Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA Nr. 18 din 21 ianuarie 1994  privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA Nr. 18 din 21 ianuarie 1994 privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici

EMITENT: Guvernul Romaniei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 28 din 28 ianuarie 1994
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al art. 1 lit. b) din Legea nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi autorizarea contractãrii şi garantarii unor credite externe,

Guvernul României emite prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Legea nr. 76/1992 privind mãsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acţiunea de compensare, regimul plãţilor agenţilor economici, prevenirea incapacitãţii de plata şi a blocajului financiar, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 22 iulie 1993, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
- Articolul 7 se modifica, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 7 - În cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadentei a obligaţiilor prevãzute la art. 6 alin. 1, debitorii vor plati o penalitate de 0,4% pentru fiecare zi intirziere.
Se autorizeaza Guvernul sa actualizeze nivelul penalitãţii prevãzute la alin. 1 în raport cu evoluţia ratei dobinzii la creditele bancare.
În convenţiile comerciale dintre agenţii economici, indiferent de forma în care acestea se încheie, pãrţile au obligaţia de a stabili cel puţin penalitatea prevãzutã la alin. 1.
Penalitatea se va calcula pentru fiecare zi intirziere la plata, cu excepţia situaţiei în care în convenţii sau în alte acte au fost stipulate penalitãţi mai mari.
Totalul penalitatilor pentru intirziere în decontare prevãzute la alin. 1 nu poate depãşi cuantumul sumei asupra cãreia sînt calculate.
În cazul în care penalitãţile prevãzute în prezentul articol nu acoperã integral prejudiciul suportat prin intirzierea efectuãrii plãţii, creditorul va putea solicita acordarea de daune în completare, potrivit dispoziţiilor din dreptul comun.
Consiliile de administraţie vor analiza lunar cauzele care au condus la plata penalitatilor şi vor stabili rãspunderea persoanelor vinovate.
Penalitãţile datorate care nu se imputa unor persoane se suporta de agenţii economici şi afecteazã cheltuielile care se suporta din rezultatele activitãţii acestora.
În cazul nerespectãrii obligaţiei de a urmãri, în condiţiile legii, încasarea penalitatilor respective, consiliile de administraţie vor stabili rãspunderea persoanelor vinovate."
ART. 2
Bãncile comerciale sînt obligate sa efectueze decontãrile între conturile clienţilor în termenele şi în condiţiile stabilite de Banca Nationala a României.
Bãncile care nu respecta termenele stabilite de Banca Nationala a României datoreazã beneficiarului plãţii penalitãţi de 0,5% pentru fiecare zi de intirziere.
Aceste penalitãţi se plãtesc de cãtre bãnci în termen de 5 zile de la cererea justificatã a beneficiarului sumei.
ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 14/1992 privind modificarea nivelului majorãrilor de intirziere datorate pentru neplata în termen a veniturilor cuvenite bugetului, aprobatã prin Legea nr. 114/1992, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
- Dupã alineatul 1 al articolului 1 se introduc doua noi alineate, avînd urmãtorul cuprins:
"La acelaşi nivel se stabilesc şi se încaseazã şi majorãrile de intirziere pentru nevirarea sumelor datorate, potrivit legii, la bugetul asigurãrilor sociale de stat: fondul de şomaj, fondul pentru pensia suplimentarã, precum şi la fondurile speciale: pentru cercetare - dezvoltare; pentru modernizarea drumurilor publice; pentru asigurãrile sociale ale agricultorilor; de risc şi accident pentru protecţia specialã a persoanelor handicapate; pentru sãnãtate; pentru protejarea asiguraţilor; pentru învãţãmînt; pentru dezvoltarea sistemului energetic.
Majorãrile de intirziere nu pot depãşi cuantumul sumelor datorate."
ART. 4
În vederea consolidãrii regimului valutar în vigoare şi intrãrii disciplinei financiare privind disponibilitãţile în conturile valutare, se stabilesc urmãtoarele:
1. Persoanele juridice şi fizice autorizate în condiţiile legii, care produc şi comercializeazã mãrfuri, executa lucrãri şi presteazã servicii pe teritoriul României, vor livra mãrfurile, vor executa lucrãrile şi vor presta serviciile numai cu plata în lei, cu excepţia celor altfel reglementate în mod expres prin acte normative şi numai pe baza autorizãrii exprese a Bãncii Naţionale a României.
2. Persoanele juridice şi fizice prevãzute la art. 1 sînt obligate sa încaseze sumele în valuta aferente exporturilor de mãrfuri, executarilor de lucrãri şi prestãrilor de servicii în strãinãtate, precum şi din orice alte operaţiunii şi tranzacţii externe, prin conturile deschise în România la bãnci autorizate.
3. În cazul operaţiunilor de încasare la vedere, repatrierea valutei rezultate în urma producerii actului de comerţ internaţional se va face în maximum 5 zile de la data încasãrii, dar nu mai tirziu de 90 de zile calendaristice, calculate de la data atestarii documentare a trecerii mãrfii prin frontiera romana, sau, dupã caz, a executãrii lucrãrilor şi prestãrii serviciilor în strãinãtate, în funcţie de zona geograficã a partenerului extern.
