Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 28 din 26 august 1992  privind accizele la produsele din import si din tara, precum si impozitul pe circulatie la titeiul din productia interna si la gaze naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 28 din 26 august 1992 privind accizele la produsele din import si din tara, precum si impozitul pe circulatie la titeiul din productia interna si la gaze naturale

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 215 DIN 28/8 /92
În temeiul <>art. 107 alin. (3) din Constituţia României şi al Legii nr. 81/1992 ,

Guvernul României hotãrãşte:

CAP. 1
Accizele
Subcapitol I
Sfera de aplicare
ART. 1
Pentru produsele prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanta, agenţii economici - persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate - care produc, importa, comercializeazã astfel de produse, datoreazã bugetului de stat taxe speciale de consumaţie, denumite în continuare accize.
Prin hotãrîri ale Guvernului, pentru carburanţii auto se va stabili mecanismul de acoperire din volumul accizelor datorate bugetului de stat, conform alineatului precedent, a influentelor rezultate din asigurarea protecţiei populaţiei, a bonificatiilor acordate la preţurile carburantilor destinaţi industriei, agriculturii, construcţiilor, transportului de mãrfuri, transportului de cãlãtori în comun şi gospodãriei comunale, precum şi sumele destinate Ministerului Transporturilor pentru efectuarea lucrãrilor de modernizare a drumurilor publice.
ART. 2
Agenţii economici prevãzuţi la art. 1, care achiziţioneazã de la producãtorii individuali produse de natura celor prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanta, pentru comercializare, sînt obligaţi sa calculeze şi sa verse la bugetul de stat accizele aferente cantitãţilor cumpãrate.
Pentru vinul, tuica şi rachiurile naturale livrate în stare vãrsatã de cãtre producãtori altor agenţi economici, în scopul utilizãrii ca materie prima pentru obţinerea unor produse prevãzute în anexa nr. 1, calcularea accizelor se efectueazã o singura data numai la produsele rezultate din prelucrare.
ART. 3
Produsele livrate direct la export sau prin agenţi economici autorizaţi ce îşi desfãşoarã activitatea pe baza de comision, precum şi produsele importate în regim de tranzit sau import temporar, atît timp cît se afla în aceasta situaţie, nu sînt supuse accizelor.
În cazul în care agenţii economici autorizaţi sa efectueze operaţiuni de export cumpara de la producãtorii interni, în vederea vinzarii la export, produse prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanta, aceştia pot solicita, pînã la 25 ale lunii urmãtoare, organelor fiscale teritoriale, pe baza documentelor justificative, restituirea accizelor aferente produselor finite exportate.
Subcapitolul II
Modul de calcul şi baza de impozitare
ART. 4
Accizele se calculeazã prin aplicarea cotelor procentuale, prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanta, asupra bazei de impozitare stabilite astfel:
a) pentru produsele din producţia interna, valoarea acestora exprimatã în preţurile negociate între vinzator şi cumpãrãtor, din care se deduc accizele;
b) pentru produsele din import, valoarea în vama stabilitã potrivit legii, la care se adauga taxele vamale şi alte taxe speciale stabilite potrivit legii la importul unor categorii de produse.
Subcapitolul III
Plata accizelor
ART. 5
Momentul datorarii accizelor îl constituie:
a) data efectuãrii livrãrii pentru producãtori;
b) data efectuãrii formalitãţilor de vamuire pentru importatori;
c) data achiziţionãrii pentru agenţii economici achizitori.
CAP. 2
Impozitul pe circulaţie la titeiul din producţia interna şi gaze naturale
ART. 6
Pentru titeiul din producţia interna, precum şi pentru gazul metan, gazul de sonda ori amestecul lor, din producţia interna sau din import, agenţii economici autorizaţi datoreazã bugetului de stat impozit pe circulaţie, din momentul livrãrii.
Impozitul datorat se calculeazã prin aplicarea sumelor stabilite în anexa nr. 2 la prezenta ordonanta asupra cantitãţilor livrate.
CAP. 3
Dispoziţii comune şi finale
ART. 7
Obligaţia calculãrii şi varsarii la bugetul de stat a accizelor şi a impozitului pe circulaţie la titeiul din producţia interna şi gazele naturale revine plãtitorilor prevãzuţi la art. 1 şi art. 6 din prezenta ordonanta.
ART. 8
Plata accizelor şi a impozitului pe circulaţie la titeiul din producţia interna şi gazele naturale se efectueazã lunar pînã la 25 ale lunii urmãtoare, pe baza decontului de impunere prin virament, C.E.C. sau numerar, la organul fiscal teritorial sau bãnci, iar pentru produsele din import, la organul vamal, concomitent cu plata taxelor vamale.
Ministerul Economiei şi Finanţelor poate stabili şi alte termene de plata, în funcţie de volumul accizelor şi impozitul pe circulaţie şi de alte situaţii specifice ale plãtitorilor.
ART. 9
Neplata accizelor şi impozitului pe circulaţie la termenele stabilite atrage majorarea sumei de plata cu 0,3% pentru fiecare zi de intirziere. Calculul majorãrilor de intirziere se face din ziua lucrãtoare imediat urmãtoare expirãrii termenului de plata şi pînã în ziua plãţii inclusiv.
