Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 20 din 18 august 2010  privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea unitara a legislatiei Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a produselor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 20 din 18 august 2010 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea unitara a legislatiei Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a produselor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 606 din 26 august 2010
ORDONANŢÃ nr. 20 din 18 august 2010
privind stabilirea unor mãsuri pentru aplicarea unitarã a legislaţiei Uniunii Europene care armonizeazã condiţiile de comercializare a produselor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 606 din 26 august 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 1 pct. I.9 din Legea nr. 138/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta ordonanţã stabileşte unele mãsuri pentru aplicarea unitarã a legislaţiei Uniunii Europene care armonizeazã condiţiile de comercializare a produselor, în legãturã cu evaluarea conformitãţii produselor şi supravegherea pieţei.
ART. 2
(1) În înţelesul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) autoritate competentã - organ al administraţiei publice centrale, responsabil pentru asigurarea mãsurilor necesare aplicãrii legislaţiei Uniunii Europene de armonizare din domeniul sãu de competenţã;
b) cod de bunã practicã - documentul care recomandã practici sau proceduri pentru proiectarea, fabricarea, instalarea, întreţinerea sau utilizarea echipamentelor, structurilor sau produselor;
c) infrastructura calitãţii - infrastructura ce priveşte domeniile metrologiei, standardizãrii şi testãrii, managementului calitãţii şi evaluãrii conformitãţii, inclusiv certificarea şi acreditarea;
d) legislaţia Uniunii Europene de armonizare - orice legislaţie a Uniunii Europene care armonizeazã condiţiile de comercializare a produselor;
e) notificare - procedura prin care o autoritate competentã informeazã Comisia Europeanã şi celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la organismul de evaluare a conformitãţii aflat sub jurisdicţia românã, desemnat pentru a îndeplini, ca parte terţã, sarcini specifice în legãturã cu evaluarea conformitãţii, în aplicarea prevederilor legislaţiei Uniunii Europene de armonizare.
(2) Termenii "acreditare" şi "standard armonizat", precum şi expresiile "autoritate de supraveghere a pieţei", "evaluare a conformitãţii", "organism naţional de acreditare", "organism de evaluare a conformitãţii" şi "supraveghere a pieţei" au semnificaţiile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 218/30 din 13 august 2008.
(3) Termenii "standard" şi "specificaţie tehnicã" se definesc conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 39/1998 privind activitatea de standardizare naţionalã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 355/2002 , cu completãrile ulterioare, şi, respectiv, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.016/2004 privind mãsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societãţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeanã, cu modificãrile ulterioare.

