........... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

În conformitate cu prevederile art. 19(8) din convenţie, noua data de aniversare este ......... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)"

--------------
3) Stergeti, dupã caz.

"Model de Certificat internaţional de scutire pentru bordul liber

CERTIFICAT INTERNAŢIONAL DE SCUTIRE PENTRU BORDUL LIBER

(sigiliul oficial) (statul)

Eliberat în virtutea prevederilor Convenţiei internaţionale din 1966 asupra liniilor de încãrcare, modificatã prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta sub autoritatea Guvernului ...(numele statului).... de cãtre ...(persoana sau organizaţia autorizata)........

Caracteristicile navei^1)

Numele navei ............................................................
Numãrul sau literele distinctive ........................................
Portul de înmatriculare .................................................

--------------
1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi prezentate orizontal, în casete.

Lungimea (L), masurata conform prevederilor art. 2(8) (în metri) ..........
Numãrul IMO^2) ............................................................

Se certifica prin prezentul ca nava este scutitã, în virtutea prevederilor art. 6(2)/6(4)^3) din convenţie, de aplicarea prevederilor convenţiei.
Prevederile convenţiei de care nava este scutitã, în virtutea prevederilor art. 6(2), sunt: .............................................................
..............................................................................
..............................................................................
Voiajul pentru care se acorda scutirea în virtutea prevederilor art. 6(4) este urmãtorul: de la ......... la ........
Condiţiile, dacã exista, în care este acordatã scutirea în virtutea prevederilor art. 6(2) sau 6(4): ............................................
.............................................................................
.............................................................................

Prezentul certificat este valabil pana la^4) ...... sub rezerva inspectiilor anuale prevãzute la art. 14(1) c) din convenţie.
Eliberat la .............................................................
(locul eliberãrii certificatului)

.................. ..................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa elibereze
certificatul)

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Atestarea inspectiilor anuale

Se certifica prin prezentul ca în urma inspecţiei anuale cerute conform prevederilor art. 14(1) c) din convenţie s-a constatat ca nava îndeplineşte condiţiile în virtutea cãrora scutirea a fost acordatã.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

-------------
2) În conformitate cu Rezoluţia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.
3) Stergeti, dupã caz.
4) Introduceti data expirãrii specificatã de Administraţie în conformitate cu prevederile art. 19(10) din convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definitã la art. 2(9) din convenţie, dacã nu a fost modificatã în conformitate cu prevederile art. 19(8) din convenţie.

Inspecţia anuala în conformitate cu prevederile art. 19(8) c)

Se certifica prin prezentul ca, în urma inspecţiei efectuate în conformitate cu prevederile art. 19(8) (c) din convenţie, s-a constatat ca nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã acesta este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica prevederile art. 19(3)

Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat, în conformitate cu prevederile art. 19(3) din convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ........ .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi când se aplica prevederile art. 19(4).

Nava îndeplineşte cerinţele pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat, în conformitate cu prevederile art. 19(4) din convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ......... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie, când se aplica prevederile art. 19(5) sau 19(6)

Prezentul certificat, în conformitate cu prevederile art. 19(5)/19(6)^3) din convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ...... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru avansarea datei de aniversare, când se aplica prevederile art. 19(8)

În conformitate cu prevederile art. 19(8) din convenţie, noua data de aniversare este ......... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

În conformitate cu prevederile art. 19(8) din convenţie, noua data de aniversare este ......... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)


------------
3) Stergeti, dupã caz.

ANEXA 5
-------
la ordonanta
------------

AMENDAMENTELE*)
la anexa la Protocolul din 1978 referitor la Convenţia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de cãtre nave (MARPOL 73/78)

------------
*) Traducere.

Amendamente la anexele I şi II la MARPOL 73/78 1 MARPOL 73/78, ANEXA I

REGULA 1
Definiţii

Se adauga urmãtoarea noua definitie:
"(31) Data de aniversare înseamnã ziua şi luna fiecãrui an, care vor corespunde datei de expirare a Certificatului internaţional de prevenire a poluarii cu hidrocarburi."

