Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 30 din 31 august 2011  pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 627 din 2 septembrie 2011
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al art. 1 pct. I.3 din Legea nr. 131/2011 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

    ART. I
    Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 7 alineatul (1), punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "3. activitate dependentã la funcţia de bazã - orice activitate desfãşuratã în baza unui contract individual de muncã sau a unui statut special prevãzut de lege, declaratã angajatorului ca funcţie de bazã de cãtre angajat; în cazul în care activitatea se desfãşoarã pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat sã declare fiecãruia locul unde exercitã funcţia pe care o considerã de bazã;".
    2. La articolul 7 alineatul (1), punctul 32 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "32. transfer - orice vânzare, cesiune sau înstrãinare a dreptului de proprietate, schimbul unui drept de proprietate cu servicii ori cu un alt drept de proprietate, precum şi transferul masei patrimoniale fiduciare în cadrul operaţiunii de fiducie potrivit Codului civil;".
    3. La articolul 8, alineatul (7^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(7^1) Persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice strãine beneficiare ale unor prestãri de servicii de natura activitãţilor de lucrãri de construcţii, montaj, supraveghere, consultanţã, asistenţã tehnicã şi orice alte activitãţi, executate de persoane juridice strãine sau fizice nerezidente pe teritoriul României, au obligaţia sã înregistreze contractele încheiate cu aceşti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã. Contractele încheiate pentru activitãţi desfãşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrãrii potrivit prezentelor dispoziţii. Pentru încadrarea ca sediu permanent a unui şantier de construcţii sau a unui proiect de construcţie, ansamblu ori montaj sau a activitãţilor de supraveghere legate de acestea şi a altor activitãţi similare se va avea în vedere data de începere a activitãţii din contractele încheiate sau orice alte informaţii ce probeazã începerea activitãţii. Perioadele consumate pentru realizarea unor contracte conexe care sunt legate în mod direct cu primul contract ce a fost executat se adaugã la perioada care s-a consumat la realizarea contractului de bazã."
    4. La articolul 11, alineatele (1^1) şi (1^2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Autoritãţile fiscale nu vor lua în considerare o tranzacţie efectuatã de un contribuabil declarat inactiv, cu excepţia livrãrilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silitã.
    (1^2) De asemenea, nu sunt luate în considerare de autoritãţile fiscale tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silitã."
    5. La articolul 12, dupã litera ţ) se introduce o nouã literã, litera u), cu urmãtorul cuprins:
    "u) venituri realizate din transferul masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul nerezident în cadrul operaţiunii de fiducie."
    6. La articolul 13, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) persoanele juridice strãine şi persoanele fizice nerezidente care desfãşoarã activitate în România într-o asociere cu sau fãrã personalitate juridicã;".
    7. La articolul 14, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) în cazul persoanelor juridice strãine şi persoanelor fizice nerezidente care desfãşoarã activitate în România într-o asociere cu sau fãrã personalitate juridicã, asupra pãrţii din profitul impozabil al asocierii care se atribuie fiecãrei persoane;".
    8. La articolul 21 alineatul (2), dupã litera n) se introduc douã noi litere, literele o) şi p), cu urmãtorul cuprins:
    "o) cheltuielile efectuate de operatorii economici cu evaluarea/reevaluarea activelor fixe corporale care aparţin domeniului public al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale, primite în administrare/concesiune, dupã caz, cheltuieli efectuate la solicitarea conducãtorului instituţiei titulare a dreptului de proprietate;
    p) cheltuielile efectuate de operatorii economici cu înscrierea în cãrţile funciare sau cãrţile de publicitate imobiliarã, dupã caz, a dreptului de proprietate a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor publice primite în administrare/ concesiune, dupã caz, cheltuieli efectuate la solicitarea conducãtorului instituţiei titulare a dreptului de proprietate."
    9. Dupã articolul 25 se introduce un nou articol, articolul 25^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Contracte de fiducie
    Art. 25^1. - (1) În cazul contractelor de fiducie, încheiate conform dispoziţiilor Codului civil, în care constituitorul are şi calitatea de beneficiar, se aplicã urmãtoarele reguli:
    a) transferul masei patrimoniale fiduciare de la constituitor cãtre fiduciar nu este transfer impozabil în înţelesul prezentului titlu;
    b) fiduciarul va conduce o evidenţã contabilã separatã pentru masa patrimonialã fiduciarã şi va transmite trimestrial cãtre constituitor, pe bazã de decont, veniturile şi cheltuielile rezultate din administrarea patrimoniului conform contractului;
    c) valoarea fiscalã a activelor cuprinse în masa patrimonialã fiduciarã, preluatã de fiduciar, este egalã cu valoarea fiscalã pe care acestea au avut-o la constituitor;
    d) amortizarea fiscalã pentru orice activ amortizabil prevãzut în masa patrimonialã fiduciarã se determinã în continuare în conformitate cu regulile prevãzute la art. 24, care s-ar fi aplicat la persoana care a transferat activul, dacã transferul nu ar fi avut loc.
    (2) În cazul contractelor de fiducie, încheiate conform dispoziţiilor Codului civil, în care calitatea de beneficiar o are fiduciarul sau o terţã persoanã, cheltuielile înregistrate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la constituitor cãtre fiduciar sunt considerate cheltuieli nedeductibile."
    10. La articolul 27^1 alineatul (3), punctul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "6. schimb de acţiuni - operaţiunea prin care o societate dobândeşte o participaţie în capitalul altei societãţi în aşa fel încât dobândeşte majoritatea drepturilor de vot sau majoritatea titlurilor de participare în societatea respectivã sau, deţinând aceastã majoritate, achiziţioneazã încã o participaţie, în schimbul emiterii cãtre participanţii acesteia din urmã, în schimbul titlurilor lor, a titlurilor reprezentând capitalul societãţii iniţiale şi, dacã este cazul, a sumei în numerar de maximum 10% din valoarea nominalã sau, în absenţa valorii nominale, a valorii nominale contabile echivalente a titlurilor emise ca valoare de schimb;".
    11. La articolul 28 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) plata impozitului în numele asociaţilor, potrivit dispoziţiilor art. 34 alin. (5);".
    12. Dupã articolul 28^1 se introduce un nou articol, articolul 28^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Asocieri cu personalitate juridicã înfiinţate potrivit legislaţiei unui alt stat
    Art. 28^2. - (1) În cazul unei asocieri cu personalitate juridicã înregistrate într-un alt stat, dintre persoane juridice strãine şi/sau persoane fizice nerezidente şi/sau persoane fizice rezidente şi/sau persoane juridice române, care desfãşoarã activitate în România, sunt aplicabile prevederile art. 28.
    (2) În cazul în care o persoanã juridicã românã este participant într-o asociere cu personalitate juridicã înregistratã într-un alt stat, aceasta determinã profitul impozabil luând în calcul veniturile şi cheltuielile atribuite corespunzãtor cotei de participare în asociere."
    13. La articolul 30, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Orice persoanã juridicã strãinã care obţine venituri dintr-o proprietate imobiliarã situatã în România sau din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoanã juridicã românã are obligaţia de a declara şi plãti impozit pe profit, potrivit art. 34 şi 35. Orice persoanã juridicã strãinã poate desemna un împuternicit pentru a îndeplini aceste obligaţii."
    14. Articolul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Declararea şi plata impozitului pe profit
    Art. 34. - (1) Declararea şi plata impozitului pe profit, cu excepţiile prevãzute de prezentul articol, se efectueazã trimestrial, pânã la data de 25 inclusiv a primei luni urmãtoare încheierii trimestrelor I-III. Definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueazã pânã la termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit prevãzut la art. 35.
    (2) Începând cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii, alţii decât cei prevãzuţi la alin. (4) şi (5), pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plãţi anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pânã la care se efectueazã plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, prevãzut la art. 35.
    (3) Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi platã a impozitului pe profit se efectueazã la începutul anului fiscal pentru care se solicitã aplicarea prevederilor alin. (2). Opţiunea efectuatã este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Ieşirea din sistemul anual de declarare şi platã a impozitului se efectueazã la începutul anului fiscal pentru care se solicitã aplicarea prevederilor alin. (1). Contribuabilii comunicã organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi platã a impozitului pe profit, potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscalã, pânã la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.
    (4) Contribuabilii societãţi comerciale bancare - persoane juridice române şi sucursalele din România ale bãncilor - persoane juridice strãine au obligaţia de a declara şi plãti impozit pe profit anual, cu plãţi anticipate efectuate trimestrial. Termenul pânã la care se efectueazã plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, prevãzut la art. 35.
    (5) Urmãtorii contribuabili au obligaţia de a declara şi plãti impozitul pe profit, astfel:
    a) organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plãti impozitul pe profit, anual, pânã la data de 25 februarie inclusiv a anului urmãtor celui pentru care se calculeazã impozitul;
    b) contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomiculturã şi viticulturã au obligaţia de a declara şi plãti impozitul pe profit anual, pânã la data de 25 februarie inclusiv a anului urmãtor celui pentru care se calculeazã impozitul;
    c) contribuabilii prevãzuţi la art. 13 lit. c)-e) au obligaţia de a declara şi plãti impozit pe profit trimestrial, conform alin. (1).
    (6) Contribuabilii, alţii decât cei prevãzuţi la alin. (4) şi (5), care, în anul precedent, se aflau în una dintre urmãtoarele situaţii:
    a) nou-înfiinţaţi;
    b) înregistreazã pierdere fiscalã la sfârşitul anului fiscal precedent;
    c) s-au aflat în inactivitate temporarã sau au declarat pe propria rãspundere cã nu desfãşoarã activitãţi la sediul social/sediile secundare, situaţii înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerţului sau în registrul ţinut de instanţele judecãtoreşti competente, dupã caz;
    d) au fost plãtitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în anul pentru care se datoreazã impozitul pe profit aplicã sistemul de declarare şi platã prevãzut la alin. (1). În sensul prezentului alineat nu sunt consideraţi contribuabili nou-înfiinţaţi cei care se înregistreazã ca efect al unor operaţiuni de reorganizare efectuate potrivit legii.
