Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 47 din 11 august 2005  privind reglementari de neutralizare a deseurilor de origine animala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 47 din 11 august 2005 privind reglementari de neutralizare a deseurilor de origine animala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 778 din 26 august 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. IV.16 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. 1
Prezenta ordonanţã stabileşte strategia şi cadrul legal privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de neutralizare a deşeurilor de origine animalã, activitate publicã de interes naţional.
ART. 2
(1) În înţelesul prezentei ordonanţe, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) deşeuri de origine animalã - subproduse de origine animalã ce nu sunt destinate consumului uman, cadavre întregi sau porţiuni de cadavre provenite de la animale;
b) animal - orice animal vertebrat sau nevertebrat (inclusiv peşti, reptile şi amfibii);
c) animal de interes economic - orice animal crescut sau deţinut, în mod obişnuit, în scopul desfãşurãrii unei activitãţi economice;
d) animal de companie - orice animal care aparţine speciilor hrãnite şi deţinute de om în alte scopuri decât cele comerciale şi nu este destinat consumului uman;
e) unitãţi de creştere a animalelor - unitãţi care aparţin persoanelor fizice sau juridice, inclusiv instituţiilor publice, în care sunt deţinute animale în scopul creşterii, exploatãrii ori în alt scop, inclusiv pentru cercetare ştiinţificã, care necesitã autorizaţii şi/sau aprobãri în vederea desfãşurãrii activitãţii specifice;
f) crescãtori individuali de animale - persoane fizice care cresc sau deţin animale de interes economic în gospodãriile individuale pentru consum propriu;
g) ecarisare - activitatea de colectare a deşeurilor de origine animalã/subproduse de origine animalã ce nu sunt destinate consumului uman, în scopul procesãrii sau incinerãrii/coincinerãrii acestora, incluzând activitãţile de transport, depozitare şi manipulare a acestora, dupã caz;
h) unitate de ecarisare - unitate aparţinând persoanelor fizice sau juridice, inclusiv instituţiilor publice care desfãşoarã activitãţi de ecarisare în baza autorizãrii şi/sau aprobãrii, dupã caz, potrivit prevederilor legale;
i) neutralizare a deşeurilor de origine animalã - activitatea de ecarisare a deşeurilor de origine animalã urmatã de procesarea sau de incinerarea/coincinerarea acestora prin transformarea lor în produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul înconjurãtor, animale sau om, respectiv activitatea de îngropare a acestora în condiţiile stabilite de prezenta ordonanţã;
j) unitate de neutralizare a deşeurilor de origine animalã - unitate aparţinând persoanelor fizice sau juridice, inclusiv instituţiilor publice care desfãşoarã activitãţi de neutralizare a deşeurilor de origine animalã în baza autorizãrii şi/sau aprobãrii, dupã caz, potrivit prevederilor legale.
(2) În înţelesul prezentei ordonanţe, noţiunea deşeuri de origine animalã nu include conţinutul tractusului intestinal colectat la abator, bãlegarul sau purinul.
ART. 3
Deşeurile de origine animalã se neutralizeazã în unitãţi autorizate şi aprobate sanitar-veterinar şi de mediu în condiţiile legii.
ART. 4
Persoanele fizice sau juridice din activitatea cãrora rezultã deşeuri de origine animalã, precum şi unitãţile de ecarisare şi neutralizare a deşeurilor de origine animalã au obligaţia sã respecte cerinţele privind colectarea, transportul, depozitarea, manipularea, prelucrarea, utilizarea, procesarea, comercializarea şi, în unele cazuri specifice, importul, exportul şi tranzitul deşeurilor de origine animalã, respectiv al subproduselor animale şi al produselor derivate de la acestea, care nu sunt destinate consumului uman, stabilite prin normele sanitare veterinare.
ART. 5
Se interzice abandonarea, îngroparea sau depozitarea deşeurilor de origine animalã în alte condiţii decât cele stabilite de legislaţia în vigoare.
ART. 6
(1) În zone izolate, în care ecarisarea se face cu dificultate, îngroparea cadavrelor este permisã în locuri special amenajate, pe baza aprobãrii şi autorizãrii sanitare veterinare şi de mediu.
(2) Localitãţile cãrora li se aplicã prevederile alin. (1), precum şi condiţiile de îngropare se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, al ministrului mediului şi gospodãririi apelor şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la propunerea direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, pe baza cererii consiliului local respectiv.
