Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 39 din 22 august 2007  privind interoperabilitatea sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 39 din 22 august 2007 privind interoperabilitatea sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 27 august 2007
ORDONANŢÃ nr. 39 din 22 august 2007
privind interoperabilitatea sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 27 august 2007


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. II.4 din Legea nr. 266/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. 1
(1) Prezenta ordonanţã stabileşte condiţiile pe care trebuie sã le îndeplineascã sistemele electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere de pe teritoriul României, astfel încât acestea sã fie interoperabile cu sistemele similare implementate la nivelul Uniunii Europene.
(2) Prezenta ordonanţã se aplicã sistemelor electronice de colectare a tuturor tipurilor de tarife pentru utilizarea infrastructurii pe întreaga reţea rutierã, urbanã şi interurbanã, inclusiv celor implementate pentru tarifarea utilizãrii unor secţiuni de infrastructurã, precum tunelurile, podurile şi infrastructurile de acces la feribot.
(3) Prezenta ordonanţã nu se aplicã:
a) sistemelor de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere care nu dispun de mijloace electronice de colectare a tarifelor;
b) sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere care nu necesitã instalarea unor echipamente speciale la bordul vehiculelor;
c) sistemelor de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere de micã anvergurã, strict locale, pentru care costurile de conformare cu cerinţele prezentei ordonanţe sunt disproporţionate în raport cu avantajele.
(4) Toate sistemele electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere de pe teritoriul României, care fac obiectul prezentei ordonanţe, vor oferi utilizatorilor acces la Serviciul european de tarifare electronicã.
ART. 2
În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) sistem electronic de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere - sistem de colectare a tarifelor pentru utilizarea infrastructurii rutiere, care presupune instalarea la bordul vehiculelor a unor dispozitive electronice ce permit identificarea automatã a vehiculelor şi determinarea modului în care acestea utilizeazã infrastructura rutierã, pentru a se asigura o tarifare corectã, în condiţii de siguranţã rutierã şi de fluenţã a traficului;
b) operator al sistemului electronic de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere - operator economic, persoanã fizicã, asociaţie familialã sau persoanã juridicã, cu/fãrã scop patrimonial, sau orice organism oficial care are personalitate juridicã ori care depinde de o autoritate ce are aceastã personalitate care opereazã sisteme electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere;
c) utilizator - persoana fizicã sau juridicã care utilizeazã infrastructura rutierã pentru care s-a stabilit un tarif pentru utilizarea infrastructurii rutiere;
d) echipament de bord - dispozitiv electronic care se instaleazã la bordul unui vehicul şi care permite identificarea automatã a acestuia şi determinarea modului în care utilizeazã infrastructura rutierã;
e) serviciu electronic de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere - serviciu pus la dispoziţia utilizatorilor de operatorii sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere.
ART. 3
(1) Toate sistemele electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere ce vor fi date în exploatare dupã data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe vor utiliza, în scopul efectuãrii tranzacţiilor electronice de colectare a tarifelor, una sau mai multe dintre urmãtoarele tehnologii:
a) tehnologie de localizare prin satelit;
b) tehnologie de comunicaţii mobile în conformitate cu standardul GSM-GPRS (standard de referinţã GSM TS 03.60/23.060);
c) tehnologie cu microunde cu frecvenţa de 5,8 GHz.
(2) Operatorii sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere sunt obligaţi sã punã la dispoziţia utilizatorilor echipamente de bord care sã fie adecvate utilizãrii pe toate tipurile de vehicule şi cu toate sistemele electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere care utilizeazã tehnologiile prevãzute la alin. (1), conform calendarului prevãzut la art. 4 alin. (4). Administratorii infrastructurii rutiere trebuie sã se asigure cã aceste echipamente vor fi interoperabile şi capabile sã comunice cu toate sistemele aflate în exploatare în statele membre care folosesc tehnologiile menţionate la alin. (1). Detaliile în acest sens se stabilesc de comitetul prevãzut la art. 10, inclusiv în ceea ce priveşte disponibilitatea echipamentelor de bord într-un numãr suficient care sã satisfacã cererea utilizatorilor interesaţi.
(3) Suplimentar faţã de tehnologiile prevãzute la alin. (1), echipamentele de bord pot sã utilizeze şi alte tehnologii, cu condiţia ca aceasta sã nu creeze dificultãţi utilizatorilor sau sã nu creeze discriminãri între aceştia. Dacã este necesar, echipamentele de bord pot fi conectate şi la tahograful electronic al vehiculului.
