Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 38 din 30 ianuarie 2003  privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 38 din 30 ianuarie 2003 privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 65 din 2 februarie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 1 pct. VII.3 din Legea nr. 680/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplica funcţionarilor publici cu statut special, denumiţi în continuare politisti, din unitãţile Ministerului de Interne aflate sub incidenta <>Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

CAP. 2
Salarizarea politistilor şi drepturile bãneşti ale elevilor şi studenţilor din instituţiile de învãţãmânt pentru formarea politistilor

SECŢIUNEA 1
Salariul de baza al politistilor

ART. 2
Poliţiştii au dreptul lunar la un salariu de baza, compus din: salariul pentru funcţia îndeplinitã, salariul pentru gradul profesional deţinut, gradatii, sporul pentru misiune permanenta şi, dupã caz, indemnizaţia de conducere şi salariul de merit.
ART. 3
(1) Salariile pentru funcţia îndeplinitã de politisti sunt diferenţiate prin coeficienţi de ierarhizare, în raport cu atribuţiile ce revin fiecãrei funcţii, complexitatea şi gradul de rãspundere cerut de îndeplinirea acesteia, solicitarile la efort şi cu esalonul la care îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Principalele funcţii, nivelul studiilor şi coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile îndeplinite, pe grade profesionale şi categorii pentru politisti, sunt prevãzute în anexa nr. 1 lit. A şi B.
(3) Coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile îndeplinite, în raport cu esalonul la care îşi desfãşoarã activitatea poliţiştii, se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, ce va fi aprobatã în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Salariul corespunzãtor funcţiei îndeplinite se acorda de la data prevãzutã în ordinul/dispoziţia de numire. Pentru persoanele nou-încadrate sau reintegrate în rândul politistilor salariul pentru funcţia îndeplinitã se acorda de la data prezentãrii la serviciu.
ART. 4
(1) Poliţiştii, pentru rezultate deosebite obţinute în activitatea desfasurata, pot primi un salariu de merit lunar, de pana la 20% din salariul pentru funcţia îndeplinitã.
(2) Salariul de merit se stabileşte o data pe an, de regula dupã aprobarea bugetului, în baza criteriilor elaborate prin ordin al ministrului de interne, şi se acorda pentru cel mult 30% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de organizare.
(3) Salariul de merit se poate acorda dupã cel puţin un an de la încadrarea politistului.
(4) Salariul de merit se retrage în cursul anului, dacã politistului i-a fost aplicatã una dintre sancţiunile prevãzute la <>art. 58 lit. b)-g) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului.
ART. 5
(1) Poliţiştii împuterniciţi sa asigure îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor prevãzute cu indemnizaţii de conducere beneficiazã pe perioada respectiva de salariul pentru funcţia în care sunt împuterniciţi şi de indemnizaţia de conducere corespunzãtoare funcţiei respective.
(2) Poliţiştii împuterniciţi îşi menţin salariile pentru funcţia îndeplinitã şi indemnizaţiile de conducere avute anterior, dacã acestea sunt mai mari decât cele acordate în baza prevederilor alin. (1).
(3) Regulile privind împuternicirea politistilor pe funcţiile prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 6
Pentru activitatea desfasurata în instituţiile din sectorul de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala, în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, politistilor li se acorda un spor de fidelitate de pana la 20% din salariul de baza, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului de interne.
ART. 7
(1) Poliţiştii beneficiazã de salariul pentru gradul profesional deţinut, calculat în raport cu coeficienţii de ierarhizare prevãzuţi în anexa nr. 1 lit. C.
(2) Salariul pentru gradul profesional deţinut se acorda de la data obţinerii acestuia. Pentru persoanele nou-încadrate sau reintegrate în poliţie salariul pentru gradul profesional se plãteşte de la data prezentãrii la serviciu.
ART. 8
Ofiţerii de poliţie care îndeplinesc funcţii pentru care sunt prevãzute grade profesionale superioare gradului profesional pe care îl au beneficiazã de o suma egala cu 50% din diferenţa dintre salariul gradului profesional al funcţiei ocupate şi salariul gradului profesional deţinut. Sumele care se acorda în aceste condiţii se includ în salariul gradului profesional deţinut.
ART. 9
(1) Ofiţerii şi agenţii de poliţie, în raport cu timpul servit în calitate de poliţist şi în funcţie de rezultatele obţinute, au dreptul la 1-7 gradatii, care se acorda din 3 în 3 ani. Gradatiile obţinute de politisti pana la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe se menţin şi dupã aceasta data.
(2) Persoanele nou-încadrate sau reintegrate în rândul politistilor, precum şi rezervistii concentraţi beneficiazã de gradatii în raport cu vechimea în munca legal stabilitã, dupã cum urmeazã:
- 3-5 ani, gradatia I;
- 5-10 ani, gradatia a II-a;
- 10-15 ani, gradatia a III-a;
- 15-20 de ani, gradatia a IV-a;
- 20-25 de ani, gradatia a V-a;
- peste 25 de ani, gradatia a VI-a.
(3) Persoanele reintegrate în rândul politistilor beneficiazã de numãrul de gradatii avut înainte de încetarea raporturilor de serviciu, dacã acesta este mai mare decât cel cuvenit, prin aplicarea prevederilor alin. (2), luându-se în calcul pentru acordarea gradatiei urmãtoare şi vechimea scursa de la acordarea ultimei gradatii pana la încetarea raporturilor de serviciu.
(4) Prevederile alin. (2) se aplica şi absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea politistilor, pentru vechimea în munca avutã pana la data intrãrii în aceste instituţii.
(5) Fiecare gradatie reprezintã 6% din salariul pentru funcţia îndeplinitã, din salariul pentru gradul profesional deţinut, din salariul de merit şi din indemnizaţia de conducere.
ART. 10
(1) Poliţiştii care, potrivit prevederilor legale, îndeplinesc funcţii de conducere beneficiazã lunar de o indemnizaţie de conducere reprezentând 10-50% din salariul pentru funcţia îndeplinitã.
(2) Funcţiile pentru care se acorda indemnizaţia de conducere, mãrimea concretã a procentului, precum şi normele de acordare se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
(3) Indemnizaţia de conducere se acorda de la data numirii în funcţiile stabilite conform prevederilor alin. (2) şi înceteazã la data schimbãrii din funcţiile respective.
ART. 11
Poliţiştii beneficiazã de un spor pentru misiune permanenta de 25% din salariul pentru funcţia îndeplinitã, din salariul pentru gradul profesional deţinut, din salariul de merit, din indemnizaţia de conducere şi gradatii.
ART. 12
Elevii şi studenţii instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea politistilor beneficiazã de drepturile bãneşti prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 13
Statele de organizare se elaboreazã de Ministerul de Interne, conform structurilor organizatorice aprobate, şi cuprind funcţiile şi gradele profesionale corespunzãtoare acestora, nivelul studiilor şi coeficienţii de ierarhizare.

