Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 38 din 30 ianuarie 2002  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 38 din 30 ianuarie 2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 95 din 2 februarie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. III.4 din Legea nr. 751/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 608 din 13 decembrie 1999, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Prezenta lege se aplica oricãreia dintre urmãtoarele categorii de comercianţi, aflaţi în insolventa şi care vor fi denumiţi în continuare debitori:
a) societãţile comerciale;
b) cooperativele de consum şi cooperativele meşteşugãreşti denumite în continuare organizaţii cooperatiste -, precum şi asociaţiile teritoriale ale cooperativelor de consum şi meşteşugãreşti; şi
c) persoanele fizice, actionand individual sau în asociaţii familiale.
(2) Prin insolventa se înţelege acea stare a patrimoniului debitorului, caracterizatã prin incapacitatea vãditã de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Scopul legii este instituirea unei proceduri pentru acoperirea pasivului debitorului, în insolventa, fie prin reorganizarea comerciantului şi a activitãţii acestuia sau prin lichidarea unor bunuri din averea lui pana la stingerea pasivului, fie prin faliment."
3. Alineatul (5) al articolului 4 se abroga.
4. Titlul capitolului II se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Organele care aplica procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului"
5. Dupã articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) Citarea pãrţilor, precum şi comunicarea sau notificarea oricãrui alt act de procedura se fac, de regula, în condiţiile prevãzute la art. 85-94 din Codul de procedura civilã.
(2) Prin excepţie, îndeplinirea actelor menţionate la alin. (1) se va face prin publicitate, în condiţiile art. 95 din Codul de procedura civilã, în cazuri extraordinare sau în cazul convocãrii adunãrii creditorilor, dacã exista un numãr extrem de ridicat de creditori.
(3) Fac excepţie de la aplicarea alin. (2) citarea, precum şi comunicarea sau notificarea oricãrui alt act de procedura creditorilor bugetari şi oricãrui titular de creanţe a cãror valoare depãşeşte 5% din valoarea totalã a creanţelor impotriva averii debitorului, care se realizeazã întotdeauna în condiţiile prevãzute la alin. (1)."
6. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 7 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Recursul va fi judecat în termen de 30 de zile de la înregistrarea dosarului la curtea de apel.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 300 alin. 2 şi 3 din Codul de procedura civilã, hotãrârile judecãtorului-sindic, cu excepţia celei de respingere a contestaţiei debitorului - facuta în temeiul art. 31 alin. (5) - şi a celei prin care se decide intrarea în faliment - pronunţatã în condiţiile art. 77 -, nu vor putea fi suspendate de instanta de recurs."
7. Litera i) a articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"i) soluţionarea obiectiilor la rapoartele trimestriale şi la cel final ale administratorului sau ale lichidatorului;"
8. La articolul 10, dupã litera i) se introduce litera i^1) cu urmãtorul cuprins:
"i^1) autentificarea actelor juridice încheiate de lichidator, pentru a cãror validitate este necesarã forma autenticã;"
9. La articolul 10, dupã alineatul (1) se introduc alineatele (2) şi (3) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã examinarea chestiunilor supuse deliberãrii în şedinţele prezidate de judecãtorul-sindic nu se poate finaliza într-o singura zi, deliberarea va continua de drept în prima zi lucrãtoare urmãtoare fãrã o noua înştiinţare, procedându-se astfel în continuare pana la rezolvarea tuturor chestiunilor.
(3) Procesul-verbal al şedinţelor menţionate la alin. (2) va fi semnat de judecãtorul-sindic şi de grefier şi va cuprinde în rezumat dezbaterile ţinute, votul creditorilor pentru fiecare chestiune şi deciziile adoptate."
10. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Hotãrârile judecãtorului-sindic sunt definitive şi executorii. În condiţiile legii, ele vor putea fi atacate cu recurs."
11. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Prima şedinţa a adunãrii creditorilor va fi convocatã şi prezidata de judecãtorul-sindic, iar celelalte, de cãtre administrator sau lichidator, dacã legea sau judecãtorul-sindic nu dispune altfel.
(2) Creditorii cunoscuţi vor fi convocaţi de administrator sau de lichidator în cazurile prevãzute de lege şi ori de câte ori va fi necesar.
(3) Adunarea creditorilor va fi convocatã şi la cererea creditorilor detinand creanţe în valoare de cel puţin 30% din valoarea totalã a acestora."
12. Dupã articolul 13 se introduce articolul 13^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - (1) Convocarea creditorilor va trebui sa cuprindã ordinea de zi a şedinţei.
(2) Orice deliberare asupra unei chestiuni necuprinse în convocare este nulã, cu excepţia cazului în care la şedinţa participa titularii tuturor creanţelor.
(3) Creditorii pot fi reprezentaţi în adunare prin împuterniciţi, pentru fiecare adunare, cu procura specialã şi legalizatã sau, în cazul creditorilor bugetari şi al celorlalte persoane juridice, cu delegaţie semnatã de conducãtorul unitãţii.
(4) Nu se va tine seama de declaraţiile scrise trimise de creditori, cu excepţia cazurilor în care legea admite votul prin adeziune.
(5) La şedinţele adunãrii creditorilor vor participa un grefier, desemnat de judecãtorul-sindic, debitorul şi 2 delegaţi ai salariaţilor acestuia, votand pentru creanţele reprezentând salariile şi alte drepturi bãneşti.
(6) De asemenea, la adunarea creditorilor va putea participa un reprezentant al camerei de comerţ şi industrie teritoriale sau, dupã caz, al asociaţiei cooperatiste teritoriale, respectiv naţionale.
(7) Dacã examinarea chestiunilor supuse deliberãrii creditorilor nu se poate finaliza într-o singura zi, deliberarea va continua de drept în prima zi lucrãtoare urmãtoare, fãrã o noua înştiinţare, procedându-se astfel în continuare pana la rezolvarea tuturor chestiunilor.
(8) Procesul-verbal al adunãrii creditorilor va fi semnat de preşedintele şedinţei şi de grefier şi va cuprinde în rezumat dezbaterile ţinute, votul creditorilor pentru fiecare chestiune şi deciziile adoptate."
13. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) În cadrul şedinţelor adunãrii creditorilor aceştia vor putea desemna un comitet al creditorilor şi vor avea dreptul sa analizeze situaţia debitorului, rapoartele întocmite de comitetul creditorilor, mãsurile luate de administrator sau de lichidator şi efectele acestora şi sa propunã, motivat, şi alte mãsuri.
(2) Cu excepţia cazurilor în care legea cere o majoritate specialã, şedinţele vor avea loc în prezenta titularilor de creanţe insumand cel puţin 30% din valoarea totalã a creanţelor impotriva averii debitorului, iar deciziile adunãrii creditorilor se adopta cu votul titularilor unei majoritãţi, prin valoare, a creanţelor prezente.
(3) Calculul valorii totale a creanţelor, prevãzutã la alin. (2), impotriva averii debitorului se va determina prin raportare la urmãtoarele criterii:
a) la prima adunare a creditorilor şi ulterior, pana la afişarea tabelului preliminar al creanţelor, astfel cum reiese din lista tuturor creanţelor pentru care au fost depuse cereri de admitere pana la expirarea termenului prevãzut la art. 58^2 alin. (1) lit. b);
b) ulterior afişãrii tabelului preliminar şi pana la afişarea tabelului definitiv, astfel cum reiese din tabelul preliminar;
c) ulterior afişãrii tabelului definitiv şi pana la confirmarea unui plan de reorganizare, astfel cum reiese din cuprinsul tabelului definitiv;
d) ulterior confirmãrii planului de reorganizare şi pana la afişarea tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din planul de reorganizare confirmat; şi
e) ulterior afişãrii tabelului definitiv consolidat, astfel cum reiese din cuprinsul acestuia.
(4) Planul de reorganizare va fi supus votului adunãrii creditorilor, în condiţiile stabilite la art. 67."
14. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Judecãtorul-sindic va desemna, dacã este necesar, în raport cu proportiile cazului, un comitet format din 3-7 dintre creditorii cu creanţele garantate şi chirografare cele mai mari, prin valoare, înscrişi în lista prevãzutã la art. 26, art. 32, respectiv art. 33.
(2) Atunci când exista creanţe izvorâte din obligaţii bugetare, din comitetul creditorilor va face parte obligatoriu câte un reprezentant al titularilor creanţelor bugetare respective.
(3) Desemnarea se va face fie prin hotãrârea de deschidere a procedurii, fie dupã prezentarea sau întocmirea listei de creditori, dacã lista nu este disponibilã la data deschiderii procedurii.
(4) În cadrul primei şedinţe a adunãrii creditorilor aceştia vor putea alege un comitet format din 3-7 creditori dintre cei cu creanţe garantate şi cei chirografari, care se oferã voluntar, cu respectarea dispoziţiilor alin. (2); comitetul astfel desemnat va înlocui comitetul desemnat anterior de judecãtorul-sindic.
(5) Dacã nu se va obţine majoritatea necesarã, judecatorulsindic va putea desemna comitetul potrivit criteriilor alin. (1) şi cu respectarea dispoziţiilor alin. (2), sau va putea menţine comitetul desemnat anterior.
(6) În cursul activitãţii sale judecãtorul-sindic va putea cere asistenta comitetului creditorilor sau a unui delegat al acestuia."
15. Alineatul (1) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Comitetul creditorilor face parte dintre cei îndreptãţiţi ca, atunci când debitorul nu şi-a declarat intenţia de reorganizare în condiţiile art. 26, respectiv art. 32, ori nu a fost propus de debitor sau nu a fost confirmat un plan de reorganizare, sa ceara judecãtorului-sindic sa ridice debitorului dreptul de administrare."
16. Dupã secţiunea a 3-a din capitolul II "Organele care aplica procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului" se introduce secţiunea a 3^1 -a, "Adunarea generalã a asociaţilor/actionarilor. Comitetul asociaţilor/actionarilor", conţinând articolele 16^1-16^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 16^1. - (1) Pe perioada desfãşurãrii procedurii prevãzute de prezenta lege adunarea generalã a asociaţilor/actionarilor va fi convocatã ori de câte ori se va considera necesar şi va fi prezidata de administrator sau lichidator, dacã legea ori judecatorulsindic nu dispune altfel.
(2) Adunarea generalã a asociaţilor/actionarilor va fi convocatã şi la cererea asociaţilor/actionarilor reprezentând cel puţin 10% din capitalul social sau o cota mai mica, dacã în actul constitutiv se prevede astfel.
(3) Asociaţilor/actionarilor li se va notifica, în condiţiile legii, în mod obligatoriu:
a) hotãrârea de deschidere a procedurii;
b) propunerea de îndeplinire a unor acte, operaţiuni şi plati care depãşesc condiţiile obişnuite de exercitare a activitãţii curente;
c) solicitarea de intrare în faliment, precum şi hotãrârea judecãtorului-sindic de intrare în faliment a debitorului;
d) propunerea de vânzare în bloc sau de vânzare a imobilelor;
e) raportul final şi bilanţul general, întocmite de lichidator;
f) hotãrârea de închidere a procedurii.
(4) În cazurile prevãzute la alin. (3) lit. b), c), d) şi e) asociaţii/actionarii vor putea formula obiecţii în condiţiile stabilite de lege, dar nu vor participa la exercitarea votului pentru aprobarea mãsurilor respective, dacã un astfel de vot este prevãzut de lege.
Art. 16^2. - (1) În cadrul şedinţelor adunãrii generale a asociaţilor/actionarilor aceştia vor putea desemna, pe cheltuiala lor, un comitet al asociaţilor/actionarilor şi vor avea dreptul sa analizeze situaţia debitorului, rapoartele întocmite de comitetul asociaţilor/actionarilor, mãsurile luate de administrator sau de lichidator şi efectele acestora şi sa propunã, motivat, şi alte mãsuri.
