Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 41 din 30 ianuarie 1998  privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 41 din 30 ianuarie 1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 30 ianuarie 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. a) din Legea nr. 221/1997 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Taxele pentru procedurile legale de protecţie a obiectelor proprietãţii industriale: invenţii, mãrci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, respectiv a topografiilor circuitelor integrate, cele pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie, precum şi celelalte taxe în legatura cu protecţia proprietãţii industriale se plãtesc de cãtre persoanele fizice şi juridice romane şi strãine în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în cuantumul şi la termenele prevãzute în anexele la prezenta ordonanta.
ART. 2
Solicitantul sau titularul dreptului de proprietate industriala, care nu a preluat sau nu a transmis în condiţiile legale dreptul sau pana la data plãţii, plãteşte taxele prevãzute în anexe, dupã cum urmeazã:
a) 50% din fiecare taxa, dacã este agent economic cu cifra de afaceri a anului financiar anterior mai mica de 5 miliarde lei;
b) 25% din fiecare taxa, dacã este persoana fizica cu un venit brut mediu lunar pe ultimele 12 luni mai mic de patru ori decât câştigul mediu brut realizat pe economie, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica, în ultimele 12 luni;
c) 10% din fiecare taxa, dacã are şi calitatea de autor cu un venit brut mediu lunar pe ultimele 12 luni mai mic de trei ori decât câştigul mediu brut realizat pe economie, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica, în ultimele 12 luni;
d) 5% din fiecare taxa, dacã are şi calitatea de autor cu un venit brut mediu lunar pe ultimele 12 luni mai mic de doua ori decât câştigul mediu brut realizat pe economie, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica, în ultimele 12 luni.
ART. 3
Nu plãtesc taxele prevãzute în anexe solicitantii şi titularii protecţiei care sunt autori sau care nu au transmis şi nu au dobândit de la o alta persoana drepturile de exploatare şi care, la data plãţii, nu au venituri sau au un venit brut mediu lunar pe ultimele 12 luni mai mic de 0,5 ori decât câştigul mediu brut realizat pe economie, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica, în ultimele 12 luni.
ART. 4
Reducerile prevãzute la art. 2, precum şi scutirile prevãzute la art. 3 se aplica, la data plãţii, pentru fiecare procedura în parte. Persoana care solicita acordarea reducerilor, respectiv a scutirilor, trebuie sa prezinte, la data plãţii, acte prin care sa dovedeascã îndeplinirea condiţiilor de acordare.
În cazul în care sunt mai mulţi solicitanti sau titulari, aceştia beneficiazã de reduceri sau de scutiri, dacã fiecare dintre aceste persoane îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 2 sau, respectiv, la art. 3; în aceste cazuri, taxa cuvenitã se va plati în cuantumul datorat de persoana care beneficiazã de cea mai mica reducere.
ART. 5
Cuantumul taxelor în lei prevãzute în anexe, precum şi nivelul cifrei de afaceri prevãzut la art. 2 lit. a) pot fi actualizate anual, prin ordin al ministrului de stat sau, respectiv, al ministrului care coordoneazã activitatea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu avizul Ministerului Finanţelor, în funcţie de evoluţia cursului leu/dolar şi, respectiv, de indicele de inflaţie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecãrui an. Ordinul se publica în Monitorul Oficial al României, intra în vigoare începând cu prima zi a anului urmãtor şi este valabil pe întreg anul calendaristic.
ART. 6
Sumele ce se cuvin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci din taxele plãtite de solicitantii şi titularii strãini pentru efectuarea procedurilor de protecţie, pentru extinderea efectelor brevetului european şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie pe teritoriul României în baza unor convenţii internaţionale se plãtesc în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, potrivit dispoziţiilor acestor convenţii.
ART. 7
Persoanele fizice şi juridice romane, solicitanti sau titulari, plãtesc în lei taxele prevãzute în prezenta ordonanta.
Persoanele fizice şi juridice strãine, care sunt solicitanti, titulari sau care au preluat un drept de proprietate industriala, plãtesc în valuta taxele datorate.
În cazul în care sunt mai mulţi solicitanti sau titulari, atât romani, cat şi strãini, taxele datorate în comun se plãtesc în valuta.
ART. 8
Preţurile şi tarifele pentru publicaţiile şi serviciile efectuate, potrivit dispoziţiilor legale, de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se stabilesc prin ordin al directorului general al acestuia.

