Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 41 din 30 ianuarie 1998 (*republicata*)  privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 41 din 30 ianuarie 1998 (*republicata*) privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 959 din 29 noiembrie 2006 _____________ *) Republicata in temeiul art. IV din Legea nr. 381/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 6 din 4 ianuarie 2006, dandu-se textelor o noua numerotare. Ordonanta Guvernului nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 43 din 30 ianuarie 1998, a fost rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 90 din 26 februarie 1998 si a fost modificata prin: - Legea nr. 383/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 471 din 2 iulie 2002 si rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 691 din 20 septembrie 2002; - Legea nr. 381/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 6 din 4 ianuarie 2006.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Taxele pentru procedurile legale de protecţie a obiectelor proprietãţii industriale: invenţii, modele de utilitate, soiuri de plante, mãrci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, respectiv a topografiilor produselor semiconductoare, cele pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie, precum şi celelalte taxe în legãturã cu protecţia proprietãţii industriale, inclusiv pentru protecţia tranzitorie, se plãtesc de cãtre persoanele fizice şi juridice române şi strãine în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci (O.S.I.M.), în cuantumul şi la termenele prevãzute în anexele nr. 1-6. Neplata în termen a taxelor prevãzute în anexele nr. 1-6 are drept consecinţã neefectuarea procedurii respective şi luarea mãsurilor potrivit legii.
ART. 2
Solicitantul sau titularul dreptului de proprietate industrialã, care nu a preluat ori nu a transmis în condiţiile legale dreptul sãu pânã la data plãţii, plãteşte taxele prevãzute în anexe, dupã cum urmeazã:
A. pentru persoane juridice:
a) 50% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã are cifra de afaceri a anului financiar anterior mai micã decât echivalentul în lei a douã milioane euro;
b) 20% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã are cifra de afaceri a anului financiar anterior mai micã decât echivalentul în lei a un milion euro;
c) 20% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã are calitatea de solicitant al unei cereri de brevet de invenţie sau de titular al unui brevet de invenţie al cãrui obiect este o invenţie rezultatã în urma unei activitãţi de cercetare-dezvoltare cu finanţare publicã sau este instituţie publicã ori unitate nonprofit;
B. pentru persoane fizice:
a) 50% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã are şi calitatea de autor, cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni anterioare lunii de platã mai mic decât de 5 ori câştigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni;
b) 20% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã are şi calitatea de autor, cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni anterioare lunii de platã mai mic decât de 3 ori câştigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni.
ART. 3
(1) Reducerile prevãzute la art. 2 se aplicã, la data plãţii, pentru fiecare procedurã, cu excepţia celor prevãzute la art. 10, 13, 14, 18, 23, 26 şi 29. Persoana care solicitã acordarea reducerilor în calitate de solicitant sau, dupã caz, de titular trebuie sã prezinte, la data plãţii, acte prin care sã dovedeascã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 2.
(2) în cazul în care sunt mai mulţi solicitanţi sau titulari, aceştia beneficiazã de reduceri, dacã fiecare dintre aceste persoane îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 2; în aceste cazuri taxa cuvenitã se va plãti în cuantumul datorat de persoana care beneficiazã de cea mai micã reducere.
ART. 4
Cuantumul taxelor în lei prevãzute în anexe, precum şi nivelul cifrei de afaceri prevãzute la art. 2 pot fi actualizate anual, prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi, respectiv, de indicele de inflaţie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecãrui an. Hotãrârea Guvernului intrã în vigoare începând cu prima zi a anului urmãtor.
ART. 5
(1) Sumele ce se cuvin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci din taxele plãtite de solicitanţii şi titularii strãini pentru efectuarea procedurilor de protecţie şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie pe teritoriul României, în baza unor convenţii internaţionale, se plãtesc sau se transferã în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, potrivit dispoziţiilor acestor convenţii.
(2) Din sumele încasate Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci plãteşte partea de contribuţie a României la organizaţiile internaţionale şi regionale, conform convenţiilor la care este parte.
ART. 6
Sumele ce se cuvin unor autoritãţi internaţionale sau naţionale pentru efectuarea unor proceduri privind cererile de protecţie, în conformitate cu tratatele internaţionale la care România este parte, se plãtesc sau se transferã de cãtre solicitanţi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, urmând ca ulterior sã fie transferate acestor autoritãţi.
ART. 7
(1) Persoanele fizice sau juridice române plãtesc în lei taxele prevãzute în prezenta ordonanţã.
(2) Persoanele fizice sau juridice strãine plãtesc în euro taxele datorate.
(3) în cazul în care sunt mai mulţi solicitanţi sau titulari, atât români, cât şi strãini, taxele datorate în comun se plãtesc în euro.
ART. 8
Preţurile şi tarifele pentru publicaţiile şi serviciile efectuate, potrivit dispoziţiilor legale, de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se stabilesc prin ordin al directorului general al acestuia.

CAP. II
taxe pentru procedurile legale de protecţie a proprietãţii industriale

SECŢIUNEA 1
taxe pentru cereri şi brevete de invenţie
ART. 9
Cuantumul şi termenele de platã a taxelor pentru protecţia invenţiilor sunt cele prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 10
(1) Prevederile art. 2 nu se aplicã pentru procedurile prevãzute la pct. 5, pct. 6 lit. c), pct. 7, 9-11, pct. 14 lit. a) şi b), pct. 18 şi la pct. 24-38 din anexa nr. 1.
(2) Reducerile prevãzute la art. 2 se aplicã în cazul taxelor pentru menţinerea în vigoare a brevetului de invenţie, prevãzute la pct. 23 din anexa nr. 1, numai pentru primii 5 ani de protecţie.
ART. 11
(1) Taxele de menţinere în vigoare pentru primii ani de protecţie, inclusiv pentru anul urmãtor anului în care s-a publicat menţiunea hotãrârii de acordare a brevetului de invenţie, se plãtesc în termen de 12 luni de la data publicãrii.
(2) Pentru fiecare dintre anii urmãtori celor prevãzuţi la alin. (1) taxa pentru menţinere în vigoare se plãteşte anual, pânã la începerea anului de protecţie respectiv.
(3) Taxele anuale pentru un brevet european se plãtesc la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pentru anii care urmeazã anului în care menţiunea eliberãrii brevetului european a fost publicatã de cãtre Oficiul European de Brevete.
(4) Dacã data scadentã pentru prima platã a taxei datorate se aflã în perioada de 3 luni de la data publicãrii menţiunii eliberãrii brevetului european, taxa se plãteşte în cuantumul prevãzut la pct. 23 din anexa nr. 1.
(5) Taxele pentru menţinerea în vigoare a brevetului de invenţie, neplãtite în termenele prevãzute la alin. (1) şi (2), pot fi plãtite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50%.
(6) Neplata acestor taxe pânã la expirarea termenului prevãzut la alin. (5) are drept urmare decãderea titularului din drepturile decurgând din brevet. Decãderea se publicã în Buletinul Oficial de Proprietate Industrialã.
ART. 12
Odatã cu plata taxei de revalidare a brevetului de invenţie, titularul acestuia este obligat sã plãteascã şi taxa de menţinere în vigoare, prevãzutã la pct. 23 din anexa nr. 1, datoratã pentru perioada pentru care nu s-a fãcut plata. Revalidarea se publicã în Buletinul Oficial de Proprietate Industrialã.
ART. 13
(1) Prevederile art. 2 nu se aplicã pentru taxele privind certificatele suplimentare de protecţie pentru medicamente sau produse de uz fitosanitar, prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Prevederile referitoare la cererile şi brevetele de invenţie prevãzute la art. 9 se aplicã şi certificatelor suplimentare de protecţie pentru medicamente sau produse de uz fitosanitar.
(3) Taxa pentru menţinerea în vigoare a certificatelor suplimentare de protecţie se plãteşte anual, pânã la începerea anului de protecţie respectiv.

