Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 4 din 30 ianuarie 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 4 din 30 ianuarie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 73 din 31 ianuarie 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. II. 1 din Legea nr. 373/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 12 mai 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - În sensul prezentei legi:
a) prin artişti interpreţi sau executanţi se înţelege actorii, cântãreţii, muzicienii, dansatorii şi alte persoane care prezintã, cântã, danseazã, recitã, declamã, joacã, interpreteazã, dirijeazã, exprimã ori executã în orice modalitate o operã literarã sau artisticã, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietãţi, de circ ori de marionete;
b) prin activitate artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist se înţelege activitatea artiştilor interpreţi sau executanţi, realizatã în condiţiile prevãzute la art. 1 în regim de colaborare cu instituţii publice de stat, cu persoane juridice de drept public sau cu persoane juridice de drept privat de profil."
2. La articolul 5, alineatele (2) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Perioada prevãzutã la alin. (1) lit. b) se constituie din:
a) însumarea anilor calendaristici în care s-a realizat o activitate artistic-interpretativã de cel puţin 92 de zile lucrãtoare, prin echivalarea activitãţilor stabilite conform prevederilor art. 10;
b) însumarea perioadelor reprezentând vechime în specialitate, realizatã prin desfãşurarea de activitate artistic-interpretativã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, dar insuficientã pentru obţinerea unei pensii în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
..................................................................................................
(5) În cazul vechimii în specialitate, realizatã conform alin. (2) lit. b), fracţiunile mai mari de 6 luni se întregesc la un an, iar cele mai mici de 6 luni nu se iau în calcul."
3. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Atestarea calitãţii de beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi şi stabilirea perioadei de activitate artisticinterpretativã se fac la cererea artistului liber-profesionist interesat, pe baza documentelor oficiale eliberate de cãtre Societatea Românã de Radiodifuziune, Societatea Românã de Televiziune, ARTEXIM, ELECTRECORD, precum şi de cãtre orice altã persoanã juridicã de drept public sau privat prevãzutã la art. 3 lit. b), la care artiştii interpreţi sau executanţi liber-profesionişti au prestat activitãţi artistic-interpretative în regim de colaborare.
(2) Persoanele juridice prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a pune la dispoziţie solicitanţilor documentele care pot dovedi desfãşurarea activitãţii artistic-interpretative, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii.
(3) În lipsa sau în completarea documentelor oficiale, dovada activitãţii artistic-interpretative sau a atestãrii se poate face cu orice mijloc de probã prevãzut de lege, afişe, programe, fotografii, articole, cronici, recenzii, declaraţii notariale."
4. La articolul 7, alineatele (2) şi (3) se abrogã.
5. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Hotãrârea prevãzutã la alin. (1) se emite şi se comunicã solicitantului în termen de 60 de zile de la data solicitãrii."
6. La articolul 8, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În cazuri întemeiate, Comisia poate stabili prelungirea termenului prevãzut la alin. (2), pentru completarea de cãtre solicitant a dosarului propriu, fãrã a se depãşi însã 30 de zile de la depunerea ultimelor documente de cãtre solicitant."
7. La articolul 8, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Solicitanţii pot contesta hotãrârea prevãzutã la alin. (1), în termen de 15 zile de la primire, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Contestaţiile se soluţioneazã în termen de 15 zile de la data înregistrãrii lor.
(4) Hotãrârea finalã a Comisiei se comunicã casei teritoriale de pensii competente, în termen de 15 zile de la expirarea termenului de contestare sau, dupã caz, de la soluţionarea contestaţiilor."
8. La articolul 8, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) La primirea hotãrârii Comisiei, casa teritorialã de pensii are urmãtoarele obligaţii:
a) sã înregistreze hotãrârea;
b) sã verifice perioadele de vechime care au fost valorificate pentru stabilirea pensiei în sistemul public de pensii, în vederea identificãrii eventualelor suprapuneri;
c) sã emitã, în termen de 45 de zile de la primirea hotãrârii, decizia administrativã în baza cãreia se efectueazã plata indemnizaţiei."
