Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA Nr. 32 din 15 august 1996  pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana de Brevete privind cooperarea in domeniul brevetelor, semnat la Bucuresti la 9 septembrie 1994    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA Nr. 32 din 15 august 1996 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana de Brevete privind cooperarea in domeniul brevetelor, semnat la Bucuresti la 9 septembrie 1994

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 195 din 21 august 1996
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. a) din Legea nr. 65 din 3 iulie 1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ARTICOL UNIC
Se ratifica Acordul dintre Guvernul României şi Organizaţia Europeanã de Brevete privind cooperarea în domeniul brevetelor, semnat la Bucureşti la 9 septembrie 1994.
Se adopta sistemul de extindere a efectelor brevetului european, prevãzut în acordul ratificat şi în anexa la acesta.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat

p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Marcel Dinu,
secretar de stat

ACORD
între Guvernul României şi Organizaţia Europeanã de Brevete privind cooperarea în domeniul brevetelor (Acord de cooperare)

Guvernul României şi Organizaţia Europeanã de Brevete (Organizaţia),
avînd în vedere:
- Convenţia privind acordarea brevetelor europene, din 5 octombrie 1973 (Convenţia brevetului european), şi, în special, art. 33(4);
- Legea romana privind brevetele de invenţie nr. 64 din 11 octombrie 1991;
- articolul 67 al Acordului european din 1 februarie 1993 instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, care prevede ca România va solicita, pînã la sfîrşitul celui de-al cincilea an de la 1 februarie 1993, se adere la Convenţia brevetului european,
considerind:
- ca Legea romana privind brevetele de invenţie asigura un nivel de protecţie similar celui existent în statele membre ale Organizaţiei Europene de Brevete;
- ca România, dorind sa adere la Convenţia brevetului european, intenţioneazã, ca o etapa intermediara, sa adopte un sistem care sa asigure extinderea efectelor brevetelor europene pe teritoriul sau (sistem de extindere),
constatind solicitarea României privind sprijinul administrativ al Oficiului European de Brevete (O.E.B.) în implementarea unui astfel de sistem,
convinse ca cooperarea între Organizaţie şi Guvernul României este de interes reciproc şi va întãri protecţia proprietãţii industriale în Europa,
convin urmãtoarele:

ART. 1
Obiectul acordului
Pãrţile contractante vor coopera, în cadrul prezentului acord, pentru dezvoltarea în continuare a infrastructurii unui sistem eficient de brevete în România.
ART. 2
Cooperarea tehnica
În mãsura posibilitãţilor sale, Organizaţia va acorda asistenta Guvernului României, în special în ceea ce priveşte:
a) asigurarea pregãtirii de baza şi a perfecţionãrii personalului Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci din România (O.S.I.M.) şi a specialiştilor altor organisme guvernamentale, a cãror activitate implica probleme privind brevetele;
b) organizarea şi dezvoltarea sistemului sau de consilieri de brevete;
c) dezvoltarea fondului documentar adecvat pentru servicii de informare din brevete;
d) producerea publicaţiilor oficiale ale O.S.I.M.;
e) modernizarea sistemului de informare din brevete;
f) constituirea sistemelor de prelucrare a datelor pentru procedura de acordare a brevetelor şi gestionarea lor.
ART. 3
Cooperarea juridicã şi administrativã
(1) Pãrţile contractante vor schimba cu regularitate informaţii referitoare la evoluţia legislaţiei în sistemele lor de brevete.
(2) În cazul în care Guvernul României va solicita, Organizaţia va acorda consultanţa în privinta propunerilor de adoptare sau de amendare a prevederilor legale privind sistemul roman de brevete.
(3) O.E.B. şi O.S.I.M. vor coopera în vederea pregãtirii implementarii sistemului de extindere.
ART. 4
Prelucrarea solicitãrilor de extindere
(1) O.E.B. va primi şi prelucra orice solicitare privind extinderea efectelor brevetelor europene în România şi va comunica la O.S.I.M. toate informaţiile necesare privind procedurile legate de cererile de brevete europene şi de brevetele respective, în special cu privire la:
a) depunerea şi retragerea acestor solicitãri;
b) publicarea, retragerea sau respingerea cererilor de brevete europene;
c) acordarea brevetelor europene;
d) formularea unei opoziţii la un brevet european şi rezultatul procedurii de opoziţie.
(2) În mãsura posibilitãţilor sale, O.E.B. va acorda, la cerere, asistenta O.S.I.M., comunicind orice alte informaţii utile.
ART. 5
Informaţii privind brevetele europene extinse
O.S.I.M. va informa O.E.B. asupra situaţiei juridice a tuturor brevetelor europene extinse, în special în ceea ce priveşte nulitatea acestora, decãderea, renunţarea sau anularea.
ART. 6
Probleme financiare
(1) Taxa de extindere este de 200 DM pentru fiecare solicitare de extindere şi va fi încasatã de cãtre O.E.B. 150 DM din taxa de extindere sau datorate O.S.I.M. şi vor fi transferate în contul sau, luind în considerare intenţia României de a folosi o parte din aceasta taxa pentru promovarea proprietãţii industriale în România, inclusiv sprijinirea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti. O.E.B. va retine 50 DM din taxa de extindere pentru acoperirea costurilor care decurg din îndeplinirea sarcinilor ce îi revin conform sistemului de extindere. Cuantumul taxei de extindere şi partea din aceasta care urmeazã sa fie reţinutã de O.E.B. pot fi modificate de comun acord între preşedintele O.E.B. şi directorul general al O.S.I.M.
(2) Taxa de extindere trebuie plãtitã de cãtre solicitanti la O.E.B. în termenele prevãzute de Convenţia brevetului european pentru plata taxei de desemnare.
(3) Plata taxei de extindere se considera valabilã şi, dacã se efectueazã în termenul de garanţie prevãzut de Regula 85 a) (2) a Convenţiei brevetului european, cu condiţia plãţii unei taxe suplimentare de 50% în acest termen.
(4) Pentru plata taxei de extindere se aplica mutatis mutandis Regulamentul O.E.B. privind taxele. Taxa de extindere plãtitã în mod valabil nu se ramburseazã.
(5) Taxele anuale pentru un brevet european extins se plãtesc la O.S.I.M. pentru anii care urmeazã anului în care menţiunea eliberãrii brevetului european a fost publicatã de cãtre O.E.B.
ART. 7
Comisia mixtã
(1) Se va infiinta o comisie mixtã pentru discutarea tuturor chestiunilor ce decurg din prezentul acord şi din implementarea sa. Comisia va fi formatã din reprezentanţi ai O.E.B. şi O.S.I.M. Pot fi consultaţi şi reprezentanţi ai altor organisme guvernamentale care sînt implicate în implementarea acordului sau sînt direct afectate.
(2) Comisia se va întruni la initiativa directorului general al O.S.I.M. sau a preşedintelui O.E.B. Ordinea de zi a fiecãrei întruniri, locul şi data acesteia se vor stabili de comun acord între cele doua oficii.
ART. 8
Implementarea acordului
(1) Sarcinile care revin pãrţilor contractante ca urmare a acestui acord vor fi îndeplinite de cãtre O.E.B. şi O.S.I.M. O.E.B. poate incredinta anumite sarcini, conform art. 2 din prezentul acord, oficiilor de brevete ale statelor contractante ale Convenţiei brevetului european, cu acordul acestora.
(2) Detaliile implementarii prezentului acord vor fi stabilite de comun acord între directorul general al O.S.I.M. şi preşedintele O.E.B.
ART. 9
Amendarea acordului
La solicitarea Organizaţiei sau a Guvernului României, pãrţile contractante vor negocia amendarea prezentului acord.
ART. 10
Durata acordului
(1) Prezentul acord se încheie pe o perioada de 5 ani şi va putea fi reînnoit cu acordul pãrţilor contractante pentru perioade ulterioare de 2 ani. Acest acord ar trebui sa intervinã cu cel tirziu 6 luni înainte de expirarea perioadei precedente.
(2) Dacã valabilitatea prezentului acord înceteazã, art. 4-6 vor continua sa se aplice tuturor cererilor de brevet european, pentru care s-a depus anterior încetãrii sale o solicitare de extindere, şi tuturor brevetelor europene acordate în baza acestora.
ART. 11
Intrarea în vigoare
Data intrãrii în vigoare a prezentului acord se stabileşte printr-un schimb reciproc de note între cele doua pãrţi, dupã îndeplinirea procedurilor lor interne respective de aprobare sau de ratificare. Cu toate acestea, art. 4, 5 şi 6, precum şi anexa la prezentul acord se vor aplica numai dupã aprobarea de cãtre Parlamentul României a unei legi speciale iniţiate de Guvernul României.
Încheiat la Bucureşti, în doua exemplare originale, în limbile romana, germanã, engleza şi franceza, fiecare text fiind considerat autentic în aceeaşi mãsura.

