Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 20 din 27 ianuarie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 20 din 27 ianuarie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 101 din 31 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. I.5 din Legea nr. 602/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 560 din 24 iunie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (5) al articolului 75 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitãţi fãrã personalitate juridicã, care, în toate cazurile, în decurs de 12 luni consecutive, nu au depus declaraţii fiscale şi situaţii financiare, nu au efectuat plãţi datorate cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi cãrora, la cerere, nici nu li s-a aprobat de cãtre organul fiscal competent o mãsurã privind îndeplinirea obligaţiilor lor fiscale, vor fi trecuţi într-o evidenţã specialã."
2. Alineatele (6), (7) şi (8) ale articolului 75 se abrogã.
3. Dupã alineatul (3) al articolului 79 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Obligaţia de semnare a declaraţiei fiscale se considerã a fi îndeplinitã şi în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul transmiterii declaraţiilor fiscale prin sistemul electronic de plãţi. Data depunerii declaraţiei se considerã a fi data debitãrii contului plãtitorului în baza acesteia;
b) în cazul transmiterii declaraţiilor fiscale prin sisteme electronice de transmitere la distanţã în condiţiile art. 80 alin. (1)."
4. Dupã alineatul (6) al articolului 83 se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Sumele reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, înscrise în deciziile de impunere, în actele administrative fiscale asimilate acestora, precum şi în declaţiile fiscale, vor fi rotunjite la 1.000 lei prin reducere când suma ce urmeazã a fi rotunjitã este sub 500 lei şi prin majorare când aceasta este peste 500 lei."
5. Alineatul (3) al articolului 91 se completeazã cu o nouã literã, litera j), cu urmãtorul cuprins:
"j) aplicarea de sigilii asupra bunurilor, întocmind în acest sens proces-verbal."
6. Articolul 110 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 110
Ordinea stingerii datoriilor
(1) Dacã un contribuabil datoreazã mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale prevãzute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma plãtitã nu este suficientã pentru a stinge toate datoriile, atunci se stinge creanţa fiscalã stabilitã de contribuabil.
(2) În situaţia în care contribuabilul nu stabileşte creanţa fiscalã ce urmeazã a fi stinsã, organul fiscal competent va efectua stingerea obligaţiilor fiscale în urmãtoarea ordine:
a) sume datorate în contul ratelor din graficele de platã a obligaţiilor fiscale, pentru care s-au aprobat eşalonãri şi/sau amânãri la platã, precum şi dobânzile datorate pe perioada eşalonãrii şi/sau amânãrii la platã şi calculate conform legii;
b) obligaţii fiscale principale cu termene de platã în anul curent, precum şi accesoriile acestora, în ordinea vechimii;
c) obligaţii fiscale datorate şi neachitate la data de 31 decembrie a anului precedent, în ordinea vechimii, pânã la stingerea integralã a acestora;
d) dobânzi, penalitãţi de întârziere aferente obligaţiilor fiscale prevãzute la lit. c);
e) obligaţii fiscale cu termene de platã viitoare, la solicitarea debitorului.
(3) Pentru creanţele bugetelor locale, din categoria obligaţiilor fiscale prevãzute la alin. (2) lit. b), se sting cu prioritate obligaţiile stabilite ca urmare a inspecţiei fiscale.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (2) creditorul fiscal care administreazã creanţele fiscale va înştiinţa debitorul despre mãsura luatã, în termen de 10 zile de la data efectuãrii stingerii."
7. Dupã alineatul (2) al articolului 112 se introduc douã noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Diferenţele de impozit pe venit de restituit mai mici de 50.000 lei vor rãmâne în evidenţa fiscalã spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmând a se restitui atunci când suma cumulatã a acestora depãşeşte limita menţionatã.
(2^2) Prin excepţie de la alin. (2^1), diferenţele mai mici de 50.000 lei se vor putea restitui în numerar numai la solicitarea contribuabilului."
8. Literele a) şi s) ale alineatului (1) al articolului 190 se abrogã.
9. Litera z) a alineatului (1) al articolului 190 va avea urmãtorul cuprins:
"z) comercializarea produselor accizabile într-un antrepozit fiscal în perioada în care autorizaţia a fost revocatã sau anulatã, fãrã acordul autoritãţii fiscale competente pentru valorificarea stocurilor de produse, acordat în condiţiile prevãzute de lege."
10. Dupã litera v) a alineatului (1) al articolului 190 se introduce o nouã literã, litera v^1), cu urmãtorul cuprins:
"v^1) desfãşurarea activitãţilor de distribuire şi comercializare angro a bãuturilor alcoolice şi produselor din tutun fãrã deţinerea atestatului valabil, eliberat de organul fiscal competent, în condiţiile art. 200^1."
11. Alineatul (2) al articolului 190 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu amendã de la 200.000.000 lei la 1.000.000.000 lei, precum şi cu:
a) confiscarea produselor, iar în situaţia în care acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din aceastã vânzare, în cazurile prevãzute la alin. (1) lit. b), d), l), m), n), o), x), y) şi z);
b) confiscarea cisternelor, recipientelor şi a mijloacelor de transport utilizate în transportul alcoolului etilic şi al distilatelor, în cazul prevãzut la alin. (1) lit. l);
c) oprirea activitãţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadã de 1-3 luni, în cazul comercianţilor în sistem angro sau cu amãnuntul, pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. d), n), x) şi v^1);
d) oprirea activitãţii de producţie a produselor accizabile prin sigilarea instalaţiei, în cazul producãtorilor, pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. e), j), m), o) şi y)."
12. La articolul 190, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Autoritatea fiscalã competentã suspendã, la propunerea organului de control, autorizaţia de antrepozit fiscal pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. e), j), n), o), u) şi y)."
13. Alineatul (2) al articolului 191 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţie potrivit art. 190 se fac de personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi al unitãţilor sale teritoriale, cu excepţia sancţiunii privind suspendarea autorizaţiei de antrepozit fiscal, care se dispune de autoritatea fiscalã competentã, la propunerea organului de control."
14. Dupã articolul 200 se introduce un nou articol, articolul 200^1, cu urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 200^1
Dispoziţii procedurale privind înregistrarea în cazul unor activitãţi cu produse accizabile
(1) Înregistrarea prevãzutã la <>art. 244^1 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se face prin depunerea la organul fiscal competent a unei cereri de înregistrare.
(2) Pe baza cererii de înregistrare organul fiscal competent elibereazã un atestat care dã dreptul titularului sã distribuie şi sã comercializeze angro bãuturi alcoolice şi produse din tutun.
(3) Organul fiscal competent va elibera atestatul numai dacã sunt îndeplinite toate condiţiile prevãzute la <>art. 244^1 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Organul fiscal emitent va revoca atestatul ori de câte ori constatã neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevãzute la <>art. 244^1 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. II
(1) Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), prevederile art. I pct. 9-13 intrã în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
<>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 560 din 24 iunie 2004, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã, dupã aprobarea acesteia prin lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 27 ianuarie 2005.
Nr. 20.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016