Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 15 din 24 ianuarie 2002  privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 15 din 24 ianuarie 2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 1 februarie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. II.12 din Legea nr. 751/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
(1) Începând cu data de 1 iulie 2002 se introduc tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier.
(2) Pentru toate autovehiculele de transport marfa, având masa maxima admisã de 12 tone sau mai mare, tarifele menţionate la alin. (1) se vor aplica etapizat, conform anexei nr. 1.
(3) Pentru toate autovehiculele de transport marfa având masa maxima admisã sub 12 tone şi pentru toate autovehiculele de transport persoane, indiferent de masa maxima admisã, tarifele menţionate la alin. (1) se vor aplica etapizat, conform anexei nr. 2.
(4) Pentru plata tarifelor menţionate la alin. (1) utilizatorilor infrastructurii de transport rutier li se elibereazã documentul care atesta dreptul de utilizare a infrastructurii rutiere, denumit rovinieta, pentru care, în termen de 45 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va stabili modelul, forma şi condiţiile de eliberare.
(5) Tarifele de utilizare a infrastructurii de transport rutier sunt structurate în funcţie de durata de parcurs şi de stationare pe reţeaua rutiera din România, astfel: o zi, 7 zile, o luna, 6 luni şi un an.
(6) Tarifele de utilizare a infrastructurii de transport rutier se aplica în mod nediscriminatoriu pentru utilizatorii nationali şi strãini ai infrastructurii de transport rutier.
(7) În cazul înstrãinãrii autovehiculului, rovinieta îşi menţine valabilitatea.
(8) În cazul scoaterii din uz a autovehiculului, proprietarului i se va returna contravaloarea tarifului de utilizare a infrastructurii de transport rutier, corespunzãtoare perioadei de neutilizare.
ART. 2
(1) Pentru toate autovehiculele de transport marfa, având masa maxima admisã de peste 12 tone inclusiv, tarifele de utilizare a infrastructurii de transport rutier se aplica în funcţie de numãrul de osii ale autovehiculului şi de emisiile poluante (EURO).
(2) Pentru toate autovehiculele de transport marfa având masa maxima admisã sub 12 tone şi pentru toate autovehiculele de transport persoane, indiferent de masa maxima admisã, tarifele de utilizare a infrastructurii de transport rutier se aplica în funcţie de tipul autovehiculului şi de emisiile poluante (EURO).
ART. 3
Sunt exceptate de la plata tarifelor prevãzute la art. 1 şi 2:
a) autovehiculele folosite de unitãţile instituţiilor din sistemul de apãrare nationala, ordine publica, siguranta nationala, de serviciul de pompieri, protecţie civilã, poliţie şi alte servicii de urgenta, autobuzele folosite exclusiv pentru transportul urban, precum şi vehiculele folosite pentru întreţinerea drumurilor;
b) autovehiculele folosite exclusiv pentru transportul de mãrfuri şi persoane în interiorul localitãţilor.
ART. 4
Utilizatorii infrastructurii de transport rutier cu autovehicule înmatriculate în România vor utiliza doar rovinieta anuala care se poate procura prin oficiile Companiei Naţionale "Posta Romana" - S.A. şi de la agenţiile Regiei Autonome "Administraţia Nationala a Drumurilor din România".
ART. 5
Utilizatorii infrastructurii de transport rutier cu autovehicule înmatriculate în alte state vor utiliza rovinieta, în funcţie de durata de parcurs şi de şedere pe reţeaua rutiera din România, care se poate procura de la agenţiile Regiei Autonome "Administraţia Nationala a Drumurilor din România" aflate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat şi în teritoriu, precum şi prin oficiile Companiei Naţionale "Posta Romana" - S.A.
ART. 6
(1) Utilizatorii infrastructurii de transport rutier cu autovehicule înmatriculate în alte state vor achitã tariful de utilizare a infrastructurii de transport rutier în valuta liber convertibilã la echivalentul tarifului exprimat în euro sau în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Nationala a României la data cumpãrãrii.
(2) Utilizatorii infrastructurii de transport rutier cu autovehicule înmatriculate în România vor achitã tariful de utilizare a infrastructurii de transport rutier în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Nationala a României la data cumpãrãrii.
ART. 7
Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. şi Regia Autonomã "Registrul Auto Roman" vor acorda licenţe, respectiv cãrţi de identitate ale autovehiculelor şi vor efectua inspecţii tehnice numai pentru posesorii de autovehicule care utilizeazã infrastructura de transport rutier din România şi care sunt în posesia rovinietei anuale.
ART. 8
(1) Fapta posesorilor de autovehicule sau a conducãtorilor acestora care utilizeazã infrastructura de transport rutier din România fãrã a deţine rovinieta valabilã constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 2.000.000 lei la 4.000.000 lei.
(2) Contravenientul poate achitã pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
(3) În cazul în care contravenientul a achitat jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), orice urmãrire înceteazã.
(4) O data cu aplicarea amenzii contravenţionale posesorilor de autovehicule sau conducãtorilor acestora care utilizeazã infrastructura de transport rutier din România fãrã a avea rovinieta valabilã li se suspenda certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi, dupã caz, licenta de execuţie pentru vehicul, pana la achitarea tarifului de utilizare a infrastructurii de transport rutier.
(5) Contravenienţii au obligaţia ca, în termen de 48 de ore de la aplicarea amenzii contravenţionale, sa achite tariful de utilizare a infrastructurii de transport rutier.
ART. 9
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 8 se fac de cãtre:
a) personalul împuternicit din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, din unitãţile care funcţioneazã sub autoritatea sau în subordinea acestuia;
b) ofiţerii şi subofiterii de poliţie cu atribuţii în controlul circulaţiei.
ART. 10
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 8 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 11
Aplicarea tarifului de utilizare a infrastructurii de transport rutier nu exonereaza utilizatorii infrastructurii de transport rutier de la plata celorlalte tarife percepute de Regia Autonomã "Administraţia Nationala a Drumurilor din România", prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 12
Sumele încasate în urma aplicãrii tarifelor de utilizare a infrastructurii de transport rutier se constituie venit la dispoziţia Regiei Autonome "Administraţia Nationala a Drumurilor din România" şi vor fi utilizate în exclusivitate pentru finanţarea lucrãrilor de construcţie, modernizare, întreţinere şi reparatie a drumurilor naţionale.
ART. 13
În termen de 45 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va elabora norme metodologice pentru aplicarea tarifelor de utilizare a infrastructurii de transport rutier.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta ordonanta.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


