Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 20 din 21 august 1992  privind activitatea de metrologie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 20 din 21 august 1992 privind activitatea de metrologie

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 28 august 1992
    În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituţia României şi al Legii nr. 81/1992,

    Guvernul României emite următoarea ordonanţă:

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    În România, în toate domeniile de activitate, se utilizează unităţile de măsura legale, stabilite de prezenta ordonanţa.
    Unităţile de măsura folosite pe teritoriul României sînt obligatorii şi pentru importuri.
    ART. 2
    Pentru asigurarea exactităţii şi uniformitatii măsurilor, toate mijloacele de măsurare aflate pe teritoriul tarii vor utiliza, ca referinţa unica, Sistemul naţional de etaloane al României.
    ART. 3
    În vederea protejării persoanelor fizice şi juridice impotriva efectului nociv al unor masurari incorecte sau false, mijloacele de măsurare şi masurarile din domeniile de interes public, cum sînt: relaţiile şi tranzacţiile comerciale, supravegherea traficului de mărfuri şi persoane, protecţia muncii şi a mediului, sănătatea publica, fabricarea şi controlul medicamentelor, operaţiunile fiscale şi poştale, expertizele judiciare şi altele, sînt supuse obligatoriu controlului metrologic al statului.
    ART. 4
    Cadrul tehnico-organizatoric pentru asigurarea utilizării unităţilor de măsura legale, a racordarii etaloanelor şi verificărilor metrologice la Sistemul naţional de etaloane şi a controlului metrologic al statului se stabileşte potrivit prevederilor prezentei ordonanţe.
    ART. 5
    Politica statului în domeniul metrologiei se realizează de Guvern prin Biroul Roman de Metrologie Legală, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, subordonat acestuia.

    CAP. II
    Unităţi de măsură

    ART. 6
    În România se utilizează unităţile de măsura aparţinînd Sistemului Internaţional de Unităţi, simbolizat SI, adoptat de Conferinţa Generală de Măsuri şi Greutăţi şi recomandat de Organizaţia Internaţionala de Metrologie Legală.
    ART. 7
    Unităţi de măsura legale sînt cele prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta ordonanţa.
    Denumirile, simbolurile şi definiţiile unităţilor de măsura legale şi ale multiplilor şi submultiplilor lor, regulile de formare şi utilizare a acestora, factorii de transformare în unităţi SI a unităţilor de măsura legale care nu fac parte din SI si, după caz, domeniile în care acestea pot fi utilizate se stabilesc prin hotărîre a Guvernului.
    ART. 8
    În cazul contractelor pentru export, la cererea partenerilor externi, agenţii economici pot folosi şi alte unităţi de măsura convenite între părţi.

    CAP. III
    Mijloace de măsurare

    ART. 9
    Constituie mijloace de măsurare toate măsurile, aparatele, dispozitivele, instalaţiile, precum şi mostrele de materiale şi substanţe care materializeaza şi conserva unităţi de măsura şi furnizează informaţii de măsurare.
    ART. 10
    Mijloacele de măsurare trebuie sa indice rezultatele masurarilor în unităţi de măsura legale şi sa corespundă condiţiilor de funcţionare şi prescripţiilor metrologice aprobate.
    ART. 11
    Toţi utilizatorii au obligaţia şi răspund de asigurarea exactităţii, buna întreţinere, funcţionarea corecta şi trasabilitatea mijloacelor de măsurare pe care le folosesc în cadrul activităţii lor.