(2) Cu excepţia cazurilor în care legea cere o majoritate specialã, şedinţele vor avea loc în prezenta asociaţilor/actionarilor reprezentând cel puţin jumãtate din capitalul social, iar deciziile se adopta cu votul unui numãr de asociaţi/acţionari reprezentând cel puţin o treime din capitalul social.
Art. 16^3. - (1) Judecãtorul-sindic va putea desemna, dacã considera necesar, în raport cu circumstanţele cazului, un comitet format din 3-7 dintre asociaţii/actionarii titulari de pãrţi sociale/acţiuni cele mai mari, prin valoare.
(2) Desemnarea se va putea face fie prin hotãrârea de deschidere a procedurii, fie ulterior.
(3) În cadrul primei şedinţe a adunãrii generale a asociaţilor/actionarilor sau ulterior aceştia vor putea alege, pe cheltuiala lor, un comitet format din 3-7 dintre asociaţi/acţionari, care se oferã voluntar; comitetul astfel desemnat va înlocui comitetul desemnat anterior de judecãtorul-sindic.
(4) În cursul activitãţii sale judecãtorul-sindic va putea cere asistenta comitetului asociaţilor/actionarilor sau a unui delegat al acestuia.
Art. 16^4. - Comitetul asociaţilor/actionarilor poate îndeplini urmãtoarele atribuţii:
a) propunerea de desemnare a unui administrator;
b) consultarea cu administratorul sau lichidatorul cu privire la desfãşurarea şi administrarea procedurii;
c) examinarea actelor sãvârşite de debitor, administrator sau lichidator, a activitãţii şi situaţiei financiare ale debitorului, precum şi a posibilitatii de continuare a activitãţii acestuia;
d) participarea şi acordarea de asistenta la formularea şi negocierea unui plan de reorganizare, precum şi informarea şi consilierea asociaţilor/actionarilor cu privire la conţinutul oricãrui alt plan propus;
e) efectuarea oricãror alte activitãţi necesare pentru protejarea intereselor asociaţilor/actionarilor."
17. Alineatele (1) şi (5) ale articolului 17 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) În cadrul primei şedinţe a adunãrii creditorilor sau ulterior creditorii care deţin cel puţin 50% din valoarea totalã a creanţelor pot decide desemnarea unui administrator - persoana fizica sau societate comercialã -, stabilindu-i şi remuneraţia, indiferent dacã, prin hotãrârea de deschidere a procedurii sau ulterior, judecãtorul-sindic desemnase un administrator.
...............................................................
(5) Dacã creditorii nu decid desemnarea unui administrator, judecãtorul-sindic poate dispune, în aceeaşi zi, printr-o încheiere, desemnarea unui administrator, dacã nu fusese desemnat de acesta un administrator prin hotãrârea de deschidere a procedurii sau ulterior."
18. La articolul 17, dupã alineatul (4) se introduc alineatele (4^1) şi (4^2) cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Nu poate fi desemnat administrator sau lichidator persoana fizica care nu poate fi fondator, administrator, director, cenzor sau reprezentant al unei societãţi comerciale, potrivit art. 6 alin. (2) şi <>art. 135 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(4^2) În situaţiile prevãzute la <>art. 145 din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, administratorul/lichidatorul are obligaţia de abţinere. În cazul neconformarii, persoana interesatã poate iniţia procedura recuzãrii, conform dispoziţiilor Codului de procedura civilã, care se aplica în mod corespunzãtor."
19. Litera a) a articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"a) examinarea activitãţii debitorului în raport cu situaţia de fapt şi întocmirea unui raport amãnunţit asupra cauzelor şi împrejurãrilor care au dus la apariţia stãrii de insolventa, cu menţionarea persoanelor cãrora le-ar fi imputabilã, precum şi asupra posibilitatii reale de reorganizare efectivã a activitãţii debitorului ori a motivelor care nu permit reorganizarea şi supunerea acelui raport judecatoruluisindic într-un termen stabilit de acesta, dar care nu va putea depãşi 60 de zile de la desemnarea administratorului;"
20. La articolul 18, dupã litera a) se introduc literele a^1 ) şi a^2) cu urmãtorul cuprins:
"a^1 ) întocmirea actelor prevãzute la art. 26 alin. (1), în cazul în care debitorul nu şi-a îndeplinit obligaţia respectiva înãuntrul termenelor legale, precum şi verificarea, corectarea şi completarea informaţiilor cuprinse în actele respective, când acestea au fost prezentate de debitor;
a^2) elaborarea planului de reorganizare a activitãţii debitorului, în funcţie de cuprinsul raportului menţionat la lit. a) şi în condiţiile şi termenele prevãzute la art. 59;"
21. La articolul 18, dupã litera e) se introduce litera e^1) cu urmãtorul cuprins:
"e^1) aplicarea sigiliilor, inventarierea bunurilor şi luarea mãsurilor corespunzãtoare pentru conservarea lor;"
22. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Debitorul şi oricare dintre creditori, precum şi oricare alta persoana interesatã pot face contestaţie impotriva mãsurilor luate de administrator.
(2) Contestaţia trebuie sa fie înregistratã în termen de 10 zile de la data la care mãsura a fost comunicatã persoanelor prevãzute la alin. (1).
(3) Judecãtorul-sindic va soluţiona contestaţia, în termen de 15 zile de la înregistrarea ei, în Camera de consiliu, cu citarea contestatorului şi administratorului şi putând, dacã va considera necesar, sa suspende executarea mãsurii contestate."
23. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) În orice stadiu al procedurii, pentru motive temeinice - dol sau culpa grava - şi în condiţiile stabilite pentru desemnarea administratorului, judecãtorul-sindic îl poate înlocui prin încheiere.
(2) În exercitarea atributiei de control prevãzute la art. 10 alin. (1) lit. c) judecãtorul-sindic poate desfiinta mãsurile ilegale luate de administrator, chiar dacã nu au fost contestate, putând, dacã va considera necesar, sa citeze în Camera de consiliu administratorul şi persoanele interesate."
24. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) În cazul în care dispune trecerea la faliment, judecãtorul-sindic va desemna un lichidator, aplicându-se, în mod corespunzãtor, art. 17, 19, 20, 21 şi art. 69 alin. (4).
(2) Atribuţiile administratorului înceteazã la momentul stabilirii atribuţiilor lichidatorului de cãtre judecãtorul-sindic.
(3) Poate fi desemnat lichidator şi administratorul desemnat anterior."
25. Litera a) a articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"a) examinarea activitãţii debitorului în raport cu situaţia de fapt şi întocmirea unui raport amãnunţit asupra cauzelor şi împrejurãrilor care au dus la insolventa, cu menţionarea persoanelor cãrora le-ar fi imputabilã, şi supunerea acelui raport judecatoruluisindic într-un termen stabilit de acesta, dar care nu va putea depãşi 60 de zile de la desemnarea lichidatorului, dacã un raport cu acest obiect nu fusese întocmit anterior de administrator;"
26. Dupã articolul 23 se introduce articolul 23^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 23^1. - (1) Actele încheiate de lichidator, pentru a cãror validitate este necesarã forma autenticã, vor fi supuse autentificãrii judecãtorului-sindic.
(2) Judecãtorul-sindic va pronunţa o încheiere de autentificare, în baza cãreia actul va putea fi înscris în registrele de publicitate."
27. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Debitorul aflat în stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stãrii de insolventa.
(2) Va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi şi debitorul în cazul cãruia apariţia stãrii de insolventa este iminenta.
(3) Cererile persoanelor juridice vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive sau statutelor, au calitatea de a le reprezenta.
(4) Introducerea prematura, cu rea-credinţa sau tardivã de cãtre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage rãspunderea patrimonialã a debitorului persoana fizica sau a reprezentanţilor statutari ai persoanelor juridice debitoare, pentru prejudiciile pricinuite."
28. Literele b) şi f) ale alineatului (1) al articolului 26 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) o lista completa a tuturor bunurilor debitorului, incluzând toate conturile şi bãncile prin care debitorul îşi ruleaza fondurile; pentru bunurile grevate se vor mentiona datele din registrele de publicitate;
..............................................................
f) o declaraţie prin care debitorul îşi arata intenţia de intrare în faliment sau de reorganizare conform unui plan, prin restructurarea activitãţii sau prin lichidarea, în tot sau în parte, a averii, în vederea stingerii datoriilor sale; dacã aceasta declaraţie nu va fi depusa pana la expirarea termenului stabilit la alin. (2), se prezuma, pana la proba contrarie, ca debitorul este de acord cu începerea falimentului;"
29. La alineatul (1) al articolului 26, dupã litera f) se introduce litera g) cu urmãtorul cuprins:
"g) o declaraţie pe propria rãspundere sau un certificat de la oficiul registrului comerţului în a cãrui raza teritorialã se afla domiciliul profesional/sediul social, din care sa rezulte dacã a mai fost supus procedurii prevãzute de prezenta lege într-un interval de 5 ani anterior formularii cererii introductive."
30. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Orice creditor care are o creanta certa, lichidã şi exigibilã poate introduce la tribunal o cerere impotriva unui debitor care, timp de cel puţin 30 de zile, a încetat plãţile, în urmãtoarele condiţii:
a) dacã creanta izvorãşte din raporturi de munca sau raporturi obligationale civile, creanta trebuie sa aibã un cuantum superior valorii insumate a 6 salarii medii pe economie, stabilite în condiţiile legii şi calculate la data formularii cererii introductive;
b) în celelalte cazuri creanta trebuie sa aibã un cuantum superior echivalentului în lei al sumei de 5.000 euro, calculat la data formularii cererii introductive;
c) în cazul unui creditor care deţine creanţe din ambele categorii menţionate la lit. a) şi b), cuantumul total al creanţelor trebuie sa fie superior valorii insumate a 6 salarii medii pe economie, stabilite în condiţiile legii şi calculate la data formularii cererii introductive.
(2) Simplul refuz al unor plati, în baza unor excepţii pe care debitorul le socoteşte, cu buna-credinţa, întemeiate, nu constituie o dovada a stãrii de insolventa.
(3) Camerele de comerţ şi industrie teritoriale şi asociaţiile cooperatiste teritoriale, respectiv nationala, vor putea introduce cerere impotriva debitorului care, potrivit datelor de care acestea dispun, se afla într-o situaţie notorie de insolventa."
31. Secţiunea a 2-a din capitolul III "Procedura" se va intitula "Deschiderea procedurii şi efectele deschiderii procedurii".
32. Alineatele (1)-(7) ale articolului 31 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Dacã cererea debitorului corespunde condiţiilor stabilite la art. 25, 26 şi 28, judecãtorul-sindic va pronunţa o sentinta de deschidere a procedurii, pe care o va notifica în condiţiile art. 58^1. În cazul în care creditorii se opun deschiderii procedurii în termen de 25 de zile de la emiterea notificãrii, judecãtorul-sindic îi va cita, împreunã cu debitorul, la o şedinţa în urma cãreia va soluţiona, deodatã, printr-o încheiere, toate opoziţiile.
(2) În termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii creditorilor, camerei de comerţ şi industrie teritoriale sau, dupã caz, asociaţiei cooperatiste teritoriale, respectiv nationala, judecatorulsindic va comunica cererea, în copie, debitorului şi va dispune afişarea unei copii la usa instanţei.
(3) Dacã, în termen de 5 zile de la primirea copiei, debitorul contesta ca ar fi în stare de insolventa, în condiţiile stabilite la art. 29, judecãtorul-sindic va tine, în termen de 10 zile, o şedinţa la care vor fi citaţi creditorii care au introdus cererea, debitorul, camera de comerţ şi industrie teritorialã, respectiv asociaţia cooperatista teritorialã sau, dupã caz, nationala.
(4) La cererea debitorului, pentru motive temeinice, judecãtorul-sindic îi poate obliga pe creditorii care au introdus cererea sa consemneze, în termen de maximum 30 de zile, la o banca, o cauţiune de cel mult 30% din valoarea creanţelor. Cauţiunea va fi restituitã creditorilor, dacã cererea lor va fi admisã. Dacã cererea va fi respinsã, cauţiunea poate fi folositã pentru a acoperi pagubele suferite de debitor. Dacã cauţiunea nu este consemnatã în termen, cererea introductivã va fi respinsã.