REGULA 4
Vizite şi inspecţii

Titlul existent se înlocuieşte cu:
"Inspecţii"
Textul existent se înlocuieşte cu:
"(1) Orice petrolier cu un tonaj brut de 150 tone şi mai mult, precum şi orice alta nava cu un tonaj brut de 400 tone şi mai mult trebuie sa fie supuse inspectiilor specificate mai jos:
a) o inspecţie iniţialã, înainte ca nava sa fie pusã în serviciu sau înainte ca certificatul cerut de regula 5 din aceasta anexa sa i se elibereze pentru prima data, care trebuie sa includã o inspecţie completa a structurii, echipamentelor, instalaţiilor, armaturilor, amenajãrilor şi materialului sau în mãsura în care prevederile acestei anexe se aplica navei. Aceasta inspecţie trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalaţiile, armaturile, amenajãrile şi materialul corespund întru totul cerinţelor aplicabile ale acestei anexe;
b) o inspecţie de reinnoire, la intervale specificate de Administraţie, dar nedepasind 5 ani, exceptând cazurile când se aplica dispoziţiile paragrafelor (2), (5), (6) şi (7) ale regulii 8 din aceasta anexa. Inspecţia de reinnoire trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalaţiile, armaturile, amenajãrile şi materialul corespund întru totul cerinţelor aplicabile ale acestei anexe;
c) o inspecţie intermediara, în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a doua data de aniversare sau în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a treia data de aniversare din certificat, care va tine locul uneia dintre inspectiile anuale specificate în paragraful (1) alin. d) al acestei reguli. Inspecţia intermediara trebuie sa confere siguranta ca echipamentele, pompele şi instalaţiile de tubulaturi aferente, inclusiv instalaţiile de supraveghere şi control al descarcarilor de hidrocarburi, instalaţiile de spalare cu ţiţei, echipamentul de separare hidrocarburi-apa şi instalaţiile de filtrare a hidrocarburilor, corespund întru totul cerinţelor aplicabile ale acestei anexe şi sunt în buna stare de funcţionare. Aceste inspecţii intermediare trebuie menţionate în certificatul eliberat conform regulii 5 sau 6 din aceasta anexa;
d) o inspecţie anuala, în decurs de 3 luni înainte sau dupã fiecare data de aniversare din certificat, care sa cuprindã o inspecţie generalã a structurii, echipamentului, instalaţiilor, armaturilor, amenajãrilor şi a materialului menţionate în paragraful (1) alin. a) al acestei reguli pentru a se asigura ca acestea au fost întreţinute în conformitate cu prevederile paragrafului (4) al acestei reguli şi ca sunt încã satisfãcãtoare scopului cãruia nava îi este destinatã. Aceste inspecţii anuale trebuie menţionate în certificatul eliberat conform regulii 5 sau 6 din aceasta anexa;
e) o inspecţie suplimentarã, generalã sau parţialã, dupã caz, trebuie sa fie efectuatã dupã o reparatie ce rezulta în urma investigatiilor prescrise în paragraful (4) al acestei reguli sau ori de câte ori sunt executate reparaţii sau reinnoiri importante. Inspecţia trebuie sa confere siguranta ca reparaţiile şi reinnoirile necesare au fost efectiv executate, ca materialul şi modul de execuţie a acestor reparaţii sau reinnoiri sunt din toate punctele de vedere satisfãcãtoare şi ca nava îndeplineşte din toate punctele de vedere cerinţele acestei anexe.
(2) Administraţia va stabili mãsuri corespunzãtoare pentru navele care nu se supun prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli în scopul asigurãrii respectãrii prevederilor aplicabile ale acestei anexe.
(3) a) Inspectiile navelor, în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor acestei anexe, trebuie efectuate de inspectori ai Administraţiei. Totuşi Administraţia poate incredinta inspectiile fie inspectorilor numiţi în acest scop, fie organizaţiilor recunoscute de aceasta.
b) O administraţie care numeşte inspectori sau recunoaşte organizaţii pentru a efectua inspectiile prevãzute la alin. a) al acestui paragraf, trebuie sa imputerniceasca orice inspector numit sau organizaţia recunoscuta pentru ca cel puţin:
(i) sa solicite reparaţii la o nava; şi
(ii) sa efectueze inspecţii, dacã sunt cerute de autoritãţile competente ale statului portuar.
Administraţia trebuie sa notifice Organizaţiei responsabilitãţile specifice şi condiţiile autoritãţii acordate inspectorilor numiţi sau organizaţiilor recunoscute, pentru a fi difuzate pãrţilor la prezentul protocol spre informarea inspectorilor lor.
c) Dacã un inspector numit sau o organizaţie recunoscuta stabileşte ca starea navei sau a echipamentului sau nu corespunde substanţial caracteristicilor din certificat sau se prezintã astfel încât nava nu este apta pentru a ieşi în mare fãrã a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin, acel inspector sau organizaţie trebuie sa se asigure imediat ca se iau mãsuri de remediere şi trebuie sa informeze Administraţia în timp util. Dacã nu se iau asemenea mãsuri de remediere, certificatul trebuie retras, iar Administraţia trebuie informatã imediat; dacã nava se afla în portul altei pãrţi, autoritãţile competente ale statului portuar trebuie, de asemenea, informate imediat. Dacã un inspector al Administraţiei, un inspector numit sau o organizaţie recunoscuta a informat autoritãţile competente ale statului portuar, guvernul statului portuar interesat trebuie sa acorde acelui inspector sau acelei organizaţii tot sprijinul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile în conformitate cu aceasta regula. Dacã este cazul, guvernul statului portuar interesat va lua astfel de mãsuri care sa asigure ca nava nu va ieşi în mare sau nu va pãrãsi portul pentru a se indrepta cãtre cel mai apropiat şantier de reparaţii disponibil cat timp prezintã un pericol excesiv pentru mediul marin.
d) În fiecare caz administraţia interesatã trebuie sa garanteze pe deplin efectuarea completa şi eficienta a inspecţiei şi trebuie sa se angajeze sa ia mãsurile necesare pentru a satisface aceasta obligaţie.
(4) a) Starea navei şi a echipamentelor ei trebuie menţinutã pentru a corespunde prevederilor prezentei convenţii, ca sa se asigure ca nava va fi apta din toate punctele de vedere sa iasa în mare fãrã a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin.
b) Dupã efectuarea oricãrei inspecţii a navei conform prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli, nu trebuie sa se facã nici o modificare a structurii, echipamentelor, instalaţiilor, armaturilor, amenajãrilor sau materialului, care au fãcut obiectul inspecţiei, fãrã aprobarea administraţiei, cu excepţia simplei înlocuiri a acestor echipamente sau armãturi.
c) Ori de câte ori nava suferã un accident sau se descoperã un defect care afecteazã considerabil integritatea navei sau eficienta ori integralitatea echipamentelor sale care fac obiectul acestei anexe, comandantul sau armatorul navei trebuie sa informeze în scris cat mai curând Administraţia, organizaţia recunoscuta sau inspectorul numit, rãspunzãtor de eliberarea certificatului pertinent, care trebuie sa initieze cercetãri pentru a stabili dacã este necesarã o inspecţie conform prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli. Dacã nava se afla în portul unei alte pãrţi, comandantul sau armatorul trebuie sa facã raport imediat şi autoritãţilor competente ale statului portuar, iar inspectorul numit sau organizaţia recunoscuta se va convinge ca acest raport a fost întocmit."

