Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 36 din 30 ianuarie 1998  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 36 din 30 ianuarie 1998 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 30 ianuarie 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. h) din Legea nr. 221/1997 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
<>Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 129 din 25 mai 1994, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) În condiţiile prezentei legi, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare, pentru susţinerea de activitãţi fãrã scop lucrativ, desfãşurate de cãtre una dintre pãrţi, denumita beneficiarul sponsorizarii.
(2) Existenta şi conţinutul contractului de sponsorizare se dovedesc prin forma scrisã a acestuia, în care se vor specifica obiectul contractului, valoarea contractului, durata, termenele şi obligaţiile pãrţilor.
(3) În condiţiile prezentei legi, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridicã, numita mecena, transfera, fãrã obligaţie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare cãtre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfãşurarea unor activitãţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific-cercetare fundamentalã şi aplicatã.
(4) Existenta şi conţinutul actului de mecenat se dovedesc prin forma autenticã, în care se vor specifica obiectul, durata şi valoarea acestuia.
(5) În cazul sponsorizarii sau mecenatului, constând în bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic încheiat, la valoarea lor realã din momentul predãrii cãtre beneficiar."

2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Persoanele fizice sau juridice din România nu pot efectua activitãţi de sponsorizare sau de mecenat din surse obţinute de la buget."

3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoana juridicã fãrã scop lucrativ, care desfãşoarã sau urmeazã sa desfãşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învãţãmânt, ştiinţific-cercetare fundamentalã şi aplicatã, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;
b) instituţiile şi autoritãţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru activitãţile prevãzute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, în condiţiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum şi cãrţi ori publicaţii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica a carei activitate într-unul dintre domeniile prevãzute la lit. a) este recunoscuta de cãtre o persoana juridicã fãrã scop lucrativ sau de cãtre o instituţie publica, ce activeazã constant în domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
(2) Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica, fãrã obligativitatea de a fi recunoscuta de cãtre o persoana juridicã fãrã scop lucrativ sau de cãtre o instituţie publica, care necesita un sprijin în domeniile prevãzute la art. 1 alin. (3)."

4. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Sponsorul ori beneficiarul are dreptul sa aducã la cunostinta publicului sponsorizarea prin promovarea numelui, a marcii sau a imaginii sponsorului.
(2) Sponsorul ori beneficiarul este obligat sa aducã la cunostinta publicului sponsorizarea într-un mod care sa nu lezeze, direct sau indirect, activitatea sponsorizata, bunele moravuri sau ordinea şi liniştea publica.
(3) Denumirile publicaţiilor, titlurile cãrţilor şi ale emisiunilor de radio şi televiziune sponsorizate trebuie anunţate ca atare.
(4) Anunţurile vor fi formulate astfel încât sa reiasã clar acţiunea de sponsorizare şi vor fi aduse la cunostinta publicului, în mod gratuit, de cãtre beneficiarul sponsorizarii.
(5) În cadrul activitãţilor de sponsorizare sau de mecenat se interzice ca sponsorul, mecena sau beneficiarul sa efectueze reclama sau publicitate comercialã, anterioarã, concomitenta sau ulterioara în favoarea acestora sau a altor persoane."

5. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Facilitãţile prevãzute în prezenta lege nu se acorda în cazul:
a) sponsorizarii reciproce între persoane fizice sau juridice;
b) sponsorizarii efectuate de cãtre rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv;
c) sponsorizarii unei persoane juridice fãrã scop lucrativ de cãtre o alta persoana juridicã care conduce sau controleazã direct persoana juridicã sponsorizata."

6. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Prevederile art. 6 se aplica şi persoanelor fizice sau juridice care efectueazã acte de mecenat."

7. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Persoanele fizice sau juridice romane, care efectueazã sponsorizãri în domeniile prevãzute la art. 4, beneficiazã de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizarilor, dar nu mai mult de:
a) 10% din baza impozabilã pentru sponsorizãri în domeniile: cultura, arta, învãţãmânt, sãnãtate, asistenta şi servicii sociale, acţiuni umanitare, protecţia mediului;
b) 8% din baza impozabilã pentru sponsorizãri în domeniile: educaţie, drepturile omului, ştiinţa-cercetare fundamentalã şi aplicatã, filantropic, de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice, sport - cu excepţia fotbalului;
c) 5% din baza impozabilã pentru sponsorizãri în domeniile: religios, social şi comunitar, reprezentarea intereselor asociaţiilor profesionale, fotbal.
(2) Persoanele fizice sau juridice romane, care efectueazã acte de mecenat în condiţiile prezentei legi, beneficiazã de reducerea bazei impozabile cu echivalentul acestora, dar nu mai mult de 10% din baza impozabilã.
(3) Totalitatea reducerilor aplicate bazei impozabile pentru sponsorizarile efectuate potrivit alin. (1), cumulate cu cele aferente actelor de mecenat, nu poate depãşi 10% din venitul sau din profitul impozabil, dupã caz.
(4) Persoanele fizice sau juridice strãine, care datoreazã statului roman, conform legislaţiei în vigoare, un impozit pentru un venit realizat în România şi care efectueazã sponsorizãri sau acte de mecenat, beneficiazã, de asemenea, de reducerea bazei impozabile cu echivalentul în lei al sponsorizarii sau al actului de mecenat, calculat la cursul de schimb valutar al zilei, la data efectuãrii transferului de proprietate, în aceleaşi cote aplicabile persoanelor fizice sau juridice romane, conform alineatelor precedente."

8. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Sumele primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de plata impozitului pe venit.
(2) Aceeaşi prevedere se aplica şi bunurilor materiale primite prin sponsorizare sau mecenat, potrivit prezentei legi."

9. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute în prezenta lege sponsorul care, în mod direct sau indirect, urmãreşte sa directioneze activitatea beneficiarului.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu inlatura dreptul pãrţilor de a încheia, potrivit legii, acte juridice afectate de sarcina, dacã prin acestea nu se directioneaza ori nu se conditioneaza activitatea beneficiarului."

10. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Contestaţiile privind acordarea sau neacordarea facilitãţilor prevãzute în prezenta lege se soluţioneazã conform prevederilor Legii nr. 105/1997 pentru soluţionarea obiectiunilor, contestaţiilor şi a plangerilor asupra sumelor constatate şi aplicate prin actele de control sau de impunere ale organelor Ministerului Finanţelor."

11. Articolele 14, 15 şi 16 se abroga.

ART. 2
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Culturii, Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi Ministerul Educaţiei Naţionale vor emite instrucţiuni de aplicare a acesteia, ce vor fi avizate de Ministerul Finanţelor.
ART. 3
Prevederile prezentei ordonanţe intra în vigoare cu data de întâi a lunii urmãtoare publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României. Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, orice dispoziţii contrare se abroga.
ART. 4
<>Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se articolelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul tineretului
şi sportului,
Crin Antonescu

Ministrul culturii,
Ion Caramitru

Ministrul cercetãrii
şi tehnologiei,
Bujor Bogdan Teodoriu

Ministrul sãnãtãţii,
Ion Victor Bruckner

p. Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului,
Viorel Raicu,
secretar de stat

Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga

p. Ministru de stat,
ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Iuliu Bara,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor,
Valentin Lazea,
secretar de stat

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016