CAP. II
Evaluarea conformitãţii

ART. 3
(1) În situaţia în care în legislaţia Uniunii Europene de armonizare se face referire la standarde armonizate sau la alte specificaţii tehnice, ghiduri sau coduri de bunã practicã, de referinţã la nivel european, acestea se adoptã ca documente de referinţã române.
(2) Autoritãţile competente asigurã, în limitele fondurilor alocate anual de la bugetul de stat, finanţarea adoptãrii, în limba românã, a standardelor armonizate şi a celorlalte documente de referinţã prevãzute la alin. (1).
(3) În situaţia în care în aplicarea legislaţiei Uniunii Europene de armonizare datele de identificare ale documentelor de referinţã europene se publicã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, lista documentelor de referinţã române prin care se adoptã aceste documente se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii competente; ordinul se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se actualizeazã ori de câte ori este necesar.
ART. 4
(1) În situaţia în care legislaţia Uniunii Europene de armonizare impune ca evaluarea conformitãţii produselor sã se realizeze de cãtre organisme de evaluare a conformitãţii notificate, autoritãţile competente dobândesc calitatea de autoritãţi de notificare şi sunt responsabile de instituirea şi îndeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea şi notificarea organismelor de evaluare a conformitãţii, precum şi de monitorizarea organismelor notificate.
(2) Autoritãţile competente nominalizeazã în cuprinsul actelor normative de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii Europene de armonizare entitãţile prin care asigurã evaluarea şi monitorizarea prevãzute la alin. (1).
(3) În aplicarea cerinţei prevãzute la alin. (2), autoritãţile competente pot stabili ca evaluarea şi monitorizarea prevãzute la alin. (1) sã se efectueze de cãtre:
a) autoritatea competentã însãşi;
b) un organism naţional de acreditare, în sensul şi în conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 765/2008; sau
c) un organism care nu reprezintã o entitate guvernamentalã, persoanã juridicã românã, ce face dovada respectãrii urmãtoarelor cerinţe:
(i) este instituit astfel încât sã nu existe conflicte de interes cu organismele de evaluare a conformitãţii;
(ii) este organizat şi funcţioneazã în aşa fel încât sã garanteze obiectivitatea şi imparţialitatea activitãţilor sale;
(iii) decizia cu privire la rezultatul evaluãrii organismului de evaluare a conformitãţii este luatã de o persoanã competentã/de persoane competente, alta/altele decât cele care au efectuat evaluarea;
(iv) nu realizeazã activitãţi pe care le presteazã organismele de evaluare a conformitãţii şi nici servicii de consultanţã în condiţii comerciale sau concurenţiale;
(v) garanteazã confidenţialitatea informaţiilor obţinute;
(vi) dispune de personal competent suficient în vederea îndeplinirii corespunzãtoare a sarcinilor sale;
(vii) are încheiate acorduri/înţelegeri prin care asigurã acoperirea responsabilitãţilor ce decurg din activitãţile sale.
(4) Autoritatea competentã îşi asumã întreaga rãspundere pentru sarcinile îndeplinite de organismul prevãzut la alin. (3) lit. c).
(5) În aplicarea prevederilor alin. (1), autoritãţile competente stabilesc, dupã caz, urmãtoarele proceduri, ce se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii competente:
a) procedura privind evaluarea organismelor de evaluare a conformitãţii şi monitorizarea organismelor notificate, pentru entitãţile prevãzute la alin. (3) lit. a) şi c);
b) procedura privind desemnarea organismelor de evaluare a conformitãţii ce se notificã şi notificarea la Comisia Europeanã şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene a organismelor desemnate.
(6) Procedura prevãzutã la alin. (5) lit. b) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
(1) Autoritãţile competente desemneazã, prin ordin al conducãtorului lor, organismele de evaluare a conformitãţii ce se notificã. Aceste ordine se actualizeazã ori de câte ori este necesar.
(2) Autoritãţile competente desemneazã în scopul notificãrii numai organisme de evaluare a conformitãţii care respectã cerinţele/criteriile aplicabile organismelor notificate stabilite în legislaţia Uniunii Europene de armonizare şi, atunci când este cazul, în actele normative de punere în aplicare a acestei legislaţii.
(3) Ordinele de desemnare a organismelor de evaluare a conformitãţii ce se notificã, prevãzute la alin. (2), se emit distinct în aplicarea fiecãrui act al Uniunii Europene de armonizare ce prevede notificarea organismelor care evalueazã conformitatea în temeiul actelor normative de punere în aplicare a acestei legislaţii. Aceste ordine trebuie sã conţinã, lipsit de orice echivoc, în principal:
a) datele de referinţã ale legislaţiei Uniunii Europene de armonizare şi, dupã caz, ale actului normativ de punere în aplicare a acestei legislaţii, în baza cãreia organismele de evaluare a conformitãţii ce fac obiectul desemnãrii urmeazã sã efectueze activitãţi de evaluare a conformitãţii, ca organisme notificate;
b) informaţii privind denumirea completã, adresa sediului social şi datele de contact pentru fiecare organism ce se desemneazã pentru a fi notificat;
c) sarcinile specifice în legãturã cu evaluarea conformitãţii pe care fiecare organism desemnat are dreptul sã le efectueze în aplicarea legislaţiei Uniunii Europene de armonizare, inclusiv produsele ori grupele de produse, a cãror evaluare poate fi realizatã de cãtre acestea, în calitate de organism notificat.
ART. 6
(1) Autoritãţile competente notificã organismele desemnate prevãzute la art. 5 alin. (2), folosind instrumentul de notificare electronicã dezvoltat şi gestionat de cãtre Comisia Europeanã.
(2) Autoritãţile competente, la solicitarea Comisiei Europene, trebuie sã prezinte acesteia toate informaţiile referitoare la procesul ce a stat la baza deciziei de notificare sau la menţinerea competenţei organismului de evaluare a conformitãţii în cauzã.
(3) În situaţia în care autoritãţile competente stabilesc sã nu se foloseascã de acreditare pentru evaluarea şi monitorizarea organismelor de evaluare a conformitãţii notificate, acestea trebuie sã furnizeze Comisiei Europene şi celorlalte state membre toate dovezile documentare necesare pentru verificarea competenţei organismelor în cauzã, potrivit prevederilor art. 5 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 .
ART. 7
(1) În situaţia în care un organism de evaluare a conformitãţii notificat nu mai respectã cumulativ cerinţele care au stat la baza deciziei privind notificarea lui ori în cazul în care acesta nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce decurg din calitatea de organism notificat, autoritatea competentã restricţioneazã, suspendã sau retrage desemnarea acestuia, în funcţie de gravitatea faptelor sãvârşite. Autoritatea competentã informeazã imediat Comisia Europeanã şi statele membre cu privire la respectiva mãsurã întreprinsã.
(2) În caz de restricţionare, suspendare sau retragere a desemnãrii unui organism notificat sau în situaţia în care organismul notificat îşi înceteazã activitatea, autoritatea competentã trebuie sã se asigure cã dosarele organismului respectiv sunt fie procesate de un alt organism notificat, fie sunt puse la dispoziţia sa şi a autoritãţilor de supraveghere a pieţei responsabile, la cerere.
(3) Restricţionarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii unui organism notificat nu afecteazã valabilitatea rapoartelor de încercãri, a certificatelor sau a altor documente care atestã conformitatea, emise de cãtre organismul în cauzã anterior acestei decizii. Rapoartele de încercãri, certificatele sau alte documente îşi pierd valabilitatea şi se retrag numai dacã se dovedeşte cã aceastã mãsurã trebuie întreprinsã.
ART. 8
În situaţia în care legislaţia Uniunii Europene de armonizare impune ca evaluarea conformitãţii produselor sã se realizeze de cãtre autoritãţi publice, autoritãţile competente sunt responsabile pentru instituirea şi îndeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea şi monitorizarea organismelor de evaluare a conformitãţii utilizate pentru realizarea evaluãrilor tehnice din cadrul activitãţii de evaluare a produselor. Procedurile pentru evaluarea şi monitorizarea organismelor de evaluare a conformitãţii se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii competente şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

