Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA Nr. 26 din 22 iulie 1994  privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA Nr. 26 din 22 iulie 1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 29 iulie 1994
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al art. 1 lit. g) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
Personalul din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei - Direcţia generalã a penitenciarelor, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Paza, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale are dreptul, în timp de pace, la hrana gratuita.
ART. 2
(1) Hranirea personalului instituţiilor publice menţionate la art. 1 se face, de regula, în natura, în limita unor plafoane calorice diferenţiate pe categorii, care constituie norme de hrana zilnice.
(2) Normele de hrana pe plafoane calorice, categoriile de personal pentru care se acorda şi instituţiile publice în care se aplica se aproba prin hotãrîre a Guvernului.
(3) Hranirea personalului se face şi pe baza de alocatie valoricã, cu aprobarea ministrilor sau a conducãtorilor instituţiilor publice prevãzute la art. 1.
(4) Rezervistii primesc, pe timpul concentrarii sau mobilizãrii, aceleaşi drepturi de hrana ca şi militarii activi.
ART. 3
(1) Structura normelor de hrana care se aplica în doua sau mai multe instituţii publice prevãzute la art. 1 se stabileşte, în mod unitar, de Ministerul Apãrãrii Naţionale împreunã cu celelalte instituţii publice, în limita valorii calorice a fiecãrei norme, în concordanta cu nevoile nutritive ale personalului şi în raport cu eforturile depuse în procesul de instruire şi de îndeplinire a misiunilor, condiţiile de mediu şi alţi factori specifici.
(2) Structura normelor de hrana specifice Direcţiei generale a penitenciarelor se stabileşte de Ministerul Justiţiei.
ART. 4
(1) Hranirea personalului fiecãrei instituţii publice prevãzute la art. 1 se face, de regula, prin unitãţile subordonate.
(2) Hranirea personalului se poate face şi prin reciprocitate între instituţiile publice menţionate la art. 1, potrivit convenţiilor încheiate între acestea, cu decontarea valorii financiare a normelor de hrana folosite.
(3) În cazurile în care hranirea unor categorii de personal nu se poate asigura potrivit alin. (1) sau (2), aceasta se va realiza prin agenţi economici, în limita valorii financiare a normei de hrana la care au dreptul, plus adaosul comercial negociat.
(4) Cadrele militare, militarii angajaţi pe baza de contract şi salariaţii civili care au dreptul la hrana potrivit normelor, atunci cînd nu beneficiazã de hrana preparata, primesc, în locul produselor agroalimentare prevãzute de norme, valoarea financiarã neimpozabila a normei de hrana la care au dreptul.
ART. 5
(1) Valoarea financiarã a normelor de hrana aprobate prin hotãrîre a Guvernului se stabileşte şi se actualizeazã, în mod unitar, de Ministerul Apãrãrii Naţionale împreunã cu celelalte instituţii publice, respectiv de Ministerul Justiţiei, în funcţie de preţurile medii cu care se aprovizioneaza sortimentele de produse cuprinse în structura normelor de hrana.
(2) Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face trimestrial, pe baza evoluţiei efective a preţurilor la care se aprovizioneaza produsele agroalimentare, dacã rezulta diferenţe de peste 5% fata de trimestrul în care s-a stabilit ultima valoare.
ART. 6
(1) Instituţiile publice prevãzute la art. 1 pot infiinta, în unitãţile subordonate şi în garnizoane, popote sau bucatarii de unitate pentru hranirea personalului din subordine, pentru care cheltuielile de organizare şi de funcţionare se suporta din creditele bugetare aprobate.
(2) Regulile privind organizarea şi funcţionarea popotelor şi bucãtãriilor de unitate se aproba de cãtre miniştri sau conducãtorii instituţiilor publice respective.
(3) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor pentru cadre se acoperã din fondurile proprii ale acestora provenite din sumele încasate de la abonati.
(4) Produsele agroalimentare necesare popotelor pentru cadre se asigura, în principal, prin depozitele unitãţilor militare, la preţurile la care acestea au fost aprovizionate, plus o cota reprezentind cheltuieli de transport şi de aprovizionare.
(5) În situaţiile în care prin popotele pentru cadre trebuie sa se asigure hranirea unor efective mai mari (participanţi la convocãri, aplicaţii, tabere de odihna, activitãţi de protocol şi altele), se pot acorda avansuri din creditele bugetare aprobate, în vederea realizãrii stocurilor de produse la nivelul necesarului pentru activitãţile ce se vor desfasura, urmînd ca justificarea lor sa se facã la terminarea activitãţilor, pe mãsura recuperãrii contravalorii produselor consumate. De asemenea, se pot constitui stocuri de siguranta pentru consumul pe timpul iernii, prin procurarea produselor necesare şi achitarea contravalorii ambalajelor aferente produselor aprovizionate.