CAP. 2
taxe pentru cereri şi brevete de invenţii

ART. 9
Cuantumul şi termenele de plata a taxelor pentru protecţia inventiilor sunt cele prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 10
Prevederile art. 2 şi 3 nu se aplica pentru procedurile prevãzute la pct. 8 şi 15 din anexa nr. 1.
ART. 11
Neplata taxelor de procedura în termenele prevãzute în anexa nr. 1 are drept consecinta neefectuarea procedurii respective şi luarea hotãrârii de respingere a cererii de brevet sau de decãdere a titularului din drepturile decurgând din brevet.
ART. 12
Taxele de menţinere în vigoare pentru anii de protecţie pana la eliberarea brevetului de invenţie în temeiul <>Legii nr. 64/1991 , inclusiv anul în care se elibereazã acesta, se plãtesc o data cu taxa pentru eliberarea brevetului, în termenul prevãzut la pct. 20 din anexa nr. 1.
Pentru fiecare dintre anii urmãtori anului eliberãrii brevetului, taxa pentru menţinerea în vigoare a acestuia se plãteşte anual pana la începerea anului de protecţie respectiv.
Taxele anuale pentru un brevet extins se plãtesc la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pentru anii care urmeazã anului în care menţiunea eliberãrii brevetului european a fost publicatã de cãtre Oficiul European de Brevete.
Taxele de menţinere în vigoare a brevetului de invenţie, neplãtite în termenele prevãzute la alin. 1 şi 2, pot fi plãtite ulterior, într-un termen de 6 luni, cu o majorare de 50% .
Neplata acestor taxe pana la expirarea termenului prevãzut la alin. 4 are drept urmare decãderea titularului din drepturile decurgând din brevet. Decãderea se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
ART. 13
O data cu plata taxei de revalidare a brevetului de invenţie, titularul acestuia este obligat sa plãteascã şi taxa de menţinere în vigoare, prevãzutã la pct. 20 din anexa nr. 1, datoratã pentru perioada pentru care nu s-a fãcut plata. Revalidarea se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.

taxe pentru înregistrarea marcilor şi a indicaţiilor geografice

ART. 14
Cuantumul şi termenele de plata a taxelor pentru protecţia marcilor şi a indicaţiilor geografice sunt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 15
Pentru înregistrarea marcilor şi a indicaţiilor geografice nu se aplica prevederile art. 2 şi 3.
ART. 16
Taxele pentru reînnoirea marcii sau a indicatiei geografice, neplãtite în termenul prevãzut de lege, pot fi plãtite ulterior, într-un termen de 6 luni de la expirarea protecţiei, cu o majorare de 50% .
Neplata acestor taxe pana la expirarea termenului prevãzut la alineatul precedent are drept urmare decãderea titularului din drepturile ce decurg din înregistrarea unei mãrci sau indicaţii geografice.

taxe pentru înregistrarea desenelor şi a modelelor industriale

ART. 17
Cuantumul şi termenele de plata a taxelor pentru protecţia desenelor şi a modelelor industriale sunt cele prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 18
Pentru înregistrarea desenelor şi a modelelor industriale se aplica numai reducerile prevãzute la art. 2 lit. b).
Nu se aplica reducerile prevãzute la alineatul precedent pentru taxele menţionate la pct. 3, 4 şi 8-13 din anexa nr. 3.
Neplata taxelor la termenele prevãzute în anexa nr. 3 atrage neefectuarea procedurii corespunzãtoare.
ART. 19
Taxele pentru menţinerea în vigoare şi pentru reînnoirea certificatului de desen sau de model industrial, neplãtite în termenele prevãzute la pct. 7 şi 8 din anexa nr. 3, pot fi plãtite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50% .
Neplata acestor taxe pana la expirarea termenului prevãzut la alineatul precedent are drept urmare decãderea titularului din drepturile ce decurg din înregistrarea unui desen sau model industrial.