(5) Dacã judecãtorul-sindic stabileşte ca debitorul este în stare de insolventa, îi va respinge contestaţia şi va deschide procedura printr-o sentinta.
(6) Dacã judecãtorul-sindic stabileşte ca debitorul nu este în stare de insolventa, respinge cererea creditorilor şi dispune ca sentinta sa fie afişatã la usa instanţei. În cazul respingerii cererii, aceasta va fi consideratã ca lipsitã de orice efect chiar de la înregistrarea ei.
(7) Dacã debitorul nu contesta în termenul prevãzut la alin. (3) ca ar fi în stare de insolventa, judecãtorul-sindic va da o sentinta de deschidere a procedurii."
33. Alineatul (8) al articolului 31 se abroga.
34. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) În termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, potrivit art. 31 alin. (5) sau (7), debitorul este obligat sa depunã la dosarul cauzei actele şi informaţiile prevãzute la art. 26 alin. (1).
(2) Nerespectarea fãrã motive întemeiate a dispoziţiei prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu o amenda civilã de 2.000.000 lei pe zi de întârziere, amenda care va fi aplicatã persoanelor care îl reprezintã legal pe debitor."
35. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Dacã debitorul nu a prezentat informaţiile cerute la art. 26 alin. (1) lit. b)-d) şi g) sau le-a prezentat în mod necorespunzãtor, judecãtorul-sindic sau, dupã caz, administratorul poate, pe cheltuiala averii debitorului, sa angajeze un expert contabil care, folosind bilanţul, registrele contabile şi documentele contabile şi extracontabile ale debitorului, sa le întocmeascã sau, dupã caz, sa le corecteze, cu maxima urgenta."
36. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Prin hotãrârea de deschidere a procedurii, judecãtorul-sindic va desemna, dacã este necesar pentru protejarea intereselor creditorilor şi/sau asociaţilor/actionarilor, un administrator, stabilindu-i atribuţiile, potrivit art. 18, precum şi remuneraţia.
(2) Judecãtorul-sindic va desemna din oficiu un administrator dacã debitorul îşi declara intenţia de intrare în faliment ori nu îşi declara intenţia de reorganizare, în condiţiile art. 26, respectiv art. 32.
(3) Desemnarea de cãtre judecãtorul-sindic a unui administrator va putea fi facuta şi ulterior deschiderii procedurii, din oficiu sau la solicitarea oricãrei pãrţi interesate, chiar dacã debitorul şi-a declarat intenţia de reorganizare în condiţiile art. 26, respectiv art. 32.
(4) În cazurile prevãzute la alin. (1) şi (3), la aprecierea oportunitãţii desemnãrii unui administrator, judecãtorul-sindic se va sprijini şi pe existenta unor indicii vizând existenta unor fraude, manopere dolozive sau incompetenta ori vadit gresita conducere a afacerilor debitorului de cãtre organele de conducere ale acestuia."
37. Dupã articolul 35 se introduce articolul 35^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 35^1. - (1) Creditorul titular al unei creanţe garantate cu ipoteca, gaj sau alta garanţie realã mobiliarã, ori drept de retenţie, de orice fel, poate solicita judecãtorului-sindic ridicarea suspendãrii menţionate la art. 35 cu privire la creanta sa în una dintre urmãtoarele situaţii:
A. a) atunci când valoarea obiectului garanţiei este pe deplin acoperitã de valoarea totalã a creanţelor şi pãrţilor de creanţe garantate cu acel obiect; şi
b) obiectul garanţiei nu prezintã o importanta vitala pentru reusita unei reorganizari care, în cazul concret, ar avea sanse efective de realizare;
B. atunci când nu exista o protecţie corespunzãtoare a creanţei garantate în raport cu obiectul garanţiei, datoritã:
- diminuãrii valorii obiectului garanţiei sau existenţei unui pericol real ca aceasta sa sufere o diminuare apreciabila;
- diminuãrii valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior, ca urmare a acumularii dobânzilor, majorãrilor şi penalitatilor de orice fel la o creanta garantatã cu rang superior;
- lipsei unei asigurãri a obiectului garanţiei impotriva riscului pieirii sau deteriorarii.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1) lit. B judecãtorul-sindic va putea respinge cererea de ridicare a suspendãrii formulatã de creditor, dacã administratorul/debitorul propune, în schimb, adoptarea uneia sau mai multor mãsuri menite a oferi o protecţie corespunzãtoare creanţei garantate a creditorului, precum:
a) efectuarea de plati periodice în favoarea creditorului, pentru acoperirea diminuãrii valorii obiectului garanţiei ori a valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior;
b) efectuarea de plati periodice în favoarea creditorului, pentru satisfacerea dobânzilor, majorãrilor şi penalitatilor de orice fel şi, respectiv, pentru reducerea capitalului creanţei sub cota de diminuare a valorii obiectului garanţiei ori a valorii partii garantate dintr-o creanta cu rang inferior;
c) novatia obligaţiei de garanţie prin constituirea unei garanţii suplimentare, reale sau personale, ori prin substituirea obiectului garanţiei cu un alt obiect.
(3) Reclamantul într-o cerere de ridicare a suspendãrii trebuie sa facã dovada faptului prevãzut la alin. (1) lit. A. a), rãmânând debitorului/administratorului sau altei pãrţi interesate sarcina produceriii dovezii contrare şi, respectiv, a celorlalte elemente."
38. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala nu va putea fi adãugatã creanţelor nãscute anterior deschiderii procedurii şi negarantate cu ipoteca, gaj sau alta garanţie realã mobiliarã, ori drept de retenţie, de orice fel, sau pãrţilor negarantate din creanţele garantate cu astfel de garanţii, de la data deschiderii procedurii, în afarã de cazul în care, prin programul de plata a creanţelor cuprins în planul de reorganizare, se deroga de la prevederile de mai sus."
39. La articolul 39, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Nerespectarea fãrã motive întemeiate a dispoziţiei prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu amenda prevãzutã de art. 32 alin. (2)."
40. Dupã articolul 39 se introduce articolul 39^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 39^1. - (1) Dupã rãmânerea irevocabilã a hotãrârii de deschidere a procedurii, toate actele şi corespondenta emise de debitor, administrator sau lichidator vor cuprinde, în mod obligatoriu şi cu caractere vizibile, în limbile romana, engleza şi franceza, menţiunea <<în insolventa>>.
(2) Dupã intrarea în reorganizare judiciarã sau faliment, actele şi corespondenta vor purta, în condiţiile menţionate la alin. (1), menţiunea <<în reorganizare judiciarã>> sau, dupã caz <<în faliment>>.
(3) Prejudiciile suferite de terţii de buna-credinţa, ca urmare a nerespectãrii obligaţiei menţionate la alin. (1) şi (2), vor fi reparate în mod exclusiv de persoanele care au încheiat actele ca reprezentanţi legali ai debitorului, fãrã a fi atinsa averea debitorului."
41. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) În afarã de cazurile prevãzute de prezenta lege sau de cele autorizate de judecãtorul-sindic, toate actele, operaţiunile şi plãţile prestate de debitor, ulterior deschiderii procedurii, sunt nule fata de masa creditorilor.
(2) Debitorul şi/sau, dupã caz, administratorul sunt obligaţi sa întocmeascã şi sa pãstreze regulat o lista cuprinzând toate actele şi operaţiunile încheiate dupã deschiderea procedurii, cu precizarea naturii şi valorii acestora şi a datelor de identificare ale cocontractantilor."
42. Dupã articolul 40 se introduc articolele 40^1 - 40^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 40^1. - (1) Deschiderea procedurii ridica debitorului dreptul de administrare - constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea -, dacã acesta nu şi-a declarat, în condiţiile art. 26 alin. (1) lit. f) sau, dupã caz, art. 32 alin. (1), intenţia de reorganizare.
(2) Cu excepţia cazurilor prevãzute expres de lege, prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi bunurilor pe care debitorul le-ar dobândi ulterior deschiderii procedurii.
(3) Judecãtorul-sindic va putea ordonã ridicarea, în tot sau în parte, a dreptului de administrare al debitorului o data cu desemnarea unui administrator, indicând totodatã şi condiţiile de exercitare a acestuia.
(4) Dreptul de administrare al debitorului înceteazã de drept la data la care se dispune începerea falimentului.
(5) Creditorii, comitetul creditorilor, comitetul asociaţilor/actionarilor, camera de comerţ şi industrie teritorialã sau, dupã caz, asociaţia cooperatista teritorialã, respectiv nationala, poate oricând adresa judecãtorului-sindic o cerere de a se ridica debitorului dreptul de administrare, având ca justificare pierderile continue din averea debitorului sau lipsa probabilitatii de realizare a unui plan raţional de activitate.
(6) Judecãtorul-sindic va examina în termen de 15 zile o astfel de cerere, într-o şedinţa la care vor fi citaţi debitorul, creditorii, administratorul, comitetul creditorilor, comitetul asociaţilor/actionarilor şi camera de comerţ şi industrie teritorialã sau, dupã caz, asociaţia cooperatista teritorialã, respectiv nationala.
Art. 40^2. - (1) Judecãtorul-sindic sau administratorul/lichidatorul va trebui sa notifice ridicarea dreptului de administrare al debitorului, cat mai curând posibil, oficiilor poştale, statiilor de cale feratã, antrepozitelor, depozitelor portuare şi altor locuri de inmagazinare din circumscripţia în care debitorul are domiciliul profesional/sediul social ori filiale sau sucursale şi sa le ceara sa îi fie predatã corespondenta comercialã a debitorului şi orice alte comunicãri trimise acestuia.
(2) Neîndeplinirea, fãrã motive temeinice, a obligaţiilor menţionate la alin. (1) se sancţioneazã cu amenda judiciarã de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei.
(3) Judecãtorul-sindic va da dispoziţii tuturor bãncilor la care debitorul are disponibil în conturi sa nu dispunã de acestea fãrã un ordin al sau sau al administratorului/lichidatorului.
(4) Încãlcarea dispoziţiilor judecãtorului-sindic, menţionate la alin. (3), atrage rãspunderea bãncilor pentru prejudiciul creat, precum şi o amenda judiciarã de la 4.000.000 lei la 10.000.000 lei.
Art. 40^3. - (1) Pe perioada în care debitorul sau/şi administratorul exercita dreptul de administrare, acesta poate îndeplini orice acte şi operaţiuni - inclusiv utilizarea, vânzarea şi închirierea de bunuri - şi poate efectua plati, dacã toate acestea se încadreazã în condiţiile obişnuite de exercitare a activitãţii curente.
(2) Actele, operaţiunile şi plãţile care depãşesc condiţiile menţionate la alin. (1) vor putea fi autorizate de judecãtorul-sindic; acesta va convoca o şedinţa în termen de maximum 30 de zile de la data primirii cererii, instiintandu-i pe creditori despre posibilitatea de a depune contestaţii motivate cu cel puţin 5 zile înainte de data convocãrii.
(3) În cadrul şedinţei prevãzute la alin. (2) judecãtorul-sindic va soluţiona toate contestaţiile şi va decide, prin încheiere, asupra cererii formulate de debitor/administrator.
(4) În cazul propunerilor de înstrãinare a bunurilor din averea debitorului grevate de garanţii, se va tine seama de prevederile art. 35^1 referitoare la acordarea unei protecţii corespunzãtoare creanţei garantate.
Art. 40^4. - Dacã la data deschiderii procedurii un act juridic nu devenise opozabil terţilor, înscrierile, transcrierile, intabularile şi orice alte formalitãţi specifice necesare acestui scop, efectuate dupã data deschiderii procedurii, sunt fãrã efect fata de masa creditorilor, cu excepţia cazului în care cererea sau sesizarea, legal formulatã, a fost primitã de instanta, autoritatea sau instituţia competenta cel mai târziu în ziua premergãtoare hotãrârii de deschidere a procedurii."
