Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 18 din 29 august 2009  privind organizarea si finantarea rezidentiatului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 18 din 29 august 2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 31 august 2009
ORDONANŢÃ nr. 18 din 29 august 2009
privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 31 august 2009


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 1, pct. V.1 din Legea nr. 253/2009 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

CAP. I
Rezidenţiatul

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Rezidenţiatul reprezintã forma specificã de învãţãmânt postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie, care asigurã pregãtirea necesarã obţinerii uneia dintre specialitãţile cuprinse în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medicodentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Specialitãţile şi durata pregãtirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 2
(1) Rezidenţiatul se organizeazã în urmãtoarele forme: pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicinã de familie şi are o duratã cuprinsã între 3 şi 7 ani, în funcţie de specialitate.
(2) Pregãtirea în rezidenţiat reprezintã un proces continuu de pregãtire teoreticã şi practicã, fiind normatã ca activitate didacticã doar activitatea de pregãtire în rezidenţiat efectuatã de cãtre cadrele didactice universitare, în conformitate cu numãrul orelor de curs şi de aplicaţii din curriculumul aprobat.
(3) Cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobã anual prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.
ART. 3
(1) Ministerul Sãnãtãţii organizeazã admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, iar admiterea în rezidenţiatul în medicinã de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.
(2) Rezultatele concursului naţional de rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, precum şi rezultatele selecţiei pentru rezidenţiatul în medicinã de familie se confirmã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, iar cei care promoveazã concursul sau selecţia, dupã caz, devin rezidenţi în specialitatea respectivã.
(3) Începând cu sesiunea de rezidenţiat 2010, absolvenţii facultãţilor de medicinã au acces la pregãtirea în vederea obţinerii specialitãţii medicinã de familie, prin selecţie, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 4
(1) Pentru înscrierea la concursul de rezidenţiat pe locuri şi posturi, precum şi pentru selecţia în rezidenţiatul de medicinã de familie se percepe o taxã, al cãrei cuantum se stabileşte prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(2) Sumele încasate din plata taxelor se fac venit la bugetul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi se utilizeazã pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat sau selecţiei, iar sumele rãmase disponibile se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã cu aceeaşi destinaţie.
(3) Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti poate utiliza colaboratori în condiţiile legii.
ART. 5
(1) Preparatorii universitari şi asistenţii universitari medici, medici dentişti şi farmacişti, confirmaţi în urma concursului naţional de rezidenţiat, efectueazã pregãtirea în rezidenţiat în afara normei de bazã didactice.
(2) Admiterea la rezidenţiat a cadrelor didactice din învãţãmântul universitar din domeniul sãnãtate se face în aceleaşi condiţii ca pentru orice absolvent al învãţãmântului universitar medical.
ART. 6
(1) Niciun medic, medic dentist sau farmacist nu poate fi în acelaşi timp rezident în mai multe specialitãţi sau în forme de rezidenţiat distincte.
(2) Calitatea de rezident înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) la data finalizãrii programului de pregãtire în rezidenţiat, certificatã de cãtre coordonatorul sau directorul de program de rezidenţiat, în baza Carnetului de rezident şi a Caietului de monitorizare a pregãtirii rezidentului;
b) pe durata pregãtirii, pentru oricare dintre cazurile de încetare a contractului individual de muncã prevãzute de lege;
c) prin renunţare expresã, formulatã în scris cãtre Ministerul Sãnãtãţii;
d) în caz de incompatibilitate;
e) alte cazuri prevãzute de lege.
(3) Prin incompatibilitate, în sensul prevãzut la alin. (2) lit. d), se înţelege situaţia în care un rezident, pe parcursul pregãtirii, susţine un alt concurs de rezidenţiat.
(4) Rezidentul care se aflã într-o situaţie de incompatibilitate are obligaţia de a aduce la cunoştinţa Ministerului Sãnãtãţii aceastã situaţie, în scris, în termen de 15 zile de la data apariţiei acesteia sau, dupã caz, de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
(5) În termen de 15 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (4), rezidentul trebuie sã opteze pentru pregãtirea într-o singurã specialitate.
(6) În cazul în care rezidentul aflat în stare de incompatibilitate nu îşi exprimã opţiunea potrivit alin. (5), iar starea de incompatibilitate continuã sã existe, se considerã de drept cã acesta a renunţat la calitatea de rezident dobânditã anterior apariţiei stãrii de incompatibilitate, acest fapt fiind constatat de Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 7
Pe perioada pregãtirii în rezidenţiat, medicii rezidenţi nu au acces la alte forme de învãţãmânt postuniversitar medical uman de specialitate.
ART. 8
(1) Întreaga activitate de pregãtire prin rezidenţiat se desfãşoarã sub autoritatea Ministerului Sãnãtãţii şi a Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Farmaciştilor din România, dupã caz.
(2) Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti are rolul de a gestiona la nivel naţional activitatea de pregãtire în rezidenţiat, prin înfiinţarea Registrului matricol naţional al rezidenţilor şi prin asigurarea logisticii necesare organizãrii şi desfãşurãrii concursului naţional de rezidenţiat.
ART. 9
(1) Pregãtirea în rezidenţiat se desfãşoarã în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultãţi de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie acreditate, prin departamentele de învãţãmânt postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic.
