Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 37 din 14 iulie 2005  privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 37 din 14 iulie 2005 privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 652 din 22 iulie 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. IV.9 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Producãtorii agricoli şi silvici organizaţi în societãţi comerciale, societãţi agricole sau în alte forme de asociere în agriculturã, conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agriculturã, <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004 , sau în orice altã formã de asociere conform legislaţiei în vigoare pot fi recunoscuţi ca grupuri de producãtori, dacã au ca principal scop valorificarea producţiei membrilor asociaţi şi îndeplinesc condiţiile stabilite prin prezenta ordonanţã.
(2) Pot fi recunoscute ca grupuri de producãtori şi alte societãţi agricole sau organizaţii de producãtori decât cele prevãzute la alin. (1), dacã îndeplinesc şi respectã condiţiile de recunoaştere prevãzute de prezenta ordonanţã.
ART. 2
În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarea semnificaţie:
a) producãtor - persoana fizicã sau juridicã care îşi valorificã producţia proprie în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare;
b) grup de producãtori - o asociere de producãtori agricoli (uniune) care are ca scop identificarea pieţelor de desfacere, adaptarea producţiei şi valorificarea acesteia în funcţie de necesitãţile pieţei, urmãrind asigurarea calitãţii produselor, concentrarea ofertei şi aprovizionarea ritmicã a pieţei;
c) valoarea producţiei comercializate - valoarea fãrã TVA a producţiei realizate de membrii grupului de producãtori şi valorificate prin intermediul acestuia.
ART. 3
Grupurile de producãtori sunt persoane juridice de drept privat care îndeplinesc condiţiile şi criteriile prevãzute la art. 4-6.

CAP. II
Recunoaşterea funcţionãrii de cãtre autoritatea competentã
ART. 4
(1) Grupurile de producãtori pot sã solicite de la autoritatea competentã a statului recunoaşterea sau recunoaşterea preliminarã, dupã caz.
(2) Autoritatea competentã a statului este Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 5
Grupurile de producãtori funcţioneazã şi pot fi recunoscute pentru unul sau mai multe grupe de produse, care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe.
ART. 6
(1) Principalele criterii de recunoaştere a grupului de producãtori sunt:
a) îndeplineşte condiţiile minime de recunoaştere privind numãrul de membri şi valoarea producţiei comercializate în comun, prevãzute în normele de aplicare a prezentei ordonanţe;
b) permite membrilor sãi sã beneficieze de asistenţã tehnicã privind tehnologiile de culturã şi protecţia mediului;
c) dispune de conducere şi mijloace tehnice care îi permit sã asigure managementul comercial şi bugetar pentru funcţionarea grupului.
(2) Perioada minimã de funcţionare a grupului de producãtori, în condiţiile prezentei ordonanţe, nu poate fi mai micã de un an.

CAP. III
Aviz de recunoaştere/retragere
ART. 7
(1) Avizul de recunoaştere preliminarã se solicitã de grupurile de producãtori în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe.
(2) Recunoaşterea definitivã se acordã în termen de 3-5 ani.
ART. 8
(1) Avizul de recunoaştere se elibereazã în termen de maximum 3 luni de la data depunerii cererii de recunoaştere.
(2) Respingerea cererii de recunoaştere se comunicã solicitantului în scris, motivat, în termen de 30 de zile.
ART. 9
Responsabilitatea verificãrii îndeplinirii criteriilor şi condiţiilor de recunoaştere a grupului de producãtori, precum şi a modului de utilizare a sprijinului financiar revine autoritãţii competente a statului, care elibereazã avizul de recunoaştere.
ART. 10
Modelul avizului de recunoaştere şi de recunoaştere preliminarã şi cel al deciziei de retragere a recunoaşterii grupului de producãtori se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe.
ART. 11
Avizul de recunoaştere a grupului de producãtori poate fi retras de cãtre autoritatea emitentã printr-o decizie de retragere a recunoaşterii grupului de producãtori, în cazul în care:
a) nu mai sunt îndeplinite criteriile de recunoaştere privind numãrul de membri şi valoarea produselor comercializate;
b) avizul de recunoaştere a fost obţinut prin prezentarea de date neconforme realitãţii;
c) nu îşi respectã obligaţiile faţã de membrii grupului de producãtori.

