Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 34 din 14 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 80/2000 privind certificarea sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, precum si conditiile de comercializare si utilizare a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 34 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 80/2000 privind certificarea sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb si materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, precum si conditiile de comercializare si utilizare a acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 26 iulie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. III.9 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. I
<>Ordonanta Guvernului nr. 80/2000 privind certificarea sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, precum şi condiţiile de comercializare şi utilizare a acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 671/2002 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANTA
privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piata a acestora"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Produsele şi materialele de exploatare noi, destinate utilizãrii la vehicule rutiere, pot fi introduse pe piata numai dacã respecta condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta.
(2) Produsele şi materialele de exploatare noi din categoria celor care privesc siguranta circulaţiei, protecţia mediului, eficienta energetica şi protecţia impotriva furturilor vehiculelor rutiere pot fi introduse pe piata numai dacã sunt omologate sau certificate.
(3) Lista produselor şi materialelor de exploatare care necesita omologare sau certificare în vederea introducerii pe piata se stabileşte prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.
(4) Omologarea produselor prevãzute la alin. (2) se efectueazã de cãtre Regia Autonomã «Registrul Auto Roman", organism tehnic specializat aflat sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, denumit în continuare R.A.R., pe baza rezultatelor încercãrilor efectuate de laboratoare recunoscute de cãtre R.A.R., în cazul omologãrii naţionale, respectiv de laboratoare notificate, în cazul omologãrii comunitare (CE) de tip şi al omologãrii internaţionale (CEE-ONU) de tip.
(5) Certificarea produselor şi materialelor de exploatare prevãzute în lista menţionatã la alin. (3) se efectueazã de cãtre R.A.R. sau de cãtre alte organisme de certificare a produselor, desemnate conform legislaţiei în vigoare de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, pe baza rezultatelor încercãrilor efectuate de laboratoare recunoscute de cãtre R.A.R. sau de laboratoare acreditate.
(6) Se excepteazã de la prevederile alin. (4) şi (5):
a) produsele omologate de autoritãţile competente ale pãrţilor contractante în baza acordurilor de la Geneva;
b) produsele omologate de autoritãţile competente ale statelor membre conform directivelor/regulamentelor Uniunii Europene;
c) produsele de origine sau produsele de schimb de origine.
(7) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, obligativitatea omologãrii sau a certificãrii în vederea introducerii pe piata a produselor prevãzute la alin. (2) şi care sunt fabricate şi comercializate legal în state membre ale Uniunii Europene, altele decât România, se aplica numai pentru produsele care fac parte dintr-un sistem sau echipament care este reglementat printr-o directiva/printr-un regulament a/al Uniunii Europene sau printr-un regulament CEE-ONU aplicat de Uniunea Europeanã.
(8) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, produsele prevãzute la alin. (2), care sunt fabricate şi comercializate legal în state membre ale Uniunii Europene, altele decât România, şi care nu fac parte dintr-un sistem sau echipament care este reglementat printr-o directiva/printr-un regulament a/al Uniunii Europene sau printr-un regulament CEE-ONU aplicat de Uniunea Europeanã, sunt exceptate de la obligativitatea omologãrii sau a certificãrii în vederea introducerii pe piata, dacã acestea furnizeazã un nivel echivalent de protecţie a siguranţei rutiere sau de protecţie a mediului în raport cu cerinţele naţionale de introducere pe piata, nivel demonstrabil pe baza unor documente oficiale.
(9) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, sunt exceptaţi de la obligativitatea certificãrii în vederea introducerii pe piata carburanţii auto fabricati şi comer-cializati legal în state membre ale Uniunii Europene, altele decât România, dacã aceştia furnizeazã un nivel echivalent de protecţie a mediului în raport cu cerinţele naţionale de introducere pe piata, nivel demonstrabil pe baza unor documente oficiale.
(10) Produsele şi materialele de exploatare noi, altele decât cele prevãzute în lista menţionatã la alin. (3), pot fi introduse pe piata numai dacã respecta prevederile art. 3 şi 4.
(11) Introducerea pe piata a produselor şi materialelor de exploatare este admisã pe toatã durata termenului de garanţie/valabilitate a produselor şi materialelor de exploatare certificate/omologate, indiferent de termenul de expirare a certificãrii/omologãrii, cu condiţia ca certificarea/ omologarea sa nu fie suspendatã sau retrasã.