43. La alineatul (1) al articolului 45, dupã litera e) se introduce litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) plãţile anticipate ale datoriilor, efectuate în cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, dacã scadenta lor fusese stabilitã pentru o data ulterioara deschiderii procedurii."
44. La articolul 48, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Terţul dobanditor cu titlu gratuit de buna-credinţa va restitui bunurile în starea în care se gãsesc, iar în lipsa acestora, va restitui diferenţa de valoare cu care s-a imbogatit. În caz de reacredinta, terţul va restitui, în toate cazurile, intreaga valoare, precum şi fructele percepute."
45. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - (1) Administratorul, lichidatorul sau comitetul creditorilor va putea intenta acţiune pentru a recupera de la subdobanditor bunul ori valoarea bunului transferat de cãtre debitor numai dacã subdobanditorul nu a plãtit valoarea corespunzãtoare a bunului şi cunoştea sau trebuia sa cunoascã faptul ca transferul iniţial este susceptibil de a fi anulat.
(2) În cazul în care subdobanditorul este soţ, ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv al debitorului, se prezuma relativ ca acesta a cunoscut împrejurarea menţionatã la alin. (1)."
46. Articolul 53 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 53. - Dacã debitorul este parte într-un contract prevãzând transferul anumitor mãrfuri, titluri reprezentative ale mãrfurilor sau active financiare, cotate pe o piata reglementatã de mãrfuri, servicii şi instrumente financiare derivate, la o anumitã data sau într-o perioada determinata de timp, şi scadenta cade sau perioada se termina dupã data deschiderii procedurii, diferenţa dintre preţul de cumpãrare şi preţul cotat, la data menţionatã mai sus, pe piata reglementatã respectiva sau pe pieţele locului de livrare ori, dacã nu poate fi stabilit locul, la cea mai apropiatã piata reglementatã, va trebui sa fie plãtitã averii debitorului, dacã aceasta este creditoare, şi va fi înscrisã în tabelul de creanţe, dacã este o obligaţie a averii debitorului."
47. Dupã secţiunea a 3-a din capitolul III "Procedura" se introduce secţiunea a 3^1 -a, "Primele mãsuri", conţinând articolele 58^1 -58^16 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 58^1. - (1) În urma deschiderii procedurii, judecãtorul-sindic sau, dupã caz, administratorul va trimite o notificare tuturor creditorilor mentionati în lista depusa de debitor în conformitate cu art. 26 sau art. 32 ori, dupã caz, întocmitã în condiţiile art. 33, debitorului şi oficiului registrului comerţului unde debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii.
(2) Dacã creditorii cu sediul sau cu domiciliul în strãinãtate au reprezentanţi în ţara, notificarea va fi trimisa acestora din urma.
(3) Notificarea prevãzutã la alin. (1) se va publica totodatã, pe cheltuiala averii debitorului, într-un ziar de larga circulaţie.
Art. 58^2. - (1) Notificarea va cuprinde:
a) termenul limita de depunere, de cãtre creditori, a opoziţiilor la hotãrârea de deschidere a procedurii, pronunţatã ca urmare a cererii formulate de debitor, în condiţiile art. 31 alin. (1), precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor, care nu va depãşi 10 zile de la data expirãrii termenului de depunere a acestora;
b) termenul limita pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, care va fi de maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii, precum şi cerinţele pentru ca o creanta înregistratã sa fie consideratã valabilã;
c) termenul de verificare a creanţelor, întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar al creanţelor, care nu va depãşi 30 de zile de la expirarea termenului prevãzut la lit. b);
d) termenul de definitivare a tabelului creanţelor, care nu va depãşi 30 de zile de la expirarea termenului prevãzut la lit. c);
e) locul, data şi ora primei şedinţe a adunãrii creditorilor.
(2) Şedinţa de întrunire a adunãrii creditorilor va fi convocatã la un termen situat în primele 10 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1) lit. b).
(3) În funcţie de circumstanţele cauzei şi pentru motive temeinice - cum ar fi numãrul ridicat de creditori sau situarea acestora în strãinãtate -, judecãtorul-sindic va putea hotãrî o majorare a termenelor prevãzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) cu maximum 60, 30, respectiv 30 de zile.
Art. 58^3. - Dacã debitorul are bunuri supuse transcriptiei, inscripţiei sau înregistrãrii în registrele de publicitate, va fi trimisa instanţelor, autoritãţilor sau instituţiilor care ţin aceste registre o copie de pe hotãrârea de deschidere a procedurii, spre a se face menţiune.
Art. 58^4. - (1) Toţi creditorii ale cãror creanţe sunt anterioare datei deschiderii procedurii, cu excepţia salariaţilor, vor depune cererea de admitere a creanţelor în termenul fixat în hotãrârea de deschidere a procedurii; declaraţiile de creanţe vor fi înregistrate într-un registru care se va pãstra la grefa tribunalului.
(2) Cererea de admitere a creanţelor trebuie facuta chiar dacã acestea nu sunt stabilite printr-un titlu.
(3) Creanţele nescadente sau sub condiţie la data deschiderii procedurii vor fi admise provizoriu la masa credala şi vor fi îndreptãţite sa participe la distribuiri de sume în mãsura ingaduita de prezenta lege.
(4) Sunt considerate sub condiţie şi acele creanţe care pot fi valorificate impotriva debitorului numai dupã executarea unui codebitor principal.
Art. 58^5. - (1) Cererea va cuprinde: numele/denumirea creditorului, domiciliul/sediul, suma datoratã, temeiul creanţei, precum şi menţiuni cu privire la eventualele drepturi de preferinta sau garanţii.
(2) La cerere vor fi anexate documentele justificative ale creanţei şi ale actelor de constituire de garanţii.
(3) Posesorii de titluri de valoare la ordin sau la purtãtor pot solicita judecãtorului-sindic restituirea titlurilor originale şi pãstrarea la dosar a unor copii certificate de grefier. Judecãtorul-sindic va face menţiunea pe original despre prezentarea acestora. Originalele vor fi prezentate din nou la orice repartiţie de sume între creditori, precum şi la exercitarea votului în adunarea creditorilor.
Art. 58^6. - (1) Toate creanţele vor fi supuse procedurii de verificare prevãzute de prezenta lege, cu excepţia creanţelor constatate prin titluri executorii.
(2) Nu sunt supuse acestei proceduri creanţele bugetare, în cazul cãrora se vor observa dispoziţiile legale speciale.
(3) Prin creanţe bugetare, în sensul prezentei legi, se înţelege creanţele izvorâte din impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte sume ce reprezintã resurse financiare publice, potrivit legii.
(4) Toate creanţele prezentate pentru a fi admise şi înregistrate la grefa tribunalului vor fi prezumate valabile şi corecte dacã nu sunt contestate de cãtre debitor, administrator sau creditori.
Art. 58^7. - (1) Administratorul va proceda de îndatã la examinarea fiecãrei cereri şi a documentelor depuse şi va putea efectua o cercetare amãnunţitã pentru a stabili legitimitatea, valoarea exactã şi prioritatea fiecãrei creanţe.
(2) În vederea îndeplinirii atributiei prevãzute la alin. (1), administratorul va putea solicita explicaţii de la debitor, va putea sa poarte discuţii cu fiecare creditor, solicitandu-i, dacã considera necesar, informaţii şi documente suplimentare.
Art. 58^8. - Creanţele negarantate şi pãrţile negarantate ale creanţelor garantate, care nu sunt scadente la data înregistrãrii cererii de admitere, vor fi înscrise în tabelul de creanţe cu intreaga lor valoare, însã, în cursul falimentului, orice distribuire de suma pentru astfel de creanţe se va face cu observarea dispoziţiilor art. 111.
Art. 58^9. - Creanţele constând în obligaţii, care nu au fost calculate în valoare monetara sau a cãror valoare este supusã modificãrii, vor fi calculate de cãtre administrator şi înscrise în tabelul de creanţe cu valoarea nominalã pe care ele o aveau la data deschiderii procedurii. Judecãtorul-sindic va decide asupra oricãrei contestaţii impotriva calculului fãcut de administrator pentru astfel de creanţe.
Art. 58^10. - O creanta a unui creditor cu mai mulţi debitori solidari va fi înscrisã în toate tabelele de creanţe ale debitorilor cu valoarea nominalã, pana va fi complet acoperitã. Nici o reducere a sumei creanţei prevãzute în tabelul de creanţe nu va fi facuta în vreunul dintre tabelele de creanţe ale debitorilor, pana ce creditorul a fost deplin satisfãcut, în numerar sau în bunuri. Dacã totalul sumelor distribuite creditorului, în toate acţiunile cu debitorii, va depãşi totalul sumei care îi este datoratã, acesta va trebui sa restituie sumele primite în plus, care vor fi reinscrise ca fonduri în averea debitorilor, proporţional cu sumele pe care fiecare dintre debitori le-a plãtit peste ceea ce era datorat.
Art. 58^11. - (1) Un creditor care, înainte de înregistrarea unei cereri de admitere, a primit o plata parţialã pentru creanta sa de la un codebitor sau de la un fidejusor al debitorului poate avea creanta înscrisã în tabelul de creanţe numai pentru partea pe care nu a încasat-o încã.
(2) Un codebitor sau un fidejusor, care este îndreptãţit la restituire ori la despãgubire din partea debitorului pentru suma plãtitã, va fi trecut în tabelul de creanţe cu suma pe care a plãtit-o creditorului. În acest caz, creditorul comun are dreptul de a cere sa i se plãteascã pana la achitarea integrala a creanţei sale cota cuvenitã codebitorului sau fidejusorului, rãmânând creditor al acestuia doar pentru suma neachitata.
(3) Codebitorul sau fidejusorul debitorului, care pentru asigurarea regresului sau are asupra bunurilor acestuia un drept de garanţie, concura la masa credala, pentru a face posibila realizarea garanţiei sale, dar preţul obţinut din vânzarea bunurilor grevate va fi atribuit creditorului, scãzându-se din suma ce este datoratã.
Art. 58^12. - (1) Ca rezultat al verificãrilor fãcute administratorul va întocmi şi va inregistra la tribunal un tabel preliminar cuprinzând toate creanţele impotriva averii debitorului, precizând ca sunt: chirografare, garantate, cu prioritati, sub condiţie sau nescadente şi arãtând pentru fiecare numele/denumirea creditorului, suma pentru care s-a cerut verificarea şi suma cu care a fost trecut în tabel.
(2) La creanţele garantate cu un drept de preferinta se vor arata titlul din care izvorãşte preferinta, rangul acesteia şi motivele pentru care creanţele sau drepturile de preferinta au fost trecute parţial în tablou sau au fost inlaturate.
(3) Tabelul preliminar va fi, totodatã, afişat de grefa la sediul tribunalului şi comunicat debitorului.
(4) Administratorul va trimite de urgenta notificãri creditorilor ale cãror creanţe sau drepturi de preferinţe au fost trecute parţial în tabelul preliminar sau inlaturate.
Art. 58^13. - (1) Debitorul, creditorii şi orice alta parte interesatã vor putea sa formuleze contestaţii cu privire la creanţele şi drepturile de preferinta trecute de administrator în tabelul preliminar al creanţelor.
(2) Contestaţiile trebuie depuse la tribunal cu cel puţin 10 zile înainte de data stabilitã, prin sentinta de deschidere a procedurii, pentru definitivarea tabelului de creanţe.
(3) La termenul stabilit prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creanţe, judecãtorul-sindic va soluţiona deodatã, printr-o singura sentinta, toate contestaţiile, chiar dacã pentru soluţionarea unora ar fi nevoie de administrare de probe; în acest din urma caz, judecãtorul-sindic poate sa admitã, în tot sau în parte, creanţele, în mod provizoriu, la masa credala, atât în ceea ce priveşte deliberãrile, cat şi repartiţiile.