În cazuri justificate, Ministerul Economiei şi Finanţelor poate aproba eşalonarea sau amînarea plãţii accizelor şi a impozitului pe circulaţie, precum şi reducerea sau scutirea de plata a majorãrilor de intirziere.
ART. 10
Plãtitorii au obligaţia sa ţinã evidenta acestora conform normelor metodologice ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.
ART. 11
Plãtitorii de accize sau impozit pe circulaţie, dupã caz, au obligaţia sa depunã lunar pînã la data de 25 a lunii urmãtoare, la organul fiscal teritorial, decontul de impunere, potrivit modelului elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
ART. 12
Controlul asupra respectãrii prevederilor prezentei ordonanţe se face de cãtre organele de specialitate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor şi aparatul teritorial al acestuia.
ART. 13
Diferenţele în minus constatate la verificarea accizelor şi a impozitului pe circulaţie se plãtesc în termen de 7 zile de la data încheierii actului de control, împreunã cu majorãrile de intirziere aferente, iar cele în plus se compenseazã cu plãţile ulterioare sau se restituie la cererea plãtitorilor.
ART. 14
Actele emise de organele împuternicite conform art. 12 din prezenta ordonanta sînt titluri executorii.
Bãncile vor pune în aplicare aceste titluri fãrã acceptul plãtitorilor.
ART. 15
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã, potrivit legii penale, nu sînt considerate infracţiuni:
a) refuzul de a pune la dispoziţia organelor de control evidenta privind calcularea accizelor sau impozitului pe circulaţie, dupã caz, datorate bugetului de stat;
b) ţinerea necorespunzãtoare a evidentelor privind calculul şi vãrsarea accizelor sau impozitului pe circulaţie, dupã caz, datorate bugetului de stat;
c) nedepunerea în termen a decontului de impunere privind accizele sau impozitul pe circulaţie, dupã caz;
d) nerespectarea de cãtre organele bancare a prevederilor art. 14 alin. 2 din prezenta ordonanta.
Contravenţiile prevãzute la lit. a), b) şi c) se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei. Contravenţia prevãzutã la lit. d) se sancţioneazã cu amenda de la 600.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 16
În situaţia în care se constata neînregistrarea în evidenta contabila a documentelor referitoare la operaţiuni supuse accizelor sau impozitului pe circulaţie, dupã caz, care conduce la diminuarea obligaţiilor fata de bugetul de stat, plãtitorii vãrsa bugetului de stat, în afarã de amenda contravenţionalã prevãzutã la art. 15, accizele sau impozitul pe circulaţie, dupã caz, datorate, inclusiv majorãrile de intirziere, precum şi o suma egala cu valoarea impozitelor datorate.
ART. 17
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor la prezenta ordonanta se fac de cãtre organele de specialitate din Ministerul Economiei şi Finanţelor şi unitãţilor sale teritoriale.
ART. 18
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevãzute la art. 15 se prescriu în termen de 3 ani de la data sãvîrşirii faptelor.
ART. 19
Prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 13, 25, 26 şi 27, se aplica şi în cazul contravenţiilor prevãzute la art. 15, dacã prezenta ordonanta nu dispune altfel.
ART. 20
Contestaţiile privind stabilirea şi încasarea accizelor sau impozitului pe circulaţie, dupã caz, şi a majorãrilor de intirziere se depun în termen de 30 de zile de la data înştiinţãrii plãtitorilor şi se rezolva printr-o decizie motivatã de cãtre Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana sau a municipiului Bucureşti, în cel mult 30 de zile de la înregistrare.
Impotriva deciziei date se poate face contestaţie la Ministerul Economiei şi Finanţelor, care în cel mult 60 de zile de la înregistrare este obligat sa o soluţioneze. Soluţia data este definitiva.
Depunerea contestaţiei nu suspenda obligaţia plãtitorilor cu privire la virarea sumelor datorate la bugetul de stat, potrivit prezentei ordonanţe.
ART. 21
Contestaţiile cu privire la stabilirea accizelor şi a impozitului pe circulaţie la titeiul din producţia interna şi gaze naturale, dupã caz, şi a majorãrilor de intirziere, sînt supuse unei taxe de timbru de 2% din suma contestatã. Aceasta suma nu poate fi mai mica de 1.000 lei.
Taxa de timbru se datoreazã indiferent dacã o alta contestaţie cu acelaşi obiect, înregistratã şi rezolvatã anterior, a fost taxatã.
În vederea calculãrii taxei de timbru, agenţii economici plãtitori sînt obligaţi sa specifice în scris cuantumul sumei contestate.
În situaţia admiterii integrale sau parţiale a contestaţiei, taxa de timbru se restituie proporţional cu reducerea sumei contestate.
ART. 22
Ministerul Economiei şi Finanţelor va emite, în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei ordonanţe, instrucţiuni metodologice privind aşezarea, tehnica de calcul şi formularistica necesarã, atît pentru accize, cît şi pentru impozitul pe circulaţie la titeiul din producţia interna şi gazele naturale.
ART. 23
Prevederile prezentei ordonanţe se aplica începînd cu data de 1 ianuarie 1993.
ART. 24
Pe data punerii în aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe se abroga prevederile referitoare la accize din <>Hotãrîrea Guvernului nr. 779/1991 şi <>Ordonanta Guvernului nr. 4/1992 privind accizele la carburanţi.