    (7) Prin excepţie de la prevederile alin. (8), contribuabilii prevãzuţi la alin. (4) nou-înfiinţaţi, înfiinţaţi în cursul anului precedent sau care la sfârşitul anului fiscal precedent înregistreazã pierdere fiscalã efectueazã plãţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueazã plata anticipatã.
    (8) Contribuabilii care aplicã sistemul de declarare şi platã a impozitului pe profit anual, cu plãţi anticipate efectuate trimestrial, determinã plãţile anticipate trimestriale în sumã de o pãtrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborãrii bugetului iniţial al anului pentru care se efectueazã plãţile anticipate, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare trimestrului pentru care se efectueazã plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza cãruia se determinã plãţile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit, fãrã a lua în calcul plãţile anticipate efectuate în acel an.
    (9) Prin excepţie de la prevederile alin. (8), contribuabilii care aplicã sistemul de declarare şi platã a impozitului pe profit prevãzut la alin. (2) şi care, în primul an al perioadei obligatorii prevãzute de alin. (3), înregistreazã pierdere fiscalã efectueazã plãţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueazã plata anticipatã.
    (10) În cazul contribuabililor care aplicã sistemul de declarare şi platã a impozitului pe profit prevãzut la alin. (2) şi care, în anul precedent, au beneficiat de scutiri de la plata impozitului pe profit, conform legii, iar în anul pentru care se calculeazã şi se efectueazã plãţile anticipate nu mai beneficiazã de facilitãţile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza cãruia se determinã plãţile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luându-se în calcul şi impozitul pe profit scutit.
    (11) În cazul urmãtoarelor operaţiuni de reorganizare efectuate potrivit legii, contribuabilii care aplicã sistemul de declarare şi platã a impozitului pe profit anual, cu plãţi anticipate efectuate trimestrial, stabilesc impozitul pe profit pentru anul precedent, ca bazã de determinare a plãţilor anticipate, potrivit urmãtoarelor reguli:
    a) contribuabilii care absorb prin fuziune una sau mai multe persoane juridice române, începând cu trimestrul în care operaţiunile respective produc efecte, potrivit legii, însumeazã impozitul pe profit datorat de aceştia pentru anul precedent cu impozitul pe profit datorat pentru acelaşi an de celelalte societãţi cedente;
    b) contribuabilii înfiinţaţi prin fuziunea a douã sau mai multe persoane juridice române însumeazã impozitul pe profit datorat pentru anul precedent de societãţile cedente. În situaţia în care toate societãţile cedente înregistreazã pierdere fiscalã în anul precedent, contribuabilii nou-înfiinţaţi determinã plãţile anticipate potrivit prevederilor alin. (7) şi (9);
    c) contribuabilii înfiinţaţi prin divizarea unei persoane juridice române împart impozitul pe profit datorat pentru anul precedent de societatea cedentã proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate, conform proiectului întocmit potrivit legii. În situaţia în care societatea cedentã înregistreazã pierdere fiscalã în anul precedent, contribuabilii nou-înfiinţaţi determinã plãţile anticipate potrivit prevederilor alin. (7) şi (9);
    d) contribuabilii care primesc active şi pasive prin operaţiuni de divizare a unei persoane juridice române, începând cu trimestrul în care operaţiunile respective produc efecte, potrivit legii, însumeazã impozitul pe profit datorat de aceştia pentru anul precedent cu impozitul pe profit datorat pentru anul precedent de societatea cedentã, recalculat proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate, conform proiectului întocmit potrivit legii;
    e) contribuabilii care transferã, potrivit legii, o parte din patrimoniu uneia sau mai multor societãţi beneficiare, începând cu trimestrul în care operaţiunile respective produc efecte, potrivit legii, recalculeazã impozitul pe profit datorat pentru anul precedent proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor menţinute de cãtre persoana juridicã care transferã activele.
    (12) În cazul contribuabililor care aplicã sistemul de declarare şi platã a impozitului pe profit anual, cu plãţi anticipate efectuate trimestrial, şi care în cursul anului devin sedii permanente ale persoanelor juridice strãine ca urmare a operaţiunilor prevãzute la art. 27^1, începând cu trimestrul în care operaţiunile respective produc efecte, potrivit legii, aplicã urmãtoarele reguli pentru determinarea plãţilor anticipate datorate:
    a) în cazul fuziunii prin absorbţie, sediul permanent determinã plãţile anticipate în baza impozitului pe profit datorat pentru anul precedent de cãtre societatea cedentã;
    b) în cazul divizãrii, divizãrii parţiale şi transferului de active, sediile permanente determinã plãţile anticipate în baza impozitului pe profit datorat pentru anul precedent de societatea cedentã, recalculat pentru fiecare sediu permanent, proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate, potrivit legii. Societãţile cedente care nu înceteazã sã existe în urma efectuãrii unei astfel de operaţiuni, începând cu trimestrul în care operaţiunile respective produc efecte, potrivit legii, ajusteazã plãţile anticipate datorate potrivit regulilor prevãzute la alin. (11) lit. e).
    (13) Contribuabilii care aplicã sistemul de declarare şi platã a impozitului pe profit anual, cu plãţi anticipate efectuate trimestrial, implicaţi în operaţiuni transfrontaliere, altele decât cele prevãzute la alin. (12), aplicã urmãtoarele reguli în vederea determinãrii impozitului pe profit pentru anul precedent, în baza cãruia se determinã plãţile anticipate:
    a) în cazul contribuabililor care absorb una sau mai multe persoane juridice strãine, începând cu trimestrul în care operaţiunile respective produc efecte, potrivit legii, impozitul pe profit pentru anul precedent, în baza cãruia se determinã plãţile anticipate, este impozitul pe profit datorat de societatea absorbantã în anul fiscal precedent celui în care se realizeazã operaţiunea;
    b) contribuabilii care absorb cel puţin o persoanã juridicã românã şi cel puţin o persoanã juridicã strãinã, începând cu trimestrul în care operaţiunea respectivã produce efecte, potrivit legii, însumeazã impozitul pe profit datorat de aceştia pentru anul precedent cu impozitul pe profit datorat pentru acelaşi an de celelalte societãţi române cedente;
    c) contribuabilii înfiinţaţi prin fuziunea uneia sau mai multor persoane juridice române cu una sau mai multe persoane juridice strãine însumeazã impozitul pe profit datorat de societãţile române cedente. În situaţia în care toate societãţile cedente române înregistreazã pierdere fiscalã în anul precedent, contribuabilul nou-înfiinţat determinã plãţile anticipate potrivit prevederilor alin. (7) şi (9).
    (14) Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvã cu lichidare, potrivit legii, au obligaţia sã depunã declaraţia anualã de impozit pe profit şi sã plãteascã impozitul pânã la data depunerii situaţiilor financiare la registrul unde a fost înregistratã, conform legii, înfiinţarea acestora.
    (15) Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvã fãrã lichidare au obligaţia sã depunã declaraţia anualã de impozit pe profit şi sã plãteascã impozitul pânã la închiderea perioadei impozabile.
    (16) Obligaţiile fiscale reglementate de prezentul titlu sunt venituri ale bugetului de stat.
    (17) Prin excepţie de la prevederile alin. (16), impozitul pe profit, dobânzile/majorãrile de întârziere şi amenzile datorate de regiile autonome din subordinea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene, precum şi cele datorate de societãţile comerciale în care consiliile locale şi/sau judeţene sunt acţionari majoritari, care realizeazã proiecte cu asistenţã financiarã din partea Uniunii Europene sau a altor organisme internaţionale, în baza unor acorduri/contracte de împrumut ratificate, respectiv aprobate prin acte normative, sunt venituri ale bugetelor locale respective pânã la sfârşitul anului fiscal în care se încheie proiectul care face obiectul acordului/contractului de împrumut.
    (18) Pentru aplicarea sistemului de declarare şi platã a impozitului pe profit anual, cu plãţi anticipate efectuate trimestrial, indicele preţurilor de consum necesar pentru actualizarea plãţilor anticipate se comunicã, prin ordin al ministrului finanţelor publice, pânã la data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectueazã plãţile anticipate."
    15. Articolul 35 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Depunerea declaraţiei de impozit pe profit
    Art. 35. - (1) Contribuabilii au obligaţia sã depunã o declaraţie anualã de impozit pe profit pânã la data de 25 martie inclusiv a anului urmãtor, cu excepţia contribuabililor prevãzuţi la art. 34 alin. (5) lit. a) şi b), alin. (14) şi (15), care depun declaraţia anualã de impozit pe profit pânã la termenele prevãzute în cadrul acestor alineate.
    (2) Contribuabilii prevãzuţi la art. 13 lit. c) şi e) au obligaţia de a depune şi declaraţia privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor."
    16. La articolul 40 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) în cazul persoanelor fizice rezidente, altele decât cele prevãzute la lit. a), veniturilor obţinute din orice sursã, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmãtor anului în care aceştia devin rezidenţi în România;".
    17. La articolul 40, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţã prevãzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursã, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmãtor anului în care aceştia devin rezidenţi în România."
    18. La articolul 40, dupã alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) persoanele fizice care dovedesc cã sunt rezidenţi ai unor state cu care România are încheiate convenţii de evitare a dublei impuneri, cãrora le sunt aplicabile prevederile convenţiilor.
    (4) În cursul anului calendaristic în care persoanele fizice nerezidente, cu excepţia celor menţionate la art. 40 alin. (3), îndeplinesc condiţiile de rezidenţã prevãzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) sunt supuse impozitului numai pentru veniturile obţinute din România.
    (5) O persoanã este consideratã rezident sau nerezident pentru întregul an calendaristic, nefiind permisã schimbarea rezidenţei pe parcursul anului calendaristic.
    (6) Rezidenţii statelor cu care România are încheiate convenţii de evitare a dublei impuneri trebuie sã îşi dovedeascã rezidenţa fiscalã printr-un certificat de rezidenţã emis de cãtre autoritatea fiscalã competentã din statul strãin sau printr-un alt document eliberat de cãtre o altã autoritate decât cea fiscalã, care are atribuţii în domeniul certificãrii rezidenţei conform legislaţiei interne a acelui stat. Acest certificat/document este valabil pentru anul/anii pentru care este emis.