    CAP. IV
    Sistemul naţional de etaloane şi transmiterea unităţilor de măsura

    ART. 12
    Mijloacele de măsurare destinate sa definească, sa realizeze, sa conserve sau sa reproduca unităţile de măsura, în scopul de a le transmite altor mijloace de măsurare, sînt etaloane.
    Etaloanele care prezintă cele mai înalte performanţe metrologice în domeniul respectiv sînt etaloane primare.
    Etaloanele primare ale mărimii respective, recunoscute prin hotărîre a Guvernului ca baza unica legală pentru reproducerea, conservarea şi transmiterea unităţilor de măsura tuturor celorlalte etaloane din România, sînt etaloane naţionale şi reprezintă bunuri publice.
    Etaloanele naţionale împreună cu celelalte etaloane atestate din România formează - prin unicitate şi structura unitară pe niveluri de exactitate - Sistemul naţional de etaloane şi constituie baza ştiinţifică, tehnica şi legală, de referinţa, a tuturor masurarilor efectuate pe întreg teritoriul tarii, precum şi în relaţiile economice şi tehnico-ştiinţifice cu alte tari.
    ART. 13
    În scopul asigurării uniformitatii, exactităţii şi legalităţii masurarilor, mijloacele de măsurare sînt cuprinse obligatoriu în acţiunea de transmitere a unităţilor de măsura. Transmiterea unităţilor de măsura se realizează prin etalonare sau verificare metrologica, pornind de la etaloanele primare, prin niveluri succesive de exactitate, folosind celelalte etaloane, pînă la mijloacele de măsurare de lucru, potrivit standardelor şi normelor de metrologie emise conform legii.
    Transmiterea unităţilor de măsura se efectuează de către laboratoare de metrologie şi persoane autorizate, în condiţiile prezentei ordonanţe.
    ART. 14
    Etaloanele naţionale sînt deţinute, perfectionate, conservate şi utilizate de instituţii specializate, stabilite prin hotărîre a Guvernului.
    Atestarea, conservarea, compararea cu etaloanele naţionale ale altor state şi racordarea la etaloanele internaţionale se fac conform instrucţiunilor de metrologie legală, emise potrivit dispoziţiilor prezentei ordonanţe.