(2) Instituţiile de învãţãmânt superior cu facultãţi de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie acreditate propun Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti coordonatorii de program de rezidenţiat, directorii de program, precum şi responsabilii de formare.
(3) Nominalizarea coordonatorilor prevãzuţi la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.
(4) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activitãţi şi responsabilitãţi suplimentare funcţiei de bazã, directorii de program pot beneficia, în conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizaţii.
ART. 10
(1) Pregãtirea în rezidenţiat se desfãşoarã, pentru fiecare specialitate, conform unui curriculum naţional de pregãtire şi unui barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, obligatorii şi unice pe ţarã.
(2) Regulamentul de efectuare a pregãtirii prin rezidenţiat se aprobã prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.
(3) Curriculumurile sunt propuse de instituţiile de învãţãmânt superior cu facultãţi de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie acreditate, avizate de comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii, de Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi aprobate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, cu consultarea Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România şi Colegiului Farmaciştilor din România.
(4) Curriculumurile aprobate se transmit tuturor instituţiilor de învãţãmânt şi unitãţilor sanitare acreditate sã desfãşoare pregãtirea în rezidenţiat şi se aplicã integral tuturor rezidenţilor aflaţi în pregãtire, în limita duratei prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(5) Activitatea de pregãtire teoreticã şi practicã, reprezentatã de baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice, este consemnatã în douã documente cu caracter obligatoriu, netransmisibile, denumite Carnetul de rezident şi Caietul de monitorizare a pregãtirii rezidentului.
ART. 11
Pe perioada pregãtirii, rezidenţii pot închiria un loc de cazare în cãminele universitare, spaţiile de cazare anexate spitalelor universitare ori clinice acreditate din centrul unde au fost repartizaţi sau detaşaţi ori în cãmine de rezidenţi, în condiţiile legii.
ART. 12
(1) Rezidenţii efectueazã pregãtirea de specialitate în unitãţi sanitare publice acreditate, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicinã de familie, precum şi în unitãţi sanitare ale ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
(2) Unitãţile de pregãtire se nominalizeazã de Ministerul Sãnãtãţii, în baza propunerilor universitãţilor de medicinã şi farmacie acreditate şi în funcţie de capacitãţile de pregãtire ale acestora.
(3) Criteriile şi procedurile de acreditare şi reacreditare a acestor unitãţi se aprobã prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.
ART. 13
(1) Cheltuielile de personal aferente rezidenţilor se suportã în totalitate de la bugetul de stat, în limita duratei maxime prevãzute pentru specialitatea pentru care opteazã.
(2) Drepturile prevãzute la alin. (1) se acordã prin unitãţile sanitare cu care rezidenţii pe locuri, respectiv pe post au încheiat contract individual de muncã pe duratã determinatã, în baza documentelor doveditoare privind frecventarea stagiilor, emise de unitatea la care se efectueazã pregãtirea.
(3) Începând cu anul III de pregãtire în specialitate, rezidenţii pot fi incluşi în linia de gardã, în afara programului normal de lucru, pe rãspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardã care deţine calitatea de îndrumãtor sau responsabil de formare, dupã caz.
(4) Rezidenţii care efectueazã gãrzi în afara programului normal de lucru sunt salarizaţi pentru aceastã activitate de cãtre unitatea sanitarã unde efectueazã garda, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 14
Pentru fiecare dintre specialitãţile prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii, cu avizul Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Dentişti şi, respectiv, Colegiului Farmaciştilor, dupã caz, elaboreazã Fişa postului rezidentului, cu caracter şi conţinut general obligatorii, care sã cuprindã drepturile, obligaţiile şi limitele de competenţã ale acestuia.
ART. 15
(1) Instituţiile de învãţãmânt superior cu facultãţi de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie elibereazã diplome care certificã absolvirea stagiilor de pregãtire în specialitate.
(2) Etapa ulterioarã încheierii pregãtirii în rezidenţiat o constituie examenul pentru obţinerea titlului de medic, medic dentist şi, respectiv, farmacist specialist, cuprinzând o probã scrisã şi probe clinice sau practice.
(3) Examenul se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii în centrele universitare cu facultãţi de medicinã generalã, medicinã dentarã şi farmacie acreditate, în care s-a efectuat pregãtirea, şi se susţine în faţa unei comisii de specialişti propuse de universitãţile de medicinã şi farmacie acreditate, cu avizul colegiilor profesionale şi numite prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(4) La examen se pot prezenta doar medicii, medicii dentişti sau farmaciştii care au efectuat integral programul de pregãtire şi au obţinut diploma eliberatã de instituţiile de învãţãmânt superior cu facultãţi de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), la examen se pot prezenta şi rezidenţi aflaţi în ultimele 6 luni dinaintea finalizãrii integrale a pregãtirii, pe baza propunerii coordonatorului sau directorului de program de rezidenţiat şi numai cu aprobarea ministrului sãnãtãţii, cu obligaţia finalizãrii de cãtre aceştia a programului de pregãtire.
(6) Examenul poate fi susţinut în termen de maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregãtire.
(7) Dupã promovarea examenului, ministrul sãnãtãţii confirmã prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, dupã caz.
(8) Metodologia desfãşurãrii probelor examenului pentru obţinerea titlului de medic, medic dentist şi, respectiv, farmacist specialist se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.

