Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 16 din 15 august 1997  privind acordarea de ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 16 din 15 august 1997 privind acordarea de ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 19 august 1997
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. j) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
(1) Dispozitivele medicale, în înţelesul prezentei ordonanţe, sunt acele accesorii prin intermediul cãrora se acţioneazã medical şi tehnic pentru corectarea şi recuperarea deficienţelor organice sau functionale ori pentru corectarea unor deficiente fizice.
(2) Dispozitivele medicale, în înţelesul prezentei ordonanţe, includ unele proteze pentru membre şi orteze, aparatele ortopedice, mijloacele şi dispozitivele de mers şi de adaptare a mijloacelor de transport, precum şi aparatura şi materialele ajutatoare - compensatorii pentru mers, gestualitate şi auz.
ART. 2
Au dreptul la ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale, în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta, urmãtoarele categorii de persoane:
a) copiii şi ţinerii în varsta de pana la 18 ani, precum şi cei care urmeazã cursuri de zi în instituţiile de învãţãmânt prevãzute de lege, pana la terminarea acestora, fãrã sa depãşeascã varsta de 26 de ani;
b) veteranii de rãzboi, invalizii şi vãduvele de rãzboi;
c) urmaşii eroilor martiri, rãniţii, pensionãrii de invaliditate care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de munca pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989;
d) persoanele din familiile care beneficiazã de ajutor social acordat potrivit <>Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social şi cele care sunt cuprinse în unitãţi de asistenta socialã;
e) persoanele angajate pe baza de contract individual de munca, precum şi cele angajate pe baza de convenţii civile de prestãri servicii, care au suferit un accident de munca sau o boala profesionalã;
f) persoanele care beneficiazã de ajutor social conform legislaţiei de pensii;
g) persoanele pentru care se plãteşte contribuţia prevãzutã de lege în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de stat;
h) persoanele care au contract individual de asigurare socialã;
i) pensionãrii de asigurãri sociale de stat;
j) beneficiarii de ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã sau alocatie de sprijin;
k) pensionãrii de asigurãri sociale pentru agricultori;
l) persoanele care sunt asigurate prin contracte individuale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale pentru agricultori;
m) persoanele handicapate care beneficiazã de protecţie specialã conform legii;
n) cadrele militare în activitate, militarii în termen, militarii angajaţi pe baza de contract şi pensionãrii militari.
ART. 3
(1) Acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale, potrivit prezentei ordonanţe, se face pe baza de cerere însoţitã de recomandarea medicalã a unitãţilor autorizate şi de actele doveditoare privind calitatea persoanei solicitante şi veniturile nete lunare ale acesteia.
(2) Cererea se depune la serviciile publice descentralizate ale ministerelor cu atribuţii în acest domeniu, care stabilesc dreptul, cuantumul ajutorului pentru procurarea de dispozitive medicale şi aproba acordarea acestuia în condiţiile prezentei ordonanţe.
(3) Fac excepţie persoanele prevãzute la art. 2 lit. e), care solicita acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale prin cerere însoţitã de recomandarea medicalã, adresatã conducerii persoanei juridice sau persoanei fizice cu care au încheiat contract individual de munca sau convenţie civilã de prestãri servicii.
ART. 4
Cuantumul ajutorului pentru procurarea dispozitivelor medicale care se acorda persoanelor prevãzute la art. 2 se stabileşte în raport cu venitul propriu net lunar al acestora, dupã cum urmeazã:
- la nivelul preţului dispozitivelor medicale etalon, pentru categoriile de persoane prevãzute la lit. a) - f), şi pentru cele de la lit. n), în cazul în care invaliditatea a survenit în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor legate de efectuarea serviciului militar sau a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale, indiferent de nivelul veniturilor proprii nete lunare avute;