    CAP. V
    Controlul metrologic al statului

    Secţiunea 1
    Controlul metrologic al mijloacelor de măsurare

    ART. 15
    Se supun obligatoriu controlului metrologic al statului etaloanele corespunzătoare oricărui nivel de exactitate şi categoriile de mijloace de măsurare de lucru, destinate utilizării în domeniile de interes public, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta ordonanţa.
    ART. 16
    Controlul metrologic al statului se exercita, în condiţiile prevăzute de instrucţiunile de metrologie legală, prin următoarele modalităţi:
    a) autorizari;
    b) aprobări de model;
    c) avizul de punere în funcţiune a unor categorii de mijloace de măsurare;
    d) etalonari;
    e) verificări metrologice iniţiale ale mijloacelor de măsurare noi;
    f) verificări metrologice periodice ale mijloacelor de măsurare în serviciu;
    g) verificări metrologice după reparare sau modificări;
    h) verificări şi testări inopinate în locurile unde se utilizează mijloace de măsurare;
    i) supravegherea metrologica.
    ART. 17
    Pentru fiecare din categoriile de mijloace de măsurare prevăzute în anexa nr. 2, cu excepţia celor prevăzute în art. 12 alin. 2, Biroul Roman de Metrologie Legală elaborează şi difuzează norme de metrologie legală, care definesc caracteristicile tehnice ale mijloacelor de măsurare, condiţiile de exactitate pe care trebuie sa le satisfacă, metodele de verificare metrologica a acestora, intervalul de timp optim între doua etalonari sau verificări periodice succesive, precum şi modalităţile de control de la art. 16, care le sînt aplicabile.
    ART. 18
    Mijloacele de măsurare care au corespuns la controlul metrologic al statului devin mijloace de măsurare legale. Aceasta calitate se atesta prin documente specifice si, după caz, prin mărci metrologice de stat: marca metrologica de model şi marca metrologica de verificare.
    Marca metrologica de model este semnul distinctiv care, aplicat pe un mijloc de măsurare, atesta conformitatea acestuia cu modelul aprobat.
    Marca metrologica de verificare este semnul distinctiv care, aplicat pe un mijloc de măsurare după verificarea metrologica, atesta ca acesta este un mijloc de măsurare legal.
    Mărcile metrologice aplicate sub forma de sigiliu sînt supuse dispoziţiilor legale referitoare la sigiliile statului şi beneficiază de aceeaşi protecţie juridică.
    Metodologia eliberării documentelor specifice şi a investirii cu mărci metrologice de stat a mijloacelor de măsurare legale se stabileşte prin instrucţiuni de metrologie legală.
    ART. 19
    Mijloacele de măsurare care nu au corespuns la controlul metrologic al statului nu au calitatea de mijloace de măsurare legale si, ca urmare, utilizarea lor este interzisă. Deţinătorii acestor mijloace de măsurare sînt obligaţi sa le scoată din uz sau, după caz, sa le modifice sau sa le repare.
    Dacă se constata utilizarea de mijloace de măsurare nelegale, acestea sînt sigilate si, după caz, confiscate. În cazul săvîrşirii vreunei infracţiuni, se iau măsuri sa nu dispara urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de proba, potrivit prevederilor Codului de procedura penală, şi sînt sesizate organele de urmărire penală.
    ART. 20
    Controlul metrologic al statului asupra mijloacelor de măsurare se exercita de către Biroul Roman de Metrologie Legală, prin personal propriu împuternicit sau, după caz, prin laboratoare de metrologie autorizate de acesta.
    Secţiunea a 2-a
    Controlul metrologic al masurarilor
    ART. 21
    Se supun controlului metrologic al statului masurarile care se încadrează în următoarele categorii:
    a) masurarile efectuate în cadrul unor tranzacţii comerciale sau masurarile pe baza cărora se stabilesc costuri pentru utilităţi publice, tarife, taxe, daune, impozite şi altele;
    b) masurarile efectuate asupra unor marimi ce afectează interesele cetăţenilor, cum sînt: concentraţia de zahăr şi concentraţia de alcool în băuturi, concentraţia de grăsimi în lapte şi unt, masa hectolitrica şi umiditatea cerealelor, viteza autovehiculelor, concentraţia alcoolică din singe şi altele;
    c) masurarile efectuate asupra unor marimi ce afectează sănătatea publica sau protecţia mediului, cum sînt: poluantii organici şi metalici din apa, poluantii din pesticide şi alte substanţe toxice, gazul de esapament al autovehiculelor, conţinutul de noxe din atmosfera etc.;
    d) masurarile care privesc produsele şi mărfurile care se livreaza şi se vînd preambalate, conţinînd cantităţi determinate, indicate prin etichetare sau sub alta forma;
    e) alte masurari din domeniile care pot afecta sănătatea şi securitatea persoanelor şi protecţia mediului.
    Pentru domeniile în care se utilizează aceste categorii de masurari, Guvernul, prin organismele sale specializate, va elabora reglementări speciale.
    ART. 22
    Controlul metrologic al statului asupra masurarilor se exercita potrivit art. 16, precum şi prin:
    a) ridicarea de probe şi efectuarea de masurari şi analize comparative pentru verificarea exactităţii rezultatelor de măsurare declarate;
    b) inspecţii şi testări inopinate în locurile unde se efectuează masurarile;
    c) avizarea reglementărilor specifice elaborate, conform art. 21, de alte organisme specializate;
    d) expertize metrologice.

    CAP. VI
    Obligaţiile persoanelor fizice şi persoanelor juridice în domeniul metrologiei