    (7) Persoana fizicã rezidentã românã, cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România nu are încheiatã convenţie de evitare a dublei impuneri, este obligatã în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursã, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenţei, precum şi în urmãtorii 3 ani calendaristici."
    19. La articolul 42, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;".
    20. La articolul 42, litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII^1. Sunt considerate bunuri mobile la momentul înstrãinãrii şi bunurile valorificate prin centrele de colectare, în vederea dezmembrãrii, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice;".
    21. Dupã articolul 42 se introduce un nou articol, articolul 42^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Reguli generale aplicabile veniturilor realizate din operaţiunea de fiducie
    Art. 42^1. - (1) Transferul de la constituitor la fiduciar al masei patrimoniale fiduciare nu genereazã venituri impozabile, în înţelesul prezentului titlu, la momentul transferului, pentru pãrţile implicate, respectiv constituitor şi fiduciar, în cazul în care pãrţile respective sunt contribuabili potrivit titlului III.
    (2) Remuneraţia fiduciarului contribuabil potrivit titlului III, notar public sau avocat, primitã pentru administrarea masei patrimoniale constituie, în înţelesul prezentului titlu, venit din activitatea adiacentã şi se supune impunerii cumulat cu veniturile din activitatea desfãşuratã de notar sau avocat, potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitãţi independente».
    (3) Tratamentul fiscal al veniturilor realizate din administrarea masei patrimoniale de cãtre fiduciar, altele decât remuneraţia fiduciarului, se stabileşte în funcţie de natura venitului respectiv şi se supune impunerii potrivit regulilor proprii fiecãrei categorii de venituri. La determinarea venitului impozabil nu se deduc pierderile fiscale ale constituitorului, acestea reprezentând pierderi definitive. În cazul în care constituitorul este contribuabil potrivit titlului III, obligaţiile fiscale ale acestuia în legãturã cu masa patrimonialã administratã vor fi îndeplinite de fiduciar.
    (4) Venitul realizat în bani şi în naturã de beneficiarul persoanã fizicã la transferul masei patrimoniale de la fiduciar se supune impunerii potrivit prevederilor cap. IX «Venituri din alte surse». Fac excepţie veniturile realizate de beneficiar din transferul masei patrimoniale în situaţia în care acesta este constituitorul, caz în care veniturile respective sunt neimpozabile. Obligaţia evaluãrii veniturilor realizate, la preţul stabilit prin expertizã tehnicã, la locul şi la data primirii acestora, revine fiduciarului. Pierderile fiscale înregistrate din administrarea masei patrimoniale de cãtre fiduciar reprezintã pierderi definitive şi nu se deduc la determinarea venitului impozabil pentru beneficiar ulterior transferului masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul persoanã fizicã."
    22. La articolul 48 alineatul (4), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
    "c^1) sã respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentând investiţii în mijloace fixe pentru cabinetele medicale, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (16)."
    23. La articolul 51, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidã simplã este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadã de 2 ani fiscali consecutivi şi se considerã reînnoitã pentru o nouã perioadã dacã contribuabilul nu solicitã determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzãtoare a declaraţiei de venit estimat şi depunerea formularului la organul fiscal competent pânã la data de 31 ianuarie inclusiv.
    (3) Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercitã prin completarea declaraţiei de venit estimat cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea formularului la organul fiscal competent pânã la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfãşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activitãţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal."
    24. La articolul 52 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) în cazul veniturilor prevãzute la alin. (1) lit. a)-e), aplicând o cotã de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursã potrivit titlului IX^2;".
    25. Articolul 58 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Termenul de platã a impozitului
    Art. 58. - (1) Plãtitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul aferent veniturilor fiecãrei luni la data efectuãrii plãţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se plãtesc aceste venituri.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecãrei luni, calculat şi reţinut la data efectuãrii plãţii acestor venituri, se vireazã, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare trimestrului pentru care se datoreazã, de cãtre urmãtorii plãtitori de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor:
    a) asociaţii, fundaţii sau alte entitãţi fãrã scop patrimonial, persoane juridice, cu excepţia instituţiilor publice, care în anul anterior au avut un numãr mediu de pânã la 3 salariaţi exclusiv;
    b) persoanele juridice plãtitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de pânã la 100.000 euro şi au avut un numãr mediu de pânã la 3 salariaţi exclusiv;
    c) persoanele juridice plãtitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un numãr mediu de pânã la 3 salariaţi exclusiv;
    d) persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercitã profesii libere şi asocierile fãrã personalitate juridicã constituite între persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe bazã de contract individual de muncã.
    (3) Numãrul mediu de salariaţi şi veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 296^19 alin. (1^3) şi (1^4)."
    26. Articolul 59 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Obligaţii declarative ale plãtitorilor de venituri din salarii
    Art. 59. - (1) Plãtitorii de venituri cu regim de reţinere la sursã a impozitului au obligaţia sã completeze şi sã depunã declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit în termenul prevãzut la art. 93 alin. (2).
    (2) Plãtitorul de venituri este obligat sã elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sã cuprindã cel puţin informaţii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat în cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat şi reţinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezintã un formular tipizat."
    27. La articolul 81, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Contribuabilii care determinã venitul net pe bazã de norme de venit, precum şi cei pentru care cheltuielile se determinã în sistem forfetar şi opteazã pentru determinarea venitului net în sistem real depun declaraţia de venit estimat completatã corespunzãtor."
    28. La articolul 83, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Contribuabilii care realizeazã, individual sau într-o formã de asociere, venituri din activitãţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activitãţi agricole, determinate în sistem real, au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pânã la data de 25 mai inclusiv a anului urmãtor celui de realizare a venitului. Declaraţia privind venitul realizat se completeazã pentru fiecare sursã şi categorie de venit. Pentru veniturile realizate într-o formã de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuitã din asociere.
    ...............................................................
    (2) Declaraţia privind venitul realizat se completeazã şi se depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal pânã la data de 25 mai inclusiv a anului urmãtor celui de realizare a câştigului net anual/pierderii nete anuale, generat/generatã de:
    a) transferuri de titluri de valoare, altele decât pãrţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societãţilor închise;
    b) operaţiuni de vânzare-cumpãrare de valutã la termen, pe bazã de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen."
    29. La articolul 83 alineatul (3), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) venituri sub formã de salarii şi venituri asimilate salariilor, pentru care informaţiile sunt cuprinse în declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit sau declaraţii lunare, depuse de contribuabilii prevãzuţi la art. 60;".
    30. La articolul 90, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Contribuabilii care obţin venituri din strãinãtate conform alin. (1) au obligaţia sã le declare, potrivit declaraţiei specifice, pânã la data de 25 mai a anului urmãtor celui de realizare a venitului."
    31. La articolul 93, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Plãtitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursã a impozitelor, au obligaţia sã depunã o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pânã în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat."
    32. La articolul 93, alineatul (3) se abrogã.
    33. La articolul 94, dupã alineatul (7) se introduc cinci noi alineate, alineatele (8)-(12), cu urmãtorul cuprins:
    "(8) Contribuabilii care desfãşoarã activitate de transport de persoane şi de bunuri în regim de taxi şi obţin venituri din activitãţi independente pentru care venitul net a fost determinat în sistem real în anul 2011, în conformitate cu prevederile art. 69 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au dreptul sã opteze începând cu anul 2012 pentru determinarea venitului net anual pe bazã de norme de venit.
    (9) Opţiunea se exercitã prin completarea declaraţiei de venit estimat cu informaţii privind stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit şi depunerea la organul fiscal competent pânã la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfãşurat activitate în anul 2011.
    (10) Fişele fiscale care cuprind informaţii referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii aferente anului 2011 vor fi depuse pânã în ultima zi a lunii februarie a anului 2012.
    (11) Dispoziţiile art. 59 şi art. 93 alin. (2) se aplicã începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2012 pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor.
    (12) Prevederile art. 48 alin. (4) lit. c^1) se aplicã numai pentru mijloacele fixe achiziţionate începând cu 1 ianuarie 2012."
    34. La articolul 115 alineatul (1), dupã litera q) se introduce o nouã literã, litera r), cu urmãtorul cuprins:
    "r) venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident în cadrul operaţiunii de fiducie."
    35. La articolul 115, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(2^1) Tratamentul fiscal al veniturilor realizate din administrarea masei patrimoniale de cãtre fiduciar, altele decât remuneraţia acestuia, este stabilit în funcţie de natura venitului respectiv şi supus impunerii conform prezentului titlu, respectiv titlului II şi III, dupã caz. Obligaţiile fiscale ale constituitorului nerezident vor fi îndeplinite de fiduciar."
    36. La articolul 115, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
    "(6) Venitul obţinut de la un fiduciar rezident de cãtre un beneficiar nerezident atunci când acesta este constituitor nerezident, din transferul masei patrimoniale fiduciare în cadrul operaţiunii de fiducie, reprezintã venit neimpozabil."
    37. La articolul 117, dupã litera l) se introduce o nouã literã, litera m), cu urmãtorul cuprins:
    "m) veniturile obţinute de persoane fizice nerezidente ca urmare a participãrii în alt stat la un joc de noroc, ale cãrui fonduri de câştiguri provin şi din România."
    38. La articolul 119, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Plãtitorii de venituri cu regim de reţinere la sursã a impozitelor, cu excepţia plãtitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligaţia sã depunã o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pânã în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat."
    39. La articolul 134^1, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(7) Prestãrile de servicii care determinã decontãri sau plãţi succesive, cum sunt serviciile de construcţii-montaj, consultanţã, cercetare, expertizã şi alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situaţii de lucrãri, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cãrora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupã caz, în funcţie de prevederile contractuale, la data acceptãrii acestora de cãtre beneficiari."