(4) Dacã se admite creanta fãrã dreptul de preferinta pretins, aceasta va participa la repartiţiile sumelor obţinute din valorificarea bunurilor negrevate de garanţii.
(5) Din sumele care s-ar obţine din valorificarea bunurilor supuse dreptului de preferinta contestat se va consemna partea ce s-ar cuveni acelei creanţe.
Art. 58^14. - (1) Dupã ce toate contestaţiile la creanţe au fost soluţionate, administratorul va inregistra, de îndatã, la tribunal şi va avea grija sa fie afişat la sediul acestuia tabelul definitiv al tuturor creanţelor impotriva averii debitorului, arãtând suma, prioritatea şi situaţia - garantatã sau negarantata - a fiecãrei creanţe.
(2) Dupã înregistrarea tabelului definitiv, numai titularii creanţelor înregistrate în tabelul definitiv pot sa participe la votul asupra planului de reorganizare, la adunãrile creditorilor şi la orice repartiţii de sume în caz de faliment.
Art. 58^15. - (1) Dupã expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, prevãzut la art. 58^13 alin. (2), şi pana la închiderea procedurii, orice parte interesatã poate face contestaţie impotriva trecerii unei creanţe sau a unui drept de preferinta în tabloul definitiv al creanţelor, în cazul descoperirii existenţei unui fals, dol sau erori esenţiale care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinta, precum şi în cazul descoperirii unor titluri hotãrâtoare şi pana atunci necunoscute.
(2) Judecarea contestaţiei se va face de judecãtorul-sindic, dupã citarea contestatorului şi a celorlalte pãrţi interesate.
(3) Pana la judecarea irevocabilã a contestaţiei, judecatorulsindic va putea declara creanta sau dreptul de preferinta contestat ca admis numai provizoriu.
Art. 58^16. - (1) Cu excepţia cazului în care notificarea deschiderii procedurii s-a fãcut cu încãlcarea dispoziţiilor art. 6^1, titularul de creanţe anterioare deschiderii procedurii, care nu depune cererea de admitere a creanţelor pana la expirarea termenului prevãzut la art. 58^2 alin. (1) lit. b), este decãzut, cat priveşte creanţele respective, din urmãtoarele drepturi:
1. dreptul de a participa şi de a vota în cadrul adunãrii creditorilor;
2. dreptul de a participa la distribuirile de sume în cadrul reorganizãrii şi falimentului;
3. dreptul de a-şi realiza creanţele impotriva debitorului sau a asociaţilor cu rãspundere nelimitatã ai societãţii debitoare, ulterior închiderii procedurii, sub rezerva ca debitorul sa nu fie gãsit vinovat de bancruta frauduloasã sau de plati ori transferuri frauduloase.
(2) Decãderea va putea fi invocatã oricând, de orice parte interesatã, pe cale de acţiune sau excepţie."
48. Alineatul (1) al articolului 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane vor putea propune un plan de reorganizare în condiţiile de mai jos:
a) debitorul, o data cu formularea cererii sale introductive sau ulterior, pana la afişarea tabelului definitiv al creanţelor, dacã acesta şi-a prezentat intenţia de reorganizare în condiţiile prevãzute la art. 26, respectiv art. 32;
b) administratorul, de la data desemnãrii sale şi pana la împlinirea unui termen de 30 de zile de la data afişãrii tabelului definitiv al creanţelor;
c) comitetul creditorilor, creditorii titulari a cel puţin unei treimi din valoarea creanţelor garantate sau creditorii chirografari, titulari a cel puţin unei treimi din valoarea creanţelor negarantate, asociaţii din societãţile în nume colectiv şi societãţile cu rãspundere limitatã, asociaţii comanditati din societãţile în comanditã, actionarii titulari a cel puţin unei treimi din capitalul social al unei societãţi pe acţiuni sau în comanditã pe acţiuni, precum şi asociaţii organizaţiilor cooperatiste sau, dupã caz, ai asociaţiilor cooperatiste teritoriale."
49. La articolul 59, dupã alineatul (1) se introduc alineatele (1^1), (1^2) şi (1^3) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Comitetul creditorilor, creditorii titulari a cel puţin unei treimi din valoarea creanţelor garantate sau creditorii chirografari, titulari a cel puţin unei treimi din valoarea creanţelor negarantate, pot propune planul într-un termen de 30 de zile, care curge de la data afişãrii tabelului definitiv al creanţelor.
(1^2) Asociaţii din societãţile în nume colectiv şi societãţile cu rãspundere limitatã, asociaţii comanditati din societãţile în comanditã şi actionarii titulari a cel puţin unei treimi din capitalul social al unei societãţi pe acţiuni sau în comanditã pe acţiuni, precum şi asociaţii organizaţiilor cooperatiste sau, dupã caz, ai asociaţiilor cooperatiste teritoriale pot propune planul:
a) într-un termen de 30 de zile, care curge de la data afişãrii tabelului definitiv al creanţelor, dacã debitorul şi-a declarat intenţia de reorganizare în condiţiile prevãzute la art. 26, respectiv art. 32;
b) de la expirarea termenului pentru declararea intentiei de reorganizare, prevãzut la art. 26, respectiv art. 32, pana la expirarea unui termen de 30 de zile, ce curge de la înregistrarea la tribunal a tabelului definitiv al creanţelor, dacã debitorul nu şi-a declarat intenţia de reorganizare în condiţiile prevãzute la art. 26, respectiv art. 32.
(1^3) La cererea oricãrei pãrţi interesate, judecãtorul-sindic poate prelungi sau scurta, pentru motive temeinice, perioadele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b), alin. (1^1) şi (1^2)."
50. Alineatul (3) al articolului 59 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Nu vor putea propune un plan de reorganizare debitorul care, într-un interval de 5 ani anterior formularii cererilor introductive, a mai fost subiect al procedurii instituite în baza prezentei legi şi nici debitorul care a fost condamnat definitiv pentru: bancruta frauduloasã, gestiune frauduloasã, abuz de încredere, înşelãciune, delapidare, mãrturie mincinoasã, infracţiuni de fals ori infracţiuni prevãzute în <>Legea concurentei nr. 21/1996 , cu modificãrile ulterioare."
51. Alineatul (4) al articolului 59 se abroga.
52. Alineatul (5) al articolului 59 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Nerespectarea termenelor prevãzute la alin. (1), (1^1), respectiv (1^2) conduce la decãderea pãrţilor respective din dreptul de a depune un plan de reorganizare şi, ca urmare, la trecerea, din dispoziţia judecãtorului-sindic, la faliment."
53. Articolul 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - (1) Planul de reorganizare va indica perspectivele de redresare în raport cu posibilitãţile şi specificul activitãţii debitorului, cu mijloacele financiare disponibile şi cu cererea pieţei fata de oferta debitorului şi va cuprinde mãsuri concordante cu interesele creditorilor şi ale asociaţilor sau actionarilor, precum şi cu ordinea publica, inclusiv în ceea ce priveşte modalitatea de selecţie, desemnare şi înlocuire a administratorilor şi directorilor.
(2) Planul de reorganizare va indica modalitãţile de lichidare, totalã sau parţialã, a pasivului.
(3) Executarea planului de reorganizare nu va putea depãşi 3 ani, socotiţi de la data confirmãrii.
(4) Planul de reorganizare va mentiona:
a) categoriile de creanţe care nu sunt defavorizate;
b) tratamentul categoriilor de creanţe defavorizate;
c) dacã şi în ce mãsura debitorul şi asociaţii din societãţile în nume colectiv şi asociaţii comanditati din societãţile în comanditã vor fi descãrcaţi de rãspundere;
d) ce despãgubiri urmeazã a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creanţe, în comparatie cu valoarea ce ar fi primitã prin distribuire în caz de faliment; valoarea se va calcula la data propunerii planului.
(5) Planul va specifica mãsurile adecvate pentru punerea sa în aplicare, cum ar fi:
A. pãstrarea, în întregime sau în parte, de cãtre debitor a controlului activitãţii sale, inclusiv a bunurilor din averea sa, cu sau fãrã supravegherea activitãţii sale de cãtre un administrator, desemnat cu acordul creditorilor;
B. obţinerea de resurse financiare pentru susţinerea realizãrii planului şi sursele de provenienta ale acestora;
C. transmiterea tuturor sau a unora dintre bunurile averii debitorului cãtre una sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituite anterior sau ulterior confirmãrii planului;
D. fuziunea debitorului sau absorbirea sa cu sau de cãtre o alta persoana juridicã;
E. lichidarea tuturor sau a unora dintre bunurile averii debitorului, separat sau în bloc, libere de orice sarcini, sau distribuirea acestora cãtre creditorii debitorului, în contul creanţelor pe care aceştia le au fata de averea debitorului;
F. modificarea sau stingerea garanţiilor reale;
G. prelungirea datei scadentei, precum şi modificarea ratei dobânzii, penalitãţii sau a oricãrei alte clauze din cuprinsul contractului sau a celorlalte izvoare ale obligaţiilor sale;
H. modificarea actului constitutiv al debitorului, vizând inclusiv majorarea capitalului social;
I. emiterea de titluri de valoare de cãtre debitor sau oricare dintre persoanele menţionate la lit. C. şi D., în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi de <>Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, prin urmãtoarele metode:
a) în schimbul urmãtoarelor categorii de bunuri: numerar, drepturi reale principale, drepturi de proprietate intelectualã, titluri de valoare;
b) prin conversie a creanţelor; sau
c) prin orice alta metoda adecvatã;
J. inserarea în actul constitutiv al debitorului - persoana juridicã - sau al persoanelor menţionate la lit. C. şi D. a unor prevederi:
a) de prohibire a emiterii de acţiuni fãrã drept de vot;
b) de determinare, în cazul diferitelor categorii de acţiuni ordinare, a unei distributii corespunzãtoare a votului între aceste categorii; şi
c) în cazul categoriilor de acţiuni preferenţiale cu dividend prioritar fata de alte categorii de acţiuni, de reglementare satisfãcãtoare a numirii administratorilor reprezentând categoriile de acţiuni respective în ipoteza neonorarii obligaţiei de plata a dividendelor.
(6) Amanarile, esalonarile, scutirile sau reducerile la plata obligaţiilor bugetare se acorda de creditorii bugetari în condiţiile prevãzute de legea specialã în materie.
(7) Pentru neachitarea obligaţiilor bugetare datorate atât înainte, cat şi dupã deschiderea procedurii de reorganizare judiciarã, debitorul datoreazã majorãri de întârziere şi penalitãţi de întârziere conform legii speciale în materie, pana la data achitãrii acestora sau, dupã caz, pana la data intrãrii în faliment."
54. Dupã articolul 60 se introduc articolele 60^1, 60^2 şi 60^3 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 60^1. - (1) În vederea administrãrii eficiente a procedurii, planul poate desemna o categorie separatã de creanţe, compusa numai din creanţe chirografare având o valoare redusã, valoare pe care judecãtorul-sindic o considera adecvatã.
(2) Planul va stabili acelaşi tratament pentru fiecare creanta din cadrul unei categorii distincte, cu excepţia cazului în care deţinãtorul unei creanţe din categoria respectiva consimte un tratament mai puţin favorabil pentru creanta sa.
Art. 60^2. - (1) Respectând prevederile art. 60, planul de reorganizare va putea sa:
a) defavorizeze orice categorie de creanţe chirografare sau garantate;
b) menţinã sau sa denunţe, în condiţiile art. 51-58, orice contract la care debitorul este parte;
c) prevadã realizarea unei tranzacţii cu privire la creanţele debitorului fata de terţi;
d) prevadã vânzarea totalã sau parţialã a bunurilor din averea debitorului şi distribuirea sumelor de bani obţinute cãtre creditori;
e) modifice drepturile titularilor de creanţe garantate sau chirografare ori sa lase nemodificate drepturile aferente oricãrei categorii de creanţe.