    ART. 23
    Persoanele fizice sau persoanele juridice care fabrică, construiesc, importă, montează, repară, modifică, verifică, închiriază sau vînd mijloace de măsurare sînt obligate sa solicite, în prealabil, Biroului Roman de Metrologie Legală, următoarele:
    a) avizul si/sau autorizaţia pentru exercitarea activităţii de fabricare, construire, import, reparare, verificare, închiriere, vînzare şi instalare a mijloacelor de măsurare;
    b) aprobarea de model pentru fabricaţia sau importul mijloacelor de măsurare prevăzute în anexa nr. 2;
    c) autorizarea verificatorilor metrologi;
    d) expertizarea şi autorizarea laboratoarelor de metrologie şi de încercări ale mijloacelor de măsurare.
    Condiţiile de obţinere a acestor avize, autorizaţii şi aprobări de model se stabilesc prin instrucţiuni de metrologie legală.
    ART. 24
    Deţinătorii de mijloace de măsurare prevăzute în anexa nr. 2 sînt obligaţi sa asigure legalitatea acestora şi sa le daclare la organele Biroului Roman de Metrologie Legală, pentru luare în evidenta şi supraveghere metrologica.
    Anumite categorii de mijloace de măsurare din anexa nr. 2, stabilite de Biroul Roman de Metrologie Legală, trebuie declarate la organele Biroului Roman de Metrologie Legală înainte de instalare, în vederea obţinerii de la acestea a avizului de punere în funcţiune.
    ART. 25
    Mijloacele de măsurare prevăzute în anexa nr. 2 nu pot fi puse în circulaţie fără aprobare de model eliberata de Biroul Roman de Metrologie Legală şi fără marca metrologica de model.
    Producătorii şi importatorii mijloacelor de măsurare prevăzute în anexa nr. 2 au obligaţia sa obţină aprobarea de model înainte de începerea fabricaţiei sau derularea importului, conform metodologiei stabilite prin instrucţiuni de metrologie legală.
    Mijloacele de măsurare fabricate sau importate în baza unei aprobări de model vor trebui sa respecte eventualele conditionari impuse de aceasta şi sa aibă, în mod obligatoriu, aplicată marca metrologica de model.
    ART. 26
    Pentru mijloacele de măsurare care nu fac obiectul anexei nr. 2 şi pentru care aprobarea de model nu este obligatorie, producătorii şi importatorii poarta întreaga răspundere privind calitatea acestora şi respectarea prescripţiilor metrologice şi a altor prevederi legale aplicabile.
    ART. 27
    Agenţii economici care desfăşoară activităţi ce fac obiectul controlului metrologic îşi vor organiza propria activitate tehnica şi administrativă de supraveghere metrologica pe baza cerinţelor din instrucţiunile de metrologie legală.

    CAP. VII
    Sancţiuni

    ART. 28
    Încălcarea prevederilor prezentei ordonanţe atrage răspunderea materială, civilă, contravenţională sau penală, după caz.
    ART. 29
    Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amenda următoarele fapte:
    I. De la 100.000 lei la 300.000 lei:
    a) producerea, repararea, verificarea, închirierea, vînzarea şi instalarea, fără autorizaţie, a mijloacelor de măsurare;
    b) vînzarea sau închirierea mijloacelor de măsurare care nu au corespuns la controlul metrologic al statului conform art. 19;
    c) nerespectarea condiţiilor prevăzute în aprobarea de model sau modificarea mijloacelor de măsurare fata de modelul aprobat; vînzarea sau închirierea de asemenea mijloace de măsurare;
    d) producerea şi livrarea de produse de larg consum şi preambalate cu încălcarea reglementărilor prevăzute la art. 21;
    e) aplicarea marcii metrologice de model pe un mijloc de măsurare neconform cu modelul aprobat sau a marcii metrologice de verificare pe un mijloc de măsurare neconform cu cerinţele specificate;
    f) nedeclararea instalării şi fabricarea sau importul mijloacelor de măsurare fără aprobare de model, respectiv sustragerea de la obligaţiile prevăzute la art. 24 şi 25;
    g) împiedicarea, sub orice forma, a persoanelor împuternicite conform art. 36 de a-si exercita atribuţiile prevăzute de lege privind controlul metrologic al statului.
    II. De la 50.000 lei la 150.000 lei:
    a) folosirea de unităţi de măsura nelegale;
    b) vînzarea, închirierea sau utilizarea mijloacelor de măsurare neverificate metrologic sau cu termenul de verificare depăşit;
    c) nerespectarea prevederilor din instrucţiunile de metrologie legală referitoare la asigurarea legalităţii etaloanelor şi mijloacelor de măsurare care fac obiectul anexei nr. 2, numai dacă aceste prevederi fac trimitere expresă la acest articol;
    d) necompletarea la zi, de către laboratoarele autorizate, a evidentelor privind mijloacele de măsurare instalate, reparate sau verificate şi a înregistrărilor aferente sau lipsa acestor evidente.
    ART. 30
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul din cadrul Biroului Roman de Metrologie Legală, împuternicit în acest scop. În cazul constatării unor infracţiuni, organele Biroului Roman de Metrologie Legală vor proceda potrivit art. 214 din Codul de procedura penală.
    ART. 31
    Amenzile prevăzute la art. 29 se aplica şi persoanelor juridice, caz în care limitele minime şi maxime se dublează.
    ART. 32
    Împotriva procesului-verbal de sancţionare se poate face plîngere, de către persoana fizică sau juridică, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia la judecătoria pe raza căreia s-a savirsit contravenţia.
    Hotărîrea data de instanţa de judecată este definitivă.
    ART. 33
    Dispoziţiile din prezenta ordonanţa se intregesc cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia cerinţelor din art. 25 şi 27 din aceeaşi lege.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale

    ART. 34
    Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplica tuturor persoanelor fizice şi persoanelor juridice care fabrică, importă, vînd, închiriază, repara, modifica, verifica, instalează şi utilizează mijloacele de măsurare.
    ART. 35
    Taxele pentru avizele şi autorizările prevăzute de prezenta ordonanţa, precum şi costul lucrărilor ocazionate de efectuarea etalonărilor şi verificărilor metrologice, a încercărilor modelelor mijloacelor de măsurare, a altor lucrări efectuate la cerere, se suporta de beneficiarii acestor lucrări.
    Taxele prevăzute la alineatul precedent se stabilesc conform legii, iar tarifele se stabilesc de către Biroul Roman de Metrologie Legală, conform actelor normative în vigoare.
    ART. 36
    Personalul Biroului Roman de Metrologie Legală, împuternicit sa exercite controlul metrologic al statului, are dreptul de acces în toate locurile unde sînt şi se utilizează mijloace de măsurare, precum şi în locurile unde se fabrica, se repara, se modifica, se verifica, se vînd şi se închiriază mijloace de măsurare.
    Organele poliţiei sînt obligate sa acorde, la cerere, sprijinul necesar persoanelor împuternicite sa efectueze controlul metrologic al statului, aflate în exerciţiul funcţiunii, sau sa le însoţească, după caz.
    ART. 37
    În vederea aplicării prezentei ordonanţe, Biroul Roman de Metrologie Legală elaborează instrucţiuni de metrologie legală, care se aproba prin hotărîre a Guvernului.
    Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, Legea metrologiei nr. 27/1978, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abroga.

                PRIM-MINISTRU
              THEODOR STOLOJAN

                    Contrasemnează:
                     ---------------
                    Ministrul industriei,
                     Dan Constantinescu

              Secretar de stat în Departamentul
                 pentru Strategia Reformei si
                    Integrare Economică,
                   Bujor-Bogdan Teodoroiu


    ANEXA 1


                  UNITĂŢI DE MĂSURA LEGALE ÎN ROMÂNIA

    1. Unităţi de măsură ale Sistemului Internaţional de Unităţi (SI)

    1.1. Unităţi SI fundamentale

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                         Unitatea SI
                                       ────────────────────────────────────────
    Mărimea Denumirea Simbolul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
lungime metru m
masa kilogram kg
timp secunda s
intensitatea curentului electric
sinonim : curent electric amper A
temperatura termodinamica kelvin K
cantitate de substanta mol mol
intensitate luminoasa candela cd
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    1.2. Unităţi SI suplimentare

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                        Unitatea SI
                  ─────────────────────────────────────────────────────────────
     Mărimea denumire simbol expresie în unităţi SI
                                                          fundamentale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
unghi plan radian rad m.m^-1 = 1
unghi solid steradian sr mp.m^-2 = 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    1.3. Unităţi SI derivate

