Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 45 din 28 august 1997  privind infiintarea Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 45 din 28 august 1997 privind infiintarea Societatii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 29 august 1997
În temeiul <>art. 1 lit. h) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonate,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
Se înfiinţeazã Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A., cu sediul în Bucureşti, Soseaua Bucureşti-Ploiesti km. 16,5 prin reorganizarea Societãţii Comerciale "Compania de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A.
ART. 2
(1) Capitalul social al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A. este deţinut de :
- statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin preluarea cotei de capital social administratã de Fondul Proprietãţii de Stat;
- Societatea de Investiţii Financiare Muntenia;
- alţi acţionari persoane fizice.
(2) Cotele de capital social deţinute de fiecare dintre actionarii sus-mentionati sunt cele rezultate în urma aplicãrii prevederilor <>Legii nr. 58/1991 privind privatizarea societãţilor comerciale, ale <>Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, cu modificãrile ulterioare, precum şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/1997 .
ART. 3
Capitalul social aferent cotei deţinute de stat la Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A. va putea fi privatizat în întregime, potrivit legii.
ART. 4
Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A. are ca obiect de activitate executarea de transporturi aeriene interne şi internaţionale, de cãlãtori, de bagaje, de mãrfuri şi posta, prin curse regulate de charter, precum şi prestaţii legate de transportul aerian, respectiv comercializarea în regim "duty-free", handling, catering, transport terestru în continuarea transportului aerian şi alte activitãţi stabilite prin statutul societãţii.
ART. 5
(1) Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A. poate participa cu capital, în condiţiile legii, la constituirea de societãţi comerciale cu obiect de activitate similar, împreunã cu persoane fizice şi/sau juridice romane sau strãine, de drept privat.
Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A. nu poate sa participe la societãţi comerciale cu obiect de activitate fabricarea de material aeronautic.
ART. 6
Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. se afla în coordonarea Ministerului Transporturilor, ca autoritate publica în domeniul transporturilor.
ART. 7
(1) Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. este condusã de adunarea generalã a actionarilor, constituitã din reprezentanţii statului şi ai celorlalţi deţinãtori de acţiuni.
(2) Reprezentanţii statului în adunarea generalã a actionarilor se numesc prin ordin al ministrului transporturilor.
(3) Atribuţiile şi componenta adunãrii generale a actionarilor sunt prevãzute în statutul societãţii.
ART. 8
(1) Adunarea generalã a actionarilor alege consiliul de administraţie al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. Pana la finalizarea procesului de privatizare a Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., în conformitate cu prevederile art. 3 din prezenta ordonanta, reprezentanţii statului în consiliul de administraţie, precum şi preşedintele consiliului de administraţie se numesc prin ordin al ministrului transporturilor.
(2) Consiliul de administraţie al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. va avea iniţial în componenta sa şi câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor, al Consiliului Reformei şi al Societãţii de Investiţii Financiare - Muntenia.
ART. 9
(1) Preşedintele Consiliului de administraţie este şi directorul general al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A.
(2) Atribuţiile consiliului de administraţie şi ale preşedintelui acestuia se stabilesc prin statutul societãţii.
ART. 10
(1) Membrii consiliului de administraţie al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. sunt numiţi pe o perioada de 4 ani.
(2) Mandatul membrilor consiliului de administraţie înceteazã, de drept, în cazul în care pierd calitatea pe care au avut-o la numire sau atunci când devin incompatibili ca administratori.
(3) În cazurile prevãzute la alin. 2, înlocuitorii respectivilor membrii ai consiliului de administraţie îndeplinesc atribuţiile corespunzãtoare, pana la expirarea mandatului acordat membrilor înlocuiţi.
ART. 11
Membrii consiliului de administraţie al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., precum şi preşedintele acestuia trebuie sa îndeplineascã, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
- sa aibã cetãţenia romana şi domiciliul în România;
- sa aibã capacitatea deplina de exerciţiu;
- sa nu detina calitatea de deputat sau de senator.
ART. 12
(1) Funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. este incompatibilã cu exercitarea oricãrei funcţii pentru care se acorda sau nu drepturi salariale ori indemnizaţii, într-o alta societate comercialã, cu excepţia societãţilor comerciale la care Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. deţine poziţia de control sau majoritara.
(2) Deţinerea unei astfel de funcţii se poate face numai cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor de la Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A.
ART. 13
Consiliul de administraţie al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. supune aprobãrii Ministerului Transporturilor, în calitate de reprezentant al statului, strategia de dezvoltare a companiei pe termen scurt, mediu şi lung, având în vedere planul de restructurare şi retehnologizare a acesteia, pana la finalizarea procesului de privatizare a companiei.
ART. 14
Pana la finalizarea procesului de privatizare a Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., consiliul de administraţie al acesteia va prezenta spre avizare Ministerului Transporturilor şi Ministerului Finanţelor programele generale ale angajamentelor de plata eşalonate pe mai mulţi ani, bugetul anual de venituri şi cheltuieli, precum şi proiectele complementare din cursul anului, care vor fi supuse aprobãrii Guvernului.