REGULA 5
Eliberarea certificatului

Titlul existent se înlocuieşte cu:
"Eliberarea sau vizarea certificatului"
Textul existent se înlocuieşte cu:
"(1) Un Certificat internaţional de prevenire a poluarii cu hidrocarburi se va elibera, dupã o inspecţie iniţialã sau de reinnoire efectuatã în conformitate cu prevederile regulii 4 din aceasta anexa, oricãrui petrolier cu un tonaj brut de 150 tone şi mai mult, precum şi oricãrei alte nave cu un tonaj brut de 400 tone şi mai mult, care efectueazã voiaje cãtre porturi sau terminale în mare, aflate sub jurisdicţia altor pãrţi la convenţie.
(2) Acest certificat va fi eliberat sau va fi vizat fie de Administraţie, fie de orice persoana sau organizaţie autorizata în mod legal de aceasta. În orice caz, Administraţia îşi asuma intreaga responsabilitate a certificatului.
(3) Indiferent de oricare alte prevederi ale amendamentelor la aceasta anexa, adoptate de Comitetul pentru protecţia mediului marin (MEPC) prin Rezoluţia MEPC.39(29), orice Certificat internaţional de prevenire a poluarii cu hidrocarburi, care este în curs de valabilitate când aceste amendamente intra în vigoare, va rãmâne valabil pana la data expirãrii sale conform prevederilor acestei anexe, anterioare intrãrii în vigoare a amendamentelor."

REGULA 6
Eliberarea unui certificat de cãtre alt guvern

Titlul existent se înlocuieşte cu:
"Eliberarea sau vizarea unui certificat de cãtre alt guvern"
Textul existent se înlocuieşte cu:
"(1) Guvernul unei pãrţi la convenţie poate dispune, la cererea Administraţiei, inspectarea unei nave şi, dacã se convinge ca sunt respectate prevederile acestei anexe, va elibera navei un Certificat internaţional de prevenire a poluarii cu hidrocarburi sau va autoriza eliberarea lui şi, când este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatului de care dispune nava, în conformitate cu prevederile acestei anexe.
(2) O copie de pe certificat şi o copie de pe raportul de inspecţie trebuie transmise cat mai curând posibil Administraţiei care a fãcut cererea.
(3) Un certificat astfel eliberat va conţine o declaraţie din care sa reiasã ca acesta a fost eliberat la cererea Administraţiei şi ca are aceeaşi valoare, fiind recunoscut în aceleaşi condiţii ca un certificat eliberat conform regulii 5 din aceasta anexa.
(4) Nu se va elibera un Certificat internaţional de prevenire a poluarii cu hidrocarburi unei nave sub pavilionul unui stat care nu este parte la convenţie."

REGULA 7
Forma certificatului

Textul existent se înlocuieşte cu:
"Certificatul internaţional de prevenire a poluarii cu hidrocarburi trebuie redactat în forma corespunzãtoare modelului prezentat în apendicele II la aceasta anexa. Dacã limba folositã nu este nici engleza, nici franceza, textul trebuie sa includã o traducere într-una din aceste limbi."