(2) În cazul în care debitorul este persoana fizica, planul propus nu poate prevedea utilizarea, sub orice forma, sau înstrãinarea bunurilor acestuia, exceptate, total sau parţial, de la executare silitã, decât în condiţiile dispoziţiilor legale.
Art. 60^3. - (1) Se prezuma ca o categorie de creanţe este defavorizatã de plan dacã, pentru oricare dintre creanţele categoriei respective, planul prevede o modificare fie a creanţei, fie a condiţiilor de realizare a acesteia.
(2) Nu se considera modificare a creanţei ori a condiţiilor de realizare a acesteia situaţia în care planul propus prevede revenirea la condiţiile de realizare a creanţei anterioare survenirii evenimentelor care au condus la modificarea condiţiilor respective."
55. Articolul 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Câte o copie de pe planul propus va fi depusa la grefa tribunalului şi la registrul comerţului şi va fi comunicatã debitorului, administratorului, comitetului creditorilor şi comitetului asociaţilor/actionarilor.
(2) Judecãtorul-sindic va convoca o şedinţa, în termen de 20 de zile de la înregistrarea planului la tribunal, la care vor fi citaţi cei care au propus planul şi persoanele menţionate la alin. (1) şi în care planul va fi admis sau respins de judecatorulsindic, dupã audierea persoanelor citate.
(3) Judecãtorul-sindic va putea admite un plan care este propus de pãrţile legal îndreptãţite, care cuprinde toate informaţiile cerute şi care denota sanse obiective de realizare. Judecatorulsindic poate sa ceara pãrerea unui expert, confirmand posibilitatea de realizare a planului, înainte de admiterea lui. Plata expertului va fi suportatã din averea debitorului.
(4) Dacã mai multe planuri au fost propuse şi admise la intervale relativ scurte de timp, judecãtorul-sindic va cauta sa le supunã împreunã la vot în adunarea creditorilor."
56. Articolele 63-65 se abroga.
57. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - (1) Dupã admiterea planului, judecãtorul-sindic va dispune convocarea adunãrii creditorilor într-un termen cuprins între 30 şi 45 de zile, dar nu mai devreme de afişarea tabelului definitiv al creanţelor. Debitorul şi administratorul vor fi convocaţi.
(2) Judecãtorul-sindic va dispune, în termen de 48 de ore de la admitere, publicarea unui anunţ referitor la propunerea planului în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi în doua ziare cu larga rãspândire, cu indicarea celui care l-a propus, a datei când se va vota cu privire la plan şi a faptului ca este admisibilã votarea prin scrisoare, cu legalizarea semnãturii creditorului de cãtre notarul public, comunicatã prin orice mijloace şi înregistratã la tribunal cu cel puţin 5 zile înainte de data fixatã pentru exprimarea votului, precum şi a datei de confirmare a planului, care va avea loc în maximum 15 zile de la data exprimarii votului asupra planului.
(3) Creditorii cu titluri de valoare la purtãtor vor trebui sa depunã originalele la tribunal cu cel puţin 5 zile înainte de data fixatã pentru exprimarea votului, sub sancţiunea decãderii din dreptul de a vota.
(4) Din momentul publicãrii, toate pãrţile interesate vor fi socotite ca au cunostinta despre plan şi data de exprimare a votului. În toate cazurile, debitorul va asigura posibilitatea consultãrii planului la sediul sau, pe cheltuiala solicitantului."
58. Articolul 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - (1) La începutul şedinţei de vot, judecãtorul-sindic va informa creditorii prezenţi despre voturile valabile primite în scris.
(2) Creditorii cu creanţe subordonate, asociaţii şi actionarii pot participa la şedinţa, dar pot vota cu privire la plan doar în cazul în care acesta le acorda mai puţin decât ar primi în cazul falimentului.
(3) Nu vor fi incluse în cvorum şi nu vor participa la votarea asupra planului de reorganizare, propus de debitorul persoana fizica, creanţele al cãror titular este soţ, ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv cu debitorul.
(4) Fiecare creanta beneficiazã de un drept de vot, pe care titularul acesteia îl exercita în categoria de creanţe din care face parte creanta respectiva.
(5) Sub rezerva prevederilor art. 60 1 alin. (1), urmãtoarele creanţe constituie categorii distincte de creanţe, care voteazã separat:
a) fiecare creanta garantatã care depãşeşte 10% din valoarea tuturor creanţelor impotriva averii debitorului;
b) toate celelalte creanţe garantate;
c) creanţele menţionate la art. 108 pct. 3;
d) creanţele menţionate la art. 108 pct. 4;
e) creanţele menţionate la art. 108 pct. 6;
f) creanţele creditorilor chirografari.
(6) Creanţele urmãtoarelor categorii de persoane vor constitui categorii distincte de creanţe şi vor participa la vot, în cazul în care titularii acestora sunt îndreptãţiţi sa voteze conform alin. (2):
a) titularii fiecãrei categorii de creanţe subordonate, în conformitate cu prevederile art. 108 pct. 10;
b) actionarii sau asociaţii, pentru drepturile reziduale derivând din calitatea lor.
(7) Un plan va fi socotit acceptat de cãtre o categorie de creanţe, dacã în categoria respectiva o majoritate de doua treimi din valoarea creanţelor prezente la vot accepta planul.
(8) În cazul categoriilor de creanţe care nu sunt defavorizate de plan, se considera ca acestea au acceptat planul şi nu e necesarã votarea planului de cãtre creanţele categoriei respective.
(9) În cazul în care planul prevede ca, pentru creanţele dintr-o anumitã categorie, nu se va primi nimic, se considera ca acestea au respins planul şi nu e necesarã votarea planului de cãtre creanţele categoriei respective."
59. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - (1) La data stabilitã, un plan va fi confirmat de cãtre judecãtorul-sindic, dacã sunt întrunite urmãtoarele condiţii:
A. cel puţin doua dintre categoriile de creanţe menţionate la art. 67 alin. (5) accepta sau sunt socotite ca accepta planul, cu condiţia ca cel puţin una dintre categoriile defavorizate sa accepte planul;
B. fiecare categorie defavorizatã de creanţe care a respins planul, precum şi fiecare creanta care a respins planul vor fi supuse unui tratament corect şi echitabil prin plan.
Tratament corect şi echitabil exista atunci când:
a) nici una dintre categoriile care resping planul şi nici o creanta care respinge planul nu primesc mai puţin decât ar fi primit în cazul falimentului;
b) nici o categorie sau nici o creanta aparţinând unei categorii nu primeşte mai mult decât valoarea totalã a creanţei sale;
c) în cazul în care o categorie defavorizatã respinge planul, nici un asociat, acţionar sau categorie de creanţe cu rang inferior categoriei defavorizate neacceptante nu primeşte nimic. Se considera ca asociaţii sau actionarii nu primesc nimic şi în cazul în care planul prevede ca aceştia vor primi o valoare cel mult egala cu o noua contribuţie financiarã pe care au efectuat-o în favoarea debitorului, pana la data confirmãrii planului, cu titlu irevocabil şi nesupusa vreunei alte condiţii decât cea a confirmãrii planului.
(2) Doar un singur plan de reorganizare va fi confirmat.
(3) Dacã în condiţiile alin. (1) pot fi confirmate mai multe planuri, tribunalul va confirma planul debitorului. Dacã planul debitorului nu întruneşte condiţiile prevãzute la alin. (1), tribunalul va confirma planul care este acceptat de cãtre cele mai multe categorii defavorizate.
(4) Confirmarea unui plan de reorganizare impiedica propunerea, admiterea, votarea sau confirmarea oricãrui alt plan."
60. La articolul 69, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Creditorii conserva acţiunile lor, pentru intreaga valoare a creanţelor, impotriva codebitorilor şi fidejusorilor debitorului, chiar dacã au votat pentru acceptarea planului."
61. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 69 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã nici un plan nu este confirmat şi termenul pentru propunerea unui plan, în condiţiile art. 59, a expirat, judecatorulsindic va dispune începerea de îndatã a procedurii falimentului, în condiţiile art. 77 şi urmãtoarele.
(3) Remuneraţiile persoanelor angajate în temeiul art. 9, al art. 17 alin. (1), al art. 21, al art. 22 şi al art. 62 alin. (3) şi alte cheltuieli administrative vor fi achitate la momentul prevãzut, dupã caz, de lege, cu excepţia cazurilor în care pãrţile interesate ar accepta, în scris, alte termene de plata. Planul trebuie sa precizeze cum va fi asigurata aceasta plata."
62. Articolul 70 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 70. - (1) În urma confirmãrii unui plan de reorganizare, debitorul va exercita dreptul de administrare, singur sau, dupã caz, sub supravegherea administratorului, pana când judecatorulsindic va dispune, motivat, ca reorganizarea sa înceteze şi sa se facã lichidarea averii debitorului, în condiţiile art. 77 şi urmãtoarele.
(2) În cazul reorganizãrii unei societãţi comerciale, organizaţii cooperatiste sau asociaţii cooperatiste teritoriale, aceasta va fi condusã de persoanele legal împuternicite sa o reprezinte, singure sau sub supravegherea administratorului. Actionarii şi asociaţii cu rãspundere limitatã nu au dreptul de a interveni în conducerea activitãţii ori în administrarea averii debitoarei, cu excepţia şi în limita cazurilor expres şi limitativ prevãzute în lege şi planul de reorganizare.
(3) Debitorul va fi obligat sa îndeplineascã, fãrã întârziere, schimbãrile de structura prevãzute în plan."
63. Articolul 71 se abroga.
64. Articolul 72 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 72. - (1) Orice furnizor de servicii - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice sau altele asemenea - nu are dreptul, în perioada de reorganizare, sa schimbe, sa refuze ori sa intrerupa temporar un astfel de serviciu cãtre debitor sau cãtre averea debitorului.
(2) Prin derogare de la alin. (1), judecãtorul-sindic poate, la cererea furnizorului, sa dispunã ca debitorul sa depunã o cauţiune la o banca, ca o condiţie pentru îndatorirea furnizorului de a-i presta serviciile sale, în timpul desfãşurãrii procedurii prevãzute în prezenta lege. O astfel de cauţiune nu va putea depãşi 30% din costul serviciilor prestate debitorului şi neachitate."
65. Articolul 73 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 73. - (1) Dacã debitorul nu se conformeazã planului sau desfãşurarea activitãţii aduce pierderi averii sale, administratorul sau oricare dintre creditori poate solicita judecãtorului sa aprobe intrarea în faliment, în condiţiile art. 77 şi urmãtoarele.
(2) Înregistrarea cererii menţionate la alin. (1) nu suspenda continuarea activitãţii debitorului pana când judecãtorul-sindic nu hotãrãşte asupra ei, printr-o încheiere.
(3) Dacã judecãtorul-sindic aproba o astfel de cerere, modificãrile aduse creanţelor prin planul de reorganizare rãmân definitive."
66. Articolul 74 se abroga.
67. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 75 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - (1) Debitorul sau, dupã caz, administratorul va trebui sa prezinte, trimestrial, rapoarte judecãtorului-sindic asupra situaţiei financiare a averii debitorului. Rapoartele vor fi înregistrate la grefa tribunalului şi debitorul sau, dupã caz, administratorul va notifica aceasta tuturor creditorilor, în vederea consultãrii rapoartelor.
(2) De asemenea, administratorul va prezenta şi situaţia cheltuielilor efectuate pentru bunul mers al activitãţii, în vederea recuperãrii acestora, potrivit art. 69 alin. (3). Asupra acestei cereri judecãtorul-sindic se va pronunţa prin încheiere."
