Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 36 din 14 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfasoara activitati de reparatii, de reglare, de modificari constructive, de reconstructie a vehiculelor rutiere, precum si de dezmembrare a vehiculelor uzate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 36 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfasoara activitati de reparatii, de reglare, de modificari constructive, de reconstructie a vehiculelor rutiere, precum si de dezmembrare a vehiculelor uzate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 652 din 22 iulie 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. III.1 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi de reparaţii, de reglare, de modificãri constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 222/2003 , cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANŢĂ
privind autorizarea operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi de reparaţii, de reglare, de modificãri constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz"
2. Dupã alineatul (4) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Avizul de funcţionare este documentul prin care organele din cadrul Poliţiei Române, desemnate prin dispoziţie a inspectorului general al Poliţiei Române, atestã îndeplinirea de cãtre operatorii economici care desfãşoarã activitãţi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz a condiţiilor stabilite prin prezenta ordonanţã."
3. La articolul 1^1 , litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) onorabilitate - situaţia în care se gãseşte conducãtorul activitãţii autorizate, care nu trebuie sã fi fost condamnat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã pentru infracţiuni sãvârşite cu intenţie şi care acţioneazã în mod etic şi responsabil în raport cu beneficiarii;".
4. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Eliberarea de cãtre R.A.R. a autorizaţiei tehnice pentru operatorii economici care desfãşoarã activitãţi de montare, reparare şi/sau verificare a aparatelor de control (tahografelor) şi a limitatoarelor de vitezã este condiţionatã de asigurarea cerinţelor de obiectivitate şi neutralitate a agentului economic respectiv în raport cu utilizatorii aparatelor de control (tahografelor) şi ai limitatoarelor de vitezã."
5. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1 , cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1 . - (1) Eliberarea de cãtre R.A.R. a autorizaţiei tehnice pentru operatorii economici care desfãşoarã activitãţi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz este condiţionatã de prezentarea de cãtre solicitant a avizului de funcţionare prevãzut la art. 1 alin. (5).
(2) Organele din cadrul Poliţiei Române, desemnate conform prevederilor art. 1 alin. (5), vor elibera avizul de funcţionare dupã ce verificã îndeplinirea de cãtre operatorul economic solicitant a condiţiilor stabilite prin prezenta ordonanţã, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii.
(3) Avizul de funcţionare se solicitã în scris, la cerere fiind obligatorie anexarea urmãtoarelor documente:
a) o copie de pe certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, din care sã rezulte obiectul de activitate de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz;
b) cazier judiciar al asociaţilor şi administratorului operatorului economic solicitant;
c) împuternicire scrisã din partea administratorului operatorului economic pentru depunerea solicitãrii.
(4) Avizul de funcţionare nu se elibereazã solicitanţilor dacã aceştia se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) asociaţii sau administratorul operatorului economic au fost condamnaţi prin hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive pentru infracţiuni de omor, lovire şi vãtãmare cauzatoare de moarte, vãtãmare corporalã gravã, tâlhãrie, ultraj, furtul unui autovehicul, fals sau uz de fals;
b) operatorul economic a fost depistat anterior cã desfãşoarã activitãţi neautorizate de dezmembrare a vehiculelor."
6. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - La repararea, modificarea constructivã sau reconstrucţia vehiculelor rutiere, în cazul intervenţiei la sistemele care privesc siguranţa circulaţiei, protecţia mediului, eficienţa energeticã şi protecţia împotriva furturilor şi care sunt reglementate de directivele/regulamentele Uniunii Europene sau de regulamentele CEE-ONU, operatorii economici prevãzuţi la art. 1 pot utiliza numai echipamente, componente, entitãţi tehnice, piese de schimb şi materiale de exploatare de origine sau omologate/ certificate, conform legislaţiei în vigoare."
7. Dupã articolul 5 se introduc douã noi articole, articolele 5^1 şi 5^2 , cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1 . - (1) Operatorii economici care desfãşoarã activitãţi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi sã elibereze pe numele proprietarului vehiculului dezmembrat un certificat de distrugere, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor scoase din uz.