SECŢIUNEA a 2-a
Rezidenţiatul pe locuri

ART. 16
(1) Admiterea în rezidenţiatul pe locuri se face prin concurs naţional organizat de Ministerul Sãnãtãţii la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior medical cu facultãţi de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie acreditate, în sesiune unicã, în trimestrul IV al fiecãrui an.
(2) Concursul se organizeazã pe domeniile medicinã, medicinã dentarã şi farmacie, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(3) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care promoveazã concursul organizat pentru rezidenţiatul pe locuri şi aleg loc în specialitate sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sãnãtãţii, devenind rezidenţi în specialitatea respectivã, cu pregãtire în centrul universitar ales.
ART. 17
(1) Rezidenţiatul pe locuri se organizeazã pentru un numãr de locuri în acord cu necesitãţile din teritoriu.
(2) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii confirmaţi în rezidenţiat încheie un contract individual de muncã pe perioadã determinatã, egalã cu durata rezidenţiatului în specialitatea aleasã, cu unitatea sanitarã la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat.

SECŢIUNEA a 3-a
Rezidenţiatul pe post

ART. 18
(1) Rezidenţiatul pe post se organizeazã în trimestrul IV al fiecãrui an, în funcţie de numãrul de posturi solicitate de unitãţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii, precum şi de ministerele cu reţea sanitarã proprie în specialitãţile prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Rezidenţiatul pe post se poate organiza numai pentru unitãţi sanitare publice din zone deficitare din punctul de vedere al asigurãrii asistenţei medicale. Pentru reşedinţa de judeţ se nominalizeazã numai specialitãţile şi unitãţile sanitare care funcţioneazã cu 75% sau mai puţin din numãrul de personal normat pe locuri de muncã în unitatea sanitarã respectivã, stabilit pentru medici, medici dentişti sau farmacişti. Pentru celelalte unitãţi din judeţ se nominalizeazã numai specialitãţile şi unitãţile sanitare care funcţioneazã cu 75% sau mai puţin din numãrul de personal normat pe locurile de muncã din localitatea respectivã, stabilit pentru medici, medici dentişti sau farmacişti.
(3) Unitãţile şi specialitãţile pentru care se organizeazã rezidenţiat pe post se aprobã anual prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(4) Pentru spitalele clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, precum şi pentru spitalele regionale nu se organizeazã rezidenţiat pe post.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (4), se poate organiza rezidenţiat pe post pentru specialitãţile deficitare, care sunt stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(6) Rezidenţii care ocupã prin concurs posturile pentru care se organizeazã rezidenţiat în condiţiile prevãzute la alin. (1)-(3) încheie contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã cu unitatea sanitarã publicã care a publicat postul respectiv, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
(7) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care promoveazã concursul de rezidenţiat pe post încheie un contract individual de muncã cu unitatea sanitarã publicã care a publicat postul respectiv, înainte de începerea pregãtirii în rezidenţiat. Prin acest contract se prevede obligaţia de a lucra la unitatea sanitarã publicã cu care a încheiat contractul individual de muncã un numãr de ani egal cu durata corespunzãtoare pregãtirii în rezidenţiat.
(8) Obligaţia prevãzutã la alin. (7) se stabileşte prin act adiţional la contractul individual de muncã, în temeiul prevederilor art. 193 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Nerespectarea de cãtre salariat a obligaţiei asumate îl obligã pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregãtirea sa profesionalã, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregãtirii în rezidenţiat, precum şi la restituirea primei de instalare, proporţional cu perioada nelucratã din perioada stabilitã, conform actului adiţional la contractul individual de muncã.
(9) Prevederile alin. (7) nu se aplicã în cazul în care prin reorganizare este desfiinţatã unitatea sanitarã în care se aflã postul în care este confirmat ca rezident.
(10) Prevederile alin. (7) se aplicã şi în cazul restructurãrii unitãţilor sanitare prin reducerea numãrului de posturi.