ART. 7
(1) Prezenta ordonanţã nu se referã la:
a) dreptul autoritãţilor veterinare competente de a dispune incinerarea şi/sau îngroparea deşeurilor de origine animalã, în cazul unui focar de boalã epizooticã, atunci când nu sunt îndeplinite cerinţele de colectare în siguranţã de cãtre unitãţile de ecarisare şi existã posibilitatea rãspândirii unor boli transmisibile ale animalelor;
b) posibilitatea de a îngropa sau de a incinera cadavre provenite de la animale crescute ca animale de companie de cãtre proprietarii acestora în unitãţi autorizate şi/sau aprobate pentru acest scop, potrivit legii;
c) funcţionarea conform legii a unitãţilor de incinerare aparţinând unitãţilor de învãţãmânt, cercetare, clinicilor şi laboratoarelor şi care sunt destinate numai acestor unitãţi în vederea desfãşurãrii activitãţii specifice.
(2) Derogãrile stabilite la alin. (1) nu exclud obligaţia de a fi solicitate emiterea documentelor legale şi pãstrarea evidenţelor veterinare cu privire la deşeurile de origine animalã.
ART. 8
(1) Unitãţile de ecarisare au obligaţia de a pãstra evidenţele veterinare referitoare la deşeurile de origine animalã preluate, respectiv privind cantitãţile colectate, modul de transport şi, dupã caz, destinaţia acestora.
(2) Consiliul local are obligaţia de a pãstra evidenţele veterinare, în cazul crescãtorilor individuali de animale şi al persoanelor fizice care deţin animale ce nu sunt destinate activitãţilor economice.
(3) Unitãţile care desfãşoarã activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animalã au obligaţia de a pãstra înregistrãrile şi evidenţele veterinare privind modul de procesare a cantitãţilor colectate, transportate şi neutralizate.
(4) Mişcarea internã, importul, tranzitul, exportul şi comerţul cu produse şi subproduse de origine animalã care nu sunt destinate consumului uman sunt supuse certificãrii sanitare veterinare, în condiţiile legii.
(5) În termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se stabilesc, prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, documentele şi evidenţele veterinare în aplicarea prevederilor alin. (1)-(4) şi ale art. 7 alin. (2).
ART. 9
(1) Funcţionarea unitãţilor de creştere a animalelor, a unitãţilor de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cãrnii sau a altor produse de origine animalã este permisã când îndeplinesc urmãtoarele cerinţe:
a) deţin instalaţii proprii de neutralizare, respectiv de procesare sau de incinerare/coincinerare, autorizate şi aprobate în condiţiile legii şi care sunt folosite exclusiv pentru necesitãţile proprii; sau
b) au încheiat un contract cu unitãţi de ecarisare autorizate şi aprobate, pentru categoria de subproduse pe care le colecteazã.
(2) Consiliile locale sunt responsabile de neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodãriile crescãtorilor individuali de animale sau a celor gãsite moarte pe teritoriul unitãţii administrativ-teritoriale respective pentru care nu se poate identifica proprietarul.
(3) Consiliile locale au obligaţia de a-şi asigura fie instalaţii de incinerare/coincinerare autorizate şi aprobate în condiţiile legii şi care sunt folosite exclusiv pentru necesitãţile proprii, fie de a-şi asigura contractual serviciile unei unitãţi de ecarisare.
ART. 10
(1) Crescãtorii individuali de animale sunt obligaţi sã anunţe în cel mai scurt timp consiliul local asupra morţii animalelor la care se referã prezenta ordonanţã.
(2) Consiliul local sesizat în condiţiile alin. (1) are obligaţia sã anunţe imediat unitatea de ecarisare.
(3) În cazul localitãţilor izolate, stabilite potrivit art. 6 alin. (2), neutralizarea cadavrelor de animale este organizatã de consiliul local.
ART. 11
(1) Animalele moarte în timpul transportului sunt dirijate, pe cât posibil, pânã la destinaţie sau pânã la prima oprire.
(2) În cazul în care nu pot fi transportate pânã la destinaţie sau pânã la punctul de oprire, neutralizarea deşeurilor de origine animalã prevãzute la alin. (1) se organizeazã de cãtre consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale pe teritoriul cãruia s-a produs evenimentul.
(3) În caz de forţã majorã sau în cazul morţii animalelor aflate în transhumanţã, aparţinând crescãtorilor individuali de animale, responsabilitatea pentru neutralizarea acestora o are consiliul local din zona respectivã.
ART. 12
(1) Activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animalã pe teritoriul României se concesioneazã conform legislaţiei în vigoare.
(2) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale are calitatea de concedent, în numele statului, al activitãţii de neutralizare a deşeurilor de origine animalã, activitate publicã de interes naţional.