SECŢIUNEA a 2-a
taxe pentru cereri şi certificate de înregistrare a modelelor de utilitate
ART. 14
Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru cererile şi certificatele de înregistrare de model de utilitate sunt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 15
Prevederile art. 2 nu se aplicã pentru procedurile prevãzute la pct. 2 şi la pct. 4 lit. b) şi c) din anexa nr. 2.
ART. 16
Taxele pentru menţinerea în vigoare a modelelor de utilitate se plãtesc pe grupe de ani, potrivit anexei nr. 2.
ART. 17
Prevederile referitoare la cererile şi brevetele de invenţie prevãzute la art. 9 se aplicã şi modelelor de utilitate.

SECŢIUNEA a 3-a
taxe pentru cereri şi brevete pentru soiuri de plante
ART. 18
Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru cererile şi brevetele pentru soi sunt prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 19
Prevederile art. 2 nu se aplicã pentru procedurile prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 20
(1) Taxele pentru menţinerea în vigoare pentru primii ani de protecţie, care curg de la data acordãrii brevetului pentru soi, se plãtesc pânã la data eliberãrii brevetului.
(2) Pentru fiecare dintre anii urmãtori celor prevãzuţi la alin. (1), taxa pentru menţinerea în vigoare se plãteşte anual, pânã la începerea anului de protecţie respectiv.
ART. 21
Taxele pentru menţinerea în vigoare a brevetului pentru soi, neplãtite în termenele prevãzute în anexa nr. 3, pot fi plãtite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50%.

SECŢIUNEA a 4-a
taxe pentru înregistrarea mãrcilor şi a indicaţiilor geografice
ART. 22
Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru mãrci şi indicaţii geografice sunt prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 23
Pentru înregistrarea mãrcilor şi a indicaţiilor geografice nu se aplicã prevederile art. 2.
ART. 24
(1) Taxele pentru reînnoirea mãrcii sau a indicaţiei geografice, neplãtite în termenul prevãzut de lege, pot fi plãtite ulterior, într-un termen de 6 luni de la expirarea protecţiei, cu o majorare de 50%.
(2) Neplata acestor taxe pânã la expirarea termenului prevãzut la alineatul precedent are drept urmare decãderea titularului din drepturile ce decurg din înregistrarea unei mãrci sau indicaţii geografice.

SECŢIUNEA a 5-a
taxe pentru înregistrarea desenelor şi a modelelor industriale
ART. 25
Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru desenele şi modelele industriale sunt prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 26
(1) Pentru înregistrarea desenelor şi a modelelor industriale se aplicã numai reducerile prevãzute la art. 2 lit. a).
(2) Nu se aplicã reducerile menţionate la alin. (1) pentru taxele prevãzute la pct. 3, 4 şi 8-17 din anexa nr. 5.
ART. 27
(1) Taxele pentru menţinerea în vigoare şi pentru reînnoirea certificatului de desen sau model industrial se plãtesc pe perioade de câte 5 ani.
(2) Taxele menţionate la alin. (1), neplãtite în termenele prevãzute în anexa nr. 5, pot fi plãtite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50%.

SECŢIUNEA a 6-a
taxe pentru înregistrarea topografiilor produselor semiconductoare
ART. 28
Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru topografiile produselor semiconductoare sunt prevãzute în anexa nr. 6.
ART. 29
Prevederile art. 2 nu se aplicã pentru taxele prevãzute în anexa nr. 6.
ART. 30
(1) Plata taxelor prevãzute la pct. 1-5 din anexa nr. 6 reprezintã una dintre condiţiile legale de constituire a depozitului reglementar necesar înregistrãrii unei topografii.
(2) Neplata taxelor prevãzute la alin. (1) are ca efect respingerea de la înregistrare a topografiei.
ART. 31
Taxele prevãzute în anexa nr. 6, încasate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, se restituie plãtitorului, la cererea acestuia, dacã nu s-a început efectuarea lucrãrilor pentru care au fost plãtite, cu excepţia taxelor prevãzute la pct. 1 şi 2, care nu se restituie.

CAP. III
Regimul de utilizare a taxelor din domeniul proprietãţii industriale

ART. 32
(1) încasãrile în lei şi în valutã, obţinute ca urmare a aplicãrii prezentei ordonanţe, constituie venituri ale Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, care se gestioneazã şi se utilizeazã în regim extrabugetar, în condiţiile legii. Cheltuielile de funcţionare şi cheltuielile de investiţii ale Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se finanţeazã din veniturile extrabugetare realizate.
(2) Pentru constituirea fondurilor necesare finanţãrii cheltuielilor de capital necesare consolidãrii şi extinderii sediului Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, prin legile bugetare anuale se pot aloca fonduri de la bugetul de stat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci. Sumele necheltuite la sfârşitul anului din alocaţiile bugetare se varsã la bugetul de stat.
ART. 33
Bugetul de venituri şi cheltuieli al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se întocmeşte anual, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor Publice, şi se aprobã de directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 34
Disponibilitãţile bãneşti în lei şi în valutã, existente la sfârşitul anului, dupã scãderea obligaţiilor de platã şi a încasãrilor anticipate, se repartizeazã astfel:
a) o cotã de pânã la 50% pentru premierea personalului încadrat cu contract individual de muncã;
b) diferenţa se reporteazã şi rãmâne la dispoziţia Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi se utilizeazã în anul urmãtor, potrivit destinaţiilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, în condiţiile legii.
ART. 35
(1) Fondul de premiere se poate constitui şi acorda lunar, conform legii, cu obligaţia încadrãrii în fondul anual aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli.
(2) Criteriile şi condiţiile de acordare a premierilor prevãzute la art. 34 se stabilesc prin ordin al directorului general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.

