Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA Nr. 24 din 11 august 1995  pentru modificarea si completarea reglementarilor privind impozitul pe venitul agricol si impozitele si taxele locale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA Nr. 24 din 11 august 1995 pentru modificarea si completarea reglementarilor privind impozitul pe venitul agricol si impozitele si taxele locale

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 193 din 25 august 1995
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţie şi al art. 1 lit. b) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României emite prezenta ordonanta.

CAP. I
Impozitul de venitul agricol

ART. 1
<>Legea nr. 34/1994 privind impozitul pe venitul agricol se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Încadrarea terenurilor pe zone de fertilitate şi pe zone de favorabilitate se poate efectua de cãtre consiliile locale sau judeţene, dupã caz, prin unitãţile de specialitate cu atribuţii în acest domeniu, conform dispoziţiilor legale şi cu aprobarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei."
2. Articolul 9 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Organele fiscale au obligaţia de a întocmi şi de a comunica anual contribuabililor instiintari de plata, cu impozitul datorat, cel tirziu pînã la 30 iunie inclusiv."
3. La articolul 12, dupã alineatul 2, se introduce un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul unor calamitati, urmare cãrora pagubele produse nu pot fi constatate în termen de 10 zile, reprezentanţii organelor menţionate la alin. 2 vor stabili termenul în care se va efectua constatarea, în funcţie de perioada în care aceasta operaţiune devine posibila."
4. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, şi al sectorului agricol Ilfov pot acorda, de la caz la caz, pentru motive temeinic justificate, eşalonãrii la plata în cel mult 12 rate lunare, aminari de plati pînã la sfîrşitul anului calendaristic, precum şi reduceri sau scutiri de majorãri de intirziere aferente impozitului neachitat.
Impozitul pe venitul agricol se reduce cu 50% în cazul contribuabililor invalizi de gradul I sau II, pentru persoanele handicapate asimilabile gradului I sau II de invaliditate şi pentru persoanele fizice în virsta de peste 65 de ani.
Se scutesc de la plata impozitului pe venitul agricol veteranii de rãzboi, vãduvele de rãzboi nerecãsãtorite şi vãduvele nerecãsãtorite ale veteranilor de rãzboi.
Reducerile şi scutirile se acorda în conformitate cu acest articol pentru impozitul pe venitul agricol aferent terenurilor care reprezintã bunuri proprii şi în proporţie de 50% pentru terenurile care reprezintã bunuri comune ale soţilor, conform prevederilor legale în vigoare, în cazurile în care unul dintre soţi beneficiazã de facilitãţile menţionate.
Scutirea sau reducerea de impozit pe venitul agricol se acorda începînd cu luna urmãtoare celei în care persoanele în cauza prezintã actele doveditoare prin care se atesta situaţia respectiva."

CAP. 2
Impozite şi taxe locale

ART. 2
<>Legea nr. 27/1994 privind impozitele şi taxele locale se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Pentru clãdirile altor contribuabili decît cei prevãzuţi la art. 5, impozitul se calculeazã prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii la care sunt înscrise clãdirile în evidenta acestora."
2. Articolul 8 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Lista clãdirilor şi construcţiilor care nu sunt supuse impozitului pe clãdiri este redata în anexa nr. 2."
3. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"Impozit pe teren"
4. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Contribuabilii, astfel cum sunt definiţi la art. 3 din prezenta lege, care deţin în proprietate suprafeţe de teren ocupate de clãdiri şi alte construcţii, situate în municipii, oraşe şi comune, datoreazã impozitul pe teren prevãzut la art. 14.
Contribuabilii mentionati la alin. 1, care deţin în proprietate suprafeţe de teren neocupate de clãdiri şi alte construcţii, aferente curţilor în suprafeţe de pînã la 1.000 m.p. inclusiv, situate în municipii, oraşe şi comune, sunt scutiţi de impozitul pe teren. Pentru suprafeţele care depãşesc 1.000 m.p. se datoreazã impozit pe venitul agricol conform prevederilor legale."
5. Articolul 18 se completeazã cu un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
"Impozitul pe teren nu se aplica terenurilor ocupate de clãdirile şi construcţiile prevãzute în anexa nr. 2 la prezenta lege, precum şi terenurilor din perimetrul cimitirelor."
6. Articolul 20 alineatul 1 liniuta a 4-a "tractoare" va avea urmãtorul cuprins:
"- tractoare înmatriculate în evidentele organelor de poliţie..... 8.000"
7. Articolul 20 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru remorci de orice fel, semiremorci şi rulote aparţinînd contribuabililor, taxele anuale se stabilesc, în funcţie de capacitatea acestora, astfel:

Capacitatea lei/an
a) pînã la o tona, inclusiv ........... 6.000
b) între 1-3 tone, inclusiv ........... 20.000
c) între 3-5 tone, inclusiv ........... 30.000
d) peste 5 tone ....................... 38.000"

8. Articolul 30 se completeazã cu doua alineate, dupã cum urmeazã:
"Taxa prevãzutã la alin. 1 lit. a) se reduce cu 75% pentru vînzarea în exclusivitate de ziare, reviste, cãrţi şi alte publicaţii.
Taxele prevãzute la alin. 1, cu excepţia menţionatã în alineatul precedent, se reduc cu 40% pentru o perioada de doi ani, începînd cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe."
9. Articolul 34 punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Autorizaţia de construire pentru lucrãrile care se autorizeaza potrivit legii:
- 1% din valoarea autorizata a lucrãrii sau construcţiei, inclusiv instalaţiile aferente acesteia, pentru lucrãri cu valoare pînã la 1 miliard lei, inclusiv;
- 0,5% pentru lucrãri peste 1 miliard lei, dar nu mai puţin de 10 milioane lei şi nu mai mult de 300 milioane lei.
Pentru construcţiile de locuinţe, taxele se reduc cu 50% .
Taxele prevãzute la acest punct nu se datoreazã în cazul eliberãrii de autorizaţii pentru lacasuri de cult, inclusiv construcţiile anexe ale acestora."
10. Articolul 34 punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Autorizarea de foraje şi excavari, necesare studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, exploatarilor de cariera, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatãri:
pentru fiecare m.p. ..................1.500 - 2.000 lei."
11. Articolul 34 punctul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"7. Autorizaţia de desfiinţare parţialã sau totalã a construcţiilor şi amenajãrilor se taxeaza cu 0,1 % din valoarea impozabilã a acestora. În cazul desfiinţãrii parţiale, cuantumul taxei se calculeazã proporţional cu suprafata construitã dezafectata."
12. Articolul 34 punctul 12.B. va avea urmãtorul cuprins:
"B. Autorizaţii sanitare de funcţionare, eliberate contribuabililor: ..............................3.400 - 5.000 lei"
13. Articolul 35 alineatul 2 şi articolul 36 alineatul 1 se completeazã, introducîndu-se înaintea cuvintelor "consiliile locale" sintagma "consiliile judeţene şi.........."
14. Articolul 53 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 53. Contribuabilii, persoane fizice, care au în proprietate cazane de fabricat rachiu, prese de ulei, mori pentru cereale şi ferastraie mecanice pentru lemn plãtesc o taxa anuala, de fiecare utilaj, de 50.000 lei, iar pentru darace, pive sau mori pentru boia de ardei plãtesc o taxa anuala, de fiecare utilaj, de 20.000 lei, care se fac venit la bugetul consiliului local pe teritoriul cãruia se afla instalat utilajul respectiv.
Taxa se plãteşte în doua rate egale, prima rata pînã la 30 aprilie, iar a doua rata pînã la 30 septembrie ale fiecãrui an.
Taxa prevãzutã la acest articol nu se datoreazã de cãtre persoanele fizice care deţin autorizaţii de funcţionare pentru desfãşurarea unor activitãţi cu utilajul respectiv, în condiţiile respectãrii prevederilor legale în vigoare."
15. Articolul 58 se completeazã cu un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
"Taxele speciale, instituite potrivit prevederilor acestui articol, se gestioneazã în regim extrabugetar de cãtre consiliile locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz, iar disponibilitãţile rãmase se reporteazã în anul urmãtor, cu aceeaşi destinaţie."
16. Articolul 65 - va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, sectorului agricol Ilfov, precum şi consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti pot acorda, de la caz la caz, pentru motive temeinic justificate, în cazul impozitelor şi taxelor care sunt venituri ale bugetelor acestora şi nu au fost plãtite în termen, eşalonãri la plata în cel mult 12 rate lunare, aminari la plata pînã la sfîrşitul anului calendaristic, precum şi reduceri sau scutiri de majorãri de intirziere aferente impozitelor şi taxelor locale neachitate.
Impozitul pe clãdirile şi construcţiile utilizate în mod exclusiv în agricultura ca: grajduri, saivane, padocuri, magazii şi patule pentru depozitarea furajelor şi produselor agricole şi alte asemenea clãdiri şi construcţii se reduce cu 50% pînã la 31 decembrie 1998."
17. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - Persoanele fizice, veterani de rãzboi şi cele prevãzute la <>art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990 , republicat, se scutesc de plata impozitelor şi taxelor locale reglementate prin prezenta lege.