Pentru operaţiunile cu încasare la termen între 90 şi 360 de zile, cît şi pentru cele pe credit de peste 1 an, pentru care Ministerul Comerţului a eliberat licenţe în limita unui plafon stabilit anual de Banca Nationala a României, termenul de repatriere este de maximum 15 zile calendaristice calculate de la data scadentei plãţii, stabilite conform clauzelor contractuale.
În cazul plãţilor în avans pentru importuri, pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea sau nu s-a prestat serviciul, sau pentru care nu s-a restituit avansul plãtit, se aplica aceeaşi perioada de 15 zile calendaristice calculate de la data ultimului termen de livrare contractual.
Ministerul Comerţului, în raport cu obiectele politicii comerciale, va propune Guvernului, în vederea aprobãrii, lista grupelor de produse care pot fi exportate cu plata pînã la 90 de zile calendaristice de la data livrãrii, precum şi lista grupelor de produse cu plata peste 1 an de la data livrãrii, produsele necuprinse în cele doua categorii de grupe de produse putind fi exportate cu plata la termene între 90 şi 360 de zile calendaristice.
4. Deţinerea de disponibilitati valutare în conturi bancare în strãinãtate de cãtre persoanele juridice şi fizice prevãzute la pct. 1 poate fi facuta numai pe baza şi în condiţiile autorizãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României.
5. Operaţiunile de transferuri externe investiţiile directe în strãinãtate, investiţiile de portofoliu şi alte transferuri de sume în valuta, efectuate potrivit normelor legale, se pot face numai cu avizul prealabil al Ministerului Finanţelor şi cu autorizarea Bãncii Naţionale a României.
Pentru operaţiunile prevãzute la alineatul precedent se va asigura repatrierea sumelor în valuta rezultate din aceste operaţiuni, dupã cum urmeazã:
- în termen de 30 de zile calendaristice de la data stabilirii şi disponibilizarii în valuta convertibilã a sumelor reprezentind dividende din activitatea de investiţii în strãinãtate, precum şi a cotelor-pãrţi provenind din lichidarea acestor investiţii, ţinînd seama de reglementãrile legale şi de datele calendaristice de început şi de sfîrşit ale anului financiar în ţãrile în care s-au efectuat aceste investiţii;
- în termen de 15 zile calendaristice calculate de la scadenta plãţii stabilite conform clauzelor contractuale pentru celelalte operaţiuni prevãzute la alin. 1.
6. Pentru operaţiunile legate de export-import fãrã încasare efectivã de valuta, destinate completãrii fondului de marfa pe piata interna, autorizate de organele abilitate în acest scop prin hotãrîre a Guvernului, persoanele juridice şi fizice prevãzute la pct. 1 sînt obligate, în situaţia efectuãrii în prealabil a exporturilor, sa realizeze importurile corespunzãtoare în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data efectuãrii exporturilor. În caz contrar, acestea sînt obligate, la repatrierea în valuta a contravalorii exporturilor într-un termen suplimentar de maximum 15 zile calendaristice.
7. În cazul constatãrii nerespectãrii termenelor menţionate la pct. 3, 5 şi 6, precum şi a celor menţionate în autorizaţia Bãncii Naţionale a României eliberata conform pct. 4, privind repatrierea încasãrilor în valuta, se vor aplica urmãtoarele amenzi contravenţionale reprezentind:
- 10% în lei, asupra sumelor în valuta nerepatriate, pentru intirzieri de pînã la 30 de zile calendaristice;
- 15% în lei, asupra sumelor în valuta nerepatriate, pentru intirzieri între 30 şi 60 de zile calendaristice;
- 20% în lei, asupra sumelor în valuta nerepatriate, pentru fiecare luna calendaristicã care depãşeşte primele 60 de zile de intirziere.
În toate situaţiile se menţine obligaţia repatrierii sumelor în valuta în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatãrii contravenţiei.
În cazul depãşirii termenului de la alineatul precedent, penalitãţile stabilite la <>art. 7 din Legea nr. 76/1992 , astfel cum a fost modificat prin prezenta ordonanta, se majoreazã cu 50% .
8. Agenţii economici care deţin valuta în cont şi au datorii la intern scadente şi neachitate de peste 60 de zile sînt obligaţi ca într-un termen de 15 zile sa o schimbe în lei pentru achitarea datoriilor respective, cu excepţia cazurilor în care exista obligaţii de plata la extern cu scadenta pînã la 30 de zile, importurile deja efectuate.
Nerespectarea prevederilor alineatului precedent atrage dupã sine sancţionarea conducerii executive a agentului economic în cauza cu amenzi cuprinse între 1 milion lei şi 5 milioane lei.
Agenţii economici care au datorii la intern, neachitate la scadenta, au obligaţia ca, înainte de a solicita bãncilor comerciale participarea la licitaţii bancare în vederea cumpãrãrii de valuta, sa-şi achite aceste datorii.
9. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la pct. 7 şi 8 revin organelor Ministerului Finanţelor şi Bãncii Naţionale a României, împuternicite în acest scop.
10. Dispoziţiile prezentei ordonanţe referitoare la sancţiunile contravenţionale se completeazã cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25 şi 26.
Pentru calcularea amenzilor contravenţionale prevãzute la pct. 7 se utilizeazã cursul de schimb valutar în vigoare la data constatãrii contravenţiei.
ART. 5
În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe Ministerul Finanţelor şi Banca Nationala a României vor emite instrucţiuni de aplicare.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga orice dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

Ministru comerţului,
Cristian Ionescu

Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016