Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 32 din 29 ianuarie 1999  privind instituirea sistemului de cupoane pentru agricultori in anul 1999    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 32 din 29 ianuarie 1999 privind instituirea sistemului de cupoane pentru agricultori in anul 1999

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 44 din 30 ianuarie 1999

În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, precum şi al <>art. 1 pct. 6 lit. d) din Legea nr. 259/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
(1) În vederea procurãrii de materiale şi servicii necesare lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor, se instituie sistemul de plata pe baza de cupoane valorice cu finanţare de la bugetul de stat.
(2) Cupoanele reprezintã bonuri de valoare care se acorda, cu titlu gratuit, agricultorilor persoane fizice, care exploateazã terenurile agricole individual, în asociere sau în societãţi comerciale şi agricole, persoanelor fizice cãrora le-a fost stabilitã calitatea de acţionar în baza prevederilor <>art. 37 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, şi care au încheiat contractul de locaţiune potrivit prevederilor <>art. 25 din Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile ulterioare, instituţiilor de învãţãmânt, instituţiilor de cult recunoscute de lege, pentru suprafeţele de terenuri agricole de minimum 0,5 ha şi de pana la 10 ha inclusiv.
ART. 2
(1) În înţelesul prezentei ordonanţe, beneficiari ai cupoanelor pentru agricultori sunt:
a) persoanele fizice cãrora li s-au eliberat şi înmânat titlurile de proprietate conform <>Legii nr. 18/1991 , republicatã;
b) persoanele fizice care nu au primit titlurile de proprietate, dar cãrora li s-a întocmit procesul-verbal de punere în posesie sau cãrora li s-au eliberat adeverintele pentru dovedirea dreptului de proprietate şi care sunt cuprinse în anexele la Regulamentul aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 131/1991 , republicat, validate de comisiile judeţene de aplicare a <>Legii nr. 18/1991 , republicatã;
c) persoanele fizice, titulari ai dreptului de proprietate pentru terenurile agricole din fostele zone necooperativizate;
d) persoanele fizice, titulari ai dreptului de proprietate asupra terenurilor în baza unor certificate de moştenitori, în baza unor hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive sau irevocabile ori a altor acte de proprietate;
e) persoanele fizice cãrora le-a fost stabilitã calitatea de acţionar în baza <>art. 37 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, şi care au încheiat contractul de locaţiune potrivit prevederilor <>art. 25 din Legea nr. 16/1994 , cu modificãrile ulterioare;
f) instituţiile de învãţãmânt care au în proprietate sau în administrare terenuri agricole;
g) instituţiile de cult recunoscute de lege, pentru terenurile agricole deţinute în proprietate.
(2) Pentru moştenitorii persoanelor fizice prevãzute la alineatul precedent lit. a)-e), care deţin terenuri agricole în indiviziune, cupoanele se acorda, pentru intreaga suprafata, celui care se prezintã sa le ridice şi care va prezenta o declaraţie pe propria rãspundere ca are acordul celorlalţi moştenitori.
(3) Arendaşii, persoane fizice şi persoane juridice, precum şi societãţile comerciale pe acţiuni la care persoanele fizice au calitatea de locatori pot ridica cupoanele arenda torilor, respectiv ale locatorilor, cu condiţia majorãrii arendei cu valoarea cuponului pe hectar, stabilitã prin hotãrâre a Guvernului. În acest sens, preţul arendei stabilit în contractele de arendare, respectiv în contractele de locaţiune pentru locatori, se va modifica în mod corespunzãtor.
(4) Societãţile agricole cu personalitate juridicã pot ridica cupoanele membrilor asociaţi, cu condiţia majorãrii drepturilor în natura sau în bani ce li se cuvin cu contravaloarea cuponului pe hectar, aprobatã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 3
(1) Primãrii, în exercitarea atribuţiilor legale în care acţioneazã şi ca reprezentanţi ai statului, vor întocmi listele cu beneficiarii de cupoane pentru agricultori prevãzuţi la art. 2 alin. (1) şi (2), care deţin terenuri agricole pe raza localitãţii. Listele cu beneficiarii de cupoane vor fi avizate de oficiile de cadastru agricol şi organizarea teritoriului agricol şi de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Dupã întocmirea listelor prevãzute la alineatul precedent, primãrii vor proceda la comunicarea acestora prefecţilor.
(3) În calitate de reprezentanţi ai Guvernului, prefectii rãspund de organizarea procesarii electronice a datelor, pe total judeţ, din listele comunicate de primari.