CAP. IV
Contravenţii şi sancţiuni

ART. 36
(1) Efectuarea fãrã plata taxelor legale a procedurilor prevãzute în prezenta ordonanţã constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 50 lei la 250 lei.
(2) Constatarea contravenţiei se face de cãtre persoanele împuternicite de directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(3) Prevederile alin. (1) se completeazã cu cele ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 37
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta ordonanţã.
ART. 38
Pentru procedurile şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie la care nu au fost plãtite taxele pânã la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe se datoreazã taxele prevãzute în anexele la prezenta ordonanţã.
ART. 39
În termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul va adopta o nouã hotãrâre privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci**), ca urmare a funcţionãrii acestuia în regim extrabugetar.
_____________
**) <>Hotãrârea Guvernului nr. 573/1998 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 11 septembrie 1998.

ART. 40
Directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci aprobã norme în aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 41
Prevederile prezentei ordonanţe intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 42
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã: <>Legea nr. 120/1992 privind taxele pentru cererile de brevet de invenţie şi pentru brevetele de invenţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 8 ianuarie 1993; <>Hotãrârea Guvernului nr. 274/1991 privind taxele cu privire la mãrci de fabricã, de comerţ şi de serviciu, precum şi la denumiri de origine a produselor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 99 din 9 mai 1991; art. 28 şi anexele nr. 1 şi 2 din <>Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 8 ianuarie 1993; <>art. 44-47 din Legea nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor circuitelor integrate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 9 martie 1995; Regula nr. 25 pct. (2) alin. 2, Regula nr. 28 pct. (3) c) şi Regula nr. 38 pct. (2) din Regulamentul de aplicare a <>Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 152/1992 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 30 aprilie 1992; <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 222/1995 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 19 aprilie 1995, precum şi alte dispoziţii legale contrare.
NOTĂ:
Reproducem mai jos articolul III din <>Legea nr. 381/2005 , care nu este încorporat în textul republicat al <>Ordonanţei Guvernului nr. 41/1998 şi care se aplicã, în continuare, ca dispoziţie proprie a <>Legii nr. 381/2005 :
"Art. III. - (1) Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.
(2) Pe aceeaşi datã se abrogã <>art. 43 şi anexa din Legea nr. 255/1998 privind protecţia noilor soiuri de plante, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 525 din 31 decembrie 1998, <>art. 84 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 30 august 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 324/2003 , cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare."

ANEXA 1
CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor
pentru cererile de brevet
de invenţie si brevetele
de invenţie




