Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 23 din 29 august 2009  privind activitatea de acreditare a organismelor de evaluare a conformitatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 23 din 29 august 2009 privind activitatea de acreditare a organismelor de evaluare a conformitatii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 31 august 2009
ORDONANŢÃ nr. 23 din 29 august 2009
privind activitatea de acreditare a organismelor de evaluare a conformitãţii
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 31 august 2009

Având în vedere Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 , ale cãrui dispoziţii sunt în vigoare de la data de 2 septembrie 2008 şi se aplicã în mod direct de cãtre statele membre de la data de 1 ianuarie 2010,
în temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 1 pct. I.13 din Legea nr. 253/2009 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã urmãtoarea ordonanţã:

ART. 1
Prezenta ordonanţã stabileşte cadrul legal pentru organizarea activitãţii de acreditare şi mãsurile necesare în vederea aplicãrii dispoziţiilor ce privesc acreditarea prevãzute în Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 218 din 13 august 2008.
ART. 2
(1) În sensul prezentei ordonanţe, termenul "acreditare" şi expresiile "organism naţional de acreditare", "evaluare a conformitãţii" şi "organism de evaluare a conformitãţii" au semnificaţia prevãzutã în Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului.
(2) Prin expresia schemã de acreditare specificã se înţelege setul de reguli şi cerinţe aplicabile organismului naţional de acreditare şi organismelor de evaluare a conformitãţii, stabilite în scopul atestãrii competenţei acestora din urmã de a realiza sarcinile specifice de evaluare prevãzute în legislaţia armonizatã la nivel comunitar sau în legislaţia naţionalã, dupã caz.
ART. 3
Activitatea de acreditare, ca activitate de autoritate publicã, se încredinţeazã organismului naţional de acreditare recunoscut prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei.
ART. 4
Organismul naţional de acreditare este persoanã juridicã de drept privat, de utilitate publicã, având statut juridic de asociaţie fãrã scop patrimonial, înfiinţatã conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 5
(1) Asociaţia prevãzutã la art. 4 trebuie sã asigure respectarea prevederilor aplicabile organismului naţional de acreditare, stabilite prin regulamentul prevãzut la art. 1 şi prin prezenta ordonanţã.
(2) Prin derogare de la prevederile <>art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile ulterioare, statutul asociaţiei şi propunerile de modificare şi de completare a acestuia se avizeazã de cãtre ministrul economiei.
ART. 6
(1) Prin derogare de la prevederile <>art. 26 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile ulterioare, conducerea structurii executive a asociaţiei, responsabilã pentru realizarea activitãţii de acreditare, se asigurã de cãtre directorul general, numit şi revocat din funcţie de cãtre ministrul economiei.
(2) Durata mandatului, criteriile de numire şi situaţiile de revocare din funcţie, precum şi criteriile de incompatibilitate pentru directorul general al structurii executive a asociaţiei se reglementeazã prin hotãrâre a Guvernului, la iniţiativa Ministerului Economiei, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
(3) Directorul general al structurii executive a asociaţiei nu poate participa la evaluarea organismelor de evaluare a conformitãţii şi nici la luarea deciziei privind acreditarea acestora.
ART. 7
(1) Organismul naţional de acreditare prevãzut la art. 3 este singurul organism care emite certificate de acreditare pentru organismele de evaluare a conformitãţii, indiferent dacã acreditarea este solicitatã cu titlu obligatoriu sau voluntar.
(2) Decizia organismului naţional de acreditare privind restrângerea, suspendarea, retragerea sau neacordarea acreditãrii, precum şi absenţa acesteia poate fi contestatã la instanţa competentã, de organismele de evaluare a conformitãţii, potrivit legislaţiei aplicabile, dacã aceasta nu a fost soluţionatã, în prealabil, de organismul naţional de acreditare, potrivit procedurii acestuia.
ART. 8
(1) În situaţia în care, în aplicarea legislaţiei armonizate la nivel comunitar sau a legislaţiei naţionale, o autoritate cu funcţie de reglementare decide sã utilizeze acreditarea în scopul verificãrii competenţei organismelor de evaluare a conformitãţii şi dacã se justificã necesar, organismul naţional de acreditare dezvoltã scheme de acreditare specifice, stabilite cu autoritatea respectivã.
(2) În cazul în care organismul naţional de acreditare nu poate susţine, din venituri proprii, cheltuielile aferente dezvoltãrii schemelor de acreditare specifice prevãzute la alin. (1), fondurile necesare pot fi asigurate de la bugetul statului, în limita fondurilor disponibile, pe bazã de contracte încheiate de autoritãţile cu funcţie de reglementare interesate şi organismul naţional de acreditare.
ART. 9
(1) Finanţarea activitãţilor organismului naţional de acreditare se asigurã din venituri proprii ale acestuia.
(2) Veniturile proprii ale organismului naţional de acreditare se realizeazã din tarife pentru activitãţile de acreditare şi alte activitãţi asociate acestora, stabilite în statutul asociaţiei prevãzute la art. 4, şi din fonduri atrase, potrivit legii. Tarifele pentru activitãţile de acreditare se avizeazã de cãtre ministrul economiei.
(3) În completarea veniturilor proprii, organismul naţional de acreditare poate beneficia de fonduri de la bugetul de stat pentru plata cotizaţiilor la organizaţiile europene şi internaţionale, precum şi pentru plata obligaţiilor ce decurg din participarea acestuia la lucrãrile organizaţiilor europene şi internaţionale de acreditare, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale cu aceastã destinaţie Ministerului Economiei.
ART. 10
Organismul naţional de acreditare supune auditului statutar situaţiile financiare anuale şi publicã aceste situaţii, precum şi raportul de audit aferent, în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale reglementãrilor contabile aplicabile.
ART. 11
În calitate de coordonator al infrastructurii calitãţii conform prevederilor <>Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, Ministerul Economiei:
a) îndeplineşte atribuţiile ce revin statului în aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului în relaţia cu organismul naţional de acreditare, statele membre, Comisia Europeanã şi organismul recunoscut în temeiul art. 14 al aceluiaşi regulament;
b) întreprinde mãsurile necesare în vederea corelãrii politicilor ce privesc acreditarea cu politicile comunitare în domeniu;
c) se asigurã şi ia mãsuri, atunci când este cazul, ca organismul naţional de acreditare, prin politicile, strategia şi practicile sale, sã rãspundã cu competenţã, promptitudine şi fãrã a impune condiţii oneroase sarcinilor şi solicitãrilor în legãturã cu acreditarea;
d) prin derogare de la prevederile <>art. 21 alin. (2) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , cu modificãrile ulterioare, desemneazã, prin ordin al ministrului, un reprezentant al sãu, care are calitatea de vicepreşedinte al organismului naţional de acreditare şi are drept de veto în luarea deciziilor organismului naţional de acreditare, în situaţia în care acestea pot sã aducã atingere dispoziţiilor legale aplicabile.
ART. 12
(1) Marca naţionalã de acreditare este o reprezentare graficã conţinând cuvântul "RENAR" însoţit de însemnele naţionale, prin care se atestã cã un organism de evaluare a conformitãţii este competent sã efectueze sarcini specifice din domeniul pentru care este acreditat. Marca naţionalã de acreditare este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanţã.
(2) Titularul mãrcii naţionale de acreditare este Ministerul Economiei, iar marca naţionalã de acreditare este înregistratã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi se administreazã conform prevederilor legislaţiei aplicabile.
(3) Dreptul asupra mãrcii naţionale de acreditare se transmite organismului naţional de acreditare de cãtre Ministerul Economiei, potrivit legii.
ART. 13
În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, va adopta hotãrârea prevãzutã la art. 3.
ART. 14
Pânã la data intrãrii în vigoare a hotãrârii Guvernului prevãzute la art. 3, Asociaţia de Acreditare din România îşi menţine calitatea de organism naţional de acreditare, dobânditã potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului industriei şi resurselor nr. 354/2003 privind recunoaşterea Asociaţiei de acreditare din România - RENAR ca organism naţional de acreditare.
ART. 15
În aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului şi ale prezentei ordonanţe, ministrul economiei emite ordine şi instrucţiuni.
ART. 16
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã <>Ordonanţa Guvernului nr. 38/1998 privind activitatea de acreditare a laboratoarelor şi organismelor pentru evaluarea conformitãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 30 ianuarie 1998, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 245/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 17
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul economiei,
Constantin Claudiu Stafie,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucureşti, 29 august 2009.
Nr. 23.