CAP. III
Supravegherea pieţei

ART. 9
(1) Activitatea de supraveghere a pieţei este în responsabilitatea autoritãţilor competente.
(2) Autoritãţile competente trebuie sã asigure un sistem eficient şi efectiv de supraveghere a pieţei pentru produsele reglementate în temeiul legislaţiei Uniunii Europene de armonizare.
(3) Autoritãţile competente nominalizeazã autoritãţile de supraveghere a pieţei în actele normative de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii Europene de armonizare.
ART. 10
(1) Autoritãţile de supraveghere a pieţei prevãzute la art. 9 alin. (3) trebuie sã deţinã resursele şi autoritatea necesare pentru exercitarea activitãţilor de supraveghere a pieţei, sã asigure competenţa şi integritatea profesionalã a personalului lor şi sã acţioneze independent şi nediscriminatoriu.
(2) Resursele necesare pentru exercitarea activitãţii de supraveghere a pieţei se asigurã, în limitele fondurilor alocate anual de la bugetul de stat, de cãtre autoritãţile competente prevãzute la art. 9 alin. (3), în calitate de ordonatori principali de credite.
ART. 11
(1) Încãlcarea prevederilor legislaţiei Uniunii Europene de armonizare atrage rãspunderea materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi.
(2) Autoritãţile competente prevãd, în actul normativ de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii Europene de armonizare, faptele care trebuie considerate contravenţii şi sancţiunile aferente aplicabile, cu respectarea principiului proporţionalitãţii.
(3) Autoritãţile de supraveghere a pieţei constatã contravenţiile şi aplicã sancţiunile stabilite în actele normative prevãzute la alin. (2).
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (2) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 12
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri coordoneazã domeniul infrastructurii calitãţii şi evaluãrii conformitãţii, precum şi activitãţile de supraveghere a pieţei, potrivit cerinţelor aplicabile stabilite în Regulamentul (CE) nr. 765/2008 . În acest scop, în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri trebuie sã funcţioneze o structurã corespunzãtoare.
ART. 13
În termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul va aproba prin hotãrâre unele mãsuri privind supravegherea pieţei produselor reglementate de legislaţia Uniunii Europene care armonizeazã condiţiile de comercializare a acestora.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã:
a) <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 419 din 4 iunie 2008, cu completãrile ulterioare;
b) <>Hotãrârea Guvernului nr. 487/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind desemnarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii produselor din domeniile reglementate prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 6 aprilie 2006;
c) <>Hotãrârea Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modulele utilizate în diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitãţii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului european de conformitate CE, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 6 aprilie 2006;
d) <>Hotãrârea Guvernului nr. 891/2004 privind stabilirea unor mãsuri de supraveghere a pieţei din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 6 aprilie 2006.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei,
comerţului şi mediului de afaceri,
Adriean Videanu

Şeful Departamentului
pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Bucureşti, 18 august 2010.
Nr. 20.
------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016