REGULA 8
Durata certificatului

Titlul existent se înlocuieşte cu:
"Durata şi valabilitatea certificatului"
Textul existent se înlocuieşte cu:
"(1) Certificatul internaţional de prevenire a poluarii cu hidrocarburi trebuie eliberat pentru o perioada specificatã de Administraţie, care nu va depãşi 5 ani.
(2) a) Fãrã a tine seama de cerinţele paragrafului (1) al acestei reguli, când inspecţia de reinnoire se efectueazã în decurs de 3 luni înainte de data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
b) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã dupã data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
c) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã cu mai mult de 3 luni înainte de data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii inspecţiei de reinnoire.
(3) Dacã un certificat este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administraţia poate extinde valabilitatea certificatului dupã data expirãrii pana la perioada maxima specificatã în paragraful (1) al acestei reguli, cu condiţia ca inspectiile menţionate la paragraful (1) alin. c) şi d) ale regulii 4 din aceasta anexa, aplicabile când este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzãtor.
(4) Dacã s-a efectuat o inspecţie de reinnoire şi nu se poate elibera sau pune la dispoziţie bordului navei un nou certificat înainte de data expirãrii certificatului existent, persoana sau organizaţia autorizata de Administraţie poate viza certificatul existent şi acest certificat trebuie acceptat ca valabil pentru o perioada suplimentarã ce nu va depãşi 5 luni de la data expirãrii.
(5) Dacã la data expirãrii unui certificat nava nu se afla într-un port în care urmeazã sa fie inspectata, Administraţia poate extinde perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea extindere va fi acordatã numai pentru a-i permite navei sa îşi termine voiajul spre portul în care va fi inspectata şi aceasta numai în cazurile în care aceasta mãsura apare oportuna şi rezonabila. Nici un certificat nu se va extinde pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava cãreia i s-a acordat o prelungire nu trebuie, la sosirea sa în portul unde urmeazã sa fie inspectata, sa se creadã indreptatita, în virtutea unei astfel de extinderi, sa pãrãseascã portul fãrã sa aibã un certificat nou. Când inspecţia de reinnoire este încheiatã, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
(6) Un certificat eliberat unei nave angajate în voiaje scurte, ce nu a fost prelungit conform prevederilor precedente ale acestei reguli, poate fi prelungit de Administraţie pentru o perioada de graţie de maximum o luna de la data expirãrii menţionatã pe acesta. Când este încheiatã inspecţia de reinnoire, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
(7) În situaţii speciale, dupã cum hotãrãşte Administraţia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirãrii certificatului existent, asa cum se cere în paragrafele (2) alin. b), (5) sau (6) ale acestei reguli. În aceste situaţii speciale, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii inspecţiei de reinnoire.
(8) Dacã o inspecţie anuala sau intermediara se efectueazã înainte de perioada specificatã în regula 4 din aceasta anexa, atunci:
a) data de aniversare indicatã pe certificat va fi modificatã prin vizare cu o data ce nu va depãşi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspecţia;
b) inspecţia anuala sau intermediara ulterioara, cerutã de regula 4 din aceasta anexa, va fi efectuatã la intervalele prescrise de acea regula, folosind noua data de aniversare;
c) data de expirare poate rãmâne neschimbata, cu condiţia ca una sau mai multe inspecţii anuale sau intermediare, dupã caz, sa fie efectuate în asa fel încât intervalele maxime dintre inspecţii, prescrise de regula 4 din aceasta anexa, sa nu fie depasite.
(9) Un certificat eliberat în conformitate cu regula 5 sau 6 din aceasta anexa îşi va pierde valabilitatea în oricare dintre urmãtoarele cazuri:
a) dacã inspectiile pertinente nu sunt încheiate în perioadele specificate în regula 4 paragraful (1) din aceasta anexa;
b) dacã certificatul nu este vizat în conformitate cu paragraful (1) alin. c) sau d) al regulii 4 din aceasta anexa;
c) la transferul navei sub pavilionul altui stat. Un nou certificat se va elibera numai când guvernul ce elibereazã noul certificat este pe deplin convins ca nava îndeplineşte cerinţele menţionate la paragraful (4) alin. a) şi b) al regulii 4 din aceasta anexa. În cazul unui transfer de pavilion între pãrţi, dacã cererea se face în decurs de 3 luni de la data când a avut loc transferul, guvernul partii al carei pavilion a fost anterior autorizata nava sa îl arboreze va transmite, cat mai curând posibil, Administraţiei copii de pe certificatul aflat la bordul navei înainte de transfer şi, dacã exista, copii de pe rapoartele de inspecţie pertinente."

APENDICE II
-----------



Model de certificat

Modelul de certificat existent se înlocuieşte cu urmãtorul model:

"CERTIFICAT INTERNAŢIONAL DE PREVENIRE A POLUARII CU HIDROCARBURI

(Nota: Acest certificat trebuie suplimentat cu o Fişa de construcţie şi echipament.)

Eliberat în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale din 1973 pentru prevenirea poluarii de cãtre nave, modificatã de Protocolul din 1978 referitor la aceasta şi amendata prin Rezoluţia MEPC.39(29), (numita în continuare convenţia), sub autoritatea Guvernului ...(denumirea oficialã completa a tarii)... de cãtre ...(titlul oficial complet al persoanei competente sau al organizaţiei autorizate conform prevederilor convenţiei).........

Caracteristicile navei^1)

Numele navei ............................................................
Numãrul sau literele distinctive ........................................
Portul de înmatriculare .................................................
Tonajul brut ............................................................
Deadweight nava (tone metrice)^2) .......................................
Numãr IMO^3) ............................................................


1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal în casete.
2) Pentru petroliere.
3) În conformitate cu Rezoluţia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.

Tipul navei^1)

Petrolier
Nava, alta decât petrolier cu tancuri de marfa, cãreia i se aplica prevederile regulii 2(2) din anexa I la convenţie.
Nava, alta decât oricare din cele de mai sus.
Se certifica prin prezentul:
1. ca nava a fost inspectata în conformitate cu regula 4 din anexa I la convenţie;
2. ca în urma inspecţiei s-a constatat ca structura, echipamentul, instalaţiile, armaturile, amenajãrile şi materialul navei şi starea acestora sunt satisfãcãtoare din toate punctele de vedere şi ca nava satisface cerinţele aplicabile cuprinse în anexa I la convenţie.
Prezentul certificat este valabil pana la^2) ..............., sub rezerva inspectiilor prevãzute la regula 4 din anexa I la convenţie.

Eliberat la .......................................................
(locul eliberãrii certificatului)

.................. ..................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa elibereze
certificatul)

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Atestarea inspectiilor anuale şi intermediare

Se certifica prin prezentul ca, în urma inspecţiei cerute conform prevederilor regulii 4 din anexa I la convenţie, s-a constatat ca nava îndeplineşte prevederile pertinente ale convenţiei.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

--------------
1) Stergeti, dupã caz.
2) Introduceti data expirãrii, asa cum s-a specificat de Administraţie, în conformitate cu regula 8(1) din anexa I la convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definitã în regula 1(31) din anexa I la convenţie, dacã nu s-a amendat în conformitate cu regula 8(8) din anexa I la convenţie.

