Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA Nr. 17 din 4 august 1995  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA Nr. 17 din 4 august 1995 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicata

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 253 din 7 noiembrie 1995
In temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţie şi al art. 1 lit. b) din Legea nr. 81/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanţa:

ART. 1
<>Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 29 iunie 1993, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 litera d) se modifica astfel:
"d) recompensele şi premiile de orice fel,"
2. Articolul 3 se modifica şi se completeazã avînd urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Prin derogare de la prevederile articolului precedent, salariile şi alte drepturi salariale sau diferenţe din acestea, plãtite pe trecut, se defalca în vederea impunerii, pe lunile la care se referã, cumulindu-se cu celelalte drepturi primite în lunile respective, în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul unei hotãrîri judecãtoreşti definitive;
b) ca urmare a aplicãrii prevederilor art. 13 din prezenta lege;
c) în cazul imposibilitãţii plãţii lunare a salariilor ca urmare a lipsei de disponibil în conturile bancare ale plãtitorului de salarii;
d) în cazul definitivãrii decontãrilor pe baza contractelor de cercetare şi proiectare;
e) în cazul indemnizaţiilor aferente concediului de odihna, cînd durata acestuia se desfãşoarã pe o perioada mai mare de o luna calendaristicã;
f) în cazul sumelor plãtite pe baza prevederilor de la art. 2 lit. i);
g) în cazul diferenţelor de salarii care privesc perioade anterioare lunilor în care se plãtesc, acordate în baza unor acte normative privind salarizarea.
Sumele reprezentind premiul anual acordat, potrivit legii, personalului din instituţiile publice, cele reprezentind stimulentele din fondul de participare la profit, acordate, potrivit legii, salariaţilor agenţilor economici şi managerilor, dupã aprobarea bilanţului contabil, precum şi sumele acordate, potrivit legii, pentru neefectuarea concediului de odihna se impoziteazã, potrivit prevederilor prezentei legi, separat de celelalte drepturi acordate în luna în care are loc plata acestora."
3. Articolul 4 alineatul 1 se modifica şi se completeazã avînd urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Se impoziteazã, în condiţiile prezentei legi, şi urmãtoarele drepturi în bani şi în natura, cuvenite persoanelor fizice:
a) cistigurile salariaţilor zilieri sau temporari;
b) onorariile încasate de avocaţi prin barouri;
c) drepturile cuvenite medicilor şi personalului sanitar din policlinicile cu plata;
d) cistigurile obţinute din colaborãri de orice natura;
e) onorariile încasate din expertize de orice fel;
f) drepturile cuvenite pentru invenţii şi inovaţii."
4. Dupã articolul 4 se introduce un nou articol 4.1. cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4.1. - Veniturile realizate de persoanele fizice rezidente în România sub forma de salarii, precum şi alte drepturi bãneşti de natura salariilor, pentru activitãţi desfãşurate în strãinãtate, se impun cu cotele şi în condiţiile prevãzute de art. 7."
5. Articolul 5 litera b) se modifica dupã cum urmeazã:
"b) sumele primite de salariaţi pentru munca prestatã în perioada preavizului de concediere, precum şi compensaţiile acordate salariaţilor disponibilizaţi cu ocazia restructurãrii agenţilor economici, indiferent de forma de proprietate. Condiţiile pentru acordarea compensaţiilor care nu se supun impozitului pe salarii se adopta prin hotãrîre a Guvernului;"
6. Articolul 5 litera c) se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
"c) ajutoarele sociale şi alte ajutoare ce se acorda, potrivit legii, din bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul de stat şi bugetele locale sau din fondurile speciale constituite potrivit Legii privind finanţele publice nr. 10/1991, precum şi ajutoarele acordate din fondul de salarii mamelor salariate pentru naşteri şi în caz de deces al salariaţilor."
7. Articolul 5 litera e) se completeazã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) alocaţiile, indemnizaţiile şi orice sume de aceasta natura, acordate, potrivit legii, persoanelor cu copii, cu excepţia celor de la art. 2 lit. e), precum şi alocaţiile de întreţinere acordate persoanelor cãrora li s-au dat în plasament familial sau li s-au încredinţat minori;"
8. Articolul 5 se completeazã cu litera h), care are urmãtorul cuprins:
"h) sumele reprezentind contribuţia pentru pensia suplimentarã şi contribuţia datoratã de salariaţi la fondul pentru plata ajutorului de şomaj, stabilite potrivit legii."
9. Articolul 6 litera c) se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) persoanele care, în decursul aceleiaşi luni, obţin venituri sub forma de salarii de baza şi alte drepturi salariale de pînã la 75.000 lei, de la unitatea unde au funcţia de baza. In cazul majorãrii, prin acte normative, a nivelului salariului de baza minim brut pe ţara, suma de mai sus se modifica în mod corespunzãtor."
10. Articolul 6 litera d) se modifica dupã cum urmeazã:
"d) veteranii de rãzboi, vãduvele de rãzboi şi vãduvele nerecãsãtorite ale veteranilor de rãzboi;"
11. Articolul 6 litera e) se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
"e) urmaşii eroilor-martiri ai Revoluţiei, precum şi deţinãtorii titlului de Luptãtor pentru victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989, conferit prin Brevet, pentru veniturile realizate în cadrul funcţiei de baza;"
12. Articolul 6 se completeazã cu literele g), h), i) şi j), care vor avea urmãtorul cuprins:
"g) invalizii de gradul I sau II, precum şi persoanele handicapate încadrabile în gradul I sau II de invaliditate, dacã invaliditatea ii împiedica în exercitarea profesiei sau funcţiei. Prevederea nu se aplica în cazul persoanelor fizice care au calitatea de asociat în cadrul societãţilor comerciale şi altor agenţi economici şi care îndeplinesc în acelaşi timp şi funcţia de administrator sau orice alta funcţie remuneratã în cadrul acestora.