CAP. II
A doua specialitate

ART. 19
(1) Posesorii certificatului de specialist pot efectua pregãtire pentru obţinerea celei de-a doua specialitãţi în regim cu taxã, prin urmãtoarele modalitãţi:
a) prin susţinerea unui nou concurs de rezidenţiat, cu respectarea prevederilor legale;
b) prin înscrierea la programul de pregãtire în a doua specialitate, pentru oricare dintre specialitãţile prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, conform facultãţii absolvite.
(2) Cuantumul taxei se stabileşte prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii la propunerea Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi se aplicã în mod corespunzãtor ambelor modalitãţi de obţinere a celei de-a doua specialitãţi, prevãzute la alin. (1).
(3) Dispoziţiile referitoare la Regulamentul de efectuare a pregãtirii prin rezidenţiat, prevãzut la art. 10 alin. (2), se aplicã în mod corespunzãtor ambelor modalitãţi de obţinere a celei de-a doua specialitãţi, prevãzute la alin. (1).
ART. 20
(1) Programul de pregãtire în a doua specialitate se efectueazã cu frecvenţã şi are duratã totalã, curriculum de pregãtire şi barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice identice cu cele prevãzute pentru programul de pregãtire prin rezidenţiat. Programul asigurã acelaşi nivel şi aceeaşi calitate a pregãtirii de specialitate ca şi programul de rezidenţiat în specialitatea respectivã.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), stagiile de pregãtire efectuate în prima specialitate, similare ca duratã şi conţinut, care se regãsesc în curriculumul de pregãtire al celei de-a doua specialitãţi, se echivaleazã. Echivalarea se face de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior care organizeazã pregãtirea în rezidenţiat.
ART. 21
Posesorii certificatului de specialist în specialitãţi asimilate efectueazã pregãtire în specialitatea de asimilare, fãrã concurs de rezidenţiat şi fãrã taxã.