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                             Unitatea SI
                             ──────────────────────────────────────────────────
    Mărimea denumire simbol expresia în unităţi SI
                                                                fundamentale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                   1.3.1. Unităţi ale marimilor de spaţiu şi timp

arie metru patrat mp mp
volum metru cub mc mc
viteza metru pe secunda m/s m.s^-1
acceleraţie metru pe secunda la patrat m/s^2 m.s^-2
viteza unghiulara radian pe secunda rad/s s^-1.rad
acceleraţie unghiulara radian pe secunda la patrat rad/s^2 s^-2.rad

              1.3.2. Unităţi ale marimilor caracteristice fenomenelor
                     periodice şi conexe

număr de undă metru la puterea m^-1 m^-1
                        minus unu
frecventa hertz Hz s^-1

             1.3.3. Unităţi ale mărimii caracteristice mecanicii

masă volumică kilogram pe metru cub kg/mc m^-3.Kg
volum masic metru cub pe kilogram mc/Kg mc.Kg^-1
forta newton N m.Kg.s^-2
momentul unei forte newton-metru N.m mp.Kg.s^-2
presiune, tensiune mecanică pascal Pa m^-1.kg.s.^-2
tensiune superficiala newton pe metru N/m Kg.s^-2
viscozitate dinamica
sinonim : viscozitate pascal-secunda Pa.s m^-1.Kg.s^-1
energie, lucru mecanic joule J mp.Kg.s^-2
putere watt w mp.kg.s^-3

              1.3.4. Unităţi ale marimilor caracteristice
                         electromagnetismului

densitatea curentului electric amper pe
                                    metru pătrat A/mp m^-2.A

cantitate de electricitate,
sarcina electrica coulomb C s.A

potenţial electric, tensiune
electrica, tensiune
electromotoare volt V mp.Kg.s^-3.A^-1

sarcina (electrica) volumica coulomb pe
                                    metru cub C/mc m^-3.s.A

deplasare electrica
sinonim : inductie electrica coulomb pe
                                    metru patrat C/mc m^-2.s.A

cîmp electric
sinonim : intensitatea cîmpului
electric volt pe metru V/m m.Kg.s^-3.A^-1

capacitate electrica farad F m^-2.Kg^-1.s^4.A^2

rezistenta electrica ohm Ohm mp.Kg.s^-3.A^-2

condunctanta electrica siemens S mp.Kg^-1.s^3.A^2

cîmp magnetic
sinonim : intensitatea cîmpului
magnetic amper pe metru A/m m^-1.A
flux de inductie magnetica
sinonim : flux magnetic weber Wb mp.Kg.s^-2.A^-1
inductie magnetica tesla T Kg.s^-2.A^-1
inductanta henry H mp.Kg.s^-2.A^-2
permitivitate farad pe metru F/m m^-3.Kg^-1.s^4.A^2
permeabilitate henry pe metru H/m m.Kg.s^-2.A^-2
putere electrica watt W mp.Kg.s^-3

                    1.3.5. Unităţi ale marimilor caracteristice
                           fenomenelor calorice

temperatura Celsius grad Celsius °C K
cantitate de căldura,
energie termica joule J mp.Kg.s^-2
flux termic
sinonime : putere termica
debit termic watt W mp.Kg.s^-3
densitate de suprafaţa
a fluxului termic watt pe
                                 metru pătrat W/mp Kg.s^-3
capacitatea termica, entropie joule pe kelvin J/K mp.Kg.s^-2.K^-1
capacitatea termica masica,
entropie masica joule pe J/(Kg.K) mp.s^-2.K^-1
                                 kilogram-kelvin
energie volumica joule pe metru cub J/mc m^-1.Kg.s^-2
energie masica joule pe kilogram J/Kg mp.s^-2
conductivitate termica watt pe
                                 metru-kelvin W/(m.K) m.Kg.s^-3.K^-1