taxe pentru înregistrarea topografiilor de circuite integrate

ART. 20
Cuantumul şi termenele de plata a taxelor privind protecţia topografiilor circuitelor integrate sunt cele prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 21
Prevederile art. 2 şi 3 nu se aplica pentru taxele prevãzute la pct. 6-10 din anexa nr. 4.
ART. 22
Plata taxelor prevãzute la pct. 1-5 din anexa nr. 4 reprezintã una dintre condiţiile legale de constituire a depozitului reglementar necesar înregistrãrii unei topografii; neplata acestor taxe în termenul prevãzut are ca efect respingerea de la înregistrare a topografiei.
Neplata taxelor prevãzute la pct. 6-10 din anexa nr. 4 are ca urmare neefectuarea activitãţilor, cu toate consecinţele care pot decurge conform legii.
ART. 23
Taxele prevãzute în anexa nr. 4, încasate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, se restituie plãtitorului, la cererea acestuia, dacã nu s-a început efectuarea lucrãrilor pentru care au fost plãtite, cu excepţia taxelor prevãzute la pct. 1 şi 2, care nu se restituie.

CAP. 3
Regimul de utilizare a taxelor din domeniul proprietãţii industriale

ART. 24
Încasãrile în lei şi în valuta, obţinute ca urmare a aplicãrii prezentei ordonanţe, constituie venituri ale Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, care se gestioneazã şi se utilizeazã în regim extrabugetar, în condiţiile legii. Cheltuielile de funcţionare şi cheltuielile de investiţii ale Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se finanţeazã din veniturile extrabugetare realizate.
Pentru constituirea fondurilor necesare finanţãrii cheltuielilor de capital necesare consolidãrii şi extinderii sediului Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, prin legile bugetare anuale se pot aloca fonduri de la bugetul de stat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci. Sumele necheltuite la sfârşitul anului din alocaţiile bugetare se vãrsa la bugetul de stat.
ART. 25
Bugetul de venituri şi cheltuieli al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se întocmeşte anual potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor şi se aproba de directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu avizul Ministerului Finanţelor.
ART. 26
Disponibilitãţile bãneşti în lei şi în valuta, existente la sfârşitul anului, dupã scãderea obligaţiilor de plata şi a încasãrilor anticipate, se repartizeazã astfel:
a) o cota de pana la 50% pentru premierea personalului încadrat cu contract individual de munca;
b) diferenţa se reporteazã şi rãmâne la dispoziţia Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi se utilizeazã în anul urmãtor, potrivit destinaţiilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, în condiţiile legii.
ART. 27
Fondul de premiere se poate constitui şi acorda lunar, conform legii, cu obligaţia încadrãrii în fondul anual aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli.
Criteriile şi condiţiile de acordare a premierilor prevãzute la art. 26 se stabilesc prin ordin al directorului general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.