SECŢIUNEA a 2-a
Indemnizaţii, sporuri, premii, prime şi alte drepturi bãneşti ale politistilor

ART. 14
(1) Poliţiştii, pentru titlurile de clasificare obţinute în specialitate, beneficiazã de o indemnizaţie reprezentând 6-10% din salariul de baza.
(2) Cuantumul indemnizaţiei, specialitatile, condiţiile de acordare şi de retragere a titlurilor de clasificare, retrogradarea dintr-o clasa superioarã în una inferioarã se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 15
Poliţiştii care lucreazã cu cifru au dreptul la o indemnizaţie de 15-20% din salariul de baza. Funcţiile cu drept de indemnizaţie şi mãrimea concretã a procentului se stabilesc prin statele de organizare.
ART. 16
(1) Orele prestate peste durata normalã a timpului de lucru de poliţiştii încadraţi în funcţii de execuţie se vor plati cu un spor din salariul de baza, astfel:
a) 50% din salariul de baza pentru primele doua ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru;
b) 100% din salariul de baza pentru orele urmãtoare. Cu spor de 100% se plãtesc şi orele lucrate în zilele de repaus sãptãmânal sau în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, nu se lucreazã.
(2) Munca prestatã potrivit alin. (1) poate fi compensata cu timp liber corespunzãtor, la cererea politistului, în condiţiile în care orele nu au fost plãtite.
(3) Munca peste durata normalã a timpului de lucru poate fi prestatã şi sporurile prevãzute la alin. (1) se pot plati numai dacã efectuarea orelor suplimentare a fost dispusã în scris de şeful ierarhic, fãrã a se depãşi 120 de ore anual, iar în cazuri cu totul deosebite se poate aproba efectuarea orelor suplimentare şi peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite şi cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate.
ART. 17
(1) Poliţiştii trimişi în interesul serviciului, în delegare sau detaşare, la aplicaţii, trageri, instrucţie în tabara sau în alte misiuni, în alte localitãţi decât cele în care se afla sediul unitãţii din care fac parte, au dreptul la indemnizaţia de delegare sau de detaşare, precum şi la decontarea cheltuielilor de cazare, potrivit reglementãrilor în vigoare aplicabile funcţionarilor publici.
(2) Elevii şi studenţii instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea politistilor, care se deplaseaza în interes de serviciu şi cãrora nu li se pot asigura masa şi cazarea gratuit în unitãţile din localitatea unde se executa misiunea, au dreptul la indemnizaţia de delegare şi la decontarea cheltuielilor de cazare, potrivit alin. (1).
(3) Reglementãrile privind drepturile de transport ale politistilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învãţãmânt pentru formarea politistilor se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, aprobatã în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. 18
(1) Poliţiştii mutati sau transferati, în interes de serviciu, în unitãţi sau subunitati ale Ministerului de Interne, situate în alta localitate decât cea în care îşi au domiciliul, individual sau împreunã cu unitatea ori subunitatea, au dreptul la:
a) indemnizaţie de mutare egala cu salariul de baza cuvenit pentru funcţiile în care au fost numiţi la noua unitate sau subunitate;
b) indemnizaţie pentru fiecare membru de familie aflat în întreţinere, egala cu o pãtrime din salariul de baza cuvenit în luna schimbãrii domiciliului membrilor de familie.
(2) Indemnizaţia de mutare prevãzutã la alin. (1) lit. a) se acorda politistilor, prin dispoziţie a organelor competente, la prezentarea în unitate sau subunitate, iar indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b) se acorda membrilor de familie numai dupã schimbarea domiciliului în localitatea în care au fost mutati poliţiştii.
(3) Drepturile prevãzute la alin. (1) se acorda şi persoanelor nouincadrate sau reintegrate în rândul politistilor, dacã sunt încadrate în unitãţi sau subunitati situate în alte localitãţi decât cele în care îşi au domiciliul. Indemnizaţia se calculeazã în raport cu salariul de baza stabilit pentru funcţiile în care sunt numite.
(4) La absolvirea instituţiilor de învãţãmânt elevii şi studenţii cãrora li se acorda grade profesionale au dreptul, la prezentarea la unitãţi, la o indemnizaţie de instalare egala cu salariul de baza stabilit pentru funcţiile în care au fost numiţi. În localitãţi cu condiţii grele de cazare sau izolate, stabilite prin ordin al ministrului de interne, indemnizaţia este la nivelul a doua salarii de baza.
(5) Poliţiştii care au beneficiat de indemnizaţia de instalare şi care ulterior şi-au prezentat demisia înainte de împlinirea unui termen de 3 ani de la absolvirea instituţiilor de învãţãmânt vor restitui indemnizaţia primitã, proporţional cu perioada rãmasã pana la expirarea termenului de 3 ani.
ART. 19
(1) Poliţiştii care fac parte din personalul navigant de marina din unitãţile şi subunitatile de nave, imbarcat, precum şi scafandrii beneficiazã şi de drepturile bãneşti specifice, acordate potrivit legii acestor categorii de personal din Ministerul Apãrãrii Naţionale.
(2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi poliţiştii imbarcati pe nave sau ambarcatiuni în vederea îndeplinirii unor misiuni cu caracter permanent sau temporar, pe durata misiunii respective.
ART. 20