68. Articolul 76 se abroga.
69. Articolul 77 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 77. - (1) Judecãtorul-sindic va decide, prin încheiere, intrarea în faliment în urmãtoarele cazuri:
A.a) debitorul şi-a declarat intenţia de a intra în faliment ori nu şi-a declarat intenţia de reorganizare; şi
b) nici unul dintre celelalte subiecte îndreptãţite nu a propus un plan de reorganizare, în condiţiile prevãzute la art. 59, sau nici unul dintre planurile propuse nu a fost acceptat şi confirmat;
B.a) debitorul şi-a declarat intenţia de reorganizare, dar nu a propus un plan de reorganizare ori planul propus de acesta nu a fost acceptat şi confirmat; şi
b) nici unul dintre celelalte subiecte îndreptãţite nu a propus un plan de reorganizare, în condiţiile prevãzute la art. 59, sau nici unul dintre planurile propuse nu a fost acceptat şi confirmat;
C. obligaţiile de plata şi celelalte sarcini asumate nu sunt îndeplinite, în condiţiile stipulate prin planul confirmat, sau desfãşurarea activitãţii debitorului în decursul reorganizãrii aduce pierderi averii sale.
(2) Prin încheierea prin care se decide intrarea în faliment judecãtorul-sindic va pronunţa dizolvarea societãţii debitoare şi va dispune:
a) ridicarea dreptului de administrare al debitorului;
b) desemnarea unui lichidator, precum şi stabilirea atribuţiilor şi a remuneraţiei acestuia;
c) termenul maxim de predare a gestiunii averii de la debitor/administrator cãtre lichidator, împreunã cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate dupã deschiderea procedurii, menţionatã la art. 40 alin. (2);
d) întocmirea şi predarea cãtre lichidator, în termen de maximum 10 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrãrii în faliment, cu indicarea celor nãscute dupã deschiderea procedurii;
e) notificarea intrãrii în faliment.
(3) Încheierea va indica şi termenele prevãzute la art. 77^1 alin. (2).
(4) Prevederile art. 37 se aplica în mod corespunzãtor în ceea ce priveşte creanţele existente la data intrãrii în faliment.
(5) Dupã intrarea în faliment dispoziţiile art. 58^1 -58^16 vor fi aplicate, dacã este necesar, în mod corespunzãtor, în ceea ce priveşte creanţele nãscute între data deschiderii procedurii şi data intrãrii în faliment, precum şi procedura de admitere a acestora."
70. Dupã articolul 77 se introduc articolele 77^1 -77^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 77^1. - (1) Lichidatorul va trimite o notificare tuturor creditorilor mentionati în lista depusa de debitor/administrator, menţionatã la art. 77 alin. (2) lit. d), debitorului şi oficiului registrului comerţului unde debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii. Dispoziţiile alin. (2) şi (3) ale art. 58^1 se aplica în mod corespunzãtor.
(2) Notificarea va cuprinde:
a) termenul limita pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor menţionate la alin. (3), în vederea întocmirii tabelului suplimentar, care va fi de maximum 45 de zile de la data intrãrii în faliment, precum şi cerinţele pentru ca o creanta înregistratã sa fie consideratã valabilã;
b) termenul de verificare a creanţelor menţionate la alin. (3), întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar al acestora, care nu va depãşi 30 de zile de la expirarea termenului prevãzut la lit. a);
c) termenul de depunere la tribunal a contestaţiilor, care va fi de cel puţin 10 zile înainte de data stabilitã, prin încheierea de intrare în faliment, pentru definitivarea tabelului suplimentar;
b) termenul de definitivare a tabelului suplimentar al creanţelor menţionate la alin. (3) şi de întocmire a tabelului definitiv consolidat, care nu va depãşi 30 de zile de la expirarea termenului prevãzut la lit. b).
(3) Vor fi supuse verificãrii toate creanţele asupra averii debitorului, nãscute dupã data deschiderii procedurii.
(4) Creanţele admise în tabelul definitiv de creanţe, în condiţiile art. 58^14, nu vor mai fi supuse verificãrii; titularii acestor creanţe vor putea sa formuleze contestaţii cu privire la creanţele şi drepturile de preferinta trecute de administrator în tabelul preliminar prevãzut la alin. (2) lit. b).
(5) Tabelul definitiv consolidat va cuprinde totalitatea creanţelor admise impotriva averii debitorului, existente la data intrãrii în faliment, cu respectarea dispoziţiilor art. 77^2.
(6) Titularilor de creanţe nãscute dupã deschiderea procedurii, care nu depun cererea de admitere a creanţelor în termenul prevãzut la alin. (2) lit. a), li se aplica, în mod corespunzãtor, prevederile art. 58^16.
Art. 77^2. - În cazul intrãrii în faliment dupã confirmarea unui plan de reorganizare, titularii creanţelor participa la distribuiri cu valoarea acestora, astfel cum au fost prezentate în planul confirmat, mai puţin cota încasatã în cursul reorganizãrii.
Art. 77^3. - Garanţiile reale şi personale constituite pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate prin planul de reorganizare rãmân valabile în favoarea creditorilor pentru plata sumelor datorate acestora potrivit planului de reorganizare.
Art. 77^4. - (1) Creditorii nu sunt obligaţi sa restituie sumele încasate în cursul reorganizãrii.
(2) Actele cu titlu gratuit, efectuate între data confirmãrii planului de reorganizare şi intrarea în faliment, vor fi anulate.
(3) Celelalte acte efectuate în intervalul menţionat la alin. (2), exceptându-le pe cele fãcute cu respectarea dispoziţiilor art. 40^3 alin. (1) şi (2) şi pe cele permise expres de planul de reorganizare, sunt prezumate ca fiind în frauda creditorilor şi vor fi anulate, cu excepţia cazului în care cocontractantul dovedeşte buna sa credinţa la momentul încheierii actului."
71. Titlul paragrafului §1 al secţiunii a 6-a "Falimentul" din capitolul III "Procedura" se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Mãsuri premergãtoare lichidãrii"
72. Articolele 78 şi 79 se abroga.
73. Articolul 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Judecãtorul-sindic va dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului. Când debitorul are bunuri şi în alte judeţe, judecãtorul-sindic va trimite notificãri tribunalelor din acele judeţe, în vederea sigilarii de urgenta a bunurilor.
(2) Documentele întocmite de alte tribunale, certificând ca sigiliile au fost aplicate, vor fi trimise judecãtorului-sindic."
74. Alineatul (1) al articolului 81 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - (1) Vor fi puse sub sigilii: magazinele, magaziile, depozitele, birourile, corespondenta comercialã, arhiva, dispozitivele de stocare şi prelucrare a informatiei, contractele, mãrfurile şi orice alte bunuri mobile aparţinând averii debitorului."
75. Literele a) şi c) ale alineatului (2) al articolului 81 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) obiectele care vor trebui valorificate de urgenta, spre a se evita deteriorarea lor materialã sau pierderea din valoare;
...............................................................
c) cambiile şi alte titluri de valoare scadente sau care urmeazã a fi scadente în scurt timp, precum şi acţiunile ori alte titluri de participaţie ale debitorului, care vor fi luate de lichidator pentru a fi încasate sau pentru a efectua activitãţile de conservare cerute;"
76. La articolul 81, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) În timpul acţiunii de sigilare, lichidatorul va lua mãsurile necesare pentru conservarea bunurilor."
77. La articolul 82, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Lichidatorul, pe mãsura desfãşurãrii inventarierii, ia în posesie bunurile, devenind depozitarul lor judiciar."
78. Articolele 84 şi 85 se abroga.
79. Paragraful §2 "Stabilirea masei pasive" al secţiunii a 6-a "Falimentul" din capitolul III "Procedura" se abroga.
80. Alineatul (2) al articolului 100 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cu excepţia cazurilor prevãzute expres de lege, lichidarea va începe de îndatã dupã afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor, menţionat la art. 77^1 alin. (2) lit. d). Bunurile vor putea fi vândute în bloc - ca un ansamblu în stare de funcţionare sau individual. Dacã bunurile nu se pot vinde prin negociere directa, acestea vor fi vândute la licitaţie, în condiţiile prevãzute de Codul de procedura civilã."
81. La articolul 100, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) În funcţie de circumstanţele cauzei şi pe cat posibil, evaluarea bunurilor se va întreprinde atât individual, cat şi în bloc, ca un ansamblu în stare de funcţionare."
82. Articolul 101 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - (1) În caz de necesitate sau utilitate invederata a vânzãrii în bloc, lichidatorul va prezenta judecãtorului-sindic un raport în care vor fi indicate, descrise şi evaluate bunurile ce urmeazã a fi vândute împreunã, precizându-se şi sarcinile de care, eventual, sunt grevate, însoţit de propuneri vizând modalitãţile de vânzare. O copie de pe raport va fi depusa la grefa tribunalului, unde va putea fi studiata de orice parte interesatã.
(2) Judecãtorul-sindic va convoca adunarea creditorilor în termen de maximum 30 de zile de la data primirii sesizãrii lichidatorului, instiintandu-i pe creditori despre posibilitatea studierii raportului.
(3) Dacã adunarea creditorilor aproba raportul, prin votul titularilor tuturor creanţelor garantate cu bunuri incluse în ansamblu şi al titularilor unei majoritãţi simple, prin valoare, a creanţelor chirografare prezente, judecãtorul-sindic va da, printr-o încheiere, dispoziţie lichidatorului sa efectueze actele şi operaţiunile de lichidare, în condiţiile propuse prin raport.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica, în mod corespunzãtor, şi pentru autorizarea vânzãrii în bloc a creanţelor deţinute de debitor impotriva unor terţe persoane."
83. Alineatele (2)-(4) ale articolului 102 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Propunerea lichidatorului va trebui sa identifice imobilul prin situaţia de pe teren şi prin datele din registrele de publicitate imobiliarã şi sa arate sarcinile de care este grevat.
(3) Judecãtorul-sindic va convoca o şedinţa în termen de maximum 30 de zile de la data primirii cererii, notificând propunerea debitorului şi creditorilor cu garanţii reale asupra bunului şi instiintandu-i despre posibilitatea de a depune contestaţii motivate cu cel puţin 5 zile înainte de data convocãrii.
(4) În cadrul şedinţei prevãzute la alin. (3), judecãtorul-sindic va soluţiona toate contestaţiile şi va decide, prin încheiere, asupra propunerii formulate de lichidator; încheierea va fi notificatã celor mentionati la alin. (3), dacã nu au dat urmare citarii, afişatã la imobilul care urmeazã a fi vândut şi publicatã în doua ziare locale de larga difuzare."
84. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 106 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 106. - (1) Fondurile obţinute din vânzarea bunurilor din averea debitorului, grevate, în favoarea creditorului, de ipoteci, gajuri sau alte garanţii reale mobiliare, ori drepturi de retenţie, de orice fel, vor fi distribuite în urmãtoarea ordine:"
85. Punctul 2 al alineatului (1) al articolului 106 va avea urmãtorul cuprins:
"2. creanţele creditorilor garantaţi, cuprinzând tot capitalul, dobânzile, majorãrile şi penalitãţile de orice fel, precum şi cheltuielile."
86. Partea introductivã a articolului 108 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 108. - Creanţele vor fi plãtite, în cazul falimentului, în urmãtoarea ordine:"
87. Punctele 1-5 ale articolului 108 vor avea urmãtorul cuprins:
"1. taxele, timbrele şi orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 9, art. 17 alin. (1), art. 21, art. 22 şi ale art. 62 alin. (3), sub rezerva celor prevãzute la art. 69 alin. (3);
2. creanţele reprezentând creditele, cu dobânzile şi cheltuielile aferente, acordate de societãţile bancare dupã deschiderea procedurii, precum şi creanţele rezultând din continuarea activitãţii debitorului dupã deschiderea procedurii;
3. creanţele izvorâte din raporturi de munca, pe cel mult 6 luni anterioare deschiderii procedurii;
4. creanţele bugetare;
5. în condiţiile art. 106 alin. (3), creanţele garantate cu ipoteci, gajuri sau alte garanţii reale mobiliare, ori drepturi de retenţie, de orice fel;"
88. La articolul 108, dupã punctul 9 se introduc punctele 10 şi 11 cu urmãtorul cuprins:
"10. creanţele subordonate, în urmãtoarea ordine de preferinta:
a) creditele acordate persoanei juridice debitoare de cãtre un asociat sau acţionar detinand cel puţin 10% din capitalul social;
b) creanţele izvorand din acte cu titlu gratuit;
11. creanţele asociaţilor sau actionarilor persoanei juridice debitoare, derivând din dreptul rezidual al calitãţii lor, în conformitate cu prevederile legale şi statutare."
