Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 41 din 16 august 2006  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au obtinut o forma de protectie in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 41 din 16 august 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au obtinut o forma de protectie in Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 714 din 21 august 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. VI.7 din Legea nr. 288/2006 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au obţinut o formã de protecţie în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 93 din 31 ianuarie 2004, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 185/2004 , cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:

"ORDONANŢĂ
privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prin prezenta ordonanţã se urmãreşte facilitarea integrãrii sociale a urmãtoarelor categorii de persoane:
a) strãinii care au dobândit o formã de protecţie în România, prin asigurarea accesului la urmãtoarele drepturi: dreptul la un loc de muncã, dreptul la o locuinţã, dreptul la asistenţã medicalã şi asistenţã socialã, asigurãri sociale, dreptul la educaţie, precum şi prin derularea de activitãţi specifice de acomodare culturalã, consiliere şi învãţare a limbii române, reunite în programe de integrare;
b) strãinii care au dobândit un drept de şedere în România şi cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, prin derularea de activitãţi specifice de acomodare culturalã, consiliere şi învãţare a limbii române."
3. La articolul 2, dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) strãinii care au dobândit un drept de şedere în România sunt cetãţenii strãini sau apatrizii cãrora li s-a acordat dreptul de a rãmâne pe teritoriul României în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul juridic al strãinilor în România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 260/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
4. La articolul 2, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) integrarea socialã reprezintã procesul de participare activã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European la viaţa economicã, socialã şi culturalã a societãţii româneşti, în vederea prevenirii şi combaterii marginalizãrii sociale, respectiv în vederea adaptãrii la condiţiile societãţii româneşti;".
5. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Programele de integrare a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, precum şi activitãţile în vederea facilitãrii integrãrii sociale a acestora se stabilesc şi se implementeazã pe baza nevoilor beneficiarilor, fãrã discriminare şi cu respectarea specificului cultural al acestora."
6. Dupã alineatul (1) al articolului 11 se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor elaboreazã o metodologie specialã de atestare a studiilor preuniversitare pentru strãinii care au obţinut o formã de protecţie în România şi care nu au documente doveditoare ale studiilor sau care, din motive obiective, nu se încadreazã în actualele prevederi legale în domeniul recunoaşterii şi atestãrii studiilor strãinilor în România, în scopul facilitãrii accesului pe piaţa forţei de muncã sau al continuãrii studiilor.
(1^2) Metodologia prevãzutã la alin. (1^1) se aprobã prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii."
7. Dupã alineatul (4) al articolului 21 se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Prin derogare de la prevederile alin. (1), strãinii care au obţinut o formã de protecţie în România se pot caza, la cerere, în locuinţele puse la dispoziţie prin intermediul Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, în limita numãrului celor existente şi disponibile.
(6) În vederea asigurãrii locuinţelor prevãzute la alin. (5), Oficiul Naţional pentru Refugiaţi este abilitat, dupã caz:
a) sã administreze astfel de locuinţe în condiţiile legii;
b) sã deţinã în folosinţã, în acest scop, locuinţe administrate de Ministerul Administraţiei şi Internelor;
c) sã achiziţioneze locuinţe în limita alocaţiilor bugetare cu aceastã destinaţie şi, dupã caz, a fondurilor alocate în acest scop de cãtre organizaţii internaţionale la care România este parte.
(7) Locuinţele prevãzute la alin. (5) pot fi puse la dispoziţie strãinilor care au obţinut o formã de protecţie în România numai prin închiriere. Condiţiile în care aceste locuinţe se pot închiria beneficiarilor prevederilor alin. (5) se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."
8. Alineatul (1) al articolului 22 se abrogã.
9. Alineatul (1) al articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura, în limita resurselor disponibile, locuinţe sociale persoanelor care au dobândit o formã de protecţie în România şi care urmeazã sã se mute în comunitatea respectivã, în aceleaşi condiţii ca şi cetãţenilor români, chiar dacã nu au stabilit domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivã."
10. Dupã alineatul (3) al articolului 29 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Nu fac obiectul subvenţionãrii chiriei în condiţiile alin. (3) contractele de închiriere având ca obiect locuinţele prevãzute la art. 21 alin. (5)."
11. Dupã capitolul V se introduce un nou capitol, capitolul V^1, cuprinzând articolele 35^1 -35^5, cu urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL V^1
Activitãţi vizând facilitarea integrãrii sociale pentru strãinii care au dobândit drept de şedere în România şi pentru cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European
Art. 35^1. - (1) Strãinii care au dobândit drept de şedere în România şi cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European beneficiazã, la cerere şi gratuit, de cursuri de învãţare a limbii române şi de sesiuni de acomodare culturalã şi consiliere.