(12) Producãtorul unui vehicul sau reprezentantul acestuia este obligat sa comunice R.A.R. situaţia abilitarilor retrase pentru fabricarea de piese de origine, în termen de 7 zile de la data retragerii acestora."
3. Dupã articolul 1 se introduc trei noi articole, articolele 1^1, 1^2 şi 1^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1. - Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului reprezintã autoritatea competenta pentru omologarea, certificarea şi supravegherea introducerii pe piata a produselor şi materialelor de exploatare.
Art. 1^2. - Pentru aplicarea prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos semnifica dupã cum urmeazã:
1. produs - un sistem, un echipament, o piesa, o componenta sau o entitate tehnica utilizata la fabricarea unui vehicul sau pentru înlocuirea celui existent pe un vehicul. Poate fi:
1.1. produs de origine - produs utilizat la fabricarea unui vehicul şi care a echipat vehiculul la omologarea de tip a acestui vehicul;
1.2. produs de schimb - produs destinat sa fie utilizat la un vehicul pentru a înlocui un produs montat pe acest vehicul;
2. material de exploatare - substanţe necesare la utilizarea unui vehicul rutier, care se consuma sau se uzeaza în timpul utilizãrii unui vehicul rutier şi care se completeazã ori se înlocuiesc în timpul exploatãrii acestuia. Include carburanţii auto, lubrifianţii auto, aditivii pentru carburanţii auto, lichidele pentru frana, lichidele de rãcire, uleiurile hidraulice;
3. omologarea unui produs - procedura administrativã prin care R.A.R. certifica faptul ca un produs îndeplineşte condiţiile tehnice şi/sau administrative aplicabile conform legislaţiei în vigoare;
4. certificarea unui produs sau a unui material de exploatare - procedura administrativã prin care R.A.R. sau un alt organism de certificare a produselor, desemnat conform legislaţiei în vigoare de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, certifica faptul ca un produs sau un material de exploatare îndeplineşte condiţiile tehnice esenţiale pentru siguranta circulaţiei, protecţia mediului şi eficienta energetica, precizate prin standardele naţionale sau standardele internaţionale aplicabile ori prin specificaţiile tehnice declarate de cãtre fabricant;
5. certificarea unui carburant auto - procedura administrativã prin care R.A.R. certifica faptul ca un carburant auto îndeplineşte condiţiile tehnice şi administrative aplicabile în vederea introducerii pe piata;
6. acordurile de la Geneva - Acordul privind adoptarea de prescripţii tehnice uniforme aplicabile vehiculelor cu roti, echipamentelor şi pieselor ce pot fi montate sau utilizate pe vehicule cu roti şi condiţiile de recunoaştere reciprocã a omologarilor eliberate pe baza acestor prescripţii, încheiat la Geneva la 20 martie 1958, la care România a aderat prin <>Decretul nr. 371/1976 , şi Acordul privind adoptarea de reglementãri tehnice mondiale aplicabile autovehiculelor, precum şi echipamentelor şi componentelor ce pot fi montate şi/sau utilizate pe autovehicule, încheiat la Geneva la 25 iunie 1998, la care România a aderat prin <>Legea nr. 97/2002 .
Art. 1^3. - (1) Pentru fiecare tip de produs omologat de tip, R.A.R. elibereazã fabricantului produsului, reprezentantului acestuia sau importatorului, dupã caz:
a) certificatul de omologare nationala a unui tip de produs;
b) certificatul de omologare CE a unui tip de produs, de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã;
c) certificatul de omologare CEE-ONU a unui tip de produs.
(2) Pentru fiecare produs sau material de exploatare certificat, R.A.R. sau organismul de certificare a produselor, desemnat conform legislaţiei în vigoare de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, elibereazã fabricantului produsului sau reprezentantului acestuia un certificat de conformitate."
4. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Omologarea nationala de tip a produselor se acorda de cãtre R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, persoana juridicã.
(2) Omologarea comunitara (CE) de tip a sistemelor, componentelor şi entitatilor tehnice se acorda de cãtre R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
(3) Omologarea internationala (CEE-ONU) de tip a echipamentelor, pieselor şi componentelor se acorda de cãtre R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia.