CAP. 4
Contravenţii şi sancţiuni

ART. 28
Prestarea serviciilor prevãzute în prezenta ordonanta fãrã perceperea taxelor legale constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 500.000 lei.
Constatarea contravenţiei se face de cãtre persoanele împuternicite de directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
Prevederile alin. 1 se completeazã cu cele ale <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 29
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 30
Pentru procedurile şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie la care nu au fost plãtite taxele pana la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe se datoreazã taxele prevãzute în anexele la prezenta ordonanta.
ART. 31
În termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul va adopta o noua hotãrâre privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, ca urmare a functionarii acestuia în regim extrabugetar.
ART. 32
În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu avizul Ministerului Finanţelor, poate elabora norme şi poate emite ordine.
ART. 33
Prevederile prezentei ordonanţe intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 34
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga: <>Legea nr. 120/1992 privind taxele pentru cererile de brevet de invenţie şi pentru brevetele de invenţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 8 ianuarie 1993; <>Hotãrârea Guvernului nr. 274/1991 privind taxele cu privire la mãrci de fabrica, de comerţ şi de serviciu, precum şi la denumiri de origine a produselor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 99 din 9 mai 1991; art. 28 şi anexele nr. 1 şi 2 din <>Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 8 ianuarie 1993; <>art. 44-47 din Legea nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor circuitelor integrate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 9 martie 1995; Regula nr. 25 pct. (2)-(7), Regula nr. 26 pct. (4), Regula nr. 28 pct. (3) şi Regula nr. 38 din Regulamentul de aplicare a <>Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 152/1992 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 30 aprilie 1992; <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 222/1995 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 19 aprilie 1995, precum şi alte dispoziţii legale contrare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul finanţelor,
Valentin Lazea,
secretar de stat

Ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministru de stat,
ministrul industriei şi comerţului,
Mircea Ciumara


ANEXA 1



CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru cererile de brevet de invenţie şi pentru brevetele de invenţie


Nr. Obiectul plãţii Termenul de plata Cuantumul Cuantumul
crt. (lei) ($)
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Înregistrarea cererii de brevet 3 luni de la data 180.000 30
de invenţie la O.S.I.M. înregistrãrii

2. Deschiderea fazei naţionale a la deschiderea fazei
cererii internaţionale naţionale

3. Publicarea C.B.I. dupã 18 luni 6 luni de la data 300.000 50
de la data depozitului sau, depozitului sau 3
dupã caz, a prioritatii luni de la data
invocate şi recunoscute invocarii prioritatii
recunoscute

4. a) Publicarea cererii de brevet o data cu solicitarea 600.000 100
de invenţie înainte cu 18 luni publicãrii
de la data depozitului sau
prioritatii invocate şi
recunoscute

b) Publicarea cererii de brevet în 3 luni de la data 300.000 50
de invenţie dupã scoaterea din scoaterii din regimul
regimul "secret" sau "nepublic" la care a fost supusã

5. a) Publicarea traducerii în 3 luni de la data 300.000 50
limba romana a unei cereri de deschiderii fazei
brevet de invenţie înregistrate naţionale
internaţional, pentru care s-a
deschis faza nationala în
România, la 18 luni de la data
deschiderii fazei naţionale
sau la 6 luni de la aceeaşi
data

b) Publicarea traducerii în o data cu solicitarea 480.000 80
limba romana a unei cereri de publicãrii
brevet de invenţie, înregistratã
internaţional, pentru care s-a
deschis faza nationala în
România înainte de expirarea
termenului de publicare legal

c) Publicarea în limba romana o data cu depunerea 360.000 60
a revendicarilor din cererea cererii
de brevet de invenţie european
extinsã pentru România

6. a) Publicarea modificãrilor o data cu depunerea 60.000 10
aduse unei cereri de brevet de modificãrilor
invenţie înregistrate pe cale
nationala sau internationala
pentru care s-a deschis faza
nationala o data cu publicarea
cererii

b) Publicarea în limba romana o data cu solicitarea 180.000 30
a unei versiuni corectate a publicãrii
revendicarilor din cererea de
brevet de invenţie european
extinse pentru România, care a
fost publicatã conform pct. 4
lit. c)

7. Întocmirea şi publicarea unui 18 luni de la data 600.000 100
raport de documentare depozitului

8. Întocmirea şi publicarea unui 18 luni de la data 300.000 50
raport de documentare pentru deschiderii fazei
o cerere de brevet de invenţie naţionale
înregistratã internaţional
pentru care s-a deschis faza
nationala în România