Pentru activitatea desfasurata în unitãţi situate în localitãţi sau în zone izolate ori unde încadrarea personalului se face cu dificultate, poliţiştii beneficiazã de un spor de pana la 20% din salariul de baza. Criteriile de stabilire a localitãţilor şi a zonelor izolate, categoriile de personal şi mãrimea concretã a sporului se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 21
(1) Poliţiştii care executa, conduc, coordoneazã sau contribuie la realizarea misiunilor operative de protecţie a demnitarilor, a acţiunilor de gardare, protecţie şi control antiterorist, supraveghere operativã, a procedurilor speciale şi activitãţilor de paza, supraveghere, escortare, reeducare, integrare şi asistenta medicalã pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate ori care au solicitat sau au dobândit o forma de protecţie în România, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigari, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit beneficiazã de un spor de pana la 30% din salariul de baza.
(2) Unitãţile, categoriile de personal şi cuantumul sporului se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 22
(1) Poliţiştii care lucreazã în condiţii de pericol determinate de experimentarea, analiza sau depozitarea muniţiilor, pulberilor, explozivilor şi substanţelor toxice speciale sau care executa operaţiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora beneficiazã de un spor pentru condiţii periculoase de munca, diferenţiat în funcţie de gradul de pericol, de timpul efectiv lucrat în aceste locuri, calculat la salariul de baza, astfel:
a) locuri de munca sau operaţiuni deosebit de periculoase 37-50%;
b) locuri de munca sau operaţiuni foarte periculoase - 16-30%;
c) locuri de munca sau operaţiuni periculoase - pana la 16%.
(2) Locurile de munca sau operaţiunile periculoase, diferenţiate în funcţie de gradul de pericol pe care îl reprezintã, procentul corespunzãtor fiecãrui loc de munca sau operaţiune, precum şi normele de acordare se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 23
Dispoziţiile legale prin care sunt stabilite sporuri pentru condiţii periculoase sau vãtãmãtoare, pentru activitãţi care solicita o incordare psihicã foarte ridicatã sau care se desfãşoarã în condiţii deosebite de munca, pentru condiţii grele de munca, pentru activitatea desfasurata în schimb de noapte, precum şi alte reglementãri se aplica şi politistilor care se afla în situaţii similare, cu avizul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale. Normele de aplicare se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 24
(1) Lunar se constituie un fond de premiere în limita a 10% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevãzut la art. 1, cu încadrarea în fondurile aprobate anual în buget cu aceasta destinaţie.
(2) Din fondul prevãzut la alin. (1) ministrul de interne şi conducãtorii unitãţilor pot acorda politistilor premii pentru îndeplinirea exemplara a atribuţiilor de serviciu. Sumele neconsumate pot fi utilizate în lunile urmãtoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar.
(3) Metodologia de constituire a fondului şi criteriile de premiere şi acordare se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 25
(1) Poliţiştii care, prin acţiuni deosebite, au determinat aducerea de venituri la bugetul de stat pot fi recompensati cu premii de pana la 1% din cuantumul acestor venituri, dar nu mai mult decât venitul lor brut anual, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului de interne.
(2) Plata premiilor prevãzute la alin. (1) se face dintr-un fond de stimulente a cãrui constituire şi utilizare se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 26
(1) Pentru activitatea desfasurata poliţiştii beneficiazã la sfârşitul anului calendaristic de un premiu anual egal cu salariul de baza din ultima luna a anului pentru care se face premierea.
(2) Pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului premiul se acorda proporţional cu perioada în care au lucrat, luându-se în calcul salariul de baza din ultima luna de activitate.
(3) Premiul anual se poate reduce pana la anulare în cazul în care poliţiştii nu au desfãşurat în cursul anului o activitate profesionalã corespunzãtoare sau au sãvârşit abateri grave sancţionate disciplinar.
ART. 27
(1) La încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, poliţiştii beneficiazã pentru activitatea depusa, în funcţie de vechimea efectivã ca militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual în cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Paza, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi în structurile militare ale Ministerului Justiţiei, de un ajutor stabilit în raport cu salariul de baza net avut în luna schimbãrii poziţiei de activitate, astfel:
Vechime:
a) pana la 5 ani - un ajutor egal cu 3 salarii;
b) între 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 salarii;
c) între 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 salarii;
d) între 15-20 de ani - un ajutor egal cu 10 salarii;
e) între 20-25 de ani - un ajutor egal cu 12 salarii;
f) între 25-30 de ani - un ajutor egal cu 15 salarii;
g) peste 30 de ani - un ajutor egal cu 20 de salarii.