              1.3.6. Unităţi ale marimilor caracteristice
                    luminii şi radiatiilor electromagnetice conexe

Energie radianta joule J mp.Kg.s^-2
putere radianta
sinonim : flux radiant
flux energetic watt W mp.Kg.s^-3
intensitate radianta
inonim : intensitate energetica watt pe steradian W/sr mp.Kg.s^-3.sr^-1
radianta
sinonim :luminanta energetica watt pe
                             metru patrat-steradian W/(mp.sr) Kg.s^-3.sr^-1
flux luminos lumen lm cd.sr
luminanta candela pe metru patrat cd/mp m^-2.cd
iluminare lux lx m^-2.cd.sr

                   1.3.7. Unităţi ale marimilor caracteristice
                          chimiei fizice şi fizicii moleculare

concentraţie (a cantităţii
de substanta) mol pe metru cub mol/mc m^-3.mol
energie molara joule pe mol J/mol mp.kg.s^-2.mol^-1
entropie molara, capacitate
termica molara joule pe mol
                             kelvin J(mol.K) mp.Kg.s^-2.K^-1.mol^-1

            13.8. Unităţi ale marimilor caracteristice fizicii
                  atomice şi nucleare, reactiilor nucleare şi radiatiilor
                  ionizante

energie de reactie,
energie de rezonanta,
energie comunicată joule J mp.Kg.s^-2
activitate (a unui radionuclid) becquerel Bq s^-1
doza absorbită,
energie comunicativa masica,
kerma,indicele dozei absorbite gray Gy mp.s^-2
echivalent al dozei absorbite,
indicele echivalentului dozei
absorbite sievert sv mp.s^-2
expunere (radiatii X sau y) coulomb pe
                                kilogram C/Kg Kg^-1.s.A
debitul dozei absorbite gray pe secunda Gy/s mp.s^-3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    2.1. Unităţi de măsura care nu fac parte din Sistemul Internaţional de Unităţi (SI)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
         denumirea simbol valoare în unitate SI
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
             1 2 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
          2.1. Unităţi folosite împreună cu Sistemul Internaţional

minut min 1 min.=60 s.
ora h 1 h = 60 min. = 3.600 s
zi d 1 d = 24 h = 86.400 s
grad (sexagesimal) grd 1 grd = (pi/180) rad
minut (sexagesimal) ' 1' = (1/60)grd = (pi/10.800) rad
secunda (sexagesimala) " 1" = (1/60)' = (pi/648.000) rad
litru l,L 1l = 1 dm^3 = 10^-3mc
tona t 1t = 10^3 Kg

          2.2. Unităţi folosite împreună cu Sistemul Internaţional
              a căror valoare în unităţi SI este obţinută experimental

electronvolt eV 1 eV = 1,602 177 33(49) x 10^-19 J(cu
                                  o incertitudine relativă de 0,30 x 10^-6)
unitate de măsura atomică
(unificata) u 1 u = 1,660 540 2(10) x 10^-27Kg (cu o
                                    incertitudine de 0,59 x 10^-6)

          2.3.Unităţi menţinute temporar împreună cu Sistemul Internaţional

mila marina 1 milă marină = 1,852 m
nod 1 nod = 1 milă marină pe oră (1,852/3.600)m/s
ar a 1 a = 1 dam^2 = 10^2mp
hectar ha 1 ha = 1hm^2 = 10^4mp
bar bar 1 bar = 0,1 MPa = 100k kPa = 1.000 hPa = 10^5 Pa
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 2

              CATEGORIILE DE MIJLOACE DE MĂSURARE
       supuse obligatoriu controlului metrologic al statului