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬──────┬──────┐
│Nr.│ Obiectul platii │ Termenul de plata │Cuan- │Cuan- │
│crt│ │ │tumul │tumul │
│ │ │ │(lei) │(euro)│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 1│Inregistrarea cererii de brevet de inventie │3 luni de la data inregistrarii │ │ │
│ │la O.S.I.M. │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pe suport hartie │ │ 108│ 30│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) prin mijloace electronice │ │ 72│ 20│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 2│Publicarea cererii de brevet de inventie │6 luni de la data depozitului sau 16 │ 180│ 50│
│ │dupa 18 luni de la data depozitului sau a │luni de la data prioritatii │ │ │
│ │prioritatii revendicate │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 3│Examinarea cererii de brevet de inventie │in 3 luni de la data solicitarii, din │ │ │
│ │in termen de 18 luni de la data platii: │luna a 4-a si pana in luna a 30-a │ │ │
│ │ │inclusiv de la data depozitului │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) cand descrierea, revendicarile si │ │1.080 │ 300│
│ │desenele nu depasesc 20 de pagini, iar │ │ │ │
│ │numarul revendicarilor nu este mai mare │ │ │ │
│ │de 5 │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare pagina in plus fata de │ │ 18│ 5│
│ │cele prevazute la lit. a) │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru fiecare revendicare in plus fata │ │ 36│ 10│
│ │de cele prevazute la lit. a) │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 4│Tiparirea fasciculei de brevet (descriere, │12 luni de la data publicarii │ 360│ 100│
│ │revendicari, desene) care nu depaseste 20 │hotararii de acordare │ │ │
│ │pagini si eliberarea brevetului de inventie │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- pentru fiecare pagina in plus │ │ 18│ 5│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 5│Publicarea cererii de brevet de inventie │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) inainte de 18 luni de la data depozitului │odata cu solicitarea publicarii │ 360│ 100│
│ │sau prioritatii revendicate │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) dupa declasificarea informatiei │3 luni de la data declasificarii │ 180│ 50│
│ │ │informatiei │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 6│Intocmirea si publicarea unui raport de │odata cu solicitarea │ │ │
│ │documentare: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru o cerere nationala │ │ 360│ 100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru o cerere internationala la care │ │ 180│ 50│
│ │s-a deschis faza nationala │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) extins cu opinie scrisa privind │ │ 1.080│ 300│
│ │brevetabilitatea │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 7│Examinarea cererii de brevet de inventie │3 luni de la data depozitului │ │ │
│ │in termen de 18 luni de la data │ │ │ │
│ │depozitului: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) cand descrierea, revendicarile si │ │ 1.800│ 500│
│ │desenele nu depasesc 20 de pagini, iar │ │ │ │
│ │numarul revendicarilor nu este mai mare │ │ │ │
│ │de 5 │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare pagina in plus fata de │ │ 36│ 10│
│ │cele prevazute la lit. a) │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru fiecare revendicare in plus fata │ │ 54│ 15│
│ │de cele prevazute la lit. a) │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 8│Revendicarea unei prioritati: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) odata cu inregistrarea cererii de brevet │4 luni de la data inregistrarii │ 180│ 50│
│ │de inventie │cererii │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) in cazul unei cereri internationale │odata cu deschiderea fazei │ 180│ 50│
│ │pentru care s-a deschis faza nationala in │nationale │ │ │
│ │Romania │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) dupa data inregistrarii cererii de brevet │odata cu solicitarea │ 720│ 200│
│ │de inventie │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │d) corectarea datelor referitoare la │4 luni de la data depunerii cererii │ 360│ 100│
│ │revendicarea prioritatii │sau a deschiderii fazei nationale │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │e) cand cererea este depusa dupa │odata cu depunerea cererii de │ 1.080│ 300│
│ │expirarea dreptului de prioritate │revendicare a prioritatii │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │f) in cazul unei cereri in care se revendica │4 luni de la data inregistrarii │ 180│ 50│
│ │o prioritate interna │cererii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 9│ Eliberarea unui certificat de prioritate │odata cu depunerea cererii pentru │ 72│ 20│
│ │ │eliberarea certificatului │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 10│Mentinerea unei cereri de brevet de │odata cu solicitarea pentru primul │ 360│ 100│
│ │inventie la nivelul de clasificare atribuit │an si, respectiv, cu o luna inainte │ │ │
│ │de emitent, pe cate o perioada de un an │pentru fiecare din anii urmatori │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 11│Cererea de nepublicare a numelui │odata cu depunerea cererii │ 180│ 50│
│ │inventatorilor in documentele de brevet │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 12│Completarea cererii de brevet de inventie: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) depunerea ulterioara a revendicarilor │odata cu depunerea │ 36│ 10│
│ │si/sau a desenelor │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) depunerea traducerii in limba romana │odata cu depunerea │ 360│ 100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) depunerea partii lipsa a descrierii │4 luni de la data depunerii cereri de │ 108│ 30│
│ │inventiei, in scopul stabilirii datei de │brevet │ │ │
│ │depozit a cererii de brevet │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │d) depunerea cererii de retragere a partii │odata cu depunerea cererii de │ 72│ 20│
│ │lipsa depuse │retragere │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 13│Publicarea modificarilor aduse la o │odata cu depunerea modificarilor │ 36│ 10│
│ │cerere de brevet de inventie │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 14│Inregistrarea de modificari in situatia │odata cu inregistrarea actului │ │ │
│ │juridica a cererii de brevet sau a │ │ │ │
│ │brevetului de inventie: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) transmiteri de drepturi │ │ 360│ 100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) rezilieri ale actelor prevazute la lit. a)│ │ 144│ 40│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) modificari referitoare la: actele │ │ 90│ 25│
│ │incheiate prevazute la lit. a), excluderea │ │ │ │
│ │sau cooptarea unui inventator, nume, │ │ │ │
│ │prenume, denumire sau adresa a unui │ │ │ │
│ │solicitant, persoana indreptatita, │ │ │ │
│ │inventator sau titular, schimbarea │ │ │ │
│ │mandatarului sau a adresei acestuia etc. │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 15│Transformarea unei cereri de brevet de │2 luni de la data inregistrarii │ 36│ 10│
│ │inventie in cerere de model de utilitate │cererii de transformare │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 16│Certificarea si eliberarea unui document │odata cu inregistrarea solicitarii │ 36│ 10│
│ │oficial de tipul: adeverinta, duplicat, │ │ │ │
│ │copie │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 17│Publicarea unei corecturi pentru │odata cu inregistrarea solicitarii │ 18│ 5│
│ │inlaturarea erorilor datorate solicitantului,│ │ │ │
│ │persoanei indreptatite la eliberarea │ │ │ │
│ │brevetului, mandatarului sau titularului, │ │ │ │
│ │pentru fiecare pagina │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 18│Prelungirea unui termen de procedura cu │odata cu inregistrarea solicitarii │ 36│ 10│
│ │pana la 3 luni │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 19│Inregistrarea cererii de repunere in termen │odata cu inregistrarea cererii │ 180│ 50│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 20│Examinarea unei contestatii │odata cu depunerea contestatiei │ 540│ 150│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 21│Examinarea unei cereri de revocare │odata cu depunerea cererii │ 1.080│ 300│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 22│Revalidarea brevetului de inventie, │odata cu depunerea cererii de │ 1.080│ 300│
│ │respectiv a brevetului de perfectionare │revalidare │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 23│Mentinerea in vigoare a brevetului de │conform art. 12 │ │ │
│ │inventie, inclusiv a brevetului de │ │ │ │
│ │perfectionare, pentru fiecare an de │ │ │ │
│ │protectie │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 1 │ │ 0│ 0│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 2 │ │ 0│ 0│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 3 │ │ 540│ 150│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 4 │ │ 576│ 160│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 5 │ │ 648│ 180│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 6 │ │ 720│ 200│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 7 │ │ 792│ 220│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 8 │ │ 864│ 240│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 9 │ │ 936│ 260│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 10 │ │ 1.008│ 280│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 11 │ │ 1.080│ 300│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 12 │ │ 1.152│ 320│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 13 │ │ 1.224│ 340│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 14 │ │ 1.332│ 370│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 15 │ │ 1.440│ 400│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 16 │ │ 1.800│ 500│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 17 │ │ 1.800│ 500│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul l8 │ │ 1.800│ 500│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 19 │ │ 1.800│ 500│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 20 │ │ 1.800│ 500│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 24│Inregistrarea si examinarea cererii pentru │odata cu solicitarea │ 1.800│ 500│
│ │eliberarea unui certificat suplimentar de │ │ │ │
│ │protectie pentru medicament sau produs │ │ │ │
│ │de uz fitosanitar │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 25│Mentinerea in vigoare a certificatului │ │ │ │
│ │suplimentar, pentru fiecare an de │ │ │ │
│ │protectie: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 1 │ │ 3.600│ 1.000│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 2 │ │ 3.960│ 1.100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 3 │ │ 4.320│ 1.200│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 4 │ │ 4.680│ 1.300│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- anul 5 │ │ 5.040│ 1.400│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 26│Deschiderea fazei nationale a cererii │odata cu deschiderea fazei │ 108│ 30│
│ │internationale │nationale │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 27│Publicarea traducerii in limba romana a │odata cu solicitarea publicarii │ │ │
│ │unei cereri internationale, pentru care s-a │ │ │ │
│ │deschis faza nationala: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) in termenul de publicare legal │ │ 180│ 50│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) inainte de expirarea termenului de │ │ 288│ 80│
│ │publicare legal │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 28│Taxe privind procedurile de brevetare │ │ │ │
│ │prin P.C.T. │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │28.1. Transmiterea cererii internationale │pana in luna a 13-a de la data │ 360│ 100│
│ │de la O.S.I.M., ca oficiu receptor, la │prioritatii │ │ │
│ │Biroul International al O.M.P.I. │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┴──────┤
│ │28.2. Taxa de inregistrare internationala, │o luna de la data depunerii cererii │cuantumul │
│ │conform regulii 15.1.(i) din Regulamentul │internationale │prevazut de │
│ │de aplicare a P.C.T. │ │regula nr. 96│
│ │ │ │din │
│ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │de aplicare a│
│ │ │ │P.C.T. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │28.3. Taxa de documentare internationala, │o luna de la data depunerii cererii │cuantumul │
│ │conform regulii 16.1 din Regulamentul de │internationale │publicat de │
│ │aplicare a P.C.T. │ │Biroul │
│ │ │ │International│
│ │ │ │al O.M.P.I. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┬──────┤
│ │28.4. Depunerea ulterioara a traducerii │2 luni de la data depunerii cererii │con- │25% │
│ │cererii internationale intr-o limba │internationale │tra- │din │
│ │acceptata de Administratia insarcinata cu │ │va- │cuan- │
│ │documentarea internationala, conform │ │loa- │tumul │
│ │regulilor 12.3(c)ii) si(e) din │ │rea │preva-│
│ │Regulamentul de aplicare a P.C.T. │ │in lei│zut la│
│ │ │ │ │pct. │
│ │ │ │ │28.2. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┴──────┤
│ │28.5. Taxa suplimentara, conform │o luna de la data notificarii │50% din │
│ │Regulamentului de aplicare a P.C.T., │ │cuantumul │
│ │pentru depasirea termenului de plata a │ │prevazut la │
│ │fiecarei taxe prevazute la pct. 28.1.-28.3. │ │pct. 28.1.- │
│ │ │ │28.3. │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┬──────┤
│ 29│Publicarea traducerii in limba romana a │odata cu depunerea traducerii │ 216│ 60│
│ │revendicarilor din cererea de brevet │ │ │ │
│ │european cu efecte in Romania │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 30│Publicarea unei versiuni corectate a │odata cu depunerea versiunii │ 108│ 30│
│ │traducerii in limba romana a │corectate │ │ │
│ │revendicarilor din cererea de brevet │ │ │ │
│ │european cu efecte in Romania │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 31│Publicarea traducerii in limba romana a │ │ │ │
│ │fasciculei de brevet european cu efecte in │ │ │ │
│ │Romania, care nu depaseste 20 de pagini │ │ │ │
│ │si care a fost depusa: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) in termen de 3 luni de la data publicarii │3 luni de la data publicarii de catre │ 360│ 100│
│ │mentiunii eliberarii brevetului │O.E.B. a mentiunii eliberarii │ │ │
│ │ │brevetului │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- pentru fiecare pagina in plus │ │ 18│ 5│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) in termen de 3 luni de la incheierea │6 luni de la data publicarii de catre │ 720│ 200│
│ │termenului de la lit. a) │O.E.B. a mentiunii eliberarii │ │ │
│ │ │brevetului european │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- pentru fiecare pagina in plus │ │ 18│ 5│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 32│Publicarea traducerii in limba romana a │ │ │ │
│ │fasciculei de brevet european mentinut │ │ │ │
│ │asa cum a fost modificat in urma │ │ │ │
│ │procedurii de opozitie la O.E.B., care nu │ │ │ │
│ │depaseste 20 de pagini si care a fost │ │ │ │
│ │depusa: │ │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) in termen de 3 luni de la data publicarii │3 luni de la data publicarii de catre │ 180│ 50│
│ │de catre O.E.B. a mentiunii de modificare │O.E.B. a mentiunii mentinerii │ │ │
│ │a brevetului │brevetului european in forma │ │ │
│ │ │modificata │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- pentru fiecare pagina in plus │ │ 18│ 5│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) in termen de 3 luni de la incheierea │6 luni de la data publicarii de catre │ 360│ 100│
│ │termenului de la lit. a) │O.E.B. mentiunii mentinerii │ │ │
│ │ │brevetului european in forma │ │ │
│ │ │modificata │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- pentru fiecare pagina in plus │ │ 18│ 5│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 33│Depunerea unei cereri de transformare a │3 luni de la data la care cererea │ 180│ 50│
│ │cererii de brevet european in cerere de │europeana este considerata retrasa │ │ │
│ │brevet national, pentru fiecare tara │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 34│Inregistrarea unei cereri rezultate din │2 luni de la inregistrarea cererii │ 108│ 30│
│ │transformarea unei cereri de brevet │ │ │ │
│ │european │ │ │ │ ├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 35│Transmiterea drepturilor privind │odata cu inregistrarea documentului │ 360│ 100│
│ │cererea/brevetul european │ │ │ │ ├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 36│Publicarea traducerii corectate a │la data depunerii │ 72│ 20│
│ │fasciculei de brevet european cu efecte in │ │ │ │
│ │Romania │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 37│Eliberarea unui certificat de recunoastere │odata cu inregistrarea cererii │ 36│ 10│
│ │a efectelor brevetului european in │ │ │ │
│ │Romania │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 38│Publicarea unei corecturi privind │odata cu inregistrarea solicitarii │ 18│ 5│
│ │continutul paginii de capat a brevetului │ │ │ │
│ │european pentru inlaturarea erorilor │ │ │ │
│ │datorate titularului │ │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴──────┴──────┘