CAP. IV
Obiectul de activitate şi funcţionare
ART. 12
Grupurile de producãtori funcţioneazã pe baza statutului propriu aprobat de adunarea generalã.
ART. 13
Obiectul de activitate al grupurilor de producãtori constã în:
a) identificarea pieţelor de desfacere şi propunerea planificãrii producţiei membrilor conform cererii pieţei, în condiţii de calitate, conform standardelor de comercializare în vigoare;
b) plasarea pe piaţã a produselor obţinute de membrii grupului de producãtori;
c) aplicarea unor reguli unitare de calitate a producţiei pentru toţi membrii grupului;
d) aprovizionarea în comun cu materiale şi servicii pentru membrii grupului;
e) asigurarea utilizãrii tehnicilor de producţie, a modalitãţilor de gestiune a deşeurilor, care sã nu dãuneze mediului, în special pentru protecţia apei, solului şi a peisajului natural.
ART. 14
(1) Calitatea de membru al unui grup de producãtori poate fi dobânditã de cãtre orice producãtor agricol sau silvic care deţine legal o bazã de producţie şi îşi declarã în scris intenţia de a comercializa producţia agricolã ori silvicã proprie în cadrul unui grup de producãtori şi plãteşte cotizaţia, în conformitate cu statutul.
(2) Producãtorii care au dobândit calitatea de membru al grupului de producãtori se pot retrage din grup, renunţând la calitatea de membru, cu respectarea unui termen de preaviz a cãrui duratã, stabilitã prin statut, diferã în funcţie de produs sau grupã de produse.
ART. 15
Membrii grupului de producãtori au urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte şi sã aplice hotãrârile adoptate de conducerea grupului de producãtori cu privire la normele de producţie, condiţiile de valorificare şi protecţia mediului;
b) sã valorifice, prin intermediul grupului de producãtori, procentul stabilit în statut, dar nu mai puţin de 75% din producţia destinatã valorificãrii.
ART. 16
Grupurile de producãtori pot fuziona în cadrul aceleiaşi grupe de produse sau se pot diviza, pãstrându-şi recunoaşterea ca grup de producãtori, cu respectarea dimensiunilor şi criteriilor stabilite pentru produsul sau grupa respectivã de produse.

CAP. V
Avantaje financiare
ART. 17
(1) Grupurile de producãtori pot beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi pot solicita eliberarea acestuia în numele membrilor lor, cu acordul scris al acestora.
(2) Destinaţia, modul şi condiţiile de acordare a sprijinului financiar se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(3) Grupurile de producãtori pot beneficia de credite de investiţii acordate de la bugetul de stat, pe baza unor programe de finanţare, potrivit legislaţiei în vigoare.
(4) La accesarea programelor de finanţare pentru investiţii, grupul de producãtori poate beneficia de cumularea plafoanelor maxime aferente fiecãrui membru, astfel:
a) integral, dacã are pânã la 10 membri;
b) 70% din fondul aferent numãrului total de membri, dacã are între 10 şi 20 de membri;
c) 50% din fondul aferent numãrului total de membri, dacã are între 20 şi 50 de membri;
d) 25% din fondul aferent numãrului total de membri, dacã are peste 50 de membri.
ART. 18
Grupurile de producãtori nu pot beneficia de dublã finanţare publicã pentru aceeaşi activitate.

CAP. VI
Dispoziţii finale
ART. 19
Normele de aplicare a prezentei ordonanţe se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
ART. 20
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã <>Legea nr. 277/2004 privind constituirea, recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producãtori, pentru comercializarea produselor agricole, silvice şi piscicole, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 580 din 30 iunie 2004, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 21
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 37.
----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016