Eliberarea certificatelor de atestare a stãrii de invalid sau de persoana handicapata se face de comisiile de expertiza medicalã şi recuperare a capacitãţii de munca. Conducerile societãţilor comerciale, regiilor autonome sau instituţiilor publice, dupã caz, atesta în scris ca invaliditatea persoanei în cauza, prevãzutã în certificatul eliberat de comisia de expertiza medicalã şi recuperare a capacitãţii de munca, o împiedica în exercitarea profesiei sau funcţiei ocupate.
Scutirea de la plata impozitului se acorda numai pentru veniturile realizate de salariaţi la unitatea la care au funcţia de baza;
h) persoanele prevãzute la <>art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990 , republicat, pentru veniturile realizate de acestea la unitatea la care au funcţia de baza. Prevederea se aplica şi persoanelor care, la data la care se aflau într-una din situaţiile prevãzute la <>art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990 , republicat, erau minore;
i) persoanele fizice strãine care desfãşoarã în România activitãţi de consultanţa în cadrul unor acorduri de finanţare gratuita, încheiate de Guvernul roman cu alte guverne sau organizaţii internaţionale guvernamentale sau neguvernamentale.
j) donatorii de singe sau plasma, pentru sumele primite de aceştia, reprezentind contravaloarea zilelor libere, acordate, potrivit legii, pentru donarea de singe sau plasma."
13. La articolul 6 se introduc alineatele 2 şi 3, cu urmãtorul cuprins:
"Scutirile de la plata impozitului se acorda începînd cu drepturile salariale aferente lunii urmãtoare celei în care persoanele în cauza înregistreazã cererile prin care se depun actele doveditoare care atesta îndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege.
Revizuirea certificatelor de atestare a stãrii de invalid sau de persoana handicapata se face în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, perioada în care îşi menţin valabilitatea certificatele emise anterior şi neexpirate."
14. Articolul 7 alineatul 3 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
In cazul cînd, prin aplicarea acestor cote de impozit, venitul lunar net al unui salariat, realizat în unitatea unde acesta are funcţia de baza, s-ar reduce sub nivelul venitului prevãzut la art. 6 lit. c), impozitul se diminueazã, astfel încît sa asigure realizarea acelui venit."
15. Articolul 7 alineatul 5 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"In cazul salariilor şi al altor drepturi salariale, precum şi al unor drepturi bãneşti (asa cum sunt menţionate la art. 2 şi 4 din lege), în valuta, impozitul datorat se calculeazã prin transformarea în lei, la cursul de schimb valutar în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se face plata, dupã care impozitul în lei, stabilit pe baza cotelor de la alin. 1, se transforma, se retine şi se vãrsa la bugetul de stat în valuta, la acelaşi curs."
16. Dupã articolul 8 se introduce un nou articol 8.1., cu urmãtorul cuprins:
"Art. 8.1. - Persoana fizica romana are dreptul sa i se deducã din impozitul pe salarii datorat în România o suma echivalenta cu impozitul pe salarii din sursa externa, plãtit direct sau prin reţinere în strãinãtate, pe baza de documente câte atesta plata, confirmate de autoritãţile fiscale din ţara în care îşi desfãşoarã activitatea. Aceasta suma nu va depãşi suma impozitului pe salarii, calculat potrivit legislaţiei fiscale în vigoare din România."
17. Articolul 17 alineatele 1 şi 2 se modifica şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
a) nedepunerea în termenul stabilit la art. 10 a dãrii de seama privind calcularea, reţinerea şi vãrsarea la bugetul de stat a impozitului pe salarii;
b) refuzul de a pune la dispoziţia organelor fiscale documentele privind modul de calculare, de reţinere şi de vãrsare la bugetul de stat a impozitului pe salarii.
Contravenţia de la lit. a) se sancţioneazã cu amenda de la 200.000 lei la 1.000.000 lei, iar cea de la lit. b), cu amenda de la 600.000 lei la 2.000.000 lei."
18. Dupã articolul 20 se introduce un nou articol 20.1., cu urmãtorul cuprins:
"Art. 20.1. - Contestaţiile aflate pe rol la organele jurisdicţionale, administrative sau judiciare se soluţioneazã în conformitate cu legislaţia în vigoare la data constatãrii faptei."
ART. 2
<>Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii se va republica în Monitorul Oficial al României, dîndu-se o noua numerotare articolelor.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga: art. 7 alin. 4 şi <>art. 20-27 din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 29 iunie 1993; prevederile privind impozitarea persoanelor fizice din <>Ordonanţa Guvernului nr. 22/1993 privind scutirea de plata a impozitului pe veniturile realizate de consultanţii strãini pentru activitatea desfãşurata în România, în cadrul unor acorduri internaţionale guvernamentale sau neguvernamentale de finanţare gratuita, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr, 209 din 30 august 1993, aprobatã prin Legea nr. 102/1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 din 18 noiembrie 1994; <>art. 8 lit. l) din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, celor care au fost reţinuţi în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participãrii la acţiunile revoluţiei, precum şi celor care au participat direct, în perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 21 august 1992; prevederile referitoare la impozitul de salarii de la <>art. 6 alin. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 7 noiembrie 1994; prevederile referitoare la impozitul pe salarii de la <>art. 15 lit. e) din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 7 iulie 1994 şi <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 4/1995 privind donarea de singe, utilizarea terapeuticã a singelui uman şi organizarea transfuzionalã în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 19 ianuarie 1995.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu


------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016