Persoanele fizice, vaduve de rãzboi se scutesc de impozitele şi taxele prevãzute la capitolele II, III, VIII şi IX din prezenta lege. Pentru impozitele prevãzute la capitolele II şi III, scutirile se aplica şi vãduvelor nerecãsãtorite ale veteranilor de rãzboi.
Prevederile art. 8 lit. k) din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, celor care au fost reţinuţi în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participãrii la acţiunile Revoluţiei, precum şi celor care au participat direct, în perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicatã, referitoare la scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru clãdiri şi terenul aferent, pentru autoturisme hycomat şi mototricicluri, se menţin şi în condiţiile prezentei legi.
Facilitãţile prevãzute în prezentul articol se acorda persoanelor fizice menţionate mai sus în proporţie de 100% pentru bunurile proprii şi 50% pentru bunurile comune soţilor, stabilite conform prevederilor legale, în cazurile în care unul dintre soţi beneficiazã de facilitãţile menţionate.
Scutirea de impozite şi taxe locale se acorda proporţional cu perioada rãmasã pînã la sfîrşitul anului, începînd cu luna urmãtoare celei în care persoanele în cauza prezintã actele doveditoare prin care se atesta situaţia respectiva.
Se scutesc de la plata impozitelor şi taxelor locale, reglementate prin prezenta lege, fundaţiile testamentare constituite potrivit legii, cu scopul de a întemeia, întreţine, dezvolta şi ajuta instituţii de cultura nationala, precum şi de a susţine acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural."
18. Anexa nr. 2 la <>Legea nr. 27/1994 , privind lista clãdirilor care nu sunt supuse impozitului, se modifica dupã cum urmeazã:
a) Titlul va avea urmãtorul cuprins:
"Lista clãdirilor şi construcţiilor care nu sunt supuse impozitului"
b) Punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Clãdirile care, potrivit legii, sunt considerate monumente istorice, de arhitectura şi arheologice, precum şi muzeele şi casele memoriale, cu excepţia spaţiilor acestora folosite pentru activitãţi economice sau comerciale."
c) Dupã punctul 3 se va adauga punctul 4, cu urmãtorul cuprins:
"4. Construcţii şi amenajãri funerare din cimitire."
CAP. 3
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 3
Controlul, stabilirea, constatarea, urmãrirea şi încasarea sumelor datorate bugetelor locale, inclusiv a majorãrilor de intirziere, pînã la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, în cadrul perioadei de prescripţie, se efectueazã conform legislaţiei existente la intrarea în vigoare a acesteia.
Contestaţiile aflate pe rol la organele administrativ-jurisdicţionale sau judecãtoreşti se soluţioneazã în conformitate cu legislaţia în vigoare la data constatãrii faptei.
ART. 4
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Finanţelor va supune spre aprobare Guvernului modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind metodologia de calcul şi de regularizare a impozitului pe venitul agricol, formularistica corespunzãtoare la aşezarea şi urmãrirea impozitului, precum şi a Normelor privind metodologia de calcul, formularistica corespunzãtoare referitoare la aşezarea şi urmãrirea impozitelor şi taxelor locale.
ART. 5
La data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe se modifica în mod corespunzãtor, în condiţiile acesteia, facilitãţile fiscale privind impozitele şi taxele locale prevãzute de: <>art. 6 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 7 noiembrie 1994, <>art. 15 lit. e) şi f) din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi.
ART. 5 alin. 2 din Legea nr. 27/1994 se abroga.
Impozitele şi taxele locale plãtite pentru anul 1995 se vor regulariza în condiţiile prezentei ordonanţe. Sumele calculate în plus vor fi considerate în contul obligaţiilor fiscale restante sau urmãtoare sau se restituie celor îndreptãţiţi conform reglementãrilor normative în vigoare.
ART. 6
Prevederile art. 4, art. 9 alin. 2 şi ale <>art. 13 alin. 2 din Legea nr. 34/1994 , asa cum sunt modificate prin prezenta ordonanta, intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 1996.
Modificãrile privind <>art. 53 din Legea nr. 27/1994 intra în vigoare începînd cu data de 1 ianuarie 1996.
Prevederile prezentei ordonanţe, cu excepţiile prevãzute, intra în vigoare începînd cu data de 1 septembrie 1995. Cu aceeaşi data se abroga orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016