CAP. III
Drept de liberã practicã

ART. 22
(1) Începând cu promoţia 2005 de absolvenţi licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, dobândirea dreptului de liberã practicã se face dupã promovarea examenului de medic specialist.
(2) Medicii rezidenţi care nu finalizeazã stagiul de rezidenţiat în specialitatea obţinutã prin concurs pot continua pregãtirea în specialitatea medicinã de familie. Prezentarea la examenul de medic specialist se face, dupã caz, la finele completãrii pregãtirii în specialitatea medicinã de familie sau dupã parcurgerea integralã a curriculumului de pregãtire în aceastã specialitate.
(3) Medicii confirmaţi specialişti în altã specialitate decât specialitatea medicinã de familie, aflaţi în situaţie de reconversie profesionalã, pot obţine certificatul de medic specialist medicinã de familie dupã efectuarea unui stagiu de pregãtire de minimum 6 luni în unitãţi sanitare acreditate pentru pregãtirea în rezidenţiatul de medicinã de familie şi dupã promovarea examenului de medic specialist organizat de Ministerul Sãnãtãţii.
(4) În vederea aplicãrii prevederilor alin. (3), Ministerul Sãnãtãţii şi Colegiul Medicilor din România analizeazã în ce mãsurã formarea de specialist, precum şi experienţa profesionalã însuşitã pot înlocui formarea prin rezidenţiat în specialitatea medicinã de familie şi stabilesc durata stagiului de pregãtire în specialitatea medicinã de familie care urmeazã a fi efectuat.
(5) Durata şi conţinutul pregãtirii în specialitatea medicinã de familie, prevãzute la alin. (2)-(4), se stabilesc potrivit prevederilor art. 10 alin. (3). Prezentarea la examenul de medic specialist se aprobã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 23
Absolvenţii facultãţilor de medicinã care au finalizat pregãtirea în rezidenţiat, dar nu au promovat examenul de specialitate pot fi încadraţi cu contract individual de muncã în cabinete medicale individuale, sub îndrumarea unui medic cu drept de liberã practicã, beneficiind de încadrarea pe funcţia de medic şi de salarizarea corespunzãtoare ultimului an de rezidenţiat, în funcţie de specialitatea în care au fost confirmaţi medici rezidenţi.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 24
(1) Absolvenţii facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie licenţiaţi anterior promoţiei 2005 dobândesc drept de liberã practicã dupã finalizarea stagiaturii cu duratã de un an.
(2) Pe perioada stagiaturii, drepturile de personal pentru absolvenţii facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie licenţiaţi anterior promoţiei 2005 se suportã de la bugetul de stat.
(3) Activitatea practicã desfãşuratã de medicii, medicii dentişti şi farmaciştii din promoţii anterioare anului 2005 în afara graniţelor României poate fi echivalatã de Ministerul Sãnãtãţii cu stagiatura cu duratã de un an, cu avizul, dupã caz, al Colegiului Medicilor din România, al Colegiul Medicilor Dentişti din România şi, respectiv, al Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 25
Începând cu promoţia 2005, absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã dentarã şi farmacie obţin dreptul de liberã practicã odatã cu dobândirea licenţei.
ART. 26
(1) Înscrierea la concursurile de rezidenţiat se poate face şi imediat dupã promovarea examenului de licenţã sau/şi înaintea finalizãrii anului de stagiaturã, în vederea asigurãrii posibilitãţii obţinerii specializãrilor la vârste mai apropiate de tendinţele actuale ale standardelor internaţionale.
(2) Absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie anterior promoţiei 2005, care devin rezidenţi în condiţiile prevãzute la alin. (1), dobândesc dreptul de liberã practicã dupã un an de rezidenţiat, conform prevederilor legale anterioare.
ART. 27
(1) Pentru rezidenţii aflaţi în pregãtire, forma rezidenţiat pe post, se menţine obligaţia prevãzutã în actele adiţionale la contractele individuale de muncã, respectiv de a lucra la unitatea sanitarã publicã cu care au încheiat contractul individual de muncã cel puţin un numãr de ani egal cu durata corespunzãtoare pregãtirii în rezidenţiat.
(2) Rezidenţii pe post îşi desfãşoarã şi finalizeazã pregãtirea potrivit dispoziţiilor prezentei ordonanţe.
ART. 28
Specialiştii care au efectuat programul de pregãtire prin rezidenţiat, forma pe post, pot obţine a doua specialitate dupã îndeplinirea condiţiei din actul adiţional încheiat la contractul de muncã.
ART. 29
(1) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii cetãţeni ai unui alt stat decât statele membre ale Uniunii Europene, statele aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiene pot efectua specializare în rezidenţiat prin Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii, cu respectarea prevederilor legale, în una dintre specialitãţile prevãzute în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Specializarea se face cu respectarea duratei şi curriculumului de pregãtire prevãzute pentru rezidenţiatul în specialitatea respectivã în România.
(3) Examenul de specialitate se organizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, la sfârşitul specializãrii, cu respectarea condiţiilor prevãzute pentru finalizarea rezidenţiatului, în sesiune comunã.
ART. 30
(1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe nu afecteazã drepturile câştigate de medici, medici dentişti şi farmacişti, potrivit legislaţiei anterioare.
(2) Normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ.
ART. 31
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã <>Ordonanţa Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 1 februarie 2008, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 179/2008 .
ART. 32
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Ion Bazac

Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
Marian Sârbu

Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi inovãrii,
Ecaterina Andronescu

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucureşti, 29 august 2009.
Nr. 18.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016