ART. 4
Bunurile şi serviciile care pot fi achitate pe baza de cupoane valorice pentru agricultori se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, în termen de 20 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României.
ART. 5
Cupoanele pentru agricultori pot fi folosite la achitarea bunurilor şi a serviciilor prevãzute la art. 4, numai de cãtre persoanele fizice şi juridice prevãzute la art. 2.
ART. 6
Cupoanele pentru agricultori se distribuie beneficiarilor la începutul anului şi pot fi utilizate numai pentru plata bunurilor şi a serviciilor stabilite prin hotãrâre a Guvernului în campaniile agricole ale anului 1999.
ART. 7
(1) Valoarea cupoanelor pentru agricultori, cat şi costul acţiunilor legate de implementarea sistemului de cupoane, de procesare electronica a listelor cu beneficiarii de cupoane, de tipãrire a cupoanelor, de distribuire, de publicitate prin mass-media şi de decontare prin bãnci pe baza de comision, se suporta de la bugetul de stat.
(2) Procesarea electronica a listelor cu beneficiarii de cupoane pentru agricultori include şi costul introducerii pe calculator a bãncii de date conţinând informaţiile de identificare a beneficiarilor, prin confruntarea bazei de date privind evidenta populaţiei.
(3) Sumele necesare pentru instituirea sistemului de cupoane pentru agricultori pentru destinatiile prevãzute la alin. (1) şi (2) se prevãd distinct în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei la capitolul "Agricultura şi silvicultura", titlul "Transferuri", şi vor fi utilizate numai cu aceasta destinaţie.
ART. 8
Valoarea cupoanelor pentru agricultori, ce se atribuie pentru campaniile agricole ale anului 1999, se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi cu avizul Ministerului Finanţelor, în termen de 20 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României.
ART. 9
(1) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei stabileşte forma şi conţinutul cupoanelor pentru agricultori şi asigura tipãrirea acestora prin Regia Autonomã "Imprimeria Bãncii Naţionale a României".
(2) Distribuirea cupoanelor pentru agricultori cãtre beneficiari se va efectua de Compania Nationala "Posta Romana" - S.A., potrivit listelor întocmite în condiţiile art. 1-3.
(3) Tipãrirea cupoanelor pentru agricultori, editarea listelor, distribuirea cupoanelor, serviciile de publicitate prin mass-media, cat şi acordarea comisionului bancar vor fi exceptate de la procedura prevãzutã în Ordonanta Guvernului nr. 12/1993, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 83/1994, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 281 din 4 decembrie 1995, cu modificãrile ulterioare, şi se vor realiza pe baza de contract încheiat de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei la tarife negociate.
ART. 10
(1) Furnizorii care livreaza beneficiarilor de cupoane pentru agricultori bunurile sau efectueazã serviciile stabilite prin hotãrâre a Guvernului vor incasa contravaloarea cupoanelor prin bãnci, în termen de 12 zile lucrãtoare de la solicitare, în condiţiile stabilite prin convenţiile încheiate între acestea şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
(2) Livrarea de cãtre furnizorii bunurilor sau serviciilor prevãzute la art. 4 altor persoane decât cele menţionate la art. 2 atrage dupã sine obligaţia restituirii de cãtre furnizori a contravalorii cupoanelor încasate aferente acestora, precum şi penalitãţi cãtre bugetul de stat pe perioada de la data livrãrii şi pana la constatare, calculate la nivelul ratei dobânzii la care a fost adjudecatã oferta de cumpãrare de titluri de stat.
ART. 11
(1) Cupoanele pentru agricultori sunt bonuri valorice cu regim special.
(2) Vânzarea-cumpãrarea cupoanelor pentru agricultori este interzisã.
(3) Faptele sãvârşite în legatura cu regimul cupoanelor prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã potrivit legii.
ART. 12
Modul de acordare, distribuire, utilizare şi decontare a cupoanelor pentru agricultori, precum şi plata comisioanelor se stabilesc prin norme metodologice emise de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, cu avizul Ministerului Finanţelor, care vor fi supuse aprobãrii Guvernului, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.


p. PRIM-MINISTRU,
VICTOR BABIUC

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Ilie Balana,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor,
Bujor Bogdan Teodoriu,
secretar de stat

Secretar de stat
şeful Departamentului pentru
administraţie publica localã,
Vlad Rosca

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016