──────────────
Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Miron Tudor Mitrea

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu





ANEXA 1

INTRODUCEREA ETAPIZATA
a tarifului de utilizare a infrastructurii de transport rutier
de la 1 iulie 2002 pentru autovehiculele de transport marfa
cu masa mai mare sau egala cu 12 t
┌───────┬───────┬────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┐
│Nr de │Durata │Tariful în EURO în │Tariful în EURO în │Tariful în EURO în │
│axe │ de │perioada 1.07.2002- │perioada 1.01.2005- │perioada Dupã │
│ │parcurs│31.21.2004 │31.12.2007 │1.01.2008 │
│ │şi sta-├──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬──────┤
│ │tionare│NON- │EURO I│EURO │NON- │EURO I│EURO │NON- │EURO I│EURO │
│ │ în │EURO │ │II şi │EURO │ │II şi │EURO │ │II şi │
│ │ROMÂNIA│ │ │peste │ │ │peste │ │ │peste │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 2│ 2│ 2│ 5│ 5│ 5│ 8│ 8│ 8│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 10│ 9│ 8│ 19│ 17│ 15│ 32│ 29│ 25│
│maximum├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│3 axe │30 zile│ 35│ 31│ 27│ 69│ 61│ 54│ 115│ 102│ 90│
│(inclu-├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│siv) │6 luni │ 173│ 153│ 135│ 346│ 306│ 270│ 576│ 510│ 450│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 288│ 255│ 225│ 576│ 510│ 450│ 960│ 850│ 750│
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 2│ 2│ 2│ 5│ 5│ 5│ 8│ 8│ 8│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 16│ 14│ 13│ 31│ 28│ 25│ 52│ 47│ 42│
│maximum├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│4 axe │30 zile│ 56│ 50│ 45│ 112│ 101│ 90│ 186│ 168│ 150│
│(inclu-├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│siv) │6 luni │ 279│ 252│ 225│ 558│ 504│ 450│ 930│ 840│ 750│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 465│ 420│ 375│ 930│ 840│ 750│ 1.550│ 1.400│ 1.250│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘






ANEXA 2

INTRODUCEREA ETAPIZATA
a tarifului de utilizare a infrastructurii de transport rutier
de la 1 iulie 2002 pentru autovehicule având masa maxima admisã sub
12,0 tone şi pentru autovehicule de transport pasageri
┌───────┬───────┬────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┐
│ │Durata │Tariful în EURO în │Tariful în EURO în │Tariful în EURO │
│ │ de │perioada 1.07.2002- │perioada 1.01.2005- │începând cu │
│ Tip │parcurs│31.21.2004 │31.12.2007 │1.01.2008 │
│vehicul│ şi │ │ │ │
├───────┼───────┼──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬──────┤
│ │statio-│NON- │EURO I│EURO │NON- │EURO I│EURO │NON- │EURO I│EURO │
│ Tip │nare în│EURO │ │II şi │EURO │ │II şi │EURO │ │II şi │
│ │ROMÂNIA│ │ │peste │ │ │peste │ │ │peste │
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 0│ 0│ 0│ 0,6│ 0,6│ 0,6│ 1,0│ 1,0│ 1,0│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 0│ 0│ 0│ 3,0│ 2,4│ 1,8│ 5,0│ 4,0│ 3│
│autotu-├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│risme │30 zile│ 0│ 0│ 0│ 6,0│ 4,8│ 3,6│ 10│ 8│ 6│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │6 luni │ 0│ 0│ 0│ 15,0│ 12,0│ 9,0│ 25│ 20│ 15│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 0│ 0│ 0│ 24,0│ 21,0│ 16,8│ 40│ 35│ 28│
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 0│ 0│ 0│ 4,2│ 3,6│ 3,0│ 7│ 6│ 5│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 0│ 0│ 0│ 15,0│ 12,0│ 9,0│ 25│ 20│ 15│
│micro- ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│buze │30 zile│ 0│ 0│ 0│ 54,0│ 48,0│ 39,0│ 90│ 80│ 65│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │6 luni │ 0│ 0│ 0│ 156,0│ 138,0│ 114,0│ 260│ 230│ 190│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 0│ 0│ 0│ 216,0│ 210,0│ 204,0│ 360│ 350│ 340│
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 0│ 0│ 0│ 4,8│ 4,2│ 3,6│ 8│ 7│ 6│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 0│ 0│ 0│ 16,8│ 14,4│ 12,0│ 28│ 24│ 20│
│auto- ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│buze şi│30 zile│ 0│ 0│ 0│ 60,0│ 54,0│ 48,0│ 100│ 90│ 80│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│auto- │6 luni │ 0│ 0│ 0│ 318,0│ 282,0│ 240,0│ 530│ 470│ 400│
│care ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 0│ 0│ 0│ 510,0│ 450,0│ 390,0│ 850│ 750│ 650│
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 0│ 0│ 0│ 1,2│ 1,2│ 1,2│ 2│ 2│ 2│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 0│ 0│ 0│ 6,0│ 5,4│ 4,8│ 10│ 9│ 8│
│marfa ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│0-3,5t │30 zile│ 0│ 0│ 0│ 21,0│ 18,0│ 15,0│ 35│ 30│ 25│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │6 luni │ 0│ 0│ 0│ 54,0│ 48,0│ 39,0│ 90│ 80│ 65│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 0│ 0│ 0│ 90,0│ 78,0│ 60,0│ 150│ 130│ 100│
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 2,4│ 1,8│ 1,5│ 4,8│ 3,6│ 3,0│ 8│ 6│ 5│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 8,4│ 6,9│ 5,4│ 16,8│ 13,8│ 10,8│ 28│ 23│ 18│
│marfa ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│3,5 - │30 zile│ 30,0│ 27,0│ 22,5│ 60,0│ 54,0│ 45,0│ 100│ 90│ 75│
│7,0 t*)├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │6 luni │ 90,0│ 75,0│ 60,0│ 180,0│ 150,0│ 120,0│ 300│ 250│ 200│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 120,0│ 114,0│ 105,0│ 240,0│ 228,0│ 210,0│ 400│ 380│ 350│
├───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │1 zi │ 2,4│ 2,1│ 1,8│ 4,8│ 4,2│ 3,6│ 8│ 7│ 6│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │7 zile │ 9,0│ 7,5│ 6,0│ 18,0│ 15,0│ 12,0│ 30│ 25│ 20│
│marfa ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│7 - │30 zile│ 31,5│ 28,5│ 25,5│ 63,0│ 57,0│ 51,0│ 105│ 95│ 85│
│12,0t**├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │6 luni │ 165,0│ 147,0│ 129,0│ 330,0│ 294,0│ 258,0│ 550│ 490│ 430│
│ ├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │12 luni│ 270,0│ 240,0│ 210,0│ 540,0│ 480,0│ 420,0│ 900│ 800│ 700│
└───────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



Obs: *) Tarife aplicabile începând cu 01 ianuarie 2004.
Obs: **) Tarife aplicabile începând cu 01 ianuarie 2003.



────────────────────




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016