Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 5 din 19 ianuarie 2006  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 5 din 19 ianuarie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 26 ianuarie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. VI.4 din Legea nr. 404/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetãţenilor români în strãinãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (4) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Procedura depunerii şi soluţionãrii cererilor pentru eliberarea documentelor de cãlãtorie în strãinãtate, actele care trebuie prezentate de solicitanţi la depunerea cererilor, precum şi termenele în care se soluţioneazã acestea se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Termenul pentru eliberarea paşapoartelor simple în regim de urgenţã nu poate fi mai mare de 3 zile lucrãtoare."
2. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În documentele de cãlãtorie care se emit cu o valabilitate mai mare de un an se include un mediu de stocare electronicã a datelor biometrice ale persoanei şi a altor date personale dintre cele cuprinse în fila informatizatã.
(2) Forma şi conţinutul documentelor de cãlãtorie prevãzute la art. 6 alin. (1), precum şi data punerii în circulaţie a documentelor de cãlãtorie în care se include un mediu de stocare electronicã se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a Ministerului Afacerilor Externe.
(3) Prin hotãrâre a Guvernului se stabilesc data la care pot fi eliberate, de cãtre autoritãţile competente din ţarã sau, dupã caz, de cãtre misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în strãinãtate, paşapoarte cu valabilitate de un an, precum şi forma şi conţinutul acestora."
3. La articolul 15, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În cazul în care se argumenteazã necesitatea eliberãrii unui paşaport simplu prin faptul cã titularul urmeazã sã se deplaseze în strãinãtate pentru a urma un tratament medical fãrã de care viaţa sau sãnãtatea îi este pusã în pericol, prezentându-se documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritãţile medicale române, prin derogare de la prevederile alin. (2) cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple pot fi depuse la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.
(3^2) În situaţia prevãzutã la alin. (3^1), dacã persoana pentru care se solicitã documentul de cãlãtorie este lipsitã temporar de capacitatea de exerciţiu, cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple pot fi depuse, prin derogare de la prevederile alin. (3), în numele titularului, de cãtre autoritãţile medicale române, la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple."
4. Alineatul (4) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Eliberarea paşapoartelor simple este supusã taxelor consulare prevãzute de lege. Tariful suplimentar pentru eliberarea paşapoartelor simple în regim de urgenţã este de 100 lei (RON)."
5. La articolul 15, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) În cazul îmbolnãvirii grave ori al decesului unei rude apropiate, al efectuãrii unui tratament medical de urgenţã sau al citãrii într-un proces în strãinãtate, eliberarea paşapoartelor simple în regim de urgenţã este scutitã de plata tarifului suplimentar prevãzut la alin. (4)."
6. Alineatul (5) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În situaţia în care titularul constatã faptul cã datele de identitate înscrise în paşaport sunt incomplete sau inexacte trebuie sã sesizeze autoritatea emitentã, care este obligatã sã îi elibereze un nou document. În acest caz, eliberarea noului paşaport nu este supusã taxelor şi tarifului suplimentar, prevãzute la alin. (4)."
7. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 17 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) În situaţia în care se solicitã, în conformitate cu alin. (1) şi (2), eliberarea unui paşaport pentru un minor sau, dupã caz, includerea minorului în paşaportul unui pãrinte şi nu existã, dacã legea o cere, acordul celuilalt pãrinte, autoritãţile competente vor elibera paşaportul sau, dupã caz, vor include minorul în paşaportul pãrintelui solicitant, dacã se argumenteazã necesitatea eliberãrii sau includerii prin faptul cã minorul urmeazã sã se deplaseze în strãinãtate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale, prezentând documente doveditoare în acest sens.
(4) În cazul în care se argumenteazã necesitatea eliberãrii paşaportului prin faptul cã minorul urmeazã sã se deplaseze în strãinãtate pentru a urma un tratament medical fãrã de care viaţa sau sãnãtatea îi este pusã în pericol, prezentând documente doveditoare în acest sens, emise ori avizate de autoritãţile medicale române, autoritãţile competente vor elibera paşaportul, chiar dacã existã acordul doar al unuia dintre pãrinţi."
8. Dupã articolul 23 se introduce un nou articol, articolul 23^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 23^1. - (1) Începând de la data punerii în circulaţie a paşapoartelor cu valabilitate de un an, titlul de cãlãtorie se elibereazã de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României cetãţenilor români aflaţi în strãinãtate, care nu mai posedã document de cãlãtorie valabil, numai pentru ca titularul sã se întoarcã în ţarã.
(2) Valabilitatea titlului de cãlãtorie este de cel mult 30 de zile şi înceteazã de drept la data intrãrii titularului în România."
9. La articolul 30 alineatul (3), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) în cazul în care însoţitorul argumenteazã necesitatea cãlãtoriei în strãinãtate prin faptul cã minorul se deplaseazã pentru studii sau concursuri oficiale, cu condiţia sã prezinte documente doveditoare în acest sens, din care sã rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfãşura aceste studii sau concursuri, chiar dacã existã acordul doar al unuia dintre pãrinţi."
10. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate poate depune, personal sau prin mandatar, cerere pentru aplicarea în paşaportul simplu a menţiunii privind stabilirea domiciliului în acel stat sau pentru eliberarea unui paşaport simplu, cu menţionarea ţãrii de domiciliu, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României, iar când se aflã temporar în ţarã, la serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor, ori la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, pe a cãror razã a avut ultimul domiciliu sau, dupã caz, reşedinţa, ori la sediul Direcţiei Generale de Paşapoarte, când se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) a dobândit un drept de şedere pentru o perioadã de cel puţin un an sau, dupã caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
b) a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificãrii familiale cu o persoanã care domiciliazã pe teritoriul acelui stat;
c) a dobândit un drept de lungã şedere sau, dupã caz, un drept de şedere permanentã pe teritoriul statului respectiv;
d) a dobândit cetãţenia statului respectiv.
(2) Cererile primite în condiţiile alin. (1) se soluţioneazã, dupã caz, de serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple sau de Direcţia Generalã de Paşapoarte.
(3) Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate are obligaţia ca la înmânarea paşaportului în care a fost aplicatã menţiunea prevãzutã la alin. (1) sã predea actul de identitate care atestã existenţa domiciliului în România, emis de autoritãţile române.
(4) Actele necesare, procedura, condiţiile şi termenele de soluţionare a cererii privind aplicarea în paşaportul simplu a menţiunii privind stabilirea domiciliului în strãinãtate se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
ART. II
<>Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetãţenilor români în strãinãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã, se va republica, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. III
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Lucian Leuştean,
secretar de stat

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

p. Ministrul finanţelor publice,
Doina-Elena Dascãlu,
secretar de stat

Bucureşti, 19 ianuarie 2006.
Nr. 5.
____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016