(4) Certificarea produselor şi materialelor de exploatare se acorda de cãtre R.A.R. sau de organismul de certificare a produselor, desemnat conform legislaţiei în vigoare de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, persoana juridicã.
(5) Operatorii economici care nu dispun de împuterniciri de reprezentare din partea producãtorilor pot obţine dreptul de introducere pe piata numai prin certificarea loturilor de produse respective.
(6) În cazul în care un material de exploatare în vrac, prevãzut în lista menţionatã la art. 1 alin. (3), este partitionat şi/sau ambalat de cãtre operatori economici, alţii decât producãtorul, serviciul de partitionare şi ambalare al acestuia trebuie sa fie autorizat de cãtre R.A.R."
5. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - (1) Eliberarea certificatelor de omologare internationala (CEE-ONU) pentru echipamente, piese şi componente se face în conformitate cu acordurile de la Geneva. Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin R.A.R., şi, respectiv, R.A.R. sunt desemnate de Guvernul României, parte contractantã la acordurile de la Geneva, ca departament administrativ şi, respectiv, serviciu tehnic, în conformitate cu acordurile de la Geneva.
(2) R.A.R. îndeplineşte în numele Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului procedurile administrative referitoare la aplicarea acordurilor de la Geneva."
6. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) În vederea introducerii pe piata, produsele şi materialele de exploatare trebuie inscriptionate cu toate informaţiile stabilite de reglementãrile în vigoare. În cazul în care dimensiunile sau natura produsului nu permit inscriptionarea direct pe produs, informaţiile se înscriu pe ambalajul individual. Pentru materialele de exploatare livrate în vrac, informaţiile se înscriu în certificatul de garanţie.
(2) În vederea introducerii pe piata, produsele omologate sau certificate conform prezentei ordonanţe trebuie sa aibã aplicate, dupã caz, mãrci de certificare a conformitatii, mãrci/marcaje de omologare sau numãrul certificatului de conformitate/omologare, marcaje de securizare, cu precizarea organismului care a efectuat certificarea.
(3) Obligaţia aplicãrii marcilor/marcajelor sau a numãrului certificatului de conformitate/omologare revine exclusiv titularilor certificatelor de conformitate/omologare.
(4) Pana la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, produsele şi materialele de exploatare introduse pe piata, cuprinse în lista menţionatã la art. 1 alin. (3), cu excepţia produselor prevãzute la art. 1 alin. (6) şi a materialelor de exploatare livrate în vrac, trebuie sa aibã aplicat suplimentar un marcaj special de securizare care atesta ca produsul sau materialul de exploatare poate fi introdus pe piata legal şi care trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) marcajul trebuie sa conţinã cel puţin un element de siguranta şi de protecţie impotriva falsificãrii acestuia;
b) macheta marcajului special de securizare este unica şi este aprobatã de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. În cazul în care dimensiunile sau natura produsului ori a materialului de exploatare nu permit aplicarea directa, marcajul special de securizare se aplica pe ambalajul individual sau colectiv;
c) producţia şi distribuţia marcajului special de securizare se desfãşoarã sub autoritatea şi controlul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
d) obligaţia aplicãrii marcajului special de securizare revine exclusiv deţinãtorului omologãrii sau al certificãrii;
e) aplicarea marcajului special de securizare este facultativã pentru produsele şi materialele de exploatare omologate sau certificate, altele decât cele prevãzute în lista menţionatã la art. 1 alin. (3)."
7. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) În vederea introducerii pe piata, produsele şi materialele de exploatare trebuie sa aibã marca fabricantului aplicatã pe produs sau pe ambalaj, dupã caz, şi sa fe însoţite de un certificat de garanţie şi de o declaraţie de conformitate, întocmite de producãtori sau de reprezentanţii acestora potrivit legislaţiei în vigoare.
(2) Declaraţia de conformitate reprezintã asumarea rãspunderii de cãtre fabricant sau de reprezentantul acestuia în privinta conformitatii produselor ori materialelor de exploatare introduse pe piata cu cele omologate sau certificate. Forma şi conţinutul declaraţiei de conformitate trebuie sa corespundã cu modelul declaraţiei de conformitate aprobat prin legislaţia în vigoare.