Din partea Guvernului României,
dr. Florin Georgescu,
ministru de stat,
ministrul finanţelor

Din partea Organizaţiei Europene de Brevete,
dr. h. c. Paul Braendli,
preşedintele Oficiului European de Brevete

ANEXA 1*)
*) A se vedea art. 11 din acord.

I. Extinderea efectelor produse de brevetele europene
1. O cerere de brevet european şi un brevet european care sînt extinse pentru România, sub rezerva prevederilor acestei legi, vor avea acelaşi efect şi vor fi supuse aceloraşi condiţii ca o cerere nationala sau un brevet naţional acordat în conformitate cu Legea romana privind brevetele de invenţie.
2. În conformitate cu aceasta lege,
a) cerere de brevet european înseamnã fie o cerere pentru un brevet european, depusa în conformitate cu Convenţia brevetului european, fie o cerere internationala depusa în conformitate cu Tratatul de cooperare în domeniul brevetelor (PCT) pentru care Oficiul European de Brevete (O.E.B.) acţioneazã ca oficiu desemnat sau ales, în care România este desemnatã;
b) brevet european extins înseamnã un brevet european eliberat de cãtre O.E.B. pe baza unei cereri de brevet european în care s-a solicitat extinderea efectelor în România;
c) cerere de brevet naţional înseamnã o cerere de brevet de invenţie, depusa în conformitate cu Legea romana privind brevetele de invenţie la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci (O.S.I.M.);
d) brevet naţional înseamnã un brevet eliberat de cãtre O.S.I.M. în conformitate cu Legea romana privind brevetele de invenţie.

II. Solicitarea de extindere
1. Efectele unei cereri de brevet european sau ale unui brevet european eliberat pe baza unei astfel de cereri vor fi extinse pentru România la cererea solicitantului. Solicitarea de extindere va fi consideratã depusa o data cu orice cerere de brevet european depusa la sau dupã data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
2. Fiecare solicitare de extindere va fi publicatã de cãtre O.S.I.M. de îndatã ce va fi posibil, dupã transmiterea sa de cãtre O.E.B., dar nu înainte de expirarea unui termen de 18 luni de la data depunerii sau, dacã o prioritate a fost revendicata, de la data celei mai vechi prioritati.
3. Solicitarea de extindere poate fi retrasã în orice moment. Ea va fi consideratã retrasã în cazul în care taxa de extindere prevãzutã la pct. III nu a fost plãtitã în termenul fixat sau în cazul în care cererea de brevet european a fost definitiv respinsã, retrasã sau consideratã retrasã. O.S.I.M. va publica aceste informaţii de îndatã ce este posibil, dacã solicitarea de extindere a fost deja publicatã.

III. Taxa de extindere
Taxa de extindere trebuie plãtitã în condiţiile şi în termenele stabilite în Acordul de cooperare dintre Guvernul României şi Organizaţia Europeanã de Brevete.

IV. Efectele produse de cererile de brevet european
1. O cerere de brevet european cãreia i s-a acordat o data de depozit va fi echivalenta unei cereri de brevet naţionale reglementare, beneficiind, dacã este cazul, de prioritatea revendicata în cererea de brevet european, oricare ar fi soarta ulterioara a acesteia.
2. O cerere de brevet european publicatã va conferi provizoriu protecţia conform legii romane de brevete, de la data la care o traducere în limba romana a revendicarilor din cererea de brevet european a fost publicatã de O.S.I.M. Traducerea trebuie depusa la O.S.I.M. şi publicatã imediat dupã achitarea taxei prevãzute de legea romana privind taxele pentru brevete.
3. O cerere de brevet european nu a avut ab initio efectele la care se face referire la alin. 2, în cazul în care solicitarea de extindere a fost retrasã sau consideratã retrasã.