9. Examinarea cererii de brevet 3 luni de la data
de invenţie şi luarea hotãrârii depozitului
în termen de 18 luni de la
data depozitului:

a) când descrierea, revendicarile 3.600.000 600
şi desenele nu depãşesc 20 de
pagini, iar numãrul revendicarilor
nu este mai mare de 10

b) pentru fiecare pagina de 48.000 8
descriere, revendicari şi desene
în plus fata de cele prevãzute
la pct. a)

c) pentru fiecare revendicare 90.000 15
în plus fata de cele prevãzute
la pct. a)

10. Examinarea cererii de brevet dupã luna a 3-a şi
de invenţie şi luarea hotãrârii pana în luna a 30-a
în termen de 18 luni de la inclusiv de la data
data plãţii: depozitului, fãrã a
se depãşi un termen
de 3 luni de la
solicitarea în scris
a examinãrii

a) când descrierea, revendicarile 2.400.000 400
şi desenele nu depãşesc 20 de
pagini, iar numãrul revendicarilor
nu este mai mare de 10

b) pentru fiecare pagina de 30.000 5
descriere, revendicari şi desene
în plus fata de cele prevãzute
la lit. a)

c) pentru fiecare revendicare 60.000 10
în plus fata de cele prevãzute
la lit. a)

11. Tipãrirea descrierii, revendica- pana la 12 luni de la 600.000 100
rilor şi desenelor şi elibera- data publicãrii
rea brevetului de invenţie hotãrârii de acordare
care nu depãşeşte 10 pagini

- pentru fiecare pagina în plus 30.000 5

12. Publicarea traducerii în limba o data cu depunerea 600.000 100
romana a fasciculului de brevet traducerii
european extins, care nu
depãşeşte 10 pagini

- pentru fiecare pagina în plus 30.000 5

13. Publicarea traducerii în limba o data cu depunerea 300.000
romana a revendicarilor traducerii
modificate ale brevetului
european extins, care nu
depãşeşte 10 pagini

- pentru fiecare pagina în plus 30.000 5

14. Contestaţie o data cu depunerea 900.000 150
contestaţiei

15. Cererea de revocare o data cu depunerea 1.800.000 300
cererii

16. Invocarea unei prioritati:
a) o data cu înregistrarea 3 luni de la data 300.000 50
cererii de brevet de invenţie înregistrãrii cererii
o data cu deschiderea
fazei naţionale

b) în cazul unei cereri o data cu deschiderea 300.000 50
internaţionale pentru care s-a fazei naţionale
deschis faza nationala în
România

c) în termen de 2 luni de la 3 luni de la data 1.200.000 200
data înregistrãrii cererii de înregistrãrii
brevet de invenţie

17. Eliberarea unui certificat de o data cu depunerea 1.200.000 20
prioritate cererii pentru
eliberarea
certificatului

18. Transmiterea cererii internatio- pana în luna a 13-a 300.000 50
nale de la O.S.I.M., ca oficiu de la data prioritatii
receptor, la Biroul
Internaţional al OMPI

19. Menţinerea în regim "secret" a o data cu înregistrarea 600.000 100
unei cereri de brevet de solicitãrii acestui
invenţie, pe câte o perioada regim pentru primul an
de un an şi, respectiv, cu o
luna înainte de
încheierea perioadei
achitate, pentru fiecare
dintre anii urmãtori

20. Menţinerea în regim "nepublic":

a) a unei cereri de brevet de o data cu înregistrarea 600.000 100
invenţie pe câte o perioada de solicitãrii acestui
un an regim pentru primul an
şi, respectiv, cu o
luna înainte de
încheierea perioadei
achitate, pentru fiecare
dintre anii urmãtori

b) a inventatorilor pe timp o data cu înregistrarea 300.000 50
nelimitat acestui regim