89. Articolul 109 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 109. - (1) În cazul în care valoarea bunurilor din averea debitorului este mai mica decât valoarea creanţelor prevãzute la art. 108 pct. 4, judecãtorul-sindic va putea autoriza creditorul bugetar, la solicitarea reprezentanţilor acestuia, sa îşi exercite drepturile potrivit dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În urma valorificãrii bunurilor potrivit dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 , vor fi plãtite mai întâi sumele de bani prevãzute la art. 108 pct. 1, aferente procedurii falimentului."
90. Articolul 110 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 110. - Sumele de distribuit între creditori în acelaşi rang de prioritate vor fi acordate proporţional cu suma alocata pentru fiecare creanta, prin tabelul menţionat la art. 77^1 alin. (2) lit. d)."
91. Articolul 111 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 111. - (1) Titularilor de creanţe dintr-o categorie li se vor putea distribui sume numai dupã deplina indestulare a titularilor de creanţe din categoria ierarhic superioarã, potrivit ordinii prevãzute la art. 108.
(2) În cazul insuficienţei sumelor necesare acoperirii valorii integrale a creanţelor cu acelaşi rang de prioritate, titularii acestora vor primi o cota falimentara, reprezentând suma proporţionalã cu procentul pe care creanta lor îl deţine în categoria creanţelor respective."
92. Articolul 112 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 112. - În cazul în care bunurile care alcãtuiesc averea unei societãţi în nume colectiv sau în comanditã nu sunt suficiente pentru plata creanţelor, înregistrate în tabelul definitiv consolidat al creanţelor, impotriva societãţii, judecãtorul-sindic va autoriza executarea silitã, în condiţiile legii, impotriva asociaţilor cu rãspundere nelimitatã, pronunţând o sentinta definitiva şi executorie, care va fi pusã în executare de lichidator, prin executor judecãtoresc."
93. Punctul 1 al articolului 113 va avea urmãtorul cuprins:
"1. sume proporţionale datorate creditorilor ale cãror creanţe sunt supuse unei condiţii suspensive care nu s-a realizat încã;"
94. La articolul 113, dupã punctul 2 se introduce punctul 2^1 cu urmãtorul cuprins:
"2^1. sume proporţionale, datorate creanţelor admise provizoriu."
95. Articolul 114 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 114. - Pentru creditorii cu creanţe înscrise în tabelul de creanţe, cãrora li s-au alocat sume numai parţial, sau cu creanţe sub condiţie suspensivã şi care au luat parte la distribuire, sumele cuvenite vor fi pãstrate la banca, într-un cont special de depozit, pana ce situaţia lor va fi lãmuritã."
96. Alineatul (1) al articolului 115 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 115. - (1) Dupã ce bunurile din averea debitorului au fost lichidate, lichidatorul va supune judecãtorului-sindic un raport final împreunã cu un bilanţ general; copii de pe acestea vor fi comunicate tuturor creditorilor şi debitorului şi vor fi afişate la usa tribunalului. Judecãtorul-sindic va convoca adunarea creditorilor la un termen de maximum 30 de zile de la afişarea raportului final. Creditorii pot formula obiecţii la raportul final cu cel puţin 5 zile înainte de data convocãrii."
97. La articolul 115, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La data şedinţei, judecãtorul-sindic va soluţiona, prin încheiere, toate obiectiunile la raportul final, îl va aproba sau va dispune, dacã este cazul, modificarea corespunzãtoare a acestuia."
98. Articolul 117 din cadrul paragrafului § 5 "Închiderea lichidãrii" al secţiunii a 6-a "Falimentul" din capitolul III "Procedura" trece la secţiunea a 7-a "Închiderea procedurii" din acelaşi capitol.
99. Articolul 117 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 117. - (1) O procedura de reorganizare prin continuarea activitãţii sau lichidare pe baza de plan va fi închisã, printr-o sentinta, în urma îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plata asumate în planul confirmat. Dacã o procedura începe ca reorganizare, dar apoi devine faliment, aceasta va fi închisã în conformitate cu alin.(2).
(2) O procedura de faliment va fi închisã atunci când judecãtorul-sindic a aprobat raportul final, când toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite şi când fondurile nereclamate au fost depuse la banca. În urma unei cereri a lichidatorului, judecãtorul-sindic va pronunţa o sentinta, inchizand procedura şi, dupã caz, dispunând radierea societãţii comerciale."
100. Titlul paragrafului §5 "Închiderea lichidãrii" al secţiunii a 6-a "Falimentul" din capitolul III "Procedura" se elimina.
101. Articolul 118 se abroga.
102. Articolul 119 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 119. - Judecãtorul-sindic va pronunţa o sentinta de închidere a procedurii chiar înainte ca bunurile din averea debitorului sa fi fost lichidate în întregime, dacã creanţele au fost complet acoperite prin distribuirile fãcute."
103. Articolul 120 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 120. - (1) Dacã, la expirarea termenului pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor, judecãtorul-sindic constata ca nu s-a depus nici o cerere, va pronunţa o sentinta de închidere a procedurii şi de revocare a hotãrârii de deschidere a procedurii.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1), închiderea procedurii nu produce efectele prevãzute la art. 123. Cu toate acestea, operaţiunile de administrare, legal fãcute asupra averii debitorului, îşi vor produce efectele, iar drepturile dobândite pana la revocare rãmân neatinse."
104. Articolul 121 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 121. - (1) Sentinta de închidere a procedurii va fi notificatã de judecãtorul-sindic debitorului, tuturor creditorilor, asociaţilor/actionarilor, direcţiei teritoriale a finanţelor publice şi oficiului registrului comerţului unde debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii, şi se va afişa în extras la sediul tribunalului.
(2) În termen de 15 zile de la afişarea extrasului, cei interesaţi vor putea formula obiecţiuni, pe care judecãtorul-sindic le va soluţiona deodatã, printr-o sentinta, într-o şedinţa ţinuta în termen de cel mult 30 de zile de la afişarea extrasului."
105. Articolul 123 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 123. - (1) Prin închiderea procedurii de faliment, debitorul persoana fizica va fi descãrcat de obligaţiile pe care le avea înainte de intrarea în faliment, însã sub rezerva de a nu fi gãsit vinovat de bancruta frauduloasã sau de plati ori transferuri frauduloase; în astfel de situaţii el va fi descãrcat de obligaţii numai în mãsura în care acestea au fost plãtite în cadrul procedurii, cu excepţia cazului prevãzut la art. 58^16 alin. (1) pct. 3.
(2) Nu beneficiazã de descãrcarea de obligaţii prevãzutã la alin. (1) debitorul persoana fizica care a beneficiat, într-o procedura de reorganizare sau de faliment anterioarã, de o mãsura similarã, intervenita cu cel mult 5 ani anterior deschiderii procedurii subsecvente.
(3) Pe data confirmãrii unui plan de reorganizare, debitorul este descãrcat de diferenţa dintre valoarea obligaţiilor pe care le avea înainte de confirmarea planului şi cea prevãzutã în plan, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) planul de reorganizare al debitorului persoana fizica prevede lichidarea totalã sau substantiala a bunurilor din averea debitorului;
b) planul prevede ca debitorul nu va mai continua activitatea comercialã dupã executarea planului; şi
c) la momentul confirmãrii planului, debitorul nu ar beneficia de mãsura descãrcãrii de obligaţii în cazul în care s-ar afla într-o procedura de faliment.
(4) Descãrcarea de obligaţii a debitorului nu atrage descãrcarea de obligaţii a fidejusorului sau codebitorului principal."
106. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 124 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 124. - (1) Judecãtorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului societãţii pe acţiuni, al societãţii cu rãspundere limitatã sau, dupã caz, al organizaţiei cooperatiste ori al asociaţiei cooperatiste teritoriale, ajunsã în stare de insolventa, sa fie suportatã de cãtre membrii organelor de conducere - administratori, directori, cenzori - care au contribuit la ajungerea debitorului în aceasta situaţie, prin una dintre urmãtoarele fapte:"
107. Articolul 125 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 125. - Sumele depuse potrivit art. 124 alin. (1) vor intra în averea debitorului şi vor fi destinate, în caz de reorganizare, completãrii fondurilor necesare continuãrii activitãţii debitorului, iar în caz de faliment, acoperirii pasivului."
108. Articolul 126 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 126. - În vederea luãrii mãsurilor prevãzute la art. 124 judecãtorul-sindic poate fi sesizat de cãtre administrator/lichidator, de cãtre oricare dintre creditori sau asociaţi/acţionari, de camera de comerţ şi industrie teritorialã sau, dupã caz, asociaţia cooperatista teritorialã, respectiv nationala, sau se poate sesiza din oficiu, pe baza datelor din dosarul cauzei, şi va dispune mãsuri asiguratorii."
109. Articolul 127 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 127. - Executarea silitã impotriva persoanelor prevãzute la art. 124 alin. (1) se efectueazã potrivit Codului de procedura civilã, cu excepţia cazurilor în care legea specialã dispune altfel."
110. Dupã articolul 128 se introduce articolul 128^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 128^1. - Cuantumul amenzilor stabilite la art. 32 alin. (2) şi art. 40^2 alin. (2) şi (4) se va modifica periodic prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de indicele inflaţiei."
111. Articolul 130 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 130. - Procedura aplicabilã regiilor autonome aflate în stare de insolventa se va stabili prin lege specialã."
ART. 2
Prezenta ordonanta intra în vigoare dupã 180 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. III, care intra în vigoare la data publicãrii.
ART. 3
(1) Exerciţiul acţiunilor sau, dupã caz, efectuarea procedurilor prevãzute de <>Legea nr. 64/1995 se suspenda, la cererea instituţiei publice implicate, fata de societãţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine cel puţin 50% + 1 din capitalul social, ce înregistreazã obligaţii bugetare de peste 50% din totalul datoriilor incrise în evidenta contabila, aflate în proces de privatizare, cuprinse în programe speciale care sa conducã la creşterea atractivitatii acestora pentru privatizare ori pentru care s-au înregistrat scrisori de intenţie pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni.
(2) Suspendarea va fi pronunţatã de instanta competenta pentru o perioada de un an, care va putea fi prelungitã, în cazuri temeinic justificate, cu maximum un an.
(3) În termen de 15 zile de la pronunţarea hotãrârii de suspendare, administratorul sau, dupã caz, lichidatorul va fi obligat sa prezinte instituţiei publice implicate un raport cu privire la ansamblul operaţiunilor efectuate în cursul procedurii de lichidare judiciarã.
(4) În urma privatizãrii societãţii prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, judecãtorul-sindic va pronunţa, la cererea instituţiei publice implicate, o încheiere prin care va dispune închiderea procedurii în temeiul prevederilor contractului de vânzare a acţiunilor.
ART. 4
(1) Procedurile deschise pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe vor continua sa fie administrate şi lichidate conform prevederilor legale în vigoare anterioare modificãrilor şi completãrilor aduse <>Legii nr. 64/1995 prin prezenta ordonanta.
(2) Fac excepţie de la aplicarea prevederilor alin. (1) procedurile pentru care opereazã suspendarea solicitatã de instituţia publica implicata, în conformitate cu prevederile art. III.
ART. 5
<>Legea nr. 64/1995 va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea de cãtre Parlament a prezentei ordonanţe, dându-se articolelor o noua numerotare.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


──────────────

p. Ministrul justiţiei,
Doru Crin Trifoi,
secretar de stat

p. Ministrul Autoritãţii pentru Privatizare
şi Administrarea Participatiilor Statului,
Iacob Zelenco,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016