(2) Poliţiştii, la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie de serviciu şi care încheie activitatea înainte de împlinirea vârstei de pensionare prevãzute de reglementãrile în vigoare, mai beneficiazã pentru fiecare an întreg rãmas pana la limita de varsta de un ajutor egal cu doua salarii de baza nete.
(3) Baza de calcul a salariului de baza net o constituie salariul de baza brut din ultima luna de activitate, din care se scade suma corespunzãtoare impozitului pe salariu, calculat conform prevederilor în vigoare.
(4) Ajutoarele prevãzute la alin. (1) şi (2) urmeazã acelaşi regim fiscal ca cel al ajutoarelor acordate la trecerea în rezerva a cadrelor militare.
(5) În caz de deces al beneficiarului înainte de data plãţii ajutorului, acesta se acorda sotiei sau soţului supravieţuitor ori copiilor, iar în lipsa acestora, pãrinţilor.
ART. 28
(1) Poliţiştii care nu îndeplinesc condiţiile de pensie, ale cãror raporturi de serviciu au încetat fiind clasati "Apt limitat" sau ca urmare a reorganizãrii unor unitãţi ori a reducerii unor funcţii din statele de organizare şi pentru care nu sunt posibilitãţi pentru a fi încadraţi în alte funcţii corespunzãtoare în aceeaşi unitate sau în alte unitãţi, primesc un ajutor egal cu 10 salarii de baza nete din luna schimbãrii poziţiei de activitate, stabilite conform art. 27 alin. (3).
(2) În cazul în care poliţiştii prevãzuţi la alin. (1) sunt apţi de munca, dar nu se pot încadra din lipsa de locuri de munca corespunzãtoare pregãtirii lor, mai beneficiazã de plata unui ajutor, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a avut loc încetarea raporturilor de serviciu şi pana la încadrarea în munca, fãrã a se depãşi durata maxima prevãzutã de lege pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, în raport cu vechimea efectivã ca militar, poliţist, funcţionar public sau personal contractual în cadrul ministerelor şi instituţiilor precizate la art. 27 alin. (1), calculat astfel:
a) 50% din salariul de baza brut avut în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime efectivã de pana la 5 ani inclusiv;
b) 55% din salariul de baza brut avut în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime efectivã de la 5 ani pana la 15 ani inclusiv;
c) 60% din salariul de baza brut avut în luna schimbãrii poziţiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, pentru cei care au o vechime efectivã de peste 15 ani.
(3) Ajutoarele prevãzute la alin. (1) şi (2) urmeazã acelaşi regim fiscal al ajutoarelor acordate la trecerea în rezerva a cadrelor militare.
ART. 29
(1) Despãgubirile acordate personalului militar, personalului navigant de marina, elevilor şi studenţilor instituţiilor de învãţãmânt militar şi militarilor în rezerva concentraţi, pentru cazurile de invaliditate sau deces produse în timp de pace, ca urmare a accidentelor, catastrofelor sau a altor asemenea evenimente, intervenite în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului militar, se acorda şi politistilor aflaţi în situaţiile respective, ca urmare a îndeplinirii serviciului poliţienesc.
(2) În caz de deces al politistului se acorda un ajutor suplimentar, în aceleaşi condiţii stabilite pentru cadrele militare.
(3) Despãgubirile şi ajutorul prevãzute la alin. (1) şi (2) se calculeazã în raport cu salariul de baza brut al politistilor şi urmeazã acelaşi regim fiscal al despãgubirilor acordate personalului militar.
ART. 30
(1) Persoanele care au redobândit calitatea de poliţist dupã 90 de zile calendaristice de la data încetãrii raporturilor de serviciu, atunci când le înceteazã din nou raporturile de serviciu beneficiazã de ajutorul prevãzut la art. 27, din care se deduce ajutorul acordat la încetarea anterioarã a raporturilor de serviciu, exprimat în numãr de salarii de baza nete.
(2) În cazul redobandirii calitãţii de poliţist în termen de pana la 90 de zile calendaristice de la data încetãrii raporturilor de serviciu, ajutorul exprimat în numãr de salarii de baza nete se restituie, iar la o noua încetare a raporturilor de serviciu se ia în considerare şi timpul servit înaintea primei încetãri a raporturilor de serviciu.
ART. 31
Drepturile bãneşti prevãzute la art. 27 şi 28 nu se acorda politistilor cãrora le-au încetat raporturile de serviciu în baza <>art. 69 lit. c), d), e), f), g), h) sau j) din Legea nr. 360/2002 .
ART. 32
În caz de deces al politistilor, sotia sau soţul supravieţuitor ori copiii, iar în lipsa acestora, pãrinţii beneficiazã de ajutorul prevãzut la art. 27 alin. (1), fãrã a fi necesarã îndeplinirea condiţiilor de pensionare a celor decedati.
ART. 33
Poliţiştii care poseda titlul ştiinţific de doctor beneficiazã de un spor de 15% din salariul de baza dacã îşi desfãşoarã activitatea în domeniul pentru care poseda titlul ştiinţific respectiv.
ART. 34
(1) Poliţiştii care executa, în domenii specifice activitãţii instituţiei cu care au raporturi de serviciu, lucrãri de excepţie şi misiuni speciale, apreciate ca atare de cãtre conducãtorii acestora, beneficiazã de un spor de pana la 50% din salariul de baza.
(2) Sporul prevãzut la alin. (1) poate fi acordat pentru cel mult 5% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de organizare pentru politisti.
(3) Prin ordin al ministrului de interne se stabilesc, în mod individual, perioada pentru care se acorda şi procentul care se aplica sporului prevãzut la alin. (1).