ANEXA 2

CUANTUMUL SI TERMENELE
privind plata taxelor
pentru cererile si
certificatele de
inregistrare de
model de utilitate




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬──────┬──────┐
│Nr.│ Obiectul platii │ Termenul de plata │Cuan- │Cuan- │
│crt│ │ │tumul │tumul │
│ │ │ │(lei) │(euro)│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 1 │Depunerea cererii de certificat de │3 luni de la data inregistrarii │ 108│ 30│
│ │inregistrare de model de utilitate │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 2 │Tiparirea descrierii, revendicarilor si │12 luni de la data inregistrarii │ 360│ 100│
│ │desenelor si eliberarea certificatului de │cererii de model de utilitate │ │ │
│ │inregistrare de model de utilitate care nu │ │ │ │
│ │depaseste 20 de pagini │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- pentru fiecare pagina in plus │ │ 18│ 5│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 3 │Intocmirea si publicarea unui raport de │odata cu solicitarea │ 360│ 100│
│ │documentare/examinare │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 4 │Mentinerea in vigoare a certificatului de │ │ │ │
│ │inregistrare de model de utilitate: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru primii sase ani de protectie; │odata cu eliberarea certificatului │ 1.080│ 300│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru anii sapte-opt de protectie; │pana la inceperea perioadei de │ 720│ 200│
│ │ │protectie │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru anii noua-zece de protectie. │pana la inceperea perioadei de │ 1.080│ 300│
│ │ │protectie │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴──────┴──────┘