ART. 7
Cadrele militare permanente, militarii angajaţi pe baza de contract şi salariaţii civili care domiciliazã în localitãţi rurale sau în puncte izolate pot primi, pentru ei şi membrii lor de familie, unele produse agroalimentare din depozitele unitãţilor, contra cost, la preţul cu care au fost achiziţionate, plus o cota reprezentind cheltuieli de transport şi de aprovizionare.
ART. 8
(1) Pentru asigurarea hranirii efectivelor în situaţii neprevãzute, instituţiile publice menţionate la art. 1 vor constitui un stoc de siguranta din produse agroalimentare neperisabile, calculat pentru 30 de zile, peste cantitãţile destinate nevoilor de consum lunare.
(2) În cazul unor unitãţi sau subunitati izolate, stocul de siguranta prevãzut la alin (1) poate fi asigurat pentru maximum 7 luni.
(3) Aprovizionarea cu produse pentru iarna, fasole uscata, zahãr, orez, ceai şi furaje, se poate face în cantitãţile necesare pînã la noua recolta, fãrã a depãşi nevoile de consum pentru un an.
ART. 9
(1) Normele de hrana pentru animalele şi pasarile prevãzute în statele de organizare, precum şi normele de inzestrare cu bunuri materiale necesare aprovizionarii, depozitarii şi pãstrãrii produselor agroalimentare, preparãrii, transportului şi servirii hranei preparate, sacrificarii animalelor, precum şi cele necesare dotãrii dormitoarelor, salilor de cursuri, cãminelor de garnizoana, cabinetelor şi altele asemenea cu materiale specifice hranirii efectivelor, se aproba de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor publice menţionate la art. 1.
(2) Instituţiile publice prevãzute la art. 1 pot constitui stocuri de siguranta pentru bunurile materiale ce fac obiectul normelor de inzestrare prevãzute la alin. (1), care nu vor depãşi 20% din necesarul anual la materialele destinate servirii hranei şi 10% la celelalte bunuri materiale.
ART. 10
(1) Instituţiile publice prevãzute la art. 1 pot infiinta, în unitãţile subordonate şi în garnizoane, gospodãrii agrozootehnice care se vor organiza şi vor funcţiona potrivit normelor aprobate de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor respective.
(2) Pentru organizarea, dezvoltarea şi funcţionarea gospodariilor agrozootehnice, instituţiile publice prevãzute la art. 1 prevãd şi utilizeazã credite bugetare.
(3) Produsele realizate vor fi folosite pentru consum la asigurarea normelor de hrana şi pentru reluarea procesului de producţie în cadrul gospodariilor agrozootehnice. Pînã la 5% din cantitãţile de produse realizate se pot consuma, gratuit, pentru îmbunãtãţirea hranirii personalului peste prevederile normale de hrana. În situaţia depãşirii nevoilor de consum, produsele realizate pot fi valorificate contra cost.
ART. 11
(1) Pentru asigurarea militarilor în termen, elevilor şi studenţilor cu unele mãrfuri (produse alimentare, articole de igiena personalã şi întreţinere, rechizite şi altele asemãnãtoare) de stricta necesitate, contra cost, unitãţile militare din subordinea instituţiilor publice prevãzute la art. 1 pot infiinta puncte de desfacere.
(2) Sumele necesare punctelor de desfacere pentru procurarea mãrfurilor prevãzute la alin. (1) se pun la dispoziţia acestora sub forma de avansuri din creditele bugetare. Avansurile nejustificate la sfîrşitul anului vor fi reportate în anul urmãtor.
(3) Valoarea creditelor bugetare necesare functionarii punctelor de desfacere, competentele şi criteriile de acordare a acestora se stabilesc de cãtre miniştrii sau conducãtorii instituţiilor publice prevãzute la art. 1.
(4) Produsele şi mãrfurile aprovizionate se vor desface la preţurile la care au fost achiziţionate.
ART. 12
Sumele încasate potrivit prevederilor art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (4), art. 7 şi art. 10 alin. (2) constituie venituri ale bugetului de stat.
ART. 13
(1) Prevederile prezentei ordonanţe intra în vigoare începînd cu luna iulie 1994.
(2) Decretul-lege nr. 101 din 21 martie 1990 , precum şi orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei ordonanţe se abroga.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
----------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
general-locotenent Dumitru Cioflina

p. Ministru de interne,
general-locotenent George Ioan Danescu,
secretar de stat

Ministrul justiţiei,
Gavril Iosif Chiuzbaian

Directorul Serviciului Roman
de Informaţii,
Virgil Magureanu

Directorul Serviciului de Informaţii
Externe,
general-maior Ioan Talpes

Directorul Serviciului
de Telecomunicaţii Speciale,
colonel Ştefan Coman
----------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016