PRIM-MINISTRU
THEODOR STOLOJAN

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi finanţelor,
George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor
statului şi controlului financiar,
Florian Bercea


ANEXA 1
LISTA

taxelor speciale de consumaţie (accize) pentru produse din import şi din ţara
----------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea produsului sau grupei de produse Cota
crt. %
----------------------------------------------------------------------------

1. Alcool rafinat, dublu rafinat şi tehnic*) 25
2. Tuica şi rachiuri naturale 115
3. Vinuri 45
4. Bãuturi spirtoase, inclusiv lichioruri şi bãuturi obţinute
din distilare de cereale 115
din care:
- whiski; gin; rom şi rachiuri din trestie de zahãr 185
5. Bãuturi pe baza de vin 115
din care:
- coniac 185
- vin spumos şi vermut 25
6. Bere 55
din care:
- bere în cutii metalice 115
7. Cafea, inclusiv solubila 120
8. Tigarete şi produse din tutun, cu excepţia sortimentelor: 185
- Top, Dacia, Record, Club, Pescarus, Snagov 70
- Marasesti, Carpaţi, Bucegi 45
9. Confecţii din blanuri nobile (nurca, vulpe, dihor etc.) 65
10. Mobilier sculptat 45
11. Articole din cristal 45
12. Bijuterii din metale preţioase, inclusiv verighete 20
13. Aparate video 70
14. Televizoare color cu dispozitive încorporate pentru
comanda de la distanta (telecomanda) 45
15. Autoturisme de oraş şi de teren cu o capacitate cilindrica
a motorului peste 1.500 cmc (inclusiv din import, rulate) 70
16. Benzina premium 116
17. Benzina regular 107
18. Benzina normalã 110
19. Motorina auto (combustibil pentru motoare Diesel) 86
----------------------------------------------------------------------------



*) Exclusiv alcool etilic de sinteza tip M.S. şi I.S.
NOTA: - La poziţiile 1-7 inclusiv, baza de aplicare a cotelor pentru produsele din producţia interna şi din import cuprinde şi valoarea ambalajelor, care nu se recupereazã.
- Pentru produsele de la poziţiile 16-19 inclusiv, accizele se corecteaza de cãtre Guvern, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor, în funcţie de modificãrile intervenite în nivelul preţurilor la import şi a celor cu ridicatã.

ANEXA 2
LISTA
impozitului pe circulaţie la titeiul din producţia interna şi gaze naturale
----------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea produsului sau U.M. Impozit*)
crt. grupei de produse -lei/U.M.-
----------------------------------------------------------------------------

1. Ţiţei din producţia interna tona 5.780
2. Gaz metan, gaz de sonda ori amestecul
lor, din producţia interna sau din
import, livrate consumatorilor finali de
unitãţile Regiei Autonome "Romgaz" 1.000 mc 4.215
3. Gaze asociate şi gaze libere livrate la
consumatorii finali de unitãţile Regiei
Autonome "Petrom" 1.000 mc 1.850
----------------------------------------------------------------------------


*) Impozitul pe circulaţie se corecteaza de cãtre Guvern, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor, în funcţie de modificãrile intervenite în nivelul preţurilor la import şi a celor cu ridicatã.
-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016