SECŢIUNEA a 3-a
Drepturile bãneşti cuvenite politistilor pe timpul studiilor şi în alte situaţii

ART. 35
(1) Poliţiştii, pe timpul cat sunt studenţi ai instituţiilor de învãţãmânt sau urmeazã cursuri ori alte forme de pregãtire, precum şi cei care frecventeazã cursurile de zi ale instituţiilor civile de învãţãmânt superior beneficiazã de salariul de baza avut la data începerii cursurilor, cu excepţia indemnizaţiei de conducere. Aceste drepturi se menţin şi pe perioada stagiului la unitãţi.
(2) Pe timpul participãrii la cursurile de cariera poliţiştii beneficiazã de salariul de baza avut la data începerii cursurilor şi, dupã caz, de sporurile aplicabile personalului din instituţia de învãţãmânt, potrivit art. 23.
(3) Pentru ofiţerii de poliţie care în timp ce urmeazã cursurile instituţiilor de învãţãmânt superior, precum şi doctoratul sunt inaintati în grad profesional sau pentru agenţii de poliţie aflaţi în aceasta situaţie când li se acorda grade profesionale de ofiţeri de poliţie salariul funcţiei acestora nu poate fi mai mic decât salariul de funcţie prevãzut pentru gradul profesional respectiv.
ART. 36
(1) Prevederile legale în vigoare privind salarizarea în valuta în strãinãtate şi în lei în ţara se aplica şi politistilor trimişi în strãinãtate în misiune permanenta sau temporarã.
(2) Poliţiştii, pe timpul exercitãrii misiunilor de menţinere a pãcii, cooperãrii de profil cu alte state, precum şi pe timpul altor activitãţi desfãşurate în afarã tarii, beneficiazã de drepturile bãneşti prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 37
(1) Poliţiştii, pe timpul cat se afla în delegare, detaşare, incapacitate temporarã de munca, concediu de odihna, concediu de maternitate şi alte concedii plãtite care se acorda în baza dispoziţiilor legale în vigoare, primesc salariile de baza şi celelalte drepturi bãneşti avute. În cazul în care detasarea se face pe un post cu un nivel de salarizare superior, poliţiştii beneficiazã de salariul funcţiei respective şi de celelalte drepturi bãneşti legal cuvenite.
(2) La plecarea în concediul de odihna politistul primeşte o prima de concediu egala cu salariul de baza din luna anterioarã plecãrii în concediu. Politistul are dreptul sa solicite acordarea salariului de baza cuvenit pentru perioada de concediu, cu anticipatie. Salariul de baza şi prima de concediu se plãtesc cumulat, cu cel puţin 5 zile înaintea datei plecãrii în concediu. În cazul în care concediul de odihna se efectueazã fractionat, prima de concediu şi salariul de baza se acorda cu anticipatie, o singura data.
(3) Politistilor ale cãror raporturi de serviciu au încetat sau care au decedat înainte de a fi efectuat concediul de odihna li se compenseazã în bani concediul neefectuat, în raport cu salariul de baza avut în luna în care s-a petrecut schimbarea poziţiei de activitate, respectiv decesul.
(4) Politistul, pe durata concediului pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani pentru copilul cu handicap, beneficiazã de o indemnizaţie reprezentând 85% din salariul de baza avut. Perioada concediului pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani pentru copilul cu handicap constituie vechime în munca şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda în raport cu aceasta.
(5) Politistul, pe timpul concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, în varsta de pana la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la împlinirea vârstei de 18 ani, beneficiazã de salariul de baza avut, în procentele prevãzute de reglementãrile în vigoare aplicabile personalului din sectorul bugetar.
ART. 38
Poliţiştii care au efectuat concediul de odihna în anul în curs, înainte de data încetãrii raporturilor de serviciu, dacã aceasta a avut loc în baza art. 58 lit. g) şi <>art. 69 lit. c), e), f), g), h) sau j) din Legea nr. 360/2002 , vor restitui cota-parte din salariul de baza pe timpul concediului de odihna.
ART. 39
(1) La încetarea raporturilor de serviciu în alte situaţii decât cele prevãzute la art. 28 alin. (2), poliţiştii primesc salariul de baza pana la sfârşitul lunii în care a avut loc schimbarea poziţiei de activitate.
(2) Dacã termenul legal de predare a funcţiei depãşeşte luna respectiva, plata salariului de baza se va face în continuare pana la terminarea predãrii, fãrã a depãşi acest termen. Termenul legal de predare a funcţiei începe de la data schimbãrii poziţiei de activitate şi nu poate depãşi 22 de zile lucrãtoare.
(3) Poliţiştii cãrora le-au încetat raporturile de serviciu în baza art. 58 lit. g) şi <>art. 69 lit. c), d), e), f), g), h) sau j) din Legea nr. 360/2002 primesc salariul de baza pana la data schimbãrii poziţiei de activitate, la care se adauga termenul legal pentru predarea funcţiei.

SECŢIUNEA a 4-a
Drepturile bãneşti cuvenite politistilor pe timpul concentrarii

ART. 40
(1) Pe timpul concentrarii rezervistii politisti beneficiazã de salariul pentru funcţia pe care o îndeplinesc sau cea pentru care se pregãtesc, dupã caz, de salariul pentru gradul profesional deţinut, de gradatiile la care au dreptul, precum şi de alte drepturi bãneşti ca şi poliţiştii de la unitãţile unde sunt concentraţi.
(2) Drepturile bãneşti prevãzute la alin. (1) sunt achitate de unitãţile la care sunt concentraţi rezervistii politisti.