Inspecţia intermediara^1): Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala intermediara^1): Semnat ................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala/intermediara efectuatã în conformitate cu regula 8(8) c)

Se certifica prin prezentul ca, în urma inspecţiei anuale/intermediare^1), efectuatã în conformitate cu regula 8 (8) c) din anexa I la convenţie, s-a constatat ca nava satisface prevederile pertinente ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã acesta este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica regula 8 (3)

Nava satisface prevederile pertinente ale convenţiei şi prezentul certificat, în conformitate cu regula 8 (3) din anexa I la convenţie, se accepta ca fiind valabil pana la ................. .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Extinderea valabilitãţii certificatului când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi când se aplica regula 8 (4)

Nava satisface prevederile pertinente ale convenţiei şi prezentul
certificat, în conformitate cu regula 8 (4) din anexa I la convenţie, se accepta ca fiind valabil pana la .......................... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie când se aplica regula 8 (5) sau 8 (6)

------------
1) Stergeti, dupã caz.

Prezentul certificat, în conformitate cu regula 8 (5) sau regula 8 (6)^1) din anexa I la convenţie, se accepta ca fiind valabil pana la .............. .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru avansarea datei de aniversare, când se aplica regula 8 (8)

În conformitate cu regula 8 (8) din anexa I la convenţie, noua data de aniversare este ....... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

În conformitate cu regula 8 (8) din anexa I la convenţie, noua data de aniversare este ....... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)


------------
1) Stergeti, dupã caz.

2 MARPOL 73/78, ANEXA II

REGULA 1
Definiţii

Se adauga urmãtoarea noua definitie:
"(14) Data de aniversare înseamnã ziua şi luna fiecãrui an, care vor corespunde datei de expirare a Certificatului internaţional de prevenire a poluarii pentru transportul substanţelor lichide nocive în vrac."

REGULA 10
Inspecţii

Textul existent se înlocuieşte cu:
"(1) Navele ce transporta substanţe lichide nocive în vrac vor fi supuse inspectiilor specificate mai jos:
a) o inspecţie iniţialã, înainte ca nava sa fie pusã în serviciu sau înainte ca certificatul cerut de prevederile regulii 11 din aceasta anexa sa i se elibereze pentru prima data, care trebuie sa includã o inspecţie completa a structurii, echipamentelor, instalaţiilor, armaturilor, amenajãrilor şi a materialului sau în mãsura în care prevederile acestei anexe se aplica navei. Aceasta inspecţie trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalaţiile, armaturile, amenajãrile şi materialul corespund întru totul cerinţelor aplicabile ale acestei anexe;
b) o inspecţie de reinnoire, la intervale specificate de Administraţie, dar nedepasind 5 ani, exceptând cazurile când se aplica dispoziţiile paragrafelor (2), (5), (6) sau (7) ale regulii 12 din aceasta anexa. Inspecţia de reinnoire trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalaţiile, armaturile, amenajãrile şi materialul corespund întru totul cerinţelor aplicabile ale acestei anexe;
c) o inspecţie intermediara în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a doua data de aniversare sau în decurs de 3 luni înainte sau dupã cea de-a treia data de aniversare din certificat, care va tine locul uneia dintre inspectiile anuale specificate în paragraful (1) alin. d) al acestei reguli. Inspecţia intermediara trebuie sa confere siguranta ca echipamentele, pompele şi instalaţiile de tubulaturi aferente corespund întru totul cerinţelor aplicabile ale acestei anexe şi ca sunt în buna stare de funcţionare. Aceste inspecţii intermediare trebuie menţionate în certificatul eliberat conform regulii 11 din aceasta anexa;
d) o inspecţie anuala, în decurs de 3 luni înainte sau dupã fiecare data de aniversare din certificat, care sa cuprindã o inspecţie generalã a structurii, echipamentului, instalaţiilor, armaturilor, amenajãrilor şi a materialului, menţionate în paragraful (1) alin. a) al acestei reguli, pentru a se asigura ca acestea au fost întreţinute în conformitate cu paragraful (3) al acestei reguli şi ca sunt încã satisfãcãtoare scopului cãruia nava îi este destinatã. Aceste inspecţii anuale trebuie menţionate în certificatul eliberat conform regulii 11 din aceasta anexa;
e) o inspecţie suplimentarã, generalã sau parţialã, dupã caz, trebuie sa fie efectuatã dupã o reparatie ce rezulta în urma investigatiilor prescrise în paragraful (3) al acestei reguli sau ori de câte ori sunt executate reparaţii sau reinnoiri importante. Inspecţia trebuie sa confere siguranta ca reparaţiile şi reinnoirile necesare au fost efectiv executate, ca materialul şi modul de execuţie a acestor reparaţii sau reinnoiri sunt din toate punctele de vedere satisfãcãtoare şi ca nava îndeplineşte din toate punctele de vedere cerinţele acestei anexe.
(2) a) Inspectiile navelor, în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor acestei anexe, trebuie efectuate de inspectori ai administraţiei. Totuşi Administraţia poate incredinta inspectiile fie inspectorilor numiţi în acest scop, fie organizaţiilor recunoscute de aceasta.
b) O Administraţie care numeşte inspectori sau recunoaşte organizaţii pentru a efectua inspectiile prevãzute la alin. a) al acestui paragraf trebuie sa imputerniceasca orice inspector numit sau organizaţia recunoscuta pentru ca cel puţin:
(i) sa solicite reparaţii la o nava; şi
(ii) sa efectueze inspecţii, dacã sunt cerute de autoritãţile competente ale statului portuar.
Administraţia trebuie sa notifice Organizaţiei responsabilitãţile specifice şi condiţiile autoritãţii acordate inspectorilor numiţi sau organizaţiilor recunoscute, pentru a fi difuzate pãrţilor la prezenta convenţie spre informarea inspectorilor lor.
c) Dacã un inspector numit sau o organizaţie recunoscuta stabileşte ca starea navei sau a echipamentului sau nu corespunde substanţial caracteristicilor din certificat sau se prezintã astfel încât nava nu este apta pentru a ieşi în mare fãrã a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin, acel inspector sau organizaţie trebuie sa se asigure imediat ca se iau mãsuri de remediere şi trebuie sa informeze Administraţia în timp util. Dacã nu se iau asemenea mãsuri de remediere, certificatul trebuie retras, iar Administraţia trebuie informatã imediat; dacã nava se afla în portul altei pãrţi, autoritãţile competente ale statului portuar trebuie, de asemenea, informate imediat. Dacã un inspector al Administraţiei, un inspector numit sau o organizaţie recunoscuta a informat autoritãţile competente ale statului portuar, guvernul statului portuar interesat trebuie sa acorde acelui inspector sau acelei organizaţii tot sprijinul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile în conformitate cu aceasta regula. Dacã este cazul, guvernul statului portuar interesat va lua astfel de mãsuri care sa asigure ca nava nu va ieşi în mare sau nu va pãrãsi portul pentru a se indrepta cãtre cel mai apropiat şantier de reparaţii disponibil cat timp prezintã un pericol excesiv pentru mediul marin.
d) În fiecare caz, Administraţia interesatã trebuie sa garanteze pe deplin efectuarea completa şi eficienta a inspecţiei şi trebuie sa se angajeze sa ia mãsurile necesare pentru a satisface aceasta obligaţie.
(3) a) Starea navei şi a echipamentelor ei trebuie menţinutã pentru a corespunde prevederilor prezentei convenţii, ca sa se asigure ca nava va fi apta din toate punctele de vedere sa iasa în mare fãrã a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin.
b) Dupã efectuarea oricãrei inspecţii a navei, conform paragrafului (1) al acestei reguli, nu trebuie sa se facã nici o modificare a structurii, echipamentelor, instalaţiilor, armaturilor, amenajãrilor sau materialului care au fãcut obiectul inspecţiei, fãrã aprobarea administraţiei, cu excepţia simplei înlocuiri a acestor echipamente sau armãturi.
c) Ori de câte ori nava suferã un accident sau se descoperã un defect care afecteazã considerabil integritatea navei sau eficienta ori integralitatea echipamentelor sale care fac obiectul acestei anexe, comandantul sau armatorul navei trebuie sa informeze, în scris, cat mai curând Administraţia, organizaţia recunoscuta sau inspectorul numit, rãspunzãtor de eliberarea certificatului pertinent, care trebuie sa initieze cercetãri pentru a stabili dacã este necesarã o inspecţie conform paragrafului (1) din aceasta regula. Dacã nava se afla în portul unei alte pãrţi, comandantul sau armatorul trebuie sa facã raport imediat şi autoritãţilor competente ale statului portuar, iar inspectorul numit sau organizaţia recunoscuta se va convinge ca acest raport a fost întocmit."