(2) Se interzice comercializarea în vederea reutilizãrii a vehiculelor scoase din uz, predate în vederea dezmembrãrii, precum şi a caroseriilor/şasiurilor acestora.
(3) Se interzice de asemenea comercializarea în vederea reutilizãrii a sistemelor, echipamentelor, componentelor, entitãţilor tehnice şi pieselor de schimb care privesc siguranţa circulaţiei, stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.
Art. 5^2 . - (1) Operatorii economici autorizaţi sã desfãşoare activitãţi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi:
a) sã întocmeascã şi sã pãstreze evidenţa strictã a tuturor vehiculelor asupra cãrora au derulat activitatea pentru care au fost autorizaţi;
b) sã asigure evidenţa modului de tratare a caroseriilor/şasiurilor rezultate din activitatea de dezmembrare;
c) sã permitã controlul organelor de poliţie desemnate şi sã le punã la dispoziţie, la solicitare, evidenţele menţionate.
(2) Evidenţele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) se ţin în douã registre distincte.
(3) Registrele prevãzute la alin. (2), cu filele numerotate şi şnuruite, se înregistreazã la organul din cadrul Poliţiei Române, desemnat conform prevederilor art. 1 alin. (5), în a cãrui razã de competenţã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea operatorul economic respectiv.
(4) Operatorii economici sunt obligaţi sã prezinte pentru înregistrare registrele prevãzute la alin. (2), în termen de 10 zile de la data obţinerii autorizaţiei tehnice."
8. La alineatul (1) al articolului 6^1 , dupã litera d) se introduc trei litere noi, literele e), f) şi g), cu urmãtorul cuprins:
"e) nerespectarea prevederilor art. 5^1 , cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
f) nerespectarea prevederilor art. 5^2 alin. (1), cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 20.000 lei (RON);
g) nerespectarea prevederilor art. 5^2 alin. (3) şi (4), cu amendã de la 2.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON)."
9. Alineatul (3) al articolului 6^1 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-e) se constatã şi se sancţioneazã de cãtre personalul R.A.R. împuternicit în acest scop de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, autoritatea competentã în domeniul transporturilor, iar contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. f) şi g) se constatã şi se sancţioneazã de cãtre ofiţerii şi agenţii de poliţie împuterniciţi în acest scop de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Personalul R.A.R. împuternicit de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului sã aplice contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-e) poate dispune, în funcţie de gravitatea faptelor, şi oprirea/suspendarea temporarã a activitãţii sau anularea autorizaţiei tehnice."
10. În textul ordonanţei se înlocuiesc urmãtoarele sintagme:
a) "Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei" cu "Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului";
b) "autorizaţie tehnicã de funcţionare" cu "autorizaţie tehnicã";
c) "vehicule uzate" cu "vehicule scoase din uz".
ART. II
(1) În termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, operatorii economici care au ca obiect de activitate dezmembrarea de vehicule scoase din uz şi cãrora le-a fost eliberatã de cãtre R.A.R. autorizaţia tehnicã sunt obligaţi sã solicite avizul de funcţionare prevãzut la <>art. 1 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 82/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 222/2003 , cu modificãrile ulterioare. Dupã obţinerea avizului, operatorii economici îl depun la R.A.R. şi procedeazã conform <>art. 5^1 şi 5^2 din Ordonanţa Guvernului nr. 82/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 222/2003 , cu modificãrile ulterioare.
(2) În situaţia în care se constatã cã nu sunt îndeplinite condiţiile legale precizate prin prezenta ordonanţã, organul din cadrul Poliţiei Române refuzã eliberarea avizului de funcţionare şi comunicã acest aspect R.A.R., care va dispune, în termen de 10 zile de la primirea comunicãrii, anularea autorizaţiei tehnice existente.
ART. III
Nivelul tuturor amenzilor prevãzute de prezenta ordonanţã se exprimã în lei noi.
ART. IV
<>Ordonanţa Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi de reparaţii, de reglare, de modificãri constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 222/2003 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã, dupã aprobarea prin lege a acesteia, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. V
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 36.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016