Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 15 din 26 august 2009  privind unele masuri pentru accelerarea absorbtiei sumelor alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 15 din 26 august 2009 privind unele masuri pentru accelerarea absorbtiei sumelor alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 31 august 2009
ORDONANŢÃ nr. 15 din 26 august 2009
privind unele mãsuri pentru accelerarea absorbţiei sumelor alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã şi prin Fondul European pentru Pescuit
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 31 august 2009


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 1 pct. III.1 din Legea nr. 253/2009 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolã, Fondul european agricol de dezvoltare ruralã şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeanã şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare şi gestionare a datelor necesare desfãşurãrii politicii comune în domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în domeniul pescuitului şi pentru modificarea <>art. 10 din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 434 din 25 iunie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2 alineatul (2) litera c), dupã liniuţa a nouãsprezecea se introduce o nouã liniuţã, cu urmãtorul cuprins:
"- Regulamentul (CE) nr. 691/2009 al Comisiei din 30 iulie 2009 privind acordarea de avansuri, începând cu data de 16 octombrie 2009, la prima pentru produsele lactate şi plãţile suplimentare, la plãţile pe suprafaţã pentru culturile arabile, la plãţile directe în temeiul mãsurilor stabilite în programele POSEI şi în cele privind insulele din Marea Egee, la schema de platã unicã, la plata specificã pentru culturile de orez, la prima pentru plantele proteaginoase, la primele pentru sectoarele ovinelor şi caprinelor, la plãţile pentru carnea de vitã şi mânzat şi la schema de platã unicã pe suprafaţã, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 199 din 31 iulie 2009."
2. La articolul 2 alineatul (2), literele l) şi m) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"l) autoritãţi de management - structuri organizatorice din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, denumit în continuare MAPDR, responsabile pentru:
- managementul PNDR, caz în care autoritatea de management este Direcţia generalã de dezvoltare ruralã - Autoritatea de management pentru PNDR, din cadrul MAPDR;
- managementul POP, caz în care autoritatea de management este Direcţia generalã - Autoritatea de management pentru POP din cadrul MAPDR;
m) agenţii de platã - structuri organizatorice din cadrul şi din subordinea MAPDR, responsabile cu:
- plãţi aferente schemelor de sprijin direct şi mãsurilor finanţate din FEGA, caz în care agenţia de platã este Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, denumitã în continuare APIA;
- plãţi aferente PNDR, caz în care agenţia de platã este Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit, denumitã în continuare APDRP;
- plãţi aferente POP, caz în care rolul agenţiei de platã este îndeplinit de MAPDR;".
3. La articolul 10, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Beneficiarii publici şi privaţi ai sprijinului financiar acordat prin FEGA pot solicita APIA plata unui avans, potrivit regulamentelor prevãzute la art. 2 alin. (2) lit. c)."
4. Dupã articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 10^1. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 10, APIA va plãti un avans, în conformitate cu dispoziţiile comunitare, cãtre beneficiarii privaţi ai schemei de platã unicã pe suprafaţa pentru care au fost finalizate verificãrile condiţiilor de eligibilitate, potrivit prevederilor art. 20 din Regulamentul CE nr. 73/2009 , şi pentru care au fost emise decizii de platã potrivit legislaţiei naţionale.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1), prin excepţie de la prevederile art. 10 alin. (2) plata avansului se va face fãrã constituirea unei garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancarã sau a unui depozit în numerar constituit în contul APIA deschis la Trezoreria Statului."
5. La articolul 20, alineatul (8) se abrogã.
6. La articolul 22, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) sumele necesare finanţãrii valorii totale a proiectelor propuse în cadrul axei Asistenţã tehnicã din POP;".
7. Articolul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - În bugetul MAPDR, în calitate de ordonator principal de credite şi autoritate de management pentru POP, se va include suma necesarã finanţãrii valorii totale a proiectelor propuse în cadrul axei Asistenţã tehnicã."
8. La articolul 28, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Lunar, dupã autorizarea cererilor de platã privind plãţile efectuate în cadrul axei Asistenţã tehnicã, MAPDR vireazã sumele reprezentând contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene în contul de venituri ale bugetului de stat."
9. Articolul 29 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - Propunerile de credite de angajament şi de credite bugetare necesare asigurãrii sumelor prevãzute la art. 22 se stabilesc de MAPDR, în calitate de ordonator principal de credite şi de autoritate de management pentru POP, pe baza valorii proiectelor aprobate şi/sau a estimãrii valorii proiectelor ce urmeazã a fi finanţate în cadrul POP."