    40. La articolul 145, alineatul (4^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4^1) În condiţiile stabilite prin norme se acordã dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate în cadrul procedurii de executare silitã de cãtre o persoanã impozabilã de la un contribuabil declarat inactiv, potrivit art. 11, sau de la o persoanã impozabilã în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului, potrivit legii."
    41. La articolul 156^4, partea introductivã a alineatului (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Orice persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 trebuie sã întocmeascã şi sã depunã la organele fiscale competente, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare unei luni calendaristice, o declaraţie recapitulativã în care menţioneazã:".
    42. La articolul 160 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) livrarea urmãtoarelor categorii de deşeuri:
    1. livrarea de deşeuri feroase şi neferoase, deşeuri de materiale reciclabile şi materiale reciclabile uzate constând în hârtie, hârtie cartonatã şi carton, material textil, cauciuc şi plastic, cioburi de sticlã şi sticlã;
    2. livrarea materialelor prevãzute la pct. 1, dupã prelucrarea acestora prin operaţiuni de curãţare, polizare, selecţie, tãiere, fragmentare, presare sau turnare în lingouri;".
    43. La articolul 177, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Preţul mediu ponderat de vânzare cu amãnuntul se calculeazã în funcţie de valoarea totalã a tuturor ţigaretelor eliberate pentru consum, pe baza preţului de vânzare cu amãnuntul incluzând toate taxele, împãrţit la cantitatea totalã de ţigarete eliberate pentru consum. Acest preţ mediu ponderat se stabileşte pânã la 1 martie în fiecare an, pe baza datelor privind cantitãţile totale de ţigarete eliberate pentru consum în cursul anului calendaristic precedent şi va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în termen de 30 de zile de la data stabilirii."
    44. La articolul 206^7, dupã alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu urmãtorul cuprins:
    "(10) În cazul unui produs accizabil, pentru care acciza nu a fost anterior exigibilã, se considerã eliberare pentru consum atunci când produsul accizabil este depozitat într-un antrepozit fiscal pentru care autorizaţia a expirat şi nu a fost emisã o nouã autorizaţie."
    45. La articolul 206^15 alineatul (2), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) orice produs care conţine total sau parţial alte substanţe decât tutunul, dar care respectã criteriile prevãzute la lit. a), b) sau c)."
    46. La articolul 206^15, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(5^1) Fãrã a aduce atingere prevederilor alin. (2) lit. d) şi alin. (4) lit. c), produsele care nu conţin tutun şi care sunt utilizate exclusiv în scopuri medicale nu sunt tratate ca tutun prelucrat, potrivit prevederilor din normele metodologice."
    47. La articolul 206^16, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(4^1) Produsele energetice prevãzute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora, dacã sunt destinate a fi utilizate, puse în vânzare ori utilizate drept combustibil pentru motor, cu excepţia celor utilizate drept combustibil pentru navigaţie, sunt supuse unei accize la nivelul motorinei."
    48. La articolul 206^22, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Un antrepozit fiscal poate funcţiona numai pe baza autorizaţiei valabile, emisã de autoritatea competentã prin Comisia instituitã la nivelul Ministerului Finanţelor Publice pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, denumitã în continuare Comisie."
    49. La articolul 206^22, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), autorizarea de cãtre Ministerul Finanţelor Publice a antrepozitelor fiscale pentru producţia exclusivã de vinuri realizatã de cãtre contribuabili, alţii decât contribuabilii mari şi mijlocii stabiliţi conform reglementãrilor în vigoare, precum şi micile distilerii, prevãzute la art. 206^14 alin. (4), se poate face şi prin comisii constituite la nivelul structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
    (1^2) Competenţele, componenţa, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale comisiilor teritoriale vor fi stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu avizul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã."
    50. La articolul 206^22 alineatul (3), dupã litera g) se introduc douã noi litere, literele h) şi i), cu urmãtorul cuprins:
    "h) deţinerea autorizaţiei de mediu/autorizaţiei integrate de mediu, eliberatã potrivit legislaţiei în domeniu, sau dovada cã au fost întreprinse demersurile în vederea obţinerii acestora;
    i) dovada constituirii capitalului social minim subscris şi vãrsat în cuantumul prevãzut în normele metodologice."
    51. La articolul 206^23 alineatul (1), litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "g) persoana care urmeazã sã îşi desfãşoare activitatea ca antrepozitar autorizat sã nu înregistreze obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã;".
    52. La articolul 206^23 alineatul (1), dupã litera g) se introduc douã noi litere, literele h) şi i), cu urmãtorul cuprins:
    "h) nivelul accizelor pentru produsul finit nu poate fi mai mic decât media ponderatã a nivelurilor accizelor materiilor prime potrivit prevederilor din normele metodologice;
    i) persoana juridicã nu se aflã în procedura falimentului sau de lichidare."
    53. La articolul 206^24 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) adresa antrepozitului fiscal;".
    54. La articolul 206^24 alineatul (2), litera e) se abrogã.
    55. La articolul 206^24, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmãtorul cuprins:
    "(8) În situaţia prevãzutã la alin. (7), perioada de valabilitate a autorizaţiei de antrepozit fiscal se prelungeşte pânã la data soluţionãrii cererii de reautorizare."
    56. La articolul 206^26, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Cesionarea ori înstrãinarea sub orice formã a acţiunilor sau a pãrţilor sociale ale antrepozitarilor autorizaţi ori ale unui antrepozitar a cãrui autorizaţie a fost anulatã, revocatã sau suspendatã conform prezentului capitol va fi adusã la cunoştinţa autoritãţii competente cu cel puţin 60 de zile înainte de realizarea acestei operaţiuni, în vederea efectuãrii inspecţiei fiscale, cu excepţia celor care fac obiectul tranzacţiilor pe piaţa de capital."
    57. La articolul 206^28 alineatul (2), litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "f) antrepozitarul autorizat înregistreazã obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, mai vechi de 60 de zile faţã de termenul legal de platã."
    58. La articolul 206^28, alineatul (8) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(8) Contestarea deciziei de suspendare, revocare sau anulare a autorizaţiei de antrepozit fiscal nu suspendã efectele juridice ale acestei decizii pe perioada soluţionãrii contestaţiei în procedurã administrativã."
    59. La articolul 206^30, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Antrepozitarul autorizat sau destinatarul înregistrat prevãzuţi la alin. (3) au obligaţia de a respecta cerinţele prevãzute la art. 206^33 alin. (1)."
    60. La articolul 206^31, alineatul (10) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(10) În cursul deplasãrii în regim suspensiv de accize, expeditorul poate modifica destinaţia, prin intermediul sistemului informatizat, şi poate indica o nouã destinaţie, care trebuie sã fie una dintre destinaţiile prevãzute la art. 206^30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 ori 3 sau la art. 206^30 alin. (3), dupã caz, în condiţiile prevãzute prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã."
    61. La articolul 206^33, denumirea marginalã şi alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Primirea produselor accizabile în regim suspensiv de accize
    Art. 206^33. - (1) La primirea de produse accizabile în România, în oricare dintre destinaţiile prevãzute la art. 206^30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 sau 4 ori la art. 206^30 alin. (3), destinatarul trebuie sã respecte urmãtoarele cerinţe:
    a) sã confirme cã produsele accizabile au ajuns la destinaţie;
    b) sã pãstreze produsele primite în vederea verificãrii şi certificãrii datelor din documentul administrativ electronic de cãtre autoritatea competentã;
    c) sã înainteze fãrã întârziere şi nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare de la încheierea deplasãrii, cu excepţia cazurilor justificate corespunzãtor autoritãţilor competente potrivit precizãrilor din normele metodologice, un raport privind primirea acestora, denumit în continuare raport de primire, utilizând sistemul informatizat.
    (2) Modalitãţile de confirmare a faptului cã produsele accizabile au ajuns la destinaţie şi de trimitere a raportului de primire a produselor accizabile de cãtre destinatarii menţionaţi la art. 206^56 alin. (1), precum şi termenul de pãstrare a produselor accizabile primite sunt prevãzute prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã."
    62. La articolul 206^36, alineatele (1)-(3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(1) În cazul în care, în situaţiile prevãzute la art. 206^30 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 şi 4, la art. 206^30 alin. (2) lit. b) şi la art. 206^30 alin. (3), raportul de primire prevãzut la art. 206^33 alin. (1) lit. c) nu poate fi prezentat la încheierea deplasãrii produselor accizabile în termenul prevãzut la respectivul articol, deoarece fie sistemul informatizat nu este disponibil în România, fie în situaţia prevãzutã la art. 206^35 alin. (1) nu au fost încã îndeplinite procedurile prevãzute la art. 206^35 alin. (2) şi (3), destinatarul prezintã autoritãţii competente din România, cu excepţia cazurilor pe deplin justificate, un document pe suport hârtie care conţine aceleaşi date ca raportul de primire şi care atestã încheierea deplasãrii, potrivit prevederilor din normele metodologice.
    (2) Cu excepţia cazului în care destinatarul poate prezenta, în scurt timp, prin intermediul sistemului informatizat, raportul de primire prevãzut la art. 206^33 alin. (1) lit. c) sau în cazuri pe deplin justificate, autoritatea competentã din România trimite o copie a documentului pe suport hârtie prevãzut la alin. (1) autoritãţii competente din statul membru de expediţie, care o transmite expeditorului sau o ţine la dispoziţia acestuia.
    (3) De îndatã ce sistemul informatizat redevine disponibil sau de îndatã ce procedurile prevãzute la art. 206^35 alin. (2) şi (3) sunt îndeplinite, destinatarul prezintã un raport de primire, în conformitate cu art. 206^33 alin. (1) lit. c). Prevederile art. 206^33 alin. (3) şi (4) se aplicã mutatis mutandis."
    63. La articolul 206^37, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 206^36, raportul de primire prevãzut la art. 206^33 alin. (1) lit. c) sau raportul de export prevãzut la art. 206^34 alin. (1) constituie dovada faptului cã deplasarea produselor accizabile s-a încheiat, în conformitate cu art. 206^30 alin. (7)."