SECŢIUNEA a 5-a
Unele drepturi salariale ale politistilor pensionari

ART. 41
Poliţiştii pensionari angajaţi în unitãţi de poliţie sau din sectorul de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala ori în funcţii cu atribuţii în acest domeniu din cadrul instituţiilor publice beneficiazã de sporul de vechime pentru vechimea totalã în munca, precum şi de celelalte drepturi prevãzute de lege.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 42
(1) Valoarea corespunzãtoare coeficienţilor de ierarhizare din prezenta ordonanta se stabileşte în raport cu valoarea de referinta sectoriala prevãzutã în anexa nr. 1 lit. D.
(2) Valoarea de referinta sectoriala se stabileşte anual prin legea bugetului de stat.
ART. 43
Salariile stabilite în raport cu coeficienţii de ierarhizare, prevãzute în prezenta ordonanta, sunt brute şi se vor indexa în baza reglementãrilor care privesc salarizarea personalului din sectorul bugetar.
ART. 44
Salariile politistilor se calculeazã în raport cu numãrul zilelor lucrãtoare din luna, iar plata acestora se face lunar, între 5-15 ale fiecãrei luni pentru luna precedenta.
ART. 45
(1) Poliţiştii cercetati şi judecati în stare de libertate puşi la dispoziţie - beneficiazã de coeficienţii de ierarhizare minimi ai salariului pentru funcţia îndeplinitã, corespunzatori gradelor profesionale pe care le au, salariul pentru gradul profesional deţinut, gradatiile la care au dreptul, precum şi de sporul pentru misiune permanenta, pana al definitivarea situaţiei.
(2) Pe perioada suspendãrii din funcţie, ca urmare a arestãrii preventive, politistul nu beneficiazã de nici un drept dintre cele prevãzute de prezenta ordonanta.
(3) În cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã ori achitarea, precum şi în cazul încetãrii urmãririi penale ori a procesului penal politistul va fi repus în toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie, respectiv a suspendãrii din funcţie, potrivit competentelor stabilite prin ordin al ministrului de interne.
ART. 46
(1) În caz de deces drepturile bãneşti cuvenite politistilor se plãtesc, pentru intreaga luna în care a avut loc decesul, soţului supravieţuitor, copiilor sau pãrinţilor, iar în lipsa acestora se plãtesc celorlalţi moştenitori legali.
(2) Familiei politistului decedat sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dupã caz, i se acorda un ajutor suplimentar de deces egal cu de doua ori salariul de baza avut.
ART. 47
Drepturile neachitate politistilor şi nereclamate în termen de 3 ani de la data când trebuiau plãtite se prescriu.
ART. 48
Elementele salariului de baza al politistilor, pentru care, prin prezenta ordonanta, s-a prevãzut stabilirea unor drepturi în raport cu salariul de baza avut, se actualizeazã ori de câte ori are loc o majorare sau o indexare a salariilor.
ART. 49
Salarizarea politistilor care îndeplinesc funcţii în afarã Ministerului de Interne se face potrivit prevederilor anexei nr. 4.
ART. 50
(1) Controlul financiar preventiv al planificarii şi utilizãrii fondului de salarii, precum şi a fondului pentru asistenta socialã, alocaţii, pensii, ajutoare şi indemnizaţii, cheltuieli de delegare, detaşare, cazare, mutare şi transport se exercita de cãtre organele proprii de control.
(2) Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice controleazã, prin organele speciale, modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la salarizare.
ART. 51
(1) Ofiţerii de poliţie care ocupa funcţii de demnitate publica beneficiazã de indemnizaţia lunarã prevãzutã la <>art. 19 din Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica, cu modificãrile ulterioare, de salariul pentru gradul profesional deţinut ca drept al titularului, de gradatiile calculate la acesta, precum şi de sporul pentru misiune permanenta calculat la gradul profesional şi gradatii.
(2) Ofiţerii de poliţie prevãzuţi la alin. (1) pot opta pentru drepturile salariale prevãzute de prezenta ordonanta.
ART. 52
Poliţiştii care, potrivit reglementãrilor specifice, sunt obligaţi sa locuiascã în locuintele de intervenţie, de serviciu ori de protocol sunt scutiţi de plata chiriei.
ART. 53
Prevederile legale, referitoare la contribuţia pentru bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi contribuţia la bugetul pentru asigurãrile sociale de stat nu se aplica politistilor.
ART. 54
În aplicarea prezentei ordonanţe se vor emite norme metodologice în termen de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, aprobate prin ordin al ministrului de interne.
ART. 55
Alte drepturi specifice politistilor sunt cuprinse în anexa nr. 5.
ART. 56
Poliţiştii trimişi în delegare pe o durata mai mare de 30 de zile neîntrerupte în aceeaşi localitate pot primi, în cazuri excepţionale, cu aprobarea prealabilã a conducatorului unitãţii, indemnizaţia de delegare integrala pe toatã durata delegarii.
ART. 57
Acordarea drepturilor bãneşti reglementate prin prezenta ordonanta se face în limita fondurilor bugetare aprobate anual unitãţilor prevãzute la art. 1.
ART. 58
Pe timp de mobilizare sau rãzboi se aplica prevederile prezentei ordonanţe, precum şi unele reglementãri specifice stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 59
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 60
Prezenta ordonanta intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2004.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


──────────────
Ministru de interne,
Ioan Rus

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

p. Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Razvan Ionut Cirica,
secretar de stat

Bucureşti, 30 ianuarie 2003.
Nr. 38.