- la nivelul preţului dispozitivelor medicale etalon, pentru categoriile de persoane prevãzute la lit. g) - n), care au un venit propriu net lunar de pana la de doua ori nivelul venitului net lunar prevãzut de <>Legea nr. 67/1995 pentru calculul ajutorului social acordat persoanei singure;
- 75% din preţul dispozitivelor medicale etalon, pentru categoriile de persoane prevãzute la lit. g) - n), care au un venit propriu net lunar de doua pana la patru ori nivelul venitului net lunar prevãzut de <>Legea nr. 67/1995 pentru calculul ajutorului social acordat persoanei singure;
- 50% din preţul dispozitivelor medicale etalon, pentru categoriile de persoane prevãzute la lit. g) - m), care au un venit propriu net lunar de patru pana la şase ori nivelul venitului net lunar prevãzut de <>Legea nr. 67/1995 pentru calculul ajutorului social acordat persoanei singure.
ART. 5
Ministerul Sãnãtãţii stabileşte anual nomenclatorul dispozitivelor medicale etalon, termenele de înlocuire a acestora, precum şi dispozitivele medicale care sunt supuse reparaţiilor; acesta se completeazã cu produsele noi prezentate de furnizori şi omologate.
ART. 6
Prin dispozitiv medical etalon se înţelege produsul omologat, prevãzut în nomenclator, care asigura functionalitatea pentru care a fost realizat, în condiţii de procurare imediata de cãtre potentialii beneficiari.
ART. 7
(1) Preţul dispozitivelor medicale etalon se fundamenteazã pe baza propunerilor furnizorilor acestor produse şi se avizeazã de Oficiul Concurentei.
(2) Producerea şi comercializarea de dispozitive medicale potrivit prevederilor prezentei ordonanţe se poate realiza de agenţi economici specializaţi, avizaţi de Ministerul Sãnãtãţii din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor medico-sanitare şi de calitate necesare.
ART. 8
Sumele acordate cu titlu de ajutor pentru procurarea de dispozitive medicale se deconteazã de cãtre instituţiile publice care gestioneazã fondurile cu aceasta destinaţie, respectiv de agenţii economici, pe baza documentelor de plata emise de furnizorii cu care s-au încheiat convenţii, dupã confirmarea primirii de cãtre beneficiar a dispozitivului medical.
ART. 9
Pentru dispozitivele medicale procurate din ţara sau din import, livrate la preţuri superioare preţului dispozitivelor medicale etalon, ajutorul se acorda la nivelul cuantumului aprobat potrivit prevederilor art. 4, diferenţa fiind suportatã de beneficiar.
ART. 10
Sumele acordate cu titlu de ajutor pentru procurarea dispozitivelor medicale de cãtre persoanele prevãzute la art. 2 se plãtesc din urmãtoarele fonduri:
a) de la bugetul de stat, pentru beneficiarii prevãzuţi la lit. a) - d) şi lit. n);
b) din fondurile persoanei juridice sau fizice, pentru beneficiarii prevãzuţi la lit. e);
c) din bugetul asigurãrilor sociale de stat, pentru beneficiarii prevãzuţi la lit. f) - j);
d) din bugetul asigurãrilor sociale pentru agricultori, pentru beneficiarii prevãzuţi la lit. k) şi l);
e) din bugetul Fondului de risc şi accident, pentru beneficiarii prevãzuţi la lit. m).
ART. 11
(1) Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Secretariatul de Stat pentru Handicapati şi Ministerul Finanţelor vor emite, în termen de 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanţe, norme metodologice privind acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale, precum şi pentru gestionarea fondurilor din care se suporta acestea, care vor fi aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Prezenta ordonanta intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 12
Cu aceeaşi data se abroga <>art. 12 alin. (1) din H.C.M. nr. 454/1957 privind asistenta batranilor pensionari şi nepensionari, astfel cum a fost modificatã prin <>art. VII din Decretul-lege nr. 70/1990 privind modificarea şi completarea unor reglementãri referitoare la pensii, asigurãri sociale şi ocrotiri sociale; <>art. 12 din H.C.M. nr. 880/1965 privind acordarea de ajutoare materiale în cadrul asigurãrilor sociale de stat şi <>art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 219/1992 cu privire la indexarea şi compensarea pensiilor de asigurãri sociale de stat, militare, I.O.V.R. şi a altor venituri ale populaţiei cu începere de la 1 mai 1992, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
-----------------
Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

p. Ministrul sãnãtãţii,
Molnar Geza Gheorghe,
secretar de stat

Secretariatul de Stat
pentru Handicapati,
Gabriela Popescu,
secretar de stat

----------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016