ANEXA 3


CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor
pentru cererile şi
brevetele pentru soi




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬──────┬──────┐
│Nr.│ Obiectul platii │ Termenul de plata │Cuan- │Cuan- │
│crt│ │ │tumul │tumul │
│ │ │ │(lei) │(euro)│ ├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 1 │Inregistrarea si publicarea cererii de │odata cu inregistrarea │ 108│ 30│
│ │brevet pentru soi │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 2 │Examinarea denumirii soiului │odata cu inregistrarea │ 108│ 30│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 3 │Revendicarea prioritatii unei prime │la depunerea cererii │ 180│ 50│
│ │cereri │ │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │ │in 3 luni de la solicitare │ 360│ 100│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 4 │Examinarea in fond a cererii de brevet │la data solicitarii │ 360│ 100│
│ │pentru soi ├──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │ │dupa publicarea cererii │ 180│ 50│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┬──┼──────┼──────┤
│ 5 │Examinarea tehnica a cererii de brevet │la data solicitarii, in functie de │G1│ 414│ 115│
│ │pentru soi pe grupe de specii (DUS)*) │grupul de soiuri ├──┼──────┼──────┤
│ │pentru fiecare an de testare │ │G2│ 432│ 120│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G3│ 360│ 100│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G4│ 360│ 100│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G5│ 360│ 100│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┴──┼──────┼──────┤
│ 6│Eliberarea brevetului pentru soi │12 luni de la data publicarii │ │ │
│ │ │hotararii │ 180│ 50│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 7│Examinarea unei contestatii │odata cu solicitarea │ 360│ 100│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 8│Examinarea unei cereri de revocare │odata cu solicitarea │ 540│ 150│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 9│Examinarea unei cereri de anulare │odata cu solicitarea │ 540│ 150│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 10│Mentinerea in vigoare a unui brevet │conform art. 13^8 │ │ │
│ │pentru soi, pentru fiecare an de protectie, │ │ │ │
│ │pe grupe de specii: │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┬──┼──────┼──────┤
│ │a) anii de protectie unu-cinci │ │G1│ 180│ 50│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G2│ 180│ 50│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G3│ 144│ 40│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G4│ 144│ 40│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G5│ 108│ 30│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──┼──────┼──────┤
│ │b) pentru urmatorii ani de protectie, │ │G1│ 360│ 100│
│ │incepand cu anul sase │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G2│ 360│ 100│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G3│ 288│ 80│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G4│ 288│ 80│
│ │ │ ├──┼──────┼──────┤
│ │ │ │G5│ 252│ 70│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┴──┼──────┼──────┤
│ 11│Examinarea unei cereri de revalidare a │odata cu solicitarea │ 180│ 50│
│ │brevetului pentru soi │ │ │ │ ├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 12│Cumpararea raportului tehnic de la un │odata cu solicitarea Oficiului de Stat│ 1.008│ 280│
│ │alt stat membru U.P.O.V. │pentru Inventii si Marci │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 13│Inspectarea Registrului National al │odata cu solicitarea │ 72│ 20│
│ │Cererilor de Brevete de Soiuri │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 14│Inregistrarea modificarilor in situatia │ │ │ │
│ │juridica a cererii sau a brevetului │ │ │ │
│ │pentru soi: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) transmitere de drepturi │odata cu solicitarea │ 180│ 50│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) alte modificari │odata cu solicitarea │ 36│ 10│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 15│Eliberarea de duplicate, copii, │odata cu solicitarea la O.S.I.M. │ 36│ 10│
│ │adeverinte │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 16│Prelungirea termenului de procedura │odata cu solicitarea │ 360│ 100│
│ │cu pana la un an │ │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴──────┴──────┘
___________
*)DUS - distinctivitate, uniformitate, stabilitate

Grupuri de soiuri
G1: orz de primavara, grau de toamna, grau de primavara, triticale,
sfecla de zahar, cartof, rapita de iarna, ovaz, secara.
G2: porumb furajer, mazare (soiuri comestibile), trifoi rosu,
raygras peren, ceapa, castraveti de camp, varza alba,
morcovi, tomate de camp; mar, prun, visin, capsun.
G3: orz de iarna, fasole de camp, mazare (soiuri furajere),
lupin galben, trifoi alb, lucerna, hibrizi de lucerna, festuca,
sfecla furajera, tutun; conopida, sfecla de gradina, telina,
fasole pitica, mazare de gradina, ciuperci, hamei; par (soiuri
altoite pe portaltoi), prun (soiuri altoite pe portaltoi), mar
(soiuri altoite pe portaltoi); cocaz negru.
G4: triticale de primavara, lupin albastru, raygras; usturoi, varza
de Bruxelles, tomate de sera; patrunjel radacini, salata de capatana,
spanac; trandafir (soiuri de sera), gerbera, garoafe, crizanteme;
zmeura, coacaz rosu.
G5: speciile neincluse in grupele G1- G4.



ANEXA 4


CUANTUMUL SI TERMENELE
privind plata taxelor
pentru marci şi
indicaţii geografice




