Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 32 din 30 ianuarie 2003  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 32 din 30 ianuarie 2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 1 februarie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 1 pct. IV.2 din Legea nr. 680/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Legea nr. 203/1999 privind permisele de munca, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 30 decembrie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta lege reglementeazã încadrarea în munca a strãinilor pe teritoriul României şi condiţiile de eliberare a permiselor de munca."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În sensul prezentei legi, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) strãin - persoana care nu are cetãţenie romana;
b) permisul de munca - documentul oficial, eliberat în condiţiile prezentei legi, care da dreptul titularului sa fie încadrat în munca în România;
c) lucrãtorul stagiar - strainul încadrat în munca, a cãrui prezenta pe teritoriul României este strict determinata în timp şi are drept scop îmbunãtãţirea pregãtirii profesionale şi a cunoştinţelor lingvistice şi culturale;
d) lucrãtorul sezonier - strainul încadrat în munca pe teritoriul Romanei, pe un loc de munca bine definit, într-un sector de activitate care se desfãşoarã în funcţie de succesiunea anotimpurilor, în baza unui contract individual de munca încheiat pe perioada determinata;
e) lucrãtorul transfrontalier - strainul încadrat în munca în localitãţile de frontiera de pe teritoriul României şi care se întoarce în fiecare zi sau cel puţin o data pe saptamana în zona de frontiera a unui stat care are frontiera comuna cu România, în care îşi are domiciliul şi al cãrui cetãţean este."
3. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1 - (1) Permisul de munca poate fi eliberat, la cerere, strãinilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute de legislaţia romana cu privire la încadrarea în munca şi care au aplicatã pe documentele de trecere a frontierei viza de lungã şedere pentru angajare în munca sau, dupã caz, viza de lungã şedere pentru alte scopuri.
(2) Permisul de munca poate fi eliberat, cu respectarea reglementãrilor în vigoare, fãrã a fi necesarã obţinerea vizei de lungã şedere pentru angajare în munca, strãinilor aflaţi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) provin din state cu care România are încheiate acorduri, convenţii sau înţelegeri de desfiinţare a vizelor pentru trecerea frontierei în acest scop sau pentru care România a renunţat unilateral la obligativitatea vizelor;
b) beneficiazã de drept de şedere temporarã pentru reîntregirea familiei, acordat în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul strãinilor în România;
c) beneficiazã de drept de şedere temporarã în scop de studii şi solicita încadrarea în munca în baza unor contracte individuale de munca cu timp parţial, cu program de maximum 4 ore pe zi;
d) sunt membri de familie - soţ, sotie, copii - ai cetãţenilor romani cu domiciliul în România."
4. Alineatul (1) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Permisul de munca se elibereazã de Oficiul pentru Migratia Forţei de Munca, instituţie publica aflatã în subordinea Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale."
5. Alineatul (3) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În temeiul prevederilor acordurilor, convenţiilor sau înţelegerilor internaţionale la care România este parte, permisele de munca pot fi eliberate sau prelungite şi în alte condiţii sau situaţii decât cele prevãzute în prezenta lege."
6. Alineatul (3^1) al articolului 3 se abroga.
7. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Permisul de munca da dreptul titularului sa fie încadrat, prin încheierea unui contract individual de munca, la o singura persoana fizica sau juridicã din România ori la o reprezentanta autorizata din România a unei persoane juridice cu sediul în strãinãtate."
8. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Pot fi încadraţi în munca la persoane fizice sau juridice din România, fãrã permis de munca, urmãtoarele categorii:
a) strãinii care şi-au stabilit, potrivit legii, domiciliul în România;
b) cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European şi membrii de familie ai acestora;
c) cetãţenii strãini al cãror acces liber pe piata muncii din România este reglementat prin acorduri, convenţii sau înţelegeri bilaterale încheiate de România cu alte state; d) strãinii care au dobândit statutul de refugiat pe teritoriul României;
e) strãinii detasati de cãtre o companie strãinã cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului la o reprezentanta, sucursala ori filiala a sa, aflatã pe teritoriul României, sau la o societate comercialã, persoana juridicã romana, al carei asociat/acţionar este compania strãinã, cu acelaşi obiect de activitate, dacã fac dovada ca nu sunt în raporturi de munca cu o alta persoana juridicã romana;
f) strãinii detasati de cãtre un angajator cu sediul în strãinãtate la o persoana juridicã din România, în baza unui contract comercial de prestãri de servicii încheiat între cele doua pãrţi;
g) strãinii care desfãşoarã activitãţi didactice, ştiinţifice, artistice sau alte categorii de activitãţi specifice, cu caracter temporar, în instituţii de profil din România, în baza ordinului ministrului de resort;
h) strãinii care urmeazã sa desfãşoare pe teritoriul României activitãţi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale sau de autoritãţi administrative autonome."
9. Dupã articolul 5 se introduc trei noi articole, 5^1, 5^2 şi 5^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - La propunerea Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, în concordanta cu politica privind migratia forţei de munca şi luând în considerare situaţia pieţei muncii din România, anual, prin hotãrâre a Guvernului se stabileşte numãrul de permise de munca ce pot fi eliberate strãinilor.
Art. 5^2. - (1) Lucrãtorii strãini pot fi încadraţi în munca pe teritoriul României numai cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) locurile de munca vacante nu pot fi ocupate cu personal roman;
b) lucrãtorul strãin îndeplineşte condiţiile speciale de pregãtire profesionalã şi experienta în activitate, solicitate de angajator.
(2) Permisul de munca eliberat acestor lucrãtori poate fi prelungit numai în situaţia în care sunt întrunite condiţiile de încadrare în munca prevãzute la alin. (1).
Art. 5^3. - (1) Accesul lucrãtorilor strãini stagiari şi sezonieri pe piata muncii este reglementat prin acorduri, convenţii sau înţelegeri bilaterale, încheiate de România cu alte state.
(2) Lucrãtorii stagiari pot fi încadraţi în munca pe teritoriul României pentru o perioada de stagiu de 12 luni, cu posibilitate de prelungire a şederii pana la obţinerea calificãrii profesionale pentru care s-a organizat stagiul.
(3) Lucrãtorii sezonieri pot fi încadraţi în munca pe teritoriul României pentru o perioada de cel mult 6 luni într-un interval de 12 luni şi trebuie sa rãmânã în afarã teritoriului României cel puţin 6 luni înainte de a fi readmisi în acelaşi scop. Permisul de munca al lucrãtorului sezonier nu poate fi prelungit în vederea ocupãrii unui loc de munca de alta natura."
10. În cuprinsul alineatului (3) al articolului 6 denumirea "Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale" se înlocuieşte cu denumirea "Oficiul pentru Migratia Forţei de Munca".
11. Alineatele (4), (5) şi (6) ale articolului 6 se abroga.
12. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Încadrarea fãrã permis de munca sau menţinerea în munca a unui strãin care nu are permis de munca valabil de cãtre o persoana fizica sau juridicã din România, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 5, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei."
13. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 7 se fac de cãtre inspectorii de munca din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de cãtre salariaţii Oficiului pentru Migratia Forţei de Munca, desemnaţi prin ordin al ministrului muncii şi solidaritãţii sociale.
(2) Prevederile alin. (1) şi ale art. 7 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare."
14. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Sumele provenite din taxele plãtite conform prevederilor art. 6 alin. (1) şi (2) şi din comisionul prevãzut la art. 6 alin. (3), precum şi cele provenite din amenzile prevãzute la art. 7 se fac venit la bugetul de stat."
15. La articolul 11 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile art. 5 lit. b) intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007."
ART. 2
Prezenta ordonanta intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Normele metodologice privind procedura de eliberare şi de anulare a permiselor de munca, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 434/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 14 iunie 2000, vor fi modificate şi completate prin hotãrâre a Guvernului, care va intra în vigoare pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. 4
Dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe <>Legea nr. 203/1999 privind permisele de munca, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se articolelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Razvan Ionut Cirica,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 30 ianuarie 2003.
Nr. 32.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016