21. Menţinerea în vigoare a conform art. 12
brevetului de invenţie
pentru fiecare an de protecţie
începând cu data depozitului:
- anul 1 300.000 50
- anul 2 480.000 80
- anul 3 660.000 110
- anul 4 840.000 140
- anul 5 1.020.000 170
- anul 6 1.200.000 200
- anul 7 1.320.000 220
- anul 8 1.440.000 240
- anul 9 1.560.000 260
- anul 10 1.680.000 280
- anul 11 1.800.000 300
- anul 12 1.920.000 320
- anul 13 2.040.000 340
- anul 14 2.220.000 370
- anul 15 2.400.000 400
- anul 16 3.000.000 500
- anul 17 3.000.000 500
- anul 18 3.000.000 500
- anul 19 3.000.000 500
- anul 20 3.000.000 500

22. Menţinerea în vigoare a acelaşi termen ca la
brevetului de invenţie de pct. 20
perfecţionare:

a) pe perioada valabilitãţii - 50% din taxa
brevetului de invenţie pe care prevãzutã la pct.
o perfectioneaza 20 din prezenta
anexa

b) pe perioada de dupã încetarea - acelaşi cuantum ca
valabilitãţii brevetului de la pct. 20
invenţie pe care o perfectioneaza

23. Revalidarea brevetului o data cu depunerea 1.800.000 300
cererii de revalidare

24. Completarea cererii de brevet
de invenţie:
a) depunerea ulterioara a o data cu depunerea 60.000 10
revendicarilor şi/sau desenelor

b) depunerea traducerii în o data cu depunerea 600.000 100
limba romana

25. Înregistrarea de modificãri
în situaţia juridicã a cererii
de brevet sau a brevetului
de invenţie:
a) cesiune, licenta, succesiune 600.000 100
legalã sau testamentarã

b) rezilieri ale actelor o data cu înregistrarea 240.000 40
prevãzute la lit. a) cesiunii, licenţei sau
succesiunii legale sau
testamentare la O.S.I.M.

c) alte modificãri referitoare o data cu înregistrarea 150.000 2
la actele încheiate prevãzute actului din care reiese
la lit. a), excluderea sau situaţia nou-creata
cooptarea unui inventator,
nume, prenume, denumire sau
adresa a unui solicitant,
persoana indreptatita,
inventator sau titular,
schimbarea mandatarului etc.

26. Certificarea şi eliberarea unui o data cu înregistrarea 60.000 10
document oficial de tipul: solicitãrii
adeverinta, duplicat, copie

27. Publicarea unei erate pentru o data cu înregistrarea 90.000 15
înlãturarea erorilor datorate solicitãrii
solicitantului, persoanei
îndreptãţite la eliberarea
brevetului sau titularului
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 2



CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru mãrci şi indicaţii geografice


Nr. Obiectul plãţii Termenul de plata Cuantumul Cuantumul
crt. (lei) ($)
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. 1.1 Înregistrarea şi examinarea 3 luni de la data
cererii de înregistrare a depunerii la O.S.I.M.
unei mãrci individuale: a cererii de înregistrare
a marcii individuale

a) pentru o clasa de produse
sau servicii
- alb-negru 720.000 120
- color 1.200.000 200

b) pentru fiecare clasa 300.000 50
suplimentarã de produse
şi/sau servicii

c) pentru un element figurativ 180.000 30
sau o marca verbalã cu o
grafica specialã

1.2 Reînnoirea unei mãrci o data cu depunerea
individuale: cererii

a) pentru o clasa de produse
sau servicii
- alb-negru 720.000 120
- color 1.200.000 200

b) pentru fiecare clasa 300.000 50
suplimentarã de produse
şi/sau servicii

c) pentru un element figurativ 180.000 30
sau o marca verbalã cu o
grafica specialã

2. 2.1 Înregistrarea şi examinarea 3 luni de la data
cererii de înregistrare a depunerii la O.S.I.M.
unei mãrci colective şi de a cererii de înregistrare
certificare: a marcii individuale

a) pentru o clasa de produse
sau servicii
- alb-negru 2.400.000 400
- color 3.000.000 500

b) pentru fiecare clasa 420.000 70
suplimentarã de produse
şi/sau servicii

c) pentru un element figurativ 360.000 60
sau o marca verbalã cu o
grafica specialã