ART. 13
(1) Activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animalã este sprijinitã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Nivelul sprijinului şi modul de acordare a acestuia se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Cheltuielile eligibile pentru realizarea sau modernizarea instalaţiilor proprii de procesare, respectiv de incinerare/coincinerare, autorizate şi aprobate în condiţiile legii, prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. a) şi alin. (3), precum şi nivelul acestora se acordã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, şi se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Finanţarea cheltuielilor ocazionate de asigurarea contractualã a serviciilor de neutralizare a deşeurilor de origine animalã, prevãzute la art. 9 alin. (3), se asigurã integral prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 14
(1) Activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animalã incluzând colectare, transport, depozitare, manipulare, sortare, procesare, incinerare/coincinerare este supusã inspecţiei şi controlului sanitar veterinar, în scopul prevenirii şi rãspândirii de boli la animale şi oameni.
(2) Supravegherea şi controlul unitãţilor implicate în neutralizarea deşeurilor de origine animalã se asigurã prin medicii veterinari oficiali.
ART. 15
Persoanele împuternicite de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor, pecum şi de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor verificã modul de respectare a prevederilor prezentei ordonanţe.
ART. 16
Urmãtoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 300 lei (RON) la 600 lei (RON):
1. neanunţarea în termenele stabilite a unitãţilor de ecarisare sau consiliilor locale;
2. neluarea mãsurilor pentru depozitarea cadavrelor de animale în ferme sau exploataţii în condiţii care sã previnã îmbolnãvirea animalelor, oamenilor sau poluarea mediului;
b) cu amendã de la 800 lei (RON) la 1.200 lei (RON):
1. neridicarea în termenele stabilite a deşeurilor de origine animalã;
2. neîntocmirea evidenţelor veterinare cu privire la deşeurile de origine animalã în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau cu privire la materiile rezultate în urma neutralizãrii ori procesãrii acestora;
3. neluarea mãsurilor prevãzute de legislaţia în vigoare pentru depozitarea deşeurilor de origine animalã în unitãţile de tãiere, procesare, depozitare sau comercializare a produselor de origine animalã ori implicate în activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animalã;
4. transportul, respectiv depozitarea sau manipularea deşeurilor de origine animalã, în unitãţi neautorizate şi neaprobate pentru aceastã activitate, în condiţiile legii;
c) cu amendã de la 1.000 lei (RON) la 2.000 lei (RON):
1. abandonarea, depunerea sau depozitarea deşeurilor de origine animalã în alte locuri decât cele organizate şi autorizate şi/sau aprobate în acest scop;
2. neorganizarea de cãtre consiliile locale a locurilor de îngropare prevãzute la art. 6 sau neîndeplinirea de cãtre acestea a condiţiilor de organizare şi funcţionare;
d) cu amendã de la 1.500 lei (RON) la 2.500 lei (RON):
1. neîncheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau nedeţinerea de instalaţii proprii de neutralizare a deşeurilor de origine animalã, autorizate şi aprobate în condiţiile legii, de cãtre unitãţile de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cãrnii sau a altor produse de origine animalã. Suplimentar amenzii, fapta se sancţioneazã şi cu retragerea aprobãrii şi/sau cu anularea autorizaţiei de funcţionare, în baza notificãrii fãcute de organismele de control prin conducãtorii acestor instituţii;
2. neîncheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau neorganizarea neutralizãrii deşeurilor de origine animalã, în condiţiile legii, de cãtre consiliile locale.
ART. 17
Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute în prezenta ordonanţã, agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta în procesul-verbal.
ART. 18
Sancţiunile se aplicã de cãtre persoane împuternicite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, de Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, pentru contravenţiile prevãzute la art. 16 lit. a) pct. 2, lit. b) şi c), precum şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru contravenţiile prevãzute la art. 16 lit. a) pct. 1, lit. b) pct. 2 şi lit. c), conform legislaţiei specifice în vigoare.
ART. 19
Dispoziţiile referitoare la contravenţiile menţionate la <>art. 16-18 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 20
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezenta ordonanţã transpune parţial legislaţia Uniunii Europene referitoare la regulile de sãnãtate cu privire la subprodusele animale ce nu sunt destinate consumului uman, respectiv Regulamentul Parlamentului şi al Consiliului European nr. 1.774/2002, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 273 din 10 octombrie 2002.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Rãzvan Ţîru

Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

p. Ministrul finanţelor publice,
Mara Rîmniceanu,
secretar de stat

Bucureşti, 11 august 2005.
Nr. 47.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016