ANEXA 1

A. Coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile îndeplinite, specifice
ofiţerilor de poliţie

I. Funcţii de conducere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Gradul Nivelul Coeficientul de
crt. profesional studiilor ierarhizare
──────────────
minim maxim
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Funcţii corespunzãtoare gradului
profesional de chestor-şef
de poliţie chestor-şef S 5,30 6,00

2. Funcţii corespunzãtoare gradului
profesional de chestor-şef chestor-şef
adjunct de poliţie adjunct S 5,00 5,20

3. Funcţii corespunzãtoare gradului
profesional de chestor principal chestor
de poliţie principal S 4,70 4,90

4. Funcţii corespunzãtoare gradului
profesional de chestor de poliţie chestor S 4,40 4,60

5. Funcţii corespunzãtoare gradului
profesional de comisar-şef de
poliţie comisar-şef S 3,50 4,30

6. Funcţii corespunzãtoare gradului
profesional de comisar de poliţie comisar S 2,90 3,30

7. Funcţii corespunzãtoare gradului subcomisar S 2,40 2,70
profesional de subcomisar de poliţie S.S.D.
Şcoala
de ofiţeri

8. Funcţii corespunzãtoare gradului Inspector
profesional de inspector principal principal S 2,20 2,30
de poliţie S.S.D.
Şcoala
de ofiţeri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. Funcţii de execuţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ofiţer specialist principal inspector
principal -
comisar-şef S 3,80 4,20

2. Ofiţer specialist inspector
principal -
comisar-şef S 3,00 3,85

3. Ofiţer principal inspector-
comisar S 2,60 3,30
S.S.D.
Şcoala
de ofiţeri

4. Ofiţer operativ subinspector - S 2,10 2,70
subcomisar S.S.D.
Şcoala de
ofiţeri

5. Ofiţer debutant subinspector S 2,00
S.S.D.
Şcoala de
ofiţeri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

III. Funcţii de execuţie specifice unitãţilor din domeniile marina,
învãţãmânt, sãnãtate, cultura, presa şi sport
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Funcţii corespunzãtoare gradelor subinspector - S 2,10 3,80
profesionale de subinspector - comisar-şef
comisar-şef

2. Funcţii corespunzãtoare gradului subinspector - S 2,10 2,60
profesional de subinspector - subcomisar S.S.D.
subcomisar Şcoala
de ofiţeri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile îndeplinite,
specifice agenţilor de poliţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Gradul Nivelul Coeficientul de
crt. profesional studiilor ierarhizare
──────────────
minim maxim
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Funcţii corespunzãtoare gradului Agent - M 1,80 2,00
profesional de agent de poliţie agent şef
- agent-şef principal de poliţie principal

2. Agent de poliţie debutant Agent M 1,65
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

C. Coeficienţii de ierarhizare ai salariului de grad profesional pentru
politisti
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul profesional Coeficientul
de ierarhizare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Ofiţeri de poliţie

Subinspector 1,50
Inspector 1,55
Inspector principal 1,60
Subcomisar 1,65
Comisar 1,70
Comisar-şef 1,80
Chestor 1,85
Chestor principal 1,90
Chestor-şef adjunct 1,95
Chestor-şef 2,05

II. Agenţi de poliţie

Agent 1,25
Agent principal 1,30
Gradul profesional Coeficientul
de ierarhizare
Agent-şef adjunct 1,35
Agent-şef 1,40
Agent-şef principal 1,45
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
D. Valoarea de referinta sectoriala 1.187.195 lei



NOTA :
1. Poliţiştii care, prin reorganizarea unitãţilor prevãzute la art. 1 din ordonanta, au fost numiţi în funcţii inferioare beneficiazã pe o durata de 6 luni de salariul de baza al funcţiei pe care au îndeplinit-o, cu excepţia indemnizaţiei de conducere.
2. Pentru personalul din unitãţile aparatului central al Ministerului de Interne coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor în care sunt încadraţi se majoreazã cu 0,25%.
3. Pentru medicii politisti coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor în care sunt încadraţi se majoreazã cu 0,10%. Pentru poliţiştii din anatomie patologica şi medicina legalã, care lucreazã în morgi, prosecturi şi histopatologie, coeficienţii de ierarhizare ai salariului de funcţie se majoreazã cu 100%.
4. Poliţiştii care la data intrãrii în vigoare a prezentei legi sunt încadraţi pe funcţii şi nu îndeplinesc condiţiile de studii vor putea beneficia în continuare, pana la data de 25 august 2007, de coeficienţii de ierarhizare ai funcţiilor echivalate, atât timp cat sunt mentinuti în aceste funcţii, dacã îşi îndeplinesc în mod corespunzãtor atribuţiile ce le revin.



ANEXA 2

INDEMNIZAŢIILE
studenţilor şi elevilor din instituţiile de învãţãmânt
pentru formarea politistilor

Studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt pentru formarea
politistilor beneficiazã de o indemnizaţie stabilitã în raport cu
urmãtorii coeficienţi de ierarhizare:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Instituţii de învãţãmânt Coeficientul de ierarhizare
────────────────────────────────────
Anul I Anul II Anul III Anul IV
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Şcoli de agenţi de poliţie 0,200 0,240 - -

Academia şi instituţii de învãţãmânt
superior 0,240 0,280 0,420 0,500

Şcoli de ofiţeri de rezerva 0,240
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt pentru formarea politistilor, care sunt numiţi în funcţiile prevãzute mai jos, primesc, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare numirii în funcţie, pe lângã indemnizaţie şi un spor diferenţiat pe coeficienţi de ierarhizare, astfel:


- student sau elev şef de grupa 0,200
- student sau elev şef de clasa 0,220
- student sau elev monitor de detasament (similare) 0,240
- student sau elev monitor de an (similare) 0,260
- student sau elev monitor de academie, instituţie
de învãţãmânt superior (şcoala) 0,400



ANEXA 3

DREPTURILE BĂNEŞTI
ale politistilor care desfãşoarã misiuni în strãinãtate

1. Poliţiştii care desfãşoarã misiuni în strãinãtate în cadrul forţelor de menţinere a pãcii sub egida O.N.U., NATO sau a altor organizaţii internaţionale beneficiazã de urmãtoarele drepturi bãneşti:
a) salariul de baza, corespunzãtor funcţiei îndeplinite, prevãzut în decizia de numire, sau cel avut anterior, dacã acesta este mai mare;
b) un spor lunar de 30%, calculat la salariul de baza;
c) o prima de campanie neimpozabila, o singura data pentru toatã perioada misiunii, egala cu salariul de baza. Plata acestei prime se face la plecarea în zona desfãşurãrii misiunii.
2. Drepturile bãneşti cuvenite personalului care încadreazã batalioanele mixte constituite din politisti romani şi politisti ai altor tari se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
3. Poliţiştii care se deplaseaza în interesul unitãţii trimitatoare pentru a participa la cursuri, stagii de practica şi specializare, perfecţionare sau care desfãşoarã orice fel de activitate în strãinãtate, mai puţin cele menţionate la pct. 1 din prezenta anexa, beneficiazã pe timpul deplasarii de salariul de baza lunar avut.