   I. Mijloace de măsurare etalon - măsuri, aparate, instalaţii etc., utilizate pentru reproducerea şi conservarea unităţilor de măsura, precum şi pentru transmiterea, prin comparaţie, a acestora la mijloacele de măsurare, în domeniile de măsurare.
   II. Mijloace de măsurare de lucru
   1. Greutăţi
   2. Aparate de cintarit (instrumente de cintarire neautomata)
   3. Instalaţii de cintarit, dozat, insacuit, ambalat
   4. Aparate de cintarire continua cu totalizatori pentru transportoare cu banda
   5. Aparate de cintarire discontinua cu totalizator
   6. Sortatoare gravimetrice automate
   7. Contoare de apa rece şi calda
   8. Ansambluri de măsurat lichidele, altele decît apa
   9. Contoare de volum pentru gaze
   10. Ansambluri de corecţie, cu temperatura, presiunea etc. a volumului de gaz
   11. Măsuri de volum pentru lichide şi vase de măsura
   12. Ansambluri de corecţie, cu temperatura, presiunea etc. a volumului
   13. Mijloace de măsurare pentru determinarea capacităţii vaselor de măsura
   14. Aparate pentru măsurarea nivelului lichidelor
   15. Măsuri pentru lapte ca indicator de nivel
   16. Măsuri de capacitate pentru seminţe
   17. Instrumente pentru determinarea masei hectolitrice a cerealelor
   18. Maşini şi aparate pentru încercări la solicitări mecanice
   19. Indicatoare de sarcina în cabluri
   20. Manometrele pentru măsurarea presiunii în pneurile autovehiculelor
   21. Echipamente de contorizare, după durata şi distanta, a convorbirilor telefonice
   22. Cronotahigrafe
   23. Vitezometre pentru autovehicule şi de cale ferată
   24. Cinemometre de control rutier
   25. Taximetre
   26. Contoare de energie electrica
   27. Aparate utilizate în masurari privind condiţiile de electrosecuritate
   28. Contoare de energie termica şi aparate pentru determinarea cantităţii de energie termica furnizată pentru încălzirea imobilelor
   29. Instrumente care echipeaza instalaţiile termice în scopul reducerii poluarii atmosferice şi al economisirii energiei
   30. Sonometre, fonometre, dozimetre de zgomot, audiometre
   31. Alcoolmetre şi areometre pentru alcool se tabele alcoolmetrice
   32. Etilmetre pentru aplicarea reglementărilor privind circulaţia rutieră
   33. Analizoare de gaze
   34. Udiometre pentru cereale şi seminţe oleaginoase
   35. Aparate pentru determinarea grasimilor în lapte şi produse lactate
   36. Zaharimetre şi refractometre
   37. Aparate pentru măsurarea marimilor specifice radiatiilor ionizante, în scopul asigurării securităţii instalaţiilor, a protecţiei persoanelor şi mediului ambiant
   38. Aparate industriale sau de laborator utilizate pentru masurari ale marimilor fizico-chimice în cadrul activităţilor privind sănătatea şi securitatea persoanelor şi protecţia mediului
   39. Aparate şi dispozitive medicale (seringi şi termometre medicale, detectori de flux sangvin, aparate pentru măsurarea presiunii arteriale, pulsmetre şi cardiotahimetre, electrocardiografe, electroencefalografe, etc.)
   40. Focometre şi truse de lentile oftalmologice
   41. Măsuri de lungime
   42. Instrumente de măsurat lungimi
   43. Planimetre şi maşini de măsurat arii
   44. Mijloace de măsurare pentru masurari topografice, geodezice şi de cadastru.

   NOTĂ:
   Sortimentele de mijloace de măsurare care intra în categoriile de mai sus se stabilesc de Biroul Roman de Metrologie Legală, care publica anual "Lista oficială a mijloacelor de măsurare legale, supuse controlului metrologic al statului" în publicaţiile oficiale de metrologie legală.
   Lista va cuprinde şi perioada minimă între doua verificări periodice succesive, tarifele aprobate pentru efectuarea etalonărilor, verificărilor metrologice, precum şi categoriile de mijloace de măsurare care trebuie declarate înainte de instalare, în vederea obţinerii avizului de punere în funcţiune conform art. 24.

                          -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016