ANEXÃ

MARCA NAŢIONALÃ DE ACREDITARE "RENAR"

Marca naţionalã de acreditare "RENAR" constã dintr-o elipsã ce are raportul semiaxa orizontalã/semiaxa verticalã 2:1 şi care include în interiorul sãu cuvintele "ROMANIA" şi "RENAR", precum şi stema României.
Dimensiunile axei orizontale şi verticale sunt de 95 mm, respectiv 47,5 mm, iar linia ce contureazã elipsa are grosimea de 1 mm.
Stema României are înãlţimea şi lãţimea de 16,5 mm, respectiv de 12 mm şi este situatã la distanţã egalã faţã de cuvintele "ROMANIA" şi "RENAR".
Axa verticalã este axa de simetrie pentru "ROMANIA", stema României şi "RENAR".
"ROMANIA" - font Times New Roman, corp 24.
"RENAR" - font Times New Roman, corp 36.
Cuvintele "ROMANIA" şi "RENAR" urmeazã conturul elipsei la interior.
Marca are forma prezentatã în figura urmãtoare:

NOTA "CTCE"
Figura reprezentând marca de acreditare "RENAR" se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 601 din 31 august 2009, la pagina 8. A se vedea imaginea asociatã.

NOTÃ:
Marca este coloratã dupã cum urmeazã:
- "ROMANIA":
- literele "RO" albastru;
- literele "MAN" galben;
- literele "IA" roşu;
- stema României: în culorile oficiale;
- "RENAR":
- literele "RE" albastru;
- litera "N" galben;
- literele "AR" roşu;
- elipsa: negru.

În cazul în care marca trebuie sã fie mãritã sau micşoratã, este necesar sã se respecte proporţiile prezentate în figura de mai sus.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016