ANEXA 4

UNELE REGLEMENTĂRI
privind salarizarea politistilor care îndeplinesc funcţii în afarã
Ministerului de Interne

1. Poliţiştii detasati în baza reglementãrilor în vigoare sa îndeplineascã funcţii în afarã Ministerului de Interne beneficiazã de urmãtoarele drepturi salariale:
a) salariul de baza al funcţiei îndeplinite, sporul de vechime în munca, indemnizaţii, premii, sporuri şi alte drepturi care se acorda personalului civil din unitãţile unde îşi desfãşoarã activitatea, potrivit legislaţiei care se aplica în unitãţile respective;
b) salariul pentru gradul profesional şi gradatiile calculate la acesta, potrivit legislaţiei care se aplica politistilor;
c) în situaţia în care drepturile salariale prevãzute la lit. a) şi b) sunt mai mici decât cele ce li s-ar cuveni ca politisti încadraţi în instituţiile din structura poliţiei pe funcţii similare celor pe care le îndeplinesc la instituţiile unde sunt detasati, cei în cauza pot opta pentru salariile de baza cuvenite celor încadraţi în unitãţile de poliţie. În acest caz drepturile salariale cuvenite conform prevederilor lit. a) se acorda de cãtre unitãţile unde sunt detasati, iar diferenţa pana la totalul drepturilor salariale cuvenite în calitate de politisti se acorda de cãtre unitãţile de poliţie.
2. Salariul de baza, inclusiv indemnizaţiile, sporurile sau alte drepturi care fac parte din salariul de baza, prevãzute de dispoziţiile legale, salariul pentru gradul profesional, gradatiile şi sporul de vechime în munca se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie, ajutorului acordat la încetarea raporturilor de serviciu şi a altor drepturi care se acorda în funcţie de salariul de baza prevãzut pentru politisti.
3. Drepturile bãneşti cuvenite pe timpul incapacitãţii temporare de munca, al concediilor de odihna, invoirilor, precum şi pe timpul deplasarilor în interesul serviciului sau în caz de mutare se acorda potrivit reglementãrilor care se aplica în unitãţile de poliţie şi se achitã din fondurile unitãţilor unde sunt detasati.
4. Drepturile salariale acordate la încetarea raporturilor de serviciu pe timpul cursurilor şi şcolilor urmate în interesul pregãtirii de specialitate şi în alte situaţii se acorda pentru poliţiştii prevãzuţi la pct. 1 de cãtre unitãţile de unde au fost detasati.
5. Poliţiştii prevãzuţi la pct. 1 beneficiazã de premiile care se acorda politistilor, calculate, în condiţiile reglementate pentru aceştia, asupra drepturilor plãtite de cãtre unitãţile de poliţie şi achitate din fondurile acestora.
6. Poliţiştii detasati la compartimentele speciale din ministere, din alte organe centrale şi din serviciile de mobilizare a economiei, subordonate Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, vor putea beneficia de un spor de salariu de pana la 10%, care face parte din salariul de baza. Diferentierea acestui spor pe categorii de personal se face de cãtre ministere, respectiv de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale pentru serviciile de mobilizare, cu avizul Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale.
7. Drepturile bãneşti prevãzute la pct. 1 lit. a) şi la pct. 6 din prezenta anexa se plãtesc din fondurile unitãţilor în care poliţiştii îşi desfãşoarã activitatea, iar cele prevãzute la pct. 1 lit. b) şi la pct. 2 din prezenta anexa se plãtesc din fondurile unitãţilor de la care au fost detasati.
8. Pentru poliţiştii salarizaţi potrivit prezentei anexe asimilarea funcţiilor îndeplinite, precum şi coeficienţii de ierarhizare ai acestora se stabilesc de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, la propunerea Ministerului de Interne.
9. Pentru poliţiştii cãrora le înceteazã detasarea şi care sunt puşi la dispoziţie pentru încadrare, coeficientul de ierarhizare al salariului pentru funcţia îndeplinitã este cel corespunzãtor gradului profesional stabilit conform pct. 8 din prezenta anexa, la minim.

ANEXA 5

ALTE DREPTURI
specifice politistilor

1. Poliţiştii care au în primire cai sau caini de serviciu au dreptul, pe perioada respectiva, la un spor de 5% din salariul de baza.
2. În cazuri cu totul excepţionale, când nevoia justificatã a muncii o cere, poliţiştii pot cãlãtori cu orice tren, la orice clasa, cu vagon de dormit şi cu orice alt mijloc de transport, numai cu aprobarea prealabilã a comandantilor (sefilor) de unitãţi, care rãspund personal de aceasta.
3. Guvernul României este abilitat sa stabileascã şi alte drepturi specifice politistilor, prevãzute în prezenta ordonanta.
4. Perioadele pentru care se acorda drepturile prevãzute la art. 28 alin. (2) din ordonanta constituie vechime în munca.



──────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016