(2) Sesiunile de acomodare culturalã se organizeazã în scopul familiarizãrii persoanelor prevãzute la alin. (1) cu tradiţiile, obiceiurile şi valorile culturii române şi pentru oferirea de informaţii practice privind societatea româneascã.
Art. 35^2. - (1) Cursurile de învãţare a limbii române prevãzute la art. 35^1 alin. (1) sunt organizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii în colaborare cu Oficiul Naţional pentru Refugiaţi şi urmãresc familiarizarea participanţilor cu limba românã.
(2) Metodologia desfãşurãrii cursurilor de învãţare a limbii române prevãzute la art. 35^1 alin. (1) se elaboreazã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
(3) În situaţia în care Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii nu dispune de spaţii corespunzãtoare desfãşurãrii cursurilor de învãţare a limbii române, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi pune la dispoziţie spaţiile necesare în sediile centrelor teritoriale.
(4) La finalul cursului de învãţare a limbii române, o comisie desemnatã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii evalueazã nivelul de cunoştinţe al participanţilor şi elibereazã un certificat de participare.
(5) Certificatele prevãzute la alin. (4) nu pot fi utilizate de persoanele prevãzute la art. 35^1 alin. (1) în vederea înscrierii în sistemul de învãţãmânt.
Art. 35^3. - (1) Sesiunile de acomodare culturalã prevãzute la art. 35^1 alin. (1) se organizeazã de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi.
(2) Sesiunile de acomodare culturalã se realizeazã de personalul specializat al Oficiului Naţional pentru Refugiaţi în spaţiile special amenajate în centrele teritoriale şi trebuie adaptate la nevoile individuale ale participanţilor.
(3) Persoanele prevãzute la art. 35^1 alin. (1) pot beneficia o singurã datã de sesiunile de acomodare culturalã şi de cursurile de învãţare a limbii române.
Art. 35^4. - (1) În cadrul centrelor teritoriale ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi se înfiinţeazã birouri de informare şi consiliere în cadrul cãrora persoanele prevãzute la art. 35^1 alin. (1) pot beneficia, la cerere, de informare şi consiliere privind drepturile lor în România şi modalitãţile concrete de exercitare a acestor drepturi.
(2) Posturile necesare pentru înfiinţarea birourilor de informare şi consiliere se asigurã, prin redistribuire, din numãrul maxim de posturi aprobat Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(3) Cheltuielile necesare pentru înfiinţarea şi funcţionarea birourilor de informare şi consiliere se asigurã din creditele bugetare aprobate Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(4) În vederea realizãrii în bune condiţii a activitãţii de informare şi consiliere, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi coopereazã cu Autoritatea pentru Strãini, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, Ministerul Sãnãtãţii Publice, Ministerul Afacerilor Externe, autoritãţile administraţiei publice locale, organizaţiile internaţionale şi organizaţiile neguvernamentale.
Art. 35^5. - Oficiul Naţional pentru Refugiaţi poate contracta, în condiţiile legii, în funcţie de numãrul de beneficiari şi în mãsura fondurilor disponibile, serviciile organizaţiilor neguvernamentale în vederea organizãrii sesiunilor de acomodare culturalã, consiliere şi învãţare a limbii române pentru persoanele prevãzute la art. 35^1 alin. (1) şi pentru strãinii care au dobândit o formã de protecţie în România."
12. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Oficiul Naţional pentru Refugiaţi împreunã cu celelalte instituţii publice competente coopereazã, potrivit competenţelor, cu organizaţiile neguvernamentale şi cu organizaţiile internaţionale pentru identificarea resurselor financiare suplimentare necesare derulãrii programelor de integrare a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European."
13. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - În mãsura fondurilor disponibile, Oficiul Naţional pentru Refugiaţi poate realiza sau contracta, în condiţiile legii, studii cu privire la procesul de integrare a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European şi poate promova campanii de informare şi sensibilizare a opiniei publice."
ART. II
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul va modifica şi va completa corespunzãtor Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au obţinut o formã de protecţie în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.483/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 863 din 22 septembrie 2004, cu modificãrile ulterioare.
ART. IV
<>Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au obţinut o formã de protecţie în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 93 din 31 ianuarie 2004, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 185/2004 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã, se va republica, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Anton Anton,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat

p. Ministrul integrãrii europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 16 august 2006.
Nr. 41.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016