(4) Prelucrarea datelor cu caracter personal necesare pentru operarea sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu prevederile <>Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu completãrile ulterioare.
ART. 4
(1) Serviciul european de tarifare electronicã este un serviciu european, complementar serviciilor electronice naţionale de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere, care asigurã interoperabilitatea pe întreg teritoriul Comunitãţii a sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere implementate deja la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi a celor ce urmeazã a fi implementate cu respectarea prevederilor Directivei 2004/52/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind interoperabilitatea sistemelor electronice de tarifare pentru utilizarea infrastructurii rutiere în cadrul Comunitãţii ( Directiva 2004/52/CE ).
(2) Serviciul european de tarifare electronicã se defineşte de cãtre Comisia Europeanã conform prevederilor art. 4 (4) al Directivei 2004/52/CE şi va acoperi întreaga reţea rutierã comunitarã pentru care tarifele pentru utilizarea infrastructurii rutiere sunt încasate electronic.
(3) Acest serviciu de tarifare electronicã se defineşte de un ansamblu de reguli contractuale, care permite tuturor operatorilor şi/sau emitenţilor de mijloace de platã sã furnizeze serviciul în cauzã, de un ansamblu de standarde şi cerinţe tehnice şi de un contract de abonament unic între clienţi şi operatori şi/sau emitenţii de mijloace de platã care oferã serviciul. Acest contract asigurã accesul la serviciu pe întreaga reţea şi abonamentele se pot face la un operator de pe oricare secţiune a reţelei şi/sau la emitentul de mijloace de platã.
(4) În cazul în care administratorii infrastructurii rutiere implementeazã sisteme electronice naţionale de tarifare pe teritoriul României, aceştia trebuie sã se asigure cã operatorii furnizeazã Serviciul european de tarifare electronicã clienţilor lor în conformitate cu urmãtorul calendar:
a) pentru toate vehiculele de peste 3,5 tone şi pentru toate vehiculele cu o capacitate mai mare de 9 locuri (conducãtor auto + 8), în termen de cel mult 3 ani de la adoptarea de cãtre Comisia Europeanã a deciziilor privind definirea Serviciului european de tarifare electronicã menţionate la art. 4 (4) al Directivei 2004/52/CE ;
b) pentru toate celelalte tipuri de vehicule, în termen de cel mult 5 ani de la adoptarea de cãtre Comisia Europeanã a deciziilor privind definirea Serviciului european de tarifare electronicã prevãzute la art. 4 (4) al Directivei 2004/52/CE .
ART. 5
(1) Serviciul european de tarifare electronicã este independent de deciziile adoptate de administratorii infrastructurii rutiere în ceea ce priveşte introducerea unor tarife pentru anumite tipuri de vehicule, nivelul acestor tarife şi scopul lor. Acest serviciu priveşte doar metoda de încasare a tarifelor pentru utilizarea infrastructurii rutiere. Serviciul va permite încheierea de contracte indiferent de locul de înmatriculare a vehiculului, de naţionalitatea pãrţilor contractante sau de zona ori punctul din reţeaua rutierã pentru care se percep tarifele.
(2) Serviciul va permite extinderea intermodalitãţii fãrã sã creeze dezavantaje pentru alte moduri de transport.
ART. 6
(1) Serviciul european de tarifare electronicã va utiliza soluţiile tehnice prevãzute la art. 3, pe baza unor specificaţii tehnice care vor fi disponibile în mod public.
(2) Echipamentele destinate Serviciului european de tarifare electronicã trebuie sã respecte prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicaţii şi recunoaşterea mutualã a conformitãţii acestora, republicatã, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilitãţii electromagnetice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Controlul respectãrii prevederilor prezentei ordonanţe se efectueazã de cãtre personalul cu atribuţii de control ce va fi abilitat în acest sens de cãtre Ministerul Transporturilor.
ART. 8
Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) şi ale art. 4 alin. (4) constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 9.000 lei la 10.000 lei, aplicabilã administratorilor secţiunilor de infrastructurã rutierã.
ART. 9
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 8 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe Ministerul Transporturilor va numi un reprezentant în Comitetul pentru tarifarea electronicã constituit potrivit prevederilor art. 5 al Directivei 2004/52/CE .
ART. 11
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezenta ordonanţã transpune Directiva 2004/52/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind interoperabilitatea sistemelor de taxare rutierã electronicã pentru utilizarea infrastructurii rutiere în cadrul Comunitãţii, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 166 din 30 aprilie 2004.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Ludovic Orban

p. Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Liviu Radu,
secretar de stat

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea

Bucureşti, 22 august 2007.
Nr. 39.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016