    64. La articolul 206^42, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Pentru bãuturile alcoolice şi produsele din tutun retrase de pe piaţã, dacã starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai îndeplinesc condiţiile de comercializare, accizele plãtite pot fi restituite în condiţiile prevãzute în normele metodologice."
    65. La articolul 206^42, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) Pentru produsele accizabile care au fost eliberate pentru consum în România şi care ulterior sunt exportate, persoana care a efectuat exportul are drept de restituire a accizelor, în condiţiile prevãzute în normele metodologice."
    66. La articolul 206^54, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(4^1) Valoarea garanţiei nu poate fi mai micã decât cuantumul stabilit în normele metodologice, în funcţie de natura produselor accizabile ce urmeazã a fi realizate."
    67. La articolul 206^58 alineatul (1), litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "h) utilizate în procese de fabricaţie, cu condiţia ca produsul finit sã nu conţinã alcool;".
    68. La articolul 206^60, alineatul (3) se abrogã.
    69. La articolul 206^61 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) bãuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, produse intermediare şi alcool etilic, cu excepţiile prevãzute prin normele metodologice;".
    70. La articolul 206^64 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) importatorul autorizat care importã produsele accizabile prevãzute la art. 206^61. Autorizaţia de importator se acordã de cãtre autoritatea competentã, în condiţiile prevãzute în normele metodologice."
    71. La articolul 206^69, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Comercializarea în vrac şi utilizarea ca materie primã a alcoolului etilic cu concentraţia alcoolicã sub 96,00% în volum, pentru fabricarea bãuturilor alcoolice, este interzisã."
    72. La articolul 206^69, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Operatorii economici care intenţioneazã sã comercializeze în sistem en dιtail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant şi gaz petrolier lichefiat - sunt obligaţi sã se înregistreze la autoritatea competentã, conform procedurii şi cu îndeplinirea condiţiilor ce vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã."
    73. La articolul 206^69, alineatul (7) se abrogã.
    74. La articolul 206^69, dupã alineatul (12) se introduce un nou alineat, alineatul (13), cu urmãtorul cuprins:
    "(13) Este interzisã practicarea, cu excepţia situaţiilor prevãzute de lege, de cãtre producãtori, importatori, operatori economici care realizeazã achiziţii intracomunitare sau de cãtre persoane care comercializeazã, sub orice formã, de preţuri de vânzare mai mici decât costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor accizabile vândute, la care se adaugã acciza şi taxa pe valoarea adãugatã."
    75. Dupã articolul 206^69 se introduc douã noi articole, articolele 206^70 şi 206^71, cu urmãtorul cuprins:
    "Circulaţia produselor accizabile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silitã
    Art. 206^70. - Circulaţia produselor accizabile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silitã nu intrã sub incidenţa prevederilor secţiunii a 9-a din prezentul capitol.
    Scutiri pentru tutun prelucrat
    Art. 206^71. - (1) Este scutit de la plata accizelor tutunul prelucrat, atunci când este destinat în exclusivitate testelor ştiinţifice şi celor privind calitatea produselor.
    (2) Modalitatea şi condiţiile de acordare a scutirilor prevãzute la alin. (1) vor fi reglementate prin normele metodologice."
    76. La titlul VII "Accize şi alte taxe speciale", dupã capitolul V se introduce un nou capitol, capitolul VI "Contravenţii şi sancţiuni", cuprinzând articolele 221^3 -221^5, cu urmãtorul cuprins:

    "CAPITOLUL VI
    Contravenţii şi sancţiuni

    Contravenţii şi sancţiuni
    Art. 221^3. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 5.000 lei urmãtoarele fapte:
    a) nedepunerea la termenele prevãzute de lege a situaţiilor de raportare reglementate în prezentul titlu;
    b) neanunţarea autoritãţii competente în termenul legal, potrivit prezentului titlu, despre modificãrile aduse datelor iniţiale avute în vedere la eliberarea autorizaţiei;
    c) schimbarea destinaţiei produselor accizabile deplasate în regim suspensiv de accize cu nerespectarea condiţiilor prevãzute de lege;
    d) refuzul operatorilor economici de a prelua şi de a distruge cantitãţile confiscate de tutun prelucrat, în condiţiile prevãzute în prezentul titlu;
    e) nerestituirea în vederea distrugerii a marcajelor neutilizate în termenul prevãzut în prezentul titlu unitãţii specializate pentru tipãrirea acestora;
    f) nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 206^26 alin. (1) lit. f) şi i).
    (2) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii:
    a) deţinerea de produse accizabile în afara unui regim suspensiv de accize pentru care accizele nu au fost percepute în conformitate cu prezentul titlu;
    b) deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcãrii, potrivit prezentului titlu, fãrã a fi marcate sau marcate necorespunzãtor ori cu marcaje false sub limitele prevãzute la art. 296^1 alin. (1) lit. l) din titlul IX^1;
    c) practicarea, cu excepţia situaţiilor prevãzute de lege, de cãtre producãtori, importatori, operatori economici care realizeazã achiziţii intracomunitare sau de cãtre persoane care comercializeazã, sub orice formã, de preţuri de vânzare mai mici decât costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor accizabile vândute, la care se adaugã acciza şi taxa pe valoarea adãugatã, dacã fapta nu a fost sãvârşitã astfel încât sã constituie infracţiune;
    d) neînscrierea distinctã în facturi şi în avize de însoţire a valorii accizelor sau a impozitului la ţiţeiul din producţia internã, în cazurile prevãzute în prezentul titlu;
    e) neutilizarea documentelor fiscale prevãzute în prezentul titlu;
    f) neefectuarea, prin unitãţi bancare, a decontãrilor între operatorii economici plãtitori de accize şi operatorii economici cumpãrãtori de produse accizabile, ca persoane juridice ce desfãşoarã operaţiuni cu produse accizabile, cu excepţiile prevãzute în prezentul titlu;
    g) amplasarea mijloacelor de mãsurare a producţiei şi a concentraţiei alcoolice pentru alcool etilic şi distilate în alte locuri decât cele prevãzute expres în prezentul titlu;
    h) nesesizarea autoritãţii competente în cazul deteriorãrii sigiliilor aplicate de cãtre aceasta;
    i) transportul de produse accizabile în regim suspensiv de accize care nu este acoperit de documentul administrativ electronic sau, dupã caz, de un alt document utilizat pentru acest regim prevãzut în prezentul titlu ori cu nerespectarea procedurii în cazul în care sistemul informatizat este indisponibil la expediţie;
    j) primirea produselor accizabile în regim suspensiv de accize cu nerespectarea cerinţelor prevãzute în prezentul titlu;
    k) comercializarea în vrac şi utilizarea ca materie primã pentru fabricarea bãuturilor alcoolice a alcoolului etilic cu concentraţia alcoolicã sub 96,00% în volum;
    l) fabricarea de alcool sanitar de cãtre alte persoane decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţia de alcool etilic;
    m) denaturarea alcoolului etilic şi a altor produse alcoolice cu nerespectarea condiţiilor şi procedurilor prevãzute în prezentul titlu;
    n) comercializarea în vrac, pe piaţa naţionalã, a alcoolului sanitar;
    o) circulaţia şi comercializarea în vrac a alcoolului etilic rafinat şi a distilatelor în alte scopuri decât cele expres prevãzute în prezentul titlu;
    p) nerespectarea procedurii privind sigilarea şi desigilarea instalaţiilor de fabricaţie a alcoolului şi distilatelor, prevãzutã în prezentul titlu;
    q) vânzarea ţigaretelor de cãtre orice persoanã la un preţ ce depãşeşte preţul de vânzare cu amãnuntul declarat;
    r) vânzarea de cãtre orice persoanã a ţigaretelor pentru care nu s-au stabilit şi declarat preţuri de vânzare cu amãnuntul;
    s) desfãşurarea activitãţilor de distribuţie şi comercializare angro a bãuturilor alcoolice şi tutunului prelucrat cu nerespectarea obligaţiilor şi condiţiilor prevãzute în prezentul titlu;
    ş) desfãşurarea activitãţilor de comercializare în sistem angro şi/sau en dιtail a produselor energetice - benzine, motorine, petrol lampant şi gaz petrolier lichefiat - cu nerespectarea obligaţiilor prevãzute în acest sens în prezentul titlu;
    t) comercializarea, prin pompele staţiilor de distribuţie, a altor produse energetice decât cele din categoria gazelor petroliere lichefiate, benzinelor şi motorinelor, petrolului lampant, precum şi a biocombustibililor, care corespund standardelor naţionale de calitate;
    ţ) valorificarea produselor accizabile într-un antrepozit fiscal pentru care autorizaţia a fost revocatã sau anulatã, fãrã notificarea autoritãţii competente cu privire la virarea accizelor la bugetul de stat;
    u) vânzarea cu amãnuntul din antrepozitul fiscal a produselor accizabile, cu excepţiile prevãzute de lege;
    v) achiziţionarea produselor accizabile de la persoane care desfãşoarã activitãţi de distribuţie şi comercializare angro a bãuturilor alcoolice şi tutunului prelucrat, respectiv comercializare în sistem angro a produselor energetice - benzine, motorine, petrol lampant şi gaz petrolier lichefiat - şi care nu respectã condiţiile sau obligaţiile prevãzute la art. 206^69 alin. (2) şi (4) din prezentul titlu, dupã caz;
    w) deţinerea în scopuri comerciale, cu neîndeplinirea cerinţelor prevãzute în prezentul titlu, a produselor accizabile care au fost deja eliberate pentru consum într-un alt stat membru.
    (3) Contravenţiile prevãzute la alin. (2) se sancţioneazã cu amendã de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum şi cu:
    a) confiscarea produselor, iar în situaţia când acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din aceastã vânzare, în cazurile prevãzute la lit. a), b), c), e), i), j), k), l), m), n), o), r), s), ş), t), ţ), u) şi w);
    b) confiscarea cisternelor, recipientelor şi mijloacelor de transport utilizate în transportul produselor accizabile, în cazul prevãzut la lit. i);
    c) suspendarea activitãţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadã de 1-3 luni, în cazul comercianţilor în sistem angro şi/sau en dιtail, pentru situaţiile prevãzute la lit. b), s), ş) şi t);
    d) oprirea activitãţii de producţie a produselor accizabile prin sigilarea instalaţiei, în cazul producãtorilor, pentru situaţiile prevãzute la lit. h), n), o) şi p).