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬──────┬──────┐
│Nr.│ Obiectul platii │ Termenul de plata │Cuan- │Cuan- │
│crt│ │ │tumul │tumul │
│ │ │ │(lei) │(euro)│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 1 │Inregistrarea cererii de inregistrare a unei │odata cu depunerea cererii │ 36│ 10│
│ │marci individuale/colective si de certificare│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 2 │Publicarea cererii de inregistrare a unei │o luna de la data constituirii │ │ │
│ │marci dupa constituirea depozitului national │depozitului national reglementar │ │ │
│ │reglementar │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- alb-negru │ │ 108│ 30│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- color │ │ 360│ 100│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 3 │3.1. Examinarea cererii de inregistrare a │3 luni de la data depunerii cererii │ │ │
│ │unei marci individuale: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru o clasa de produse sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- alb-negru │ │ 396│ 110│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- color │ │ 684│ 190│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare clasa suplimentara de │ │ 180│ 50│
│ │produse si/sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) suplimentar pentru un element figurativ │ │ 108│ 30│
│ │sau o marca verbala cu o grafica speciala │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │3.2. Reinnoirea unei marci individuale: │odata cu depunerea cererii │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru o clasa de produse sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- alb-negru │ │ 432│ 120│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- color │ │ 720│ 200│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare clasa suplimentara de │ │ 180│ 50│
│ │produse si/sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) suplimentar pentru un element figurativ │ │ 108│ 30│
│ │sau o marca verbala cu o grafica speciala │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 4 │4.1. Examinarea cererii de inregistrare a │3 luni de la data depunerii cererii │ │ │
│ │unei marci colective si de certificare: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru o clasa de produse sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- alb-negru │ │ 1.404│ 390│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- color │ │ 1.764│ 490│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare clasa suplimentara de │ │ 252│ 70│
│ │produse si/sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) suplimentar pentru un element figurativ │ │ 216│ 60│
│ │sau o marca verbala cu o grafica speciala │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │4.2. Reinnoirea unei marci colective sau de │odata cu depunerea cererii │ │ │
│ │certificare: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru o clasa de produse sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- alb-negru │ │ 1.440│ 400│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- color │ │ 1.800│ 500│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare clasa suplimentara de │ │ 216│ 60│
│ │produse si/sau servicii │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) suplimentar pentru un element figurativ │ │ 216│ 60│
│ │sau o marca verbala cu o grafica speciala │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 5 │Solicitarea reinnoirii inregistrarii unei │6 luni de la data expirarii duratei │ │ │
│ │marci dupa expirarea duratei de protectie │de protectie in curs │ │ │
│ │in curs │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 6 │Depunerea documentelor de invocare a │odata cu depunerea cererii │ 180│ 50│
│ │prioritatii ├──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │de inregistrare a marcii │ │ │ │
│ │ │3 luni de la data depunerii cererii │ 720│ 200│ ├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 7 │Eliberarea unui certificat de prioritate │odata cu solicitarea eliberarii │ 108│ 30│
│ │ │certificatului │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 8 │Eliberarea certificatului de inregistrare a│3 luni de la data publicarii marcii │ 180│ 50│
│ │marcii │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 9 │Eliberarea certificatului de reinnoire a │odata cu depunerea cererii de │ 180│ 50│
│ │inregistrarii marcii │reinnoire a inregistrarii marcii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│10 │Eliberarea unui duplicat al certificatului de│odata cu depunerea cererii │ 180│ 50│
│ │inregistrare sau de reinnoire a inregistrarii│ │ │ │
│ │marcii │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│11 │Transmiterea cererii internationale de │odata cu depunerea cererii pentru │ 252│ 70│
│ │inregistrare sau de reinoire a marcii de la │o clasa de produs/serviciu │ │ │
│ │O.S.I.M. la Biroul International al O.M.P.I │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │- pentru fiecare clasa suplimentara de │ │ 108│ 30│
│ │produs/serviciu │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│12 │Transmiterea la O.M.P.I. a modificarii de │odata cu depunerea cererii │ 108│ 30│
│ │titular si/sau a schimbarii de adresa │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│13 │Examinarea unei opozitii la inregistrarea │odata cu depunerea cererii de │ │ │
│ │unei marci │opozitie │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │pentru o clasa de produs/serviciu │ │ 216│ 60│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │pentru fiecare clasa suplimentara de │ │ 108│ 30│
│ │produs/serviciu │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│14 │Acordarea unui termen suplimentar de 3 luni │odata cu cererea de acordare a │ 36│ 10│
│ │pentru depunerea punctului de vedere, la │fiecarui termen suplimentar de 3 │ │ │
│ │notificarea O.S.I.M. privind neindeplinirea │luni │ │ │
│ │conditiilor pentru inregistrarea marcii │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│15 │Divizarea cererii initiale de inregistrare a │3 luni de la data solicitarii │ 180│ 50│
│ │marcii │divizarii cererii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│16 │Reclasificarea listei de produse si/sau │3 luni de la data depunerii cererii │ 108│ 30│
│ │servicii pentru care se solicita │ │ │ │
│ │inregistrarea marcii │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│17 │a) Examinarea unei contestatii a │odata cu depunerea contestatiei │ 540│ 150│
│ │solicitantului impotriva unei decizii de │ │ │ │
│ │respingere sau admitere partiala │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) Examinarea unei contestatii impotriva │odata cu depunerea contestatiei │ 900│ 250│
│ │unei decizii a comisiei de examinare opozitii│ │ │ │
│ │sau a unei decizii de transmiteri de drepturi│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│18 │Inregistrarea unei modificari in situatia │odata cu depunerea cererii de │ │ │
│ │juridica a marcii │inscriere a modificarii │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) transmitere de drepturi │ │ 360│ 100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) cu privire la schimbarea numelui, │ │ 90│ 25│
│ │denumirii sau adresei solicitantului, │ │ │ │
│ │titularului sau mandatarului │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) rezilierea actelor de la lit. a) │ │ 144│ 40│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │d) introducerea mandatarului in procedura │ │ 90│ 25│
│ │dupa depunerea cererii, pe cale nationala sau│ │ │ │
│ │pe cale internationala │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │e) orice alte modificari pentru care Legea │ │ 90│ 25│
│ │nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile │ │ │ │
│ │geografice, publicata in Monitorul Oficial al│ │ │ │
│ │Romaniei, Partea I, nr. 161 din 23 aprilie │ │ │ │
│ │1998, nu prevede explicit scutiri de taxe │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│19 │Eliberarea de adeverinte, copii sau alte acte│odata cu depunerea solicitarii │ 36│ 10│
│ │legate de situatia juridica a unei marci │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│20 │Inregistrarea unei indicatii geografice │odata cu depunerea cererii de │ 1.440│ 400│
│ │ │inregistrare a indicatiei geografice │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│21 │Eliberarea certificatului de inregistrare a │2 luni de la data publicarii │ 180│ 50│
│ │unei indicatii geografice │indicatiei geografice in B.O.P.I. │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│22 │Reinnoirea duratei de utilizare a unei │odata cu depunerea cererii de │ 1.440│ 400│
│ │indicatii geografice │reinnoire │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│23 │Reclasificarea listei de produse pentru care │odata cu depunerea cererii │ 108│ 30│
│ │se solicita inregistrarea unei indicatii │ │ │ │
│ │geografice │ │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴──────┴──────┘



ANEXA 5

CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor
pentru desenele si
modelele industriale