10. Dupã articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 30^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 30^1. - (1) Beneficiarul unui proiect finanţat din FEP are obligaţia îndosarierii şi pãstrãrii în bune condiţii a tuturor documentelor aferente proiectului, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.198/2006 al Consiliului din 27 iulie 2006 privind Fondul European pentru Pescuit, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 223 din 15 august 2006.
(2) Beneficiarul are obligaţia de a asigura accesul neîngrãdit al autoritãţilor naţionale cu atribuţii de verificare, control şi audit, al serviciilor Comisiei Europene, al Curţii Europene de Conturi, al reprezentanţilor serviciului specializat al Comisiei Europene - Oficiul European pentru Lupta Antifraudã - OLAF, precum şi al reprezentanţilor Departamentului pentru Lupta Antifraudã - DLAF, în limitele competenţelor care le revin, în cazul în care aceştia efectueazã verificãri/controale/audit la faţa locului şi solicitã declaraţii, documente şi informaţii.
(3) În cazul nerespectãrii prevederilor alin. (1) şi (2), beneficiarul este obligat sã restituie întreaga sumã primitã aferentã proiectului, reprezentând asistenţã financiarã nerambursabilã din instrumente structurale, cofinanţarea şi finanţarea contravalorii taxei pe valoarea adãugatã plãtite din fonduri de la bugetul de stat, dupã caz, inclusiv dobânzile/ penalizãrile aferente."
11. Articolul 33 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Pentru derularea operaţiunilor financiare aferente derulãrii schemelor de sprijin direct şi mãsurilor finanţate de la bugetul de stat, din FEGA, precum şi a proiectelor finanţate din FEADR şi FEP, instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, au obligaţia sã deschidã conturi în sistemul Trezoreriei Statului, conform prevederilor legale în vigoare. Celelalte categorii de beneficiari pot opta pentru deschiderea acestor conturi în sistemul Trezoreriei Statului sau la instituţii financiar-bancare."
12. La articolul 34, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) MAPDR îndeplineşte funcţia de autoritate de platã pentru Programul operaţional pentru pescuit 2007-2013. În cazul plãţilor aferente proiectelor implementate în cadrul POP, MAPDR efectueazã angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor."
ART. II
<>Alineatul (2) al articolului 4 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008, se abrogã.
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 13/2006 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit, prin reorganizarea Agenţiei SAPARD, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185 din 27 februarie 2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 198/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Scopul Agenţiei îl constituie implementarea tehnicã şi financiarã a Fondului European pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã, denumit în continuare FEADR, dupã aderarea României la Uniunea Europeanã."
2. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) În cadrul Agenţiei funcţioneazã Direcţia pentru coordonarea agenţiilor de plãţi, care are rolul de organism coordonator al agenţiilor de plãţi din fonduri europene pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã, ce acţioneazã ca unic interlocutor cu Comisia Europeanã din partea României în ceea ce priveşte toate domeniile de responsabilitate legate de Fondul European de Garantare Agricolã (FEGA) şi FEADR."
3. La articolul 3 alineatul (2), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) comunicarea cãtre Comisia Europeanã a declaraţiilor de cheltuieli, ce acţioneazã ca cereri de platã, precum şi a estimãrilor solicitãrilor financiare cu referire la FEGA şi FEADR;".
4. La articolul 5, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Agenţia are ca principalã atribuţie implementarea tehnicã, în condiţiile delegãrii de funcţii de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin Autoritatea de management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Ruralã, implementarea financiarã a FEADR, în concordanţã cu strategia şi mãsurile stabilite în Planul naţional strategic pentru dezvoltare ruralã şi Programul naţional de dezvoltare ruralã pentru perioada 2007-2013, precum şi implementarea tehnicã şi financiarã a Programului SAPARD.
......................................................................
(3) Principalele atribuţii de platã ale Agenţiei sunt:
a) verificarea cererilor de platã ale beneficiarilor proiectelor finanţate prin SAPARD şi FEADR;
b) verificarea pe teren a proiectelor finanţate prin SAPARD şi FEADR, pentru a stabili eligibilitatea plãţii;
c) autorizarea plãţii cãtre beneficiarii proiectelor finanţate prin SAPARD şi FEADR;
d) efectuarea plãţii cãtre beneficiarii proiectelor finanţate prin SAPARD şi FEADR;
e) înregistrarea angajamentelor de platã şi a plãţilor cãtre beneficiarii proiectelor finanţate prin SAPARD şi FEADR;
f) efectuarea de controale, ori de câte ori se considerã necesar, la beneficiarii proiectelor finanţate prin SAPARD şi FEADR, dupã efectuarea plãţii, pentru a stabili dacã eligibilitatea şi condiţiile acordãrii ajutorului financiar nerambursabil continuã sã fie respectate."
ART. IV
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu

Şeful Departamentului pentru
Afaceri Europene,
Vasile Puşcaş

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea


Bucureşti, 26 august 2009.
Nr. 15.
___________


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016