2.2 Reînnoirea unei mãrci o data cu depunerea
colective sau de cererii
certificare:

a) pentru o clasa de produse
sau servicii
- alb-negru 2.400.000 400
- color 3.000.000 500

b) pentru fiecare clasa 420.000 60
suplimentarã de produse
şi/sau servicii

c) pentru un element figurativ 360.000 60
sau o marca verbalã cu o
grafica specialã

3. Solicitarea reînnoirii 6 luni de la data Taxele Taxele
înregistrãrii unei mãrci dupã expirãrii duratei prevãzute prevãzute
expirarea duratei de protecţie de protecţie în curs la pct. 1.2 la pct.
în curs şi 2.2, cu 1.2 şi
o majorare 2.2, cu
de 50% o majo-
rare de
50%

4. Invocarea prioritatii 3 luni de la data 300.000 50
depunerii cererii de
înregistrare a marcii

5. Eliberarea unui certificat de o data cu solicitarea 180.000 30
prioritate eliberãrii certificatului

6. Eliberarea unui certificat 3 luni de la data 300.000 50
de înregistrare a marcii publicãrii marcii

7. Eliberarea certificatului o data cu depunerea 300.000 50
de reinnoire a înregistrãrii cererii de reinnoire
marcii a înregistrãrii marcii

8. Examinarea unei cereri de o data cu depunerea 180.000 30
opoziţie la înregistrarea cererii de opoziţie
unei mãrci

9. Acordarea solicitantului o data cu cererea de 60.000 10
cererii de înregistrare a acordare a unui
unui termen suplimentar de 3 termen suplimentar de
luni pentru depunerea punctului 3 luni
de vedere, atunci când O.S.I.M.
a notificat neîndeplinirea
condiţiilor pentru înregistrarea
marcii

10. Divizarea cererii iniţiale 3 luni de la data 300.000 50
de înregistrare a marcii solicitãrii divizãrii
cererii

11. Reclasificarea listei de 3 luni de la data 180.000 30
produse şi/sau servicii pentru depunerii cererii
care se solicita înregistrarea
marcii

12. Examinarea unei contestaţii o data cu depunerea 900.000 150
contestaţiei

13. Înregistrarea unei modificãri o data cu depunerea
în situaţia juridicã a marcii: cererii de înscriere
a modificãrii
a) cesiuni, licenţe 600.000 100

b) cu privire la numele, 150.000 25
denumirea sau adresa
titularului

c) alte modificãri 150.000 25

14. Eliberarea de adeverinte, o data cu depunerea 60.000 10
duplicate, copii sau alte solicitãrii
acte legate de situaţia
juridicã a unei mãrci

15. Înregistrarea unei indicaţii o data cu depunerea 2.400.000 400
geografice cererii de înregistrare
a indicatiei geografice
certificatului

16. Eliberarea certificatului de 2 luni de la data 300.000 50
înregistrare a unei indicaţii publicãrii indicatiei
geografice geografice în BOPI

17. Reînnoirea duratei de utilizare o data cu depunerea 2.400.000 400
a unei indicaţii geografice cererii de reinnoire

18. Reclasificarea listei de o data cu depunerea 180.000 30
produse pentru care se solicita cererii
înregistrarea unei indicaţii
geografice
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 3



CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru desenele şi modelele industriale


Nr. Obiectul plãţii Termenul de plata Cuantumul Cuantumul
crt. (lei) ($)
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Înregistrarea cererii în o data cu depunerea
Registrul naţional al cererilor cererii
depuse:
a) pentru primul desen/model 180.000 30
b) pentru fiecare desen/model 30.000 10
suplimentar

2. Publicarea desenului sau a o luna de la depunerea
modelului: cererii
a) pentru fiecare figura, în 120.000 20
spaţiu standard (6x6 cm),
alb-negru;
b) pentru fiecare figura, în 600.000 100
spaţiu standard (6x6 cm),
în culori
c) pentru elementele 60.000 10
caracteristice (maximum
30 de cuvinte)