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬──────┬──────┐
│Nr.│ Obiectul platii │ Termenul de plata │Cuan- │Cuan- │
│crt│ │ │tumul │tumul │
│ │ │ │(lei) │(euro)│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 1 │Inregistrarea cererii in Registru! national │odata cu depunerea cererii │ │ │
│ │al cererilor depuse: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru primul desen/model │ │ 108│ 30│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare desen/model │ │ 36│ 10│
│ │suplimentar │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 2 │Publicarea desenului sau modelului: │o luna de la depunerea cererii │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru fiecare figura, in spatiu │ │ 72│ 20│
│ │standard (6 x 6 cm), alb-negru │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare figura, in spatiu │ │ 360│ 100│
│ │standard (6 x 6 cm), in culori │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru elementele caracteristice │ │ 36│ 10│
│ │(maximum 30 de cuvinte) │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 3 │Amanarea publicarii │odata cu depunerea cererii │ 72│ 20│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 4 │Invocarea prioritatii │3 luni de la depunerea cererii de │ 72│ 20│
│ │ │invocare a prioritatii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 5 │Examinarea cererii de inregistrare │o luna de la publicarea cererii │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru primul desen/model │ │ 180│ 50│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru fiecare desen/model │ │ 36│ 10│
│ │suplimentar │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 6 │Eliberarea certificatului de inregistrare: │o luna de la comunicarea hotaririi de│ │ │
│ │ │admitere │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru 1-20 desene/modele │ │ 72│ 20│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru 21-50 desene/modele │ │ 108│ 30│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru 51-100 desene/modele │ │ 180│ 50│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 7 │Mentinerea in vigoare a certificatului de │o luna de la comunicarea hotararii de │ │ │
│ │inregistrare, pentru fiecare perioada de │admitere pentru prima perioada de │ │ │
│ │protectie de 5 ani │protectie de 5 ani, respectiv pana la│ │ │
│ │ │inceperea urmatoarei perioade de │ │ │
│ │ │protectie de 5 ani │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru 1-20 desene/modele │ │ 360│ 100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru 21-50 desene/modele │ │ 450│ 125│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru 51-100 desene/modele │ │ 540│ 150│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 8 │Eliberarea certificatului de reinnoire │odata cu depunerea cererii │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru 1-20 desene/modele │ │ 72│ 20│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru 21-50 desene/modele │ │ 90│ 25│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru 51-100 desene/modele │ │ 108│ 30│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 9 │Reinnoirea certificatului de inregistrare │pana la inceperea urmatoarei perioade│ │ │
│ │pentru fiecare perioada de 5 ani │de protectie │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru 1-20 desene/modele │ │ │ 100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru 21-50 desene/modele │ │ │ 125│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) pentru 51-100 desene/modele │ │ │ 150│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│10 │Eliberarea certificatului de prioritate │ │ │ 30│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│11 │Examinarea unei contestatii │ │ │ 150│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│12 │Examinarea unei opozitii la inregistrarea │ │ │ 30│
│ │desenului/modelului │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│13 │Revalidarea certificatului de inregistrare │ │ │ 100│
│ │a desenului/modelului │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│14 │Inregistrarea de modificari in situatia │ │ │ │
│ │juridica a cererii sau a certificatului de │ │ │ │
│ │inregistrare: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) transmitere de drepturi │ │ │ 30│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) modificari cu privire la numele, │ │ │ 10│
│ │denumirea sau adresa solicitantului/ │ │ │ │
│ │titularului si mandatarului │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │c) rezilierea actelor de la lit. a) │ │ │ 10│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│15 │Eliberare de acte, adeverinte, duplicate, │odata cu inregistrarea solicitarii │ 36│ 10│
│ │copii certificate, extras din registru │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│16 │Transmiterea cererii internationale de │odata cu cererea │ │ │
│ │inregistrare/reinnoire de la O.S.I.M. la │ │ │ │
│ │O.M.P.I. │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) pentru primul model │ │ 288│ 80│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) pentru modelele urmatoare │ │ 72│ 20│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│17 │Prelungirea termenului prevazut de │odata cu cererea │ 36│ 10│
│ │regulament cu o perioada de 30 de zile │ │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴──────┴──────┘




ANEXA 6

CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor
pentru topografiile
produselor semiconductoare




┌───┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬──────┬──────┐
│Nr.│ Obiectul platii │ Termenul de plata │Cuan- │Cuan- │
│crt│ │ │tumul │tumul │
│ │ │ │(lei) │(euro)│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 1 │Depunerea cererii de inregistrare a unei │odata cu depunerea cererii sau in │ 108│ 30│
│ │topografii │termen de 2 luni de la data │ │ │
│ │ │notificarii neefectuarii platii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 2 │Examinarea cererii de inregistrare a unei │odata cu depunerea cererii sau in │ 360│ 100│
│ │topografii │termen de 2 luni de la data │ │ │
│ │ │notificarii neefectuarii platii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 3 │Inregistrarea unei topografii │odata cu depunerea cererii sau in │ 108│ 300│
│ │ │termen de 2 luni de la data │ │ │
│ │ │notificarii neefectuarii platii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 4 │Publicarea inregistrarii unei topografii │odata cu depunerea cererii sau in │ 54│ 15│
│ │ │termen de 2 luni de la data │ │ │
│ │ │notificarii neefectuarii platii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│5 │Eliberarea unui certificat de inregistrare │odata cu depunerea cererii sau in │ 54│ 15│
│ │ │termen de 2 luni de la data │ │ │
│ │ │notificarii neefectuarii platii │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 6 │Examinarea unei contestatii │odata cu depunerea contestatiei │ 360│ 100│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 7 │Inregistrarea de modificari in situatia │odata cu inregistrarea solicitarii │ │ │
│ │juridica a cererii sau a certificatului de │ │ │ │
│ │inregistrare: │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │a) transmitere de drepturi │ │ 360│ 100│
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ │b) alte modificari │ │ 90│ 25│
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 8 │Consultarea documentatiei publice din │odata cu inregistrarea solicitarii │ 36│ 10│
│ │depozitul reglementar │ │ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼──────┼──────┤
│ 9 │Eliberarea unei copii certificate de pe │odata cu inregistrarea solicitarii │ 36│ 10│
│ │documentele publice din depozitul │ │ │ │
│ │reglementar sau de pe file ale │ │ │ │
│ │Registrului national al topografiilor │ │ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┴──────┴──────┘


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016