REGULA 11
Eliberarea certificatului

Titlul existent se înlocuieşte cu:
"Eliberarea sau vizarea certificatului"
Textul existent se înlocuieşte cu:
"(1) Un Certificat internaţional de prevenire a poluarii pentru transportul substanţelor lichide nocive în vrac se va elibera, dupã o inspecţie iniţialã sau de reinnoire în conformitate cu prevederile regulii 10 din aceasta anexa, oricãrei nave care transporta substanţe lichide nocive în vrac şi care efectueazã voiaje cãtre porturi sau terminale în mare, aflate sub jurisdicţia altor pãrţi la convenţie.
(2) Acest certificat va fi eliberat sau va fi avizat fie de administraţie, fie de orice persoana sau organizaţie autorizata în mod legal de aceasta. În orice caz, Administraţia îşi asuma intreaga responsabilitate a certificatului.
(3) a) Guvernul unei pãrţi la convenţie poate dispune, la cererea Administraţiei, inspectarea unei nave şi, dacã se convinge ca sunt respectate prevederile acestei anexe, va elibera navei un Certificat de prevenire a poluarii pentru transportul substanţelor lichide nocive în vrac sau va autoriza eliberarea lui şi, când este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatului de care dispune nava, în conformitate cu prevederile acestei anexe.
b) O copie de pe certificat şi o copie de pe raportul de inspecţie trebuie transmise cat mai curând posibil Administraţiei care a fãcut cererea.
c) Un certificat astfel eliberat va conţine o declaraţie din care sa reiasã ca acesta a fost eliberat la cererea Administraţiei şi ca are aceeaşi valoare, fiind recunoscut în aceleaşi condiţii ca un certificat eliberat conform prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli.
d) Nu se va elibera un Certificat internaţional de prevenire a poluarii pentru transportul substanţelor lichide nocive în vrac unei nave sub pavilionul unui stat care este parte la convenţie.
(4) Certificatul internaţional de prevenire a poluarii pentru transportul substanţelor lichide nocive în vrac trebuie redactat în forma corespunzãtoare modelului prezentat în apendicele V la aceasta anexa. Dacã limba folositã nu este nici engleza, nici franceza, textul trebuie sa includã o traducere într-una dintre aceste limbi.
(5) Indiferent de orice alte prevederi ale amendamentelor la aceasta anexa, adoptate de Comitetul pentru protecţia mediului marin (MEPC) prin Rezoluţia MEPC.39(29), orice Certificat internaţional de prevenire a poluarii pentru transportul substanţelor lichide nocive în vrac, care este în curs de valabilitate când aceste amendamente intra în vigoare, va rãmâne valabil pana la data expirãrii sale, conform prevederilor acestei anexe anterioare intrãrii în vigoare a amendamentelor."