    (4) Autoritatea competentã poate suspenda, la propunerea organului de control, autorizaţia de antrepozit fiscal, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat sau importator autorizat, dupã caz, pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. d) şi alin. (2) lit. g), h), m), n), o) şi p).
    (5) Autoritatea competentã poate revoca, la propunerea organului de control, autorizaţia de antrepozit fiscal, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat sau importator autorizat, dupã caz, pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. b) şi f), precum şi la alin. (2) lit. u).
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor
    Art. 221^4. - (1) Constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţie potrivit art. 221^3 se fac de organele competente din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale subordonate, cu excepţia sancţiunilor privind suspendarea sau revocarea autorizaţiei de antrepozit fiscal, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat ori importator autorizat, care se dispune de autoritatea competentã, la propunerea organului de control.
    (2) Sancţiunile contravenţionale prevãzute la 221^3 se aplicã, dupã caz, persoanelor fizice sau persoanelor juridice. În cazul asocierilor şi al altor entitãţi fãrã personalitate juridicã, sancţiunile se aplicã reprezentanţilor acestora.
    (3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 221^3, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
    Dispoziţii aplicabile
    Art. 221^5. - Contravenţiilor prevãzute la art. 221^3 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    77. La articolul 250, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Scutirea de impozit prevãzutã la alin. (1) pct. 10-13 se aplicã pentru perioada pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public."
    78. La articolul 253, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) În cazul unei clãdiri care nu a fost reevaluatã, cota impozitului pe clãdiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:
    a) 10% şi 20% pentru clãdirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţã;
    b) 30% şi 40% pentru clãdirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţã."
    79. La articolul 253, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(6^1) Cota impozitului pe clãdiri prevãzutã la alin. (6) se aplicã la valoarea de inventar a clãdirii înregistratã în contabilitatea persoanelor juridice, pânã la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clãdirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cãrora cota impozitului pe clãdiri este cea prevãzutã la alin. (2)."
    80. La articolul 253, dupã alineatul (8) se introduc douã noi alineate, alineatele (9) şi (10), cu urmãtorul cuprins:
    "(9) Cota de impozit pentru clãdirile cu destinaţie turisticã ce nu funcţioneazã în cursul unui an calendaristic este de minimum 5% din valoarea de inventar a clãdirii, stabilitã prin hotãrâre a consiliului local.
    (10) Sunt exceptate de la prevederile alin. (9) structurile care au autorizaţie de construire în perioada de valabilitate, dacã au început lucrãrile în termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizaţiei de construire."
    81. La articolul 254, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(6^1) Declararea clãdirilor pentru stabilirea impozitului aferent nu este condiţionatã de înregistrarea acestor imobile la oficiile de cadastru şi publicitate imobiliarã."
    82. La articolul 254, alineatul (7) se abrogã.
    83. La articolul 254, dupã alineatul (7) se introduc douã noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu urmãtorul cuprins:
    "(8) Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clãdirile construite potrivit Legii nr. 50/1991, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, data dobândirii clãdirii se considerã dupã cum urmeazã:
    a) pentru clãdirile executate integral înainte de expirarea termenului prevãzut în autorizaţia de construire, data întocmirii procesului-verbal de recepţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminãrii efective a lucrãrilor;
    b) pentru clãdirile executate integral la termenul prevãzut în autorizaţia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea întocmirii procesului-verbal de recepţie în termenul prevãzut de lege;
    c) pentru clãdirile ale cãror lucrãri de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevãzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilitãţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirãrii acestui termen şi numai pentru suprafaţa construitã desfãşuratã care are elementele structurale de bazã ale unei clãdiri, în speţã pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirãrii termenului prevãzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrãrilor, precum şi suprafaţa construitã desfãşuratã în raport cu care se stabileşte impozitul pe clãdiri.
    (9) Declararea clãdirilor în vederea impunerii şi înscrierea acestora în evidenţele autoritãţilor administraţiei publice locale reprezintã o obligaţie legalã a contribuabililor care deţin în proprietate aceste imobile, chiar dacã ele au fost executate fãrã autorizaţie de construire."
    84. La articolul 259, alineatul (6^1) se abrogã.
    85. La articolul 264, alineatul (5) se abrogã.
    86. La articolul 279, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru şederea într-o unitate de cazare, consiliul local instituie o taxã hotelierã în cotã de 1% din valoarea totalã a cazãrii/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se încaseazã de persoanele juridice prin intermediul cãrora se realizeazã cazarea, odatã cu luarea în evidenţã a persoanelor cazate."
    87. Dupã articolul 283 se introduce un nou articol, articolul 283^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Contracte de fiducie
    Art. 283^1. - În cazul persoanelor fizice şi juridice care încheie contracte de fiducie conform Codului civil, impozitele şi taxele locale aferente masei patrimoniale fiduciare transferate în cadrul operaţiunii de fiducie sunt plãtite de cãtre fiduciar la bugetele locale ale unitãţilor admininistrativ-teritoriale unde sunt înregistrate bunurile care fac obiectul operaţiunii de fiducie, cu respectarea prevederilor prezentului titlu, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a fost încheiat contractul de fiducie."
    88. La articolul 285, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Impozitul pe clãdiri şi impozitul pe terenurile acestora se reduc cu 50% pentru acele imobile situate pe litoralul Mãrii Negre deţinute de persoane juridice şi care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o duratã de minimum 6 luni în cursul unui an calendaristic."
    89. La articolul 286, dupã alineatul (7) se introduc douã noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu urmãtorul cuprins:
    "(8) Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clãdiri sau o reducere a acestuia pe o perioadã de minimum 7 ani, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal urmãtor finalizãrii lucrãrilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrãri de intervenţie pe cheltuialã proprie, pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constatã realizarea mãsurilor de intervenţie recomandate de cãtre auditorul energetic în certificatul de performanţã energeticã sau, dupã caz, în raportul de audit energetic, astfel cum este prevãzut în Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 158/2011.
    (9) Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clãdiri/taxei pe clãdiri pe o perioadã de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal urmãtor în care a fost efectuatã recepţia la terminarea lucrãrilor, pentru proprietarii care executã lucrãri în condiţiile Legii nr. 153/2011 privind mãsuri de creştere a calitãţii arhitectural-ambientale a clãdirilor."
    90. La articolul 296^18, alineatul (9) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(9) Contribuţiile sociale individuale calculate şi reţinute potrivit alin. (1) se vireazã la bugetele şi fondurile cãrora le aparţin pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã sau pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare trimestrului pentru care se datoreazã, dupã caz, împreunã cu contribuţia angajatorului ori a persoanelor asimilate angajatorului datoratã potrivit legii."
    91. La articolul 296^19, dupã alineatul (1) se introduc opt noi alineate, alineatele (1^1)-(1^8), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), plãtitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor prevãzuţi la art. 58 alin. (2), în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã fiecãrei luni a trimestrului, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare trimestrului.
    (1^2) Depunerea trimestrialã a declaraţiei prevãzute la alin. (1) constã în completarea şi depunerea a câte unei declaraţii pentru fiecare lunã din trimestru.
    (1^3) Numãrul mediu de salariaţi se calculeazã ca medie aritmeticã a numãrului de salariaţi din declaraţiile prevãzute la alin. (1) depuse pentru fiecare lunã din anul anterior.
    (1^4) Pentru persoanele şi entitãţile prevãzute la alin. (1^1), venitul total se stabileşte pe baza informaţiilor din situaţiile financiare ale anului anterior.
    (1^5) Persoanele şi entitãţile prevãzute la alin. (1^1) pot opta pentru depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate în condiţiile alin. (1), dacã depun declaraţia privind opţiunea pânã la data de 31 ianuarie inclusiv.
    (1^6) Persoanele şi entitãţile prevãzute la alin. (1^1) care au optat pentru depunerea declaraţiei în condiţiile alin. (1) pot trece la regimul de declarare prevãzut la alin. (1^1) începând cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus opţiunea.
    (1^7) Persoanele şi entitãţile prevãzute la alin. (1^1), cu excepţia persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi persoanelor fizice care exercitã profesii libere, precum şi a asocierilor fãrã personalitate juridicã constituite între persoane fizice care, potrivit legii, folosesc personal angajat, care se înfiinţeazã în cursul anului, aplicã regimul trimestrial de declarare începând cu anul înfiinţãrii dacã, odatã cu declaraţia de înregistrare fiscalã, declarã cã în cursul anului estimeazã un numãr mediu de pânã la 3 salariaţi exclusiv şi, dupã caz, urmeazã sã realizeze un venit total de pânã la 100.000 euro.
    (1^8) Ori de câte ori în cursul trimestrului înceteazã calitatea de asigurat a unei persoane, plãtitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor prevãzuţi la art. 58 alin. (2), în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun declaraţia prevãzutã la alin. (1) pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care a intervenit încetarea calitãţii de asigurat. În acest caz, declaraţia/declaraţiile aferentã/aferente perioadei rãmase din trimestru se depune/se depun pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare trimestrului. În cazul în care încetarea calitãţii de asigurat are loc în luna a doua a trimestrului, se vor depune atât declaraţia pentru prima lunã a trimestrului, cât şi cea pentru luna a doua, urmând ca dupã încheierea trimestrului sã se depunã numai declaraţia pentru luna a treia."
    92. La articolul 296^19, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţã, pe portalul e-România, iar declaraţia privind opţiunea se depune pe suport hârtie, la sediul autoritãţii fiscale competente."
    ART. II
    (1) Prevederile art. I se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2012, cu urmãtoarele excepţii:
    a) prevederile pct. 8, 10, 13, 19, 20, 39, 42, 44, 47, 51, 53-64, 67, 68, 70-72 şi 74 se aplicã începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe;
    b) prevederile pct. 25, 90 şi 91 se aplicã începând cu veniturile aferente lunii octombrie a anului 2011;
    c) prevederile pct. 41 se aplicã începând cu declaraţia recapitulativã aferentã lunii august a anului 2011.