V. Efectele produse de brevetele europene
1. Sub rezerva dispoziţiilor alin. 2-6 un brevet european extins conferã, de la data publicãrii de cãtre O.E.B. a menţiunii eliberãrii sale, aceleaşi drepturi ca un brevet naţional conform legii romane de brevete.
2. În termen de 3 luni de la data la care a fost publicatã menţiunea eliberãrii brevetului european, titularul brevetului va transmite O.S.I.M. o traducere în limba romana a fasciculului brevetului european, extins şi va plati taxa de publicare prevãzutã în legea romana privind taxele pentru brevete.
3. Dacã, în urma unei opuneri fãcute la O.E.B., brevetul european este menţinut cu revendicarile modificate, în termen de 3 luni de la data publicãrii hotãrîrii de menţinere a brevetului european în forma modificatã, titularul brevetului va trimite la O.S.I.M. o traducere în limba romana a revendicarilor modificate ale brevetului european extins şi va plati taxa de publicare prevãzutã în legea romana privind taxele pentru brevete.
4. O.S.I.M. va publica orice traducere depusa conform alin. 2 sau 3.
5. Dacã traducerea menţionatã la alin. 2 sau 3 nu este depusa în termen sau dacã taxa nu se plãteşte în termenul stabilit, brevetul european extins este considerat nul ab initio.
6. Un brevet european extins şi cererea de brevet european pe care se bazeazã acesta nu se considera ca au avut ab initio efectele specificate la alin. 1 şi la pct. IV alin. 2 în mãsura în care brevetul a fost revocat în cursul procedurii de opunere în fata O.E.B.

VI. Textul autentic al cererilor de brevet european sau al brevetelor europene
1. Textul unei cereri de brevet european sau al unui brevet european, redactat în limba folositã pentru proceduri în fata O.E.B., va fi textul autentic pentru orice proceduri în România.
2. Totuşi, traducerea prevãzutã la pct. IV şi V va fi consideratã autenticã, cu excepţia acţiunilor în anulare, atunci cînd cererea sau brevetul în limba romana conferã o protecţie care este mai puţin întinsã decît cea conferita de el în limba folositã pentru proceduri.
3. Solicitantul sau titularul brevetului poate depune o versiune corectatã a traducerilor conform pct. IV şi V. Traducerea corectatã nu va avea nici un efect legal pînã la publicarea sa de cãtre O.S.I.M. Orice persoana care, cu buna-credinţa, foloseşte inventia sau a fãcut pregatiri efective şi serioase de folosire a inventiei, fãrã ca aceasta folosire sa constituie o încãlcare a cererii sau a brevetului în traducerea iniţialã, poate, dupã ce traducerea corectatã are efect, sa continue folosirea inventiei în întreprinderea sa sau pentru necesitãţile acesteia, fãrã plata.

VII. Drepturi anterioare
1. O cerere de brevet european pentru care s-a plãtit taxa de extindere, precum şi un brevet european extins vor avea, în raport cu o cerere nationala şi cu un brevet naţional, acelaşi efect din punct de vedere al stadiului tehnicii ca şi cererea nationala şi brevetul naţional, conform Legii romane privind brevetele de invenţie.
2. O cerere de brevet naţional şi un brevet naţional vor avea, în raport cu un brevet european extins, acelaşi efect din punct de vedere al stadiului tehnicii pe care îl au în raport cu un brevet naţional, conform Legii romane privind brevetele de invenţie.

VIII. Protecţia simultanã
În cazul în care un brevet european extins şi un brevet naţional avînd aceeaşi data de depozit sau, dacã a fost revendicata o prioritate, aceeaşi data de prioritate, au fost acordate aceleiaşi persoane sau succesorului ei în drepturi, brevetul naţional nu va avea nici un efect, în mãsura în care el protejeaza aceeaşi invenţie ca şi brevetul european extins, de la data la care a expirat termenul pentru depunerea unei opuneri fata de brevetul european, fãrã sa fi fost depusa o opunere, sau de la data la care procedura de opunere a condus la o hotãrîre definitiva de menţinere a brevetului european.

IX. Taxele anuale pentru brevetele europene extinse
Taxele anuale pentru un brevet european extins se plãtesc la O.S.I.M., pentru anii care urmeazã anului în care menţiunea eliberãrii brevetului european a fost publicatã de cãtre O.E.B., în cuantumurile prevãzute în legea romana privind taxele pentru brevete.

X. Aplicabilitatea Convenţiei brevetului european
Prevederile Convenţiei brevetului european şi ale regulamentului sau de aplicare nu se aplica decît în cazurile prevãzute de prezenta lege.

XI. Intrarea în vigoare
1. Prezenta lege intra în vigoare la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
2. Dacã aceasta lege va fi abrogatã, ea va continua sa se aplice tuturor cererilor de brevet european pentru care s-a depus anterior datei abrogãrii o solicitare de extindere şi tuturor brevetelor europene acordate în baza acestora.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016