REGULA 12
Durata certificatului

Titlul existent se înlocuieşte cu:
"Durata şi valabilitatea certificatului"
Textul existent se înlocuieşte cu:
"(1) Certificatul internaţional de prevenire a poluarii pentru transportul substanţelor lichide nocive în vrac trebuie eliberat pentru o perioada specificatã de administraţie, care nu va depãşi 5 ani.
(2) a) Fãrã a tine seama de cerinţele paragrafului (1) al acestei reguli, când inspecţia de reinnoire se efectueazã în decurs de 3 luni înainte de data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
b) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã dupã data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent.
c) Când inspecţia de reinnoire este încheiatã cu mai mult de 3 luni înainte de data expirãrii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data încheierii inspecţiei de reinnoire pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii inspecţiei de reinnoire.
(3) Dacã un certificat este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administraţia poate extinde valabilitatea certificatului dupã data expirãrii pana la perioada maxima specificatã în paragraful (1) al acestei reguli, cu condiţia ca inspectiile menţionate la paragraful (1) alin. c) şi d) ale regulii 10 din aceasta anexa, aplicabile când este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzãtor.
(4) Dacã s-a efectuat o inspecţie de reinnoire şi nu se poate elibera sau pune la dispoziţie bordului navei un nou certificat înainte de data expirãrii certificatului existent, persoana sau organizaţia autorizata de Administraţie poate viza certificatul existent şi acest certificat trebuie acceptat ca valabil pentru o perioada suplimentarã ce nu va depãşi 5 luni de la data expirãrii.
(5) Dacã la data expirãrii unui certificat nava nu se afla într-un port în care urmeazã sa fie inspectata, Administraţia poate extinde perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea extindere va fi acordatã numai pentru a-i permite navei sa îşi termine voiajul spre portul în care va fi inspectata şi aceasta numai în cazurile în care aceasta mãsura apare oportuna şi rezonabila. Nici unui certificat nu i se va extinde durata de valabilitate pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava cãreia i s-a acordat o prelungire nu trebuie, la sosirea sa în portul unde urmeazã sa fie inspectata, sa se creadã indreptatita, în virtutea unei astfel de extinderi, sa pãrãseascã portul fãrã sa aibã un certificat nou. Când inspecţia de reinnoire este încheiatã, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
(6) Certificatul eliberat unei nave angajate în voiaje scurte, ce nu a fost prelungit conform prevederilor precedente ale acestei reguli, poate fi prelungit de Administraţie pentru o perioada de graţie de maximum o luna de la data expirãrii menţionatã în acesta. Când este încheiatã inspecţia de reinnoire, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data expirãrii certificatului existent înainte de acordarea prelungirii.
(7) În situaţii speciale, dupã cum hotãrãşte Administraţia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirãrii certificatului existent, asa cum se cere în paragrafele (2) alin. b), (5) sau (6) ale acestei reguli. În aceste situaţii speciale, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depãşi 5 ani de la data încheierii inspecţiei de reinnoire.
(8) Dacã o inspecţie anuala sau intermediara se efectueazã înainte de perioada specificatã în regula 10 din aceasta anexa, atunci:
a) data de aniversare indicatã pe certificat va fi modificatã prin vizare cu o data ce nu va depãşi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspecţia;
b) inspecţia anuala sau intermediara ulterioara, cerutã de regula 10 din aceasta anexa, va fi efectuatã la intervalele prescrise de acea regula, folosindu-se noua data de aniversare;
c) data de expirare poate rãmâne neschimbata, cu condiţia ca una sau mai multe inspecţii anuale sau intermediare, dupã caz, sa fie efectuate în asa fel, încât intervalele maxime dintre inspecţii, prescrise de regula 10 din aceasta anexa, sa nu fie depasite.
(9) Un certificat eliberat în conformitate cu regula 11 din aceasta anexa îşi va pierde valabilitatea în oricare dintre urmãtoarele cazuri:
a) dacã inspectiile pertinente nu sunt încheiate în perioadele specificate în regula 10 paragraful (1) din aceasta anexa;
b) dacã certificatul nu este vizat în conformitate cu prevederile paragrafului (1) alin. c) şi d) ale regulii 10 din aceasta anexa;
c) la transferul navei sub pavilionul altui stat. Un nou certificat se va elibera numai când guvernul ce elibereazã noul certificat este pe deplin convins ca nava îndeplineşte cerinţele cuprinse la paragraful (4) alin. a) şi b) ale regulii 10 din aceasta anexa. În cazul unui transfer de pavilion între pãrţi, dacã cererea se face în decurs de 3 luni de la data când a avut loc transferul, guvernul partii al carei pavilion a fost anterior autorizata nava sa-l arboreze va transmite, cat mai curând posibil, Administraţiei copii de pe certificatul aflat la bordul navei înainte de transfer şi, dacã exista, copii de pe rapoartele de inspecţie pertinente."