9. La articolul 8, alineatul (5) se abrogã.
10. La articolul 10 alineatul (1), literele b), d) şi i) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) o participare la realizarea unui spectacol sau a unei reprezentãri artistice organizate de o persoanã juridicã de drept public sau privat - 10 zile lucrãtoare, la care se adaugã câte o zi pentru fiecare reprezentaţie;
.................................................................................................
d) o participare la realizarea unei înregistrãri de teatru radiofonic, de poezii sau povestiri pentru radio, televiziune sau casã de discuri - 30 de zile lucrãtoare;
..................................................................................................
i) un turneu artistic în ţarã sau în strãinãtate - un numãr de zile lucrãtoare egal cu dublul numãrului de zile calendaristice din perioada în care s-a desfãşurat turneul, la care se adaugã ziua plecãrii şi cea a revenirii din turneu."
11. La articolul 11, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Cuantumul indemnizaţiei lunare, în sumã fixã, acordatã pentru activitatea artistic-interpretativã este:
a) 315 lei pentru artiştii interpreţi sau executanţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1), cu atestat categoria I, eliberat de Ministerul Culturii şi Cultelor;
b) 236 lei pentru artiştii interpreţi sau executanţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1), cu atestat categoria a II-a, eliberat de Ministerul Culturii şi Cultelor;
c) 184 lei pentru artiştii interpreţi sau executanţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1), cu atestat categoria a III-a, eliberat de Ministerul Culturii şi Cultelor."
12. La articolul 11, alineatul (2) se abrogã.
13. Dupã articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11^1. - (1) În funcţie de documentele oficiale şi/sau de dovezile depuse de solicitant, Comisia va stabili nivelul indemnizaţiei pentru activitatea artistic-interpretativã, dupã cum urmeazã:
a) persoanele care au studii superioare ori medii de specialitate, care fac dovada cã au prestat activitate artistic-interpretativã, în condiţiile prezentei legi, vor beneficia de indemnizaţia corespunzãtoare atestatului de categoria I;
b) artiştii interpreţi sau executanţi care fac dovada cã au prestat activitãţi artistic-interpretative în condiţiile prezentei legi, dar care nu mai deţin atestatele vor beneficia de indemnizaţia corespunzãtoare atestatului de categoria a II-a;
c) artiştii interpreţi sau executanţi care fac dovada cã au prestat activitãţi artistic-interpretative în condiţiile prezentei legi, fãrã a fi obţinut atestate, vor beneficia de indemnizaţia corespunzãtoare atestatului de categoria a III-a;
d) artiştii de circ, fãrã atestate, angajaţi ai Circului de Stat, care fac dovada cã au prestat activitate artistic-interpretativã, în condiţiile prezentei legi, beneficiazã de indemnizaţie corespunzãtoare atestatului de categoria I.
(2) În funcţie de notorietatea persoanelor prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c), a celor prevãzute la art. 11 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi de activitatea artistic-interpretativã a acestora, Comisia poate hotãrî, cu unanimitate de voturi, acordarea indemnizaţiei corespunzãtoare atestatului de categoria I."
14. La articolul 12, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Pentru acordarea indemnizaţiei prevãzute la art. 11 se iau în considerare toate veniturile realizate din activitãţi profesionale, inclusiv pensiile, pe care le realizeazã beneficiarul acestui drept, cu excepţia indemnizaţiei de merit prevãzute de <>Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
15. La articolul 13, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Indemnizaţia pentru activitatea artistic-interpretativã se plãteşte începând cu luna urmãtoare celei în care s-a emis hotãrârea prevãzutã la art. 8 alin. (4)."
16. La articolul 18, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Încãlcarea prevederilor art. 6 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiei prevãzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunii se fac de cãtre persoanele împuternicite din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncã, la cererea solicitantului."
ART. II
(1) Componenţa Comisiei pentru atestarea calitãţii de beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi, prevãzutã la <>art. 7 din Legea nr. 109/2005 , denumitã în continuare Comisia, este urmãtoarea: 2 reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, 2 reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi un reprezentant desemnat din rândul uniunilor de artişti interpreţi sau executanţi legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã.
(2) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, se modificã, prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului culturii şi cultelor, componenţa comisiei prevãzute la alin. (1).
(3) Comisia va funcţiona pe lângã Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, pe baza regulamentului aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului culturii şi cultelor.
ART. III
<>Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 12 mai 2005, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. IV
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
------------
Ministrul culturii şi cultelor,
Adrian Iorgulescu

Ministrul muncii, familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian


Bucureşti, 30 ianuarie 2008.
Nr. 4.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016