(3) Dreptul de introducere pe piata înceteazã în urmãtoarele cazuri:
a) operatorul economic care a emis declaraţia de conformitate nu face dovada ca a trimis documentaţia tehnica a produsului sau materialului de exploatare în termen de 30 de zile de la solicitarea R.A.R.;
b) R.A.R. constata ca declaraţia de conformitate nu corespunde cu documentaţia tehnica de referinta a produsului sau materialului de exploatare;
c) documentaţia tehnica de referinta precizatã în declaraţia de conformitate nu cuprinde caracteristicile tehnice esenţiale ale produsului sau materialului de exploatare, care sa asigure interschimbabilitatea produsului sau materialului de exploatare utilizat de producãtorul vehiculului rutier;
d) produsul sau materialul de exploatare este neconform cu documentaţia tehnica de referinta, caz în care operatorul economic sau reprezentanţii legali ai acestuia, care au emis declaraţia de conformitate, suporta cheltuielile aferente verificãrilor.
(4) În cazul în care atât producãtorul, cat şi reprezentantul acestuia au sediul în afarã României, revine importatorului responsabilitatea pentru deţinerea şi prezentarea documentaţiei tehnice organismelor de control.
(5) Documentele prevãzute la alin. (1), autentificate prin stampilare, trebuie sa conţinã toate datele cerute de legislaţia în vigoare, înscrise lizibil, explicit şi fãrã ambiguitãţi, şi vor fi semnate de persoana care angajeazã juridic emitentul.
(6) Lista produselor şi materialelor de exploatare neconforme cãrora li s-a interzis introducerea pe piata conform alin. (3) va fi facuta publica de cãtre R.A.R."
8. Articolul 5^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Producãtorii de vehicule rutiere sau, dupã caz, reprezentanţii autorizaţi ai acestora au obligaţia de a asigura echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare aferente, precum şi service-ul necesar, atât pe durata comercializãrii vehiculelor noi, cat şi dupã încetarea acesteia, pentru o perioada de cel puţin 8 ani, calculatã de la data vânzãrii ultimului lot de vehicule, direct sau prin terţi abilitaţi."
9. Articolul 5^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^2. - Este interzisã introducerea pe piata a urmãtoarelor categorii de produse şi materiale de exploatare:
a) produsele sau materialele de exploatare prevãzute în lista menţionatã la art. 1 alin. (3), necertificate sau neomologate;
b) produsele sau materialele de exploatare nemarcate corespunzãtor, dupã caz, cu marca fabricantului, marca de certificare a conformitatii, marca/marcajul de omologare, numãrul certificatului de conformitate/omologare sau, pana la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, cu marcajul special de securizare;
c) produsele sau materialele de exploatare pe care au fost aplicate inscriptionari şi/sau marcaje falsificate ori neautorizate;
d) produsele sau materialele de exploatare neinscriptionate cu informaţiile stabilite prin reglementãri legale;
e) produsele sau materialele de exploatare neinsotite de declaraţia de conformitate şi de certificatul de garanţie;
f) produsele sau materialele de exploatare având marcaje şi inscriptionari cu denumiri care pot crea confuzii;
g) produsele pirat sau contrafãcute."
10. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (2), ale art. 2 alin. (5) şi (6), ale art. 3 alin. (4), ale art. 4 alin. (3), ale art. 5^2 lit. a) şi f) şi ale art. 6^2 alin. (4), cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON);
b) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2), ale art. 4 alin. (1) şi ale art. 5^2 lit. b), c), d) şi e), cu amenda de la 500 lei (RON) la 2.000 lei (RON);
c) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (12) şi ale art. 5^2 lit. g), cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
d) nerespectarea prevederilor art. 5^1, cu amenda de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON).
(2) Constatarea şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul împuternicit în acest scop de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
(3) Nivelul amenzilor prevãzute la alin. (1) se actualizeazã prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.
(4) Dispoziţiile referitoare la contravenţii, prevãzute la alin. (1) şi (2), se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
11. Dupã articolul 6 se introduc doua noi articole, articolele 6^1 şi 6^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - Resursele necesare pentru exercitarea activitãţii de supraveghere şi control al pieţei în vederea aplicãrii prezentei ordonanţe se suporta de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în limitele fondurilor alocate anual de la bugetul de stat.