ART. 15
(1) Pana la finalizarea procesului de privatizare a Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., consiliul de administraţie supune avizãrii Ministerului Finanţelor şi Ministerului Transporturilor, precum şi aprobãrii Guvernului programul de investiţii, de retehnologizare, de achizitionare de material aeronautic, al liniilor aeriene ce urmeazã a fi exploatate, o data cu bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei.
(2) Finanţarea programului de investiţii, de retehnologizare şi de achizitionare de material aeronautic al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., aprobat de Guvern, se asigura din surse proprii, credite bancare şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
(3) Pentru achiziţionarea de aeronave noi de alte tipuri decât cele aflate în dotare, se va solicita avizul Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 16
În vederea asigurãrii necesitãţilor statului în situaţiile care implica apãrarea şi siguranta nationala, precum şi ordinea publica, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. va încheia protocoale cu ministerele interesate.
ART. 17
(1) Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. acoperã din veniturile proprii cheltuielile de exploatare, financiare şi excepţionale.
(2) Obligaţiile care îi sunt impuse din serviciile prestate în interesul statului vor face obiectul unor convenţii prealabil încheiate, potrivit caietelor de sarcini, între companie, pe de o parte, şi solicitant, pe de alta parte.
ART. 18
(1) Pentru consolidarea financiarã a Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, obligaţiile de plata reprezentând impozit pe redeventa şi impozit pe dobânzi, restante la data de 31 iulie 1997, prevãzute în anexa, se esaloneaza la plata pe o perioada de 3 ani în rate egale anuale, pana la 15 august a fiecãrui an, iar majorãrile de întârziere calculate pentru neplata în termen a acestora pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se scutesc de la plata. Pe perioada eşalonãrii la plata nu se datoreazã majorãri stabilite conform legii.
(2) Nerespectarea obligaţiilor care îi revin debitorului, prevãzute la alineatul precedent, conduce la pierderea valabilitãţii înlesnirilor la plata acordate, la calcularea majorãrilor de întârziere pentru intreaga perioada şi la executarea silitã pentru suma neplatita.
(3) Obligaţiile de plata restante la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe cãtre regiile autonome Autoritatea Aeronautica Civilã Romana şi Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian se vor transforma în acţiuni ce urmeazã a fi cotate pe piata bancarã.
ART. 19
Sumele achitate pana la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, de cãtre Ministerul Finanţelor, reprezentând ratele, dobânzile şi comisioanele aferente creditelor externe contractate de Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. pentru achiziţionarea de aeronave, se transforma în capital şi majoreazã capitalul social al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A.
ART. 20
(1) Statul roman, prin bugetul de stat anual aprobat pentru Ministerul Transporturilor, preia pentru Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. obligaţiile de plata ale acesteia, nescadente pana la data prezentei ordonanţe, conform condiţiilor şi perioadelor prevãzute în contractele aflate în derulare pentru achiziţionarea de aeronave, pentru intreaga suma a împrumutului, împreunã cu dobânzile şi comisioanele aferente contractate de la bãnci sau alte instituţii de credit.
(2) Contravaloarea plãţilor efectuate conform prevederilor alin. 1, precum şi a celor ce se vor achitã în continuare de stat pentru achiziţionarea de aeronave noi se transforma în capital şi majoreazã capitalul social al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A.
(3) Sumele achitate de cãtre stat pentru realizarea programelor de investiţii, retehnologizare şi achizitionare de material aeronautic ale Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, în conformitate cu prevederile art. 15 din prezenta ordonanta, se transforma la finele fiecãrui an în capital şi majoreazã capitalul social al Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A.
(4) Societatea Comercialã "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A. va emite acţiuni nominative în favoarea statului roman, pana la cuantumul sumelor reprezentând plãţile efectuate de cãtre stat. Concomitent se va proceda la majorarea capitalului social privat, prin vânzare de acţiuni.
(5) Vânzarea acţiunilor nominative se va face conform legii, contravaloarea acestora fãcându-se venit la bugetul de stat, prin Ministerul Finanţelor.
ART. 21
În cazul dizolvãrii Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., statul roman are dreptul sa preia de la aceasta contravaloarea capitalului social, partea statului, fãrã afectarea drepturilor celorlalţi creditori ai societãţii.
ART. 22
(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Transporturilor, Consiliul Reformei şi Ministerul Finanţelor vor supune spre aprobare Guvernului Statutul Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A.
(2) Ministerul Finanţelor va introduce influentele rezultate din aplicarea prezentei ordonanţe în bugetul de stat anual prin bugetul Ministerului Transporturilor.
ART. 23
Prezenta ordonanta intra în vigoare dupã 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 24
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.321/1990 privind înfiinţarea Societãţii Comerciale pe Acţiuni "Compania de transporturi aeriene romane TAROM" - S.A., publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 din 9 ianuarie 1991.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

Ministru de stat,
ministrul reformei,
Ulm Spineanu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

Preşedintele Fondului
Proprietãţii de Stat,
Sorin Dimitriu

Preşedintele Societãţii de
Investiţii Financiare Muntenia,
Teodor Mihailescu

----------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016