    (2) Prevederile art. I pct. 4, 40, 82, 84 şi 85 intrã în vigoare la 15 zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (3) Prevederile art. I pct. 2, 9, 21, 34-36 şi 87 intrã în vigoare la data intrãrii în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicatã.
    (4) Prevederile art. I pct. 89 se aplicã începând cu data de 1 octombrie 2011.
    (5) Persoanele şi entitãţile prevãzute la art. 296^19 alin. (1^1) pot opta pentru depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate în condiţiile art. 296^19 alin. (1), dacã depun declaraţia privind opţiunea pânã la data de 25 septembrie 2011 inclusiv.
    (6) Impozitul pe profit datorat pentru anul 2011 se declarã şi se plãteşte potrivit prevederilor titlului II aplicabile pânã la data de 31 decembrie 2011.
    ART. III
    (1) Antrepozitarii autorizaţi care la data de 1 ianuarie 2012 deţin autorizaţii valabile au obligaţia de a se conforma prevederilor art. 206^22 alin. (3) lit. h) şi i), ale art. 206^23 alin. (1) lit. h), precum şi ale art. 206^54 alin. (4^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pânã la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv.
    (2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage revocarea autorizaţiilor de antrepozit fiscal.
    ART. IV
    (1) Persoanele fizice nerezidente care au îndeplinit condiţiile de rezidenţã prevãzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) timp de 3 ani consecutivi, pânã la 31 decembrie 2011, vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursã, atât din România, cât şi din afara României, începând cu anul 2012.
    (2) Persoanele fizice nerezidente care au îndeplinit condiţiile de rezidenţã prevãzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) în perioada 2010-2011, respectiv în anul 2011 vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursã, atât din România, cât şi din afara României, începând cu anul 2012.
    ART. V
    La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã prevederile art. 35 alin. (2) din Legea nr. 153/2011 privind mãsuri de creştere a calitãţii arhitectural-ambientale a clãdirilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 493 din 11 iulie 2011, precum şi cele ale art. 27^1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 12 martie 2009, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 158/2011.
    ART. VI
    Începând cu data de 1 ianuarie 2012 se abrogã:
    a) art. II din Legea nr. 88/2011 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 411 din 10 iunie 2011;
    b) art. 9 alin. (1^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 568 din 1 august 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    c) art. 69 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 28 ianuarie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. VII
    Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe, dându-se textelor o nouã numerotare.
    ART. VIII
    Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordãrii eşalonãrilor la platã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 22 martie 2011, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "ARTICOLUL 1
    Instituirea posibilitãţii acordãrii eşalonãrii la platã pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã
    Pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, cu excepţia celor prevãzute la art. 17^1, organele fiscale competente definite potrivit art. 33 sau 36, dupã caz, din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Cod de procedurã fiscalã, pot acorda, la cererea contribuabilului, înlesniri sub forma eşalonãrii la platã pe o perioadã de cel mult 5 ani, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã."
    2. La articolul 2, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) În scopul aplicãrii prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, asocierile fãrã personalitate juridicã care, potrivit legii, au calitatea de contribuabil sunt asimilate persoanelor juridice."
    3. La articolul 3 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã exigibile dupã data eliberãrii certificatului de atestare fiscalã;".
    4. La articolul 3, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(2^1) Eşalonarea la platã nu se acordã pentru obligaţiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale care, la data eliberãrii certificatului de atestare fiscalã, sunt suspendate în condiţiile art. 14 sau 15 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În cazul în care suspendarea executãrii actului administrativ fiscal înceteazã dupã data comunicãrii deciziei de eşalonare, obligaţiile fiscale de platã se comunicã contribuabilului printr-o înştiinţare de platã."
    5. La articolul 3, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, exigibilitatea obligaţiilor fiscale este cea prevãzutã la art. 116 alin. (5) din Codul de procedurã fiscalã."
    6. La articolul 6, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) În cazul în care în perioada dintre data eliberãrii certificatului de atestare fiscalã şi data comunicãrii deciziei de eşalonare la platã contribuabilul efectueazã plãţi în conturile bugetare aferente tipurilor de creanţe fiscale ce fac obiectul eşalonãrii la platã, se sting mai întâi obligaţiile exigibile în aceastã perioadã şi apoi obligaţiile cuprinse în certificatul de atestare fiscalã în condiţiile art. 17 alin. (2) sau (3), dupã caz."
    7. La articolul 9, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Prin acordul de principiu organul fiscal stabileşte perioada de eşalonare, data pânã la care este valabilã garanţia în cazul în care aceasta este constituitã sub forma scrisorii de garanţie bancarã, precum şi cuantumul garanţiei, cu menţionarea sumelor eşalonate la platã, a dobânzilor datorate pe perioada de eşalonare la platã şi a procentului prevãzut la alin. (9), corespunzãtor perioadei de eşalonare."
    8. La articolul 9, alineatele (9), (11) şi (13) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(9) Garanţiile constituite sub formele prevãzute la alin. (2) trebuie sã acopere sumele eşalonate la platã, dobânzile datorate pe perioada eşalonãrii la platã, plus un procent de pânã la 32% din sumele eşalonate la platã, în funcţie de perioada de eşalonare la platã astfel:
    a) pentru eşalonãri de la 13 la 24 de luni, procentul este de 8%;
    b) pentru eşalonãri de la 25 la 36 de luni, procentul este de 16%;
    c) pentru eşalonãri de la 37 la 48 de luni, procentul este de 24%;
    d) pentru eşalonãri de la 49 la 60 de luni, procentul este de 32%.
    ...................................................................
    (11) Prin excepţie de la prevederile alin. (9), în situaţia în care bunurile sunt ipotecate/gajate în favoarea altor creditori, garanţiile constituite sub forma prevãzutã la alin. (2) lit. c) trebuie sã acopere valoarea pentru care s-a constituit ipoteca/gajul, precum şi sumele eşalonate la platã, dobânzile datorate pe perioada eşalonãrii la platã, plus un procent de pânã la 32% din sumele eşalonate la platã, în funcţie de perioada de eşalonare la platã.
    ...................................................................
    (13) Pentru obligaţiile fiscale eşalonate la platã, precum şi cele care fac obiectul amânãrii la platã potrivit art. 17^1, de pânã la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice, nu este necesarã constituirea de garanţii."
    9. La articolul 9, alineatul (17) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(17) La cererea contribuabilului, organul fiscal competent poate executa garanţia constituitã sub formele prevãzute la alin. (2) lit. a) şi c) sau poate aproba valorificarea bunurilor potrivit înţelegerii pãrţilor în condiţiile art. 160 din Codul de procedurã fiscalã, în situaţia în care se stinge întreaga sumã eşalonatã la platã."
    10. La articolul 10 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) sã se achite, potrivit legii, obligaţiile fiscale stabilite de organul fiscal competent prin decizie, cu termene de platã începând cu data comunicãrii deciziei de eşalonare la platã. Eşalonarea la platã îşi menţine valabilitatea şi dacã aceste obligaţii sunt achitate în cel mult 30 de zile de la termenul de platã prevãzut de lege sau pânã la finalizarea perioadei de eşalonare la platã în situaţia în care termenul de 30 de zile se împlineşte dupã aceastã datã;".
    11. La articolul 10 alineatul (1), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
    "b^1) sã se achite diferenţele de obligaţii fiscale stabilite prin declaraţii rectificative în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii declaraţiei;".
    12. La articolul 10 alineatul (1), dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera g^1), cu urmãtorul cuprins:
    "g^1) sã se achite, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicãrii înştiinţãrii de platã, obligaţiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale ce au fost suspendate în condiţiile art. 14 sau 15 din Legea nr. 554/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi pentru care suspendarea executãrii actului administrativ fiscal a încetat dupã data comunicãrii deciziei de eşalonare la platã;".
    13. La articolul 14, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) În situaţia în care deconturile cu sumã negativã de TVA cu opţiune de rambursare nu sunt soluţionate pânã la finalizarea eşalonãrii la platã, organul fiscal competent executã garanţiile constituite sub formele prevãzute la art. 9 alin. (2) lit. a) şi b) în contul obligaţiilor marcate, pânã la emiterea deciziei de finalizare a eşalonãrii. În acest caz data stingerii obligaţiilor marcate este termenul prevãzut de lege pentru depunerea decontului cu sumã negativã de TVA cu opţiune de rambursare. În cazul garanţiilor constituite sub formã de bunuri potrivit art. 9 alin. (2) lit. c) şi d), acestea se elibereazã dupã soluţionarea deconturilor. Garanţiile constituite sub formele prevãzute la art. 9 alin. (2) lit. c) şi d) se executã în situaţia în care dupã soluţionarea deconturilor au rãmas nestinse obligaţii fiscale."
    14. La articolul 15, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Pentru sumele care fac obiectul eşalonãrii la platã a obligaţiilor fiscale, precum şi pentru obligaţiile prevãzute la art. 10 alin. (1) lit. a) - b^1) şi d) - h) nu începe sau se suspendã, dupã caz, procedura de executare silitã, de la data comunicãrii deciziei de eşalonare la platã. În cazul obligaţiilor prevãzute la art. 10 alin. (1) lit. f) executarea silitã se suspendã dupã comunicarea somaţiei."
    15. La articolul 17, alineatele (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Contribuabilul poate plãti anticipat, parţial sau total, sumele cuprinse în graficul de eşalonare la platã. În acest caz, contribuabilul notificã organului fiscal, prin cerere, intenţia de a stinge anticipat aceste sume. În cazul achitãrii anticipate parţiale, organul fiscal competent înştiinţeazã contribuabilul, pânã la urmãtorul termen de platã din graficul de eşalonare, cu privire la stingerea sumelor datorate în contul urmãtoarelor rate de eşalonare aprobate pânã la concurenţa cu suma achitatã.