3. Amânarea publicãrii o luna cu depunerea 120.000 20
cererii

4. Invocarea prioritatii 3 luni de la depunerea 120.000 20
cererii de invocare
a prioritatii

5. Examinarea cererii de o luna de la publicarea
înregistrare: cererii
a) pentru primul desen/model 300.000 50
b) pentru fiecare desen/model 60.000 10
suplimentar

6. Eliberarea certificatului de o luna de la comunicarea
înregistrare: hotãrârii de admitere
a) pentru 1-20 desene/modele 120.000 20
b) pentru 21-50 desene/modele 180.000 30
c) pentru 51-100 desene/modele 300.000 50

7. Menţinerea în vigoare a certifi- o luna de la comunicarea
catului de înregistrare pentru hotãrârii de admitere
fiecare an de protecţie, pe a cererii, pentru primii
primii 5 ani: 2 ani, şi apoi în prima
luna a fiecãrui an
a) pentru 1-20 desene/modele 120.000 20
b) pentru 21-50 desene/modele 150.000 25
c) pentru 51-100 desene/modele 180.000 30

8. Reînnoirea certificatului de prima luna a fiecãrui
înregistrare pentru fiecare an an de protecţie
de protecţie:
a) pentru 1-20 desene/modele 120.000 20
b) pentru 21-50 desene/modele 150.000 25
c) pentru 51-100 desene/modele 180.000 30

9. Examinarea unei contestaţii o data cu depunerea 900.000 150
cererii

10. Examinarea unei obiecţii la o data cu depunerea 180.000 30
înregistrarea desenului/ cererii
modelului

11. Revalidarea certificatului o data cu depunerea 600.000 100
de înregistrare a desenului/ cererii
modelului

12. Înregistrarea de modificãri o data cu înregistrarea
în situaţia juridicã a cererii solicitãrii
sau a certificatului de
înregistrare:
a) cesiune, licenta 180.000 30

b) alte modificãri 60.000 10

13. Eliberare de acte, adeverinte, o data cu înregistrarea 60.000 10
duplicate, copii certificate, solicitãrii
extras din registru
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 4



CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru topografiile circuitelor integrate


Nr. Obiectul plãţii Termenul de plata Cuantumul Cuantumul
crt. (lei) ($)
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Depunerea cererii de o data cu depunerea 180.000 30
înregistrare a unei topografii cererii sau în termen
de 2 luni de la data
notificãrii neefectuarii
plãţii

2. Examinarea cererii de o data cu depunerea 600.000 100
înregistrare a unei topografii cererii sau în termen
de 2 luni de la data
notificãrii neefectuarii
plãţii

3. Înregistrarea unei topografii o data cu depunerea 1.800.000 300
cererii sau în termen
de 2 luni de la data
notificãrii neefectuarii
plãţii

4. Publicarea înregistrãrii o data cu depunerea 90.000 15
unei topografii cererii sau în termen
de 2 luni de la data
notificãrii neefectuarii
plãţii

5. Eliberarea unui certificat de o data cu depunerea 90.000 15
înregistrare cererii sau în termen
de 2 luni de la data
notificãrii neefectuarii
plãţii

6. Examinarea unei contestaţii o data cu depunerea 600.000 100

7. Înregistrarea de modificãri o data cu înregistrarea
în situaţia juridicã a cererii solicitãrii
sau a certificatului de
înregistrare:
a) cesiune, licenta 600.000 100

b) alte modificãri 150.000 25

8. Consultarea documentaţiei o data cu înregistrarea 60.000 10
publice din depozitul solicitãrii
reglementar

9. Eliberarea unei copii o data cu înregistrarea 60.000 10
certificate de pe documentele solicitãrii
publice din depozitul
reglementar sau de pe file
ale Registrului naţional al
topografiilor
-------------------------------------------------------------------------------

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016