APENDICE V
----------



Model de certificat

Modelul de certificat existent se înlocuieşte cu urmãtorul model:

"CERTIFICAT INTERNAŢIONAL DE PREVENIRE A POLUARII
PENTRU TRANSPORTUL SUBSTANŢELOR LICHIDE NOCIVE ÎN VRAC

Eliberat în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale din 1973 pentru prevenirea poluarii de cãtre nave, modificatã prin Protocolul din 1978 referitor la aceasta şi amendata prin Rezoluţia MEPC.39(29), (numita în continuare convenţie) sub autoritatea Guvernului ...(denumirea oficialã completa a tarii)... de cãtre ...(titlul oficial complet al persoanei competente sau al organizaţiei autorizate conform prevederilor convenţiei)...

Caracteristicile navei^1)

Numele navei .............................................................
Numãrul sau literele distinctive .........................................
Portul de înmatriculare ..................................................
Tonajul brut .............................................................
Numãr IMO^2) .............................................................



Se certifica prin prezentul:
1. ca nava a fost inspectata în conformitate cu regula 10 din anexa II la convenţie;
2. ca în urma inspecţiei s-a constatat ca structura, echipamentul, instalaţiile, armaturile, amenajãrile şi materialul navei, precum şi starea acestora sunt satisfãcãtoare din toate punctele de vedere şi ca nava este în conformitate cu cerinţele aplicabile ale anexei II la convenţie;
3. ca nava a fost dotatã cu un manual în conformitate cu normele referitoare la metodele şi dispozitivele de descãrcare, asa cum se cere în regulile 5, 5A şi 8 din anexa II la convenţie şi ca amenajãrile şi echipamentul navei prescrise în manual sunt satisfãcãtoare din toate punctele de vedere şi sunt în conformitate cu cerinţele aplicabile ale normelor menţionate;
4. ca nava este adecvatã pentru transportul în vrac al urmãtoarelor substanţe lichide nocive, cu condiţia respectãrii tuturor prevederilor pertinente ale anexei II la convenţie, referitoare la exploatarea navei.

--------------
1) În mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal în casete.
2) În conformitate cu Rezoluţia A.600 (15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informaţie poate fi inclusã în mod facultativ.




Substanţe lichide nocive Condiţii de transport (numerele tancurilor etc.)
-------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------
Se va continua pe pagini suplimentare semnate şi datate^1)
-------------------------------------------------------------------------------

Prezentul certificat este valabil pana la^2) ..........., sub rezerva inspectiilor prevãzute conform regulii 10 din anexa II la convenţie.

Eliberat la .......................................................
(locul eliberãrii certificatului)

................. .....................................................
(data eliberãrii) (semnatura persoanei oficiale autorizate sa elibereze
certificatul)

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

-----------------
1) Stergeti, dupã caz.
2) Introduceti data expirãrii, asa cum s-a specificat de Administraţie, în conformitate cu regula 12(1) din anexa II la convenţie. Ziua şi luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definitã în regula 1(14) din anexa II la convenţie, dacã nu s-a amendat în conformitate cu regula 12(8) din anexa II la convenţie.

Atestarea inspectiilor anuale şi intermediare

Se certifica prin prezentul ca, în urma inspecţiei prevãzute de regula 10 din anexa II la convenţie, s-a constatat ca nava îndeplineşte prevederile pertinente ale convenţiei.

Inspecţia anuala: Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala/intermediara^1): Semnat ................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala/intermediara^1): Semnat ...............................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala: Semnat ...............................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul .................................
Data ..................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Inspecţia anuala/intermediara efectuatã în conformitate cu regula 12 (8) c)

Se certifica prin prezentul ca, în urma inspecţiei anuale/intermediare^1) efectuate în conformitate cu regula 12(8) c) din anexa II la convenţie, s-a constatat ca nava satisface prevederile pertinente ale convenţiei.

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

-------------
1) Stergeti, dupã caz.

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului, dacã acesta este valabil mai puţin de 5 ani, când se aplica regula 12(3)

Nava satisface prevederile pertinente ale Convenţiei şi prezentul certificat, în conformitate cu regula 12(3) din anexa II la convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ............... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Extinderea valabilitãţii certificatului, când s-a efectuat inspecţia de reinnoire şi când se aplica regula 12(4)

Nava satisface prevederile pertinente ale Convenţiei şi prezentul certificat, în conformitate cu regula 12(4) din anexa II la convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la .............. .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ..................................
Data ...................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

Aviz pentru extinderea valabilitãţii certificatului pana când nava ajunge în portul de inspecţie sau pentru o perioada de graţie când se aplica regula 12(5) sau 12(6)

Prezentul certificat, în conformitate cu regula 12(5) sau regula 12(6)^1) din anexa II la convenţie, este acceptat ca fiind valabil pana la ........... .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ...................................
Data ....................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

-----------------
1) Stergeti, dupã caz.

Aviz pentru avansarea datei de aniversare când se aplica regula 12(8)
În conformitate cu regula 12(8) din anexa II la convenţie, noua data de aniversare este ........................ .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ...................................
Data ....................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)

În conformitate cu prevederile regulii 12(8) din anexa II la convenţie, noua data de aniversare este .................. .

Semnat .................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate)
Locul ...................................
Data ....................................

(sigiliul sau ştampila, dupã caz, a autoritãţii)


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016