    (5) În situaţia în care se sting anticipat mai mult de 3 rate din graficul de eşalonare la platã, organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de eşalonare, pânã la urmãtorul termen de platã a ratelor, cu respectarea perioadei de eşalonare aprobate. În acest caz, ratele ce fac obiectul stingerii anticipate sunt exigibile la data plãţii sau la data emiterii deciziei de rambursare, dupã caz. Noul grafic de eşalonare se comunicã contribuabilului prin decizia organului fiscal."
    16. Dupã articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu urmãtorul cuprins:
    "ARTICOLUL 17^1
    Amânarea la platã a penalitãţilor de întârziere
    (1) Pe perioada eşalonãrii la platã, penalitãţile de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale eşalonate, se amânã la platã prin decizie care se comunicã contribuabilului odatã cu decizia de eşalonare la platã.
    (2) Garanţiile prevãzute la art. 9 alin. (9)-(11) trebuie sã acopere şi penalitãţile de întârziere, precum şi majorãrile de întârziere amânate la platã.
    (3) În situaţia în care eşalonarea la platã se finalizeazã în condiţiile art. 10 alin. (4), penalitãţile de întârziere, precum şi majorãrile de întârziere amânate la platã se anuleazã prin decizie care se comunicã contribuabilului odatã cu decizia de finalizare a eşalonãrii la platã.
    (4) Pierderea valabilitãţii eşalonãrii la platã atrage pierderea valabilitãţii amânãrii la platã a penalitãţilor de întârziere şi a majorãrilor de întârziere. În acest caz, odatã cu decizia de constatare a pierderii valabilitãţii eşalonãrii la platã se comunicã contribuabilului şi decizia de pierdere a valabilitãţii amânãrii la platã a penalitãţilor de întârziere şi a majorãrilor de întârziere.
    (5) În situaţia în care eşalonarea la platã îşi pierde valabilitatea în condiţiile art. 13, garanţiile se executã şi în contul penalitãţilor de întârziere şi majorãrilor de întârziere amânate la platã."
    ART. IX
    (1) Prevederile art. VIII intrã în vigoare la 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe.
    (2) Prevederile art. VIII pct. 6 se aplicã plãţilor efectuate dupã data intrãrii în vigoare a art. VIII.
    (3) Prevederile art. VIII pct. 8 se aplicã şi cererilor de acordare a eşalonãrii la platã în curs de soluţionare la data intrãrii în vigoare a art. VIII, inclusiv în situaţia în care a fost emis acordul de principiu. În cazul în care organul fiscal a emis acordul de principiu, în termen de maximum 5 zile de la data intrãrii în vigoare a art. VIII, emite, din oficiu, un nou acord de principiu.
    (4) Prevederile art. VIII pct. 16 se aplicã şi eşalonãrilor la platã existente în curs la data intrãrii în vigoare a art. VIII, precum şi unui procent de 50% din majorãrile de întârziere, reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale eşalonate. În acest caz, organul fiscal, în termen de cel mult 15 zile de la data primului termen din graficul de eşalonare, reface graficul de eşalonare pe care îl comunicã contribuabilului. Pânã la data refacerii graficului de eşalonare, ratele datorate sunt cele din graficul de eşalonare existent.
    ART. X
    Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiarã a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 17 iunie 2009, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 362/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 8, litera i) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "i) sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor efectuate de beneficiari, alţii decât cei prevãzuţi la art. 5 alin. (1)-(3), conform prevederilor cadrului legal naţional şi autorizate de Autoritatea de management, dar care ulterior nu sunt considerate eligibile în relaţia cu Comisia Europeanã, altele decât cele prevãzute la lit. c)."
    2. La articolul 9, litera j) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "j) sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor efectuate de beneficiari, alţii decât cei prevãzuţi la art. 5 alin. (1)-(3), conform prevederilor cadrului legal naţional şi autorizate de Autoritatea de management, dar care nu sunt considerate eligibile în relaţia cu Comisia Europeanã, altele decât cele prevãzute la lit. c)."
    3. La articolul 10, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor efectuate de beneficiari, alţii decât cei prevãzuţi la art. 5 alin. (1)-(3), conform prevederilor cadrului legal naţional şi autorizate de Autoritatea de management, dar care nu sunt considerate eligibile în relaţia cu Comisia Europeanã, altele decât cele prevãzute la lit. a)."
    4. La articolul 15 alineatul (1), litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "g) societãţi comerciale care au calitatea de furnizori de formare profesionalã şi care desfãşoarã activitãţi scutite de taxa pe valoarea adãugatã, fãrã drept de deducere, conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
    5. La articolul 17, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Beneficiarii au obligaţia restituirii integrale sau parţiale a prefinanţãrii acordate în cazul proiectelor pentru care aceştia nu justificã prin cereri de rambursare utilizarea acesteia, conform termenelor şi condiţiilor stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
    6. Dupã articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 17^1. - (1) Pentru sumele acordate ca prefinanţare şi nejustificate potrivit art. 17 alin. (3), autoritãţile de management notificã beneficiarii cu privire la obligaţia restituirii acestora.
    (2) În cazul în care beneficiarii nu restituie autoritãţilor de management/Autoritãţii de certificare şi platã sumele prevãzute la alin. (1), în termen de 15 zile de la data comunicãrii notificãrii, acestea emit decizii de recuperare a prefinanţãrii, prin care se individualizeazã sumele de restituit exprimate în moneda naţionalã. Decizia constituie titlu de creanţã şi cuprinde elementele actului administrativ fiscal prevãzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În titlul de creanţã se indicã şi contul în care beneficiarul trebuie sã efectueze plata.
    (3) Titlul de creanţã prevãzut la alin. (2) se transmite debitorului în termen de 5 zile lucrãtoare de la data emiterii.
    (4) Împotriva titlului de creanţã se poate formula contestaţie în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, care se depune la autoritatea publicã emitentã a titlului de creanţã contestat şi nu este supusã taxelor de timbru.
    (5) Introducerea contestaţiei pe calea administrativã nu suspendã executarea titlului de creanţã.
    (6) Debitorii au obligaţia efectuãrii plãţii sumelor stabilite prin Decizia de recuperare a prefinanţãrii, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii acesteia.
    (7) Titlul de creanţã constituie titlu executoriu la împlinirea termenului prevãzut la alin. (6).
    (8) Debitorul datoreazã pentru neachitarea la termen a obligaţiilor stabilite prin titlul de creanţã o dobândã care se calculeazã prin aplicarea ratei dobânzii datorate la soldul rãmas de platã din contravaloarea în lei a sumelor prevãzute la alin. (1), din prima zi de dupã expirarea termenului de platã stabilit în conformitate cu prevederile alin. (6) pânã la data stingerii acesteia.
    (9) În cazul nerecuperãrii sumelor stabilite conform prevederilor alin. (1), la expirarea termenului de 30 de zile de la data comunicãrii Deciziei de recuperare a prefinanţãrii, autoritãţile de management comunicã titlurile executorii împreunã cu dovada comunicãrii acestora organelor fiscale competente din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, care vor efectua procedura de executare silitã, precum şi procedura de compensare potrivit titlului VIII din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (10) Recuperarea sumelor stabilite conform prevederilor alin. (1) prin executare silitã, în temeiul titlurilor executorii, se efectueazã în conturile indicate de organele fiscale competente. Sumele recuperate prin executare silitã, precum şi sumele stinse prin compensare se vireazã de îndatã de cãtre organele fiscale în conturile indicate în titlul de creanţã.
    (11) În vederea încasãrii de la debitor a dobânzii prevãzute la alin. (8), autoritãţile de management care au emis Decizia de recuperare a prefinanţãrii au obligaţia de a calcula cuantumul acesteia şi de a emite Decizia de stabilire a dobânzii, care constituie titlu de creanţã şi se comunicã debitorului. Dispoziţiile alin. (9) sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
    (12) Rata dobânzii datorate este rata dobânzii de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data comunicãrii Deciziei de recuperare a prefinanţãrii.
    (13) Sumele reprezentând dobânzi datorate pentru neachitarea la termen a obligaţiilor prevãzute în titlul de creanţã se vireazã conform prevederilor alin. (10) şi se utilizeazã pentru continuarea finanţãrii programului operaţional.
    (14) Acolo unde prezenta ordonanţã de urgenţã nu dispune, dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor."
    ART. XI
    (1) Pentru obligaţiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitãţile de întârziere se anuleazã sau se reduc, astfel:
    a) penalitãţile de întârziere se anuleazã dacã obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin platã voluntarã sau compensare pânã la 31 decembrie 2011;
    b) penalitãţile de întârziere se reduc cu 50% dacã obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin platã voluntarã sau compensare pânã la 30 iunie 2012.
    (2) Pentru dobânzile datorate pânã la data stingerii şi stabilite prin decizii comunicate dupã aceastã datã, condiţia se considerã îndeplinitã dacã dobânzile se sting pânã la termenul de platã prevãzut la art. 111 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) În cazul prevãzut la alin. (1), se desfiinţeazã, total sau parţial, chiar dacã împotriva acestora s-au exercitat ori nu cãi de atac, actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii aferente creanţelor fiscale principale, stinse potrivit alin. (1).
    (4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru o cotã de 50% din majorãrile de întârziere, reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale stinse prin platã sau compensare.
                           *
    Prezenta ordonanţã transpune în legislaţia naţionalã prevederile art. 2 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE a Consiliului din 21 iunie 2011 privind structura şi ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 176 din 5 iulie 2011.

                        PRIM-MINISTRU
                           EMIL BOC

                        Contrasemneazã:
                        ---------------
                  Ministrul finanţelor publice,
                      Gheorghe Ialomiţianu

                   Ministrul muncii, familiei
                     şi protecţiei sociale,
                  Laurenţiu Sebastian Lãzãroiu

                       Ministrul sãnãtãţii,
                         Ritli Ladislau

              Ministrul administraţiei şi internelor,
                     Constantin-Traian Igaş

    Bucureşti, 31 august 2011.
    Nr. 30.

                             -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016