Art. 6^2. - (1) R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, îndeplineşte urmãtoarele atribuţii în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe:
a) acorda omologarea sau certificarea pentru produsele sau materialele de exploatare prevãzute în lista menţionatã la art. 1 alin. (3);
b) acorda omologarea comunitara (CE) de tip pentru componente şi entitãţi tehnice, conform directivelor/ regulamentelor Uniunii Europene, de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã;
c) acorda omologarea internationala (CEE-ONU) de tip pentru echipamente, piese şi componente, conform regulamentelor CEE-ONU;
d) efectueazã încercãri necesare pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor tehnice impuse în vederea acordãrii omologãrii ori certificãrii pentru produsele sau materialele de exploatare prevãzute la art. 1 alin. (2);
e) efectueazã încercãri necesare pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor tehnice impuse în vederea acordãrii omologãrii comunitare (CE) de tip pentru componente şi entitãţi tehnice, conform directivelor/regulamentelor Uniunii Europene, de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã;
f) efectueazã încercãri necesare pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor tehnice impuse în vederea acordãrii omologãrii internaţionale (CEE-ONU) pentru echipamente, piese şi componente, conform regulamentelor CEE-ONU;
g) recunoaşte laboratoare de încercãri în vederea efectuãrii încercãrilor necesare pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor tehnice impuse în vederea acordãrii omologãrii sau certificãrii pentru produsele sau materialele de exploatare menţionate în lista prevãzutã la art. 1 alin. (3);
h) verifica la deţinãtorul omologãrii sau al certificãrii conformitatea producţiei şi ia mãsurile necesare pentru menţinerea acesteia pe toatã durata de fabricaţie a tipului respectiv de produse sau materiale de exploatare;
i) impune deţinãtorului omologãrii sau al certificãrii prevãzut la lit. h) remedierea defectiunilor de fabricaţie constatate la produsele sau materialele de exploatare care pun ori pot pune în pericol siguranta circulaţiei sau protecţia mediului;
j) supravegheazã pe piata conformitatea cu tipul omologat/certificat a produselor introduse pe piata;
k) supravegheazã pe piata conformitatea materialelor de exploatare introduse pe piata;
l) autorizeaza serviciile de partitionare şi ambalare a materialelor de exploatare în vrac.
(2) În funcţie de neconformitãţile constatate, R.A.R. poate impune deţinãtorilor omologãrii sau ai certificãrii mãsuri privind sistarea introducerii pe piata şi/sau retragerea lotului de produse şi materiale de exploatare neconforme, cu interdicţia introducerii pe piata sau a folosirii pana la remediere.
(3) În funcţie de gravitatea faptei, personalul împuternicit în acest scop de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului poate dispune confiscarea şi/sau distrugerea, oprirea definitiva sau temporarã a fabricãrii ori a introducerii pe piata de produse necertificate sau neomologate, a celor neinscriptionate ori nemarcate corespunzãtor, a celor neinsotite de certificate de garanţie şi declaraţii de conformitate, a celor falsificate, precum şi a celor care se dovedesc neconforme, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(4) Operatorii economici au obligaţia ca în termen de 30 de zile sa facã dovada ca au predat pentru reciclare cãtre operatori economici autorizaţi, potrivit legislaţiei în vigoare, materialele rezultate din procesul de distrugere precizat la alin. (3).
(5) Cheltuielile datorate retragerii din circulaţie, remedierii neconformitatilor şi repunerii în circulaţie a produselor şi materialelor de exploatare se suporta de cãtre deţinãtorul omologãrii sau al certificãrii."
ART. II
În cuprinsul <>Ordonanţei Guvernului nr. 80/2000 privind certificarea sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, precum şi condiţiile de comercializare şi utilizare a acestora, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 671/2002 , sintagma "Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei" se înlocuieşte cu sintagma "Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului".
ART. III
În termen de 90 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va actualiza Reglementãrile privind certificarea şi/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, precum şi autorizarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de reparaţii, de reglare, de modificãri constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate - RNTR 4, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor nr. 536/1997 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 9 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. IV
<>Ordonanta Guvernului nr. 80/2000 privind certificarea sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor de exploatare utilizate la vehicule rutiere, precum şi condiţiile de comercializare şi utilizare a acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 671/2002 , precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, dupã aprobarea acesteia prin lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.
ART. V
Prezenta ordonanta intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 34.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016